Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

159'a Veda, Giulia'ya Merhaba

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

master

Arkadan itişin insanı yormama konusunun sadece marka ile alakalı olduğunu düşünüyorum.

Önden çekiş, arkadan itiş ve 4 çeker araçları kıyasladığımda normal şartlarda hiçbirisinde sürüş konforu açısından bir fark hissetmedim.

Bir kere patinaja düşmedikçe, limit üstüne çıkmadıkça direksiyondan aldığınız geri bildirim çekişten bağımsız olarak normal sürüşte "yorma" hissiyatını değiştirecek kadar farklı değil. E sürekli limit gidiyorsanız da açıkçası arkadan itiş araçta ben limit gittiğimde daha çok yoruluyorum. Neden? Çünkü sürekli kopmasını bekliyorum, tetikteyim. Önden çekişte limit gittiğimde nispeten daha rahatım, daha az sürücülük gerektiriyor. Yağmurlu havada bol virajlı yolda 3.20d kullanıp biraz hızlı gitmeye çalışın, DSC ışığının disko ışığı gibi yanıp söndüğünü göreceksiniz. Kalabalık trafikte sürekli stres gerginlik.

159, bence çok konforlu bir araç. Ve şu anda uzun yola çıkacaksam kullandığım GT ile kıyasladığımda konfor açısından arada dağlar kadar fark var. Uzun yolda 159 ile hiç yorulmazdım. Önden çekiş mi? Evet.

Ancak daha da önemlisi, aynı uzun yolu aynı sınıftaki Mercedes C serisiyle yaptığımda 159'dan daha da az yorulurdum. Hatta bir o kadar daha gidecek durumda olurdum. E serisine zaten girmiyorum, klasman dışı derecede rahat.

E peki neden C'de daha rahatım? Açıkçası arkadan itiş olması bana herhangi bir avantaj sağlamıyor, hatta ve hatta direksiyonu 159 ile kıyaslanamayacak kadar hissiz kalıyor (normalde iyi bir direksiyon ancak rakip 159 olunca çaresiz). Daha konfor odaklı C serisinin kabin konforu, sürüş konforu, süspansiyon ayarları, direksiyon yumuşaklığı vs devreye girince de evet ben de o arabanın daha rahat olduğunu düşünüyorum. Ancak o arabanın, arkadan itişin değil.

Konu limit kesmeye gelince ise C limit üstünde 159'dan daha keyifli olmasına rağmen (yan), 159 hem çok daha güvenli hem de çok daha kontrol edilebilir kalıyor benim için.

Bu yüzden ben kontrol edilemeyecek bazı etkenleri atladığınızı düşünüyorum. Birebir aynı iki arabanın önden çekiş-arkadan itiş versiyonu olsa, normal sürüş dahilinde hiçbir konforsal ve güvensel fark hissetmeyeceğinizi düşünüyorum. Kaldı ki, Türkiye yollarında, konu günlük kullanım veya uzun yol ise, açıkçası önden çekişi çok daha fazla tercih ederim. Hangi viraj içinde karşınıza ne çıkacağı, nerede yolun bozulacağının belli olmadığı bir ülkede sürekli güçlü bir arkadan itişin kıçıyla başıyla uğraşmak istemem. Ama hızlı gideceksem, yol düzgünse, tabii ki ve tabii ki hassas bir direksiyona sahip güçlü bir arkadan itiş aracın hissiyatı her daim daha iyi olacaktır.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

blackgear

Selim abiye katılıyorum, direksiyon sistemi, lastik, lastik basıncı, lastik yere basma açıları, toplama açısı gibi parametreler aslında yorulmaya neden olan faktörler. Elbette bu faktörler arasında çok az da olsa, önden çekiş, arkadan çekiş farkı da vardır ama hissedilebilir mertebelerde midir ben bilmiyorum.

Önden çekişli araçların daha kolay kullanım sağladığı kesin, bu yüzden bir çok otomobil, önden çekişli olacak şekilde müşteriye sunuluyor.

