Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Otomobil

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Borracho

BMW 5 serisi, Jaguar XF, Maserati Quattroporte, Audi A6 (-ki A6 da bence cok heyecanli degil-en azindan A5 kadar)...eminin mercedesin kullanim dinamikleri, yeni oyuncaklari, donanimlari vs. vardir benim görüsüm tamamen tasarim olarak. Ve tasarimci gözüyle...

Borracho

Volkan kardesim,

Mercedes'in begendigim modelleri de var. Mercedes karsiti degilim. Jaguar'in ise yeni girdigi yolu begeniyourm, tüm yeni modelleri heyecan verici ve otomotiv dünyasina yeni bir soluk katiyorlar. Ama mesela ford focus tabanli X serisini hic mi hic begenmiyorum. Ama türklerin mercedes'e karsi 1960'lardaki isci göcünden sonra farkli bir bagimliliklari oldugu ve mercedes isminin ayri bir prestij anlamina geldigi de bir gercek. Bir baska gercek te E serisinin almanyada ozellikle taksicilerin yogunlukta kullandigi bir model olmasi. internette biraz arastirmayla bu bilgiye ulasabilirsin.

E Serisi'ne atifta bulunmam tamamen mercedes gibi elinde cok olanagi bulunan bir markanin bu sinifta yapabilecegi cok sey varken boyle bir tasarimla karsimiza cikmasi.

alinti yaptigim yazi jeremy clarkson'a ait. 4 kapili büyük sedanlarin sonu geldi demesinden kasit, mercedes bu yeni modeliyle hiç bir ilerleme kaydedememis ve bu sinifin en onemli ismi olarak mercedes te bir yenilik getiremiyorsa bu bu sinifin tükenmisligini gösterir diyor adam. ben demiyorum o diyor. ve yine o bu modele tek yildiz vermis, ben sadece alinti yaptim, ama dediklerine de katiliyorum.

Ben hayatimi tasarimdan kazaniyorum ve otomobillerin beni en cok etkileyen kismi tasarim. tabiki diger dinamikler de onemli ama bu bir kadini sadece kisiligi icin sevmek gibi. otomobil soz konusu olunca ben ilk görüste aska inanirim. bu da tasarim sayesinde oluyor ve bu yüzden alfa romeo kullaniyorum.

burada onemli olan her modeli kendi segmentinde degerlendirmek. o yüzden c serisi ile e serisi takasi konusuna bir yorum yapamayacagim.

bir diecast koleksiyonum da var kendi capimda, herkese de tavsiye ederim. güzel tasarim objelerini ofisin, evin icerisine tasinmasi güzel birsey.

tasarim zevk meselesi tabi herkese göre degisir. ama ben bu konuda profesyonel olarak yeterince bilgim ve donanimim oldugunu düsünüyorum. bundan bir ay kadar once e serisini sıkıcı buldugumu yazmistim, jeremy clarkson da gecen haftaki yazisinda benimle ayni cümleleri kullaninca forumla paylasmak istedim. durum budur. gerisi karsilikli cevaplarla forum mantigi icerisinde gelismistir. objektif olmama ya da mantiksiz bir yazar olma gibi bir durum oldugunu düsünmüyorum.

merak edenler icin jeremy clarksonun yazisinin linkini asagida veriyorum:

You are not allowed to view links. Register or Login

Edited by - Borracho on 24/07/2009  02:13:21

Volkan

Ben tasarımcı olduğunuzu yeni öğrendim açıkçası zaten sanatçı kişiliğinizle değerlendirip otomobilin ilk baktığınız yerinin tasarım olduğunu belirtmişsiniz.Saygı duyuyorum.

Benim kendi adıma otomobilde şu an en önem verdiğim şeylerin başında mekanik geliyor.Uzun ömürlü olması,gevşeme bozulma yapmaması,200 bin km. yaptıktan sonra bile aynı alt takımların gücünü koruyabilmesi hoşuma gidiyor.

Ayrıca benim için fiyat-kalite oranı da önem taşıyor.Paşa gönlüm beğensin de fiyat hiç önemli değil diyebilecek bir maddi güce sahip olmadığım için para önemli bir faktör.

Ayrıca tasarımda bu kadar titiz birisi olarak XF sizi nasıl tatmin ediyor o da benim açımdan biraz ilginç.

Borracho

:7

XF kounusuna girersek su an dünyada en cok takdir ettigim tasarimcilardan biri Ian Callum'un elinden cikma.

Lansmani yapildigi sene , dünyada üretilen bütün modeller arasinda "yilin en iyi tasarimi" odülünü cok farkli ve prestijli dergilerden kazanan bir model. autocar, autoexpress filan...

ayrica bildigim kadiri ile , arastirmam lazim bir sürü otomotiv dergisi tarafindan da yilin otomobili secilmis bir model.
ha,bütün bu odülleri alirdi ama ben begenmeyebilirdim olabilirdi, sizin begenmediginiz gibi.. ama ben begenenler ve jaguardaki bu yenilikci havayi destekleyenler arasindayim.

Volkan

valla zevkler ve renkler tartışılmaz tabi ama bu forumda bir oylama yapsak hangisi daha güzel diye bence kimin kazanacağı belli   :)

Register or Login" border=0>

tolga_ozhan

quote:

valla türklere özgü mercedes hayranligi gözleri kör etmis diyorum, hele bu siniftaki rakiplerini düsününce...

Ben Alfa hayranı'yım ama türklere özgü değil. Hayranım işte. Mercedes hayranı denemez benim için tam olarak belki ama her modeli önünde saygıyla eğilirim. Fakat buda Türk'lere özgü değil. Otomobil aşkına.
Yaptığınız yorumun anlamını ben gayet iyi anladığım için peoblem yok. Fakat bence böyle ucu açık bırakmayın zira son derece kaba bir ibare ''''Türk'lere Özgü'''' sözü.
Kaldıki dibine kadar saçma sapan olan başka bir ifade ise. Alfisti Turkey isimli bir sitede Mercedes hayranlığından bahsetmiş olmanız. Ne alaka deyip geçiyorum. Acaba benim mi göremiyorum tüm yorumları dedim kendi kendime. Alfa tutkunlarının toplandığı bir yerde kim Mercedes hayranı olabilir ki. Varsa parmak kaldırsın. Söylediğiniz söz boşa atılmış kurşun gibi birşey olmuş.
Mercedesin çok yoğun ve körü körüne bağlı bir hayran kitlesi olduğu bilinen bir gerçek fakat her beğendim ben diyenin Hayran olduğunu ne gösterirki.
Birde son olarak benim içinde XF güzeldir ama ahım şahım değildir. Neticede arabadır. 4 teker bir motor hesabı. Umarım bundan sonra XF'i beğenip E serisini beğenmediğinizi ifade edecek bir başka başlık açmazsınız. Tabiki fikrinizi söylemekte özgürsünüz amaben kendi adıma sıkıldım. Ayrıca ezberledim Burak Bey E serisini hiç beğenmemiş hatta hunday sanmış.

Borracho

Alıntı Yap
Ben yılın otomobilinde oy hakkım olsa kesinlikle tereddütsüz Merseces Benz E Class'dan yana kullanırdım. Diğer rakiplerinden dağlşar kadar farkla hak ediyor benim için.

o kadar aramaya gerek yok, bakin ben yukarida bir ornek verdim. :))

saka bir yana bu kadar sıkılmaya, "sacma sapan" gibi ibareler kullanmaya gerek yok gercekten. neticede bir forum. alfa disindaki markalar, dünyada öne cikan modellerle ilgili de konussak, tartissak, kimin neyi neden begenip begenmedigi paylasilsa, buradan genel olarak otomotiv dünyasi üzerine satir aralarindan farkli konular ciksa, "begendim begenmedim'in" otesine gidebilsek mesela, nedenini nicinini anlamaya calissak cok daha fazla "fikrin" paylasildigi bir ortam yaratmaz miyiz?

