Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

soğuk motor ilk marşta çalışmıyor?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dragut

aracım sıralı lpg. ayrıca yeni öğrendim, lpg bittiğinde de benzine otomatik geçiyormuş (biip biip diye ikaz sesi vererek) benzin depom ise yarıma yakındı. geçen gün lpg bittiğinde 60-70 km kadar benzinde kullandım. sizin de dediğiniz gibi bir arkadaşım bana benzini azaltmamamı, ayda 50 tl kadar benzin almamı ve ara sıra aracı benzinde kullanmamı tavsiye etmişti. ama nedensen son bir ayda bu sorun arttı. motor sıcakken hiç sorun yok. ama soğuk motorda dediğim gibi bazen üçüncü,dördüncü marşta ancak çalıştırabiliyorum arabayı. çalışma şekli aynen şöyle: soğuk motorda ilk marşta gaza basmadan çalıştırmak neredeyse mümkün değil. ikincide,bazen de üçüncüde, gazı yemiyor. çalıştığında da motor cılız bir seste  (por por ederek) boğulacak gibi oluyor. gaza iyice basıp devri yükseltmezsem yine sönüyor.

"Alfa sevgisi"

dnr1

aracı bayır assagı park etmiyorsunuz degılmı..
[url="http://img16.imageshack.us/img16/64/sanalmod3.jpg"]http://img16.imageshack.us/img16/64/sanalmod3.jpg[/url]

dragut

quote:

aracı bayır assagı park etmiyorsunuz degılmı..

hayır her zaman düz zemin üzerine park ediyorum.
"Alfa sevgisi"

Alfadanadam

quote:

aracım sıralı lpg. ayrıca yeni öğrendim, lpg bittiğinde de benzine otomatik geçiyormuş (biip biip diye ikaz sesi vererek) benzin depom ise yarıma yakındı. geçen gün lpg bittiğinde 60-70 km kadar benzinde kullandım. sizin de dediğiniz gibi bir arkadaşım bana benzini azaltmamamı, ayda 50 tl kadar benzin almamı ve ara sıra aracı benzinde kullanmamı tavsiye etmişti. ama nedensen son bir ayda bu sorun arttı. motor sıcakken hiç sorun yok. ama soğuk motorda dediğim gibi bazen üçüncü,dördüncü marşta ancak çalıştırabiliyorum arabayı. çalışma şekli aynen şöyle: soğuk motorda ilk marşta gaza basmadan çalıştırmak neredeyse mümkün değil. ikincide,bazen de üçüncüde, gazı yemiyor. çalıştığında da motor cılız bir seste  (por por ederek) boğulacak gibi oluyor. gaza iyice basıp devri yükseltmezsem yine sönüyor.

* Peki araç ilk çalıştıktan sonra, lpg'ye geçene kadarki süreçte nasıl çalışıyor. Sağlıklı mı yoksa düzensiz ve güçsüz mü? Yani ilk çalıştırma zorluğu dışında herşey normal mi?
* Bir süre benzinde kullandım dediğiniz dönemde aracı stop edip sabaha tekrar mı çalıştırmıştınız yoksa lpg alıp devam mı ettiniz?

dragut

quote:

quote:

* Peki araç ilk çalıştıktan sonra, lpg'ye geçene kadarki süreçte nasıl çalışıyor. Sağlıklı mı yoksa düzensiz ve güçsüz mü? Yani ilk çalıştırma zorluğu dışında herşey normal mi?
* Bir süre benzinde kullandım dediğiniz dönemde aracı stop edip sabaha tekrar mı çalıştırmıştınız yoksa lpg alıp devam mı ettiniz?

1)lpg'ye geçene kadar ve lpg'de iken motorda rahatsız edici bir çalışma şekli olmuyor. gayet sağlıklı ve normal çalışıyor.

2)70 km kadar benzinde gittim. sonra lpg aldım. en son aracı alışveriş merkezine park ettim ve 2 saat kadar kaldım. tekrar binip çalıştırmam ancak dördüncü marşta mümkün oldu. ayrıca dün aracımı hiç kullanmadım. bugün sabah işe giderken gaza basmadan marşı çevirdim-bıraktım ve araç çalıştı! normalde soğuk motorda ilk marşta pek nadir çalışlıyordu.
"Alfa sevgisi"

Alfadanadam

Lpg ayar bozukluğu yok bu durumda. Lpg ile alakalı değil sanırım. Normalde marşa basarken gaza basma ihtiyacı yoktur hatta tavsiye edilmez. Ancak siz gaza basmadan çalışmıyor diyorsanız araba boğuluyor demektir. İlk marşta benzin enjektörleri fazla benzin gönderiyor sanırım.
İhtimaller bence 2 tane.
Biri marş motoru ama ihtimal düşük, diğeri ise yukarıda söylediğim.
Aracı stop etmeden önce 10-15 saniye kadar benzinde çalıştırıp stop eder misiniz? Özellikle akşam son kullanışınızda. Eğer ertesi sabah tek marçta alırsa motor boğuluyor.

Sebep ortaya çıksın, çözümüne bilahare bakacağız :)

dragut

dediğinizi bu akşam uygulayacağım. yarın size konu hakkında bilgi veririm. ilginiz için teşekkürler
"Alfa sevgisi"

dragut

tekrar merhaba,

dün yine ilginç bir durum yaşadım. saat 14:30 gibi dışarı çıktım. 1 saatlik işim vardı. sonra iş yerime döndüm. 16:30 gibi işten çıkarken aracım yine dördüncü marşta çalıştı. üstelik motor soğuk da değildi. (yaklaşık 50-60 derece falan)

bugün sabah ise dediğinizi uyguladım. dün akşam park halinde yaklaşık 20 saniye kadar benzinde çalıştırıp aracı kapadım. sabah ilk marşta araç çalışmadı. ikinci marşta çalıştı. durumlar biraz kafa karıştırıcı gibi ama dünkü durum daha fazla dikkatimi çekti.
"Alfa sevgisi"

A.S.GÜMÜŞ

Turgut bey aklıma geldi, anahtarı mar konumuna getirdiğinizde code ışığı yanık kalmıyor değil mi ? İmmobilizer yani.

07 DH 800

dragut

quote:

Turgut bey aklıma geldi, anahtarı mar konumuna getirdiğinizde code ışığı yanık kalmıyor değil mi ? İmmobilizer yani.

Hayır Serhat Bey öyle bir uyarı lambası yanmadı.
"Alfa sevgisi"

Alfadanadam

Uzaktan teşhis koyabilmek için gereken veriler biraz karışık :)
Boğulma sebebiyle mi bunu yapıyor anlayabilmek için mümkünde bir süre stop etmeden 5-10 saniye önce benzine alıp sonra stop edin. Yani bir yerde durmaya yakın benzine alın. Bakalım ne değişecek.

dragut

Bülent Bey tekrar merhaba,

Bugün yine dediklerinizi uyguladım. Dünden aracı stop etmeden 10-15 saniye kadar benzinde kulanmıştım. Bu sabah kontağı açtım ve ikinci marşta araç çalıştı. Değişen pek de bir şey olmadı gibi.

Aslında çok da ciddi sorun yaşamıyorum. Sadece bazen sıcak motorda çalışmaması, bazen de soğuk motorda ilk marşta çalışması kafamı karıştırdı:)
"Alfa sevgisi"

Alfadanadam

LPG öncesi var mıydı böyle bir sorun?

dragut

quote:

LPG öncesi var mıydı böyle bir sorun?

aracı ben lpg'li aldım. öncesini bilemiyorum. galiba en iyisi şimdilik böyle kullanmak. ileride sorun büyürse sizlere danışrım yine.
"Alfa sevgisi"

dragut

Bülent Bey tekrar merhaba,

Dün sabah güvendiğim bir usta aracıma baktı. Çalıştırırken yine aynı şeyler yaşandı ve usta bunun dediğiniz gibi benzin pompasından kaynaklandığını söyledi. Çözüm olarak da önce pompayı temizleriz, eğer temizlenemeyecek kadar kirliyse veya bozuksa değiştiririz dedi. Sanırım benzin pompaları çoğu araçta, özellikle de fiat grubunda aynı.
"Alfa sevgisi"

sp4rc0

lpg regülatörünün üzerindeki ısı sensörünü kontrol ettirdiniz mi? bir de ateşleme bobinlerinin uçlarında kırık çatlak vs. varmı kabloların sağlam olup olmadığını kontrol ettirin. lpg'ye geçiş su sıcaklığının 40 derece altına ayarlanmamış olmasına dikkat! benzin sarfiyatını azaltmak için daha düşük sıcaklığa ayarlanırsa bu sorunu yapabiliyor.
'06 147 1.6 TS (2006-...)
'17 Volvo V40 CC 1.5 T3 (2017-...)

dragut

dediklerinizle ilgili bir sorun yok sanırım, ama yine de ustaya bunları söyleyeyim. bu arada aracım sabah ilk çalışmadan yaklaşık 6-7 dk sonra benzine geçmiş oluyor.
"Alfa sevgisi"

sp4rc0

6-7 dakika sonra benzine geçtiğine eminseniz ısı sensörü sağlamdır ve 40derece ayarı doğrudur. aynı problemi ben de yaşadım, bobinlerden birinin ucu çok küçük kırıktı. değiştirdikten sonra tek marşta çalışmaya başladı.

Alfadanadam

Ümit bey'in bahsettiği yerlerin kontrolünü yapmadan pompa olayına girmeyin bence. Ayrıca kötü pompa yüksek devirde benzin yetiştirememeli bence. Müsait bir yolsa yüksek vitese de gerek yok hatta bir denerseniz daha emin olursunuz. Devir yükseldikçe birim zamanda motora gönderilmesi gereken benzinin miktarı artacaktır. Eğer maksimum devire yakın hala bir kesiklik vs. yoksa pompa benzin yetiştirebiliyor demektir benim mantığımla.

Anıl

Okuduklarıma göre bence lpg'de veya pompada sorun yok. Ateşleme, özellikle bobinler veya marş motoru derim. Pompa olsa arkadaşların dediği gibi sürekli bir kesiklik veya devir yükselmemesi gibi bir durum olur,ustanız pompa diyorsa bence ondan önce yakıt filtresini kontrol etmesi lazım, ona göre pompaysa belki sorun pompada değil tıkanmış filtrededir. İlk çalışma da yapması lpg sisteminin devreye girmediği zamana denk geldiğinden sistemle ilgili birşey değil,sıcak-soğuk,zamanı vs arızada düzenli bir periyor olmadığından ateşleme gibi geliyor bana!
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

sp4rc0

Geç çalışma pompanın bozulmak üzere olduğunu gösterebilir. Ancak kontrol edilmesi gereken daha öncelikli parçalar var bence, dediğiniz gibi ilk bakılacak olan çok detaylı şekilde ateşleme sistemi..

Benzin pompası arızası genellikle lpg'li araçlarda sürekli tek marş uzun süreli kullanımlarda yada sürekli uzun yol kullanımlarda gerçekleşiyor. çünkü benzin pompası sürekli olarak motora benzin pompalıyor. Ancak lpg yandığı için benzin yanma odasına giremeden tekrar depoya geri dönüyor. Pompalanan benzinin içinden geçtiği borunun çapı, yanma ihtiyacından fazla pompalanan yanmayan benzini tekrar depoya döndüren hortumun çapından daha büyük olduğundan dolayı geri dönüşte sıkışmadan dolayı zorlanma oluyor. Bunun sonucunda da pompaya aşırı yük binerek fazla ısınmasına ve arızalanmasına sebep oluyor.

Pompanın arızalanmasını engellemek için, lpg devreye girdiğinde benzin pompasını kesen röleler takılabiliyor. Ancak bence güvenlik açısından risk oluşturuyor, tavsiye etmem. Bana göre en güzeli uzun süreli kullanımlarda pompayı sürekli aşırı yükten kurtarmak, yani bir süre (15-20km) benzin ile kullanmak.

sp4rc0

benzin pompasından yapıp yapmadığının kontrolü için ise, lpg-benzin anahtarına basılı tutarak marşa basın. bu şekilde çalıştırırsanız aracınız direkt olarak lpg ile çalışacaktır. eğer tek marşta çalışırsa aracınızın benzin pompası sağlamdır.

Alfadanadam

quote:

benzin pompasından yapıp yapmadığının kontrolü için ise, lpg-benzin anahtarına basılı tutarak marşa basın. bu şekilde çalıştırırsanız aracınız direkt olarak lpg ile çalışacaktır. eğer tek marşta çalışırsa aracınızın benzin pompası sağlamdır.

Bu tür direk lpg ile çalışma maalesef tüm lpg sistemlerinde mümkün değil. Atiker'de olduğunu biliyorum. Aynı elektronik beyini kullanan Lovato'da da olabilir belki emin değilim ama hepsinde yok.

sp4rc0

haklısınız kitin markasını sormadım, bazı markalarda olmuyor. zavoli, atiker, landirenzo ve stargas da olduğunu biliyorum. tartarini de yok mesela

dragut

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. ustaya bunlardan bahsedeceğim. umarım çözümü kolaydır.

bu arada benim araçtaki lpg BRC marka. dediğiniz işlem umarım brc'de vardır.
"Alfa sevgisi"