Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Yerli otomobilde sürpriz gelişme

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Doğa Tosun

Son yorumların yapıcı birçok kısmına katılmakla birlikte yerli oto olayını fiyasko olarak görüyorum. Bunu yanlış yapıyorlar, yapamıyorlar kısmına katılmıyorum. Sunum bilerek böyle yapılıyor. Kandırabildiğimizi yerli oto biz yaptık tamamen diye kandırırız, kandıramadığımız kesmin bir kısmı zaten kendi kendini kandırarak ses etmeyecek ve bunu büyük başarı olarak görüp çevresine lanse edecek. Beni ve benzer şeyi savunan örneğin Selim Abi'yi de kandıramasak da olur, ne kadar ses çıkarabilirler ki ? Diye düşünüyorlar.

Halbuki herkesin söylediği gibi çıkıp "amerikayı baştan keşfetmeye gerek yok. biz bir platform aldık, base olarak bunu kullanacağız ve 2020'ye kadar geliştireceğiz. Şimdilik üzerinde şunu şunu bunu deniyoruz. Ve devam edip Üzerinde tubitak'ın teknolojilerini deneyip daha ileriye götüreceğiz ve sürecin sonunda tam olarak kendi otomobilimizi üreteceğiz."

Gibi bir açıklama yapılsa, o saatten sonra bu işe karşı çıkan, dalga geçen ayıp etmiş olurdu. Ama bu şekilde yapılmayan açıklama ve seçime sayılı günlerin kaldığı zamanda bu yavan tanıtım bana da etik gelmiyor. Haliyle böyle düşünen insanlara ince ince vatan haini muamelesi yapmak bence yanlış. Biraz da konuyu siyasete çekmek kenarda dursun, fikirlere ne olursa olsun saygı duymak gerekli. Tıplı giulia'nın beyazını sevenler ile kırmızısına bayılanlar gibi.

"AlfaRomeo 159 JTDM [url="//dist.plus"]Dist.Plus[/url] Qtronic

"Alfa MiTo 1.4 TB (sold)
"Alfa GT 2.0 JTS Selespeed (sold)
"Alfa 147 1.6 TS (sold)

fatihmehmet

Samimiyetlerine güvenmiyorum samimiyetlerine.

Şuan vergiler sayesinde, üretilecek otomobilden fazla kazanıyorlar zaten. Seçim için mi yoksa başlangıç için bir adım mı kestiremiyoruz artık.

Her işin altında bir hinlik arar olduk. Vatandaş olarak zoruma gidiyor. Biz de adam gibi yönetilmeyi hakediyoruz diyeceğim ama hakettiğimiz gibi yönetiliyoruz.

Sent from my iPhone using Tapatalk
2007 - Alfa Romeo GT Q2 1.9 JTD (2019-.....)
2004 - Alfa Romeo 156 mk2 2.0 TS Manuel. (2016- 2019)
2008 - Alfa Romeo 147 1.6 TS - Alfa Rosso. (2013-2016)

milano 75

yerli oto olayını bende fiyasko olarak görüyorum hatta yerli oto geliştirmenin gerekliliğinede inanmıyorum bulunduğumuz zaman diliminde,o iş için artık çok geç.bunun yerine atıyorum motor geliştirir satrsın,aydınlatma sistemi olur,süspansiyon sistemi olur v.s.daha az yatırımla daha çok kar elde edebilirsin.% 100 yerli diye birşey mümkün değil.ben sadece eleştirirken kullanılan argumanların fevri,taraflı ve acımasız olduğunu düşünüyorum.karşı çıkanları vatan haini ilan etmek ne kadar ayıpsa bu zihniyetten çıkacak işden ne hayır gelir diyerek direk resme bakarak acımasızca eleştirmek o kadar ayıp bence,bu konuda iş buralara tabiiki varmadı ben genel sosyal mecradaki tartışmalara bakarak söylüyorum bunu.hedef kitle amaçlı tanıtım mantığınıda kabul etmiyorum çünkü ne olursa olsun beğenirdi denilen kesim zaten çantada keklik,bu oto seçim öncesi tanıtılmasada o oylar cepte veya direk karşı duranlar bu iş fiyasko olmasada o partiye oy vermiyecek,en azından ben bunu kriter almam,burda kimsede almaz.burda her zamanki eline yüzüne bulaştırma durumu var,beceriksizlik var ve düzeltelim dedikçe iyice sıvıyorlar.demek istediğim şudur ki,siyasetçiler hel haltı yiyebilir oy ,kişisel istikbal için,bugün görüşmeyi bile kabul etmiyen liderler 1 kasımdan sonra aynı kabinede buluşabilirler,biz bribirimizi ötekileştirirsek ,düşmanlaştırırsak bırakın yanyana oturmayı,aynı sosyal mecrada birbirimizi görmeyi bile kaldıramayabiliriz ve bu iyi bir gidişat değil toplum için.
delilikten muzdarip değilim,her anının tadını çıkarıyorum

blackgear

Otomobil için birşey söyleyemem ama, haberin oluş  ve çıkış şekline bakıldığında %100 seçim hareketi.

Seçmen kitlesine bakıldığında da, eğer onlara "biz platform aldık, bunun üzerine yeni aracımızı inşa edeceğiz" derseniz, bu seçmen kitlesi, platformun ne olduğunu araştırmadan Türkiye' nin Cadillac' ı satın aldığını falan düşünebilirdi :)) Muhtemelen sonuç daha vahim oldurdu.

Kaç kişi biliyor acaba hangi aracın hangi platform üzerine geliştirildiğini?

Konu siyasi içerikler içermeye başladığı için, bu noktadan sonra kendi açıma takip dışıdır :)

Cumhuriyet tarihi boyunca bu ülkede çok iyi şeyler de oldu, çok kötü şeylerde, öncesinde de böyle idi :) Otomobil olayının da, gerçekleşen iyi olaylar içerisinde olmasını temenni ediyor, kendilerine başarılar diliyorum :) Üretilirse, araca bakar, ihtiyaçlarımı karşılıyor ise, almayı düşünürüm. Olaya milli gözle bakmanın alemi yok :) Yerli üretimse, bu ülkede üretilen dünya kadar ürün var, neden ithal ürünleri tercih ediyoruz çoğunlukla acaba?

Selamlar...

mahoretti

You are not allowed to view links. Register or Login çok güzel açıkladı aslında.
Toplumun var olan siyasi kutuplaşma noktasındaki elektriksel yük insanların üzerine yapışıyor. Ama kendi adıma söyliyeyim, şu tanıtımı hangi parti yaparsa yapsın bu eleştirileri yine alırdı bu eleştirileri yapanlardan. Eminim.

ykpogutcu

Başlangıç için güzel bir hareket olduğunu düşünüyorum. Sıfırdan bir üretim aşamasına girmek zaman kaybından başka bir şey olcağını sanmıyorum.

Bakan Işık: Saab 9-3'ün tüm haklarını satın aldık.

You are not allowed to view links. Register or Login
αℓƒα яσмєσ ιѕ ℓιƒє ѕтуℓє... HIZLI ARABALAR İÇİN TEŞEKKÜRLER ALLAHIM.

max-ime

Saab'ın çok ciddi mühendislik, know-how birikimi var, gayet güzel bir yaklaşım.

Ancak başta yapılan eleştirilerde nekadar haklı olduğumuzu tekrar gördük. Adamların derdi olmayan birşeyi şova dönüştürmekten ibaret, ötesi değil. Engelli sandalyelerini bile kameraları çağırıp, kurdele keserek reslim eden br zihniyet .

D6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

alperuzi

Haber dogruysa yerli otomobil boyle uretilir :

Hacettepe Universitesi Elektrikli Otomobil evt1

[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]

Haber çoğunlukla doğru. Bu firmanın kardeş firmasına geçiyorum, pazartesi iş başı yapacağım. Aracı bizzat gördüm ve inceledim. Daha farklı bir konsept ile ticari araç üzerinde de çalışılıyor. Elektrikli olduğu için normal bir araca göre çok basit zaten bu araçlar ve gelecek adına asıl üzerinde durulması gereken şeyler bunlar.

