Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfamın Frenleri

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CrazyRomeo156

Alfamın frenlerinden çektiğim nedir?Balataları bu sene içinde 2 kez değiştirdim yine işe yaramıyor.En son istanbul kartalda bi servise gittim adam
-Bu balatalar yan sanayi biz yenisini takacaz üstünde tornalayacaz dedi
tmm yapptırdım.Ama yine istediğim gibi tutmuyor.El freni telini 2 sene önce değiştim ama şimdi hareket ederken iyi tutmuyor.Bir kaç şey düşündüm sizlere bi danışatım dedim:
1-Süspansiyon takımını değişsem işe yarar mı?
2-Kule gergisi taksam işe yarar mı?
3-Lastikleri yeni alsam işe yarar mı?

Yardımlarınızı bekliyorum.

admin

Öncelekle balatalarını Alfa servisinde orjinalleriyle değiştir. Orjinal balata tornalanmaz, disk çok fazla bitmiş ise tam kenar köşelerin keskinliği eğe ile hafif pah verilir.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

ATA

Frenler ile ilgili beklentileriniz nedir bilmiyorum ama balata ile ilgili sorun yaşıyorsanız, bunun sebebi ya doğrudan balatadır yada dolaylı olarak fren diskidir. Dediğniz gibi lastiklerinizin durumu ve yürüyen aksamınızın sorunsuzluğuda önemlidir.

Şu anda Alfa fren balatalarını hangi firmadan orjinal olarak tedarik ettiğini bilmiyorum, ancak bir aralar TRW idi ve bu marka gerçekten kaliteliydi. piyasada bulabilirsiniz. Ate'lerin de mavi kutulu İtalyan üretimi balatalarıda çok çok güzeldir.

Bu arada 156'ların fren sistemi çok başarılı değildir, 2.0lar 100km/h'de 40metrede duruş sağlamasına rağmen abs erken devreye girer ve kullanıcısını tedirgin edebilir.

Hüseyin Abi'nin verdiği bilgide de olduğu gibi torna işinen uzak durmakta fayda var.

Edited by - ATA on 17/05/2009  15:56:42
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Jakomo

Arkadaşlarıma katılmaktayım  ve ayrıca şunları da eklemek isterim:

- Kule gergisi özellikle virajlar da aracınızı rijitliğini ve virajdaki yol tutuşunu artırmaktadır, frenajı doğrudan etkilemekte.

- Süspansiyon özellikle aracınızın yol tutuşunu ve yol konforunzu için vardır. Doalyısıyla süspansiyonlar doğrudan etkilemez, ancak dolaylı olarak etkendir

- Lastikleriniz aradınızı yer ile temasını sağlayan tek unsurdur ve bu bağlam da tabii ki çok önemlidir. Burda diş derinliği ve imalat tarhii en büyük önemi taşımakta, hele hele bir de performanslı kullanıyorsanız işte o zmn öenmi bir ka daha artmaktadır.
Sabır, boyun eğmek değil, mücadele etmektir !!!!

1996 145 1,7 16V
2001 156 SWSS Mk1,5
1994 164 V6 TB
1999 156 2,5 V6 
2003 156 SS MK 1,5
2004 156 SWSS Mk2
2007 GT
1996 BMW E36 320i Coupe M-technik
1999 166 V6 TB
1997 145 QV
2004 156 SWSS
2010 MiTo 1,4 TB

tolga_ozhan

Süspansiyon, kule gergisi ve lastik üçlüsü ne olursa olsun bu kadar erken balata bitmesine sebep olmaz. Sorun başka bir yerde. Bunlar frenleme performansını etkilesede balata ömrüne çok büyük etki yapmaz. Yapsa da senede iki kere değişimi gerektirmez. Ayrıca balata tornalanmaz, bahsetiğiniz disktir. Bence en büyük ihtimal diskleriniz çok kötü durumda olduğu için balataları erken bitiriyor. Diğer ikinci ihtimal sizin kullanım tarzınız ve yaptığınız kilometre. Bir senede 100 km yapıyorsanız normal tabiki 2 tane değişim. Balata değişimi seneye değil kilometreye bağlıdır.
Orjinal balata markası trw değil ate'dir. Yani fabrikadan ate fren diski ve balatası ile çıkar.
Bence 156'ların fren sistemi oldukça başarılıdır. En azından bana öyle geliyordu.

ATA

Tolga konuda anlamadığn bir nokta var galiba. Fren balataları bittiği için değil memnun kalınmadığı için bir senede iki kez değiştirilmiş.

Ayrıca şu an orjinal balata markası ne TRW, ne de ATE dir.
İkiside yan sanayi olarak geçer. Bir zamanlar feredo orjinal balata olarak çıkıyordu, şimdilerde trw çıkıyor. Ate her zaman en pahallı olan yan sanayi idi ve bulmak oldukça zor. Alfa Romeo zaman zaman orjinal parça tedaikçi firmalarını değiştirebiliyor.

Edited by - ATA on 17/05/2009  18:37:11
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

tolga_ozhan

Birmot hala ate takıyor. Gerçi onlar ne marka taktıklarından bile haberdar değil ama en son öyleydi. Şuan ate bulmak o kadar zor değil. Bostancıda özel servislerde rahatça bulunabiliyor. Diğer taraftan ben yanlış anlamışım evet. Çok fazla test etmedim ama en iyi marka ile en kötü marka arasında kaç metre fren mesafesi fark edebilir ki.

ATA

Fren mesafesi zaten gayet güzel, dikkat edersen 40 metrede duruş sağlamasına rağmen sürücüsüne güven vermiyor dedim ve dediğimin arkasındayım çünkü bu güne kadar hangi kişiyle konuştuysam 156nın frenlerinden şikayetçi. Sebebi abs'ye çok saçma şekilde giriyor ve absye girinca araç bildiğin durmuyor. Halbu ki  doblolar bile absye girince 156dan çok daha iyi duruyor. Doblo gibi facia bi araçtan sonra başka markaları saymıyorum ama şu bana ve çevremde ki pek çok kişiye göre kesin bir gerçek, 156nın fren sistemi çok dengesiz çalışıyor.  Hele ki mk1 1.6 ise, işler biraz daha kötü çünkü 44 metrede duruyorlar ve bu zamanına görede çok kötü bir rakam.

Bunun seeplerinden bir tanesi arkada limitör olmaması... Eğer olurda 156da abs devre dışı kalırsa vay halinize =)) Bu durumda 145/146'ların fren sistemi çok daha güvenli 156'lara göre.

Siteyi yakından takip edenler bilirler, ben mk2 frenlerini ate ekipmanlar ile taktım. Eski frenlerime göre daha iyi ama hala vasat bir doblo frenine göre kötü nedense...
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Cem

156 fren tepkisi anlamında gayet tatminkar olmasına rağmen, 80+ hızlarda güven vermediği, özellikle yokuş inişlerde abs devreye girerek sürücüsüne soğuk terler döktürdüğü , hele hele ıslak zeminde oldukça tedirgin ettiğinden dolayı bende şikayetçiyim.
Başarılı bir pilotajla belki durum değişebilir ama sıradan sürücüler için malesef durum bundan ibaret.

agucba

Frenlerin tutmamasın bir çok nedeni vardır. Bu balata ve disklerden kaynaklanacağı gibi, balatalara baskıyı yapan kaliperlerden de kaynaklanabilir. Fren merkezinden kaynaklanıyor olabilir, fren hortumlarından olabilir, görevini artık tamamlamış olan hidrolik yağı olabilir. Frenler tutmuyor diyerek gittiğiniz herhangi bir tamirci, kolay para kazanma yoluna giderek sanırım hemen balataları değiştirtti.

Başlığı açan arkadaşın frenlerden beklentisini bilmiyorum ama sanırım Alfa Romeo servisine gitmeyip başka yerlere gitmiş. Zaten "En son istanbul kartalda bi servise gittim..." cümlesi bence her şeyi anlatıyor. Eğer gittiği yerler Alfa Romeo servisi değil ise, tabiki frenlerinden sorun yaşayacaktır. Alfa'nın derdinden en iyi, iyi bir "Özel Alfa Romeo Servisi" anlar. Veya gerçekten işinde usta bir Fren Servisi'ne gitmek gerekecektir.

"El freni telini 2 sene önce değiştim ama şimdi hareket ederken iyi tutmuyor." Burada hareket ederken "tutmuyor" ne anlama geliyor, onu tam anlamadım. Sanırım atraktif hareketler olsa gerek. Tutmayan el freninin ayarı yapılarak eski haline gelmesi sağlanabilir.

Otomobil'lerin frenleri üretilirken 2 kriter göz önüne alınır;
1. Kısa fren mesefasi için stabilitenin feda edilmesi,
2. Kısa fren mesafesi yerine stabiliteyi yüksek tutmak, yani sert fren yapıldığında aracın kolayca yönlenmesini sağlayacak bir tutunma.

156'ların frenlerinin ABS'ye rağmen kısa mesafede durmamasının nedeni, sanırım kısa mesafeden ziyade yönlendirmenin kolay yapılmasını sağlamak.

Böyle bir durum ile 3 kez karşılaştım. 164 TS ile 2 kez, kendi 145'im ile 1 kez. Yüksek süratte giderken yapmam gereken sert frenlemede hem fren hem de sert direksiyon hareketi ile stabiliteyi sağlayabildim ve şu anda bu yazıyı yazabiliyorum.
Tabi şöyle bir durum var. Frenleme yaparken kaçabileceğiniz boşluklar varsa girebilirsiniz. Ancak kaçabileceğiniz yer yok ise, o zaman kötü bir sonuç kaçınılmaz olur.

///////////////

ersinguller

diğer konular hakkında arkadaşlar gerekli bilgilendirmeyi yapmışlar ancak benim ekleme yapmak istediğim konu el freninin giderken tutmaması.

bence bu o kadar da büyük bir problem değil, benim aracımın da el freni hareket halinde nispeten tepkisizdir ancak duran halde kaymaları sorunsuzca halledebiliyor. önemli olan da bu bence. ancak tabii beklentiler başka olabilir, saygı duymak gerekli. sadece giderken el freni tepkisizliğinin aracınıza özgü olmadığını belirtmek için söyledim. :)

tolga_ozhan

Benim bu konuda bilgisiz olduğumu anladım. Heralde mk1 ve mk2 fren sistemi oldukça farklı. Zira ben abs'nin erken devreye girmesinden hiç şikayetçi olmamıştım. Tam olarak nerde devreye girmesi gerekiyorsa orada devreye giriyordu. Ben anlıyordum hatta bu sefer girecek diye. Sert virenajda beni tedirgin etmekten çok güven veriyordu. Sadece disk, kaliper vs.. değişimi dışında heralde mk1 ve mk2 arasında çok başka faklılıklarda var frenej anlamında. ABS'yi kontrol eden ünite aynı mı, farklı mı? Bu konuda bilgisi olan varmı?
Şuan kullandığım aracın yani GTV'nin fren olayı kesinlikle 156'dan çok daha kötü. 156'da dobla'dan kötüyse ki Ata'nın bilgi ve tecrübelerine güveniyorum. GTV doblo'ya göre çok berbat demektir. Eğer mk1 ile mk2 arasında bu kadar bariz fark varsa ciddi ciddi bir daha 156 alırsam yine tercihimi mk2 olarak kullanmak zorunda kalıcam. İkisinide bilenler cevaplarsa sevinirim.

ATA

Durum şöyle Tolga mk1 1.6nın fren sistemi ile mk1 2.0 fren sistemi arasında sadece hava kanallı disk farkı var.
Mk2lerin hepsinde ise 2.0 ön hava kanallı diski ve 2.5cm büyütülmüş arka fren diski var, bunun sebebide mk2lerde olan ASR özelliğinin düzgün çalışması.
Tüm 156larda abs beyni, sensörleri ve okuyucuları aynı ancak asr yüzünden br fark varmı bilemem.

Yani hem mk1 hem mk2 frenlerini kullanmış biri olarak kayda değer bir fark hissetmedim açıkçası. Sadece ön disklerin hava kanallı olanlarıyla değiştirilmesi yeterli olur ki V6da bile aynı sistem mevcut.
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

tolga_ozhan

Bilgilendirme için sağol Ata. Ben disk büyüklüğü farkını biliyordum ama abs'yi kontrol eden sistemin aynı olduğunu bilmiyordum öğrenmiş oldum. Fakat ne hikmetse benim mk2'de erken yada zamansız devreye girme gibi bir sorunum yoktu. Belki bu yine benim kullanma tarzımla alakalı olabilir. Zaten epey yavaş gitiğim ve ışıklardan epey önde gaz kestiğim için abs'nin devreye girdiği durum sayılıydı.

ATA

Panik anında, özellikle ıslak zemin yada köprü bağlantılarında inanılmaz saçmalıyor otomobil. Yoksa durma mesafesinde bir problem yok.

Frenlerin kusurlarından bir tanesi de yeri gelmişken paylaşayım, ön frenlerin hava alması için davlumbazlarda hava ızgarası yok. Tipolarda bile var ama 156'da yok. Dikkat edin verdiğim iki örnek araç (dolbo ve tipo) gerçekten 156 ile mukayese edilemeyecek araçlar ama bu kanallar 4 pistonlu kaliper ve 280mm disk kullanan  GTA'da da yok, ve yurtdışında ki kullanıcılar davlumbazlara ızgara açıp, müshendislere isyan ediyorlar =) Bir ara sercan'da brembolardan sonra bu pencereyi açmıştı. Davlumbaz söküldüğünde bende açıp, en azından denemek istiyorum...
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

ee1122

quote:

Bilgilendirme için sağol Ata. Ben disk büyüklüğü farkını biliyordum ama abs'yi kontrol eden sistemin aynı olduğunu bilmiyordum öğrenmiş oldum. Fakat ne hikmetse benim mk2'de erken yada zamansız devreye girme gibi bir sorunum yoktu. Belki bu yine benim kullanma tarzımla alakalı olabilir. Zaten epey yavaş gitiğim ve ışıklardan epey önde gaz kestiğim için abs'nin devreye girdiği durum sayılıydı.

Ben de Tolga beye katılıyoruım bu konuda, 1.5 yıldır kullanıyorum ve kar buz haricinde bir elin parmağı kadar devreye girmemiştir ABS sistemi.

"156'ların frenlerinin ABS'ye rağmen kısa mesafede durmamasının nedeni, sanırım kısa mesafeden ziyade yönlendirmenin kolay yapılmasını sağlamak." konusuna gelirsek, ABs nin amacı zaten kısa mesafede durmak değil, güvenli duruşu sağlamak. ABS devrede olmayan bir 156, aynı şartlar altında düz olarak frenlerse, ABS liden daha kısa mesafede duracaktır

Alfadanadam

quote:

Panik anında, özellikle ıslak zemin yada köprü bağlantılarında inanılmaz saçmalıyor otomobil. Yoksa durma mesafesinde bir problem yok.

Ben de aynen katılıyorum. Şimdiye kadar kullandığım hiçbir alfanın frenleri "yeterince" güven verici değildi. Normal kullanımda bir sıkıntı yaratmıyor olabilir ama fren dediğin asıl panik anında gerekiyor ve bu konuda maalesef başarısız.

CrazyRomeo156

Aracımı dışarıda yaptırdığımda adamlar kolaydan para kazanmayı istiyorlar.Hangi servise gitsem balataya bakılıyor.Bence bu durum bizim bazı ustalarımızın durumunun iç açıcı olmadığını göstermektedir..Yeni doblo,megane'nın frenlemeleri oldukça başarılı.Benimkininde öyle olmasını istemiştim.
El freni için ise işte anlarsınız bi iki hareket olabilir.
Son kasa 156'ların frenleri nasıl bana bilgi verebilirmisiniz?

tolga_ozhan

Bence bizim ustalarımızın durumu çok iç açıcı. Gayet kifayetli, bilgili kişiler var. Önemli olan onları bulmak.

burcintun

quote:

Frenlerin tutmamasın bir çok nedeni vardır. Bu balata ve disklerden kaynaklanacağı gibi, balatalara baskıyı yapan kaliperlerden de kaynaklanabilir. Fren merkezinden kaynaklanıyor olabilir, fren hortumlarından olabilir, görevini artık tamamlamış olan hidrolik yağı olabilir. Frenler tutmuyor diyerek gittiğiniz herhangi bir tamirci, kolay para kazanma yoluna giderek sanırım hemen balataları değiştirtti.

Başlığı açan arkadaşın frenlerden beklentisini bilmiyorum ama sanırım Alfa Romeo servisine gitmeyip başka yerlere gitmiş. Zaten "En son istanbul kartalda bi servise gittim..." cümlesi bence her şeyi anlatıyor. Eğer gittiği yerler Alfa Romeo servisi değil ise, tabiki frenlerinden sorun yaşayacaktır. Alfa'nın derdinden en iyi, iyi bir "Özel Alfa Romeo Servisi" anlar. Veya gerçekten işinde usta bir Fren Servisi'ne gitmek gerekecektir.

"El freni telini 2 sene önce değiştim ama şimdi hareket ederken iyi tutmuyor." Burada hareket ederken "tutmuyor" ne anlama geliyor, onu tam anlamadım. Sanırım atraktif hareketler olsa gerek. Tutmayan el freninin ayarı yapılarak eski haline gelmesi sağlanabilir.

Otomobil'lerin frenleri üretilirken 2 kriter göz önüne alınır;
1. Kısa fren mesefasi için stabilitenin feda edilmesi,
2. Kısa fren mesafesi yerine stabiliteyi yüksek tutmak, yani sert fren yapıldığında aracın kolayca yönlenmesini sağlayacak bir tutunma.

156'ların frenlerinin ABS'ye rağmen kısa mesafede durmamasının nedeni, sanırım kısa mesafeden ziyade yönlendirmenin kolay yapılmasını sağlamak.

Böyle bir durum ile 3 kez karşılaştım. 164 TS ile 2 kez, kendi 145'im ile 1 kez. Yüksek süratte giderken yapmam gereken sert frenlemede hem fren hem de sert direksiyon hareketi ile stabiliteyi sağlayabildim ve şu anda bu yazıyı yazabiliyorum.
Tabi şöyle bir durum var. Frenleme yaparken kaçabileceğiniz boşluklar varsa girebilirsiniz. Ancak kaçabileceğiniz yer yok ise, o zaman kötü bir sonuç kaçınılmaz olur.

Serkan a aynen katılıyorum. Doğru şeyler yazmış. Sen bence basitten başla fren hortumlarını söküp hidrolik gelip gelmediğini kontrol ettir. Zaten gelmiyorsa yapılacak işler sırasıyla belli. Ondan sonra balata disk işine gir çünkü bu kadar basit bir şeyin disk ve balata kontrolünü rahatlıkla gözle muayene edebilirsin. Senin anladığım kadarıyla frenler eskisi gibi etkili tutmuyor. Benim de başıma geldi onun için bilgin olsun. Benim arka sağ flexible fren hortumu tıkalıymış. Balata diske sürtüp duruyordu. ve servis bana bunca zaman iyi hayatta kalmışsın dedi. Birgün gerçekten tehlikeli bir duruş yaptım araba gerçekten durmadı.

ATA

Bu arada fren hortumlarının tanesi 30 lira civarında.
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Aykut

4 diski de değişim zamanına geldiğinde orjinali mi takılmalı yoksa daha iyi seçenekler var mı daha kısa ve güvenli bir duruş için yoksa agresif kullanım için değil

mesela brembonun hava soğutmalı delikli diskleri
yada arkaya daha geniş olan diskler

bu arada aracım 2.0 156 ts

tolga_ozhan

Ben ate tavsiye ederim. Diğerlerinden biraz pahalıdır ama iyidir. Zaten orjinalide odur. (En azından benim 156 öyleydi)

mutu

156 için fren şikeyetlerini hayretle okudum vala çünki ben şimdiye kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım kaldıki çok hızlı kullanıp çok ani durmam gereken yerlerde bile...
Muhammet İNNECİ
34 AJ 1212
156 t.spark
159 jtd