Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfa motorları verimlilik hesaplarım

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bussone

Öncelikle ilgi için teşekkür ederim. Birşeyleri yazabilmek ve paylaşabilmek elbette külfet ve zahmet değil, zevkle yapıyorum. Benim bu konu hakkında yazarken öncelikli amacım kullandığımız otomobillerin motorlarının pozitif ya da negatif taraflarını tanıtmak değildi. Biraz dünya nereye gidiyor ve Alfa motorları teknolojide bunun neresinde görelim istedim. Elbette diğerlerinden aşağı kaldığı veya üzerinde olduğu noktalar olacak çünkü birçoğumuzun aile otomobilleri ya da aile otomobillerinin biraz performans baharatı serpilmiş halini kullandığını düşünürsek bu tür motorlar çok amaçlı yapılır, çok amaç az verimlilik demek zaten.

Orhan Bey siz hakikaten konu ile çok ilgilendiniz sağolun. Bu seferki sorunuzun cevabı maalesef sizin TBi'ın "verimli" olduğunu gördüğümüz kadar olumlu olmayacak. Bütün içten yanmalı-buji ateşlemeli-silindirli motorlar aynı esasa göre çalıştığından 1.0L de olsa 4.7L de olsa verimlilik (BSFC, BMEP ve EPC) açısından yarış motoru olmaması kaydı ile karşılaştırma yapabiliriz. Bu verimlilikler o hacimden en iyisinin elde edilmesi için sahip olunan teknolojinin, AR-GE'nin ve harcanan teknik emeğin vs. iyi bir göstergesi. Ayrıca silindir sayısı arttıkça hem hareketli parça sayısı ve sürtünme yüzeyi miktarı hem de yanma hacmi artacağından mekanik ve termal kayıplar da daha fazla oluşuyor, ayrıca  daha büyük motora 8000 d/dk çevirtmek de cabası. Yani performans motorunun de üstesinden gelmesi gereken ekstralar var. Örnek olarak 1997 Honda B16B 1.6L motoru ile 2009 Ferrari 4.5L V8 motorun verimlilikleri neredeyse birebir aynı. Çok takdire şayan bir örnekse 1967 Alfa 33 Stradale'de bundan 44 sene önce elde edilen muazzam verimlilikler. Bu motor Spica enjeksiyonlu 2.0L V8 inanılmaz bir motor bana göre, hem de sadece 16 sübaplı.

SO ve MPC için ise otomobilleri sınıf bazında değerlendirmek daha doğru, ki zaten o şekilde verdim. 2.0L TS 16V motorun 21 m/s MPS değeri ile spor-performans klasmanında olmasına da dikkatinizi çekerim. Ama isterdim ki bu motor GTV ve Spider'a girerken sahip olduğu potansiyelin hepsi sağlanmış şekilde gelsin. Klasman bazında bir MPS ve SO karşılaştırması için üreticilerin spor araçlarına koyduğu motorları karşılaştırabiliriz mesela 2003 Alfa 2.0 JTS-2001 Honda K20A-2003 Renault F4R730 ya da Alfa 3.2L V6 24V-Renault 3.0L V6 24 V.
Dr.Ingegnere Bussone

Orhan Isvan

Utku Bey, asıl siz sağ olun. İlgilendiğim ama çoktandır bilimsel temelde bilgi alamadığım konularda yıllar sonra bana bu olanağı sağlamış oldunuz. Çok eskiden Teknik Üniversitede makine mühendisliği okuyan ağabeyimle bunları konuşurduk. Şimdi O California?da ve pek görüşemiyoruz. O zamanlar Alfa Romeo motorları bu gibi konularda çok üstündüler. Binek otomobil olmayan Stradale bir tarafa, o devrin Giulia, Giulietta, Alfetta, v.s. gibi modelleri de daima rakiplerinin ilerisinde idiler.

Şimdi artık o kadar ilerisinde değillerse de, şayet tablonuza bahsettiğim 3.16, A4, C160 gibi rakiplerinin aynı devre ait motorlarını koyarsanız yine de Alfa?ların eski günlerinden bazı genleri bir ölçüde korudukları ortaya çıkar sanıyorum.

Verimin (BSFC, BMEP ve EPC) silindir hacmiyle alakası olmadığını anlıyorum. Ancak tıpkı Alfa Romeo gibi; 1990 ların sonlarında BMW, Audi ve Mercedes de 3, 4 ve C serilerinde çok verimli 1.6L veya 2.0L motorlar kullanmamış olabilirler. Eğer kıyaslarsanız nasıl bir sonuç çıkacağını samimiyetle, ön yargısız, merak ediyorum.

