Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

ALFA 147 LEON

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alfisti

master a katılıyorum... özellikle yokuş aşağı bastığım ani frenlerde beni de çok zor durumlara soktu 147 nin ABS si...
Ulvi Toprak Tire/İzmir
1998 145 1.4 TS ( 2004 de satıldı)
2004 147 1.6 TS Distinctive (2011 de satıldı)
2009 159 JTDM Distinctive Plus QTronic (2023 de satıldı)
2023 Tonale MHEV Veloce

n/a

Kesinlikle tolgaya katiliyorum.ABS her kosulda cok gerekli ve onemlİ.abs'nin devreye girmesi fren mesafesini uzatir bilgisi KESİNLİKLE yanlistir.Abs bulunmayan bir arac kizaklamaya basladigi zaman durus mesafesinin kisaldigini mi dusunuyorsunuz? Bu hataniz olur.Ayaginizin titremesinden yakinmisssinz.Bu duruma psikolojik olarak sartlanmak gerekir.ABS devreye girdigi anda ayaginizi cekmektense daha yuksek bir basincla basmalisiniz.Neyse nasil kullanilacagi konusuna girip konudan sapmak istemiyorum ancak erken devreye girmesi fren sisteminin yeterli guce sahip oldugunun bir belirtisidir.Abs yaninda ebd de varsa ayrica tadindan yenmez.Kizaklamaktansa abs her zeminde guven vericidir.

Alfadanadam

Önemli Nokta: ABS ne zaman devreye girer? Eğer tekerleklerden herhangi biri ya da birkaçı bağıl olarak diğerlerinden daha az döner ya da dönmez ise devreye girer. Yani ABS nin erken ya da geç devreye girmesi diye birşey sözkonusu değildir. ABS gerektiği zaman devreye girer.

"Erken"den kastınız eğer sisteme girilen bağıl hız farklarındaki tolerans azlığı olabilir.

Kısaca eğer tekerleklerden herhangi birinin dönme hızında bir enayilik olmadığı sürece ABS devreye girmez....

Benim arabanın fren performansı kuru zeminde harika ama ıslak zeminde zaman zaman ürkütücü. 97 1,4 TS 145, ABS var, lastikler Michelin H.

n/a

Selam Berk :)

Abi, bir kere, Concorde zarar ettirmemiş olsa idi;

-- Hala göklerde olabilirdi. Ancak, hem AirFrance, hem de BritishAirways, malum kazadan sonraki maliyetli yenileme çalışmalarına rağmen, talep düşüklüğü ile başedemediler ve uçağı seferden kaldırdılar.

-- Concorde porjesi, 2003 senesinde havalardan tamamen kalkmaz; onun yerine uçağın geliştirilmiş yeni bir versiyonu gelirdi. Concorde maliyetini kurtarabiliyor olsa idi, süpersonik uçaklarla bugün uçma şansımız olabilirdi. Ama bundan 30 sene evvel babalarımız ses hızında uçabilirken, biz en fazla, yatak haline dönüştürülebilen koltuklara sahip Boeing'de uçabiliyoruz.

.....

ABD'de, NCAP uygulaniyor, ve uygulama kosullari ayni. Ancak, bazi detaylari karistiriyorsun.

ABD'de uygulanan iki test var; birincisi, devlet tarafindan her otomobile uygulanan test (sanirim 55km/s ile gerceklestiriliyordu). Bu test, her araca uygulaniyor diye biliyorum. (bkz. You are not allowed to view links. Register or Login">www.safecar.gov / You are not allowed to view links. Register or Login">You are not allowed to view links. Register or Login )

Diğer yandan, bir diğer test de ABD NCAP testi. Bu test, sanirim ABD'deki sigorta şirketleri kurumu tarafından yapılıyordu. Çarpışma koşulları, NCAP ile aynıdır (64km/s hız, ve standart bariyer, ve dummy'ler..vs). (You are not allowed to view links. Register or Login">www.highwaysafety.org)

Migrosa giderken doğru pozisyonda oturmuyor, ve emniyet kemeri takmıyorsan, ve sağlam bir kaza yaparsan, zaten ölüyorsun. Bunu kimse inkar etmiyor.

