Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Sogutma Sistemiyle ilgili kafama takilan sorular

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Prelude

Selamlar,

Simdi benim 2. aracin sicaklik göstergesi yok.
Isitma sistemi de arabayi cok gec ve zayif isitiyor.
Ben de dedim heralde termostat bozuk gittim termostati degistirdim hemen.
Derken suyu da komple degistireyim antifreeze i yenileyzim dedim. Toplam yarim saatimi aldi hepsi buraya kadar bir sorun yok.

Sonra sistemin havasini almakla ugrasitigim siralarda, motorun gayet isinmis olmasi gereken yerde radyatör faninin devreye girmedigini fark ettim.

Fana gelen voltaji ölctüm ve baya düsük bir deger cikti.
Fan müsürü bozuktur degistiririm hallolur dedim ama kafama baska birsey takildi

fan calismiyorsa, motor simdiye kadar nasil su kaynatmadi
ayrica su sicakligi arttiginda yanmasi gereken uyari lambasi da yanmiyor
suyun fani calistiracak ya da uyari lambasini yakacak kadar isinmamasi diye bir durum söz konusu olabilir mi? Varsa da bu durumu pek aklim almiyor :)

Herkese iyi seneler...

ATA

Bu konuyu çok bilgiye sahip olmamakla birlikte bir fikir yürüteyim dedim. Yolda ilerlerken araç zaten fana ihtiyaç duymaz, termostatınız tam kapalı kalmadığı sürece motorunuz zaten normal şartlarda su kaynatmaz. Ancak durduğu yerde hararet yaptırırsanız 93 derece ustunde (değer yanlış olabilir) fan açması gerekir. Motorunuz aşırı ısınmadığı sürecede zaten uyarı lambası yakmaz.

1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Prelude

ben durdugu yerde isittim acmadi gene fani
uyari isigi da yanmadi...

ATA

Kaç dereceye kadar ısıttın ama önemli olan o.

Edited by - ATA on 01/01/2010  00:02:55
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Alfadanadam

quote:

ben durdugu yerde isittim acmadi gene fani
uyari isigi da yanmadi...

muhtemelen termostatınız açık kalmış. Bu sebeple motor ilk çalışma anından itibaren soğutma suyu sistemde devirdaimine başlıyor. Bu devirdaim sebebiyle zaten motor büyük oranda fana ihtiyaç duymuyor. Buna ortam sıcaklığının da mevsim normalleri sebebiyle düşük olduğu eklenince fanın çalışmamış olması başınıza "şimdilik" iş açmamış görünüyor. Hararet müşürünüz de arızalı sanırım ayrıca, bus ebeple de motora uyarı bilgisi gitmiyor. Hararet müşürü motora uyarı göndermediği için doğal olarak ta fana da start komutu gitmiyor.
Netice olarak benim tespitim termostat + hararet müşürü arızası.

takgun

fan devreye girmeyebilir, bu aslinda normal. Araci ne kadar yuklediginiz ve isittiginizla ilgili. Sistem su sirayla calisiyor, su sicakligi belli bir degere geldiginde termostatlar acilmaya basliyor ve kendi icerisinde bypass yapan su radyatore dogru yoneliyor, oncelikli olarak radyatorun sogutma performansina bakiliyor. Dusuk debide ve isil yukte denge saglanabilir ve termostatlar belli aciklikta yeterli sogutmayi saglar ve fanin devreye girmesine gerek olmayabilir. Motor isil yuku dahada artarsa (yuksek devride kullanim veya rampa cikisi gibi) termostat tam olarak acilir ve tum su radyatore yonlendirilir. Yeterli gelmiyor ve belli bir sicakliga erisiyorsa fan devreye girer. Kis mevsiminde aracin durur yerde calismasiyla bende fanin devreye girmesini beklemem aslinda. Yani normal olabilir, fan ile ilgili birsey degistirmeden once biraz araci surup karar verin.

Prelude

sanirim dediginiz gibi
benim 147de de denedim simdi
gösterge 90a gelip daha fazla yükselmiyor, fan da acilmiyor

o zaman diger aracta da bir sorun gözükmüyor
ben belli bir süre sonra fanin acmasi gerektiigini düsünmüstüm

tesekkür ettim
konuyla ilgili de genel bilgim olmus oldu...

Lbe

Arkadaşlar konu hortlayacak ama kafama bugün bi kaç bi şey takıldı onları burada sormam gerektiğini düşündüm.

Dün gece arkadaşımın aracı su kaynattı.Sabah motor soğukken su ekledik, havasını aldık fakat bi 100m sonra tekrar su You are not allowed to view links. Register or Login durmadan çalışıyor onda bi sıkıntı You are not allowed to view links. Register or Login haznesine yağ karışmamış ve egzozdanda su akmıyor.Contada yakmamış diye düşünüyorum.Usta çağırdık baktı bi anlam veremedi termostat devreye girmiyodur dedi.Kafama takılan şu, eğer termostat devreye girmiyorsa haznedeki su nasıl kaynar? Motorun ısısını aldığı için kaynamıyor mu sonuçta? Yarın sabah servise çektirince belli olacak ama dayanamadım meraktan

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

agucba

Belki sistem havasını tam alamadınız. Bence bir kez daha kontrol edin.

///////////////

Lbe

You are not allowed to view links. Register or Login
Belki sistem havasını tam alamadınız. Bence bir kez daha kontrol edin.

Termostat arızalıymış değiştirdiler.530 TL gibi uçuk bi fiyatla.Kıbrıs olunca tabi..

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi