Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

kalorifer peteği tıkandı

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erdem1904

dün 400 tl den kurtulduk diye sevinirken sabah 270 tl hesap çıktı
aracım dün akşam ve bu sabah olmak üzere lpg ye geçiş yapmadı. Dün Alfomda da genel kontrol yapılırken kalorifer peteğinin giriş borusunun sıcak çıkış borusunun ise soğuk olduğu yani kalorifer peteğinin tıkalı olduğu tespit edilmiş. Bu sebepten dolayıda sıcak su devirdaim yapmadığı için araç lpg ye geçmiyor.  Servisin sunduğu çözüm kalorifer peteğini 200 tl ye bakırdan yaptırmak ve komple bu dertten kurtulmak.
Bizim forumumuzda ilgili başlık yok. diğer forumlardan araştırdığımda ise aşağıdaki ilginç ve cazip yoruma rastladım.

'''''Bugün internetten satın aldığım radyatör temizleyiciyi aracın soğutma suyuna ekledim. Yazdığı gibi 10 dakika değil yarım saatten fazla çalıştırdım ama hiç bir işe yaramadı. Sakın aldanıpta almayın.
Daha sonra gittim marketten lavabo açıcı aldım jel olanından (Mr Muscle) kalorifer peteğinin giriş ve çıkış hortumlarını ustayla beraber söktük ve çıkış tarafından ekstra bir hortum yardımıyla jelin üçte birini peteğin içine döktük. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra jel köpürmeye başladı. Biraz daha bekledik, ondan sonra bol suyla peteği devirdaim ettirdik. En son da hortumları yerine bağladıktan sonra su genleşme bidonuna devamlı su vererek bir daha bütün sistemi temizledik. Tahliye vanası açıktı bu arada. İnanılmaz derecede kahverengi su ile beraber tortu çıktı.

Sonuç: Aracın içinde sıcaktan durulmuyor. Fırın fırın :-) '''''

Bu kalorifer peteğini temizlemek mümkünmüdür ? Aynı sıkıntıyı yaşayan ve bu şekilde çözen var mı ?

1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

erdem1904

bu arada bahse konu örnekteki araç 2004 corsa şahin doğan değil
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

Dentist

İlginç ve yararlı bir çalışma olmuş.
Bir zamanlar bunlar vardı;artık yoklar...

146 1.4 TS
147 1.6 TS Distinctive
159 1.9 JTD Distinctive Plus Qtronic
159 1750 Tbi-Ti
159 1.9 SW JTD Distinctive Qtronic

Alfadanadam

Vallahi çok güzel bir yönteme benziyor :)

erdem1904

porçöz kullananlarda var bugün sabahtan beri kalorifer radyatörünü araştırıyorum. 145-146-155-164 serilerinin fiyatları çok uygun ve bir çok sitede buldum. Ama benim aracınkini hiç bir fiyat listesinde ve parça sitesinde bulamadım. Sadece Alfar İstanbuldan fiyat aldım. çıkmasına 150 tl fiyat aldım. benim aklımada bakır el yapımı olan yatıyor tamir ve temizleme imkanı yarattığı için. çok kararsız kaldım. başka bir alfa servisine danıştım. Gel radyatörün havasını alalım iyi alınmamıştır aracın hemen lpg ye geçer dediler. kuzenimde 3 defa havası alındı dedi. En sevmediğim sorun tipiyle karşılaştım uğraştıracak. arabasız kalma lüksümde yok kısa zamanda çözmem lazım
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

erdem1904

wurth ün radyatör temizleyicileri var kullanan varmıdır? kalorifer radyatörünü açmada faydası olurmu? gerçi ondada tüm soğutma sistemini ele alma ihtimali yüksek
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

AlfistiKerem

İlginç bir yöntem,tıkanırsa bizde yapalım :=)

Alfadanadam

Benim biraz kafam karıştı.
Şimdi sizin aracınızın kalorifer radyatörünü siz temizlediniz ve aracın iç ısıtması çok iyi demediniz mi ilk mesajınızda? Ya da bu espri idi de biz probleminizi çözdünüz sandık?