Şu anda bazı eksikleri mevcut, yola çıkış onayı alabilmesi için çarpışma testleri yapılması ve güvenlik donanımları eklenmesi gerekiyor.

ar.159

Başlangıç için güzel bir hareket olduğunu düşünüyorum. Sıfırdan bir üretim aşamasına girmek zaman kaybından başka bir şey olcağını sanmıyorum.

Bakan Işık: Saab 9-3'ün tüm haklarını satın aldık.

:alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis:
platformun 159 unda platformu olduğunu düşünürsek saabında gönlümde güzel bir yeri olduğuna göre yeni aracım olabilir hatta platformu almışken bi 9-3 ü bi 159 u yenileyip piyasaya sürseler olduda bitti :)
34 AV 0020 COMING SOON!!
"Diğerleri otomobil satmak için yarışır, biz ise yarışmak için otomobil satarız."Enzo-Ferrari
"Ne zaman yolda bir Alfa Romeo görsem şapkamı çıkartıp onu selamlarım." Henry Ford

agucba

Bir yanlışlığı düzeltmek için. Alfa Romeo 159'da bahsedilen Epsilon platformu kullanılmıyor.

Kanaatimce bakanın yaptığı düzeltilmiş açıklama, sosyal medya üzerindeki eleştirilerden derlenerek yapılmış. Dikkat edilecek olursa açıklama tamamı ile eleştirilen konular üzerinden yapılmış. Ben öyle düşünüyorum. Ama belki de yanılıyorum, 2020 yılında göreceğiz. O zamana kadar bu mahalde görülecek bir şey kalırsa!

///////////////

coolistanbul

1- Eger bu ulkenin bakani milleti aptal yerine koymaya kalkarsa benden cevabini yada yorumumu alir. ( konu otomobil olmadikca alfistiturkey platformunu ilgilendirmez burada yazmam ve yazanlar olursa da tartismaya girmem )

2- Bu ulkenin bakani milleti otomobil konusunda aptal yerine koymaya kalkarsa is degisir benden yorumumu bu platformda alir. Otomobil konusunda baska neresi olabilirse orada da alir. Kimseyi rencide etmemeye gayret ederim. Milli otomobil konusunu acan ben degilim ama katkida elbette bulunurum. Konuyu acan arkadasimizi da kutluyorum.

3. Yazimdan istemedigim halde rencide olan varsa pm den bana neden rencide oldugunu anlatirsa kendisiyle yazisarak meseleyi tatliya baglariz. Zira burada bulunmamizin sebebi ortak bir sevdamizin olmasi : Alfa Romeo.

4. Mesele tatliya baglanmazsa bu benden kaynaklanmaz, karsimdaki insanin niyetiyle ve/veya dusunce yapisiyla, kultur ve egitim seviyesiyle veya inandiklariyla alakalidir. Kimsenin hur dusuncesine/duygularina mudahale edilemeyecegi icin eyvallah der konuyu uzatmadan rafa kaldiririm.

5. Bu platformda yorum yapilirken bir baskasinin yorumuna dayali olarak alay edilme girisimi  tahammul otesi bir durumdur. Tahammul otesi olmanin yanisira saygi icermeyen seviyesiz bir yaklasimdir. Alay etmeye harcanacak enerji her zaman boşa gidecektir. Tartisilan konu amacindan sapacaktir. Karsilikli kirginlik ve husumet dogacaktir.

6. Kimsenin tercih ettigi dini, inanci, politik secimi, etnik yapisi beni hic ilgilendirmez. Burasi bu tartismalarin yapildigi platform degildir, olmamalidirda. İsteyen varsa web de bu anlayista yuzlerce platform var orada tartisir. Konu otomobilse konu milli otomobil diye bir yalanin bizlere aptal muamelesi yapilmaya calisarak yutturulmasiysa bu sacmaligi engellemek icinde sonuna kadar ( platform sinirlarinda kalmak sartiyla) sebebini belirterek tartisirim. Ama icinde "pkk medyasi" gibi -aktrol- barindiran bir yoruma da guler gecerim, yanit dahi vermem.

Bu arada bahsettigimiz bakan da bizim gibi duyarli davranan yurttaslar sayesinde de hizaya gelmis :

Saygilarimla

Aşk 3 değil 4 harftir => ALFA
1997 1.6 Boxer 145 Rosso
2003 1.6 TS 156 J
1999 2.0 TS GTV Gümüş Gri
2006 2.0 SS GT

admin

Almanya (Stockholm, İsveç kaynaklı)'dan bir haber;

Saab, Türk "Halkarabası" üretecek.

Türkler için Halk-Saab

Saab, Türkiye ile beraber bir halk arabası üretecek ve bu proje en az 100 kişi için istihdam yaratacak.

Stockholm (dpa/kbe): İflas etmiş olan otomobil üreticisi Saab ve Türkiye, halkın kullanımı için beraber bir Türk Otomobili üretecekler. Bu bilgi, Saab'in şu anda sahibi olan NEVS isimli çinli konsorsiyum tarafından verildi. Türk araştırma ve geliştirme kurumu TÜBİTAK ile olan ortaklık sonrasında 100 kişilik bir çalışan ekibi olacak. NEVS Başkanı Mattias Bergman, bu ortaklığın elektrikli otomobil üretim planlarının bir kısmı olduğunu bildirdi. Yeni model Saab 9-3 modeli üzerine geliştirilecek ve bir Türk markası olarak satışa sunulacak.

Çinli konsorsiyum Saab'ı 2012 yılında almıştı. 2014 yılından beri Trollhättan şehrindeki üretim tesisinde üretim yapılmamakta. Ağustos 2015 yılında Saab'ın yeniden geliştirilmesi için çalışmalara başlanmıştı.

Tanıtımı yapılan elektrikli Saab 9-3 EV

:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

mahoretti

konu hakkındaki son gelişmeler...
7 Haziran'a yetişmeyip 1 Kasım'a yetiştirme çabaları ilginç....

Kibitzer

Gerek burada gerek başka platformlarda birçok arkadaşın anlamadığı konu şu; "Biz 'Yerli Otomobil' konseptinde Saab veya Cadillac altyapısı kullanılmasına karşı değiliz. Bizi rahatsız eden 'Sıfırdan biz ürettik' gibi sunulması"

Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Tabii ki elektrik motorunu, batarya sistemlerini, kontrol sistemlerini "şimdilik" sıfırdan geliştirmeyeceğiz. Bunların var olan teknolojisini geliştirmeye çalışacağız. Sonradan sıfırdan yepyeni teknolojiler üretmeye odaklanabiliriz.
2006 Hyundai Getz 1.5 VGT
2006 Alfa Romeo 156 1.6 TS
2004 Alfa Romeo 156 1.6 TS
2014 Alfa Romeo Giulietta 1.6 MJ
2013 BMW 1.16i
2015 Ford Kuga 1.5 Ecoboost
2011 Fiat Bravo 1.6 Multijet
2023 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid VGT

halil

hürriyetin haberine göre hiçbir şeyi biz üretmemişiz.adamlara sipariş vermişiz.onlarda yarım yamalak yapıp göndermişler.yerli,milli diye bir şey yok.tabi ki anlayana.
cehennemde ateş yoktur.her insan kendi  ateşini bu dünyadan götürür.P.S.A

mahoretti

aslında olay maalesef ki SİYASİ... Bizler HÜKÜMET ile DEVLET arasında sıkışıp kaldığımızdan oluyor bu tip uygulamalar. Bu iş DEVLETİN sahiplenmesi gereken, DEVLETİ ilgilendiren bir şey. Hükümetler gelip geçici. 10 yıl sonra farklı bir HÜKÜMET olsa bu projeyi rafa mı kaldıracak son aşamasına geldiğini farzedersek ? Milli olan şeylerin devamı devletin güdümünde olmalı. Bu hükümet olayı başlatır bir diğeri sonlandırır. Buna da bir boğaz köprüsü, bir baraj gibi yaklaşılsa "SİYASİ RANT" amacı güdülmese bu konular burada konuşulmazdı.

coyote

Ben, bir tek araçlar üzerindeki folyo yerlidir diyordum ama, onlarda İsveç'te yapılmış iyi mi. İkinci "kavas" vakası yaşanabilir; "Ben yerli demedi, terli dedim"  :)

halil

daha önce bahsedilmişti. esas yerli.

