Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Volan ve Turbo Değişimi

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

emree

Herkese merhaba,

Henüz yeni aracımın başlığını açamadan teknik bir kaç konuda tavsiyelerinize ihtiyaç duymaktayım.

2008 model 1.9 JTDm manuel 108.000 km'de bir 159'um var. Henüz 2 ay olmadı alalı. Öncelikle alırken farkında olduğum salıncak problemini bakımını yaptırırken çözdüm, yeni salıncakları takıldı aracımın.

Fakat geçtiğimiz günlerde araç oldukça sarsıntılı çalıştı ve gaz yemedi kısa bir süre. Sonra gaz vermeye devam edip sonunda gazı kökleyince yoğun bir siyah duman atarak motor rahatladı ve stabil çalışmaya devam etti. 1-2 km yol gidip yavaşlayınca boğulma-sarsıntı devam etti. Motoru stop edip 3 saat sonra çalıştırınca sorun tekrarlamadı ama ben yine de Maslaktaki ustama götürdüm aracı. Araç 3 gün kaldıktan sonra bu akşam alabildim. EGR ve manifold temizlenmiş, ayrıca marşta da sorun olduğunu tespit edip marş kömürlerini yenilemiş ustam.

Fakat asıl sorun(lar), son 1 haftadır ıslık sesinden çuflama sesine terfi etmiş turbo ile ilk aldığımdan beri sesini duyduğum volan'dan gelen tıkırtılar. Volan'dan gelen tıkırtılar debriyaja bastıkça kesiliyor bırakınca devam ediyor, bunu da özellikle motor soğukken yapıyor, sıcakken pek farkedilmiyor. Usta Volan'ın parça fiyatının 1100 TL civarında tutacağını, Turbo'nun 800 TL civarında tutacağını, tabi ayrıca da işçilik ücreti alınacağını söyledi. Ayrıca iki parça için de tamir yapılamayacağını söyledi. Yani tamir yapılacak durumu geçmişiz anladığım kadarıyla.

Aldığımdan beri inanılmaz keyifle kullandığım arabamdan soğumak da istemiyorum ama daha iki ay olmadan bu kadar masraf çıkarması canımı sıktı biraz. Evet Alfa'lar naziktir nazlıdır ama bu kadar üst üste bu sorunların yaşanması normal midir? Ayrıca değişmesi gerektiği söylenen bu parçalar için sizin önerileriniz nelerdir? Fiyat bilgisi olan var mıdır?

Herkese tekrar merhaba ve şimdiden teşekkürler.

tolga_ozhan

Ustanız kim?

Volan tamir edilebilir, ayrıca sıfır orjinali verdiğiniz fiyattan daha az.
800 TL'ye yeni turbo mu takılacakmış?

emree

Ustam Maslakta Rosso Corsa'daki Fırat Usta. 800 TL sıfır Turbo fiyatı. Volan için de 1100 TL dedi. İşçilik ayrıca alınacak tabi. Volan'ı da yapacak kişiye (ustasına) göstermiş, tamir olabilecek gibi değilmiş.

ozoozo

Gtb1549 mu 1749 mu ne 159 daki turbo nasıl oluyorda 800 tl ye 0 ını takıyorlar benim aklım,mantığım almıyor , geçen günlerde de konusu geçti imkansız bir rakam. Takacağım turbo 159 ile aynı, 2.0 cdti insignia da kullanıyor "0" ı 2200+kdv.

OZO..!!!

tolga_ozhan

You are not allowed to view links. Register or Login
Volan'ın sıfırı için mutlaka danışın.

Turbonun sıfırıda o fiyat değil. İçindeki bir parçanın sıfırı o. Yani aslında turbo bir çeşit revizyon görecek.

master

Aracınız sorun açmamış ki.

Alırken ekspertiz yapılan yer gerekli ekspertizi yapmamış sadece. 100.000 km civarında volan ve turbo'nun ömrünü doldurması çok anormal değil. Evet daha uzun süre de gidebilir bu parçalar, ama 100.000'de bitti diye Alfa problemli olmuyor. 30.000 km'de de turbo yemek mümkün. Turbo'nun ömrü kullanım ve basit bir iki kurala uymayla oldukça uzayıp kısalabiliyor.