Ama, eğer Migros'a giderken bir Focus içinde, düzgünce oturup, emniyet kemeri takarsan, istatiksel olarak daha yüksek bir olasılık ile, kaza geçirsen de sağlam kalıyorsun.

Yok eğer, aynı kazayı, emniyet kemerini taktığın bir Alfa Romeo içinde geçirirsen, bazı kemiklerin kırılabiliyor. :)

Eğer sen emniyet kemeri takmayan, koltuğunu yatar pozisyona alıp otomobil kullanan bir tipsen, tabii ki euroncap yalan. Ha Focus'tasın, ha Şahin'de, ha 147'de. Yani, fark eden birşey yok. Söylediğin durumundaki insanları, zaten EuroNcap değerlendirmiyor ki :) EuroNcap, sadece emniyet kemeri takılı durumdaki kaza simiulasyonlarını yapıyor.

İnsanların Migros'a giderken emniyet kemeri takmaması, EURONCAP'in bilimselliğine gölge düşürmez. Kemer takmayan insanlarımızın bilimselliğine gölge düşürür :)

Yol tutus ve sportifliği bağdaştırmadım! :) Tersine, ikisinin birbiri ile tam olarak aynı şey olmadığını söyledim :)

140-150 civari süratlerde, kopan arabayı nasıl topluyorsunuz görmek isterdim (ama uzaktan :))!. Genelde, 140'la gidilirken, direksiyonu bir kaç dereceden fazla çevirmeye gerek bile kalmıyor, viraj almak için. O süratlerde, bir otomobil nasıl kopartılıyor, ve üzerine bir de nasıl toplanıyor ki acaba? Kaldı ki, buna bir 'yol tutuş' testi demem, ben kendi namıma.  Ne yani, o anda arabayı toplayamayıp bariyere girip ölsen, 147, yol tutmayan bir otomobil mi olacaktı? Yol tutuş demek, 140'la giderken kopan arabayı toplamak mı oluyor? Bu nasıl bilimsellik, hocam :)

Berk hocam; 106gti örneğini, '.....Bu surus geometrisi olduktan sonra havayastigi bile olmasin ragziyim......' demeniz uzerine verdim. Yoksa, 106GTI'yi ben kendi adima da pek güvenli bulmuyorum.!

Bir de, yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ciddi bir kazada, NCAP'tan yüksek yıldız almış bir modelde iseniz, ciddi, ya da ölümcül bir yara alma riskiniz, düşük yıldız almış bir araca göre, daha düşük.!! Bu da bir tesadüf mü acaba?

Çünkü, aynı EUROncap, emniyet kemeri takmanın, takamamaya oranla, daha fazla yaşam şansı sunduğunu da iddia ediyor. E bu da mı, euroncap'in salak uydurmalarından biri? :P Çünkü ikisi de aynı şey! :)

....

Ben, Focus  mu iyi yol tutar, Alfa mı iyi yol tutar, diye bir tartışmaya girmek istemiyorum. Çünkü, bunun cevabı kişiden kişiye değişir. Kaldı ki, kendi adıma, böyle bir karşılaştırmayı yapabilecek kadar da tecrübeli değilim. Ama, Focus'un da, 147'nin de , iyi yol tuttuğunu biliyorum. Kendim de kullandım. Kusura bakmayın; ben fazla 140-150 yapan biri de değilim. O yüzden o hızdaki farklar da beni fazla bağlamıyor. Gerisi de, polemik yapmaktır bana göre. Neyi savunacağız, bu halimiz ile, Focus mu Alfa mı yol tutar tartışması mı yapacağız? İkisi de tutuyor işte :)

Gerçi aracın sınırlarını zorlamak için neden 140'la viraja giriyorsunuz onu da çözemedim. 40'la viraja girerek de, aracın sınırları gayet rahatlıkla sınanabilir.

Bu arada yine merak ettigim bir sey; Focus, Golf'ün rakibi bir konfor aracı da, 147 'nin sınıfı hangisi? 147 de golf sınıfında, 147'nin süspansiyon sistemi de gayet konforlu :) Öyle değil mi? Sonuçta, 147 de, 156 da, günümüz dünyasının diğer modellerine rakip olarak üretiliyor. 156'nın rakiplerinden biri, Passat ya da bmw 3 serisi değil mi? :)

Bir sorum daha var (bu teknik ama). Bu Focus, Alfa'dan daha az yol tutan bir süspansiyon sistemine sahip olmalı ki, limit aşılan virajlarda bir türlü kontrol edilemiyor. Peki, böylesine dandik bir süspansiyon geometrisine sahip olmasına rağmen, nasıl oluyor da, Alfa kadar yüksek hızlarda viraja girebiliyor (limitlerde)? Viraja giriş hızlarında değişiklik olmamasına rağmen, Focus'un, sınır aşıldığı anda bir anda sapıtmasına sebep olan şey nedir? Alfa'ya göre çok yumuşak kalan süspansiyonu mu?

Bir şey daha; virajlarda sapıtmaya daha meyilli, kontrolü zor olan Porşe Karrera Citi,  çok güvensiz, ve yol tutuştan uzak bir otomobil sayılır mı, hocam? Tabii ki alet hayvan gibi tutuyor. Hepimiz biliyoruz. Ama tutmayı bilene ;)

(işe bak , bu topic'e göre, sportiflik iddiasındaki Alfa, mesela Focus'a göre, hem daha sportif, hem acemi sürücüler tarafından bile kolayca kontrol edilebiliyor, ama viraj giriş hızları da aynı. Ne yaman bir çelişki bu :))

quote:

Berk Zingin wrote:

Euro Ncap testinin olcemedigi ,kacinilmaz kazayla karsi karsiya birakma olasiligidir degerli D.K.  Aracinin seni boyle bir duruma sokup sokmayacagi en onemli guvenlik kavramidir bence.Alfa 147 bu noktada cok basarili bir araba.Esp'li bir a3 alip bu hususu ortadan kaldiririm diyorsun ama o noktada fiyat kalite kriterini gozden cikariyorsun bence.Boyle bir a3 satin almak ne kadara maloluyor bir gozden gecir?

Sportifligi yol tutusla bagdastirmissin ancak benim anlatmak istedigim bir cok noktadan sadece bir tanesini onemsemissin ve onun uzerine durmussun.Universite arastirma projem gunumuzun ulasim araclarinin suspansiyon sisteminin inceleneip gelistirilmesiydi ve o yillarda bir cok ozel bilgi edinmeme neden  olmustu.Focus'un muhtesem yol tuttugu her kez tarafindan bilinir ancak bilinmeyen bir nokta vardir.Focus aslinda golfun rakibi olan bir konfor You are not allowed to view links. Register or Login suspansiyon geometrisinin tasariminda Metacenter'in yatma acisinin disina cikmamasi ayarlanmistir.

Bu ne oluyor diyeceksinin simdi Bunun en basit dilde anlatimi ,araba viraji donerken belli bir limitin uzerine yatmaz.Bu bize ne saglar You are not allowed to view links. Register or Login kaybettirir Yuksek hizlarda arabanin onu ya da arkasi yoldan koparsa arabayi toplama sansiniz OLAMAZ. Evet bir focus 147'ye yakin hizlarda virajlari donebilir ancak limit asimindan dolayi bir kopma yasanirsa o zaman o cok guvendigin havayastigi celik barlardan baska seni koruyacak birseyin olmaz.Istedigin kadar kontra ver.Focus en yakin dostlarimindan birinde vardi.Bu arabayla cok deneme yaptik.Gercektende viraji hissetmeden donebiliyor ancak arabanin hangi noktada kayacagini hissedemiyorsun.Bu Alfanin en onemli avantaj sagladigi noktalardan bir tanesidir.Yolu ve kosullari surucusune hissettirir.Yuksek hizlarda 140 -150 (bu konuda denemem oldu) onu ya da arkasi koparsa,gerekli mudahalelerle rayina geri donebilir.

106 gti icin volvo benzetmesi yapilmis ancak burada da anlatmaya calistigim gozden kacirilmis.Kastettigim gti 'larin daha guvenli oldugu degildir.Tum unsurlarin bir arada degerlendirilmesidir.

Burakcim benim kardesimde benim girdigim gibi virajlara giremiyor ancak ,100 km'nin uzerinde bir hizda ani bir serit degisimi ya da manevra yapmasi gerekirse her zaman Alfa da olmasi tercihim olacaktir.Aracin stabilitesi en onemli guvenlik unsurudur.

Euro ncap testinin cok guvenilir bir test oldugunu yazmissin D.K. Peki o zaman neden Amerikalilar bu esti uygulamiyor? Uzerine mc donalds kahvesi dokulen bir amerikali milyonlarca dolari bir davada alabiliyorsa sence bir otomobil firmasini batirabilir mi?Amerikalilar araclarini deforme olmayan nesnelere carptirarak ,damilerinde de emniyet kemeri takili olmadan test ediyorlar.Bu biraz daha dogru bir yaklasim degil mi? Migrosa giderken kacimiz emniyet kemeri takip duzgun pozisyonda You are not allowed to view links. Register or Login sana bir komedi daha euro ncap ta basarisiz olan Honda modelleri amerikan testlerinden en yuksek puanlari aliyor.Sence bu bir celiski degil mi?

Bu testlerde dinamik kriterler profesytonelce test edilmedikce benim icin hicbirsey ifade etmiyor.Dolayisiyla euro ncap halne salak bir test (benim kanim) :)

Mastera cevaben Bence ABS'nin cok cabuk devreye girmesi guzel birsey.Bu aracin fren sisteminin yuksek hizlarda dahi lastikleri kitleyecek guce sahip oldugunu gosterir (bkz onna ustanin bu konudaki yorumu)

Concorde olayina gelince Concorde kesinlikle zarar ettrimemistir.Bu asparagastan ote birsey degil.Concorde supersonik ucarak havacilik tarihinde bir cigir acmistir.Zaten bilet fiyatlari diger ucuslardan cok daha yuksek olup is adamlari ve vakti cok sinirli olanlara hitab etmekteydi.Zarar ettiren bir ucucu olsaydi tasarlandigi 1970'lerden 2003 yilina dek hizmet vermez di degil mi ? :)

Edited by - dantelk on 19/10/2005 21:11:49

Edited by - dantelk on 19/10/2005 21:13:13

Edited by - dantelk on 19/10/2005 21:14:23

Edited by - dantelk on 19/10/2005  21:16:47

alfisti

yaw concorde un seferden kalkmasının nedeni yarattığı gürültü kirliliği değil miydi?

Ulvi Toprak Tire/İzmir
2023 Tonale MHEV Veloce

n/a

Benim bildiğim, kazadan sonra, bütün altyapısı değişiyor aletin. Hala uçuş mühendisi varmış hatta, kazaya kadar. Onun yerini bilgisayar alıyor. Hayvan gibi masraf hali ile :)

Sonra, seferler başlıyor, ama bilet fiyatları o kadar pahalı ki, kimse sallamıyor. Discovery'de bir belgeselde izledim bütün bunları.. Hata, 10-15 kişi ile kalktığı oluyor uçağın.

E, havayolları da sepetliyo tabi konkort'u :)

anIL(34an623)

1) abs fren mesafesini kesinlikle uzatmaz.  100 mt'de 3 hatta 4 m erken durdurur arabayı. en büyük olayı direksiyonunun kilitlenmemesidir. abs'nin erken devreye girmesi ancak frenlerin hassas olmasıyla ilişkili bir durum olabilir. alfa frenleri gerçekten sert. buna da insan 10 dk'da alışır yani Register or Login" alt=""/>

2) ford çok iyi yol tutar ama alfa kadar değil. sierra ve özellikle mondeo çok fazla kullandım. alfa kullanana kadar kral ford diyordum.