Arkadan çekişli araçların kullanımı ise daha keyifli. Bunun apaçilikle falan da alakası yok, daha keyifli. Bir kere neredeyse tüm motor gücünü tekerlere oradan da araca aktarabiliyorsunuz. Video' da gözüken zaman farkının temel sebeplerinden biri muhtemelen bu.

Arkadan kayan bir aracı kontrol etmek görece önden kayan araca göre zor olacaktır. Lakin oversteer understeer' in de doğrudan çekişle alakalı olduğunu söylemek çok doğru olmayacaktır. Arkadan çekişli bir araçla yüksek hızda ani direksiyon hareketi ve fren de kafandan kaymaya (understeer) neden olabilir. Tersi de geçerlidir.

halil

You are not allowed to view links. Register or Login
Selim abiye katılıyorum, direksiyon sistemi, lastik, lastik basıncı, lastik yere basma açıları, toplama açısı gibi parametreler aslında yorulmaya neden olan faktörler. Elbette bu faktörler arasında çok az da olsa, önden çekiş, arkadan çekiş farkı da vardır ama hissedilebilir mertebelerde midir ben bilmiyorum.

Önden çekişli araçların daha kolay kullanım sağladığı kesin, bu yüzden bir çok otomobil, önden çekişli olacak şekilde müşteriye sunuluyor.

Arkadan çekişli araçların kullanımı ise daha keyifli. Bunun apaçilikle falan da alakası yok, daha keyifli. Bir kere neredeyse tüm motor gücünü tekerlere oradan da araca aktarabiliyorsunuz. Video' da gözüken zaman farkının temel sebeplerinden biri muhtemelen bu.

Arkadan kayan bir aracı kontrol etmek görece önden kayan araca göre zor olacaktır. Lakin oversteer understeer' in de doğrudan çekişle alakalı olduğunu söylemek çok doğru olmayacaktır. Arkadan çekişli bir araçla yüksek hızda ani direksiyon hareketi ve fren de kafandan kaymaya (understeer) neden olabilir. Tersi de geçerlidir.

Kadir önden çekişli araçlarda, güç kaybı arka çekişli araçlara göre daha azdır.
cehennemde ateş yoktur.her insan kendi  ateşini bu dünyadan götürür.P.S.A

blackgear

Kadir önden çekişli araçlarda, güç kaybı arka çekişli araçlara göre daha azdır.

Matematiksel olarak yanlış olduğunu düşünüyorum Halil abi :)

Motor 100 birimlik bir güç üretiyorsa, her bir aktarma ve kavrama organında bu güç düşer. Isı enerjisine dönüşür. Ön tekerlerde, arka tekerlere göre daha fazla kavrama elemanı vardır (Direksiyon ile yön vermede, aks kardan benzeri bir kavrama ile tekere bağlıdır), bu da verim kaybı demektir. Bu durumda ön tekerlere gelen gücün bir kısmı ne yazık ki kaybolur.

İkincisi, ivmelenme sonucu aracın ağırlık ataleti arka tekerlere doğru baskı uygular, bu da arka tekerlere daha fazla yük binmesine neden olur (Önden veya arkadan çekiş farketmez)

Arka tekere gelen yük, sürtünme kuvvetinin artmasına, bu durumda da arkanın daha fazla tutunma sağlamasına sebep olur.

Eğer çekiş arkada ise, arka tekere gelen yük sayesinde tutunma daha iyi olur ve daha iyi performans alırsınız.

Eğer çekiş ön tekerde ise, ivmelenme sonucu ağırlık ataletinin arkaya kayma eğiliminden ötürü, ön tekere gelen yük miktarı azalacaktır. Bu durumda normal şartlardan daha düşük bir sürtünme kuvveti, dolayısıyla tutunma olur.

Motor gücünün tekere, oradan yere aktarılarak, aracın statik durumdan dinamik duruma geçmesi için, arkadan itişin daha faydalı olduğu, özellikle drag yarışları, Nascar yarışları gibi araçlarda görülebilmektedir.

