Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

159 TBi

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Orhan Isvan

2006 model 156 1.6 TS benim ilk Alfa?mdı. Ortaokul öğrencisiyken ?birgün mutlaka benim de Alfa Romeo?m olacak? demiş ve bunu ancak 51 yaşımda gerçekleştirebilmiştim. Uzmanların neden ?içinizdeki çocuğu öldürmeyin? dediklerini o zamandan beri çok, ama çok daha iyi anlıyorum.

156; onlarca otomobil eskitmiş, 4 milyon kilometreden fazla otomobil kullanmış olan benim sanki ilk otomobilimdi. İçimdeki çocuğu sevindirmenin yaşam kalitemi bu kadar büyük ölçüde arttırabileceğini asla bilemezdim. Garanti kapsamında ve bir defasında geçici olarak bana otomobil bile verilerek bedava tamir edilse de çok arıza yapıyordu. Ama o bir Alfa Romeo?ydu ve ben ona artık başka bir otomobil kullanayamayacak ölçüde tutkuyla bağlanmıştım. O yaşa kadar ihmal etmiş olduğumu anladığım içimdeki çocuğa Alfa Romeo?sunu vermenin bağımlısı olmuştum.

116 bin kilometrede, zamanında uzatmayı unuttuğum için garanti kapsamı dışındayken; hararet falan görmeksizin durup dururken silindir kapak contası yanınca yetişkin tarafım hayli gerildi. Bence zamanında değişmemiş olabilecek olan antifrizin eritmesi sonucunda, servise göre malzeme problemi nedeniyle eriyip/çürüyen contanın Tofaş?ın ve Zincirlikuyu Servisi?nin katkılarıyla epey hafifletilmiş olan faturası bile çok ağırdı. Ama o hala bir Alfa Romeo?ydu ve içimdeki çocuk hala çok mutluydu. Virajlı yollarda yüzümdeki gülümseme hala kontrolüm dışındaydı. İnişli çıkışlı serpantin virajlarda müzik sesini hala kapatıyordum.

118 bin kilometrede, hatırlayabildiğim en önemli iş toplantıma giderken, gerginliğimi Twin Spark motor sesiyle yatıştırıyordum. Yetişkin tarafımın gerginliğinin yüzüme içimdeki çocuğun gülümsemesi kadar yansımadığına da eminim. Taa ki motordan ?tak? diye kısa bir ses gelip, yan ve arka dikiz aynalarım sadece bir sis bulutu gösterir olana, devir göstergesi sıfıra dönene ve kırmızı ikaz ışıkları motor arıza lambasına eşlik edene kadar...

Debreyaja basıp emniyet şeridine doğru süzülürken, arkamdan gelenlerin görüşünü kapatacak yoğunluktaki yağ dumanı kaputun kenarlarından yükselmeye başladı. Durunca 156?nın içini doldurdu. Camları açıp, dışarı çıktım. Üzülmeye bile fırsat yoktu. Toplantı çok önemliydi. En önemliydi. Geç bile kalmıyordum ama şimdi varmam bile olanaksızdı. Önce gitmekte olduğum hukuk bürosunu, sonra kaskomun yol yardımını aradım. 156 kurtarıcı üstünde Zincirlikuyu yolundayken ben Jaguar?ını göndermekle kalmayıp beni iki saatı aşkın süre bekleyen ve ekibini de bekleten hukukçu dostuma Jaguar?ının içinden telefonla teşekkür ediyordum.

Bence bir önceki silindir kapak contası arızası giderilirken gözden kaçan bir faktör, servise göre ise kullanıcı kusuru olmayan başka bir faktör 4. piston kolunu parçalamış, o da bloğu ve karteri ayrı ayrı delmişti. Fatura astronomik, içimdeki çocuk perişan, ben otomobilsizdim.  

Faturayı ödesem bile artık 156 ya güvenemezdim. Silidir kapağı söküldükten 2 bin km sonra piston kolu kırılan motorun alt tarafı komple yenilendikten sonra kimbilir neler olurdu? Kaç kilometre sonra olurdu? Olursa kim bilir kaça malolurdu? Zaten üzerine ne kadar fark vererek yeni bir 159 alabileceğimi daha önce soruşturmaya başlamış olduğum 156 mı yenileme işini öne almak zorundaydım. Gerek yaşam biçimim, gerekse işlerim otomobile çok bağımlıydı.

İyi de; hem o fatura ödenip, hem de üstüne bir 159 alınır mıydı? İçimdeki çocuk yüzüme bile bakamıyordu. O?nu yanıma almadan Zincirlikuyu?ya gittim. O faturayı sadece 156?yı başka marka yeni bir otomobil almak üzere takasa götürmek için ödeyeceğimi söyledim. Kalbimin hala daha Alfa 159 dediğini ama beynimi ikna edecek bir fikir gerektiğini anlattım. Anlayışla karşıladılar ama yetkileri sınırlıydı. Konu Tofaş?a havale edildi.

Tofaş?tan gelen yanıt tatminkar olmaktan çok uzaktı. Çocukluğumdan beri sanal, 51 yaşımdan beri reel olan Alfa Romeo pencerem 55 yaşımda kapanıyordu. İçimdeki çocuk gözyaşları içindeydi ama başka çare yoktu. Etrafımdaki Alfa logolu eşyalarıma bakamıyor ama Opel Insignia, hatta VW Jetta FSI fiyatlarına bakıyordum. Audi ve BMW fayatlarına bakmıyordum bile. Alfa olmadıktan sonra o fiyatlara çıkmaya ne niyetim, ne de hevesim vardı.  

156 ya yeni 159 için takasa girecek ya da yaptırıp, alıp başka markaya takasa götürecektim. Birmot/Zincirlikuyu benden bir gün daha beklememi istedi. Şube Müdürü olaya el koymuş. Tofaş?la kendisi görüşüp, en yetkili karar için çaba harcayacakmış. O gün geçmek bilmedi. İçimdeki çocuğun kaderi sanki benim elimde değildi. Galiba süreçteki tek çocuk da benim içimdeki değildi. Alfa Romeo müşteri hizmetleri memnuniyet anketi için o gün aradı. Halen sonuçlanmamış bir talebim olduğunu, bu sonuçlanınca konuşmanın daha uygun olacağını söyledim.

Sonunda Şube Müdürü aradı. Yetkiyi almıştı. Kabul edilebilir fikirler ve rakkamlar aktarıyordu. İçimdeki çocuğu serbest bıraktım. Kararım duygusal olabilir ama şartlar hiç değilse yenip yutulur hale gelmişse, rasyonel olmak ille de şart mı? Ne kadar rasyonel? Bunun sonu olsaydı, herkes sadece Alman veya Japon otomobili kullanırdı.

Telefonu kapattıktan yarım dakika sonra Müşteri Hizmetleri tekrar aradı. Bu sefer tatminkar cevap aldığımı söyledim. Aslında otomobil piyasası açısından yeterince tatminkar olmadığını biliyorum ama içimdeki çocukla uzlaşacak kadar tatminkardı.

Servisteki cefakar 156 mın Scudetto?sunu söküp plaka işlemlerini bekleyen 159 un bagajına koymalarını ve yeni Scudetto faturasını bana çıkartmalarını istedim. Hatırası garajımdaki ?Alfa Romeo Parking Only? levhasının altında yaşayacak. Ve hiçbir otomobil, hatta hiçbir Alfa Romeo; 156 nın yerini tutamayacak. O bir ilkti. Beni içimdeki çocukla ilk tanıştıran Alfa O?ydu.

159 TBi 320 Nm tork ve 200 HP güç üretebilir. Daha sonrakiler daha da muhteşem işler yapabilirler. Umarım hepsinin bütün piston kolları motor bloklarının içinde de kalır. Ama hiçbiri, 156 olamazlar. Güle güle 156. Uğurlar olsun.          

Birmot / Zincirlikuyu?da beni bekleyen kendi 159 umun bugüne kadar gördüğüm diğer 159 lardan farklı olmayacağını zannediyordum ama benimki biraz bulanık, daha doğrusu buğulu gibiydi. 156 ya alışık gözlerim; O aşağıda lifte kalkmış, delik karteri yerde, yandan delik bloğunun altından bakınca 3 piston kolu gözükür haldeyken 159 un pırıltısına adapte olmakta zorlanıyorlar, buğulanıyorlardı. İçimdeki çocuğu bir an önce 159 a doğru koşturmasam, yaşaracaklardı.

Neyse ki stop/start butonu içimdeki çocuğun ilgisini çekti. Yeni otomobillerin içindeki deri ve boya kokuları zaten heyecan vericidir. Hele de Alfa Romeo ise. Hele de insanın kendi yeni Alfa?sı ise. Derken turbo basıncı biraz yükseldi ve 159; yaşantımın daima vazgeçilmezi olan otomobil işlevini yerine getirecek olan yeni yol arkadaşım olmaya başladı.

Bu arkadaşın TBi motoru çok farklı birşey. Bu fark, değişik bir sürüş stiline yol açıyor. Merak edenler olursa bana neler hissettirdiği ve nasıl bir sürüş stiline yolaçtığı hakkında kendi kişisel değerlendirmemi ayrıca yazarım. Yeni Alfa Romeo?m hakkında şimdilik bu kadar.

Cem

Çok güzel bir yazı olmuş Orhan bey,ellerinize sağlık. 159'unuz hayırlı olsun,kazasız belasız kullanın.

alfistahakan

Çok guzel yazmıssınız.Bir solukda okudurm.159 hayırlı ugurlu olsun..
Hakan
Forever Alfa

antihero

alfa bu, başka birşey...
145 QV
156 2.0 SW SS
145 1.6 TS Sportivo

murat

Muhteşem bir yazı ...Neden hala Alfa , akıllanmadın mı diyenlere anlarlarsa tokat gibi bir yanıt olmuş... 3 yıl önce göz yaşları içinde ayrıldığım 147 mi anımsadım.. Hayırlı uğurlu olsun ,güle güle kullanın 159'u..Fotoları en kısa zamanda bekliyoruz çocuk abimiz
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

Dentist

Ortak duygularımızı çok güzel aktarmışsınız;güle güle kullanın kazasız ve mutlu günlerde...
Bir zamanlar bunlar vardı;artık yoklar...

146 1.4 TS
147 1.6 TS Distinctive
159 1.9 JTD Distinctive Plus Qtronic
159 1750 Tbi-Ti
159 1.9 SW JTD Distinctive Qtronic

Tuncay Nergis

Elinize yüreğinize sağlık. Hayırlı olsun, Allah nazardan saklasın.

Güle güle binin diyeceğim ama boşuna, zaten ben demesem de öyle olacak

emr7919

Bir yazı anca bu kadar güzel olabilirdi.

cem meric

Ellerine saglık cok guzel bır yazı hayırlı ugurlu olsun yenı aracınız gule gule kullanın

nurcan.demir

Hem yetişkin tarafınıza hemde çocuk tarafınıza hayırlı uğurlu olsun.Allah kaza bela vermeden güzel günlerde kullanın...

cuneyt

Gule gule kullanın. Agız tadıyla ınsallah.

babi

Benim şu andaki hislerimi okadar güzel anlatmışsınızki elinde oyuncağı olmayan bir koca çocuk olarak kazasız belasız keyifli sürüşler dilerim.
Hakan Senyıl
Giulietta 1.4 TB
159 1.9 JTD SW
156 2.0 [url="//sw.ss"]SW.SS[/url]
156 1.6 TS

ozsuemrah

Çok güzel bir yazı olmuş.
Güle güle güzel günlerde kullanın kazasız belasız.
Emrah Özsu
34EH3250 147 Dist.

tolga_ozhan

Hayırlı uğurlu olsun. 159 gerçekten mükemmel TBi motor ise ondan mükemmel birşey

ottoman

hayırlı uğurlu olsun keyifli sürüşler dilerim

ATA

Yazıyı beğenerek okudum, Tbi hayırlı olsun
=)
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

emrahbaser

site yöneticisine sesleniyorum ''bu yazıyı ana sayfaya koyun'' mükemmel bir yazıydı duygulanarak okudum..

adnan.geyik

Elinize saglık. Harika anlatım.
Adnan Geyik
34 GIA 336
Tonale TI

Orhan Isvan

Güzel sözleriniz ve hayır dualarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Alfisti dayanışması çok saf ve temiz. Çoğu zaman birbirini tanımayan insanların ortak Alfa sevgileri zemininde duygularını içtenlikle paylaşabilmeleri harika birşey. Müşterilerine bunu yaptırabilen başka bir otomobil markası da yok.

Bu konu için resim eklenmesinin gelenek olduğunu biliyorum. Ben de bu geleneği sürdüreceğim. Ama biraz zaman alacak çünkü hem otomobil siyah, hem de dünden beri Ziebart?ın yıkama yasağı süresi içinde. Boya korumanın iyice kuruması için bir hafta yıkamak yok!

Siyahı çok beğenenler var ama ben onlardan değilim. Neyse ki içi siyah/bej ve bunu çok beğeniyorum. Bana kalsa dışı metalik mavi içi siyah/bej veya dışı Alfa kırmızısı olurdu ama siyahtan başka hiçbir seçenek Ekim sonundan önce mümkün değildi. 159?u kullanırken içinde olacağım tesellisiyle siyaha razı oldum. Şimdi her bir mikroskopik toz parçası gözüme batıyor.

Buna rağmen bu foruma gönderecek resim çekmeyi eninde sonunda başaracağıma eminim ama uzun vadede aklımı oynatmadan siyahla başa çıkmayı başarabileceğime hiç emin değilim. Bir gün yoldan toz kalkmasın diye hortumla asfaltı ıslatan adama otomobiliyle bilerek çarptığı veya yol kenarında halı yıkayan kadını vurduğu için hapse giren Alfisti haberleri okumamanız için elimden geleni yapıyorum.      

Sercan Keklik

Günaydınlar..

Orhan abi hayırlı olsun :) İnş. Uzun süre beraber gider birlikteliginiz.. Resimleri heyecanla bekliyorum...

Siyah renk için önerim;
You are not allowed to view links. Register or Login

Çizmeden kesinlikle tozdan pislikten kurtaracak ürün orhan abi aklında olsun
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
147 2.0 SeleSpeed Blackline
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
Spider 2.0 TwinSpark (916)
Spider 2.2 JTS SeleSpeed (939)
159 JTD Ti

Alfadanadam

Harika bir yazı, çok duygulandım okurken.

Elinize, yüreğinize sağlık. 159'unuzla mutlu mesut sürüşler dilerim.

alfa147black

müthiş müthiş müthiş bir yazı. elinize sağlık. arkadaşlara 147'im benle konuşuyor. motoru ne istediğimi sanki anlıyor dediğimde bön bön bakıyorlar.bu yazıyı hepsine okutacağım.

ozi156

elinize,duygulariniza saglik.
Kazasiz,belasiz gunlerde insallah...

AlfistiKerem

Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten de etkilenmemek elde değil.Kazasız belasız günlerde kullanmak nasip olsun inş..

carmaniac

Yeni aracınız hayırlı olsun çok güsel bir seçim.Fotoğraf varmı acaba?