ArinFırat

arabanın yerli,milli,saab oluşunu geçtim..yaptıkları her işte insanlara gerizekalı muamelesi yapmaları koyuyor bana,,eleştirildiği zaman ise wayy bunlar AKP düşmanı oluyor..kimseye düşman olduğumuz yok,,asıl en büyük düşmanlığı insanların gözünün içine baka baka yalan söyleyerek,,%100 yabancı arabayı yerli diye yutturmaya çalışarak,,kendileri gibi düşünen insanlara yalancılığı ve hırsızlığı normal bir durummuş gibi göstererek millete yutturmaya çalışanlardır..

blackgear

Görünen o ki halen anlaşılamayan şeyler var :)

MAN Türkiye, Polonya ile birlikte MAN adına Otobüs üretimi yapan iki fabrikadan biri. Bu iki fabrika haricinde başka bir yerde üretim tesisleri kalmadı. Yani Almanya' da otobüs üretimi yapılmıyor. Ama marka, Alman markası. Her ne kadar Türkiye' de üretim yapılıyor olsa da, ne Türk malı, Türkiye için ne yerli, ne de milli. Her ne kadar Almanya için başka ülkelerde üretim yapılıyor olsa da, gayet yerli, gayet milli, MAN sonuçta :)

Mesele bunu başarabilmek. İsterse Ayda üretsinler, yada bizim galaksimiz dışında üretsinler, Türk markası altında üretilecek mi? Yerli ve millidir. Bu kadar basit. Neyi anlamadık acaba? Yani ortada kandırma veya dolandırıcılık yok. Sadece haberin sunuş biçimi ile ilgili hatalar var, o da zaten seçim yatırımı. Kim olsa aynı şeyi yapardı.

Yani kimse salak yerine konulmuyor merak etmeyin. Haa, yerli marka altında bu iş başarılır mı, tutar mı, orasını zaman gösterecek dolayısıyla ap ayrı bir tartışma konusu :)

Aşmış

Yok her şey ortada aslında. :)
Bakınız MAN için yazılan bilgiye: "MAN, bir Alman endüstri kuruluşudur. Daha çok kamyon ve otobüs üretimi ile tanınır. MAN'ın çalışma alanları; ticari araçlar, dizel motorlar, turbo makinalar ve sanayi hizmetleri.
Esas başka galakside de üretimi yapılsa o yine Almanya'nın milli aracı oluyor.
Çeke, uzata oynayarak da bir "Milli" tanımı çıkarılabilir tabi bir şekilde.
Hatta bu şekilde Hitler'in masum olduğu sonucu bile çıkarılabilir ama "öz" değişmez maalesef.
Türk endüstrisi kuruluşu dışında yaratılıp, üretilen herhangi bir ürünün "Milli" olması durumunu alabildiğine saçma buluyorum. Birilerine ürettirip üzerine "Milli" yazısı yazmakla çakma "milli"yetçilikten başka bir yere varamayız. :)
Tıpkısının aynısı baaağzı siyasilerimiz gibi. :)
Reklamlar, reklamlar, reklamlar.

Yani oturacaksın EŞEKLER gibi çalışıp arabanı tasarlayacaksın, ARSLANLAR gibi kasıp üreteceksin, KAPLANLAR gibi de satacaksın ve MAYMUN olmaktan kurtulacaksın. :)

Ne kadar az bilirsen o kadar şiddetle savunursun.

halil

kadir'ciğim  sap ile samanı You are not allowed to view links. Register or Login burada ürettiği kamyonu, otobüsü alman malı diye satıyor.gayet de doğal.adamın markası var ,ismi var.türk malı diyerek satarsa o  garip bir durum olur.bu otobüsü alan firma ,ülke de man isminden dolayı alıyor.nerede yapıldığı onları çok fazla ilgilendirmiyor.jetta meksikadan geliyor.burada vw alanlar meksika malı diye mi?,alman malı diye mi alıyor?

yukarıda bahsettiğin man işi ayrı,saab'a 4 tane araba yaptırıp ,üzerini folyo kaplayıp,tıra yükleyip, memlekete getirip  bunlar yerli arabamız demek apayrı şeyler.aslında bizim yerli arabaya falan da ihtiyacımız yok.
bizim asıl ihtiyacımız olan şey yüce  Atatürk'ün dediği gibi  "fikri hür ,vicdanı hür,irfanı hür nesiller'dir".

coyote

Yukarıdaki iyimser mesajdaki "ortada kandırma veya dolandırıcılık yok. Sadece haberin sunuş biçimi ile ilgili hatalar var" ifadesi, direkt aklıma "askerde hırsızlık yoktur, sadece yer değiştirme vardır" sözünü hatırlattı. Bu arada, aynı mesajdaki "..seçim yatırımı. Kim olsa aynı şeyi yapardı." ifadesine katılıyorum. Çünkü ülkemizdeki siyasetin seviyesi belli olduğu için, o seviyede bulunmayı kendine yedirebilecek siyasetçilerin kalitesi de ortada. Ancak kendi adıma, şu an yapılmaya çalışan aldatmacayı, AKP de yapsa GKP de yapsa, hissettiklerim ve tepkim, şu ankinden farklı olmazdı.

blackgear

Bahsettiğim şeyin ne şekilde Hitler e vardırıldığını anlamlandıramadım. Eğer konu o olacak ise, hataları dünya kadar olan bir insan, o veya bu şekilde bir dünya markası olmayı başaracak bir marka oluşturmuş.

Amerika birkez keşfedilmiş ise, amerikayı keşfetmek için denize açılmazsınız. Hele hele bunu rastgele yöntemler ile uygulamaya çalışırsanız, komik duruma düşersiniz.

Çok eskiden beri tek söylediğim şey var, Türkiye nin yerli otomobile değil, yerli teknolojiye ihtiyacı var. Bu sadece otomotiv değil, her konuda geçerli. Otomobil yapmak yerine otomobili akıllı hale getirecek donanımlar yapılmalı, belki manen bosch gibi bir marka olmak çok daha önemli, çok daha verimli olacaktır.

Bu bağlamda, bu yolda ilerleyecek olsam, platform tasarlayacam diye kasmazdım.

Azıcık olayı bilen biri, 2020 de satışa sunulacak bir aracın tasarımına ve donanımın laf söylemez. Zira belli ki değişecek. Eğer böyle kalsaydı, 1 kasımdan önce satışa sunulurdu zaten yerli bir marka altında :)

Platform hazır, konusunda tecrübeli bir otomotiv firması, üzerine yeni teknolojiler. Bu araca eklenecek donanım, %100 yerli tasarım elektrik motoru, mıknatıs, pil vs... Bunları geliştirmek varken, neden platform tasarlayacağım diye kasayım ki?

Yukarıdaki sözlerime ek, bu platform üzerine her türlü teknolojik geliştirmeyi yapıp, o teknolojilerden yeni markalar yaratmak, ve bu markaları da talep eden tüm potansiyel otomotiv firmalarına vermek. Bunun yanında saab ile ortaklaşa üretilen bir otomobilin de satışta olması, baklava kaymaklı mı olsun sorusuna evet yanıtı olur sadece :)

Dolayısıyla, atılan bu adımı çok aşırı taktir etmekle birlikte, sonucunu merakla bekliyorum. Becerebilirler mi bu projeyi bilmiyorum, dediğim gibi, orası ayrı bir tartışma noktası. Ama başarmalarını diliyorum. Kim yaparsa yapsın, bu proje ülkeyi kalkındıracak bir proje, doğru yönetildiği sürece.

Açıkçası forumda da bu konu başlığında tekrar yazmak istemediğimi belirtmiştim, ama sürekli bu başlığı gördüğüm için de kendimi rahatsız hissediyorum. Neticede her ne kadar konu Alfa Romeo olsa da, oyomotiv konusu da kurulmuş en eski forumlardan birisiyiz. İyi kötü tecrübelerimiz ve kullanıcı deneyimlerimiz var. Yerli araç üretimi söz konusuymuş, bu araca nasıl bir katkı ve öneriniz olur? Gibi bir başlık görmeyi de isterdim. İşin siyasi boyutu tartışılsın, orası beni ilgilendirmiyor zaten. Önemli olan bu projeyi de devrim araçları gibi rafa mı kaldırmalıyız? Bunun yanıtını vermek, başlasına değil, kendimize :)

mahoretti

sonunda SAAB da el insaf etmiş....