mesela bakin siz XF icin ahim sahim bir araba degildir diyorsunuz, bense  yilin en iyi tasarimi, yilin otomobili ödülleri (cok sayida) almis bir otomobil oldugunu soylüyorum.ayrica XF Jaguar markasi icin bir devrim niteligi tasiyan modeldir, yeni bir caga girisinin simgesidir. o yüzden sadece bir otombildir fikrine katilmiyorum. En azindan dünya otomobil kültürü icin cok daha fazlasini simgeliyor. ve haklisiniz zevkler renkler tartisilmaz, ama burasi bir forum o yüzden hersey tartisilir ve tartisilabilmelidir de...bu otombil isimli baslik sanirim bu forum'daki tek diger otomobillerin tartisildigi konu basligi olarak kalacak. otoomotiv dünyasinin yeniliklerini konusup tartismak, farkli modelleri "sorgulamak-tartismaya acmak" alfa tutkunlarina, hepimize yeni ufuklar acacaktir diye düsünüyorum. Ama ben E serisi konusunu burada kapiyorum.siz rahat olun.

cuneyt

quote:

Bir kaç ay önce bu sitede bir kullanıcı 159 ya da Avantgarde C almak arasında kuşkuda kalmıştı ve siteye danışmıştı.Alfa sitesi olmasına rağmen OBJEKTİF DÜŞÜNEBİLMESİNİ BİLEN mantıklı yazarların ağırlıkta olduğu bir forum olduğu için Mercedes almasını tavsiye eden bir çok kişi oldu.

Sonunda bu şahıs 159 aldı ve şu an gayet memnun,Mercedes'i 1.6 olduğu için almak istemediğini belirtmiş ve kararına saygı duyuyorum.Benim de hayalimde en azından bir kere de olsa bi 159 kullanmak vardı ama denk gelmedi maalesef..

Bu kullanici bendim. O yuzden goruslerimi bildirmek istedim. Oncelikle C serisinin su an bulundugu segmentteki en guzel araclardan bir tanesi oldugunu dusunuyorum. Belki 159 ile C serisinin arasinda tasarim anlayisi bakimindan milyonlarca fark vardir. Pek anlamam bu konudan ama ben verdigim parayla ne gibi bir araca bindigime bakarim.

Araba alacagim gunlerde belirli bir maddi imkanim vardi. 1,9 turbo- dizel bir tasarim harikasi olan 159 a binmek verdigim paraya gore bana cok mantikli gelmisti. Lakin maddi imkanlar daha fazla olsa idi kesinlikle C Serisi 220 CDI amg paket dusunurdum. O gunlerde kampanyasi yapilan C Serisi 1,6 Blue Efficiency motor performansi olarak 40.000 euroya degmeyecek bir aracti. Ama bahsettigim diger opsiyon helalinden 60.000 euroyu fazlasiyla hakederdi.

Yillardir dedem sadece mercedese biner. Arabanin sorunsuzlugu, saglamligi, genisligi ve diger bircok unsur onun icin yeterlidir. Hayatinda ne Almanya gormustur ne de isci sinifindandir. 159'a hayran hayran baktigini defalarca gordum ama hicbir zaman binmeyecegi bir arac oldugunu da biliyorum.

Konuyla alakasi yok ama bir ornek vermek istiyorum. Sitedeki bircok arkadasin bildigi uzere benim babam Sagir ve dilsiz bir dis doktoru. 20 senelik ehliyeti var. 2000 yilinda kendine A4 1,6 almisti. Sizlerin bakis acisiyla gitmeyen, cok siradan bir goruntuye sahip, tasarim olarak gayet sIkIcI. Ama derdini cok net anlatamayan bir insan icin 9 senede sadece yagina, suyuna bakilarak binilmis, Hic ariza yapmamis, yolda kalmamis, hic ariza isigi yakmamis, ic dosemesinde zerre kadar asinma, dis kaportasinda zerre kadar pas, trim sesi namina hicbirseyi olmayan  bir arac.  Simdi size sormak isterim boyle bir insani ne kadar igrenc tasarimlari olursa olsun Audi'den kim vazgecirebilir.