SO kıyaslamasını kendimiz de yapabiliyoruz ve 120 HP güç veren 1.6L Twin Spark?ı 2000 yılı öncesi (hatta biraz sonrası dahil) 100 - 110 HP güç veren Audi, BMW ve Mercedes gibi rakiplerinin önünde görüyoruz. 1.6L 125 HP Honda Civic biraz daha iyi ama yanılmıyorsam TS motordan epey sonra çıkmıştı. Keza 2.0L TS da, o zamanlar 130 HP civarında seyreden sözkonusu rakiplerinin önündeydi diye hatırlıyorum.  

Doğrudur, GTV ve Spider?a gelince keşke potansiyeli arttırılmış motorlar kullanılabilseydi. Ben sadece sportif segmentte yaptığınız ve Alfa açısından hiç de yüz ağırtıcı sonuçlar vermeyen kıyaslamayı, bahsettiğim sedanlar için de yaparsanız manzaranın o kadar da kötü olmayabileceğini, Alfisti?lerin yüzünü güldürebileceğini söylemeye çalışıyorum. Hem TS, hem de TBi motorları için. Yoksa amacınızın Alfisti?leri sevindirmek veya üzmekle ilgisi olmadığı baştan belli ve yeterince açık elbette.  

Bu çerçevede çok merak edegeldiğim bir konu var: verimin hangi devirde ölçüldüğü. Maksimum tork devri, maksimum güç devri veya başkaca sabit bir devir mi esas alınıyor yoksa güç veya tork eğrisinin medyanı falan mı alınıyor? Yani BSFC, BMEP ve EPC değerleriyle motorun devri arasındaki ilişkinin ne olup ne olmadığı hakkında bilgi verirseniz çok makbule geçer.

bussone

Genel alışkanlık olarak BSFC, BMEP ve EPC maksimum güç ve elde edildiği devir üzerinden yapılıyor. Güç torkun ve devrin doğrusal bir fonksiyonu olduğu için diğer devirler ve güçler için de yapılabilir elbette. Genelde otomobil motorlarında  maksimum torkun elde edildiği devirde BMEP değerleri %10-15 daha yüksek çıkıyor.

Bu konuda yapabileceğimiz değerlendirmeleri sizlerin de ilgisi ve katkıları ile yaptık sanırım. En kısa sürede biraz motordan dışarı çıkıp, motor ve otomobil performansı ilişkisini kabaca kurabildiğimiz ve aslında kullanıcıyı doğrudan ilgilendirebilecek power to weight ratio (güç ağırlık oranı) üzerine konuşabileceğimiz yeni bir topic açmayı planlıyorum.
Dr.Ingegnere Bussone

evrenalpar

Öncelikle bilgiler için teşekkürler, elinize sağlık..

Turbonun devreye girdiği (genelde 2500 devir) andaki o fırlama hoşuma gitmiyo, kimisi de bunu tersine çok seviyor demişsiniz.

Açıkçası çok fazla motor teknolojilerinden anlamam, az çok bilirim ama bu yeni teknoloji (M.Air) yani subapların sürekli kendini otomatik olarak ayarlaması olayından dolayı sanırım, ben Giulietta'da (1.4T 170 Hp) turbonun devreye girip girmediğini hiç hissetmiyorum.
Yani araç çok iyi bir akışkanlığa sahip ve verimini her devirde iyi veriyor gibi geliyor bana. Bilmem diğer kullanan arkadaşlar bana katılacaklar mı?

Benim de ilk Turbo motor deneyimim, normalde ben de korkarak bakardım turbolu araçlara ama alışmamız lazım ve siz de bu yeni teknoloji sayesinde belki Turbolu araçlara daha sıcak bakabilirsiniz ileride.. :)

206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Giulietta M.Air (2010-2012)
Honda CR-V (2012-2013)
Audi A3 1.6TDI S-Tronic (2013 - 2016)
Alfa Romeo 159 1.9JTD SW (2016 -2017)
Giulietta M.Air TCT (2017-...)

bussone

Evren Bey,

Ben ne dersem diyeyim motor teknolojisinin geleceği turboda, bunu ben de kabul ediyorum. Ayrıca spor bir araçta turboya hiçbir zaman hayır demem, diyemem:) Benim pek sıcak bulmadığım dizel gibi düşük devirde çalışmaya ayarlanmış turbolu motorlar.
Dr.Ingegnere Bussone

kemalkml

bu değerli paylaşım için teşekkürler ,emeğinize sağlık .honda gerçekten atmosferik motorlarda çok ciddi teknolojiye sahip , bu belkide motosiklet teknolojisinin binek otomobile yansıması. sakin kullanımda ekonomik ve sorunsuz çift egzantirikli vtec'ler gerçekten keyifli araçlar eğer devir çevirmeyi seviyorsanız ,eski bir honda kullanıcısı olarak limitörsüz motorla 8500 devir çeviriyordum ve bunu neredeyse her gün bu şekilde kullanıyordum :)hararet yok sorun yok.

