Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Genel Anlamda Selespeed

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

huseyinsimsek

Ya bana da öyle geliyor çünkü parça numaraları farklı, yukarıdaki numaralar başka bişey. Mekanik birçok şey benzer olabilir ama bunlar elektronik parçalar uymaz gibi geliyor ama ustam çok emin uyacaklarına.

alfaowners'ta da aynı olduklarını söyleyen bir topic'e rastladım.
156 2.0 TS - 1998

GT 2.0 JTS Selespeed - 2006

TRUPHASE

You are not allowed to view links. Register or Login
Arkadaşlar tekrar merhaba,

Bir 10 puanlık uzman sorusu daha sormak istiyorum. 2006 GT 2.0 JTS Selespeed ECU'su ile  2005 147 2.0 TS Selespeed ECU'su ile birbirine uyumlu mudur?

İkisinin parça numarası da CFC208F ama sondaki "F" harfinden sonra .13 yada .18 gibi rakamlar var. Bunlar fark eder mi?

Tolga'dan cevap bekliyorum. Bilirse Tolga bilir :)

Olmaz parça numaraları farklı. GT :55201378

147 : 46767510
[url="//www.trioacoustic.com"]www.trioacoustic.com[/url]

huseyinsimsek

Uğur Bey,

Ben de aynı parça numaraları olmadığı için uymayabileceğini düşünüyorum fakat uçak teknisyeni olarak bir çok farklı parça numaralı malzemelerin uçak gibi çok daha kompleks bir makinada bile uyabildiğini görmüşlüğüm çoktur. Tabi bunun yazılı olarak kanıtı olması gerekir. Benim de niyetim bu parçaların herhangi bir yerde birbirine alternatif olup olamayacağını yazan bir yer bulmak (yada bulamamak).
156 2.0 TS - 1998

huseyinsimsek

Arkadaşlar bu konuda bir sorum daha olacak. Birinci vites ve geri vites kullanırken, özellikle de geri viteste gaza çok yavaş yüklenince titreme ve sarsılma sizde de oluyor mu? Araç daha fazla gaz istiyor gibi. sanki manuel viteslerde araç vitesteyken gaza basmadan ayağı debriyajdan çekince yapan titreme gibi. Umarım anlatabilmişimdir.

Bana normal bir durum gibi geliyor. Çünkü sonuçta selespeed otomatikleştirilmiş düz vites. Ama beni rahatsız eden bir durum aynı zamanda.

Arkadaşlar debriyaj kalibrasyon yapıldı ve düzeldi. Selespeed ECU değişmesine gerek kalmadı.
156 2.0 TS - 1998

Alfadanadam

huseyinsimsek

Hadi gözünüz aydın :)

Bülent Bey teşekkür ederim. Nasıl bir yük kalktı üzerimden anlatamam. :serefe:

Tam da bu sorunla servise gitmiştim ama o kadar masraf edip bir sürü şey değişmesine rağmen tam araç hazır dediğimizde sorunun aynen devam ettiğini görmek büyük bi hayal kırıklığı olmuştu benim için. Gerçi yapılan işlemler için harcanan emek ve maliyete hiç sözüm yok. Araç çok keyifli hale geldi, pırıl pırıl oldu. Bu sorun da hallolunca üstüne ballı kaymak oldu. Bu forumun etkisi de çok tabiki. :alfisti:
156 2.0 TS - 1998

tolga_ozhan

Arkadaşlar bu konuda bir sorum daha olacak. Birinci vites ve geri vites kullanırken, özellikle de geri viteste gaza çok yavaş yüklenince titreme ve sarsılma sizde de oluyor mu? Araç daha fazla gaz istiyor gibi. sanki manuel viteslerde araç vitesteyken gaza basmadan ayağı debriyajdan çekince yapan titreme gibi. Umarım anlatabilmişimdir.

Bana normal bir durum gibi geliyor. Çünkü sonuçta selespeed otomatikleştirilmiş düz vites. Ama beni rahatsız eden bir durum aynı zamanda.

Arkadaşlar debriyaj kalibrasyon yapıldı ve düzeldi. Selespeed ECU değişmesine gerek kalmadı.