Biraz uzun oldu kusura bakmayin.

omuslu

Anlaşılamayan bir nokta var sanırım ortada. Mercedesi beğenmeyenler aracın sorununa, sorunsuzluğuna laf etmemişki. Sadece tasarımın sıkıcı ve itici olduğunu söylemiş. Bende öyle söyledim ve söylediğiminde arkasındayım. Dikkat edin konu C değil, S değil, sadece yeni E serisi ve tasarım anlayışı. Konu birden Mercedesi savunmaya dönüşmüş.

Anıl

Yılın otomobili kavramı bence gerçekleri yansıtmıyor,örnekleri elimizde bolca mevcut,mesela zamanında Fiat Panda da yılın otomobili seçildi,bu araç ne kalite,ne dizayn,ne performans ne de vs vs konularında rakiplerinden üstündü!Zaten şu jüriyü elimize geçirsek,bir güzel dövecek bir çok arkadaşım var! Bu yüzden de jaguar'ın modelinin yılın otomobili seçilmiş olması,genel görüşü veya tasarım olarak güzel olmasını yansıtmıyor!Ben Mercedes hastası değilim ama araçların bakınca bir albenisi olduğu kesin,bana görede en son BMW dizaynları ki ilk 5 serisi çıktığında herkes dizaynını yerden yere vurmuştu,bana sıkıcı geliyor.Benim içinde XF dizayn olarak Mercedesin gerisinde kalıyor,sıkıcı yuvarlak uzakdoğu dizaynlarına benziyor,laf hyundai'den açılmışken ön panjuruda Hyundai Era'ya benzemiş.
quote:

:7

XF kounusuna girersek su an dünyada en cok takdir ettigim tasarimcilardan biri Ian Callum'un elinden cikma.

Lansmani yapildigi sene , dünyada üretilen bütün modeller arasinda "yilin en iyi tasarimi" odülünü cok farkli ve prestijli dergilerden kazanan bir model. autocar, autoexpress filan...

ayrica bildigim kadiri ile , arastirmam lazim bir sürü otomotiv dergisi tarafindan da yilin otomobili secilmis bir model.
ha,bütün bu odülleri alirdi ama ben begenmeyebilirdim olabilirdi, sizin begenmediginiz gibi.. ama ben begenenler ve jaguardaki bu yenilikci havayi destekleyenler arasindayim.

İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

murat

Yılın otomobili değerlendirmenize direk katılıyorum.Zaman zaman 12 'den vursalar da yaptıkları Fiat Panda gibi seçimler bu olayın çok da mühim bişey olmadığını benimsetti insanlara ;)

Mercedes yeni E-Classe  konusuna girmek istemiyorum şahsen  
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

Borracho

Anıl ama benim bahsettigim sadece yilin otomobili degilki, yilin en iyi tasarimi odülleri de olan bir model.

bir ek daha...yanlis anlama olmasin diye yaziyorum. mercedes karsitligim filan yok.

mesela yeni C serisinden cok etkilenmistim ilk gördügümde. ileriye dogru firlayacakmis gibi bir fade veren ve bu modeli daha sportif bir hale getiren yan ütü izleri, genel tasarim dengesi vs hosuma gidiyor. C serisi belki de E serisi ile ilgili bu kadar tepkili olmamin sebebidir . C serisini daha albenili modellerin ve yeni bir tarzin bir habercisi olarak algiladigim icin E serisi beni sasirtti acikcasi.

CLS Mercedes'in getirdigi yeni bir soluk oldu, cok saygi duyuyorum, hayranlikla bakiyorum cizgilerine. Öte yandan A serisi, B serisi Mercedes'in yildizini tasimayi haketmeyen modeller bence. evet mercedes daha ucuz, herkesin alabilecegi modeller üretebilir ama bunlari insanlara mercedes hissini tasiyan otomobiller sunarak yapmaliydi (burda malzeme kalitesinden, kabin tasarimindan bahsediyorum).

