Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

anlamadığım bir ikaz lambası, yardım lütfen

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zeitgeist

Az önce Konya'dan dönerken başıma gelen olay hakkında bilgi ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim arkadaşlar.

Aracım bildiğiniz gibi 2001 156 2.0 SS.
90-100 km/h hızla ilerlerken bir anda devir saati içerisinde devir ibresinin sonunda çapraz olarak yer alan, püskürtme işareti gibi bir ikaz lambası yanmaya başladı.
Anlamını bilmediğim için önce kendimi çok cahil hissettim , sonra da telaşlandım. Neyse ki 200 m ilerde bir benziklik vardı, hemen girdim ve motoru durdurdum. Acaba yağ lambası mı diye düşünüp bir kaç kez kontağı açıp kapattım (marş etmeden) ve tüm ikaz lambalarını kontrol ettim. Klasik yağ ışığı göstergesi, ibriğe benzeyen lambadan olmadığını farkettim (bir yandan kendimden utanmaya devam ediyorum..). .bu durumda gerçekten bu püskürtme işaretli lamba yağ eksikliğine işaret ediyor olabilir diye hemen yağ çubuğunu çektim ve yağ seviyesinin gerçekten düştüğünü gördüm.

Yağ değişimi yapılalı henüz sadece 6000 km olmuştu ama çubuk eksildiğini gösteriyordu. Benzinliğin marketinden normal şartlarda almayacağım opet marka 15/40 bir yağdan mecburen 1 lt aldım ve yarısını ilave ettim. Çalıştırdım bir süre bekledim ve yola çıktım.
Işık tabii ki hemen sönmedi, huzursuz bir şekilde ilerlemeye devam ettim. 4-5 km ilerledikten sonra çok şükür lamba söndü ve nispeten rahatladım.

Eve gelir gelmez ilk iş hemen kullanıcı kılavuzunu açtım ve o ikaz lambasının anlamını bulmaya çalıştım, ama ne yazık ki elimdeki kılavuzda o lamba hiç yok, sanırım mk2 kılavuzu bu. Bunda yağ lambası, hız göstergesi ile devir saati arasında yer alan göstergelerin içerisinde klasik ibrik şeklinde olanlardan.
(utancım katlanıyor bu arada)

Neyse, sonuç olarak;

1- Bu yanan lamba gerçekten yağ eksikliğini mi belirtiyor?
2- Öyleyse 6000 km'de ikaz lambasını yakacak kadar yağ eksiltmesi normal mi?
3- O anda önüme bir benzilik çıkmasa veya ben umursamayıp devam etsem motora ciddi zarar verme ihtimalim var mıydı?

Uzun oldu kusura bakmayın ama yardımcı olursanız sevinirim..

Cem

Geçmiş olsun öncelikle.
Bahsettiğiniz ışık,enjektör uyarı ışığıdır ve enjökterde bir sorun olduğunda yanar genelde. Birde RPM sensörü denen parçanın arızalandığında yanar.
Eğer yakın zamanda,aracı stop ettikten sonra tekrar çalıştırmakta zorlanırsanız (2-3 marş gerekirse) kesinlikle rpm sensörü arızasıdır, arıza büyümeden (bir süre sonra araç çalışmaz oluyor 20-30 marş bile yapsanız)sensörün değişmesi gerekir.Maliyeti de 100 lira civarıdır.

zeitgeist

quote:

Geçmiş olsun öncelikle.
Bahsettiğiniz ışık,enjektör uyarı ışığıdır ve enjökterde bir sorun olduğunda yanar genelde. Birde RPM sensörü denen parçanın arızalandığında yanar.
Eğer yakın zamanda,aracı stop ettikten sonra tekrar çalıştırmakta zorlanırsanız (2-3 marş gerekirse) kesinlikle rpm sensörü arızasıdır, arıza büyümeden (bir süre sonra araç çalışmaz oluyor 20-30 marş bile yapsanız)sensörün değişmesi gerekir.Maliyeti de 100 lira civarıdır.

öncelikle teşekkürler,

yani yağ ilave ettikten sonra sönmesi tamamen tesadüf ve her an tekrar yanabilir anladığım kadarıyla değil mi?

Alfadanadam

Kötü benzin sebebiyle de olabilir. Eğer ışık tekrarlamazsa endişelenecek bir durum yoktur bence.

admin

İşaret genel anlamda elektronik bir sorun olduğunu anlatır. Yağ ile ilgisi yoktur. Ancak exama bağlandığında verilen hatayı görebiliriz. İşaret genelde seninde yaptığın gibi stop edip tekrar çalıştırdıktan sonra söner. Daha ağır sorunlarda sönmeyebilir.

