Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: admin@alfistiturkey.net

...yakıt tasarrufu sağlarmı

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

n/a

geçenlerde kullandığım 320cı bmw da şanzımanının özelliği çok ilgimi çekti,gazdan ayağınızı çektiğinide araba sanki boşa atmışsınız veya ayağınız debriyaja basılıymış gibi serbest kalıyor ve yolda akıp gidiyor.
otomatik vites araçlarda bu özellik zaten var fakat düz viteste böyle birşey olması yakıt tasarrufu yapmak için birebir bence.
Bunun denemesinide deriyajı biraz yorarak geçen akşam yaptım,
uzun yolda sabit 90km hızla 3000dd ile gitmek yerine,120km ye kadar hızlanıp debriyaja basılı tutup arabayı saldım,sürat 90 civarına inince tekrar debriyajla kalkış yapar gibi hızlandım ve yakıtta farkedilebilir bir azalma oldu.
tabi bunu ben sadece deneme amaçlı yaptım arabayı bu şekilde kullanmanın debriyaj bilyasına ve kendisine vereceği zararları bilmekteyim,
arabanın şanzımanında bi değişiklik yapılarak bu sistem çalışır bir hale getirilebilirmi,avantajları dez avantajları neler olur tartışalım istedim!
özelliklede 145 gibi aerodinamiği mükemmel bir arabada yakıt tasarrufu açısından faydalı olacağını düşünüyorum,gazdan ayağınızı çektiğinizdeki sessizlikte özellikle uzun yolda konfor sağlıyor

n/a

bana pek mantıklı gelmedi :)

Ağırlığı yaklaşık 1000 ile 1400kg arasında olan bir kütleyi sabit bir hızda gitmek yerine ,
yavaşlatıp yavaşlatıp hızlandırmak yakıt tüketimi yerine daha fazla yakıt harcaması lazım ,yakıtın düştüğünden eminmisin ?

Tekrar hızlanma sırasında fazladan yakıt tüketiyorsun çünkü .

Yani,
bir tarafta sabit hızla giderkenki harcadığın yakıt var ,diyelim 120km ile sabit hızda giderken 8 litre yakıyorsun ve gaz pedalına %32 basıyorsun ,

debriyajı ayırdığın zaman araç yavaşlamaya başlayacak ,unutmaki bu sırada motor rölantide ve yakıt tüketmeye devam etmektedir ,( normalde gazdan ayağını çektiğin zaman ve araç viteste ise sıfır yakıt tüketirsin ,motor cut-off durumuna geçerek enjektörleri kapatır ) ,atıyorum 90 km ye kadar düştük ve tekrar 120km ye çıkman için belli bir süre gaza %32 den daha fazla basman ŞART .

ee o zaman bence bu ivmelenme sırasında daha çok yakıt tüketeceksin .

bence sen sabit 90km hızda kullan ,
çünkü beyin mapleri hep 90km sabit hızda en az tüketim olsun diye ona göre yazılır ,rekabet açısından + kabaca motorun zaten en verimli olduğu devirler 90km hızdaki yerlerdir .

n/a

hakan abi gazdan ayağımı çektiğimde arabanın alacağı yolun ölçüsü önemli ama burada,bu sürat aralığını 90 -100 olarakta kullanabiliriz
90 km sabitle gitmek için çoğu zaman gaz pedalına boşa basılı tutuyoruz,yolun durumuna göre 5-10 sn gazdan ayağımı çektiğimde kavramayı açık tutarsam sürat hiç azalmıyor bile,süratin azalacağını hissedince gaza tekrar hafif dokunuyorum
arkadan çekişli bi şahin falan olsa arabam hiç acımayıp şaftı kesip bi denerdim,biryöne serbest dönen diğer yönde tutan rulmanlar var piyasada

junip

ben senelerdir arabamı bu şekilde kullanıyorum. Dediğin gibi 100km cıkıp debriyaja basınca uzun bir yol katettikten sonra 80e falan iniyor ve az bir gaz ile hemen 100 oluveriyor hız zaten. Bencede daha az yakıt harcanıyor bu şekilde.

rolantida harcanan yakıt çok çok az bir yakıt hiç diyebiliriz.

n/a

debriyajla bas çek uğraşmamak ve debriyajın ömrünü azaltmamak için bu bahsettiğim şekilde bir rulman arabanın aktarma organlarında bir yere akuple edilebilirmi.
(tabi bu rulmanın ters dönüşte yani boşa çıktığında
7000(tekerleklerin aktarmaya verebileceği max  devir)  -  1000(rolanti devri) = 6000dd
ya dayanıklı olması gerekiyor.
motordan tekerleklere güç aktarımı sırasındada o kuvvete dayanıklı olması gerekiyor tabi

ATA

En güzeli sabit 90 km/h + yokuş aşağı cut-off
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

adnan.geyik

Bende bu sekilde kullaniyorum. Yakit tüketimi cok farkediyor. Ama yolun uygun ve meyilli olmasi gerekiyor. Deneyin, hatta aliskanlik haline getirin diyorum. Ornek olarak 100m ileride Kirmizi isik yaniyor. Hala gaza basip gidenler var. Ben bosa atiyorum veya debriyaj yapiyorum. Her boslugu bu sekilde degerledirip benzini minimum kullanima getiriyorum. Yani rolantide ne kadar uzun gidebiliyorsam gidiyorum. Tavsiye ederim. Tasarrufa ülke olarak ihtiyacimiz var.
Adnan Geyik
34 GIA 336
Tonale TI

adnan.geyik

Rakam olarak ornek vereyim. Ben hep 100 TL lik benzin aliyorum. yaklasik 28.5 lt. 350-370km yol yapiyorum (Sehir ici). 1600cc motor, 4000 dd da vites degistiriyorum.
Adnan Geyik
34 GIA 336
Tonale TI

ATA

İşte boşa atmayıp yada debriyaja basmayıp sadece ayağınızı doğru viteste gazdan çekmeniz daha çok tasarruf sağlıyor. Özellikle otobanda rampa aşağı mutlaka deneyin derim.
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

adnan.geyik

Rampa asagiya vitesi bosa atmadan giderseniz gazi emerek yol alir. Bastiginiz kadar cok emmesede gaz ceker. Devir göstergesi ayni zamanda gazinda emildigini gösterecektir. 5. viteste gazdan ayaginizi cektiginizde motor kompresörü az oldugundan gaz emmeden gittigini sansanizda motor rolantiden biraz daha fazla gaz emer.
Adnan Geyik
34 GIA 336
Tonale TI

ATA

Karbüraörlü araçlarda durum öyle ancak enjesiyonlu otomobillerde beyin cut-off durumuna geçerek enjektörleri tamamen kapatır. Benzin püskürtülmez.
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

147BLACK

quote:

Rampa asagiya vitesi bosa atmadan giderseniz gazi emerek yol alir. Bastiginiz kadar cok emmesede gaz ceker. Devir göstergesi ayni zamanda gazinda emildigini gösterecektir. 5. viteste gazdan ayaginizi cektiginizde motor kompresörü az oldugundan gaz emmeden gittigini sansanizda motor rolantiden biraz daha fazla gaz emer.

Ata'nın dediği gibi CUT OFF yapar ve benzin harcaması 1750 devir üzerinde kaldığınız takdirde sıfır olur.
Ben bir çok yerde CUT OFF kullanarak çok güzel tasarruf yapıyorum.
Yol bilgisayarından da anlık tüketim olarak izliyorum.
CUT OFF imkanı veren yerler çok uzun yokuşlar değil, orada boşta gitmek belki bir alternatif olabilir ama şehir içi kısa yokuşlarda veya öndeki arabayı takip ettiğimiz yerlerde öndeki yavaşlarken frene basmak yerine CUT OFF yaparak yavaşlamak (tabi öndekilerin gidişatını iyi tespit etmek şartıyla) kaydıyla bir çok yerde
ekonomi yapılabiliniyor.
please teach me how to dream
I long to be more than a machine