Bu yüzden aracınızdan soğumanıza gerek yok, dizel Ford Mondeo alsanız belki yine aynı şeyler çıkacaktı.

Özdemir ve Tolga'nın da dediği gibi sıfır 159 turbosunun fiyatının 800 TL olması imkansız, %99 ihtimalle ustanız içindeki palleri değiştirecek, veya çıkma turbo takacak. Volan ve turbo işçiliği pahalıdır, onlara da yüksek rakam yazarlar diye düşünüyorum.

Ayrıca 100.000 km civarındaki 159'larda direksiyon kutusunun da sinyal verme ihtimali var, hazır bunları göstermişken aracı lifte kaldırıp altına da bakın direksiyon kutusunda çatlak veya hidrolik kaçağı var mı diye.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

leonheart

Turbonun sıfırını ben 3000 tl den aşağı görmedim. Bahsedilen turbo fiyatı olsa olsa ancak revizyon fiyatı olur. Onun da garantisi yok, 1 ay sonra tekrar arıza yapabileceği gibi yıllarca da kullanabilirsiniz. Bence başka bir usta bulun, fiyatlar ve söylenenler birbirini desteklemiyor. İyi bir servis bulup komple bir gözden geçirtin aracınızı.

Ben de 159' umu aldıktan 2 ay sonra sağlam bir masraf yapmıştım. Dedim valla bu şekilde devam ederse yandık ama öyle olmadı. İyi bir servis bulursanız yaptığınız masraf yanınıza kar kalıyor, sorunsuz bir şekilde yolunuza devam ediyorsunuz merak etmeyin  :yukari-ok:
159 JTDM Distinctive

Ormanci

Bu arada debriyaja basınca geçen tıkırtı sesi genelde debriyaj bilyası oluyordu ama bilemiyorum tabi bunda sistem farklı mıdır başka bişey midir...

emree

Herkese teşekkür ederim. Umarım dediğiniz gibi bu masraflar sonucunda uzun süre sorunsuz kullanabilirim aracımı. Her ne kadar masraf açsa da sanayiye git gel yaptırsa da bir kaç gün sanayide yatsa da sabah gözgöze gelmek bile büyük keyif :)

Turbo konusunda dediğiniz gibi olacak sanırım, Turbonun içindeki palleri sıfırı ile değişecek. Komple Turbonun değişmesi söz konusu değil anladığım kadarıyla. Volan'da ise ne yapılacak bilmiyorum, değişmesi gerektiğini söyledi. Bu akşam başka bir servise daha gösterebilirim aslında. Maslakta tavsiye edebileceğiniz özel bir alfa servisi var mıdır? Veya bu konuda tecrübeli başka bir servis,usta?

francobaresi

dostum bende  3 hafta önce 2008 1.9 jtdm 159 aldım, sıkıntısı volan. O yüzden iyice araştırdım, volan değişirken baskı balatada değişiyo genellikle ve volanın sıfırı 800 tl orjinal parça olarak. işçiliği genel olarak 300-400 tl arası. Ben haftaya yaptırıcam, 1200 tl ile 1800 tl arasında değişcek , baskı balatanın durumuna göre.en az 4 usta ile görüştüm hepsi bu fiyatı verdiler.

volan sesi böyle. Giderken de geliyo ses özellikle gaza basıp ayak çekerken, devir değişimlerinde.
Cuore sportivo

francobaresi

yolda giderken şöyle bir ses geliyo benim araçtan ;3.10 dan itibaren net duyuluyo ;
bu seste volandan dediler. Şanzımandan şüphelendim ama inşallah öyle değildir. Volan değişince bu ses devam ederse bi volan masrafı kadarda çıkma şanzımana verilir. 3 yıldır 156 da yapmadığım masrafı çekmediğim sıkıntıyı 3 haftadır 159'dan çekiyorum :) düzeltcem güzelleştiricem ama baya para çıkacak,aracıda piyasasının üstünde almıştım, başarısız bir ticaret oldu bu açıdan :)
Cuore sportivo

tayfun

Hem hayırlı,hem geçmiş olsun:) anlattıklarinizi okudum aynı sorunlar aynı segment 'de ,aynı yaş ve km'lerde birçok marka aracın başına gelme ihtimali olan sorunlar.  yeni alınan bu segmet bir araç için birkaç bin 'tl çok değil aslında.
Maslak sanayide Alfa Maslak Bahattin Usta var. forum'dan birçok arkadas'inda oraya gittiğini bilirim.

emree

Geçmiş olsun hocam, umarım minimum masrafla atlatırsınız tüm sorunları. Gönderdiğiniz ikinci videodaki sesleri özellikle dinledim ama çok anlayamadım. Fakat ilk videodaki ses, özellikle ilk 10 saniyedeki, tam olarak benim araçtan gelen ses. Baskı balata 20bin km önce değişmiş benim araçta, bu kadar kısa sürede tekrar değişim isteyeceğini sanmıyorum, umarım yanılmam. Volan ve Turbo ile sıyrılırım işin içinden :) bu akşam Alfa Teknik'e gidicem, bir de oradan fiyat almayı düşünüyorum.

francobaresi

hayırlısı olsun. Gelişmeleri yazalım burdan, hem bu sorun manuel 159larda çok olan bir olay olduğundan bilgilenir herkes.
Cuore sportivo

ar.159

Aslında kolay gibi gozuksede usta tavsiye etmek cok zor is benim cok memnun kaldigimdan bir baskası uzak dur diyebiliyor Maslak Alfa ustası bakımından zengin bir sanayi yanlışım yoksa 5-6 tane usta var ben kişisel muhabbetinden ve aralarında en tecrübeli gördüğümden dolayı Bahattin ustayı (Maslak Alfa) tercih ediyorum mıhabbetim iyidir adımı verirsen yardımcı olurlar (Mehmet Ali) ama dediğim gibi bu ülkede en az 3 Dr ye gitmeden insan hastalığından bile  emin olamıyor nihai kararı görüş kendin ver hangi ustaya tam olarak güvenenilirsen bırak arabanı gereken herseyi yapsın bakma arkana

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
34 AV 0020 COMING SOON!!
"Diğerleri otomobil satmak için yarışır, biz ise yarışmak için otomobil satarız."Enzo-Ferrari
"Ne zaman yolda bir Alfa Romeo görsem şapkamı çıkartıp onu selamlarım." Henry Ford

francobaresi

az önce ankara yetkili servisini aradım ,volan fiyatı 636 tl,işçiliği 700 tl.
Cuore sportivo

francobaresi

baskı balata, volan, şanzıman yağı işçiliği 700 tlye dahilmiş.
Cuore sportivo

tolga_ozhan

az önce ankara yetkili servisini aradım ,volan fiyatı 636 tl,işçiliği 700 tl.

Ben söyledim demek istemiyorum :)
Volan 1100 TL değil.
Gerekirse parçalarınızı kendiniz alın.

emree

Dün iş çıkışı maslaktaki Alfa Teknik'e gittim. 159'umdaki tüm sorunlarımı anlattım. Çıkan sonuç;

- Ben almadan önce araca yazılım yapılmış ama DPF iptali yapılmamış, bu durum da DPF'nin daha çabuk tıkanmasına sebep olmuş. Aynı şekilde EGR'de de tıkanıklık vardı, EGR bir kaç gün önce temizlenmişti zaten. Arabadaki sarsıntı, boğulma bu tıkanıklıklardan yaşanmış. Araç çıkan dumanı sağlıklı bir şekilde tahliye edemediği için Turbo'ya da extra yük binmiş, Turbo'nun bozulmasına sebep olan da yine bu DPF tıkanıklığı.

-Volan'ın bu km'lerde (108.000) bozulması gayet normalmiş. Ve evet dediğiniz gibi 600 küsür bir parça fiyatından bahsetti.