3) concorde deyince aklıma renault concorde geliyor. öküz gibi lüks arabalar 5 milyara gidiyormuş şimdi 2. elde Register or Login" alt=""/>

n/a

Concorde, eski model araçlar arasında çok beğendiğim bir araç. Aslında, beğendiğim renault'lar arasında önde gelir diyebilirim. Ama, son çıkan verisyonlardan olsun. Eskilerde, arkada kemer yoktu.. :)

anIL(34an623)

yanılıyor olabilirim ama bu arabalarda yol bilgisayarı, 4 otomatik cam, merkezi kilit, far yükseklik ayarı ve elektrikli yan aynalar varmış. özelliklerini tam oalrak bilen varsa açıklasın lütfen

10 yaşını aşan bu arabalarda abs, ebd, airbag vb olmaması büyük handikap bence Register or Login" alt=""/>

n/a

Degerli D.K. kullanim omru diye bir kavram vardir bilemiyorum haberin var mi? Concorde bu omru basari ile tamamlamis ve gunumuz konjekturunde omrunu doldurmus bir ucak oldugu icin ucustan alinmistir.Olumlu meydana gelen kaza ise bunu tetikleyen bir etken olmustur.Havacilik tarihini incelersen Bu ucagin bir cok basariya sahip oldugunu farkedersin.Cogu havacilik otoritesi halen concordu gokyuzunun kralicesi olarak nitelendirir.Bkz. You are not allowed to view links. Register or Login">www.airliners.net   Super bir ucak olsaydi halen ucardi demissin.Cok komik geldi.Ucagin uretilmeye baslandigi tarihi verdigim linkten bir kontrol et istersen.Ayni yillarda uretilen ve halen ucmakta olan pek ucak olmadigini farkedersin :)

ABD 'de ncap uygulandigini yazmissin ancak orada uygulanan test euro ncap degil D.K. bu konuda dikkatli arastirma yapmani tavsiye ederim.Amerikada bunlarin disinda da bagimsiz kuruluslarin uyguladigi farkli ve daha gercekci kriterleri goz onunde bulunduran testler var.Migrosa giderken kemer takmak konusunda anlatmaya calistigim gercekcilik unsuruydu ve geneli kapsiyordu.Sen kemer takiyorsan senin adina sevindim ancak buyuk cogunlukla kisacik mesafelerde bircok kisi bunu kullanmaz.Dogru pozisyonda oturmaz.Bana ornek olarak gosterdigin euro ncap testi herseyin uygun oldugu kosullara gore yiildizlarini veriyor.Sen surekli iki elin direksiyonda optimum pozisyonda mi aracini kullaniyorsun? Cevabin evet ise tebrik ederim :)

Euro ncapin bilimselligine golge dusurmez konusunu bilemiyorum acabildim mi? Gercek hayattaki kriterler bunlar degil D.K gercek hayatta turk insani olsun italyan insani olsun uzun yolda ayakkabisini cikarip on konsola dayar uyuya uyuya yolunu gelir herhangi bir kaza aninda da havayastigi uzerinde duran ayagini agzina alir.Iste buradaki nuans o kazayla karsi karsiya kalmani engelliyecek surus dinamigine sahip bir arabanin olup olmadigidir.Bence gercek guvenlik budur.Bununla ilgili daha fazla polemik yaratmaya gerek duymuyorum.

140 ve 150 ile kopan arabanin nasil toplandigi konusunda sacma bir tartismayada gerek duymuyorum D.K. :) Bunu ileride ogrenirsin :)).Ozellikle arkasi gecince karsiyaka yonunde girilen viraj bu demo icin mukemmel.Bu virajda bir alfa romeoya asik olmak icin gerekli tum unsurlar birlesiyor bence.Bagimsiz suspansiyon sistemi aldigin tum yol verisini tekrar yola milimetrik kontra hareketleriyle aktarman icin muhtesem bir surus dinamigi olusturuyor.Saniyorum cok farkli araclari test etme sansin olmamis.Bu noktada Alfa'nin yarattigi fark konusunda bilgin yok.Surekli donup dolasik ayni konuyta geliyoruz.Ciddi bir kazada yuksek yildizli araba bilimsel olarak daha guvenlidir diyorsunuz.Bende yuksek hizlarda sizi kaza pozisyonundan kurtaracak araba daha guvenlidir diyorum.Bence bilimsellik surus dinamiklerinin surucunun oturma pozisyonunun hesaba katildigi her unsurun ayri ayri test edildigi kosullarda gerceklik kazanir.

40 ile viraja girilerek bir aracin sinirlari nasil sinanir konusunu anlayabilmis degilim.

