Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfa Romeo Mito "Courtesy Car" for Maserati

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cuneyt

Ben Alfa Romeo for Cuneyt yazdircaktim tepki cekti bende vazgectim.

Cahilligimi mazur gorun ama " servis araci " tanimlamasindan kasit nedir?
Yani bizim arabalar bozulunca gelen servis araci " Doblo " gibi mi yoksa musteriyi showrooma getirmek veya ofisine gidip ozel kataloglardan donanim siparisi falan gecmek icin mi kullanilacak.
Eger ki bu soruya yanit ; 1. secenek ise Mitonun neresine sigacak alet edavat ?

ATA

Muhtemelen Maserati'sini servise bırakan müşterilere tahsis edilecek bir araçtır diye düşünüyorum ben Cüneyt Abi. Maserati kullanan insanlara tahsis edilen araçta en az onlarınki kadar özel bir araç olsun mantığı ile hoş geliyor benim kulağıma =)
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

cuneyt

Ne guzel soyledin Atacim.

Bence de guzel bir uygulama. Maserati almak icin guzel bir sebep daha.

Edited by - cuneyt on 03/02/2010  17:35:18

Borracho

maserati gelen seçkin müsterime iyi görünümlü bir otomobil ile servis vereyim o da alfa mito olsun diye düsünmüs olabilir. ama yanına "alfa romeo for maserati" yerine  "courtesy of alfa romeo" yazsaydi, benim tepkimi cekmezdi...birinde alfa kullanılmış oluyor diğerinde maserati'ye bir jest yapmis. bence bu iki marka arasindaki iliskide dogru konumlandırma bu olurdu.

Edited by - Borracho on 03/02/2010  18:29:35

master

Aha case gibi tartışma :)

Bence Alfa Romeo for Maserati tartışmaya açık, ama kötülenmemesi gereken bir pazarlama hareketi.

House of brands denen bir strateji vardır, ve Fiat tam olarak olmasa da bir nevi onu uyguluyor şu anda. Ana marka Fiat, ve kendi altındaki diğer markaların kendi karakterlerini oluşturup o şekilde pazarlamaya çalışıyor. Dolayısıyla Alfa Romeo ve Maserati farklı karakteristiklere sahip, burada hemfikiriz.

Ayrıca brand association denilen, insanların markaya yüklediği anlamlar, "Alfa Romeo" diyince aklına gelen kelimeler vardır. Keller abi demiş ki bir markanın pazarlama stratejisini oluştururken bu brand association'ları dikkate alacaksın, yoksa çok ağlarsın. Bunlar Alfa Romeo için nedir? Ruh, sürüş zevki vsvsvs bir sürü, ve bir de Alfisti için "miras"'tır. Eski süperspor Alfa Romeo'lar, markanın şanlı tarihi hep bunun bir parçası.

Ancak bu tarihin nasıl kullanılacağı önemli. Mesela Burberry markası, sırf tarihini brand association'lar arasına katmak adına yanlış pazarlama stratejileri kullanıp kendisini orta sınıf bir marka haline düşürdü. Alfa Romeo'ya bakıyoruz, eğer Mito GTA reklamını hatırlıyorsanız bu bağlamda yapılmış çok güzel bir reklam ve pazarlama hareketi. Sık sık da marka tarihini ortaya koymaya çalışıyor, ama şu anda yeterli seviyede değil.

Peki, Alfa Romeo for Maserati'nin iyi ve kötü yanları ne? Şimdi, eğer tarih açısından bakarsak evet kötü, yani buradaki mesaj şu "Alfa Romeo Maserati'den altta bir markadır", dolayısıyla Alfa Romeo tarihi dikkate alınmıyor.

Ancak hangi bakımdan iyi? Burada co-branding olayı var, ve bu bi nevi iki markanın güçlerini birleştirip Voltron'ı oluşturması. Mito Courtesy Car gerçek bir co-branding için küçük bir örnek, ancak hem limitli üretilmesi onun değerini ve prestijini artırıyor, hem de Maserati ile olan co-branding brand association konusundan uygunsuz olsa bile bir yandan da geçmiş yerine bugünü alarak "bakın biz aslında Maserati ruhluyuz" mesajını vererek önemli bir şey yapıyor.

Yani özet olarak, eğer Alfa'nın genel pazarlama stratejisi üzerinden değil de sadece bu örnek üzerinden konuşacaksak, Alfa Romeo'nun geçmişinin pastasını yemeye çalışmak yerine (belki de insanların çoğu bilmediği için bunun doğru tercih olmadığını düşünmüşlerdir) daha geniş bir kitleye hitap etmek amacıyla "Maserati, Ferrari abimsiniz, bakın biz de o ruha sahibiz" stratejisini benimseyerek imajını geçmişiyle değil de bugünüyle ve geleceğiyle geliştirmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Yani brand association'lar yenilenmeye çalışılıyor, ve marka imajı yeniden oluşturuluyor. Ki unutmayalım, kararı asıl veren Fiat. "Alfa Romeo'nun pazardaki imajı bu olsun, şu segmente hitap etsin, yeri budur" kararını Fiat veriyor. Eğer bu karar Alfa Romeo'ya bırakılsa belki adamlar tarihi dikkate alıp "Maserati for Alfa Romeo" diye bir model ürettirip, Alfa Romeo'yu yüceltirlerdi.

Ama dediğim gibi, eğer sadece bu örneği pazarlama stratejisi varsayıyorsak. Yoksa genel  strateji bundan farklı olabilir.

Edited by - master on 04/02/2010  14:23:52
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

murat

Vallahi modern pazarlama ilkeleri ve teknikleri açısından bakıldığında çok yerinde tespitler yapmışın Öndercim ..Ama benim fikrim Fiat grubu çatısı altında Alfa Romeo gibi dünya otomobil tarihinde önemli bir kilometre taşı olmuş bir markanın giderek sıradanlaşmasını izliyorum ...Amaç satışları artırmak ve rekabeti sağlamak, ayakta kalmak olduğunda bunları makul görmek ise bugünün dünyasında neredeyse bir zorunluluk olarak karşımızda durmakta...

İşini bilen bir grubun çatısı altında olsa tam tersi birşey çıkabilirdi : Maserati for Alfa !!

Edited by - murat on 04/02/2010  15:19:56
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

Borracho

yıllar once, reklam ajansında italia fiat ile iliskileri yüütmüs biri olarak gözümün önüne soyle bir italyan toplantisi geliyor:

- Signor Direttore, servislere gelen maserati sürücülerine otomobil yetistiremiyoruz. elimzdeki maserati sayisi yetersiz kaliyor. mahcup oluyoruz. ne yapalim sizce?

- İlla maserati vermek zorunda değiliz. bir baska marka otomobil tahsis edelim.

- ama uyar mı sayın direttore..

- alfa bize en yakin marka. bi konusun bakalim giuseppeyle. bize 159 verebiliyorlar mı?

- dring dring! dring dring! Signor giuseppe... Alfa 159 lari
maserati servisine araclarını getiren maserati sahiplerine tahsis etmeyi düsünüyoruz. 1- OK mi? 2- elinizde yeteri kadar araç var mı bize tahsis edebileceğiniz- karsilikli faturalasiriz...

- giuseppe: "159 olmaz" prestijli otomobil olarak konumlandırdığımız bir model. En son mito çıktı piyasaya..onu verelim...

- mito mu? bir dakika...ahizeyi eliyle kapar genel müdüre doner - signor direttore..159 olmaz mito verebiliriz diyolar...ne diyim?

- Mito biraz düsük kaldı hmmm... peki olur..soyle bir PR kampanyası cıkaracagiz. boylece mitonun ismi gözükecek medyada.. ama bi sartl, müsterilere madem 159 degil mini bir araba tahsis ediyoruz, maserati ile anılması için daha altında yer almalı. bir servis aracı oldugunun altını cizmeliyiz.

- Signor Giuseppe, genel müdürümüz mito'ya sıcak baktığını soyledi. alfa romeonun yardımları icin tesekkür ediyor. bu yardıma tesekkür etmek icin mitonun icine alfa romeo for maserati yazalim diyor. medyaya basın bülteni gececegiz. özel reng filan... uygun mudur?

- va bene, va bene... ben 100 tane ayırttırıyorum fabrikadan...

agucba

Reklam ve Tasarım haricinde senaryo çalışmaları da yapıyorsunuz sanırım Burak bey.

Sizin senaryonuz gibi Maserati müşterilerine verilmek üzere Alfa Romeo markasında karar kılınmışsa, bu ister 159 olsun, ister MiTo, ister ise Giulietta, hepsi yine Maserati'nin Ocean Blue rengine sahip olacak, deri döşemesi aynı renk olacak ve hepsinde Alfa Romeo for Maserati yazılıp sınırlı sayıda üretilecekti.

///////////////

Borracho

quote:

Reklam ve Tasarım haricinde senaryo çalışmaları da yapıyorsunuz sanırım Burak bey.

Sizin senaryonuz gibi Maserati müşterilerine verilmek üzere Alfa Romeo markasında karar kılınmışsa, bu ister 159 olsun, ister MiTo, ister ise Giulietta, hepsi yine Maserati'nin Ocean Blue rengine sahip olacak, deri döşemesi aynı renk olacak ve hepsinde Alfa Romeo for Maserati yazılıp sınırlı sayıda üretilecekti.

Varsayımdan yola çıkıp eğleniyorum... :)

İtalyanlarla çalışmak enteresandır..belli olmaz bu yukarda yazdığım senaryonun çok benzeri bile gerçekleşmiş olabilir.

kötü mü ettim bu tarz bir yorum yazmakla? hep pazarlama diliyle yazdık. farklı bişiler yazıp, durumu biraz da ti-ye alalım istedim...

bu sizin yorumun ikinci kısmının anafikrini anlamadım ama. Sonuç?

Alfadanadam

Fer-Mas'ın vaktiyle sahibi olduğu 156 GTA ki Türkiye'de -eğer birileri koleksiyon için alıp biryerlere ayırmadıysa, tek olan bir Alfa Romeo'nun üzerine Ferrari stickerı yapıştırdığında nasıl gülüp ti'ye aldıysak, bu konuda benim algım da aynıdır. Bence bir farkı yok. Maserati'nin daha iyi ya da daha kötü olması da benim derdim değil ayrıca.

Alfa For Maserati : Maserati için Alfa.
Servant, hizmetkar yani. Siz yakıştırıyorsanız problem yok, ama ben yakıştırmıyorum.

Günümüz ekonomik gerçekleri ne diyor ya da diretiyor olursa olsun benim algım bu. Sınırlı sayıda üretilmiş olması da kandıramıyor beni.

Maserati markasına düşman falan da sanmayın beni, Shamal gençlik hayalimdir benim, rüyalarıma girmiştir birçok defa. Ama mesele o değil. Keza Lancia da aynı şekilde. Lancia Stratos hala bile birçok arabadan daha güzel gelir bana.

Ha Alfa for Maserati, ha Maserati for Alfa. Bence ikisi de hoş değil.

Yukarıda bahsettiğim gibi, bu benim algılayış biçimim. Ben hoşlanmıyorum, siz memnunsanız umarım bir gün sahip te olursunuz :)

Borracho

Bu konuda forumun tam ortadan ikiye ayrılmış olması enteresan...ama galba forum dedigimiz sey de bu zaten...

Bence bu fikirlerimizi paylasmamiz acisindan ilginc, düzeyli ve keyifli bir konu oldu . Bir de italyan Alfa Forumuna girip bakacağım orada da tartışılmış mı konu ..ne demişler diye...

Son söz: Bülent'e katılıyorum..

murat

Yani konu Bülentin servant diye tabir ettiği pozisyona düşmekse ki öyle, ve burada forumun ikiye bölünmesinden bahsediliyorsa burayı kapatıp gitmek lazım
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

Borracho

Bir forum da birisi şu soruyu sormuş, çok güldüm :
"Peki arabasını servise getiren Mito sahiplerine 'courtesy car' olarak ne veriyorlar; bisiklet mi?"

Gouki

Bir forumda da birisi şöyle demiş:

Ferrari / Maserati kullanıcılarına MiTo vermeleri çok iyi olmuş çünkü MiTo'nun performansını görünce o kadar parayı sadece markaya vermiş olduklarını anlayacaklar :)

ismail

Rica etsem markayı daha çok takip etme şansı olan arkadaşlar bize Fiatın 'Alfa Romeo' markasını nasıl konumlandırdığını biraz anlatabilirmi. Geçekten öğrenmek için soruyorum. Hani bu CEO konuşması olabilir, resmi beyanat vermişlerdir vs vs...Bunlardan çıkan 2010  yada daha sonrası için nedir?

agucba

Şu kadarını söyleyeyim o zaman. Alfa Romeo'nun sanırım yine tasarımcısı değişti ve artık olmayacak. Bunun yerine Fiat Tasarım Merkezi gibi tek bir birim olacak(mış). Nerede okuduğumu tam çıkartamadım şimdi. Sanırım You are not allowed to view links. Register or Login'te bir yerde idi.

Bir firmada eğer yönetim kademesi devamlı değişiyor ise, muhtemelen orada iyi gitmeyen bir şeyler vardır.

Yani bir kaç sene sonra artık Alfa Romeo sadece evdeki dolaplarımızda olan maketlerden ibaret olacak gibi.

///////////////

master

İsmail Bey,

VW Seat'ı nasıl konumlandırıyorsa, Fiat da Alfa Romeo'yu öyle konumlandırıyor. Daha doğrusu Alfa Romeo'ya karşı sundu VW Seat'ı. Ama hani bir markaya ulaşamazsınız ya da korkarsınız, alternatif ararsınız ya, Seat işte Alfa Romeo'nun alternatifi, dengi değil. Çünkü o ruhsuz VW motorlarıyla, ancak güzel bir taklit olabilir.

Yani Alfa Romeo Fiat'ın sportif yüzü. Fiat, Renault, Opel gibi firmalara karşı standart, halk tipi, akarı kokarı olmayan ama etliye sütlüye de dokunmayan araçlar üretiyor. Maserati şu anda Porsche karşısına konumlu. Spor araç, ama egzotik araç değil. Ferrari, Maserati'nin bir gömlek üstü, spor araçları olduğu gibi, egzotik, rüya otomobilleri de var. Abarth, niş pazarında, bir nevi AMG, M gibi. Lancia da bir nevi niş pazarında, lüks ama marjinal araçlar üretiyor, tam bir Mercedes değil, BMW değil. Onlara alternatif gibi, ama o da değil. Lüks, elit, ayrıcalıklı, ama farklı olmak isteyen insanlar için.

Alfa Romeo ise markanın sportif yüzü. Eskiden olan imajı "sorunlu ama çok keyifli" iken, şimdi bunu "sorunsuz ve çok keyifli"'ye çeviriyorlar. Eskisi kadar eksileri olmayan, ama eskisi kadar heyecanlı da olmayan araçlar üretiyorlar. Bir Arese V6 yok artık Alfa Romeo'ların kalbinde, daha çok ortak parça var, ama maliyeti azaltıp kaliteyi artırırken (ki bu çok zordur) bir yandan da imajı korumaya çalışıyorlar. İşte bu Alfisti'yi üzüyor, artık daha kişiliksiz diye Alfa Romeo'lar, ama BMW'nin karşısına daha sağlam çıkabilmek için de bu şart. Yani Alfa Romeo sadece Alfisti'ye araç üretmeye karar vermiş olsa, bizi mest edecek araçlar üretebilir, marka kimliğini de köküne kadar korur. Ama bu sefer 300.000 değil 120.000 araç satar. Kapitalist düzende de ayakta kalmak için maalesef duygular değil, çoğunluğun istediği gerçekliktir. Çoğunluğun istediği de Alfa 75'in yenisi değil, Alfa 159.

Yani Alfa Romeo'nun konumlandırılması tam olarak BMW'nin karşısıdır. "3 serisi alma, bak burda 159 var, 5 serisi alma, gel 166 al, Mini alma Mito al, 1 alma Giulietta al" gibi, tam BMW modellerine rakip araçlar üretiliyor. Ve maalesef bunu yaparken de, Alfa Romeo ruhu az da olsa bir kenara konup, Alman tipi araç stratejisi takip ediliyor.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

Borracho

markanın kendini nasil konumlandirdigi ile birkaç ipucu:

önce sloganlar:

> cuore sportivo = sporcu yürek
> il cuore ha sempre ragione = kalbin sana hep doğrusunu söyler
> beauty is not enough > sadece güzellik yeterli değildir.

(yani verilen mesaj güzel, kalbe hitap eden ama aynı zamanda güçlü performanslı otomobiller)

kızanlar olabilir ama yine tekrar ediyorum 8C Competizione gibi bir süper sporcu model üretilmesi de o markanın kendini konumladığı yer  ve gelecek planları ile ilgili ciddi ipucları veriyor insana...

ATA

Ama aracın sportif kalbi olan motoru kendisi üretmiyor, başka bir markadan ödünç alıyor Gönül isterdi onuda kendisi yapsaydı, kadı ki bundan sonra kendine has AR motoru üretilmeyecek gibi gözüküyor.

Edited by - ATA on 05/02/2010  23:06:38
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts