Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Yağ değişimi

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

beyoglu_e

Merhabalar,

Ben dün akşam foruma üye oldum ve bir kaç sorum var sizlere sormak istediğim. Yaklaşık 1 yıldır 147 sahibiyim, makine mühendisiyim motorlar hakkında teknik bilgiye sahibim diyebilirim.

Servis ismi vermeden başımdan geçenleri anlatarak bir soru sormak istiyorum. Mart ayında aracımı rutin bakım için servise götürdüm ve filtreler, motor yağı değişimi oldu, radyatör suyunu ve motor yağı miktarını max düzeyin üzerine çıkardılar, ne yapıyorsunuz dediğimde orada belirtilen çizginin nominal çizgisi olduğu ve üzerine çıkılması gerektiği söylendi, ben daha sonra radyatör suyu miktarını pipet yardımı ile düşürdüm ancak motor yağı için birşey yapamadım.

Geçen hafta farkettim ki servis yağ değişimini 10.000km olarak belirtmiş. Bu bana saçma geldi, birkaç servisi aradım ve hepsi 10.000km dedi yağ değişimi için nedenini sorduğumda ise bazıları cevap veremedi. Hatta bir servis yağ değişim ücretini sorduğumda rutin bakım yapıldığını ve tüm filtrelerin tekrar değiştiğini belirtti nedenini sorduğumda yine öyle yapıyoruz türkiye şartları dendi.

Ayrıca bir kaç konu altında da burada forum üyelerinin 7500-8000kmlerde yağ değişimi yaptığını okudum. Benim anlamadığım kullanıcı el kitabında dahi 20.000km olarak belirtilen yağ değişimini neden tüm servisler 10.000km olarak yapıyor? Bunun mantıklı bir açıklaması var mı?

Bu konuyu forumda aradım ancak bulamadım eğer varsa yeni bir konu açtığım için kusura bakmayın.

Inan

Öncelikle hoş geldiniz.
Benim mekanik işlerle ilgili hiçbir fikrim yok .Alfa kullanıcısı olarak bu araçların kullanım kitapçığında yağ tüketim normlarını okuduğumda 20.000 km de zaten araçta yağ kalmayacağı küçük bir hesapla anlaşılıyor.Kullanıcı olarak da devirli kullanımlarda bu eksiltme sizi şaşırtabilir,benzinliğe girip 1 litre yağ eklediğimi bilirim.Yağ ekleyip duracağınıza yağı değiştirin derim. Filitre değişimi konusun da da yumurta kokan bardaktan   çay içmek  ne kadar kötüyse  o değişmeyen filitrede  araca aynı hissi verir.Neden değişmesin?Ben bu yaz kullandığım yağ ile kışa girmek istemediğim için hepsini değiştirdim . Fren yağını da değiştirin derim.
İyi yakıt ,temiz flitre ve yeni yağ gaza dokunduğunuzda motorun size vereceği cevapları etkileyecek.
Yağ seviyeniz ilk değişimde yüksek konmuştur.Benim araca 4 litre konduktan (tam yağ çubuğu üst  çizgi seviyesi)sonra git biraz dolaş gel dediler.   Aracı soğutup tekrar seviyeye baktığımızda yağ ekledik. Flitre biraz yağ depoluyor ve kılcal noktalara yağın gitmesiyle yarım litre daha eklendi.Sizin usta bunu önceden  biraz fazla ekleyerek sizi  yormadan işi bitirmiş. Umarım yardımcı olmuşumdur.

tunerviper

İlk öncelikle yağ eklemenin hiç bir sorun çıkaracak yanı yada kötü hissettirebilecek bir tarafı yoktur aksine kullanım sıklığına bağlı olarak her hafta yağı kontrol eder eksikse eklerim. Kitapçıkta 20.000 km  max değer olup bu değer hava ve yol koşulları kullanım ve iklime göre değişkenlik gösterebilir. Ülkemizdeki benzin kalitesi, hava kirliliği toz durumu ve kullanıcının kullanımı gibi etkenlere bağlı olarak 8000 - 10.000 km aralığı daha ideal olduğu için servisler bu yönde öneride bulunuyor.
Turbo Twin Spark

mahoretti

mekanik bilgilerini bir kenara bırakarak, yağın 20000KM de ne hale geleceği de ayrı bir sorun ? O hali ile motoru yağlaması yada yağlayamaması sonuç olarak yine bizi üzecek... 10-12 aralığında değiştiriyorum ben.

Yiğit Doğukan

Şirket için aldığımız 3 adet Citroen Nemo'nun yağ değişimini servis 20.000 km olarak belirlemiş. Bakıma 5.000 km kala yağlarını kontrol ettim ve üçünün de yağı zift gibi olmuş, yağ özelliğini kaybetmiş. Bu hafta servise gidecek üçüde. Yani Türkiye şartlarında yağ değişiminin 10.000 km'yi geçmemesi araba için en sağlıklısıdır.

Kibitzer

You are not allowed to view links. Register or Login
Şirket için aldığımız 3 adet Citroen Nemo'nun yağ değişimini servis 20.000 km olarak belirlemiş. Bakıma 5.000 km kala yağlarını kontrol ettim ve üçünün de yağı zift gibi olmuş, yağ özelliğini kaybetmiş. Bu hafta servise gidecek üçüde. Yani Türkiye şartlarında yağ değişiminin 10.000 km'yi geçmemesi araba için en sağlıklısıdır.

Dizel iseler problem yok. Dizelin yağı öyle olur. Daha bin kmde simsiyah olur, normaldir.
2006 Hyundai Getz 1.5 VGT
2006 Alfa Romeo 156 1.6 TS
2004 Alfa Romeo 156 1.6 TS
2014 Alfa Romeo Giulietta 1.6 MJ
2013 BMW 1.16i
2015 Ford Kuga 1.5 Ecoboost
2011 Fiat Bravo 1.6 Multijet
2023 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid VGT

Cuore Sportivo

Öncelikle hoş geldiniz.
Benim mekanik işlerle ilgili hiçbir fikrim yok .Alfa kullanıcısı olarak bu araçların kullanım kitapçığında yağ tüketim normlarını okuduğumda 20.000 km de zaten araçta yağ kalmayacağı küçük bir hesapla anlaşılıyor.Kullanıcı olarak da devirli kullanımlarda bu eksiltme sizi şaşırtabilir,benzinliğe girip 1 litre yağ eklediğimi bilirim.Yağ ekleyip duracağınıza yağı değiştirin derim. Filitre değişimi konusun da da yumurta kokan bardaktan   çay içmek  ne kadar kötüyse  o değişmeyen filitrede  araca aynı hissi verir.Neden değişmesin?Ben bu yaz kullandığım yağ ile kışa girmek istemediğim için hepsini değiştirdim . Fren yağını da değiştirin derim.
İyi yakıt ,temiz flitre ve yeni yağ gaza dokunduğunuzda motorun size vereceği cevapları etkileyecek.
Yağ seviyeniz ilk değişimde yüksek konmuştur.Benim araca 4 litre konduktan (tam yağ çubuğu üst  çizgi seviyesi)sonra git biraz dolaş gel dediler.   Aracı soğutup tekrar seviyeye baktığımızda yağ ekledik. Flitre biraz yağ depoluyor ve kılcal noktalara yağın gitmesiyle yarım litre daha eklendi.Sizin usta bunu önceden  biraz fazla ekleyerek sizi  yormadan işi bitirmiş. Umarım yardımcı olmuşumdur.

aracınızda sorun olmasın ? bende devirli kullanırım ve aracımda gözler görülen herhangi bir eksiltme yok.Yılda 15000 km yaptım 6. ayda yaklaşık 8000 km yapmışken yağ değiştirmiştim.yağ boşaltılmadan evvelki kontrolde gözle açıkça görünen bir eksiltmede yoktu...

Yiğit Doğukan

Doğrudur ancak yağı iki parmak arasına alıp kontrol edince yağdan pek eser kalmamıştı. O da muhtemelen özensiz ve aşırı devirli kullanmaktan kaynaklanıyordur. Ve tabii ki Türkiye şartları.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Inan

Öncelikle hoş geldiniz.

aracınızda sorun olmasın ? bende devirli kullanırım ve aracımda gözler görülen herhangi bir eksiltme yok.Yılda 15000 km yaptım 6. ayda yaklaşık 8000 km yapmışken yağ değiştirmiştim.yağ boşaltılmadan evvelki kontrolde gözle açıkça görünen bir eksiltmede yoktu...

Piyasadaki çakma yağları ya da fason malı servisler bilir bilmez koyarlarsa eksiltme ne demek yağ uçucu mu ne kaybolup gidiyor.Kendim alıp  koyarsam eksiltme sizinki kadar az olmasa da bilenler bilir belli normlarda oluyor.

Şimdi Alfa kullanıyorsun 
devirli kullanıyorsun 8000 km yapıp yağ eksiltmiyorsun ( gözle görülür bir eksiltme yok) aynen böyle demişsin  .

Helal olsun ne diim ki. :nazar:

master

Servis kitapçığında ne yazıyorsa ben daha önce yaptırıyorum. Bakım 20.000 km mi? 10.000'de bir yaptır. Trigere 60.000 km mi diyor? 40.000'de bir değiştir. Benim düsturum bu. Neden derseniz, pekçok Alfa gördüm serviste, katalogda yazan değerleri beklerken arıza veren, sorun çıkaran.

Bizim yakıtımız kalitesiz, asfaltımız kalitesiz, sürüşümüz kalitesiz. Adam Almanya'ya göre yazıyor kataloğu, biz Türkiye'de kullanıyoruz arabayı. Bu yüzden yeni nesil araba katalogları ne derse desin ben eski usul 10.000 km'de bir mutlaka servise giderim, büyük bakımları da katalogda yazan zamandan önce yaptırırım. Belki 100.000 km'ye kadar büyük bakım 2 kere olacakken 3 kere olmuş olur, daha çok para vermiş olurum ama Alfa'mın keyfinin yerinde olduğunu da bilirim.

Özellikle yağ konusunda 20.000 km beklesem zaten içim rahat etmez.

Bu yüzden eğer güvenilir bir servise gidiyorsanız onların sözüne istinaden hareket etmenizde bence problem yoktur.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

Cuore Sportivo

Öncelikle hoş geldiniz.

Piyasadaki çakma yağları ya da fason malı servisler bilir bilmez koyarlarsa eksiltme ne demek yağ uçucu mu ne kaybolup gidiyor.Kendim alıp  koyarsam eksiltme sizinki kadar az olmasa da bilenler bilir belli normlarda oluyor.

Şimdi Alfa kullanıyorsun 
devirli kullanıyorsun 8000 km yapıp yağ eksiltmiyorsun ( gözle görülür bir eksiltme yok) aynen böyle demişsin  .

Helal olsun ne diim ki. :nazar:

Yağ kontrolünü sürekli yapıyorum ve yaptırıyorum 15000 km yaptım yarısında değiştirdim komple(filtrelerin değişimi esnasında)...bu süreçte hiç yağ eklenmedi ve kendim de eklemedim.Gözle görülür bi azalma olsa motoru yanmaya terk etmezdim sanırım =) benim sorunum salıncak burçlarıyla...soğukta 15 dakka ötüp sonra susuyorlar ama yöntemini buldum çözüyorum yakında

erdem1904

Soğukta burçların ötmesi tipik Alfa hastalığı..  Çözümü paylaşırsanız seviniriz :)
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

Oğuz

Soğukta burçların ötmesi tipik Alfa hastalığı..  Çözümü paylaşırsanız seviniriz :)

Kesin çözüm powerflex burç. :)
2006 147 1.6 TS Distinctive
2013 Giulietta 1.4 MultiAir Distinctive

erdem1904

Soğukta onlarda ötüyormuş. O anlamda pek fark yok diye biliyorum. Onun tek esprisi daha sert olmasından dolayı boşluk yapmaması..
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

tolga_ozhan

Soğukta onlarda ötüyormuş. O anlamda pek fark yok diye biliyorum. Onun tek esprisi daha sert olmasından dolayı boşluk yapmaması..

Her 10 binde yağ değiştirmek için sanayiye gidince yağlatacaksın burçlarıda abi :)

Inan

Her 10 binde yağ değiştirmek için sanayiye gidince yağlatacaksın burçlarıda abi :)

Alfaların başka nereleri yağlanıyor bu bakımlarda?

tolga_ozhan

Alfaların başka nereleri yağlanıyor bu bakımlarda?

Yağlanması gereken bir parça yok tabii ki.
Bende yanlış anlaşılabileceğini fark etmeden yazmışım. Kimseyi yanlış yönlendirmiş olmayayım.

Bilindiği üzere 147/156'da salıncak burçlarının soğuk havada ses yapması kronik bir durum.
Bu sesleri kesmek için ya salıncak değiştiriliyor ya da burçların durumu çok kötü değilse yağlanıyor. Yağlama kesin çözüm olmuyor, burç değiştirmekte olmuyor. Bir süre sonra yine ötmeye başlıyor.

Benim Erdem'e söylemek istediğim hazır 10 bin'de bir yağ değişimi için sanayiye gidince burçların yağlamasınıda bakıma dahil edersen ses konusunda biraz daha rahat edersin demekti.
Fakat tabii ki bunun pek uygulanabilirliği yok. Yani her 10 binde salncakların sökülmesi hem angarya olacaktır hem de masraf. Bu yüzden de mesajın sonuna gülümseme işareti koydum.

Inan

Bendeki aracın sorunlarını çözmek için harcadıkça harcıyorum .Barim bakımlarını iyi yaptırayım .her ay bir parça değiştiriyorum zaten.Şimdi de ısı müşürü ve radyatör  saldı kendini.başka sorun çıkmasın babında nereler yağlanıyor dedim. Yenilemediğim yağ kalmadı son 2 ayda.Senin dediğin de hani uğraşsan olur aslında. :yukari-ok:

Cuore Sportivo

Yağ üreticisi ve satıcısı olan bir tedarikçim ile alım hakkında yaptığım toplantı sonunda iş muhabbete dönünce bu konuyu açtım.

İçinde yada dışında hareketli bir metal aksam olan lastiklerin,sürtünmeye maruz kalan yüzeylerinde parlamalar meydana geliyor.Sesin kaynağı bu parlamalar.

Bu adamlar bunu kesmek için lastiğin direkt olarak içine nüfuz eden bir kimyasal kullanmışlar.Yağ gibi... Ve bir süre nüfuzu için bekledikten sonra özel fırınlarda bunun kalıplaşmasını sağlamışlar ve montaj esnasında molykote br2 yağı kullanmışlar.

Sonuç mu? Pronto ! =)  hareketli makine aksamları ve titreşim takozları üzerinde denedikleri bu uygulama güzel sonuç vermiş ve sesler tamamen kesilmiş.Ben bunu havalar iyice soğumadan deneyeceğim...Daha doğrusu rica edeceğim eğer okey yaparız derler ise zaten foruma yazar toplu bir uygulama isteriz.Bu aralar inanılmaz yoğunum fakat aklımdaki ilk iş bu...

Hepinizi mutlaka bilgilendireceğim.

Sevgi ve saygılarımla,