Bu arada 147 ile focus birbirinden farkli araclardir D.K. Focusun hedef kitlesi daha oncede belirttigim gibi Golf 307 vb araclardir.Ancak 147'nin kitlesi a3 almayi dusunen bmw 1 serisini test eden gruptur.Burada ciddi bir fark var.Alfanin da one cikmaya calistigi kozu sporcu ruhudur.Size daha oncede anlattigim gibi focus ta alfaya yakin hizlarda viraj donebilir ancak kayma durumunda alfanin verdigi tepkileri veremez.Cunku focus surucusu viraji bir alfada oldugu kadar hissedemez.Bu focusun kotu bir suspansiyon sistemine sahip olmasindan kaynaklanmaz.Focusun ayarlari konfora yoneliktir ve sportiflik iddiasi alfa kadar degildir.Umarim bu cizgiyi ayirt edersiniz.Yuksek hizda viraj donebilmek ayri bir sey,yuksek hizda kontrollu olabilmek ayri birseydir.

Porsche konusunda bir yorumda bulunamiyorum cunku bu arabayi kullanmadim.

Ulvi abicim Concorde'nin ses konusunda sorunlu oldugu dogrudur.ancak ucustan kaldirlma sebebi bu degildir.:)

alfisti

peki günümüz teknolojisinde süpersonik uçak imalatı 1960 lara göre çok daha ucuz olacağına, ayrıca concorde dan daha güvenli de imal edilebileceğine göre neden üretilmez ya da standart üretime tabi tutulmazlar acaba?
Ulvi Toprak Tire/İzmir
2023 Tonale MHEV Veloce

n/a

Supersonik ucusu daha ileri bir noktaya tasiyacaklar onumuzdeki 10-15 yil icinde.Bu konuda ciddi arastirmalar yapiliyor.Atmosferin en ust seviyesine (uzay diyebilriz) cikabilecek ve burada surtunmesiz ortamda saatte 10000 km'nin uzerinde hizlarda yol alacak araclarin tasarimi uzerinde calisiliyor.Gelecegin supersonik ucusu bu olacak Ulvi abicim

master

ABS çoğu araçta kuru zeminde fren mesafesini uzatıyor. ABS sayesinde daha kısa mesafede duran araçlar da var ancak genelde daha uzun mesafede duruyorlar.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

alfisti

ya master sana bu konuda sadece  ben katılıyorum sanırım.. kuru ve engebeli zeminlerde özellikle yokuş aşağı abs devreye girdğinde durmam zorlaşıyor fren mesafem uzuyor...
Ulvi Toprak Tire/İzmir
2023 Tonale MHEV Veloce

Onur

abs kuru ıslak farketmez her türlü zeminde hareket kabiliyetinin yanında mesafeyi kısaltmak için tasarlanmıştır. lastikleri kilitleyip aracın kayarak sürüklenmesindense lastikleri dönerken yavaşlatır.frenlerinizde herhangi bir bozukluk aşınma eskime yoksa fren mesafesi uzamaz ama bir problem varsa şişip kaçırma yapabilir ve mesafe uzayabilir....

n/a

Benim bildiğim, ABS olmayan bir otomobilde, en kısa fren mesafesini elde etmenin yolu, frenleri kilitlemeden, dönmelerine olanak verecek kadar fren pedalına basmaktır. Tekerlekleri kilitlemek ve kilitlememek arsındaki ince çizgiden bahsediyorum, kısacası. AutoShow'un fren testleri böyle yapılıyordu daha doğrusu, bildiğim kadarı ile.

Eğer bu tez doğru ise, ABS zaten mantıken fren mesafesini uzatmamalıdır diye düşünüyorum..

n/a

Onur ve D.K Tamamenhaklilar fren mesafesini lastiklerin kilitlenmesini engelleyerek kisaltilir.Bu arada dehset kral bi deprem oldu,herkez sokakta.

alfisti

bence abs kilitlenmeyecek olan frenin mesafesini uzatır... çünkü her darbe bir kaç milisn de olsa frenin tutmaması demektir.. diyorum:)
Ulvi Toprak Tire/İzmir
2023 Tonale MHEV Veloce

anIL(34an623)

sewgili alfisti abs her frende darbelemiyor ki. sadece araba kaymaya başladığı zaman yani normal frenin kilitlediği yerde darbeleme başlıyor. kayma sebebi değişir tabi ki. 200 kmde yapacağınız hafif bir frende abs devreye girmezken, 30 kmde yapılan ani bir frende abs devreye girebilir. ya da tekerlerden biri çukur içindeyken dokunursanız çukur içindeki lastiği sistem kayıyormuş gibi algılar ve abs'yi devreye sokar. bi arkımızın anlattığı gibi lastikler arası farktan.

yani kısaca kayma yani kilitlenme olmayacak bir durumda abs devreye girmemektedir zaten. kilitlenme olduğunda da frene pompa yapılması gerekir. pompalama denilen işlemi de bilgisayardan yani abs'den hızlı yapacak bir insan bacağı ben düşünemiyorum Register or Login" alt=""/>

Alfadanadam

Anılcım artık bir arkımız falan diyosun, aramız mı açık nedir :)

master

Yanılıyorsun Onur , ABS'nin tasarlanma amacı fren mesafesini kısaltmak değil , frenlerin kilitlenmesini önleyerek ani durumlarda sana manevra olanağı sağlamak. ABS'nin fren mesafesini kısalttığı araçlar vardır belki ancak genel olarak aynı bir aracın ABS'li ve ABS'siz versiyonunu test etseniz ABS'siz olan kuru zeminde daha erken duracaktır. ABS'li ve ABS'siz aynı araç limit frende ise aynı mesafede durur çünkü ikisinde de tekerleklerin kilitlenmeyeceği en son noktada fren yapıyoruz. Ama dediğim gibi freni köklediğimizde ABS'siz olanın daha erken durmasını beklemeliyiz sonuçta ABS tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek dönmesine izin veriyor ve bu da mesafeyi uzatıyor , özellikle düşük hızlarda dikkat edin , ABS devreye girdiğinde aracın yavaşlama kararlılığını ciddi şekilde kaybettiğini farkedersiniz , zaten çoğu zaman da ABS'nin devreye giriş anını hesaplayamadığınız için fren mesafesinin uzaması sonucu tehlikeye girersiniz. ABS'siz araçta ise tekerlekler kilitlenince araç kaymaya başlayacak ancak daha kısa mesafede duracaktır.

Ayrıca kilitlenme olduğunda frene manuel olarak pompa yapmak fren mesafesini uzatmaktan başka bir işe yaramaz , en sağlıklı yol limit fren her zaman , ABS'li araçta da ABS'siz araçta da.

Edited by - master on 21/10/2005  18:26:01
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

Onur

tekerleklerin dönmesi demek hız kaybetmiyorsun anlamına gelmez. kuru ıslak farketmez abs li araç çok daha çabuk durur. istersen bir gün bunu deneriz. ben buna sonrada abs uygulanan  civic si da şahit oldum. tekerlerin dönmesi aracın yere tutunma (sürtünme değil) kabiliyetini arttırdıgı için aracın daha çabuk bir şekilde durmasını saglıyor. asıl amacı direksiyon hakimiyeti 2. amacı ise kısa sürede durmanızı sağlamaktır

bakınız: You are not allowed to view links. Register or Login">You are not allowed to view links. Register or Login

alfisti

ben hala master ile aynı fikirleri paylaşıyorum :)
Ulvi Toprak Tire/İzmir
2023 Tonale MHEV Veloce

Onur

abi kaynakta gösterdik gerisi artık size kalmışRegister or Login" alt=""/> bigün deneme şansımız olursa deneriz de

anIL(34an623)

Yok Bülent olur mu öyle şey. bu konuya sonradan daldığım için toparlayamadım pek. konu da karışık. uçaklar, jetler falan konuşuluyor.  kim ne yazmıştı unuttumRegister or Login" alt=""/> ondan öyle yazdım. bir de sen bu imza kısmına isim&soyad yeni ekledin sanırım? kimler var diye bi bakmıştım, görememiştim seni. neyse önemli değil. kardeşine çok selamlar.

ayrıca abs olayında master ile alfisti'yi ikna edememenin hayal kırıklığını yaşıyorum. neyse sağlık olsun Register or Login" alt=""/>

quote:

Alfadanadam wrote:

Anılcım artık bir arkımız falan diyosun, aramız mı açık nedir :)