TEKNİK BİLGİ / YAĞ SICAKLIĞI /1.4 MULTİAİR

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alfistlov

1.4 tb multiair bir giuliettaya sahibim. Bildiğiniz gibi bu araçlarımızda yağ sıcaklığını görebileceğimiz bir bölüm bulunmuyor. Ancak aracımın genel durumunu takip etmek amacıyla satın aldığım OBD cihazını bağladığımda yağ sıcaklığımın 125C olduğunu gördüm ve bana fazla geldi. Bunun üzerine aracın durumunu 1 hafta takip etmeye karar verdim ve bu takibin sonunda aracımın sakin kullanımda dahi yağ sıcaklığının 120 derecelerde olduğunu otoban kullanımında ise 142 dereceye kadar çıktığına şahit oldum. Genel olarak aracımın yağ sıcaklığının 120-140 derece arasında gidip geldiğini gördüm. Bunun üzerine aracımda yağ ve filtre değişimi yaptım ancak durum değişmedi. Ustaya sorduğumda bu sıcaklıkların normal olduğunu söyledi. Ancak daha önce kullandığım araçlarımda 90-110 derece aralığında çalışırdı. Hatta sıcak havalarda rampa çıksam dahi 120 derecelere ulaştığını çok nadiren görmüştüm. Bu nedenle bu yağ sıcaklıkları bana hiç normal gelmiyor. Bu araçların genel yağ sıcaklıkları ve bir problem olup olmadığı, varsa neyden kaynaklandığı konusunda tecrübesi olanlardan bilgi alabilirsem çok memnun kalırım. NOT: Aracımda 5w-40 selenia multiair yağ kullanıyorum. Yağ sıcaklığım yüksek olsa da su sıcaklığım hiç yükselmedi genel olarak 80-92 aralığında çalışıyor.

Fatihob

Merhaba, M.airler normalde kaç derece sıcaklıkta çalışıyor bilmiyorum ama 140 yol otomobilleri için yüksek bir sıcaklık diye hatırlıyorum. Yağ özelliğini kaybetmeye başlıyor olması lazım. Forumda m.air sahibi olupta yağ sıcaklığına bakan varsa onunla karşılaştırmak lazım.

Ben '16 model Audi S3 kullanıyorum. Dur kalk trafik veya normal hızlarda seyrederken 105-110derece. Pistte gazlayınca 125derecelere geliyor yağ sıcaklığım ama farklı motor farklı araç tam olarak örnek sayılmaz.

Alfa Romeo'nun önerdiği yağ, kaç derecelere kadar kendini bozmadan yağlama yapabiliyor bunada bakmak lazım.
..

Testarossa

İlk önce eğer kullanmıyorsanız ,orjinal lisanslı bir diagnostic uygulamasından değerlere tekrar bakın.
Diğer bir önerimse; yağ sıcaklığını ölçen sensörü değiştirmek, bu sıcaklıklar hiç normal değil bence. Hatalı parametre okumasından olabilir.
this is all about passion

stan

1.4 Tjet Mito kullanıcısıyım. Kendi taktığım yağ sıcaklık göstergesinden devamlı sıcaklığı okurum. Otobanda gazlansa dahi, sağlılı bir Tjet veya Multiair araçta 100C ancak gözükür. Ancak pist gazlamasında 130C üstü olabilir, ki o da zaten kritik seviye oluyor.

Multiair modülün içinde aslında yağ sıcaklık sensörü var. o sebeple sıcaklığı doğru ölçüyor olma ihtimalin var. Tavsiyem, multiecuscan veya alfaobd gibi daha Fiat grubuna spesifik hazırlanmış bir uygulama ile aynı ölçümü tekrarla.

Eğer sıcaklık hala bahsettiğin seviyede ise, yüksek ihtimalle yağ soğutucun (eşanjör) tıkalı veya bir şekilde darbe almış ve ezilmiş. İlk aksiyon olarak yağ soğutucuyu değiştirerek işleme başlarsın.

Alfistlov

Uygulama olarak Car scanner obd cihazı olarak JFIND markasının JF327 modelini kullanıyorum