Edited by - kemalkml on 05/03/2012  22:10:19

dnr1

Vtecle toyota vttı kapışmasının sonucu toyota aldı.vteclerin hızlanmasını olagan üstü bulmuyorum..type r ve s 2000 hayranıyım..ama onlarında sırrı devir çevirmek..yani ne kadar yakıt o kadar güç..bir nevi aşırı besleme gibi turbo benzeri ama,tork fakiri..hem ne kadar ateşli motorda olsa atmosferikte 200 hp kimseye yetmiyor..hepsi gidip turbo taktırıyor.
benim şuana kadar hayranlık güç verimlilik,ekonomi hayranı oldugum turbo fsi motorlar..v6 280 hp gücünde 100km tüketimi 5.1 mi neydi..ben bu teknolojiye hasta oldum.
gerisi boş.
[url="http://img16.imageshack.us/img16/64/sanalmod3.jpg"]http://img16.imageshack.us/img16/64/sanalmod3.jpg[/url]

bussone

Çok devir çeviren motorların günlük/şehiriçi ağırlıklı kullanımda hiç bir pratik tarafı olmadığı fikrindeyim. Zaten belirli bir hacimdeki atmosferik bir motordan alınabilecek tork kısıtlıdır, ama yüksek güçler devir kapasitesinin arttırılması ile elde edilebilir. Bu durum tabii ki halen hacimsel bir verimlilik yakalanabilmesi ve çok kısa zaman dilimlerinde uygun bir yanmanın sağlanması kaydı ile sağlanabilir, aksi taktirde yeterli yakıt girse de havasızlıktan düzgün bir alev cephesi oluşmadan yanma döngüsü bitmiş olur . Herşey bir yana ayrıca güvenilirlik ve pratiklik konusu da ön plana çıkıyor, motorun ömrünü etkilemeyeceğini varsaysak bile 200hp alabilmek için 8000 d/dk çevirerek gezmek ne kadar pratik bir durum tartışılır. Bu nedenle her ne kadar sportif keyif de verseler artık bu motor tiplerinin genel kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini, bu nedenle de sadece super-sport ve supercar sınıfına yakışacağını düşünüyorum.
Dr.Ingegnere Bussone

EskiTüfek

Hep demişimdir, Bana göre 2 lt.lik bir motora o devri çevirtmek önemli değil, 6 lt.lik bir motora çevirtmek önemlidir. Yoksa bkz. motorlar 15-16 bin devir çeviriyorlar.

bussone

Konu bir sene sonra canlanmışken Alfa motorlarının torklu motorlar olduğu konusunda genel kanıya ise katılmadığımı ifade etmek isterim. TS motorlarda kullanılan ve Fiat-Lampredi motoruna çok benzeyen yüksek stroklu (undersquare) düzenin yüksek tork sağlaması amacı ile tasarlandığı söylenegelir. Fakat strok'un yüksek olmasının da rakiplerine göre en fazla 3-5 Nm bir tork farkı yarattığı ve sunulan torkun da dönemi motorlar içinde normal seviyelerde olduğu görülüyor. Sonuç olarak Alfa TS motorunun sportif amaçlar gözetilerek tasarlanan bir motor olarak görülmesini ve bu motorun bulunduğu otomobillerin de spor araç beklentisi ile kullanılmasını doğru bulmuyorum. TS motorların sesi hoş sayılabilecek ortalama bir aile otomobili motoru olduğunu düşünüyorum.
Dr.Ingegnere Bussone

Alfadanadam

Utku bey sizi tekrar yazarken görmek için bu konulara birşeyler yazmak gerekiyorsa ben ara ara yazarım birşeyler, razıyım yani :)

bussone

quote:
Utku bey sizi tekrar yazarken görmek için bu konulara birşeyler yazmak gerekiyorsa ben ara ara yazarım birşeyler, razıyım yani :)