Şimdi aklımdaki tek soru, EGR ve DPF iptali yaptırıp yaptırmama. DPF iptalinin yerine, DPF'nin sökülüp katalizör takılmasını tavsiye etti Alfa Teknik'teki usta. DPF-EGR iptalinden sonra orjinale dönülen çok 159 olmuş. "Orjinalliğini çok bozma aracın, EGR iptaline de gerek yok, EGR'si iptal edilip sonra tekrar aktive edilen 159'lar oldu, sadece DPF'nin tekrar tekrar tıkanıp Turbo'ya ve motora zarar vermesini önlemek için daha sorunsuz çalışan katalizör takalım" dedi. Şuan için aklıma yatan çözüm de bu.

Sonuç olarak; Turbo revizyonu, Volan değişimi, DPF-katalizör değişimi (temizliği de yapılıyo sanırım) için 3-4 gün süre ve 3200-3500 TL civarı toplam bir fiyat çıkardı usta.

Umarım kimse yaşamaz bu sorunları ama olur da ilerde benzer problemler yaşayanlar olursa; umarım bilgilendirici bir içerik olmuştur.

Aracın sorunlarını hallettikten sonra, güzel bir kaç resim ile beraber ben de tanışma başlığını açarım sanırım.

francobaresi

dpf katalizör değişimi benim de aklıma yattı. Tek olarak onun ücreti ne kadar acaba ? inşallah süpriz sorunlar çıkarmadan içimize sine sine bineriz arabalarımıza :)
Cuore sportivo

emree

dpf katalizör değişimi benim de aklıma yattı. Tek olarak onun ücreti ne kadar acaba ? inşallah süpriz sorunlar çıkarmadan içimize sine sine bineriz arabalarımıza :)
tek olarak onun ücreti 800 TL civarında dedi yanlış hatırlamıyorsam. inşallah dediğin gibi sürpriz sorunlar çıkmadan binebiliriz. Ben pazartesi vermeyi düşünüyorum 159'umu. bu masraflarla atlatmış oluruz inşallah :)

francobaresi

800 tlye yazılımdan hata msjını silmede dahilse süper, yoksa bir 600 tlde ona verilir. ah ah 156 ne uygun bütçeli arabaydın sen :)
Cuore sportivo

emree

Yazılıma müdahale gerekmiyormuş katalizöre geçildiğinde, DPF'nin yaptığı işlemi katalizör gerçekleştiriyormuş, tek fark bu.

francobaresi

çok iyi, öyleyse ilk fırsatta bende ankarada bu işi düzgün yapacak bir yer araştırıp yaptırayım. Tıkandıktan sonra birde onu açtırma parasından kurtarırım
Cuore sportivo

emree

Pazartesi (dün) aracı servise bıraktım, bu akşam usta çağırdığı için bi uğradım. Tespit edilenlerin dışında bir iki sorun daha çıktı. Öncelikle yapılanları yazayım;

-DPF söküldü, yerine katalizör takıldı. DPF beyinden silinmedi, onun işlevini katalizör görecek artık.
-Volan 25.000 km önce değişmiş olmasına rağmen gitmiş, yenisi sipariş edildi, yarın takılacak.
-Baskı balata da 25.000 km önce değişmiş olmasına rağmen o da yemiş, baskı balata da değişiyor.
-Debriyaj merkezi de (rulman) bozulmuş, elle çevirirken yoğun ses geliyordu, o da değişiyor.
-Turbo hortumu çatlamış, çatlayan yer japon yapıştırıcı veya benzeri bir madde ile yapıştırılmış, büyük ihtimalle oradan da hava kaçağı vardı, hortum da değişiyor. Arabayı alırken bu durumu ben de expertiz için götürdüğüm usta da tespit edememişiz anlaşılan.
-Turbo tamir için gönderildi, yarın geliyor büyük ihtimal, montajı yarına yapılacak.
-Sol ön salıncağa bağlı olan far sensörü kırılmış, farların yeterince aydınlatmıyo olması büyük ihtimalle bu sebeptenmiş, bulunabilirse çıkması (yardımlara açığım) olmazsa sıfırı takılacak.

Bunların haricinde arka taraftan gelen bıcır bıcır sesler (trim sesleri) biraz sinir bozucu oluyordu, onunla da ilgilenilecek.

Umuyorum başka bir sorun çıkartmaz. 2. ayın sonunda da olsa sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlayabilirim.

Perşembe akşamı arabayı teslim alınca detayları tekrar yazarım.