Sportivo

Cut-offu kullanma alışkanlığı kazanmanızda fayda var, arabayı boşta sürmek pek motor sağlığı açısından da iyi değil, şehiriçinde çoğu zaman    ileride bir kırmızı gördüğüm zaman gazdan ayağımı çekip vites küçülterek yavaşlıyorum, boşta hiç gitmem neredeyse. Sırayla vitesi 4-3-2 küçülterek yavaşlamak motor sesini hissetmek de güzel, hem balatalara da pek yüklenilmiyor böyle.
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

n/a

quote:

adnan bey merhaba
gaz emmek veya gaz çekmek ten kastınız nedir anlamadım ben ,
eğer demek istediğiniz ,benzin tüketiliyor ise hayır ,
o esnada hiç yakıt tüketilmemektedir .

Edited by - MaxiBoost on 08/07/2008  23:55:31

adnan.geyik

1000dd rolantidir. Bunun üzerindeki her devirde motor benzin emmektedir. Yoksa o ibre ne diye 1000dd nin üzerine ciksin. Ayaginizi gazdan cekseniz bile motor gaz emer. Cünkü pistonlarin hareketi ile volandan gelen devir motorun dakikadaki devir sayisini gösteriyor. Dolayisiyla gaz gelmiyorsa piston hareketi azalir. Devirde düser. Konu gayet acik.
Adnan Geyik
34 GIA 336
Tonale TI

admin

Olay o kadar basit değil abi. Ecu denen zımbırtı bu tip durumlarda, motora verebileceği en az benzini gönderir ki bu genelde rölanti devrinde yaktığından çok daha azdır. Hareketin temeli ise, öncesinde var olan devirden kazanılan ivme ile hareket etme mantığıdır.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

adnan.geyik

Bektas ECU her viteste gecerli mi? Yoksa 5. viteste kompesörün az oldugu zaman veya  yüksek hiz icin mi gecerli?
Adnan Geyik
34 GIA 336
Tonale TI

admin

Abi hiç farketmiyor, sen seyir esnasında ayağını gazdan çektiğin anda, silindirlere giden yakıt, anında olabilecek en düşük seviyeye iniyor. Ama dikkat etmek gerek, sıfıra inmiyor bu durum. Sonuçta motorun çalışması için, çok çok azda olsa bir yakıta ihtiyacı var.

Bu durum yıllardır varolan bir teknoloji. Hatta bilinen bir örnek vermek gerekirse, bizde ilk olarak kuş serisiyle beraber gündeme gelmişti. Tabi zaman içinde teknolojide gelişti, şimdi markalar kendi motorlarına göre çok daha stabil olarak uyguluyorlar. Öyle aman aman bir uzay teknolojiside değil.

murat

Ben cut-off sisteminin tasarruf değil de kazalarda yangın riskini bir miktar azaltmak için araçlarda kullanıldığını biliyorum.  ama tabi tasarruf nerden gelirse gelsin başımızın üstünde yeri var.Tasarruf konusunun uzmanlarından Serkan kardeşimin yorumlarını bekliyorum şahsen
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

ATA

Murat Abi o yakıt kesici swich, sürücü koltuğumuzun altında bulunuyor. O cut-off daha farklı =)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

147BLACK

quote:

Ben cut-off sisteminin tasarruf değil de kazalarda yangın riskini bir miktar azaltmak için araçlarda kullanıldığını biliyorum.  ama tabi tasarruf nerden gelirse gelsin başımızın üstünde yeri var.Tasarruf konusunun uzmanlarından Serkan kardeşimin yorumlarını bekliyorum şahsen

Yol bilgisayarını açtığınızda anlık tüketim değerine ayarlayın ve uzunca bir yokuşun başında hafifce gaza dokunduktan sonra aracın ve yolun tartabileceği büyük bir vitese takıp ayağınızı gazdan çekin.
Büyük vitesin etkisiyle araç akmaya devam ederken 1750 devrin üstünde kaldığı takdirde motor, yol bilgisayarı bir anda 2.0 lt.'ye sabitleniverir.
Yani CUT-OFF yapıp benzin akışını kesmişsiniz demektir.
-boşa taktığınızda zaman içinde 2.0' düşen değer CUT OFF'da hemen 2.0'ı gösterir.-

Yokuşlarda boşa atıp hem balatalara hemde motorun dönen parçalarına
yüklenmek ve boşa salınım yaptırmak yerine bu şekilde hem balataları hemde motoru korumuş olursunuz.
Ayrıca boşta giderken az da olsa yakan motor CUT OFF'da yakmaz.
Vites takılı olduğu için tekrar hareket kazanmak istediğinizde boş viteste olduğu gibi tekrardan debriyaja basıp vites takmazsınız.

Boşa atmaya göre negatif olarak belirginleşen tek yönü aracı boş vitesten daha çabuk durdurduğu için boşta gidilebilecek bir yolun uzunluğunu CUT OFF durumundayken tamamiyle alamamanız. Motor frenleme yapar çünkü.
Ben bazen yolun bir kısmını CUT OFF sonrasınıda boş viteste inebiliyorum.
Bazende CUT OFF  durumunda araç yavaşlarken ufak ufak gaz veriyorum.
Böylelikle aracın ters ivmelenmesinin önüne bir süre geçmiş oluyorum.

Aslında herkes CUT OFF kullanmayı bilse Dünya'da her gün varil varil benzin tasarrufu yapılır.
Uçuk mu oldu ne?
please teach me how to dream
I long to be more than a machine

murat

quote:

Murat Abi o yakıt kesici swich, sürücü koltuğumuzun altında bulunuyor. O cut-off daha farklı =)

Onu biliyorum Ata , kaza anında eğilip koltuğun altındaki buttona basma şansın olmaz sanırım , o swichin motor onarımları veya diğer gerekli durumlarda filan kullanıldığını sanıyorum , cut-off sistemi ise kazalarda çoğu zaman basılan pedal gaz pedalı olmadığından fırsattan istifade yakıt akışını durduruyor veya minimuma indiriyor.Ben de servisteki bi elemandan duydum bu cut-off un hikmetini mantıklı geldi , o bakımdan
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
166 2.4 JTD (2003)

admin

Yakıtı kesen FRP ya da buna benzer birşeydi. Yangın öhleme sistemi diye geçiyor, birçok avrupa araçta standart donanımda. Kaza anında ya da sert düşüşler-çıkışlar sonrası devreye giren bir özellik. Yaptığı, direkt olarak depodan gelen benzini kesmek. Cut ofla karışmasın.

Kaza anında otomatik devreye girer, senin eğilip basmana gerek yok yani Murat. Tamirciler falanda kullanmaz, hatta bırçoğu bu zımbırtı ne yapar-yapmaz üzerinde düşünmemişlerdir bile. Bu konuda bir arkadaşımız mağdur olmuştu zamanında; Ankarada otobanda giderken köpeğe çarpıyor ve sistem devreye girip aracın çalışmasını engelliyordu. Hiç kimse çözemedi, sonrasında bostancıyı kendi servisini arıyor, tarifle beraber sistem tekrar pasif hale getirilip, yoluna devam ediyor.

murat

İşte bana izah eden adam da FPS sisteminin bir parçası filan gibi lanse etti bu cut-off olayını da asparagas yapmış anlaşılan ..O zaman düğme de sisteme manuel olarak müdahale etmeye yarıyor demek. Ben düğmeyi oraya koyduğuna göre bi hikmeti vardır mutlaka diye düşünüp tahmin de bulundum ..

Bu arada ayağı gazdan çektiğinde her araçta 2,0 tüketim gözükmez , örneğin VW 'lerde direk 0 gösterir
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
166 2.4 JTD (2003)

Dentist

Böylece bilmeyenler de öğrenmiş oldular;Cut off=ekonomi.
Bir zamanlar bunlar vardı;artık yoklar...

146 1.4 TS
147 1.6 TS Distinctive
159 1.9 JTD Distinctive Plus Qtronic
159 1750 Tbi-Ti
159 1.9 SW JTD Distinctive Qtronic