Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Boya Koruma ve Yıkama

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alfisti

aman baba dediğin öyle kolay bişi değil.... dün pazar, hava güzel, hadi azıcık yapayım dedim, kollarım koptu ayaklarım et kırığı oldu:)

quote:

Tolga wrote:

İşte Birmotun yaptığıda "Boya Koruma" adı altında parlatmaktan başka bir şey değil.. Süpermarketlerden alacağınız 15 milyonluk iyi marka cilalar ile bu işi kendiniz de yapabilirsiniz.. Tek dikkat etmeniz gereken arabanızın plastik aksamlarına bulaştırmamak..  ki birmot buna dikkat etmiyor bile..

Ulvi Toprak Tire/İzmir
1998 145 1.4 TS ( 2004 de satıldı)
2004 147 1.6 TS Distinctive (2011 de satıldı)
2009 159 JTDM Distinctive Plus QTronic (2023 de satıldı)
2023 Tonale MHEV Veloce

n/a

Günaydınlar Tolga Bey,

daha önce yaklasık 3 yıla yakın su kimyasalları üzerinde uzmanlastım, ve güney bölgelerde sartlandırma yapan bir amerikan kimyasal firmasının sorumlularından biri olarak çalıstım. konu ile ilgili olarak fikirlerimi paylasayim: Arac yıkanırken en önemli konu suyun ne az kirecli ne de fazla kirecli su ile yıkanması. Su cok az kirecli veya kirecsiz oldu mu korozif tarafta yer alır. Fazla kireçli olması da istenmez. Bu nedenle yıkama suyu icin ideal olarak icilebilen sehir suyu kullanılabilir. Kirec dedigimiz sey su icerisindeki Ca ve Mg iyonlarının toplamıdır.  Calgon olayı beni ciddi ciddi düsündürdü. Çünkü özellikle fabrika ortamında calısan arkadaslar varsa bilirler; ısı değistiricilerde ,  borularda vb yerlerde kirecli birikinti oldu mu asidik bir temizlik, çevrim yapılır. Bu işlem sonunda kirecli bölge büyük ölçüde yok olur ( asidik miktar önemlidir) Kısım kireçten arınır ancak kirecle birlikte ekipmanın çevrim yapılan tarafında yüzeyden aşınma da meydana gelir. Bu nedenle asidik temizlik istenmeyen , çaresiz kalındığında basvurulan bir durumdur. Calgon un içeriği tam olarak ne bilmiyorum ancak bildigim sey kireci belirli ölçülerde asit ile bertaraf ettiğimizdir. Bu noktada evlerimizde calgon kullanıyoruz. Ancak calgon zararsız bir kimyasal degil . içerik olarak makinelerin belirli bölgeleri için yapılmıştır. Araçlarımız için kesinlikle zararlı olacağını düşünüyorum. 

Sildiğimiz bezlere gelince , parça kumas satan dükkanlarda yumusak peluşlar var. Ben deri den daha iyi sonuç verdiğini düsünüyorum.

Sabah sabah bayağı basınızı ağrıttım Register or Login" alt=""/> o yüzden burada bırakayım.

Güzel Bir Hafta Gecirmeniz Dileklerimle

Evrim

quote:

Tolga wrote:

Peki size bir soru..  Arabayı yıkadık şampuanla, hortumla su tuttuk.. Sonra bir kova suyun içerisine calgon atttık bir ölçek ve süngerle bir daha duruladık ve sonra kuruladık.. Sizce çözüm olur mu ? Sonuçta kireç sökücü.. Bir zararı olmaz herhalde boyaya..

n/a

Bilgiler süper olmuş teşekkürler : ) Arabayla yıkamayla ilgili derken bayağı şeyler öğreniyoruz aslında konularında uzman olan arkadaşlardan : )

quote:

jarama147 wrote:

Günaydınlar Tolga Bey,

daha önce yaklasık 3 yıla yakın su kimyasalları üzerinde uzmanlastım, ve güney bölgelerde sartlandırma yapan bir amerikan kimyasal firmasının sorumlularından biri olarak çalıstım. konu ile ilgili olarak fikirlerimi paylasayim: Arac yıkanırken en önemli konu suyun ne az kirecli ne de fazla kirecli su ile yıkanması. Su cok az kirecli veya kirecsiz oldu mu korozif tarafta yer alır. Fazla kireçli olması da istenmez. Bu nedenle yıkama suyu icin ideal olarak icilebilen sehir suyu kullanılabilir. Kirec dedigimiz sey su icerisindeki Ca ve Mg iyonlarının toplamıdır.  Calgon olayı beni ciddi ciddi düsündürdü. Çünkü özellikle fabrika ortamında calısan arkadaslar varsa bilirler; ısı değistiricilerde ,  borularda vb yerlerde kirecli birikinti oldu mu asidik bir temizlik, çevrim yapılır. Bu işlem sonunda kirecli bölge büyük ölçüde yok olur ( asidik miktar önemlidir) Kısım kireçten arınır ancak kirecle birlikte ekipmanın çevrim yapılan tarafında yüzeyden aşınma da meydana gelir. Bu nedenle asidik temizlik istenmeyen , çaresiz kalındığında basvurulan bir durumdur. Calgon un içeriği tam olarak ne bilmiyorum ancak bildigim sey kireci belirli ölçülerde asit ile bertaraf ettiğimizdir. Bu noktada evlerimizde calgon kullanıyoruz. Ancak calgon zararsız bir kimyasal degil . içerik olarak makinelerin belirli bölgeleri için yapılmıştır. Araçlarımız için kesinlikle zararlı olacağını düşünüyorum. 

Sildiğimiz bezlere gelince , parça kumas satan dükkanlarda yumusak peluşlar var. Ben deri den daha iyi sonuç verdiğini düsünüyorum.

Sabah sabah bayağı basınızı ağrıttım Register or Login"/> o yüzden burada bırakayım.

Güzel Bir Hafta Gecirmeniz Dileklerimle

Evrim

quote:

Tolga wrote:

Peki size bir soru..  Arabayı yıkadık şampuanla, hortumla su tuttuk.. Sonra bir kova suyun içerisine calgon atttık bir ölçek ve süngerle bir daha duruladık ve sonra kuruladık.. Sizce çözüm olur mu ? Sonuçta kireç sökücü.. Bir zararı olmaz herhalde boyaya..

alfisti

ben onu bunu bilmem... hala ,sağ kolum, sırtım ve bacaklarım deli gibi ağrıyor:)
Ulvi Toprak Tire/İzmir
1998 145 1.4 TS ( 2004 de satıldı)
2004 147 1.6 TS Distinctive (2011 de satıldı)
2009 159 JTDM Distinctive Plus QTronic (2023 de satıldı)
2023 Tonale MHEV Veloce

n/a

Makinasını al abi.. 20-30 milyon gibi rakamlara vardı metroda : )

quote:

alfisti wrote:

ben onu bunu bilmem... hala ,sağ kolum, sırtım ve bacaklarım deli gibi ağrıyor:)

t_e_m

Yarın aracıma üçüncü boya korumamı yaptırıyorum, merak ettiğim konu, bu ilaçla fırçasız yıkama yararlı mıdır zararlı mıdır koruma sonrasında?
Burada yazanları da komple okudum, ortak bir sonuç yok, herkes farklı düşünüyor.

Edited by - t_e_m on 16/08/2008  14:46:06

Cem

Bence fırçasız yıkama zararlıdır,ovalamadan kir sökme özelliği olduğundan, boya koruma olarak yapılan cila ve beneri maddeleri de sökecektir. Sert bir kimyasal bileşim olduğunu biliyorum,en güzeli güvendiğiniz bir yerde süngerle yıkatma. VE dedikleri gibi megiuars işinin ehlidir,sadece yıkama için bile olsa gidilir.

SertackeS

ben de bu konuda çok uğraştım. fırçasız yıkamak gerek ama nasıl?

kimyasalla yıkayıp su ile durulayınca araç inanılmaz parlak görünüyor. ancak boya koruma parlatma  yaptırmışsanız kimyasal madde bu koruma ve parlaklığında etkisini azaltıyor.

ben çözümü şöyle buldum: boya koruma ve parlatma yaptırdım. sonax ın formel 21 denen balmumu vs şampuanını aldım. bir tane de yıkama eldiveni.

10günde 1 aracıma güvendiğim bir petrol istasyonunda su vurdurup şampuan ve eldivenle kendim yıkıyorum. eldiveni çamaşır makinesine atıp toz kir ve taş parçacıklarından arındırıyorum. ayda bir ise sonaxta formel 21li yıkama yaptırıyorum.

böylece hem boya korumanın etkisini uzatmış, hemde parlak ve çiziksiz olmasını sağlamış oluyorum.

Edited by - SertackeS on 16/08/2008  11:24:09
2007 GT  1.9JTD Q2
2011 Giulietta 1.6JTD Distinctive beyaz
2011 Giulietta 1.6JTD Distinctive kırmızı

Dentist

Daha önce bir kaç kez yazıldığı gibi püskürtme değil,süngeli yıkamayı tecih etmek gerek.
Ben uzun zamandır benim huysuzluklarıma sabırla katlanan bir yıkamacıya gidiyorum ve çok memnunum.Önce jantlara ve motora Meguiar's ürünlerini püskürtüp,sonra yıkatıyor,daha sonra yine Meguiar's şampuanı ve eldiveniyle yıkatıp,kurulama bezleriyle işi bitiriyorum.Arada bir de bu yıkamadan sonra nxt tech wax ile cila sürüp,microfiber beziyle siliyorum.Günlük bakım olarak ta Meguiar's ın Ultimate Quick Detailer spreyini sıkıp,yine microfiber beziyle siliyorum.

Her gün 15 dk lık temizlikle de bu parlaklığı sürekli hale getiriyorum.
Sonuçlar imzamdaki fotoğraflarda ya da 34 GS 0347 de görülebilir.
Bir zamanlar bunlar vardı;artık yoklar...

146 1.4 TS
147 1.6 TS Distinctive
159 1.9 JTD Distinctive Plus Qtronic
159 1750 Tbi-Ti
159 1.9 SW JTD Distinctive Qtronic