Üzerinden o kadar zaman geçince unutmuşuz böyle bir konu açıldığını. Forum'a çok kısa süreler girebildiğim için genelde diğer konularda katkı yapamıyorum. Yine de yeniden yazmak güzel oldu gerçekten, ilginiz için de tekrar teşekkürler.
Dr.Ingegnere Bussone

Alfadanadam

Sık sık yazılarınızı okumak dileğiyle :)

murat

quote:

Konu bir sene sonra canlanmışken Alfa motorlarının torklu motorlar olduğu konusunda genel kanıya ise katılmadığımı ifade etmek isterim. TS motorlarda kullanılan ve Fiat-Lampredi motoruna çok benzeyen yüksek stroklu (undersquare) düzenin yüksek tork sağlaması amacı ile tasarlandığı söylenegelir. Fakat strok'un yüksek olmasının da rakiplerine göre en fazla 3-5 Nm bir tork farkı yarattığı ve sunulan torkun da dönemi motorlar içinde normal seviyelerde olduğu görülüyor. Sonuç olarak Alfa TS motorunun sportif amaçlar gözetilerek tasarlanan bir motor olarak görülmesini ve bu motorun bulunduğu otomobillerin de spor araç beklentisi ile kullanılmasını doğru bulmuyorum. TS motorların sesi hoş sayılabilecek ortalama bir aile otomobili motoru olduğunu düşünüyorum.

Ben de tamamıyla katılıyorum. TS'ler ilk çıktıkları yıllar için sağladıkları güç ve bana göre harika sesleri  nedeniyle sportif algı yaratmış olsa da pek de yüksek sayılmayan tork değerleri ve dolayısıyla alt devirlerin dayanılmaz geberikliği düşünüldüğünde, tam tatmin sağlayacak bir sportf sürüş sağlayamıyorlar. Gerçek bu..Ama yine de benim gibi ortalama beklentileri olan biri için mükemmel motorlar
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

bussone

Murat Bey, alt devirlerin geberikliği zaten bütün küçük hacim atmosferiklerin ortak karakteristiğidir fakat sorunu olduğu söylenemez. Yani durum pek Alfa'ya özgü değil ama Alfa da bu durumun dışında değil. Bu alt devir açığını az hissettirmenin en akıllı yolunun kısa oranlı düşük vitesler ve hafif şasi olduğunu düşünüyorum. Malesef Alfa her ikisi üzerine de çok eğilen bir üretici değil (bir kaç 10 yıldır), özellikle son bir kaç nesildir de ağır otomobiller üretir oldu. Aslında bu konuda bilgili arkadaşlarımız varsa Alfa'lar neden ağır (bence sadece 159/Brera serisi değil) öğrenmeyi çok isterim.
Dr.Ingegnere Bussone

kemalkml

quote:

Vtecle toyota vttı kapışmasının sonucu toyota aldı.vteclerin hızlanmasını olagan üstü bulmuyorum..type r ve s 2000 hayranıyım..ama onlarında sırrı devir çevirmek..yani ne kadar yakıt o kadar güç..bir nevi aşırı besleme gibi turbo benzeri ama,tork fakiri..hem ne kadar ateşli motorda olsa atmosferikte 200 hp kimseye yetmiyor..hepsi gidip turbo taktırıyor.
benim şuana kadar hayranlık güç verimlilik,ekonomi hayranı oldugum turbo fsi motorlar..v6 280 hp gücünde 100km tüketimi 5.1 mi neydi..ben bu teknolojiye hasta oldum.
gerisi boş.

tabiki sırrı devir çevirmek. mesela b16a motorlar 1990 ların başlarında üretilmiş o dönemde litre başına 100 hp ve üstü atmosferik güç üreten motor torku düşük bile olsa bence ciddi bir başarı.ayrıca değişken subaplı motorların en sorunsuz olanları hondalar benim bildiğim kadarıyla .

shadycome

Devam :)

kemalkml

quote:

Devam :)

nasıl devam edelim? :) ben mesela atmosferik deyince direk olarak honda'yı överim , kargadan başka kuş tanımam :) içimde farklı bir honda sevgisi var napıyım

shadycome

bende bu makaleyi okuduktan sonra hondalara şöyle bir baktım da onlar nasıl bir makine ?
bu 1.6 vtiler atmosferik motora sahipler değil mi ?
ama 160 hp güç mü üretiyorlar.. Bizim 2.0 tslerden daha mı seriler ?
benim bu başlıktan anladığım bizim alfalarda sadece senfoni gibi ses var başkada birşey yok öylemi?
bende aracımı 2.0 atmosferik motorlar arasında en güçlü araç sanıyordum tabi diğer araçlara binmediğimiz için bilemiyor insan..
değişik..
(ama hondanında kendine has bir çizgisi yok)

ku2

Atmosferikte honda s2000 motoru 2 litre 240 bg. ve Bmw m3 3.2 lt 320 bg.
--
2004 Subaru Impreza WRX STI / 34 VK 0778
2015 Subaru Levorg 1.6 GT-S SPORT / 06 BM 4785

kemalkml

quote:

bende bu makaleyi okuduktan sonra hondalara şöyle bir baktım da onlar nasıl bir makine ?
bu 1.6 vtiler atmosferik motora sahipler değil mi ?
ama 160 hp güç mü üretiyorlar.. Bizim 2.0 tslerden daha mı seriler ?
benim bu başlıktan anladığım bizim alfalarda sadece senfoni gibi ses var başkada birşey yok öylemi?
bende aracımı 2.0 atmosferik motorlar arasında en güçlü araç sanıyordum tabi diğer araçlara binmediğimiz için bilemiyor insan..
değişik..
(ama hondanında kendine has bir çizgisi yok)

evet civic vti lerde kullanılan motor  b16a2 kodlu 1.6 litre ve 160 beygirdir. vti 0-100 hızlanması 7 saniye civarındadır. motoru iyi duramda bir vti 2.0 litre motorlu araçların çoğuna toz yutturabilir . hatta 90 lı yılların 2.5 lerine bile kafa tutabilir rahatlıkla . birde bunların jdm denilen yani japon pazarına üretilmiş motorları var mesela b16a5 kodlu motor bizim buradaki b16a2 ile aynı alt yapıya sahiptir .çok küçük sıkıştırma farkı ve yazılım farkıyla 174 hp güç üretir . b18c serileri 175-200 hp arası güce sahiptir. hondaların diğer güzelliği ise motor değiştirmeye melezlemeye şanzıman değişimine yani teknik oynamalara izin vermesi modifikasyona uygunluğu ve parça bolluğu. mesela şöyle örnekleyelim piyasada çok bulanan civic 1.4 is ve 1.6is-ies (1996-2001) 1.4 is 93 hp güce sahip ve kısa oranlı bi şanzumanı var 0-100 hızlanması 10 sn civarında .1.6 ies 120 hp güce sahip ve gereksiz uzun bir şanzumanı var yine 0-100 hızlanması 10 sn civarı 1.4 is ve 1.6 ies 2. vites sonuna kadar kafa kafaya yürür. biz bunu şöyle yapabiliriz 1.4 alıp şanzumanı orjinal bırakıp buna 1.6 ies motoru koyarsak ( gayet kolay yapılabilir) çok güzel hızlanan bi araca sahip oluruz .ve honda motorları orjinal alt yapılarıyla 0.3 bar gibi düşük basınçlı turbo uygulamalarına müsaitttir, besleme problemi olmadığı sürece uzun kilometreler turbolu olarak kullanılabilir .ama evet bi accord'un 156-159 gibi karizması yok bunda hemfikiriz :)

Edited by - kemalkml on 19/07/2012  23:19:50

Alper

Itiraf edeyim bi ara satip volvoyuda alfayida ya type r yada s2000 almaya niyetlenmedim degil hatta typer ile anlasmisken bir kac problemi vardi o yuzden vazgectim ama deli makineler her 2 hondayida cok kullandim hayat 5500 den sonra baslar onlar icin 5500 e kadar normal surus zevki verir ama vtech actiktan sonra yok boyle bir hizlanma vites yetistiremezsiniz o derece biraz yazilim yaptiysaniz ve vtech acmayi 3500 devire indirdiyseniz size kimse yetisemez ufak bi turbo ve forgetlendikten sonra ferrarilere kafa tutarlar direk 500 550 beygir oluyor makine ama tutunma zorlasiyor ve slick lastige gecmek gerekiyor.
Bu araclarin tek sorunu direksiyon kutulari ve sanziman takozlari.

shadycome

vtech tam olarak nedir?
açıldığı zaman noluyor ?

shadycome

neden alfanın 3.2lt motoru 260bg ?:((
ör: bir 3.2 gta s2000 kadar mı güç üretiyor? 2000lt nereye 3200 nereye :S

Gouki

Vtech :
Register or Login" border=0>