Ben demiştim, ben demiştim :)

SS'i daha yeni tanımaya başlarken ilk tespitimin doğru çıkması, forumdan birisinin işine yaraması sevindirdi beni :)

fmtan

Arkadaşlar merhaba..  6 aylık Alfa sahibiyim 2002-156 SS .. Alfalar konusunda cok bilgi sahibi degilim özellikle selespeed konusunda. gecen hafta burda bi başlık acmıştım özet olarak ''Aracı ilk çalıştırdıgımda 150-200 metre sonra durmak zorunda kaldıgımda (kırmızı ışık, kavşak vb..) sürekli olmasada zaman zaman stop ediyor ve robot ışıgım yanıp sönüyor. Kontak kapatıp actıgımda elektrik geliyor SS lambası yanıp sönüyor ama arac marş basmıyor. yaklaşık 20-30 dk sonra arac çalışmaya başlıyor. bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.''  şeklindeydi.. Sagolsun bazı arkadaşlar ellerinden geldigince yorumlarını esirgemediler. Bu gün ''Genel Anlamda Selespeed'' başlıgını komple okudugumda kafamda şöyle bi sorun oluştu hatta az önce aracımın başında birebir denedim. Kapı acıldıgında meydana gelen pompa sesiyle ilgili acıklamaları okudugumda kapının reel olarak acılmasındanmı bahsediyoruz yoksa merkezi kumandadan on düğmesine basmamızı mı kastediyoruz. Ben kumandadan on düğmesine bastıgımda yani merkezi kilit acıldıgında duyuyorum pompa sesini önce merkezi kilitin bip-bip sesini hemen sonrasında pompa sesini duyabiliyorum. Daha sonra kapıyı acıp koltuga oturuyorum kapıyı kapatıyorum buraya kadar normal. (sacma bi anlatım oldu ama emin olmak için bu kadar detaya giriyorum kusura bakmayın) Anahtarı kontaga yerleştirip önce mar konumuna getiriyorum bi müddet bekliyorum lambalar sönsün diye. Bu arada sanırım emniyet kemeri uyarı lambası olan kırmızı ışık söndüğünde aracı calıştırmak için fren pedalına dokundugumda merkezi kilit devreye giriyor ve tüm kapılar kilitleniyor. Tüm kapılar kilitlendiğinde ilk başta oldugu gibi yine ikinci bi pompa sesi duyuyorum bu durum normal mi yoksa ilk pompa sesinde aktif olan SS ikinci seste deaktif mi olmuş oluyor. Arac ikinci sesten sonra calıştıgı için yaglama tam olmadıgından yada SS deaktif oldugundan yukarıda bahsettiğim sorunu yaşıyor olabilirmiyim.? Umarım anlatabilmişimdir sorunumu..

huseyinsimsek

Kapının fiziksel olarak açılmasından bahsediliyor. O yüzden aracınıza sağ kapıdan girmeniz tavsiye edilmez. Çünkü kapının fiziksel açılmasıyla ön basınçlama yapmaya başlıyor. Bu ses pompanızın eski/yeni olmasına bağlı olarak 5-15 sn arası olabiliyor benim de okuduklarıma göre. Tabi burada pompanın haznesinde de kaçak falan olabilir. Basınç tutmuyordur mesela. Ya da bir röle arızası da olabilir. "Time to time" olarak tabir edilen arızaların çoğu elektriksel temassızlıklardan çıkar. İlgili röleleri temizle(t)menizi öneririm. İyi bir elektrikçi ölçüm yapabilir. En kötü ihtimalle robot arızasıdır ki yine okuduğum yorumlara göre robot arızası yaşama ihtimali çok düşük.
156 2.0 TS - 1998

fmtan

Kapıyı fiziksel olarak actıgımda her hangi bi ses duymuyorum uzaktan kumandadan merkezi kiliti actıgımda duyuyorum ben o sesi yani kapı acılmadan kilit acıldıgında duyuyorum. Bi yanlışlıkmı var acaba??

huseyinsimsek

Kapıyı fiziksel olarak actıgımda her hangi bi ses duymuyorum uzaktan kumandadan merkezi kiliti actıgımda duyuyorum ben o sesi yani kapı acılmadan kilit acıldıgında duyuyorum. Bi yanlışlıkmı var acaba??

Kapı açıldığında bir sızlama gibi ortalama 10-12 sn süren bir ses duymanız lazım. Sesini yazarak nasıl yaparım bilmiyorum ama " dzzzztttt" gibi bi ses. kapıyı açınca sol çamurluğa doğru yaklaşıp dinle çalışmıyosa sorun odur. Bence röle arızasıdır.
156 2.0 TS - 1998

fmtan

Farklı seslerden bahsediyoruz sanırım ''dızzztt'' şeklinde degilde ''puffff'' şeklinde bi ses duyuyorum ben sanırım Merkezi kilitle ilgili bi ses mi acaba benim duydugum.

