Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

156 Selespeed tek viteslere geçmeme sorunu

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

octinum

Forumda arattım ama genelde benimkine benzemeyen şeyler çıktı, tekrar konusu yapıyorsam affola. :) Detaylı şekilde anlatacağım. Öncelikle aracın durumunu vereyim, 2000 km'dir kullanıyorum:

1. Selespeed pompası sabah kapıyı açtığımda 10-11 saniye civarı çalışıyor. Sistem basıncı 45-55 bar aralığında, 55 bardan 45 bara 3 dakikada düşüyor, sonra pompa çalışıp 55 bara geri çıkarıyor. Hareket halinde her iki vites değişiminde bir pompa çalışıyor.

2. Bu arıza meydana gelsin gelmesin, hiçbir şekilde hata mesajı görünmüyor.

3. Aracın vites değişimlerinde sarsıntı filan yok. Soğukken 1-2 arası bazen yapıyor. Yağı da tamam.

4. Düşük otopark hızlarında soğukken bazen "zıplıyor", ileri atlayıp debriyaja basıyor, sonra debriyajı bırakıp tekrar ileri atlıyor, tekrar debriyaja basıyor gibi.

5. Hareket halinde boşa atma yapmıyor.

6. Bir kere ışıktan kalkamadım, kontağı kapatıp bir-iki dakika bekledim kendiliğinden düzeldi. Bir kere de ileri hareket halindeyken SS ekranında R gözüktü, ama geriye takmadı. Boşa alıp sağa çektim, düzeldi ve tekrar yapmadı.

2003 156 Selespeed'de rastgele gibi görünen zamanlarda meydana çıkan tek viteslere geçmeme sorunum var. 1-3-5. vitesleri kaybediyor. 1'e geçmek için komut verdiğimde birkaç saniye tık-tık diye deneyip, olmayınca 2'ye geçiyor. 2'de kalkıyorum, 3'e geçme komutunu verdiğimde aynı şekilde birkaç saniye deniyor, bu arada debriyaja basılı halde gidiyorum, sonra beceremeyip 4'e geçiyor. 4'ten 5'e komutta da yine birkaç saniye debriyaj basılı gibi kalıp beceremeyince 4'e geri düşüyor.

Şimdiye kadar bunu havanın nemli olduğu günlerde ve/veya motoru durdurduktan kısa süre sonra tekrar çalıştırdığımda yaptı. Her seferinde de çalıştırıp birkaç km gittiğimde sorun ortadan kayboldu. Yani küflenmeye başlamış konnektörlerle benzer nitelikte bir görüntü çiziyor. Yüzeyi pürüzlenmiş kontaktlarda nem birikir, ısınınca nem buharlaşır ve düzgün çalışır, sıcaklık düşerken tekrar yoğuşmayla elektrik iletim sorunu başgösterir.

Ancak Cumartesi günü tekrarladığında otoparkta, araç çalışmazken Fiat MultiECUScan ile kontrol ettim ve 1-3-5 viteslerini denerken ilgili valfin (tek vites seçici valf) 2000mA'ya varan akım çektiğini gördüm. Yani solenoid elektrik alıyor gibi görünüyor. Zaten tık-tık-tık diye bir şeyler oluyor içeride. Ama vitese geçmiyor.

Bu bilgiler ışığında :D :

A) Elektrik kontaklarına bak düzelir
B) Solenoid yapışkanlaşabiliyor, temizle düzelir
C) Solenoidin değişmesi gerekecek
D) Bambaşka bir yerde sorun var sen EV1 sanıyorsun

Fikrinizi paylaşırsanız çok sevineceğim :)

octinum

Kendi iletime yanıt vermiş olacağım ama az önce You are not allowed to view links. Register or Login'da bir konuda gördüm; bu vites seçim elektrovalflerinin contaları aşınıp valfte arıza olmadığı halde kaçırabiliyor mu ya? Contaların değişimi kolay mı, nereden buluruz? Smaky'nin yanıtına bakınız:
You are not allowed to view links. Register or Login

octinum

Yine kendi konuma cevap veriyorum ama arama yapıp buraya düşen olursa aşağıdaki sayfaya baksın. :)
You are not allowed to view links. Register or Login

octinum

Haha, Selespeed fotoğraflarımı ararken bu konuyu buldum. :)
Gelecekte buna benzer sorun yaşayıp düşen olursa diye yanıtı aşağıya bırakayım bari.
You are not allowed to view links. Register or Login)/msg383151/#msg383151

aecengizhan

Octinum ,gerçekten çok teşekkürler bu faydalı bilgiler için. :alkis: :alkis: telefonla irtibat şansımız varmıdır?