Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfa Debriyajı

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

AytacFx

Merhabalar...

Bildigimiz gibi ALFA cok degisik bir arac olabiliyor Italyan sebebi ile alistigimiz araclardan. Baska Alfa suren tanimadigimdan buraya soruyum dedim..

Sorum DEBRİYAJ.
Ya ben ayagimi kontrol edemiyorum, yada balatayi kemirmis onceki sahibi :)

Araç GT, 2.0 Benzina

Araci ilk aldigimda vites sallamasi hissediyordum. Sonra ayagimdan diyerekten debriyaji daha gec salmaya basladim ve sarsintiyi onluyordum. Fakat bugun birsey daha yasadim ve kafama takildi.
Olay geç tepki :)
Isten ciktim eve gidiyorum, yolda durdum ve kalktim 1 ci vitesdeyim. 3000'de atiyim derken 4 u gectim 5000'e vardi ve hemen 2 ci vitese attim debriyaji saldim direk RPM iyce dusmeden debriyajı devri yakalasin diye. Fakat saldikdan sonra sanki 2 asamada gecti vites. 1. si hafifden yakaladi (debriyaj yarim hali) sonra LAP etti debriyaji ayagimdan cekmem 1 saniye tam gecti gecmedi (ayagimi kaldirdim bile) kafami bi salladi araba birden nefret ettim o anda vites kutusundan

Sorum suki, Debriyaj'da sorun olup olmadigini (sanzimanda) nasil anliyabilirim ? Her araba sallar hizli davranirsan debriyajda biliyorum fakat bu oyle bir sallama degil, boynum bile iyi bir ileri geri gidiyor yani :) Vites 1'den 2 ye gecerken (hafif vitesler) baya belli ediyor bu sarsinti..

3. ayda Full bakima birakicagim arabayi vize almak icin, adamlar surup test de ediyor.. Bunlara ne diye ekleme yapiyim tam ?

Dusuncelerinizi bekliyorum, Sizin aracinizda nasil ?
Cumle dusuklukleri icin kusura bakmayin :) Saygilar

TRUPHASE

arabaya 2 kişi daha bindir ve yokuş yukarı kalkmayı dene. Eğer  kalkarken araba titriyorsa debriyaj değişmesi gerekiyor demektir.Debriyajın ömrünün bitmesi için debrijayın milimetre olarak bitmesi gerekmiyor.Debriyaj balatasının yüzeyinin yanması ömrünün bittiği anlamına geliyor. Debriyaj testi için başka yollar da va r ama sen bunu bir dene.Kolay gelsin.

[url="//www.trioacoustic.com"]www.trioacoustic.com[/url]

agucba

El frenini çekin, 2. vitese alın ve el freni çekik iken yavaş yavaş ayağınızı debriyajdan kaldırın. Normalde debriyaj pedalı yolunun yarısına yakın bir yerde veya daha erken motor stop eder gibi olur. Motorun stop etmeye çalışması ne kadar geç (debriyaj pedalı o kadar yukarıda olur) olursa, debriyajın (balatayı kast ediyorum) bitmiş veya bitmeye yakın olduğu o kadar fazladır. Bu durum bu basit test ile anlaşılabilir. Debriyaj pedalı da zamanla sertleşecektir. Tabi sorun balatada ise.

Ancak yine de ve en önemlisi, bu durumu ehil birisine göstermek olacaktır.

///////////////

AytacFx

quote:

arabaya 2 kişi daha bindir ve yokuş yukarı kalkmayı dene. Eğer  kalkarken araba titriyorsa debriyaj değişmesi gerekiyor demektir.Debriyajın ömrünün bitmesi için debrijayın milimetre olarak bitmesi gerekmiyor.Debriyaj balatasının yüzeyinin yanması ömrünün bittiği anlamına geliyor. Debriyaj testi için başka yollar da va r ama sen bunu bir dene.Kolay gelsin.

Hocam sagolun test icin, Adami bulurumda, hollandada yasadigim icin bayir bulmam cok zor Kalkarken titreme yaptigina sahit olmadim daha :) Kalkis ortalama 1300 / 1500Rpm lerde kalkiyorum.

Diger yontemler nedir acaba ?

AytacFx

quote:

El frenini çekin, 2. vitese alın ve el freni çekik iken yavaş yavaş ayağınızı debriyajdan kaldırın. Normalde debriyaj pedalı yolunun yarısına yakın bir yerde veya daha erken motor stop eder gibi olur. Motorun stop etmeye çalışması ne kadar geç (debriyaj pedalı o kadar yukarıda olur) olursa, debriyajın (balatayı kast ediyorum) bitmiş veya bitmeye yakın olduğu o kadar fazladır. Bu durum bu basit test ile anlaşılabilir. Debriyaj pedalı da zamanla sertleşecektir. Tabi sorun balatada ise.

Ancak yine de ve en önemlisi, bu durumu ehil birisine göstermek olacaktır.