Ferhat_27

Farklı seslerden bahsediyoruz sanırım ''dızzztt'' şeklinde degilde ''puffff'' şeklinde bi ses duyuyorum ben sanırım Merkezi kilitle ilgili bi ses mi acaba benim duydugum.
merkezi kilit sesiyle karıştırıyorsun bence,pompa sesi arkadaşın yazdığı gibi dıızzzttt şeklindedir ve ancak kapıyı açınca devreye girer (koltuğa oturmak için açtığında) ve arac çalıştıktan sonra yine ara ara pompa çalışır,kulak kabartırsan duyarsın  :yukari-ok: pompa çalışmıyorsa zaten vitesler geçmez,arıza ışığı yakar,aracı kullanamazsın

tolga_ozhan

Selespeed sistemde yağ basıncını önceden hazırlamak için kapı fiziksel olarak açıldığında sistemi devreye alır.
Daha sonra siz kontağı açtığınız andan intibaren (çalıştırmanıza gerek yok) sürekli berlirli periyotlarla bu çalışarak bu yap basıncını istenen değerde tutacaktır.
Siz aracı çalıştırmak için fren pedalına batığınızda kapılrın kilitlenmesi sonradan yapılan bir tadilattır. Bu şekilde bir sistem aracın orjinalinde yok. En azından benim bildiğim böyle.
SS'in ikinci sesini duyduğumda deaktif mi oluyor demişsiniz. SS deaktif olurken bir ses duymazsınız. Duyabileceğiniz tek ses pompanın çalışma sesidir ve bu az öncede söylediğim gibi belirli periyorlarla tekrarlanır ve normaldir.
Eğer gerçekten sizin ki merkezi kilide bağlı çalışıyorsa burada bir problem olabilir.

huseyinsimsek

Kapıyı fiziksel olarak açtığında ses duymuyorsan selespeed pompası çalışmıyor demektir. Şöyle de olabilir. Kapının açıldığının bilgisini alamıyorsa pompa yine çalışmaz.

Kapının açıldığı bilgisini pompaya ileten switch arızalı olabilir. Aynı switch kapı açık ikazı da veriyor olabilir. Gösterge panelinde "sol kapı açık" (Left front door open) ikazı alıyor musunuz? Tabi kapı fiziksel olarak açıkken? Kapı açıkken "açık" ikazı almıyorsanız o switch arızalı olabilir.

Ama o switch eğer hem kapı açık ikazı hem de pompaya bilgi vermiyorsa bunu ancak switch değiştirip görebilirsin. Azcık karışık oldu. Ama anlaşılır sanırım.
156 2.0 TS - 1998

fmtan

Tamam arkadaşlar sorun yanlış sesten kaynaklanıyor ''puff'' sesi muhtemelen merkezi kilitle ilgili bi ses sanırım.. Daha onceki araclarımda boyle bi ses yoktu bunda olunca pompa sesi bu heralde diye yorumlamıştım kendimce. peki konu rolelerden acılınca onlarla ilgili de bir sorum olacak. gecmiş zamanda aracım yine stop ettiğinde ankarada serviste tanıştıgım bi arkadaşı arayıp sormuştum ne olabilir diye oda bana rölelerin hepsini cıkar kabaca bak kirliyse uclarını temizle tekrar tak demişti bende o şekilde denedim takarken yerleri farkediyomu diye sordum farketmez demişti. yani birbirine uyan roleleri farklı yerleştirmiş olabilirim bu konuda bi sıkıntı olurmu aractaki benzer  roleler hepsi birbiriyle uyumlumudur?

tolga_ozhan

Tamam arkadaşlar sorun yanlış sesten kaynaklanıyor ''puff'' sesi muhtemelen merkezi kilitle ilgili bi ses sanırım.. Daha onceki araclarımda boyle bi ses yoktu bunda olunca pompa sesi bu heralde diye yorumlamıştım kendimce. peki konu rolelerden acılınca onlarla ilgili de bir sorum olacak. gecmiş zamanda aracım yine stop ettiğinde ankarada serviste tanıştıgım bi arkadaşı arayıp sormuştum ne olabilir diye oda bana rölelerin hepsini cıkar kabaca bak kirliyse uclarını temizle tekrar tak demişti bende o şekilde denedim takarken yerleri farkediyomu diye sordum farketmez demişti. yani birbirine uyan roleleri farklı yerleştirmiş olabilirim bu konuda bi sıkıntı olurmu aractaki benzer  roleler hepsi birbiriyle uyumlumudur?

Oldukça ucu açık ve tehlikeli bir konu olmuş.
Birbiriyle aynı röle kavramının ucunu teknik bilgiyle birlikte birazcık kapatsanız mutlaka yardımcı olmak isteriz.

fmtan

You are not allowed to view links. Register or Login den kopyaladığım fotograf . selespeed pompa ve sistem rölelerini gösteriyor. belki ss. kullanıcılarına faydalı olur diye ekliyorum .

Anladım.. Birbiriyle aynı derken resimdeki kırmızı roleler birbiriyle uyumlu yani teknik olarak bilemem ama fiziki olarak birini cıkardıgımda diğerinin yerine oturuyor onu demek istedim.. rolelerin yer değişikliğinden bahsettim.

tolga_ozhan

Amper değerlerini ezbere bilmiyorum ama onlarda tutuyorsa sorun olmayabilir. Fakat belkilde farkında olmadan arızalı bir rolenin yerini değiştirdiniz ve arızada bölge değiştirdi. Bu sadece tahmin tabii ki.
İyi bir elektirk ustası ile birlikte tekrar konrol edilmesinde fayda var.
Fakat benim kafam SS pompası sesinde kaldı. Doğru anladıysam kapı açıldığında sizin SS ses çıkarmıyor doğru mu?

fmtan

Amper değerlerini ezbere bilmiyorum ama onlarda tutuyorsa sorun olmayabilir. Fakat belkilde farkında olmadan arızalı bir rolenin yerini değiştirdiniz ve arızada bölge değiştirdi. Bu sadece tahmin tabii ki.
Fakat benim kafam SS pompası sesinde kaldı. Doğru anladıysam kapı açıldığında sizin SS ses çıkarmıyor doğru mu?

Taknik olarak aynı degerlere mi sahip bilmiyorum ama kafama takıldıgı iyi oldu en yakın zamanda bi elektrikciye danışacam konuyu..
Ses konusunda bariz bi ses duymuyorum ama şimdi tekrar inip deneyecegim hatta bi arkadasıda götürecem meslek icabı kulaklarda sorun var bakalım arkadaş bi ses duyabilecekmi birazdan yazarım sonucu..

tolga_ozhan

Taknik olarak aynı degerlere mi sahip bilmiyorum ama kafama takıldıgı iyi oldu en yakın zamanda bi elektrikciye danışacam konuyu..
Ses konusunda bariz bi ses duymuyorum ama şimdi tekrar inip deneyecegim hatta bi arkadasıda götürecem meslek icabı kulaklarda sorun var bakalım arkadaş bi ses duyabilecekmi birazdan yazarım sonucu..

Sağ taraftan aracın kapısını açın. Sonra eğilip kaputu açın, ardından dönüp sol kapıyı açın. Sesi bu şekilde mutalaka duymanız lazım. Öyle kısık, zor duyulur bir ses değildir.

fmtan

Arkadaşla beraber baktık sese arkadaş duydugunu söyledi yaklaşık 10 saniye kadar sürdü ''zzzzzzz'' şeklinde bi ses, kafamı camurluktan içeri soktugumda bende duydum  :haydi:

tolga_ozhan

O zaman problem yok demektir.

huseyinsimsek

Ben de röleler renk kodlarına göre birbirine uyumlu diye biliyorum ama tabi olmayabilir de. Tabi tolga'nın da dediği gibi arızalı bir röleyi yer değiştirmiş olabilirsin. Bu tip konularda sökmeden önce işaretlenmeli ve takarken aynı yerine takılmalıdır. Hatta bu her ne kadar kullanıcıyı üzecek bir durum da olsa, her bir röle nev-i şahsına münhasır olmalıdır :) ki yanlışlıkla başka yere takılmasın. Buna havacılık teknik terminolojisinde "murphy" deniyor. Birbirine yakın soketler, konnektörler, röleler asla birbirinin yerine oturmaz.
156 2.0 TS - 1998

fmtan

Problem maalesef devam ediyor aracım hala stop ediyor ilk çalıştırmadan sonra 150-200 metre gitigimde durmak zorunda kalırsam sürekli olmasada zaman zaman stop ediyor ss lambası yanıp sönüyor 20-30 dk beklemeden sonra calışıyor durmazsam daha ilerilerde durdugumda bi sorun olmuyor ısınmayla ilgili bi sorunmu acaba bilmiyorum..

Bendeki rolelerin hepsi siyah renkli umarım uyumludur birbirleriyle . Degilse bile bunları temin edebilecegim bi yer varmı sadece role olarak internetten sipariş versem gelirmi tek tek şu role bu role diyecegime takım olarak satılıyormudur?