Markanın spor otomobilleri ise her dönem farkli ama mercedes kisiligiyle on plana cikmislardir. cok begenirim. hele eski modellerin zerafetine bayilirim.

keske her marka, ama özellikle de güclü finansa ve teknolojiye sahip markalar tasarim konusunda biraz daha cesur olabilseler. malum bir otomobilin sifirdan yaratim süreci 4-8 yil arasi sürebiliyor. bu markalar bugun tasarima odaklansalar, biz ömrümüzün ortalama 5-6 yil sonrasinda o otomobillere sahip olma sansini yakalayacagiz. ve zaman su gibi akip gidiyor. hayat-i ömrümüzde cok yaslanmadan, secebilecegimiz  "güzel otomobillerin" sayisinin artmasini istiyorum bir otomobil tutkunu olarak.

cuneyt

quote:

Anlaşılamayan bir nokta var sanırım ortada. Mercedesi beğenmeyenler aracın sorununa, sorunsuzluğuna laf etmemişki. Sadece tasarımın sıkıcı ve itici olduğunu söylemiş. Bende öyle söyledim ve söylediğiminde arkasındayım. Dikkat edin konu C değil, S değil, sadece yeni E serisi ve tasarım anlayışı. Konu birden Mercedesi savunmaya dönüşmüş.

valla ben ortaya karisik konusuyorum. C,S,E, Mercedes, tasarim, guvenlik. Tarzim bu.

Valla ben bu forumda yazi yazma olayini bir turlu cozemedim. Bir konu basligi aciliyor. O konu ile ilgili fikirlerin anlatilmasi esnasinda insanlar ek fikirler de belirtiyor. Arkasindan gelen ilk mesaj her zaman " Konu o degil bu " seklinde oluyor. Bismillah bu kadar kuralci olmayin ya. Konu " otomobil " altinda her turlu sey tartisilir. Tasarim, guvenlik, opsiyon , mercedes, tata , alfa...

Borracho

Evet forumun bu bölümü biraz konu konuyu acar bir bölüm... benim hic itirazim yok :)

Tata'yi ayrica konusalim..Hindistan'da su an yasananlar cok ilginc zira..

Cem

Alfa'dan önceki aracım Mercedes A160 idi, beni 1 kere olsun yolda bırakmadı, tipine ilk başlarda alışmasam da , halen gördüğümde döner bakarım,bence çok kullanışlı güvenli ve de sağlam bir araçtır.

agucba

Yeni konu açmaya gerek yok. Buradan devam edilebilir.

///////////////

Borracho

Cem selam,
benim hic kullanma firsatim olmadi. soyle bir kapisini acip icine bakmisligim var sadece, bir de yabanci basindan takip ettiklerim. yanlis hatirlamiyorsam ilk ciktiginda test sirasinda bir denge problemi cikartip takla atmisti ve a serisi tüm araclar geri cagrilmsti. aklimda bu kalmis.

Cem

1997 senesinde (lansman senesi) meşhur geyik testi esnasında basın önünde slalomda takla atmıştı araç,ardından tüm modellerine 1.4 baz donanım dahil , ASR ve ESP'yi standart donanıma alarak 195-50-15  ebatlı lastiklerle (olabildiğince) dengeli bir araç haline getirdiler. Dengesi her türlü tartışmaya açıktır, alfa kadar stabil değildi,yan rüzgardan etkilenirdi, ama özellikleriyle beni kendine çok bağlamıştır. Hala da severim mercedes'i.

Edited by - Cem on 24/07/2009  12:44:47

Borracho

cem simdi bir baktim. hatta bence o testte  takla atmasi iyi olmus. zira mercedes tüm araclari geri cagirip stabilite kontrol sistemi eklemis tüm otomobillere. bu da kücük sinif araclarda bu sistemin ilk kez kullanilmasinin yolunu acmis...yani anlasilan yol tutus konusunda mercedes o dönem büyük bir eksiden kocaman bir artı cikarmayi basarmis.

Volkan

Arabaları kısa cümlelerle açıklamak gerekirse Alfa kullandığım zaman en sevdiğim şeyler

-İnanılmaz hafif direksiyonu vardı,yol tutuşu gayet iyiydi,motor sesi 1.6 arabaya göre gayet iyiydi ve içi dışı yakışıklı bir arabaydı.

Kötü yanları ise

-Varyatör bozulabiliyordu,araç içi materyaller çok sağlam değildi(cam açma tuşları vs.. bir kaç ayda bile gevşeyip etkinliğini kaybedebiliyordu),alt takımı maalesef çok hassastı ki salıncaklar,burçlar ses yapıyordu.Birkaç çukur daha görünce direksiyondan da sesler geldiği oluyordu.

Ama hiç yolda bırakmadı.Mercedes bıraktı mı?2 kere..Sürücü koltuğu hafızasındaki bir problem nedeniyle tüm elektriğini 40 saat içinde boşaltıyordu.Koltuk beyni değişince anca geçti.Mercedesler yüzde yüz problemsiz asla değil bence,hele ki 270 CDI gibi modeller çok sıcakta motor problemleri yapabiliyomuş.Ama arabanın estetiği ve dayanıklı yapısı benim için yeterli seviyede.

Ayrıca Fiat Panda bence çok güzel bir araba.500,Panda ve Fiorino favori fiat modellerim.

Edited by - Volkan on 24/07/2009  12:58:16

omuslu

Otomobil keyfi bu olmalı.

Borracho

quote:

Otomobil keyfi bu olmalı.

kesinlikle!!!

ismail

Otomobilcilerin kullandıkları, bir tepeye benzeyen yaşam eğrisi vardır. Zamana bağlı satış adetleri ile oluşturulur. Yeni bir model piyasaya sürüldüğünde, bu eğri yukarı doğru çıkmaya başlar. Bir kaç yıl içerisinde üst noktada sabit kalır. Sonra düşmeye başlar ve biter. Burada tek amaç eğrinin tepe yaptığı süreyi münkün olduğunca fazla tutabilmektir. Bu sebeple bir kaç yıl ara ile markalar temel tasarımlarının makyajlı yeni versiyonlarını pazara sürerler. Bir otomobil modeli pazarda ne kadar fazla kalabilirse o kadar başarılıdır.

Son onlu yıllara kadar, kalite ve hizmet odaklı bir yarış sürerken, artık ucuza ve çok üretenin galip geldiği bir yarış ortaya çıktı. Belli başlı firmalar hala kaliteli otomobil üretip, az sayıda ama yüksek kar marjları ile pazarda yerlerini korur iken, bir çok firma düşük kar marjı ile çok sayıda üretim yarışına dahil oldular.

Otomobil bence Alfista olan bizlerin hoşuna gitmeyecek bir yolda ilerliyor. Çünkü bu yarışta, önümüzdeki yıllarda üretim modellerindeki ayrışmanın dahada belirginleşeceğini düşünüyorum. Bir tarafta tasarıma, arge ye önem veren, yüksek kar marjlı,az ama öz, pahalı, üst segment araçlar üreten firmalarla, diğer tarafta tasarıma para harcayamayan, bunun için vakit bile ayıramayan, tek derdi daha çok ve daha ucuz üretmek olan firmalar olacak. Bunun sonucunda da tabiri caizse 'orta sınıf' olan markalar maalesef hayatta kalamayacaklar.
Bugün hepimizin şahit olduğu büyük şirket evlilikleri bu stratejik değişikliklerin sonuçları. Tüm üreticiler markalarını yeniden konumlandırmaya çalışıyorlar.

Otomobil bir yerlere gidiyor ama dünya ekonomisinden de bağımsız olarak değil. Son yaşanan ve hala yaşamakta olduğumuz ekonomik krizin, tüketici alışkanlıklarını, talep tarafını nasıl etkileyeceğini henüz bilmiyoruz. Bu anlamda Otomobil nereye gidiyor sorusunun cevabı birazda global ekonomi nereye gidiyor sorusunun cevabına bağlı.

Sportivo

Bir purchasing manager'a yakışan doğru ve gerçekçi bir analiz olmuş.
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

ismail

Aslında Burak Beye teşekkür etmek lazım.

Forumda açtığı her başlığın altı dolu oluyor. Yazdığı her yazıyı dikkatle okuyorum. Uslubu verdiği bilgiler dikkat çekici.

Elinize sağlık Burak Bey. Teşekkürler.