Bunu deniyecegim. Geri vitesde veya 1 ci vitesde bagzen Gaz vermeden kaldiriyorum araci, geride hic kullanmiyorum nedeyse (gerek olmuyor). Hafif kaldirdigimda titresim hissediliyor. Yani dediginize gore bir sorun yok. Sanirim ayagimda sorun

Fakat enistemde Reno var 1.6, saldigimda debraji Devrini cok hizli bir sekilde aliyor, benim araç onun kadar seri olabiliyor. 400cc fark bu etkiyi yaratabilirmi :)

agucba

Yazdığım yöntem 1. vites veya geri viteste pek anlaşılmaz. 2. viteste deneyeceksiniz.
Debriyajınız bitik ise, yakıt tüketiminiz artar, viteslere zor geçer, motorun devri yükseldiği halde gerektiği kadar hızlanmaz. Açıkcası Alfa'nın keyfi kaçar.

///////////////

AytacFx

quote:

Yazdığım yöntem 1. vites veya geri viteste pek anlaşılmaz. 2. viteste deneyeceksiniz.
Debriyajınız bitik ise, yakıt tüketiminiz artar, viteslere zor geçer, motorun devri yükseldiği halde gerektiği kadar hızlanmaz. Açıkcası Alfa'nın keyfi kaçar.

Tamam, Yarin sabah deniyecegim.. Aksam buraya yazarim sonucun ne oldugunu :) Tessekkur ederim

Alfadanadam

Debriyaj testini 4. vitesle yapardım ben.
Debriyaj balatası haricinde şanzımanda problem olup olmadığını anlamak için,

Araba 2.vitesteyken, rpm 3000-4000 arası ayağınızı gazdan çekin ve tekrar normal şekilde gaza basın. Araç sarsıntılı bir şekilde ileri-geri sallanıyorsa ayna-mahruti -'de boşluk olabilir.

AytacFx

quote:

Debriyaj testini 4. vitesle yapardım ben.
Debriyaj balatası haricinde şanzımanda problem olup olmadığını anlamak için,

Araba 2.vitesteyken, rpm 3000-4000 arası ayağınızı gazdan çekin ve tekrar normal şekilde gaza basın. Araç sarsıntılı bir şekilde ileri-geri sallanıyorsa ayna-mahruti -'de boşluk olabilir.

Bunuda yarin deniyim..

2ci vites el freni testini yaptim, %25 gibi ses degisiyor, %35 gibi zorlanmaya basliyor...

AytacFx

Denedim, 2 ci vites 3500 de denedim. Kafami one arkaya attiriyordu, Tork'u hissediyordum kisaca cok kuvvetli bir sekilde.. Normal diye dusunuyorum.

Fakat bagzen vites atarken TIK diye dislilerin gecis sesini duymuyorum degil.. genelde 2ci vitese gecerken oluyor.

Neyse bir gosteririm garaja artik, bakimi yaparken onada bakarlar..

Yardim eden herkeze tessekkur ederim

drcalibra

aynı sıkıntı bende de var sorunun cözülürse buradan paylaş bizde faydalanalım teşekkürler

AytacFx

quote:

aynı sıkıntı bende de var sorunun cözülürse buradan paylaş bizde faydalanalım teşekkürler

Tamam, Fakat 3 cu ayda vericegim bakima arabayi.. Bu hafta sonu internete koyucagim, guzel fiyat veren olursa satabilirim.. Baktim yok Tam bakim ve 1 sene daha devam :)

beckher

Forumda anlatıldığı gibi 2.viteste el frenini çekerej debriyaj testini yapmayı denedim debriyajın yarısından sonra motor stop edecek duruma geldi, bu ne demek oluyor acaba, bir de arabayla iyice yavaşladıktan sonra özellikle kasislerde veya sokak dönüşlerinde 1.vitese atarken tırrıtt diye bir şey yaparak zorla vitese giriyor bunun sebebi nedir? Şimdiden cevaplarınız için tşk.ler...
alFa rOmEo 156 2001 1.6 tWiNsPaRK

webu

quote:

Forumda anlatıldığı gibi 2.viteste el frenini çekerej debriyaj testini yapmayı denedim debriyajın yarısından sonra motor stop edecek duruma geldi, bu ne demek oluyor acaba, bir de arabayla iyice yavaşladıktan sonra özellikle kasislerde veya sokak dönüşlerinde 1.vitese atarken tırrıtt diye bir şey yaparak zorla vitese giriyor bunun sebebi nedir? Şimdiden cevaplarınız için tşk.ler...

hareket halinde iken, 2den 1e düşürmeye çalışmak  arabanın şanzımanını , 1.vitesin gerektirdiği hıza indirgemeye çalışmak olacağından ve bu değişiklik şanzımanı zorlayacağından ; o çıkan ses , zorlanmanın ve durumun buna uygun olmadığı anlamında parazit bir sestir diye biliyorum.
ve şahsen , hareket halindeki arabayı 1e düşürmeyi pek tavsiye etmem

beckher

Bende 1.vitese düşmek istemem ama araba duracak kadar yavaşladığı için 2.viteste toparlayamıyor...

