Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Chip Tuning Neler Kazandırıyor?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Rotweiler

Güzel yazmışsını zevkle okudum.
Zaten piyasadaki "tercübeli tunerım" sıfatı ile gezdikleri için olsa gerek Ozo tecrübeden bahsetmiştir.
Yoksa yazılım ve nihayetinde buna bağlı olan belli algoritmaların "alışma" gibi bir süreci söz konusu değil. Olsa olsa bunlara bağlı componentların alışma süreci olur ki, burada da az önce bahsettiğiniz parça dayanımları devreye girer. Peak, yani tavan kuvveti de en az dayanan component belirler. Çünkü her biri birer sequence başlangıcını tetikliyor ve lineer bir şekilde beraber ilerliyorlar.

Ozo yazılım ve arabasını iyileştirme konusunda çok istekli. Sanırım diğer Tuning forumlarında da aktif olarak rol alıyor bildiğim kadarı ile. İşin üstadı ile "maddi" hiç bir bağ olmadan yukarıdaki tatta bir bilgilendirme içeren konuşma yapmamış olacak ki, şimdiye kadar deneyimledikleri ile ilerliyor. Ama ozo'nun "bileni dinleme" diye bir huyu var. O yüzden seviyeli ve akılcı bir yolla anlatılırsa ve ikna ederseniz, ki anlattınız, yukarıdakileri değerlendirmeyecek birisi değildir ;)
Anyone can drive a fast car, but only few can drive a car fast.
|||||||||||||||

Rotweiler

Ki zaten dediklerimi doğrular nitelikte yazmış bile yukarıda lol
Anyone can drive a fast car, but only few can drive a car fast.
|||||||||||||||

aurora

You are not allowed to view links. Register or Login
Arabamı size getireyim , daha büyük turbo takacağım.  Aracın bütün aksamlarını en iyi denilen alfa ustasına gösterelim yani bir sorun olmadığından hem fikir olalım.

Ve ben turboyu alıp yanınıza geleyim benim isteklerime göre yazacakmısınız mapi ? 4 lüyü yaktığımda 150 hp safe modda gitmek istiyorum , 4 lüyü kapattığımda peak vurup 200 hp de gitmek istiyorum ? Bunu yapabilecekmisiniz , 4000 deviri geçince 1. Ve 3. Silindire methanol kitten methanol püskürtmek istiyorum. 4000 devir altı sadece nozzle lardan su enjekte edilmesini istiyorum.

Bunları benim yazılımcım yapabiliyor. Eğer sizde yaparım diyorsanız noter huzurunda kağıt imzalayıp aracımı size teslim edebilirim ?

Bundan ayrı bu saydıklarınızı yaptığınız tecrübeniz,referansınız var mı ? Mesela bak ben bunu yaptım al kardeşim gibi.. Yoksa boş muhabbet ediyoruz çünkü herkes kağıttan okuduklarını veya teoriden bahsederse forum bilgi kirliliğinden öteye gitmez çünkü bazen her şey bilgi değil , tecrübe oluyor.

Şuan aracınızı servise götürdüğünüzde araca bakım yapan ustaların bir çoğu bir arabanın bujisi nasıl değişir diye üniversite okumadı veya kitaptan okumadı görerek,tecrübe ederek yaptı.

Dediğim gibi benim aracı size teslim ederim bir şey olursa parasını alırım kabulse hadi başlayalım :)

Özetle varsa icraat görelim yoksa boş muhabbeti keselim.

OZO..!!!

Sevgili o.z, öncelikle gerilmeye gerek yok. Elma armut meselesi yine bu yazılarda ortaya attı kendini.

Ben 4lü örneğini klimayı ortaya atarak fonsiyonel tuninge vurgu yaptım. Sizse beni kendi yazılımcınızla yani moddingcinizle karşılaştırdınız! Neden böyle üstünze alındınız bilemdim neyse.

Ben istdiğiniz notere gelirim ama isterseniz noterede gerek yok arabanızın ücretini vereyim eğer beğenmeszeniz araçta araba ücretinizde sizin olsun. Yalnız ben arabanızın en zayıf halkasına göre bir değer ortaya çıkarabilirim zira diğer türlüsü angutluktan öteye gitmez. Kimse 10.000 Km sonra şuram çatladı buram oynadı olayını yaşamak istemez.

Aslında formul çok basit ama şunu herhalde anlamak istemiyoruz; Herkes elindeki cep telefonundan herhangi bir müzik açsın ve sesi enson seviyeye getirsin orataya fabrika verilerinde ortlama bir güçte müzik sinyali çıkacak. Sonra uygulama marketten bir amp. uygulaması indirerek aynı müziği tekrar açsın ve sesi en yüksek seviyeye getirsin.

Sonuç: daha yüksek bir gürültü çıkacaktır ama orataya cızırtılar, kasadan gelen rezonans ve buzzer hoparlörün damping faktöründeki bozulmalar meydana gelecektir.
Çözüm: daha hacimli bir hoparlör, kasada revizyon daha dirençli kablo vs vs...