Ya da siz bu probleminizi çözdünüz ama lpg'ye geçmeme durumunuz mu devam ediyor?

alfistahakan

Benim aracımında ısıtma sistemi pek randımanlı değildi.Hatta peteğe giren borulardan birinde çatlak oluşmuş su sızıdıryordu.Komple göğsü söküp peteği dışarı aldık.Götürdüm radyötörcüye.Şişleme denen işlem yapıldı.Kırmızı,kahverengi karışımı renkde su aktı.Tornacıda çatlak olan boru yeniden yaptırıldı.Birebir aynısı hemde.Montajı yapıldı.4 saat sürdü tabii.O zamandan beri gayet iyi çalışıyor kalorifer.Delik varsa dahi radyatörcü tamiratını yapıyor.Çok lazım değilse yenisini almaya gerek de yok bence.
Hakan
Forever Alfa

Cem

quote:

Şimdi sizin aracınızın kalorifer radyatörünü siz temizlediniz ve aracın iç ısıtması çok iyi demediniz mi ilk mesajınızda? Ya da bu espri idi de biz probleminizi çözdünüz sandık?

Ya da siz bu probleminizi çözdünüz ama lpg'ye geçmeme durumunuz mu devam ediyor?

Başka bir siteden alıntı yapılmış,bu şekilde temizleme ile sorunuma çare bulabilirmiyim diyor bende ilk mesajda.

Alfadanadam

aaa evet ya, ben farketmemişim o kısmı.
Ben de ne güzel çözüm bulmuş diye seviniyodum :)

Alfadanadam

Bu durumda benim tavsiyem, eğer madem ki yeni bir kalorifer radyatörü temin etmeyi düşünüyorsunuz, almadan önce bu temizleme yöntemi denemenizde bi mahsur görünmüyor. Öte yandan 98 model olan aracınızın yaşından dolayı yıpranan ana radyatörü ve hortumları bu muameleye ne cevap verecek diye düşünmüyor da değilim...

alfistahakan

quote:

Bu durumda benim tavsiyem, eğer madem ki yeni bir kalorifer radyatörü temin etmeyi düşünüyorsunuz, almadan önce bu temizleme yöntemi denemenizde bi mahsur görünmüyor. Öte yandan 98 model olan aracınızın yaşından dolayı yıpranan ana radyatörü ve hortumları bu muameleye ne cevap verecek diye düşünmüyor da değilim...

Bence bir sorun olmaz.Yenisini alsada temizletsede yeni radyatöre ne etkisi ne olabilir açıkçası anlayamadım.Zayıf yada kaçıran boru varsa değiştirebilir.Birebir yaşadım ordan biliyorum.Öncelikle seninde dediğin gibi temizletmyei denesin büyük ihtimalle sonucu olumlu olacaktır.
Hakan
Forever Alfa

erdem1904

quote:

quote:

Başka bir siteden alıntı yapılmış,bu şekilde temizleme ile sorunuma çare bulabilirmiyim diyor bende ilk mesajda.

Aynen öyle sayın editörüm aracı sabahın 7,30 unda Alfom'a bıraktım.
servis temizlenme ihtimali yok. en sağlıklısı değiştirmek dedi. Ama söküp yine bakıcaklar. şişleme yöntemiyle temizleme yöntemini önerdim. Bu peteklerde olmaz ama yinede deneyelim cevabını aldım. akşam teslim alıcam inşallah. sıcak ortam ve az yakıtla yola devam  
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

alfistahakan

quote:

quote:

quote:

Aynen öyle sayın editörüm aracı sabahın 7,30 unda Alfom'a bıraktım.
servis temizlenme ihtimali yok. en sağlıklısı değiştirmek dedi. Ama söküp yine bakıcaklar. şişleme yöntemiyle temizleme yöntemini önerdim. Bu peteklerde olmaz ama yinede deneyelim cevabını aldım. akşam teslim alıcam inşallah. sıcak ortam ve az yakıtla yola devam  

Bu peteklerde de gayet güzel olur.Hemde iyi olur.
Hakan
Forever Alfa

erdem1904

Peteklerimiz aluminyum du yanlış hatırlamıyorsam. ustamın dediği aluminyum petek şişlenmez ama işime gelen tabiki en uygun fiyatla çözüm. Onlarında önerdiği  daha sorunsuz, temizlenmesi ve tamiratı mümkün olan bakırdan yapılma kalorifer radyatörü takmak. benimde anlamadığım insanlar araçlarına koyuyor katkıyı tertemiz çıkıyor yada örnekte verdiğim gibi atıyor lavabo açıcıyı işlem tamam.. ben yapsam tüm soğutma sistemi kesin elimde kalır
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

Alfadanadam

Benim bahsettiğim tehlike kalorifer radyatörü değil zaten. Motorun ana radyatörü. Yaş itibariyle presli birleşim yerlerin su koyverebilir, çok dikkat etmek lazım motor suyuna bir katkı konduğunda. Hatta aracın antifrizini komple değiştirdikten sonra bir süre çok dikkat etmek lazım. Antifrizin suyun donma sıcaklığını düşürmenin yanısıra sistem içerisindeki oksit ve tortuları çözme gibi fonksiyonları da var. Bu tortuların bir kısmı istenmiyor olsa da soğutma sistemi içerisindeki bazı minik kaçakları tıkıyorlar. Siz bu tortuları temizlediğinizde hiç beklemediğiniz bir noktadan kaçaklar başlayabilir.
Korkunun ecele faydası yok elbette, bunları yapmayın demek için yazmıyorum. Yapın ama en azından bir süre soğutma sistemine çok dikkat edin.

erdem1904

quote:

Benim bahsettiğim tehlike kalorifer radyatörü değil zaten. Motorun ana radyatörü. Yaş itibariyle presli birleşim yerlerin su koyverebilir, çok dikkat etmek lazım motor suyuna bir katkı konduğunda. Hatta aracın antifrizini komple değiştirdikten sonra bir süre çok dikkat etmek lazım. Antifrizin suyun donma sıcaklığını düşürmenin yanısıra sistem içerisindeki oksit ve tortuları çözme gibi fonksiyonları da var. Bu tortuların bir kısmı istenmiyor olsa da soğutma sistemi içerisindeki bazı minik kaçakları tıkıyorlar. Siz bu tortuları temizlediğinizde hiç beklemediğiniz bir noktadan kaçaklar başlayabilir.
Korkunun ecele faydası yok elbette, bunları yapmayın demek için yazmıyorum. Yapın ama en azından bir süre soğutma sistemine çok dikkat edin.

temizleme olayından ayanı sebeplerden ötürü bende korkuyorum. Zaten o yüzden servisde açılıp bakılacak şişleme denen bir yöntem varmış onu denemelerini istedim. olmassa değişecek. antifiriz olayınada gelince başıma tüm bu işleri yeni antifiriz açtı zaten. başka bir konuda bahsetmiştim. Yeni antifiriz koyduktan sonra ciddi boyutta su eksiltmeye başladı araç. Alfom'a gittim komple antifiriz değişti ve double up radyatör onarıcı sıvı olanından toz tıkayıcılardan değil eklendi. Devamında su eksiltmeyi kesti. Ama bu seferde kalorifer radyatörü tıkandı ve sıcak su tam anlamıyla devir daim yapmadığı için araç lpg ye geçmedi. Bakalım şu an serviste sıkıntım akşama çözülmüş olacak
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

ee1122

açıkçası değişik kimyasallar ile temizlemek (deterjan ve kireç çözücü gibi) beni kıllandırdı biraz. zamanında heat exchanger dersi bilgileri ve bakımcılık tecrübesine dayanarak, şunlar geliyor aklıma: özellikle deterjan kalıntıları, sıcak su tarafında zamanla birikim yapacaktır, bu da suyun geçtiği kesiti daraltarak, debisini düşürür ve yeterli devirdaim yapılamayabilir. bir de hortumlar kauçuk yanılmıyorsam, kimyasallar bunların sertleşip çatlamasına yol açabilir...pompaya da zarar verebilir.

bence bakır işini de boş verin, sanayi ustası başıma heat exchanger designer mı olmuş

sonuç: yeni petek

Edited by - ee1122 on 09/12/2009  11:57:01

erdem1904

mustafa ustaya yaptığı iş anlamında güveniyorum önceki alfalarımada kendi bakardı bunada o bakıyor ki bu araç üzerinde ön takım arka takım ve motor ağır bakımları olmak üzere baya revizyon yaptı.
bakır petek 200 tl orjinal petek 400 tl. birkaç ustaya ayrıyetten sordum bakır peteğin daha iyi olduğu hem maddi hemde işlev bakımından ortaya çıktı. bakalım belkide şişlemeyle hallolur
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

erdem1904

Şimdi alfomla görüştüm kalorifer radyatörüm radyatörcüde sökülüp temizleniyormuş Değişmesin gerek kalmamış. Konuyla ilgili ana tema kalorifer radyatörü tıkandığı zaman değişmesinin şart olmadığı hemen hemen 100 tl gibi bir masrafla söktürüp temizlettirilebileceği
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

Dentist

Soyadım gibi, umarım sorununuz bu metodla hallolur.
Bir zamanlar bunlar vardı;artık yoklar...

146 1.4 TS
147 1.6 TS Distinctive
159 1.9 JTD Distinctive Plus Qtronic
159 1750 Tbi-Ti
159 1.9 SW JTD Distinctive Qtronic

erdem1904

akşam teslim aldım lpg ye tık diye geçti oh be dedim benzine son lpg ye devam
1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

147BLACK

Arkadaşlar selamlar..
Uzun süre sonra foruma kalorifer muhabbetiyle dönüş yapıyorum. :-)
2004 156 2.0 aracımı iki sene önce iş için uygun fiyatlı bir Tata Marina aldığım için pek fazla kullanmıyordum ama
o da yattığı yerden sorun çıkartmaya devam ediyordu. Klasik Alfa işte. :-)
Yılbaşında büyük bakıma sokmak zorunda kaldım bir kaç probleminden dolayı ama bir kaç haftadır ara ara kullandığımda kaloriferin ısıtmadığını ve motorun ısısının artmadığını görüyorum. Keza yol bilgisayarı ekranında "motor sistem kontrol arızası" şeklinde bir uyarı çıkmaya başladı.
Bugün servise uğradığımda "termostat artı kalorifer peteği bozuk teşhisi" kondu  ve kalorifer peteğinin 156'larda temizlenmediği illaki değişmesi gerektiği söylendi. Bu bilgi doğru mudur? Teyit edecek olan var mı?
Teşekkürler :-)
please teach me how to dream
I long to be more than a machine

coyote

Motor sıcaklığı yükselmediğine göre, belli ki termostatınız devamlı açık kalıyor. Öncelikle termostatınızı değiştirin. Motorunuz normal sıcaklıklara ulaşmaya başladıktan sonra, kaloriferiniz de ısıtmaya başlayabilir. Kalorifer düzelmezse, o zaman kalorifer radyatörü ile de ilgilenirsiniz. Umarım sorun sadece termostattır. Kalorifer radyatörünü değiştirmek gerekirse, torpidonun inmesi gerekip gerekmediğini, bilen arkadaşlar söylerler.