AytacFx

quote:

Bende 1.vitese düşmek istemem ama araba duracak kadar yavaşladığı için 2.viteste toparlayamıyor...

Bende sizin gibi cok cok yavasladimmi 1'e alirim. Fakat oyle bir sorun olmadi hic. RPM tamamen dustukden sonra (800rpm) hicbir sorun olucagini zannetmiyorum.

Mercedes'lerde ise, 1. vitese geciremiyorsun illaki butun vucudunla ittireceksin oyle. Fakat hafifden itekliyerek bekledinmi 1. vitese ve yeterli kadar yavasladimi lip diye parmakla bile kendisi geciyor.

Kisacasi, daha arac hizli iken atmazsaniz sorun olmuyor bende. Hic olmadida su ana kadar. Sadece geri viteste arada yapiyor.

beckher

Aracım 72.000 km de son bi kaç gündür kalkarken çok fazla titretme yapmaya başladı ve debriyaj çok sert debriyajı değiştirmemiz mi gerekiyor gerekiyorsa eğer hangi parçaları değiştirmek lazım...Şimdiden cevaplarınız için tşk.ederim...

ATA

Debriyaj bitmişse yada bitmeye yüz tutmuş ise titrer ve dediğiniz gibi fazla sertleşir, ancak titeme başka bir sorununda belirtisi olabilir.
Eğer debriyajınız bitmiş ise baskı plakası, balata ve rulman olarak set halinde değiştirmenizi tavsiye ederim.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

marauderjingo

quote:

Merhabalar...

Bildigimiz gibi ALFA cok degisik bir arac olabiliyor Italyan sebebi ile alistigimiz araclardan. Baska Alfa suren tanimadigimdan buraya soruyum dedim..

Sorum DEBRİYAJ.
Ya ben ayagimi kontrol edemiyorum, yada balatayi kemirmis onceki sahibi :)

Araç GT, 2.0 Benzina

Araci ilk aldigimda vites sallamasi hissediyordum. Sonra ayagimdan diyerekten debriyaji daha gec salmaya basladim ve sarsintiyi onluyordum. Fakat bugun birsey daha yasadim ve kafama takildi.
Olay geç tepki :)
Isten ciktim eve gidiyorum, yolda durdum ve kalktim 1 ci vitesdeyim. 3000'de atiyim derken 4 u gectim 5000'e vardi ve hemen 2 ci vitese attim debriyaji saldim direk RPM iyce dusmeden debriyajı devri yakalasin diye. Fakat saldikdan sonra sanki 2 asamada gecti vites. 1. si hafifden yakaladi (debriyaj yarim hali) sonra LAP etti debriyaji ayagimdan cekmem 1 saniye tam gecti gecmedi (ayagimi kaldirdim bile) kafami bi salladi araba birden nefret ettim o anda vites kutusundan

Sorum suki, Debriyaj'da sorun olup olmadigini (sanzimanda) nasil anliyabilirim ? Her araba sallar hizli davranirsan debriyajda biliyorum fakat bu oyle bir sallama degil, boynum bile iyi bir ileri geri gidiyor yani :) Vites 1'den 2 ye gecerken (hafif vitesler) baya belli ediyor bu sarsinti..

3. ayda Full bakima birakicagim arabayi vize almak icin, adamlar surup test de ediyor.. Bunlara ne diye ekleme yapiyim tam ?

Dusuncelerinizi bekliyorum, Sizin aracinizda nasil ?
Cumle dusuklukleri icin kusura bakmayin :) Saygilar

bu olay bana tamamen normal geldi. sanki 2 ye alırken motor devri biraz yüksek kalmış, bu durumda ayağınızı tamamen çekseniz de bir müddet kaçırır debriyaj motorun gücüyle, sonra devrin hafif düşmesiyle beraber çat diye kavrayıverir. yeni bir debriyaj bile motorun gücüne karşı koyamayıp kaçırabilir tekerin boşa dönemeyeceği durumlarda (ikinci vites mesela). bence endişe edilecek birşey yok, sadece motor devrini daha iyi ayarlamanız lazım.

beckher

Öğleden sonra mesaj atmıştım yedek parça satıcısına bana böyle bir fiyat ve bu parçaları değişebileceği mi söyledi Baskı plakası dediğimiz bunlara dahil mi yoksa ayrı bir parça mı ?

Debriyaj baskı balata valeo marka 220 tl. Debriyaj rulmanı hidroliktir valeo marka 160 tl.

AytacFx

Benim sorunlar bitti bu arada, Sadece araci daha iyi tanimak gerekiyormus Daha cok insanin ruh halini ortaya cikartiyor

Edited by - AytacFx on 07/04/2010  21:00:47