Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

1.6 TS devir - yakıt ilişkisi hakkında.

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hyildiz2

156 1.6 TS sahibiyim. Acaba aracımız hangi devirde en ekonomik sürüş sağlıyor. Şehir içinde 2000-2500 devir arası kullanıyorum ama o aralıkta çok mu yakar acaba. Şehir dışında ise 4000 devire yakın kullanıyorum. Yanlış mı yapıyorum acaba?

Sportivo

2000-3000 devir arası gayet ideal yakar. 2000'in altına pek düşürmeyin derim. Cut off da yaparak şehir içi 8 lt civarında yakalayabilirsiniz. Şehir dışı çok rahat 6.5-7lt litre. Kısacası TS motor 3000 rpm altı ekonomi , 3000 rpm üzeri zevk ve performansa kurulmuş.
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

Ghaash

Merhaba,
Daha ilk arabam olması dolayısıyla bu cut off dediğiniz boşa atmak mıdır merak ettim.

Değilse nasıl yapılır?
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Q
Alfa Romeo 145 1.4 TS STD

eddieirvine

boşa atmak değil. tam tersi viteste kalması lazım. mesela ışıklara yaklaşıyosun. vitesi boşa atmak yerine  sadece gazdan çekmen yeterli. eğerki viteste araba yığılıyor gitmiyor diyosan bi vites büyült gaz verme kendi vitesin seyriyle aksın...

Ghaash

Peki boşa atmak daha fazla yakıt tasarrufu sağlamaz mı ışıklara yaklaşırken :)

Aracı yeni aldım test fırsatım da olmadı ama 145 1.4 TS ile ortalama yakıt tüketimine şu andaki kuruş hesabıyla 40 - 45 kuruş arası diyorlar. Ortalama 2000 - 3000 devir arasında bu değer doğru mudur?

Gouki

Hayır aksine yokuşları viteste inerken gazdan ayağınızı çektiğiniz zaman cut off devreye girer. Eğer ışıklara viteste yaklaşırken tekrar gaza basma ihtiyacı duymayacaksınız boşta gitmekten daha ekonomik olur.

Edited by - gouki on 04/04/2011  22:56:46

agucba

Çok kaba bir açıklama yapacak olursak, otomobiller'in motorları boşta iken yaklaşık 0,8 litre yakıt harcarlar. Ancak belli bir hızda ve devirde ilerleyen "modern motorlar"da ayak gazdan çekildiğinde, yakıt akışı otomatik olarak kesilir ve anlık tüketim 0,0 litre olur. Bu durum belli bir devire kadar devam eder ve belirlenen sınır devire ulaşıldığında, yine yakıt akışı başlar.

Aslında şehiriçi ve şehirdışında kontrollü gitmek de burada başlar. Eğer trafikte ilerlerken, trafiğin akışına dikkat edilirse, mesela kırmızıya dönen bir trafik lambası görüldüğü halde, hala daha gaza basmak yerine ayak gazdan çekilirse yakıt akışı kesilebilir. Veya yokuş aşağı inilirken, ayak gazan çekilerek uygun viteste inerek hem yakıt akışı kesilebilir, hem motor komresyonu ile frenleme yapılarak belki bir miktar frenler de korunabilir.

Bu gibi örnekler çoğaltılabilir.

///////////////

Ghaash

Çok teşekkür ederim ayrıntılı açıklamalarınızdan dolayı...

bussone

Ben max. tork devrine yaklaşılırken vites değiştirmenin şehir içi ekonomisi ve motor sağlığı arasındaki en uygun denge olduğuna inananlardanım. 3500-3750 d/dk da yaklaşık 140 Nm'ye ulaşan tork (bu sırada üretilen güç 70 hp civarında) bir vites yukarı büyüttünüzde yaklaşık devrin 2000-2500 d/dk'ya düşmesi ile 130-135 Nm mertebesine iner (güç de 40-50 hp civarına iniyor). Zaten kuvvetsiz olan 1.6L motorlar düşük devirlerde şasiyi götürmek için çoğu zaman daha çok yakıt harcıyor, zaten gaz tepkisi bu gibi durumlarda sağırlaşır, vites uygun değilse hızlanmak bilmez. Düşük devri seven Alfa motoru şimdiye kadar duymadım da kullanmadım da, haftada bir kere de olsa 7000 d/dk'yı kendisine hatırlatın, çok mutlu olur:)
Dr.Ingegnere Bussone

Tuncay Nergis

Utku bey yine kanımıza giriyorsunuz vallahi. Ben şimdi bu bahanelerin arkasına sığınıp 4000e yakın vites değiştireyim desem soluğu 6000de alırım

cengizcaliskan

quote:

Ben max. tork devrine yaklaşılırken vites değiştirmenin şehir içi ekonomisi ve motor sağlığı arasındaki en uygun denge olduğuna inananlardanım. 3500-3750 d/dk da yaklaşık 140 Nm'ye ulaşan tork (bu sırada üretilen güç 70 hp civarında) bir vites yukarı büyüttünüzde yaklaşık devrin 2000-2500 d/dk'ya düşmesi ile 130-135 Nm mertebesine iner (güç de 40-50 hp civarına iniyor). Zaten kuvvetsiz olan 1.6L motorlar düşük devirlerde şasiyi götürmek için çoğu zaman daha çok yakıt harcıyor, zaten gaz tepkisi bu gibi durumlarda sağırlaşır, vites uygun değilse hızlanmak bilmez. Düşük devri seven Alfa motoru şimdiye kadar duymadım da kullanmadım da, haftada bir kere de olsa 7000 d/dk'yı kendisine hatırlatın, çok mutlu olur:)

Utku bey bende sizin bahsettikleriniz üzerine bir başlık açmayı düşünüyordum. 2001 model 1.6 ts sahibiyim. Aracım Lpg'li ve düşük devirlerdeki performans düşüklüğü çok canımı sıkıyor. Acaba bunun sebebi hem küçük hacimli hemde lpg'li olması mı yoksa mekanik bir sıkıntı mı vardır merak ediyordum. Ama anlaşılan o ki durum normal ve elimizdekiyle yetinmeyi bileceğiz. Yalnız şöyle de bir durum var: motor rolanti de hiç düzenli çalışmıyor. Her zaman olmamakla beraber motorun çalşma düzeni bazen çok bozuluyor ve nadiren bu düzensizlik stop etmesiyle sonuçlanıyor. Bunun ateşlemeyle alakalı olabileceğini düşündüm ama başka nasıl bir açıklaması olabilir acaba?
2000 - Seat Leon 1.6
2001 - Alfa Romeo 156 1.6 TS
2002 - Alfa Romeo 156 2.0 TS
2015 - Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair Dis. TCT

Tuncay Nergis

Cengiz bey rölanti düzensizliğiyle ilgili o kadar çok eski konu var ki forumda. Bir arama yapsanız veya eski konulara bir göz gezdirseniz, özellikle teknik kısımlarına, kesin bir şeyler tahmin edersiniz. Çünkü görünüşe bakılırsa sizin teknik bir sorununuz var yakıt ekonomisi düşünmeden önce.

bussone

quote:
Cengiz bey rölanti düzensizliğiyle ilgili o kadar çok eski konu var ki forumda. Bir arama yapsanız veya eski konulara bir göz gezdirseniz, özellikle teknik kısımlarına, kesin bir şeyler tahmin edersiniz. Çünkü görünüşe bakılırsa sizin teknik bir sorununuz var yakıt ekonomisi düşünmeden önce.

Katılıyorum.
Dr.Ingegnere Bussone

bussone

Düşük devirlerdeki tork konusundan bahsetmişken, sürücü olarak elde ettiğimiz son ürün anlamındaki tork (tekerlekten iletilen tork) sadece motora bağlı değil elbette.

Tork=Motor torku x ilgili vites dişli oranı x son dişli oranı (diferansiyel dişli oranı)

elde ediliyor. Bu torkun hepsi doğal olarak iletilemiyor,  mekanik, yuvarlanma direnci vs. gibi kayıplar var. Motorun da beklenen torku üretmesi için çok steril şartlara ihtiyacı var. Hava (sıcaklık, basınç, emme yolunun yapısı, açıklığı temizliği), yakıt, egzoz vs. ile sürekli değişken tork çıktıları oluşuyor.

1.6 TS'larda vites oranları nasıl hissettiriyor bunları esas olarak siz kullanıcıları bilirsiniz, ama birinci viteste yeterli torku yakalamadan ikinci vitese geçilirse motora gerçekten eziyet haline gelir (özellikle yokuş yukarı) . Ben bunu 2.0 TS'de bile gözlüyordum. Eğer 1. ve 2. vites araları uzun ise birinci viteste biraz daha kalmakta hiç bir sıkıntı olmaz bence. Genelde birinci vitese hareketlenme vitesi gözü ile bakılıyor ve araç 3-5m yol alır almaz ikinci vitese geçiliyor. Birinci vites ayıp değil daha çok yararlanın derim:)
Dr.Ingegnere Bussone

AytacFx

2.0 JTs motorlar bu yonden cok cok iyi.. 3250 de 206nm tork sagliyor ve genelde 2750 / 3000 devirde vites degisiyorum..
Sunu belirtiyimki, bazen oyle oluyorki araba cok seri kullaniyorum ama yakitim 10litre oluyor, bazen cok sakin kullaniyorum aracimi 2750 de vites degistirmeler yumurta hesabi kullaniyorum gaz pedalini ve yine 10 litre.. Hatta bazen 10.5 litre gordugum bile oluyor o kullaniyim sekliyle..

Isin siri surda: Gazi onceden salip motora giden benzini, Bilmem ne OFF deniliyordu buna :)

Ben %50 sehir ici %50 sehir disi gunde max 20km yapan bir kullaniciyim..

3000 devir idealdir diyorum..

enginkablan

Merhaba,

Giulietta 1.4 120 hp için bir ornek vermek istiyorum. Fabrika verileri şehir içi 8,4 lt. benim şehir içi tüketim değerlerimde 8 ile 8,5 arası değişiyor. Ben bir üst vitese geçmek için eğer normal bir hızlanma isteniyorsam motor devrinin maksimum tork değerine ulaşmasından biraz sonra vites değiştirmeyi şeçiyorum. 120 hp lik version içinde max tork (206)  1750  dd da gerçekleşiyor. Bunun dışında zaten belirli bir tecrübeye sahipseniz gaz pedalına bastığınızda hiç bir şeye gerek kalmadan ne kadar verim aldığınızı zaten hissedersiniz.
Eski araç: Giulietta 1.4 TB
120HP Distinctive

erdem1904

quote:

quote:

Utku bey bende sizin bahsettikleriniz üzerine bir başlık açmayı düşünüyordum. 2001 model 1.6 ts sahibiyim. Aracım Lpg'li ve düşük devirlerdeki performans düşüklüğü çok canımı sıkıyor. Acaba bunun sebebi hem küçük hacimli hemde lpg'li olması mı yoksa mekanik bir sıkıntı mı vardır merak ediyordum. Ama anlaşılan o ki durum normal ve elimizdekiyle yetinmeyi bileceğiz. Yalnız şöyle de bir durum var: motor rolanti de hiç düzenli çalışmıyor. Her zaman olmamakla beraber motorun çalşma düzeni bazen çok bozuluyor ve nadiren bu düzensizlik stop etmesiyle sonuçlanıyor. Bunun ateşlemeyle alakalı olabileceğini düşündüm ama başka nasıl bir açıklaması olabilir acaba?

Tuncay Bey'inde yazdığı gibi konu ile ilgili çok sayıda eski başlık bulunmakta... Sorununuz çok büyük ihtimal potansiyometre kaynaklı...
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

nqs

quote:

aracın lpg li olması bir miktar performanstan ödün vermesine yol açsada bu normalde pek hissedilebilir değildir.
eğer montaj sırasında herhangi bir sorun olmamışsa.. düşük devir derken zaten tüm arabalarda hızlanma problemi olur ama devrini bulduğunda hızlanmayı zaten hissedebilirsiniz. gelelim bizim alfalara (1.6 motor 156) :)) zaten devirli gitmeyi seven bir araçtır, ama şehir içinde sıkışık trafikte maalesef alfalarımız bunalıyor fakat devrini verdiğiniz an ara hızlanmalar ile istediğiniz şeride çok rahat geçebiliyor. (bu örneği verirken trafik kurallarını ihlal etmemeye dikkat etmelisiniz )
benim arabamda lpg li(2004 model 1.6 156 disc.) ve performansından gayet memnunum.
ama daha önce kullandığım lpg li toyota da sizin dediğiniz gibi sorun bende de olmuştu. sebebi ise bir bujinin iptal olmasıymış, özellikle kırmızı ışıkta durunca araba sarsılıyor bazende stop ediyordu..

Hamzarabia

Konu hakkinda teknik bilgim cok azda olsa kullanirkenki izlenimlerimi paylasayim
98 2.0 ts 156 kullanicisiyim.dusuk devirlerde ozellikle 2700 devirden asagidaki kullanimlarimda bazen tank kullandigim hissine kapiliyorum.ama 2700 devirden sonra aracin icinden bir canavar cikiyor sanki.
Bu durumdada benim icin en ideal vites orani 2700 devirden sonra diye dusunuyorum.yakit tuketimi acisindanda 2700 den sonrasi daha ekonomik olacaktir

oguzedirne

bir şey soracağım cut off durumunda benim aracın yol bilgisayarı 0.0 göster miyor. 2.0 gösteriyor. sizce bir problem mi var?
tutkun esiri olmuşuz

agucba

Sorunuza açıklayacı bir yanıt olmayacak.

Aynı soruyu bir okur 147'si için Onno Usta'ya sormuştu ve sizin gibi cut off durumunda göstergenin 2.0 litre gösterdiğini yazmıştı. Onno Usta'nın verdiği cevap, bir problemin olabileceği ve bunu kontrol ettirmesi gerektiğini yazmıştı.

///////////////

Anıl

Eski nesil fiat'ın 1.6 karbüratörlü motorlarında cut-off 2000d/dk altında devreden çıkıyordu,o zaman belirli bir tüketim değerinde hareket ediyordu,acaba sizde, düşük devirde araç kendi kendini götürmeye mi başlıyor, belki gaz verme arızası olabilir.
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

A.S.GÜMÜŞ

Yeni başlık açmadan devam edeyim, amacım tabii ki Sn Hasan bey'in konusunu dağıtmak değil ama yazıp sormam lazım. Forumda aradım ama bulamadım, konusu da geçmişti diye hatırlıyorum, durum şu ki ivmelenirken 2500-3000 devir aralığında, bir anlığına sanki biri arabayı arkadan çekiyor ve bırakıyormuş gibi oluyor, 1,2 ve 3. viteslerde yapıyor 4 ve 5 te yapmıyor. Bu durum neden kaynaklanır ? Yardımlarınız için teşekkür ederim

Edited by - A.S.GÜMÜŞ on 22/10/2011  15:02:16

07 DH 800

Edith

quote:

bir şey soracağım cut off durumunda benim aracın yol bilgisayarı 0.0 göster miyor. 2.0 gösteriyor. sizce bir problem mi var?

Aynı durumu ben de gözlemliyorum. Ancak, internette bunun için bir çözüm göremedim.Bir şeye ulaşırsam paylaşırım.

Anıl

quote:

Yeni başlık açmadan devam edeyim, amacım tabii ki Sn Hasan bey'in konusunu dağıtmak değil ama yazıp sormam lazım. Forumda aradım ama bulamadım, konusu da geçmişti diye hatırlıyorum, durum şu ki ivmelenirken 2500-3000 devir aralığında, bir anlığına sanki biri arabayı arkadan çekiyor ve bırakıyormuş gibi oluyor, 1,2 ve 3. viteslerde yapıyor 4 ve 5 te yapmıyor. Bu durum neden kaynaklanır ? Yardımlarınız için teşekkür ederim

Edited by - A.S.GÜMÜŞ on 22/10/2011  15:02:16

Enjektör ışığı yanıp sönüyor deseydiniz,direkt lambda sensörünü yapıştıracaktım,aynı sorunu ben bu şekilde yaşamıştım. Ani devirlenmede mesela hızlı kalkışta devir hızla çıkarken böyle bir durum varsa potansiometre diyebilirdim,mesela bu da yavaş yavaş devir arttırdığınızda bu sorunu belli etmiyor...vs vs bence bu işi buradan çözmek çok zor düzgün bir servise gidip gösterin,büyük ihtimal sensör sorunudur...Lambda,potansiometre,debimetre vs vs
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB