Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Hangi Marka Lastik, Hangi Ebat?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ihsany

Özgün teşekkür ederim, benim gibi lastik almayı düşünenler için güzel bir test istatistiği..
Alfa Romeo 147 1.6 Eco
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB MA TCT
Alfa Romeo 156 2.0

İhsan Yaprak
L'amore è diverso in italiano

delimai

arkadaşlar bende alacağım için araştırdım forumlarda kullananlar goodyear ultragrp 8 den çok memnunlar...ama ortak kanı nokıan 1 numara...-kış lastığı konusunda-
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Levent Ayas

2006 156 1.6 TS Distinctive                2008 159 JTD

kemalkml

geçen sene michelin alpine kullandım. kış kötü geçti , lastik çok güzeldi :) . birde arkaşın arabasında continental eco contact vardı 4 mevsim . ama karda ciddi performansı vardı . ilginç ..

ihsany

Bende 4 mevsim düşünüyorum, karda araba kullanmamayı tercih ediyorum..
Alfa Romeo 147 1.6 Eco
Alfa Romeo 156 2.0

İhsan Yaprak

Alfadanadam

Arkadaşlar, hepsiburada'da 205-55-16 Nokian kış lastikleri indirimde. 188 lira fiyatı var. Ayrıca world ile alırsanız 50 lira da world puan hediyesi var. Kargo ücretsiz. Sadece lastik başına 10 lira verip taktırması var. 2 arkadaşıma aldırdım. Gelen lastikler 2012 yılı 41. hafta üretimleri. Buradaki Nokian yetkili satıcısı en düşük 240 lira fiyat verebildi. Hesabını siz yapın artık.

You are not allowed to view links. Register or Login

delimai

güzelmiş ben buna 236 lira fiyat aldım...ama son çıkan urunu wr d3 nokıan ın bu degil.. bilgi olarak vereyim..
Levent Ayas

ihsany

Arkadaşlar, hepsiburada'da 205-55-16 Nokian kış lastikleri indirimde. 188 lira fiyatı var. Ayrıca world ile alırsanız 50 lira da world puan hediyesi var. Kargo ücretsiz. Sadece lastik başına 10 lira verip taktırması var. 2 arkadaşıma aldırdım. Gelen lastikler 2012 yılı 41. hafta üretimleri. Buradaki Nokian yetkili satıcısı en düşük 240 lira fiyat verebildi. Hesabını siz yapın artık.

147 nin bagaj 4 lastiği alır mı acaba :)
Alfa Romeo 147 1.6 Eco
Alfa Romeo 156 2.0

İhsan Yaprak

Gouki

İhsan abi işinize yaradıysa ne mutlu bana. 147'nin bagajına 4 lastiği koltukları yatırmadan ama pandizotu sökerek sığdırabildiğimi hatırlıyorum abi.

delimai

bir de bu var wr d3 artık aralarında nasıl bir fark varsa..desenler farklı o You are not allowed to view links. Register or Login
Levent Ayas

Alfadanadam

Neticede yeni modeli d3. Aynı goodyear ultragrip 6-7-8 serileri gibi. Düz mantıkla yeni seri daha iyidir ama wr g2 kendini ispatlamış çok beğenilen bir lastiktir. Benim arabamda hali hazırda kış lastiğim olmasa dakika düşünmezdim. Kaldı ki hanımın arabaya Nokian wr g2 185-55-15 ebatını sipariş verdim dün.

Kutay

Bu sene yeni modelini çıkararak, Gerek radyo reklamlarından avrupada 1.olduğu , gerek gazetede 5-6 araba dergisinini 1. olarak seçtiğini görünce ve alttaki linktede yorumları okuyunca,fiyatıda bi Kumho dan 40-50 TL gibi pahalı olunca Tereddütsüz seçtim.

Continental Ts 850.

Kışlık Lastik için de   195/60/15 ideal ölçü bu.
[url="https://hizliresim.com/2bAebA"]https://hizliresim.com/2bAebA[/url]

98" 156 1.6
99" 156 2.0
99" 166 3.0 Sportronic

delimai

şöyle bir eleştırı var nokian için..arkadaş adamlar yılın 8-10 ayını kar buz üzerinde geçiriyorlar ,evet kış lastiğinde çok iyiler ama hep kar buz tutuculuğuyla ilgili çalışıyorlardır...bize lazım olansa kardan çok soğuk ve ıslak zemin de iyi olması-doğu iller hariç kayseride bile nadiren-..karda çok iyi tutunsun diye centik sayısını fazla ve sert yapabilirier dolayısıyla asfaltta çok ses yaparlar...vs.
-bir de bu desenlerin asimetrik veya v seklinde olmasının avantaj-dezavantajı nedir hangisi tercih edilir..
Levent Ayas

Kutay

Mk1 2.0 için  fabrika verisi yazlık lastikde 205/60/15 diyor
Kışlık lastik içinde 195/60/15 mi  yoksa 185/60/15 mi ?

98" 156 1.6
99" 156 2.0
99" 166 3.0 Sportronic

antihero

195/60/15 yeterlidir
bu arada sabah Eskişehir yolunda gördüm sizi:)
145 QV
156 2.0 SW SS
145 1.6 TS Sportivo

Kutay

195/60/15 yeterlidir
bu arada sabah Eskişehir yolunda gördüm sizi:)
Her sabah eskişehir yolundan konya yoluna bağlanırım. :)

98" 156 1.6
99" 156 2.0
99" 166 3.0 Sportronic

Alfadanadam

185-65-15 bile kullanabilirsiniz. Kış lastiğinin özellikle karda kullanılacaksa ince tabanlısı makbuldür.

delimai

evet neden ince olsun istenir kıs lastikleri..şimdi mantıken ne kadar çok basarsa yere o kadar tutuculuk sağlaması gerekmiyormu..ne kadar ince olursa o kadar batar..kar sapanlarını düşünün..
Levent Ayas

Alfadanadam

Maksat batmamak değil ki tutunmak. Birim alana ne kadar fazla yük uygulayabilirseniz o kadar tutunursunuz.
Basit bir örnekle, çivinin ince uç tarafı mı tutunur, baş tarafı mı? Ya da hangi tarafından yere batırırsanız yere daha fazla güç uygularsınız.

Bülent'im, Alfisti Turkey tarihinin 160.000'inci mesajı sana nasip oldu.  ;D

agucba

İnce olması durumunda santimetre kareye düşen ağırlık daha fazla olacağından, kışın ince lastik tercih edilir.

Buna örnek olarak WRC yarışlarını verebiliriz. Monaco, İsveç (eski Bin Göller Rallisi) gibi kar üstünde gerçekleştirilen yarışlar ile toprak parkurda gerçekleştirilen yarışlarda (mesela Yeni Zelanda, İngiltere Rallisi) kullanılan lastikler incedir. Hatta İsveç Rallisi'ndeki lastikler bisiklet lastiği gibi incedir nerede ise.

///////////////

Sportivo

Maksat batmamak değil ki tutunmak. Birim alana ne kadar fazla yük uygulayabilirseniz o kadar tutunursunuz.
Basit bir örnekle, çivinin ince uç tarafı mı tutunur, baş tarafı mı? Ya da hangi tarafından yere batırırsanız yere daha fazla güç uygularsınız.

Site yönetiminin takdiri fakat her 50K katıncı mesajı atacak üyelere çam sakızı çobanağızı bir hediye verilsin bence. Foruma renk gelir. Gerekirse gönüllülük esasına dayalı forum içi bir kumbara yapılabilir. İsteyen gönlünden koptuğu kadarını bu kumbaraya atıp toplanan meblağ ile çalışabilir. Sadece bir öneri.
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

EskiTüfek

Mühendis olan sensin ama bu mantıkta sanki bir yanlışlık var. :)

Bu söylemle hareket edilip, otobüs/kamyon gibi ağır vasıtalara baktığımızda, karlı/buzlu vs... yollarda, yoldan çıkan araçların büyük çoğunluğu  bu ağır vasıta araç kategorisinde oluyor. :D

Hadi müyendizler buna da cevap verin.:P

Alper

İnce olması durumunda santimetre kareye düşen ağırlık daha fazla olacağından, kışın ince lastik tercih edilir.

Buna örnek olarak WRC yarışlarını verebiliriz. Monaco, İsveç (eski Bin Göller Rallisi) gibi kar üstünde gerçekleştirilen yarışlar ile toprak parkurda gerçekleştirilen yarışlarda (mesela Yeni Zelanda, İngiltere Rallisi) kullanılan lastikler incedir. Hatta İsveç Rallisi'ndeki lastikler bisiklet lastiği gibi incedir nerede ise.

Yalnız isveç te faaln kullanılanlar direk çivili lastik :)
Zaten lastiğin genişliğinin bir önemi kalmıyor.
Çivi ne kadar iyi saplanırsa o kadar iyi ve stabil gidebiliyor.
Yani kaç tane çivi var ve dizilişleri nasıl o önemli.
Ama kar üzerinde her zaman ince lastik iyidir.
205 ise 195 iyidir daha da inceltmek bizim ülkemizde zaten kar çok fazla kalmadığı için (her bölge için konuşmuyorum) asfaltta ve ıslak zeminde daha fazla gidildiğinden 195  daha iyi olur.
195 60 15 mesela iyidir
185 60 15 karda daha iyidir ama ne kadar süre karda ne kadar süre kuru veya ıslak zeminde gidilecek o önemli.

Alfadanadam

Sıradan vatandaş Bektaşım,

Öncelikle kamyonların yoldan çıkmalarını sebebi ağırlıkları ya da hafiflikleri değildir. Hatta aracın toplam ağırlığının yol tutuşa çoğu zaman negatif etkisi vardır. Şöyle ki merkez kaç kuvvetinin formülü m.v2/r'dir.
Yani kütle çarpı hızın karesi bölü yarıçap. Bu sebeptendir ki bizler bir viraja girerken mümkün olduğunca içten girer, yol müsaade ettikçe de dıştan çıakrız virajdan. Aslında burada yaptığımız şey virajın yani bir kısmı da olsa dairenin yani oluşturmaya çalıştığımız dairenin yarıçapını arttırmak. Bilindiği gibi payda ne kadar azalırsa eşitlikteki rakam da o kadar artar. Buradaki hesapta da aynı şekilde yarıçap ne kadar artarsa merkez kaç kuvveti de o kadar azalmış olur. Aynı şekilde kütle ne kadar artarsa merkezkaç kuvveti de o oranda artar. Ancak hızın bu denklemde etkisi kütleye göre oldukça yüksektir. O sebptendir ki 70'le girdiğiniz virajda arttıracağınız tek bir kilometre/saat bile çok ciddi etkiler aracınızı. Merkezkaç kuvveti hızın karesi sebebiyle doğrusal artmaz.
Gelelim olayın diğer aktörlerine. Mukayese edilen aynı iki aracın biri yüklü diğeri yüksüz olsun. Eğer kabul edilebilir şekilde yüklenmişse yoltutuş daha iyi olmuş olabilir. Onun sebebi de referens alınan diğer araca göre açlalmış olması yani ağırlık merkezinin tekerlek yatay eksenine yaklaşmış olmasındandır. Ancak onun da bir limiti vardır elbette. Ağırlık merkezinin aşağı inmesiyle kazanılan devrilmeme kazanımı eğer kütlenin artışı sebebiyle merkezkaç kuvvetindeki artıştan az ise bu merkez kaç kuvveti anlamında dezavantaj olacaktır.
Gelelim lastik hadisesine. Normal şartlarda bir aracı savrulmaktan alıkoyan şey lastiklerin zeminle yaptığı sürtünme kuvvetidir. Zaten Viraj alırken yoldan çıkmışsanız, lastiklerin sürtünme kuvveti < merkezkaç kuvveti demektir. Bu şartlar kuru havalarda bu düz mantıkla işler. Ancak yağışlı ve karlı havalarda hadise biraz daha farklıdır. Yağmurlu havalarda geniş tabanlı lastik daha dar tabanlıya göre yüzme eğilimine girer.(aquaplanning). Yani aynı desendeki aynı marka iki lastikten taban genişliği dar olan avantajlıdır. Bu avantaj elbette koşulsuz olarak taban azaldıkça devam etmez. Bunun olması gereken optimum noktasını otomobil üreticileri belirlemiştir zaten. Sırf bu sebep bile her zaman fanrikanın tavsiye ettiği ebatların kullanılması gerektiğini kanıtlar niteliktedir.
Kardaki hadise ise insanların ayaklarına taktıkları kar paleti sizi yanıltmasın. O paletleri takmaktaki amaç batmamaktır. Aslında ince taban kesiti tavsiye edilmesindeki mantığın birebir aynısıdır. Temas eden yüzey alan genişletilerek birim alana minimum yük verilmek istenir. Kar'ın batma eşiğinin altında kaldıysa uyguladığınız yük siz karda batmazsınız, eğer kar batma eşiği üzerinde kaldıysanız ayağınızda palet olsa da batarsınız. Aynı şekilde karlı yüzeylerde ince tabanlı lastik kullanılmalı ki birim alana maksimum yük verebilelim ve lastik batabileceği kadar yere batarak yumuşak olan zemine değil de en son batabildiği son sert zemine kadar batabilsin ve zemin ile sürtünme elde edilebilsin.
Akşam akşam fazla yazdım galiba, üşenmeden okuyanlara teşekkürler. :)

Edit: Mini düzeltme.

Alper

Üşenmedim okudum sonuna kadar.
Parmaklarına sağlık abi.

delimai

Yazan usenmemisde biz okuaywmi usenecegiz.   :)tesekkurler aciklqma icin....aklima yattti :)e simdi  4 de jant almak lazim  o vakit...aslinda lastik ebatlarida kuculecegi icin maaliyet dusecektir,toplam fiyat yaklasik ayni cikacaktir diye tahmin diyorum...hem lastikler sokulup takilmayacaktir,5 bijon sok tak..
Levent Ayas