Nascar ve oversteer understeer demişken, aslında Nascar yarışlarında oversteer, understeer durumuna çok düşülmez, düşüldüyse zaten muhtemelen sarı bayrak çıkar, çünkü ortalık karışmıştır  :haydi:

Bu arada bu tutunma, arkadan çekiş mi, önden çekiş mi tartışması, hem biraz efsanedir (nikon mu canon mu gibi) hem de limit altı ve limit üstü durumlarda farklı değerlendirme gerektirir.

Nascar yarışları, limit altı sınırlarda olduğu için, araçlar da gündelik kullanım araçlarına yakın özellikler taşır (EDIT: HEM AERODİNAMİK OLARAK HEM DE ayarlanabilir parametreler açısından)

Bu yarışlarda Loose ve tight durumu söz konusudur. Çünkü virajların neredeyse tamamı yüksek hızda dönülebilecek özelliktedir. Tutunma hat safhadadır. Lastiklerin harcanma durumuna bakılarak, aracın oversteer veya understeer eğiliminde gezdiği anlaşılabilir.

Tight, aracın önden kayma eğiiminde olduğunu gösteren bir terimdir. Ön tekerlerde tutunma azdır, dolayısıyla yıpranma fazladır, virajlarda + veya - yönde ivmelenme tehlikelidir, araç understeer duruma geçerek viraj dışına çıkmaya çalışır. Düzlükte, aracın daha yüksek hıza ulaşmasını sağlamak avantajdır fakat viraj kontrolü yorucu olabilmektedir.

Loose, aracın arkadan kayma eğiliminde olduğunu gösteren terimdir. Yukarıdaki durumun tam tersidir. Virajda daha stabil bir kontrol sağlar. Fakat düzlükte aracın daha düşük son hıza ulaşmasına neden olur.

Tabi bu matematiğin söylediği. Yani teoride olan bir durum. Sürücüden sürücüye yukarıda bahsettiğim durum farklılık gösterebilmekte. Kimi loose kimi tight ayarlarda başarıyı elde edebiliyor neticede. Yine benzer şekilde kullanım şekline göre önden çekiş ve arkadan çekiş de değişkenlik gösterebilmekte. Bu da Tight mı Loose mu, oversteer mi understeer mi, önden çekiş mi, arkadan çekiş mi, nikon mu canon mu paradoxları yaratıyor kanımca :)

halil

kabaca

arkadan çekişli araçta güç motor ,şanzıman,şaft,diferansiyel,aks,teker yolunu izler

önden çekiş  araçta motor,(şanzıman+diferansiyel),aks,teker  yolunu izler.

dolayısı ile kayıp ,güç daha az yol katettiğinden ,arkadan çekişli bir araca göre az olur.

blackgear

kabaca

arkadan çekişli araçta güç motor ,şanzıman,şaft,diferansiyel,aks,teker yolunu izler

önden çekiş  araçta motor,(şanzıman+diferansiyel),aks,teker  yolunu izler.

dolayısı ile kayıp ,güç daha az yol katettiğinden ,arkadan çekişli bir araca göre az olur.

Bu söylediğin motorun araç içerisindeki konumu ile ilgili biraz abi. Ama evet, motor önde ise, önden çekiş biraz daha verimli denilebilir. Ki birçok binek otomobilin motoru da önde.

Ama daha önce de tartışılmıştı bu konu, güç arttıkça çekişin arkadan olma gerekliliği artar. Google amca diyor ki, 2016' nın en güçlü önden çekişli aracı 350 HP ile Lincoln MKZ imiş. Bu, aracın daha fazla güçle donatılamayacağı anlamına gelmiyor tabi ki, ama tutunma azalacağı için gücü istediğiniz gibi öne aktaramazsınız, gaza bastığınızda kafa sağa sola oynamaya başlar. Öne ağırlık koymadan da bunun önüne geçemezsiniz. Çünkü gaza bastığınızda aracın önü yukarı kalkar.

