Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Videolar (YouTube-Vimeo-Google-Meta ve diğerleri)

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

blackgear

You are not allowed to view links. Register or Login
GSI iyi, pilotta iyi ama yürüyendede bayaa emek var gibi duruyor. 75ci abinin videoda sadece ayakları izledim. Heel and Toe yapıcak araç lazım :)

Symbol var, verelim Fatihim :D

Fatihob

Yapılıomu ya onla, gaz ve fren konumu uygunmu o kadar. Satayım Lineayı alayım sümbül :D Mitoda yapılmıyor o kadar kötü bir gaz ve fren konumu varki (belkide bilerek yapmışlar) freni köklemeden gaza basamıyorsun :) Ama pistte falan çok işe yarayan bir sürüş stili. Aklımda gaz pedalını biraz yukarı almak var kaynak vs. ile bu yaz sırf heel and toe için :)
..

blackgear

Gaz pedalının sağını biraz traşlamak gerekiyor :) Tek sorun orası. Topuğum oraya çarpıyor  :yukari-ok:

Mavi alan içerisindeki bölge :D

Bu arada gaz pedalının üzerine kalınca bir plaka kesip tuturarak da yükseltebilirsin ;) Kesmekle kaynatmakla uğraşmadan :)

Fatihob

Süpermiş sümbülün gaz ve freni. Kaynağı aslında gazı hafif frene yaklaştırmak için düşünüyorum ama ilk başta dediğiniz gibi kalın bişi koyup gazın üstüne öyle deneme yapıcam, olmadı kaynaklı vs alternatif yöntemlere baş vurucam.
..

ATA

Gsi rally spec olduğundan yaris lastiği, kilitli diferansiyel ve ralli için asfat suspansiyonu var muhtemelen. Pilotajda baya iyi, adam korkusuz :))

Mito'nun pedallari nasil ki hell and toe yapilamiyor Fatihim? Musait zamanda resmini cekermisin sende cok merak ettim...

Tapatalk
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

universeee

Ya bu videodaki eleman vites düşünürkende debriyaja bastığı anda biraz gaza da basıyor yanlış gormediysem. Budakta amac nedir?

iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
2005 Alfa Romeo 147 1.6TS Distinctive 2013-2016
2013 Nissan Qashqai 1.5 dci Tekna 2016 - ...

blackgear

Alıntıdır:

Heel and Toe tekniği nedir?

Eğer yarı otomatik veya otomatik vites kutulu bir otomobiliniz yoksa heel and toe tekniği ile vites küçültmeyi öğrenmeniz faydalı olacaktır.

Bu tekniğin amacı;

Vites küçültme esnasında ayak debriyajdan çekildiğinde ani bir motor freninin meydana gelerek arabanın dengesini bozmasının önüne geçmek.

Kavrama esnasında ortaya çıkacak darbenin debriyaj, vites kutusu ve akslar üzerinde tahribat yapmasını veya ömürlerini kısaltmasını önlemektir.

Eğer gelecekte daha hızlı gitmeyi düşünüyorsanız bu tekniği kullanmaya ihtiyacınız olabilir.

VİTES KÜÇÜLTME

Bir viraja yaklaşırken öncelikle hızınızı düşürür ve viraj içi kontrol ve viraj çıkışında hızlanma için bir veya bir kaç! vites küçültürsünüz. Bu işlem esnasında muhtemelen ayağınız gazdan çekili olduğundan motor devri rölanti değerine kadar düşecektir. vitesi küçültüp debriyajdan ayağınızı çektiğiniz anda ise her ne kadar gaza tekrar bassanız da yarış tipi debriyajlar sizin yumuşak bir kavrama sağlamanızın önüne geçecektir. (Zaten sizin o anda bu kadar zamanınız olmayacaktır). Sonuç olarak kaygan zeminde arabanın kararlılığı bozulabilir veya kıymetli tahrik aksamınızdan (debriyaj, pirizdirek mili, vites kutusu ve diferansiyel ve akslarınız) bazı parçalar daha küçük parçalara ayrılabilir.

Eğer heel and toe tekniğini kullanmak istediğinizi düşünürsek, yukarıdaki durumda yapılması gerekenler;

HEEL AND TOE TEKNİĞİ

Yine aynı viraja yaklaşıyorsunuz. Sağ ayağınız ile frene basarken sol ile debriyaja basıp vitesi küçültün. Bundan sonra sağ ayağınızın topuğuyla veya yanıyla (sağ ayağınızın burnu hala fren üzerinde kalacak şekilde bileğinizi bükerek) gaz pedalına hafifçe dokunup motoru hızlandırın ve debriyajı bırakın. Evet hepsi bu.. Böylece darbesiz ve yumuşak bir şekilde vitesinizi küçülttünüz..

Daha çok pist yarışlarında faydalı olacağına inandığım bu tekniği rallilerde uyguladığımı söyleyemem.. Sanırım bunun nedeni arabamın motorunun kompresyon değerinin etrafına dehşet saçacak kadar büyük olmaması, benim bu işi becerememem veya önden çekişli bir araba kullanıyor olmam nedeniyle özellikle keskin viraj girişlerinde arabanın arkasının hafiflemesi ve bir miktar kayarak daha kolay biçimde virajı dönmemi sağlaması.... .... Bahaneleri olabilir:-))

Bu tekniği kolaylıkla kullanabilmeniz için fren pedalı ile gaz pedalı seviyeleriniz birbirine yakın olmalıdır. En ideal durum kendinizi en rahat hissettiğiniz durumdur. Ayrıca pek çok sportif pedal kiti bu tekniği destekleyecek şekilde özel formlarda üretilmektedir. Ayrıca kullanılan ayakkabılar da çok büyük önem taşımaktadır. Tabanı çok dar ayakkabılar ile boşu boşuna vakit kaybetmeyin. Normal düz tabanlı bir yürüyüş ayakkabısı yeterli olacaktır. Tabii en iyisi pahalı bir sürücü ayakkabısı almak..:-))

PRATİK ÇALIŞMA

Yeniden malum geniş ve boş mekanınızdasınız.. Büyük daireler çizmeye başlayın ve vitesinizi 2 den 1 e düşürün. Bunu önce alıştığınız şekilde daha sonra da dahiyane heel and toe tekniğini kullanarak deneyin. 1-2 saat veya 3-5 yüz tekrardan sonra bu işi otomatik olarak yaptığınıza karar verdiğinizde bu sefer 3 den 2 ye düşmeye peşisıra 3 e çıkmaya ve yeniden 2 ye düşmeye başlayın. En çok bir ayda bu işi kusursuz derecede iyi yapabilirsiniz. Bu tür denemeleri trafiğe kapalı alanlarda yapmanızın herkesin sağlık ve !! mutluluğu !! için yerinde bir davranış olduğunu unutmayın.

SONUÇ OLARAK

Yarış hayatımda edindiğim en önemli tecrübe; kazaların hep beklenmeyen zamanlarda geldiği ve arabadan inildiğinde kestirilenden daha fazla hasar verdiğidir. Güvenlik açısından standart bir araba ile bir yarış otomobili arasındaki tek benzer nokta; her ikisininde dört tekerlekli olmalarıdır.

Azmi Demirel

blackgear

Yalnız açıklamanın şu kısmına bayıldım :D  :alkis: :alkis: :haydi:

"Sonuç olarak kaygan zeminde arabanın kararlılığı bozulabilir veya kıymetli tahrik aksamınızdan (debriyaj, pirizdirek mili, vites kutusu ve diferansiyel ve akslarınız) bazı parçalar daha küçük parçalara ayrılabilir."

Tolga033

max-ime

0:50'de lacivert bir 159 var. O Mpi'mı?

universeee

Blackgear, sağlasın detaylı açıklama olmuş zahmet verdim :arkadas:

milano 75

delilikten muzdarip değilim,her anının tadını çıkarıyorum

Fatihob

Gsi rally spec olduğundan yaris lastiği, kilitli diferansiyel ve ralli için asfat suspansiyonu var muhtemelen. Pilotajda baya iyi, adam korkusuz :))

Mito'nun pedallari nasil ki hell and toe yapilamiyor Fatihim? Musait zamanda resmini cekermisin sende cok merak ettim...

Tapatalk

Bu ilandaki resimde MiTo pedalları gözüküyor. Gaz frenden hem çok uzak hemde gaz çok dipte. Freni köklemeden (ama öyle böyle değil :) ) gaza basamıyorsun. Catheram kullanırken kıtlıktan çıkmış gibi H&T yapıyordum, gaz fren yan yana ve aynı hizadaydı süperdi :)
..

Murad

Motora, egzoza, turboya gel. 2.28 - 2.43 ve 2.52 de ki seslere dikkat :))

Murad

Bu da bonus olsun. Videonun başlığa dikkat :D

erdem1904

1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

Murad

berkaykcr

H-T yapmak istiyorum bende ama cucuk yemiyor zaten dizel gaz Telli olmayan arabada da pek seri olmaya gerek yok :)

Giulietta Smoked
Smoke Giulietta

sbk0655

0:50'de lacivert bir 159 var. O Mpi'mı?

Değil bildiğim kadarıyla Onur un aracı dizel.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

max-ime

Benim mpi foruma gelmis diye konusmustuk diye sordum abi ama degilmis. Acaba nerelerde:)

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

berkaykcr

Kırmızı GSİ begenenler için birde tamamını onerıyorum :)

Smoke Giulietta

milano 75

Motora, egzoza, turboya gel. 2.28 - 2.43 ve 2.52 de ki seslere dikkat :))

2.59 da sağda cenaze var
delilikten muzdarip değilim,her anının tadını çıkarıyorum

Tolga033

erdem1904

Ya bu videodaki eleman vites düşünürkende debriyaja bastığı anda biraz gaza da basıyor yanlış gormediysem. Budakta amac nedir?

bu işlemi sizin adınıza SS yapıyor :)
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

universeee

SS kullanmadigim icin hic fikrim yok o konuda :)

Tapatalk