İşte araba olayıda böyle, bana 100 lerce aracı kobay olarak kullanmış sözde yazılımcı (modcu) adamları neye istinaden savunuyorsunuz? Tecrübe bir tuning shop açıp ben chip tuning yapıyorum demekle oluyorsa size yarın 100 tane arabayı bedava yapıcam diyip insanları getirsem ve herkesin arabasına bir ekip kurarak yazılım modlasam tecrübelimi olacağım?

Buji değiştiren ustaya hitaben, benim 40 yıllık halim ustamda  CNC tezgahlarındaki çarkları, miller, pompaları ezbere değiştiriyor! Neden? çünkü tecrübe ama Halim usta balans bozulunca Mühendisi çağırıyor! Neden çünkü yazılım.

Son sözünüze de diyecek teklafım olabilir, boş muhabbeti kestim.

Saygılar...

ozoozo

Arabamı size getireyim , daha büyük turbo takacağım.  Aracın bütün aksamlarını en iyi denilen alfa ustasına gösterelim yani bir sorun olmadığından hem fikir olalım.

Ve ben turboyu alıp yanınıza geleyim benim isteklerime göre yazacakmısınız mapi ? 4 lüyü yaktığımda 150 hp safe modda gitmek istiyorum , 4 lüyü kapattığımda peak vurup 200 hp de gitmek istiyorum ? Bunu yapabilecekmisiniz , 4000 deviri geçince 1. Ve 3. Silindire methanol kitten methanol püskürtmek istiyorum. 4000 devir altı sadece nozzle lardan su enjekte edilmesini istiyorum.

Bunları benim yazılımcım yapabiliyor. Eğer sizde yaparım diyorsanız noter huzurunda kağıt imzalayıp aracımı size teslim edebilirim ?

Bundan ayrı bu saydıklarınızı yaptığınız tecrübeniz,referansınız var mı ? Mesela bak ben bunu yaptım al kardeşim gibi.. Yoksa boş muhabbet ediyoruz çünkü herkes kağıttan okuduklarını veya teoriden bahsederse forum bilgi kirliliğinden öteye gitmez çünkü bazen her şey bilgi değil , tecrübe oluyor.

Şuan aracınızı servise götürdüğünüzde araca bakım yapan ustaların bir çoğu bir arabanın bujisi nasıl değişir diye üniversite okumadı veya kitaptan okumadı görerek,tecrübe ederek yaptı.

Dediğim gibi benim aracı size teslim ederim bir şey olursa parasını alırım kabulse hadi başlayalım :)

OZO..!!!

Sevgili o.z, öncelikle gerilmeye gerek yok. Elma armut meselesi yine bu yazılarda ortaya attı kendini.

Ben 4lü örneğini klimayı ortaya atarak fonsiyonel tuninge vurgu yaptım. Sizse beni kendi yazılımcınızla yani moddingcinizle karşılaştırdınız! Neden böyle üstünze alındınız bilemdim neyse.

Ben istdiğiniz notere gelirim ama isterseniz noterede gerek yok arabanızın ücretini vereyim eğer beğenmeszeniz araçta araba ücretinizde sizin olsun. Yalnız ben arabanızın en zayıf halkasına göre bir değer ortaya çıkarabilirim zira diğer türlüsü angutluktan öteye gitmez. Kimse 10.000 Km sonra şuram çatladı buram oynadı olayını yaşamak istemez.

Aslında formul çok basit ama şunu herhalde anlamak istemiyoruz; Herkes elindeki cep telefonundan herhangi bir müzik açsın ve sesi enson seviyeye getirsin orataya fabrika verilerinde ortlama bir güçte müzik sinyali çıkacak. Sonra uygulama marketten bir amp. uygulaması indirerek aynı müziği tekrar açsın ve sesi en yüksek seviyeye getirsin.

Sonuç: daha yüksek bir gürültü çıkacaktır ama orataya cızırtılar, kasadan gelen rezonans ve buzzer hoparlörün damping faktöründeki bozulmalar meydana gelecektir.

İşte araba olayıda böyle, bana 100 lerce aracı kobay olarak kullanmış sözde yazılımcı (modcu) adamları neye istinaden savunuyorsunuz? Tecrübe bir tuning shop açıp ben chip tuning yapıyorum demekle oluyorsa size yarın 100 tane arabayı bedava yapıcam diyip insanları getirsem ve herkesin arabasına bir ekip kurarak yazılım modlasam tecrübelimi olacağım?

Buji değiştiren ustaya hitaben, benim 40 yıllık halim ustamda  CNC tezgahlarındaki çarkları, miller, pompaları ezbere değiştiriyor! Neden? çünkü tecrübe ama Halim usta balans bozulunca Mühendisi çağırıyor! Neden çünkü yazılım.

Saygılar...

Tecrübeden kastım tecrübe kazanmak için 100 tane araba patlamaktan değildi :) neyse güzel bilgiler için teşekkürler ben somut şeylerle konuşmayı sevdiğim için bana boş muhabbet geldi,geliyor.

Saygılar sevgiler hayırlı akşamlar iyi günler

OZO..!!!

aurora

OZO..!!!

Saygılar...

Tecrübeden kastım tecrübe kazanmak için 100 tane araba patlamaktan değildi :) neyse güzel bilgiler için teşekkürler ben somut şeylerle konuşmayı sevdiğim için bana boş muhabbet geldi,geliyor.

OZO..!!!

Sayın o.z

emin olun o 100 tane araba patlamaz sahipleriyle güle oynaya çıkıp gider. Sizide Ateşehir deki yarime bekliyorum hem konuşalım hemde konuştuğumuz şeyleri yapmaya başlayalım.

ozoozo

OZO..!!!

Saygılar...

OZO..!!!

Sayın o.z

emin olun o 100 tane araba patlamaz sahipleriyle güle oynaya çıkıp gider. Sizide Ateşehir deki yarime bekliyorum hem konuşalım hemde konuştuğumuz şeyleri yapmaya başlayalım.

Siz yazılım işiylemi uğraşıyorsunuz ?

OZO..!!!

aurora

Kısa C.V

Ben Bilgisayar Mühendisiyim ve bu konuda yüksek lisans bitirdim. Daha önceleri Military Class devlet kuruluşlarında danışmanlık yaptım. Bunun yanı sıra Linux embedded/Hardware programlama uzmanıyım. Robotik geliştirmede uluslar arası proje liderliği yaptım/yapıyorum. Şu ara özel bir şirkette embedded geliştirme kıdemli uzmanı olarak tam zamanlı görev yapmaktayım.

Kısacasa tecrübeler:
Borusan Holding A.Ş hard makine bölüm sorumluluğu ve geliştiricisi ve kaynak planlayıcısı.
Capex Co. embedded insansız robotik kol iş makinesi hardware planlayıcısı. Ve bunun gibi sayamadığım onlarca şey var. Şuan ayriyetten reklamı olmasın diye Maslakta otomobilleri ilgilendiren bir iş ortaklığım mevcut.

ozoozo

Maslakta otomobilleri ilgilendiren bir iş ortaklığım mevcut.

Boş muhabbeti gerçekten sevmiyorum :D sorum buydu. Topic in sebebi belli oldu. Hayırlı işler bol kazançlar.

OZO..!!!

aurora

Maslakta otomobilleri ilgilendiren bir iş ortaklığım mevcut.

Boş muhabbeti gerçekten sevmiyorum :D sorum buydu. Topic in sebebi belli oldu. Hayırlı işler bol kazançlar.

OZO..!!!
Hocam gerçekten anlamak istemiyorsunuz! Biz chip tuning yapan bir yer değiliz neden konuyu sürekli buraya çekiyorunuz? Topiğin sebebi belli evet ama sizin anlamak istediğiniz de belli.

Benim 1 arabadan 850 tl kazanacağım diye saatlaerce uğraşacak ne vaktim nede zamanım var. Çok küçük düşünüyorsunuz ve belden aşağıya vurmaya çalışıyorsunuz :) Buradan tekrar söylüyorum chip tuning işi ile uzaktan yakından alakamız kesinlikle yok. Ve inanın bilgisi olmayan insanları züürt misali teselli edecek ahlakımızda yok.

Ne zamandan beri klasik otomobil restorasyonu chip tuning işini ilgilendirir oldu. Kabahat bendeki size böyle bir konuda prim veriyorum. Eğer konuşmalarınızda samimi davranıyorsanız buyrun tanışalım. O zaman 250 m2 yerede 3 beş arabayla uğraşma amacımız olmadığını anlarsınız! Ben hobi için uğraştığım şeyi paylaşırken siz ticarete döktünüz :)

Bende size bol kazançlar dilerim ;)

916GTV

Beğenmeyen yaptırmasın.

Abt olunca superchips olunca ooo uuu süper oluyor. O adamlarda bundan 20 sene öncesine kadar senin benim gibi insanlardı. Bi yerden başladılar ve kendilerini geliştirip şirket haline geldiler.

Daha öncede bu konuda yazdım, bu ülkede dÜnya çapında süre yapan otomoiller var. Referans aralığı 100-200km, 60-130mph vsdir. Açıp 6speedonline ı bakarsanız, listede kaç tane türk otomobil olduğunu ve sıralamada en kafada olduklarını görürsünüz. Bu arabaların mapini kim yazıyor? İngiltereden amerikan insanlar mı gelip yazıyor? Gelenleri de gördük duyduk. Güzel yürüten de oldu, kırıp gidende.

Türk halkının genel yapısı bu, hiçbirşeyi beğenmiyoruz yapana da tükaka diyoruz.

Şirkete aşçı gelir 3 tane lavuk çıkar böyle yemek mi olur der ama ***ladıkları adam 1000 kişinin istihdam edildiği şirkette aşçılık yapmıştır. Sanki her hafta fransada et yiyor pzvnk.
Öbürü gider bi ton bütçe ayırır kafa patlatır film çeker, bizimki gider filmi internetten izler bu nasıl film yeaa der. Sonra bi bakarsın ülkede gişe rekorunu şahan ipnetorunun recep ivediki yapar
Bi diğeri gelir türkiyede motorsporları ilerlemiyor der, istanbulpark halka açılınca 250 tl çok gelir istanbul park yönetimini ***lar ama kendi izleyici olarak bile gidip katkıda bulunmaz.

Siz kalkıp deseydiniz ki "son zamanlarda herkes mapper oldu, çakma çakma işler yapıyorlar" ona eyvallah ama bu kadar da küçümsenmez.

Sen şimdi ustana gidiyorsun, buji değiştiriyorsun 50 tl işçilik alıyor. Buji değişimi çok mu zor, hayır değil. Subap ayarı yaptırıyorsun, çok mu zor hayır hatta çok kolay ama ustan zamanında öğrenmiş, şimdi de bilgisini tecrübesini satıyor. E kimse ekmek yemesin o zaman madem bu kadar kolaysa bu işler..

Ben şimdi otomobilime standalone ecu alıyorum. Allah izin verirse de bütün maplerini kendim yazmak istiyorum. Benim alacağım beyin megasquirt diye bir firmanın ürünü. Bu adamlar beyni tamamen kendileri yaptı. Aem, motec, haltech, pectel vs çok pahalı olduğundan dolayı bir forum kurdular, 3-5 kişi el emeği göz nuru üretim yaptılar. İlk başladıklarında onlara da tükaka diyorlardı, ipini koparan beyin yapıyor diyorlardı. DIY olarak başladı, şimdi de aslanlar gibi para kazanıyorlar. Ms1 kötüydü, ms2 kötünün iyisiydi ve şu anda ms3 var baya baya iyi denebilir. Demekki bazı şeyler zamanla oturuyor. Bizim türkler naptı? Gitti ms in boardunu kopyaladı işlemcisini kopyaladı kendimiz beyin yaptık diye ortaya çıktı. Tamam bunlara hep beraber küfür edelim ama siz öyle bi yazmışsınız ki dünyanın en basit işiymiş gibi konuşuyorsunuz.

Ben şimdi ms i bağladım ve otomobilimi sağlıklı şekilde yürüttüm diyellim. Eğer ki 2 gün sonra ooo ben ms ustası oldum, yedim bitirdim dersem ve 3 gün sonra da ulan müşteri avına çıkayım hemen birilerine ms bağlayıp para kazanayım dersem yanlış olur di mi? İşte aslında hedef bu tarzda yaklaşımı olan insanlar olmalıydı konunun başında.

Aslında bütün işler çok basittir. Yeterki zaman ayırılsın, araştırılsın ve pratik yapılsın. Bu ülkenin en iyi yazılımcılarını da birebir olarak çok iyi tanıyorum. Öyle iki kere karşılaşıp aa benim yakın arkadaşımdır demeyeceğimide forumda beni tanıyanlar bilir. Onlardan da müşterilerinin motorlarını kıran oldu. Şimdi bınlar kötü yazılımcılar mı? O kadar kötüler ki dünyanın heryerinden müşterileri var ve harikalar yaratıyorlar.

O yüzden biraz da destek olmak lazım. Gidin arabalarınızı yaptırın demiyorum, yeter ki paçalarından çekmeyin.
Bırakın isteyen yaptırır, isteyen yaptırmaz.
Yaptıranda eğer mantıklıysa aldığı risklerin farkındadır zatem.

Bu arada güzel bir kariyeriniz var, başarılarının devamını dilerim.

Kerem

ozoozo

Beğenmeyen yaptırmasın.

Abt olunca superchips olunca ooo uuu süper oluyor. O adamlarda bundan 20 sene öncesine kadar senin benim gibi insanlardı. Bi yerden başladılar ve kendilerini geliştirip şirket haline geldiler.

Daha öncede bu konuda yazdım, bu ülkede dÜnya çapında süre yapan otomoiller var. Referans aralığı 100-200km, 60-130mph vsdir. Açıp 6speedonline ı bakarsanız, listede kaç tane türk otomobil olduğunu ve sıralamada en kafada olduklarını görürsünüz. Bu arabaların mapini kim yazıyor? İngiltereden amerikan insanlar mı gelip yazıyor? Gelenleri de gördük duyduk. Güzel yürüten de oldu, kırıp gidende.

Türk halkının genel yapısı bu, hiçbirşeyi beğenmiyoruz yapana da tükaka diyoruz.

Şirkete aşçı gelir 3 tane lavuk çıkar böyle yemek mi olur der ama ***ladıkları adam 1000 kişinin istihdam edildiği şirkette aşçılık yapmıştır. Sanki her hafta fransada et yiyor pzvnk.
Öbürü gider bi ton bütçe ayırır kafa patlatır film çeker, bizimki gider filmi internetten izler bu nasıl film yeaa der. Sonra bi bakarsın ülkede gişe rekorunu şahan ipnetorunun recep ivediki yapar
Bi diğeri gelir türkiyede motorsporları ilerlemiyor der, istanbulpark halka açılınca 250 tl çok gelir istanbul park yönetimini ***lar ama kendi izleyici olarak bile gidip katkıda bulunmaz.

Siz kalkıp deseydiniz ki "son zamanlarda herkes mapper oldu, çakma çakma işler yapıyorlar" ona eyvallah ama bu kadar da küçümsenmez.

Sen şimdi ustana gidiyorsun, buji değiştiriyorsun 50 tl işçilik alıyor. Buji değişimi çok mu zor, hayır değil. Subap ayarı yaptırıyorsun, çok mu zor hayır hatta çok kolay ama ustan zamanında öğrenmiş, şimdi de bilgisini tecrübesini satıyor. E kimse ekmek yemesin o zaman madem bu kadar kolaysa bu işler..

Ben şimdi otomobilime standalone ecu alıyorum. Allah izin verirse de bütün maplerini kendim yazmak istiyorum. Benim alacağım beyin megasquirt diye bir firmanın ürünü. Bu adamlar beyni tamamen kendileri yaptı. Aem, motec, haltech, pectel vs çok pahalı olduğundan dolayı bir forum kurdular, 3-5 kişi el emeği göz nuru üretim yaptılar. İlk başladıklarında onlara da tükaka diyorlardı, ipini koparan beyin yapıyor diyorlardı. DIY olarak başladı, şimdi de aslanlar gibi para kazanıyorlar. Ms1 kötüydü, ms2 kötünün iyisiydi ve şu anda ms3 var baya baya iyi denebilir. Demekki bazı şeyler zamanla oturuyor. Bizim türkler naptı? Gitti ms in boardunu kopyaladı işlemcisini kopyaladı kendimiz beyin yaptık diye ortaya çıktı. Tamam bunlara hep beraber küfür edelim ama siz öyle bi yazmışsınız ki dünyanın en basit işiymiş gibi konuşuyorsunuz.

Ben şimdi ms i bağladım ve otomobilimi sağlıklı şekilde yürüttüm diyellim. Eğer ki 2 gün sonra ooo ben ms ustası oldum, yedim bitirdim dersem ve 3 gün sonra da ulan müşteri avına çıkayım hemen birilerine ms bağlayıp para kazanayım dersem yanlış olur di mi? İşte aslında hedef bu tarzda yaklaşımı olan insanlar olmalıydı konunun başında.

Aslında bütün işler çok basittir. Yeterki zaman ayırılsın, araştırılsın ve pratik yapılsın. Bu ülkenin en iyi yazılımcılarını da birebir olarak çok iyi tanıyorum. Öyle iki kere karşılaşıp aa benim yakın arkadaşımdır demeyeceğimide forumda beni tanıyanlar bilir. Onlardan da müşterilerinin motorlarını kıran oldu. Şimdi bınlar kötü yazılımcılar mı? O kadar kötüler ki dünyanın heryerinden müşterileri var ve harikalar yaratıyorlar.

O yüzden biraz da destek olmak lazım. Gidin arabalarınızı yaptırın demiyorum, yeter ki paçalarından çekmeyin.

Kerem

Bir tane yatan kalkan smile vardı dua eder gibi olan keşke ondan olsa forumda :D   :alkis:  :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis:

parmaklarına sağlık abi.

misket

Parantez mahiyetinde diyerekten;
elinizde ne kadar data manel olursa olsun sizin yazdığınız programın bir saha testi ve tecrübesi olacaktır zira  c dende girseniz, elif be  asseb dende girseniz, ofiste vb ile basit bir scriptte hazırlasınız farketmez (heleki yazdığınız programın = sonrası mekanik ile ilgili ise) illahaki bir test ve düzeltme süreci olacak buna da kaba tabir ile tecrübe-geliştirme deniyor. Dolayısıyla evet genel tabir ile irili ufaklı bir çok alt mekanikten oluşan otomobil dediğimiz yapının da fiziki sınırları bellidir ama bu sınırlar içerisinde yapıya zarar vermeden hangi kombinasyonlar ile istenilen sağlıklı performansa ulaşılır noktasında tecrübe de gereklidir kanaatindeyim.
K I R M I Z I

[url="http://kucukisler.blogspot.com.tr"]http://kucukisler.blogspot.com.tr[/url]

master

Beğenmeyen yaptırmasın.

Kerem

Konunun en güzel özeti bu olmuş.

Aurora Bey (bu arada sitemizde isminizi yazabilirsiniz, güvenilir yerdir :) ) buna ek olarak kariyeriniz için tebrik ederim, gerçekten çok ileri bir noktada olduğunuz ve bu işten anladığınız belli.

Burada şu anda üstünde anlaşılamayan nokta "teori vs pratik" noktasıdır. Eğer siz deseydiniz ki "ben bu işi biliyorum ve 1000 tane araba remapledim, herkes benden memnun kaldı" , muhtemelen Özdemir yarın arabayı size getirir yazılım isterdi.

Siz diyorsunuz ki "ben bu işi biliyorum, piyasadakilerden daha iyi remap yaparım". Şimdi burada Türkiye'deki tunerlara çamur atılmaması için karşıt fikir savunan arkadaşlar ve ben de diyoruz ki, tamam çok güzel, ama bu işi birebir bizim araçlarımıza yapan ve çok memnun kaldığımız insanlar var, iş teoriyle bitmeyebiliyor bazen.

Muzaffer Usta var İzmir'de mesela, adam senelerdir rallilere, pist yarışlarına araba hazırlamış, o arabaları kullanmış insan. Yurtdışında adı çok bilinen dediğiniz bazı firmalara arabalarla ilgili bilgi vermişliği olan birisi. Oturup biraz dinleyince, akademik bilginin yanında tecrübenin de çok önemli olduğunu görüyorsunuz.

Bakın ben de aynı zamanda psikoloğum. Üniversiteden çift diplomam var ve kendi alanımda masterımı yaptıktan sonra psikolojiyle ilgili eğitimlerime de devam ettim ve şu anda ofis açabilir durumdayım. Ama açmıyorum, diğer psikologlara da gidip çalışmalarına bakmadığım sürece "ya yanlış yapıyo bunlar, önüne gelen psikolog arkadaşım" demiyorum. Çünkü ben para kazanmadan, ücretsiz danışmanlık veriyorum ve benim danışan sayım onlara oranla daha limitli. Ben teoride birçok psikologdan daha çok şey bildiğimi düşünmeme rağmen karşımıza danışan oturduğu zaman benden daha az akademik bilgisi ancak daha çok danışan tecrübesi olan psikoloğun o danışanı benden daha doğru yönlendirebileceğini düşünürüm. Denemiştir çünkü, daha önceden benzer profile hizmet vermiştir. Ve elinde bir best practice kataloğu vardır kendince. Benim kataloğum ondan daha limitli iken ona saygı duymak durumundayım.

Bir de bulunduğumuz ortamda gerçekten çok bilgili insanlar var. Benim bütün eğitimim, profesyonel hayatım, ilgi alanlarım, ödüllerim, projelerim pazarlama üstüne olmasına rağmen sitemizde bu konuda laf söyleyecek insanların laflarını dinlemeye her zaman açığım. Aynısını tavsiye ederim :)
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

aurora

Merhaba You are not allowed to view links. Register or Login

Muzaffer Ustayı çok iyi tanırım ve zamanında 147 Ti mın beynini söküp superchips uygulaması için kendisine göndermiştim. Bunun dışında 3.2 Quatromun tuning işlemlerini kendisi yapmıştı. O zaman superchips tek yetkili uygulama merkeziydi ama sonra BTG işin içine girdi.

Nu bahsettiklerim 10 yıllık mevzuu

Muzaffer usta gerçek bir ustadır ve muzaffer usta ile yeni yetmeleri karşılaştırmak maalesef abesle iştigal den başka bir şey değildir.

Selamlar.

isim konusuna gelince, ilgili alana müdahale izni vermiyor SMF.

ozoozo

@aurora buraya son kez yazıyorum çünkü gerçekten değer verdiğim bir insan işini gücünü bırakıp mesajları silmek zorunda kalıyor :)

Şimdi , benim ağzımdan gidin ne olduğu belirsiz yerlerde yazılım yapın lafı çıkmadı.

2. Olarak ben yazılımcı değilim bu insanları savunmamın bir karı yok benim için , kaldı ki ben yazılımcılardan kendi yazılımcım olmak üzere sevmiyorum triplerinden dolayı.

Bakın hocam burda trilyon tane teknik kelime kullanmışsınız falan ama bunları pratiğe dökünce gerçekten bir anlam kalmıyor , bir inşaatı işçisi yapar,ustası yapar. Siz ve sizin gibi mühendisler projeyi tasarlar mal bu , bunu yapın der. Bir mühendis 5 tane tuğlayı üst üste koymayı bilmez ancak ona yöneldiğinde öğrenir yani "pratiğe" döktüğünde.

Ben salı günü sıkıntılı bir ameliyat geçirdim , ameliyatımı yapan doktor Türkiye ve antepin önde gelen cerrahlarından çünkü bir çok başarılı tecrübesi (operasyonu) var. Bu insan doğuştan en iyi yada iyiler arasında doğmadı.

Hiç bir cerrah üniversiteden mezun olupta huaa ben cerrahpaşa mezunuyum,ben hacettepe mezunuyum açılın en iyi benim diye gezmiyorlar. Hepsi geçirdiği ameliyatlar sayesinde tecrübe kazanıyor , anlatmak istediğim hepsi buydu.

Doktorum bana baktığında nasıl bir yol izleyeceğini direk çıkardı ve operasyonu anlattı. Şimdi şuan cerrahpaşadan mezun olandan bilgi olarak daha fazlamı bilgi sahibi ? Hayır. Ancak daha fazla tecrübe sahibi ve artık gözü kapalı ameliyat yapabilecek durumda.

Demek istediğimi şimdi anladınız mı ? Bu iş sadece bilgi değil pratik,tecrübe hepsinin birleşimi. Ben demiyorum git Hasan chip tuning de yazılım yaptır ,  ama bu işi çok iyi yapanlar var.

CV niz çok güzel ama kusura bakmayın aynı abimle konuşuyorum hissettim oda pc mühendisi , california stata de master yaptı ve şuan orada büyük bir firmada mühendis , sizlerin egosu biraz yüksek oluyor yada sizlerin bildiğine yanlış demek şirk koşmak gibi oluyor :) sanırım mesleğiniz gereği yapacak bir şey yok abimde böyle.

Gelelim adres konusuna e30 al demişsiniz , ben ankara ufuk sitesi bilkent 3 t-3 blokta oturuyorum açık adresim bu gelin ben e30 alim beraber dönelim ;) ama bu aralar kontrol amaçlı antepe git gel yapacağım , antepe geleceğinizi haber edin şehire girdiğinizde benim haberim olur.

Son mesajımdı , lütfen bana cevap hakkı doğacak şekilde yorum atmayın çünkü daha fazla uzatmak istemiyorum. Ha bu arada bana bilgin yok demişsiniz benim bütün postlarımı çıkartın , hiç bir bilgim olmayan konuda yorum yapmadığımı görürsünüz.

OZO..!!!

aurora

Ben kimseyle polemik yaşamak istemiyorum, isteyen yazdıklarımı okur isteyen okumaz.

İsteyene her zaman yardımcı olmaya da açığım.

Aklı mantığı olan herkes tüm yazılanları olur ve kararını ondan sonra verir. Zaten özelden mesaj atıp yanıma gelmek isteyen arkadaşlarımızda mevcut, onlara teşekkür ederim. Kapımız herkese açık, gelmek isteyen herkes gelebilir,her konuda destek alabilir.

Herkese selamlar.

erdem1904

Ben kimseyle polemik yaşamak istemiyorum, isteyen yazdıklarımı okur isteyen okumaz.

Aklı mantığı olan herkes tüm yazılanları olur ve kararını ondan sonra verir. Zaten özelden mesaj atıp yanıma gelmek isteyen arkadaşlarımızda mevcut, onlara teşekkür ederim. Kapımız herkese açık, gelmek isteyen herkes gelebilir,her konuda destek alabilir.

Herkese selamlar.

İstanbul'a geldiğim zaman hafta sonuna denk gelirse eğer Maslak'taki klasik oto restorasyonuyla ilgili yerinizde bende kahvenizi içmeyi isterim. ;) Klasikleri kurcalamak serbest mi :)
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

aurora

Herkese selamlar.

İstanbul'a geldiğim zaman hafta sonuna denk gelirse eğer Maslak'taki klasik oto restorasyonuyla ilgili yerinizde bende kahvenizi içmeyi isterim. ;) Klasikleri kurcalamak serbest mi :)

Genelde müşteri proje arabası olduğundan maalesef pek kurcalama şansımız olmuyor. Ama kahve çay bilumum içecekler için her zaman bekleriz. ;)

master

Muzaffer Ustayı çok iyi tanırım ve zamanında 147 Ti mın beynini söküp superchips uygulaması için kendisine göndermiştim. Bunun dışında 3.2 Quatromun tuning işlemlerini kendisi yapmıştı. O zaman superchips tek yetkili uygulama merkeziydi ama sonra BTG işin içine girdi.

Muzaffer usta gerçek bir ustadır ve muzaffer usta ile yeni yetmeleri karşılaştırmak maalesef abesle iştigal den başka bir şey değildir.

Selamlar.

Eh işte ben de onu diyorum. Türkiye'den şikayet ediyorsunuz ancak Türkiye'de Muzaffer Usta gibi insanlar da var. Söyledikleriniz genelleme olduğu için karşı çıkılıyor.

Bahsettiğiniz yeni yetmelere giden yok zaten aramızda, işin erbabı olanlara da hakettiği saygıyı teslim etmemiz gerekir.
Mülayim biriyim.

1997 GTV V6 Turbo
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

erdem1904

O şakaydı :) İleriye dönük klasik Amerikan sahibi olmak gibi 95 den beri gerçekleştiremediğim bir hedefim mevcut :) 20 yılda piyasanın geldiği durumda gitgide gerçek klasikleri daha da ulaşılmaz yapıyor.  Görüşürüz umarım ;)
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

aurora

Selamlar.

Eh işte ben de onu diyorum. Türkiye'den şikayet ediyorsunuz ancak Türkiye'de Muzaffer Usta gibi insanlar da var. Söyledikleriniz genelleme olduğu için karşı çıkılıyor.

Bahsettiğiniz yeni yetmelere giden yok zaten aramızda, işin erbabı olanlara da hakettiği saygıyı teslim etmemiz gerekir.

Haklısınız ama hangi bilgiye dayanarak karşı çıkıldığını merak etmişimdir bende hep. Yalnız muzaffer usta gibi çok az usta kaldı hatta software/hardware bilgisi ile iş yapan...

master

Bu işi doğru yapabilen insanların var olduğu bilgisiyle :)

Sizin söylediklerinizin yanlış olduğunu iddia eden bir mesaj içeriğine rastlamadım ben diğer arkadaşlarımızın yazılarında. Dedikleriniz çok doğru, bu işi doğru yapmak bilgi ister, ek olarak tecrübe ister, ilgi ister.

E şimdi forumumuz içinde dahi kendi atmosferik aracını turbolayanlar ve tek tek her adımıyla kendisi ilgilenenler varken, sıfırdan motorunu kendisi elleriyle toplayanlar varken, ya da yıllardır aynı tunerlara araçlarını memnun bir şekilde emanet edip güçlenmiş halde geri alıp sorunsuzca kullananlar varken, yani referanslar mevcutken insanların karşı çıkması normal diye düşünüyorum.

Hatta ben burada "karşı çıkmak" kelimelerini de doğru bulmuyorum. Çünkü sizin yanıldığınızı söyleyen kimse yok. Dedikleriniz doğru, ancak "TR'de bu iş yapılmaz" demenize katılınmıyor. TR'de bu işi hakkıyla yapan insanlar var, hangi bilgiyle dediğiniz şey için de illa ki yazılım duayeni olmak gerektiğini düşünmüyorum. Yine örnek vermek gerekirse ben gittiğim bir restoranda yediğim yemeği acayip beğeniyorsam, midemi bozmuyorsa, her gittiğimde aynı yemeği aynı kaliteyle bana sunuyorlarsa, o yemeğin içeriğini benimle paylaşmaktan çekinmiyorlarsa, pişirildiği ocağın markasını, onu kesen bıçağın İsveç çeliği mi yoksa başka ülkenin çeliğiyle mi üretildiğini, kaç derecede pişirildiğini, üstüne konan sosun içindeki malzemeleri bilecek aşçılık bilgisine sahip olmasam da olur diye düşünüyorum. Yemeğin iyi yapıldığını bileyim, malzemesinin kaliteli olduğunu bileyim, pişiren aşçının iyi bir aşçı olduğunu bileyim, bana yeter.

Kısır döngüye giriyoruz bence. Muzaffer Usta gibi çok az usta kaldı, doğrudur, ve zaten hepimiz de bu işlerin bu tarz kişiler tarafınca yapılması gerektiğini savunuyoruz. Basınç açıp "al abi 40hp" diyen adamlardan otomobil sektörüne birazcık olsun ilgisi olanlarımız zaten uzak duruyor :)
Mülayim biriyim.

1997 GTV V6 Turbo
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

aurora

Neyse You are not allowed to view links. Register or Login

Döngü devam etsin, herkes kendi arabasına isteğini yapmakta özgür. Muzaffer Usta örneğini de verirken kendisini Superchips sayesinde tanıdığımı anlatmaya çalışmıştım.

Selamlar.

ckarademir

Arkadaşlar merhabalar, alfa romeo mito 1.4 tct kullanıcısıyım. Aracım stock çıkışlı 135 beygirdi, yaptırdığım yazılım sonucu dynoda 172-173 civarını gördüm. Yazılımından sonra 5bin devirin üstündeki ivmelenme egzoz uygulaması olmadığından daha yavaş olmakta, bunun için downpipe yaptırmayı düşünüyordum. Gidip ustayla bunu konuştuğumda alt devirlerimin hantallaşıcağını üst devirlerin güçleniceğini söyledi, turbonun daha az sıkışacağından kaynaklı. Şehir içinde araba süren birisi olarak alt devirlere önem veren birisiyim, alt devirlere hantallık gelmeden bu durumu ne gibi bir eklemeyle veya değişiklikle çözebilirim, bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi?

ozoozo

Arkadaşlar merhabalar, alfa romeo mito 1.4 tct kullanıcısıyım. Aracım stock çıkışlı 135 beygirdi, yaptırdığım yazılım sonucu dynoda 172-173 civarını gördüm. Yazılımından sonra 5bin devirin üstündeki ivmelenme egzoz uygulaması olmadığından daha yavaş olmakta, bunun için downpipe yaptırmayı düşünüyordum. Gidip ustayla bunu konuştuğumda alt devirlerimin hantallaşıcağını üst devirlerin güçleniceğini söyledi, turbonun daha az sıkışacağından kaynaklı. Şehir içinde araba süren birisi olarak alt devirlere önem veren birisiyim, alt devirlere hantallık gelmeden bu durumu ne gibi bir eklemeyle veya değişiklikle çözebilirim, bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi?

Bahsettiğiniz güçleri o arabadan almak imkansız. Downpipe yaptırmak alt devirleri öldürmez , komple düz boru çekerseniz öldürür. Hatta bunun hakkında trilyon tane kişisel mesaj var çeşitli forumlarda kimisi turbo için en iyi düz boru diyor , kimisi alt devirleri öldürüyor sona "free-flow" susturucu koyun diyor.

Yani araçtan araca değiştidiği için deneyerek göreceksiniz , bence en mantıklısı komple düz boru çektirip sona bir tane altları toparlayacak free flow susturucu takmak en iyisi.

Eğer ki illa downpipe yaptırıracaksanız , sadece downpipe yaptırıp aracın orjinal son susturucusu kalsa da olur.