Konusunda yazdığımız aletin ise gücü 510 HP

Önden çekişin arkadan çekişe göre, kompakt yapısı, daha ekonomik ilk yatırım ve işletme maliyetlerine sahip olması, yerden tasarruf gibi avantajları vardır ama diğer taraftan, arkadan çekişin artısı, daha fazla gücü yere aktarabilmesidir ;) Yoksa neden yarış arabaları önden çekişli yapılmıyor acaba diye soru gelir akıllara :) Hem daha ucuz hem daha güçlü ise...

Sürtünme olayını da bir araya geldiğimiz bir gün açıklamaya çalışayım abi sana, daha önce bir konuda yazmıştım ama hatırlamıyorum hangi konu idi

Aslında en güzeli Selim abi gibi 4WD alıp rahat etmek  :rock:

ku2

4 çeker iyidir..iyi :)
Giulia 280 bg AWD :)  :serefe:  :clover:  :nazar:
--
2004 Subaru Impreza WRX STI / 34 VK 0778
2015 Subaru Levorg 1.6 GT-S SPORT / 06 BM 4785

halil

Bu söylediğin motorun araç içerisindeki konumu ile ilgili biraz abi. Ama evet, motor önde ise, önden çekiş biraz daha verimli denilebilir. Ki birçok binek otomobilin motoru da önde.

Ama daha önce de tartışılmıştı bu konu, güç arttıkça çekişin arkadan olma gerekliliği artar. Google amca diyor ki, 2016' nın en güçlü önden çekişli aracı 350 HP ile Lincoln MKZ imiş. Bu, aracın daha fazla güçle donatılamayacağı anlamına gelmiyor tabi ki, ama tutunma azalacağı için gücü istediğiniz gibi öne aktaramazsınız, gaza bastığınızda kafa sağa sola oynamaya başlar. Öne ağırlık koymadan da bunun önüne geçemezsiniz. Çünkü gaza bastığınızda aracın önü yukarı kalkar.

Konusunda yazdığımız aletin ise gücü 510 HP

Önden çekişin arkadan çekişe göre, kompakt yapısı, daha ekonomik ilk yatırım ve işletme maliyetlerine sahip olması, yerden tasarruf gibi avantajları vardır ama diğer taraftan, arkadan çekişin artısı, daha fazla gücü yere aktarabilmesidir ;) Yoksa neden yarış arabaları önden çekişli yapılmıyor acaba diye soru gelir akıllara :) Hem daha ucuz hem daha güçlü ise...

Sürtünme olayını da bir araya geldiğimiz bir gün açıklamaya çalışayım abi sana, daha önce bir konuda yazmıştım ama hatırlamıyorum hangi konu idi

Aslında en güzeli Selim abi gibi 4WD alıp rahat etmek  :rock:

bu söylediklerinde hemfikiriz Kadir kardeşim.ben sadece güç kaybı konusunda yazdım. :)

Tekircan

Rekorun getirdikleri

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alfa Giulietta

Tekircan

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alfa Giulietta

Sportivo

Bu arada panamera'nın 7:38 lik derecesinin farklı turlardan seçilerek en iyi sektör zamanları alınarak hesaplanmış teorik en iyi süresi olduğu söyleniyor. Yani ortada tam bir 7:38lik tur hiç olmadı. Zaten official sitede de turun videosu yok , janjanlı Alman muhabbeti var.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

NeyzeN

Bu arada panamera'nın 7:38 lik derecesinin farklı turlardan seçilerek en iyi sektör zamanları alınarak hesaplanmış teorik en iyi süresi olduğu söyleniyor. Yani ortada tam bir 7:38lik tur hiç olmadı. Zaten official sitede de turun videosu yok , janjanlı Alman muhabbeti var.

Kaynak var mı bu söylediğiniz ile alakalı?

wolkanku

'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

Sportivo

Bunu yabancı bir sitedeki yorumlarda okumuştum , şu an o yorumu okuduğum siteyi bulamıyorum , üzerinden birkaç gün akabinde 7:38lik derecenin tur videosunu bulamayınca paylaştım.
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

NeyzeN

Bunu yabancı bir sitedeki yorumlarda okumuştum , şu an o yorumu okuduğum siteyi bulamıyorum , üzerinden birkaç gün akabinde 7:38lik derecenin tur videosunu bulamayınca paylaştım.

Enteresandır Golf Clubsport içinde aynı şeyler söyleniyor...  :asagi-ok:

muğlalı

You are not allowed to view links. Register or Login   burada bir fiyat analizi yapılmış bana mantıklı geldi her şey açık isterlerse bu arabayı 150 bin tl den başlayan fiyatlarla çok rahat satabilirler.

admin

Giulietta QV'nin liste satış fiyatı 160.000 TL. Alfa Romeo'nun fiyatları eğer emsal alınacak olursa, benzinli Giulia 2,0'ın fiyatının 150.000-160.000 TL olacağı pek mantıklı değil gibi. Bu fiyat politikası ile muhtemelen 180.000 TL'den başlatırlar. Ancak damdan saksı düşer ve "Biz D segmentindeki diğer premium markalar ile rekabet edecek bir fiyat ile gelmeliyiz" derlese, o zaman durum farklı olur.

(Giulietta QV ile Giulia 2,0 aynı vergi diliminde yer alacak)
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

balesanist

You are not allowed to view links. Register or Login   burada bir fiyat analizi yapılmış bana mantıklı geldi her şey açık isterlerse bu arabayı 150 bin tl den başlayan fiyatlarla çok rahat satabilirler.

Bu analize göre 200 bin TL'den aşağı olmaz gibi geliyor bana.
"Mantığınla sev, duygularınla seç"

Sportivo

Giulietta Türkiye'de ilk satışa çıktığında kampanya Euro kuru 1,90idi ( yanlış okumadınız 1,90 Euro kuru şu an şaka gibi geliyor olabilir )

Alfa Romeo 156
35 AU 4494

halil

Giulietta QV'nin liste satış fiyatı 160.000 TL. Alfa Romeo'nun fiyatları eğer emsal alınacak olursa, benzinli Giulia 2,0'ın fiyatının 150.000-160.000 TL olacağı pek mantıklı değil gibi. Bu fiyat politikası ile muhtemelen 180.000 TL'den başlatırlar. Ancak damdan saksı düşer ve "Biz D segmentindeki diğer premium markalar ile rekabet edecek bir fiyat ile gelmeliyiz" derlese, o zaman durum farklı olur.

(Giulietta QV ile Giulia 2,0 aynı vergi diliminde yer alacak)

julyet qv ile julya 2,0 aynı vergi diliminde yer almaz.vergi dilimleri

1300-1600
1600-1800
1800-2000 cc aralığındadır.

depeche101

Giulia 2.0 -> 1995 CC
Giulietta QV -> 1742 CC
Silindir hacmi 1600 cm³ altı: %45
Silindir hacmi 1601 – 2000 cm³ arası: %90
Silindir hacmi 2001 cm³ üstü: %145

depeche101

Giulietta Türkiye'de ilk satışa çıktığında kampanya Euro kuru 1,90idi ( yanlış okumadınız 1,90 Euro kuru şu an şaka gibi geliyor olabilir )

Ben satışın ilk günü gittim ve GQV yi 1.81 den sipariş ettim.

Sportivo

Ben satışın ilk günü gittim ve GQV yi 1.81 den sipariş ettim.

Size QV aşkına bi ilave %5 daha güzellik yapmışlar
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

depeche101

Size QV aşkına bi ilave %5 daha güzellik yapmışlar

Valla güzel bir indirim almıştık , o zaman ÖTV vergi dilimi de farklıydı.

Utku

julyet qv ile julya 2,0 aynı vergi diliminde yer almaz.vergi dilimleri

1300-1600
1600-1800
1800-2000 cc aralığındadır.

Ötv dilimi farklı, 1.8 ve 2.0 aynı dilimde yer alıyor
Sizin bahsettiğiniz mtv dilimi için geçerli
2003 147 1.6 Twinspark
2008 159 1.9 Jtdm-Qtronic
2005 156 2.0 Selespeed
2008 159 1.9 Jtdm-Qtronic