Bir daha olurse aracın tepkilerine dikkat et bakalım. Ne bilim mesela gaz tepkilerinde gecikme, vites atmada sorun...vs.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

Cem

Eğer tahmin ettiğim gibi RPM arızası ise, bundan sonra aracı ilk çalıştırmalarda çok problem olmaz ancak stop edip yeniden çalıştırmalarda uğraştıracaktır. Ben aynı sorunu yaşadım,sakin kullanımda araç huzursuz çalışmaya başladı,derken o mel'un ışık yandı ve bir kaç saniye içinde söndü. Ardından bir kaç gün içinde çalıştırma sorunları yaşamaya başladım. Bu sorunu yaşarken, o ışık hiç sönmüyordu onu da hatırlatayım.
Bülent abimin dediği gibi kötü Benzinden kaynaklanan bir sorun olabileceği gibi, tesadüfen bile yanmış olabilir ama dediğim gibi çalıştırma sorunları yaşamaya başlarsanız RPM sensörünü değiştirip kurtulun.

agucba

İkaz Işığı, Cem'in de belirtiği gibi besleme sistemi ile ilgili bir şey. Ancak sadece enjektör değil, lambda sensörü sorunu olduğunda da yanar, debimetre arızasında da yanar, rölanti valfi sorununda da yanabilir. Yani kısaca elektronik ile ilgili olan tüm durumlar için yanabilir (ateşleme ve besleme ile ilgili olanlar için).
En kısa zamanda bir servise uğrayarak EXE Cihazı'na bağlatıp kontrol ettirebilirsiniz. Muhtemelen bir şey çıkmayacaktır ve arıza tespit edilemeyecektir. Çünkü çok kısa süreli ve fasılalı sorunlarda arıza karşınıza çıkmaz.

Yağ ile ilgili sorunuza gelince, motoru stop ettikten ne kadar bir süre sonra kontrol ettiniz? Eğer hemen kontrol ettiyseniz, yağın az görünmesi normaldir.

Ayrıca 6000 km boyunca yağınızı hiç kontrol etmedi iseniz, hata yapmışsınız demektir. Ortalama olarak 1000 km'de 400 ml yağ kaybı yaşadığınızı var sayarsak bu 6000 km'de 1,2 litre yapar ki yağ çubuğunu kontrol ettiğinizde çubuğun en altında kalır yağ. Mutlaka biliyorsunuzdur ama yine de hatırlatma yapmakta fayda var. Yağ çubuğunun üst çizgisi ile alt çizgisi 1 litreye denk gelmekte.

///////////////

zeitgeist

teşekkürler arkadaşlar, teknik bilgi eksikliğim için utancım sürüyor,

yarın ilk iş yağ değişimine gidiyorum, bu bir.

bundan sonra haftada en az bir kez yağ seviyemi kontrol ediyorum, aracımda yedek yağ bulunduruyor ve en ufak bir eksiklikte hemen kendim tamamlıyorum, bu iki.

yanan lamba için Ankara'ya ilk gittiğimde servise gidiyorum, sonuçtan veya o zamana kadar olabilecek gelişmelerden  de sizleri bilgilendiriyorum, bu da üç.

Cem

Utanca gerek yok bence, her yanan ışıkta utanacaksak eğer,Alfa romeo kullanamayız=))
Eğer bulunduğunuz yerde bosch servis varsa oradaki bilgisayar da işinizi kısmende olsa görecektir.

zeitgeist

Ne yazık ki Aksaray'da yaşadığım için yakınımda Bosch servisi yok.

Pek güvenmediğim bir Fiat servisi var, durum aciliyet arzederse oraya gidebilirm belki.

Ama onun dışında yağ değişimi gibi basit işleri yaptırdığım, güvendiğim bir ustam var,
Alfa'ya has kontrol ve bakımlar için ise Ankara'ya gitmeyi tercih ediyorum.

Şu anda düşüncem yarın ustama yağı değiştirtmek, ışık yakın zamanda yanar ve sorun çıkarsa Fiat'a gitmek, yanmazsa da en yakın zamanda (2-3 hafta) Ankara'ya gitmek ve orada ehline teslim etmek.

Anıl

Benimde daha önce yaşadığım bir sorun, 1. nedeni debimetrenin soketi yerinden oynamış olabilir, bir işlem için soketi sökmüştük sonra uyarı ışığı yanık kalmıştı 2. nedeni ki bu bendeki nedendi; bende de yolda giderken aniden enjektör uyarısı yandı, sonra söndü bu şekilde yanma sönmeler 1 hafta sürdü, aracın gidişinde bir sorun yoktu, ben enjektörlerden şüphelenmiştim ama fırsat bulup servise gittim, examaya bağladık, debimetre hata verdi, herneyse hatayı sildik, sonra birdaha da yanmadı...Debimetre arızası olabilir

Edited by - Anıl on 04/01/2009  23:52:15
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB