Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

MiTo Direksiyon Açı / Tork Sensörü Arızası ve Ekranda Çıkan Hatalar...

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

LUCI0

Puntodaki ilk elektrikli direksiyon sisteminde hidrolik destek de vardı yanlış hatırlamıyorsam.Ancak Grande punto ile beraber hidrolik ünite kaldırıldı.Denildiği gibi şuanda mitodaki sistemle aynı olması gerekiyor.Fiattaki söz konusu kronik arıza kararı bence de emsal gösterilebilir...

FIRST

You are not allowed to view links. Register or Login

Burdan birçokşey ulaşabilirsiniz

cagdas oto izmir

Puntolarin çoğunu sorgusuz sualsiz city motorunuz ücretsiz degistiriyorlar

SM-A310F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gkt94

La Meccanica Delle Emozioni

Gkt94

Güncelleme yapmak istiyorum arkadaşlar,bu problemi 2012 Giulietta ile uzun bir süre çektim.Bursada olmamın ve iyi

alfisti çevrem sayesinde Tofaş'ın Arge muduruyle dahi konuştum.Yetkili servislerde bu sensörün hiçbir giuliettada

değişmediğini öğrendim yani Giulietta da bu durum biraz farklı.Araç sürüş esnasında bilgisayara bağlayıp hatalara

baktığımızda araçta aslında olmayan hataların (ör:sol cam otomatiği arızası) önümüze çıktığını gördük.Beyinden

şüphelendik ve bu veriler doğrultusunda Aracı Birmot a teslim ettik.Birmotta elektrik tesisatı tamamen test edildi

herhangi bir sorun bulunamadı.Beyin söküldü İstanbul Birmottan deneme beyin getirildi.Aynı arızayı Deneme beyinlede

alınca beyin arızası da olmadığını gördük.Çok çok ilginçtir ki Birmotta sorunun kaynağını Gaz kelebeği

potansiyometresi olarak buldu,temizlendi takıldı ve sorun ortadan kalktı.Umarım yardımcı olabilmişimdir,hayırlı günler  :alfisti:  :alfisti:
La Meccanica Delle Emozioni

ahmet.bh

Merhaba, 2010 model mito aracımda geçtiğimiz günlerde aracımı park ettiğim sırada "Direksiyon Dönüş Sensörü Arızası" ve direksiyonun sertleşmesi sorununu yaşadım. Kontak kapatıp açtığımda gitti. Akü durumumun zayıf olduğunu ilk çalıştırmadan anlayabiliyorum. Güncel olarak mito sahiplerinin son durumu nedir bu arızayla alakalı? Ben yarın akümü yenilemeyi düşünüyorum ilk etapta

E.Ç.M. (MiTongin)

Merhaba, 2010 model mito aracımda geçtiğimiz günlerde aracımı park ettiğim sırada "Direksiyon Dönüş Sensörü Arızası" ve direksiyonun sertleşmesi sorununu yaşadım. Kontak kapatıp açtığımda gitti. Akü durumumun zayıf olduğunu ilk çalıştırmadan anlayabiliyorum. Güncel olarak mito sahiplerinin son durumu nedir bu arızayla alakalı? Ben yarın akümü yenilemeyi düşünüyorum ilk etapta
merhaba. ilk etapta akünüzü değiştirin. büyük ihtimal düzelecektir. şayet düzelmezse ikinci aşama maalesef değişim. piyasada sadece açı sensörünü değiştirerek sorunu çözenler duydum ama araştırmanız lazım. Bu konu da alfa maslak bahattin abi daha önce değiştirdiğini hatırlıyorum
*Smiles per gallon*

( Yaktığınız yakıt başına düşen gülümseme oranı )

serguzalp

Öncelikle merhaba bir kaç gündür aynı sıkıntı benim aracımda da mevcuttu 2009 Mito 1.4 Turbo Distencive öyle ara sırada değil direksiyonu ne tarafa çevirsem arıza sinyali veriyor direksiyon dönüş düzenleyicisi devre dışı mesajı çıkıyordu. Hemen Ustamı aradım ( Sportivo Servis Yılmaz Abi) aracım 146000'de sıkıntının kronik olduğunu öğrendim Yılmaz abi kayışdağında bir yere yönlendirdi fakat gitmeden bana bir uğra dedi neyse gittim yanına bilgisayara bağladık yanlış hatırlamıyorsam tork motorunda bir hata vermiş Yılmaz abi hatayı silip kalibrasyon yaptı ve simdilik sorun tamamen geçmiş oldu umarım tekrarlamaz. Problem yaşayan arkadaşlar için bir not olsun diye buraya yazmak istedim. :clover: :clover: :clover: :clover:

stan

Konuya izninizle ben guncelleme yapayim.

3,5 yil once 68.000 km'de aldigim MiTo ile su an 173.000km'deyim. Bu sebeple MiTo'nun neredeyse tum kroniklerini birinci elden teceube ettim.

En son tecrubemiz de direksiyon tork aci sensoru oldu.

Arabaya sahip oldugum ilk gunlerden beri yaklasik ayda bir veya iki ayda bir olacak sekilde direksiyon hatasi aliyordum. Fakat bu hata ile direksiyonda sertlesme falan olmuyordu. Hata kodu da C100A, yani CAN haberlesme hatasi oluyordu. Kontak ac kapa ile gidiyordu bu hata. Yani, bu hata daha cok voltaj seviyesindeki oynamalar gibi durumlardan kaynakliydi. Suruse de direkt bir etkisi olmadigindan inemsiz olarak yorumlayip, bununla ilgili hic aksiyon almiyordum.

Ama bu durum yaklasik 5 ay once degisti. İlk kez sanirim aralik 2019'da direksiyon hatasi ile birlikte direksiyon da sertlesti. Bu hata araba rolantide calisirken, arac durur halde ve direksiyonu ceviriken olustu. Yani elektrikli direksiyon motoru tamamen devre disi kaliyordu. Arabanin direksiyonu tamamen kas gucu ile cevrilir duruma geliyordu.

Geliyor gelmekte olan deyip, hatanin sıklasmasini bekledim, ogun icin de aksiyon almadim.

Yaklasik 2 ay once tekrar benzer durumda hata ve direksyiyon sertlesmesi oldu. Yine daha onceki gibi kontak kapa ac ile duzeldi.

Fakat son uc haftadir, soz konusu hata haftada bir veya iki kez ortaya cikmaya basladi. Yine kontak ac kapa ile hata duzeliyordu. Ama artik isi sansa birakma zamani gecmisti. Arastirmaya basladim.

İlk is olarak, hata kodunu okudum, C1002. Yani tork aci sensor arizasi.

Soz konusu sensor, direksiyon kutusunda, asagida isaretli saft kisminin icinde:

Sensorun kendisi de yaklasik soyle bir sey:

Yurt disi forumlari falan arayinca, zaten bu is icin bir sektor olustugu ortaya cikti.

Almanya, hollanda ve ingilterede bu iste uzmanlasmis farkli garajlar ile mail ortaminda yazistim. Hepsi de, aci sensorunun degistirilerek sorunun cozuldugunu teyit ettiler. Ama sensoru degistikten sonra tork kalibrasyon konusu cok kritikti. Hollanda'daki adam, kesinlikle sensorun yetkili bir kisi tarafindan degistirilemeyecegini soyledi. Sensoru yenilenmis ve onlarin tarafinda kalibre edilmis bir direksiyon kutusunu 350€+kargo+vergi seklinde tarafima gonderebilecegini soyledi. Hatta benim cikacak olan direksiyon kutusunu ona gonderirsem, 100€ geri iade edecegini de belirtti.

İngilizler ise, dilersem aci sensorunu tek basina bana satacaklarini soyledi. Ama cok yuksek ihtimalle kalibrasyon konusunda sikinti yasayacaksin dedi. Bu sekilde bir kac musteride benzer durumlari yasamislar. O sebeple benim direksiyon kutumu sokup onlara gondermemi ve orada sensor yenilenip geri gonderecegini belirttiler.

Yine bazi sitelerde sensorun tek basina yaklasik 100 - 130€ civarina satildigini gordum.

Yukarida bahsettigim sitelerin bazi linklerini de soyle birakayim:

Gelelim bu isin Turkiye ayagina.
İlk danisdigim kisi tabiki de Sercan oldu. Kendisinden, aci sensorunun tek basina yedek parca olarak tanimli olup olmadigini sordum. Malesef Fiat acinsensorunu tek basina yedek parca olarak tanimlamadigini gorduk. Komple direksiyon kutusunun fiyati da 6500₺+kdv olarak cikti, belki bugun kurdan oturu daha da artmistir.

Bir de bu isi sanayide yaptigini iddia eden ustalar var. İzmir'de bu isin en cok adi bilineni 6. Sanayi'de Cavusoglu Oto elektrik. Onlarla konustugumda, sensoru yenisi ile degistirdiklerini ve fiyatin 1300₺ oldugunu soylediler.

Yine İzmir'de 3. Sanayide bir baska daha usta daha tavsiye edildi. Ona da gidip birebirde konustum. O da ayni fiyata sensoru degistirdigini soyledi. Ama bu usta malesef fazla despot idi. Sabah arabayi birakirsin, aksam alirsin. Kesinlikle dukkanda duramazsin, basimda adam istemem falan dedi. Yani, sanayinin bence en onemli avantajlarindan birisi, is yapilirken arabanin basinda durup, yapilan isi gozunle takip edebilmek. Usta benim adima olan bu avantaji sert sekilde red edince, tartismaya bile girmeden cektim gitti.

Neyse, bugun cavusoglu'na gidip islemi yaptik. Araba sokulup toplanirken arabanin basindaydim, hatta elemanlarla guzel guzel sohbet de ettik. Sadece direksiyon kitusunun saftinin sokulup, aci sensorunun montaj ve kalibrasyonunu meslek sirri olarak nitelendirdiklerinden o islemi ust katta yaptilar, ona sahit olamadim.

Sokme isleminden bazi fotolar:

Usta ile akabinde sohbet ettik baya, bu iste kalibrasyonun cok kritik oldugunu ve kalibrasyon icin kendi makinelerini kullandiklarini falan vurguladi.

Hatta, Enriko Alberti ile anlasmalari oldugunu, oradaki musteriler komple direksiyon kutusu degistirmek istemediginde, aci degisimi icin kendilerine direksiyon kutusunun gonderildigini belirtti.

Ayrica parca 6 ay garantili.
Umarim ki arizayi tekrar en azindan bir kac yil bounca yasamam.

Cunku usta da yaptigi isleme omur boyu gider seklinde bir cozum olmadigini vurguluyor. Cunku bu sensor bir potansiyometre mantiginda calisiyor. Yani iki farkli kontak devamli birbirine surtuyor ve uzun vadede arizanin sebebi de bu kontaklarin bozulmasi oluyor.

Zaman gectikce deneyimlerimi tekrar aktaririm.

devirsever

Bununla gecmis olsun. Sizinle despotca konusa ustaya yaptirmadiginiz isabet olmus.
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1999 156 3.0 V6 Turbo Q2(Güncel)
1998 156 3.0 V6

devirsever

Bu arada gostergeler ilgimi cekti, biraz bakininca eski mesajlarinizda turbo, enjektorler, lpg vs vs vs konusunu gordum, yapilanlar cok guzel olmus elinize saglik.
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1999 156 3.0 V6 Turbo Q2(Güncel)
1998 156 3.0 V6

stan

Bu arada gostergeler ilgimi cekti, biraz bakininca eski mesajlarinizda turbo, enjektorler, lpg vs vs vs konusunu gordum, yapilanlar cok guzel olmus elinize saglik.

Sağolasın hocam. Evet, araçta yok yok kıvamındayız :D

Yakın tarihte yazılımda falan bir güncelleme yapacağız, akabinde aracın kendi konusuna güncelleme geçerim.

insaatci.mustafa

You are not allowed to view links. Register or LoginSağolasın hocam. Evet, araçta yok yok kıvamındayız :D

Yakın tarihte yazılımda falan bir güncelleme yapacağız, akabinde aracın kendi konusuna güncelleme geçerim.

Hocam merhaba 2013 model Mito 147000 km de dizel aracım var.İlk başlarda ayda 1 sertleşen direksiyon arızası gitgide artmaya başladı sizde olduğu gibi bununla ilgili bana ne önerirsiniz  Gaziantep te ikamet ediyorum.Araç cihaza bağlandı Eps ünitesi sorunu çıktı. Arıza kaydında dst devre dışı yazıyor.Şimdiden teşekkür ederim.

Tolga033

You are not allowed to view links. Register or LoginHocam merhaba 2013 model Mito 147000 km de dizel aracım var.İlk başlarda ayda 1 sertleşen direksiyon arızası gitgide artmaya başladı sizde olduğu gibi bununla ilgili bana ne önerirsiniz  Gaziantep te ikamet ediyorum.Araç cihaza bağlandı Eps ünitesi sorunu çıktı. Arıza kaydında dst devre dışı yazıyor.Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, konuya en son 6 sene önce yazılmış ama ben yardımcı olmaya çalışayım.

Mito'nun alt yapısı Punto olduğu için maalesef yine aynı sorun kronik olarak karşımıza çıkıyor. Direksiyon sertleşmesi tork açı sensörünün bozulmasından kaynaklanıyor ama bu en büyük ve masraflı sorun. Bu parçaya gelmeden önce sırasıyla alternatör ve akü ölçümü yaptırın, bunlarda sorun yoksa problem direksiyon tork açı sensöründedir ve bu parçanın değişimi yapılmalıdır. Elektrikli direksiyonlarla uğraşan yerlerde yaptırılabilirsiniz.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

insaatci.mustafa

Akü voltajını ölçtürdüm sorun görünmedi zaten akü de yeni.
Alternatöre baktırmadım ona baktırayım yardımlarınız için çok teşekkür ederim Allah razı olsun

insaatci.mustafa

You are not allowed to view links. Register or LoginMerhaba, konuya en son 6 sene önce yazılmış ama ben yardımcı olmaya çalışayım.

Mito'nun alt yapısı Punto olduğu için maalesef yine aynı sorun kronik olarak karşımıza çıkıyor. Direksiyon sertleşmesi tork açı sensörünün bozulmasından kaynaklanıyor ama bu en büyük ve masraflı sorun. Bu parçaya gelmeden önce sırasıyla alternatör ve akü ölçümü yaptırın, bunlarda sorun yoksa problem direksiyon tork açı sensöründedir ve bu parçanın değişimi yapılmalıdır. Elektrikli direksiyonlarla uğraşan yerlerde yaptırılabilirsiniz.

Akü voltajını ölçtürdüm sorun görünmedi zaten akü de yeni.
Alternatöre baktırmadım ona baktırayım yardımlarınız için çok teşekkür ederim Allah razı olsun

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi