Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

GTV-Spider(116-916) Teknik Konular/Çözümler

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ATA

Emre kaputu actiginda gorunuyor, intercoolera dogru baktiginda goreceksin. İlk fotoyu ustten cektim.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

916GTV

You are not allowed to view links. Register or Login
Şimdi arabadan geliyorum, farkli bir durum dikkatimi çekti.
Turbodan intercoolera giden hortum kasilmis gibi duruyor yani kivrim yerleri fazlasiyla sıkı. sanki hava gecişini kısitlayacak gibi. Bu durumun resimleini aşağida paylaşiyorum.

Hortum ve intercoolerda fiat oem logosu var. Belki başka bir araca ait olabilirlermi sorusu geliyor aklima. Kaputu actiginizda benim için bu hortuma bakip yorum yapabilirmisiniz?

[img]You are not allowed to view links. Register or Login[/
[img]You are not allowed to view links. Register or Login]

Anıl t25 spool anında bile çok yüksek debilere çıkan bir turbo değil. Tahminimce standartta gtv 12~13 psi yaklaşık 0.8~0.9 bar basıyordur. Koyduğun fotoğraftan tam olarak anlaşılamıyor ama bu basınç altında sıkıntı yaşatacak kadar kötü görünmüyor. İçin rahat olsun bence :)

Emre Sezen

Emre kaputu actiginda gorunuyor, intercoolera dogru baktiginda goreceksin. İlk fotoyu ustten cektim.

tamamdır yarın aynı açıdan bi foto yüklerim bende kıyaslaman için  :yukari-ok:

ya da dur inip iki dakika çekip geliyorum, birazdan atarım fotoyu

2008-2010   156 2.0 SS 2004
2013-........  GTV V6 TB  1997

Emre Sezen

ATA

Turbodan intercoolera giden hortum kasilmis gibi duruyor yani kivrim yerleri fazlasiyla sıkı. sanki hava gecişini kısitlayacak gibi. Bu durumun resimleini aşağida paylaşiyorum.

Hortum ve intercoolerda fiat oem logosu var. Belki başka bir araca ait olabilirlermi sorusu geliyor aklima. Kaputu actiginizda benim için bu hortuma bakip yorum yapabilirmisiniz?

Anıl t25 spool anında bile çok yüksek debilere çıkan bir turbo değil. Tahminimce standartta gtv 12~13 psi yaklaşık 0.8~0.9 bar basıyordur. Koyduğun fotoğraftan tam olarak anlaşılamıyor ama bu basınç altında sıkıntı yaşatacak kadar kötü görünmüyor. İçin rahat olsun bence :)

Bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu turbolardan anliyorsaniz bir soru sorayim. Benim turbomi revize ettirmem gerekiyor. T25 in pallerini daha büyük bir paller ile değiştirip yazilim ile destekleyerek modifiye etmek mümkünmü? Mümkunse ne kadar mantikli bir hareket olur?

Emre süpersin kanka. Acaba bu intercooler giriş ve cikiş hortumlari yerine krom boru yaptirsak verim artar mi ? Sonrdan turbolayanlar hep bu şekilde yapiyorlar.
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

ATA

İçin rahat etti, neredeyse ayni görünüyor. Çok sağol emre!
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Emre Sezen

Ata modifiye düşünüyorsan iki tane proje var bende, yapılmış ve binilen,

350 ps lik ve 400+ ps lik iki ayrı proje

ve bunlardan birinde t25 i evo3 16g turbosu ile harmanlamışlar

916GTV

Bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu turbolardan anliyorsaniz bir soru sorayim. Benim turbomi revize ettirmem gerekiyor. T25 in pallerini daha büyük bir paller ile değiştirip yazilim ile destekleyerek modifiye etmek mümkünmü? Mümkunse ne kadar mantikli bir hareket olur?

Emre süpersin kanka. Acaba bu intercooler giriş ve cikiş hortumlari yerine krom boru yaptirsak verim artar mi ? Sonrdan turbolayanlar hep bu şekilde yapiyorlar.

Ata kusra bakma Anıl yazmışım :)

öncelikle bildiğim kadarıyla hazır yazılım satın alabileceğin firmalar var;

- squadra
- autodelta

Bunun dışında illaki bu beyni yazabilecek mapperlar vardır ama daha önce TR'de v6TB ile uğraşan hiç görmediğim için denk gelmedim.

Turbo konusuna gelince palleri swaplamak yerine bulabilirsen TD05 20g alabilirsin.

Arese motorlar bildiğim kadarıyla gayet sağlam motorlar. Motor içine girmeden 280~300 HP ler yakalanabilir.
Tabi sadece turboyu takmakla yazılım atmakla bu HP leri stabil olarak tutamazsın.
İllaki ateşleme, benzin regülatörü, yakıt pompası, yağ pompası vs vs değişecek.

Intercoolerın hacmini bilmiyorum, çokta küçük olduğunu sanmıyorum ama illaki onuda büyütmek gerekir diye düşünüyorum.

Aslında en mantıklısı piggyback ya da standalone alıp güzel bir ayar yapıp büyük bir turboyla devam etmek. Çünkü v6TB'nin önü açık olduğunu düşünüyorum.

Daha önce alfa sahibi olmadığım için fazla da yorum yapıp kafa karıştırmak istemiyorum açıkcası.

İnşallah istediğim gibi temiz bi gtv bulursam güzel bişeyler yapıcam ama malesef bulamıyorum. En son sahibinden de bir tane gördüm yanına Type-R logosu yapıştırmış, girip sahibinden de bile bakasım gelmiyor  :D

Emre Sezen

şöyle bir şey de var;

T25 turboyu, 164 v6 tb de olan ve bazı gtv'lerde de çıkan td05h-12b ile değiştirip,
EVO3 16G turbo ile harmanlarsan, şurdaki videodaki gibi,

devamında

190 CCM olan 240 bg kadar besleyen yakıt enjektörlerini 240 ccm ile değiştirip (3.0 v6 lar da olan parça )

Custom map ile 1.2 bar da 330 bg 450 nm değerleri yakalamak mümkün.

Bir ileri aşamaya taşımak içinse

315 ccm enjektör
Colombo Bariani egzantrik ( sanırım gtv nin egzantiriklerinden daha ucuz  :o )
Megasquirt 2 ECU ile

400 bg ve max 500 nm olmak üzere güç elde edilebiliyor. vites kutusu ve difarensiyel dayanıklılık sınırı 500 nm , ama 400-420 arası geçmemek mantıklı olacaktır.

916GTV

Emre selam,

bu projeleri inceleyebileceğim bir link var mıdır?

MS iyidir fakat çok zahmetlidir. Alırsın bütün devreleri sen lehimlersin, eğer elin yatkın değilse lehimler çok pot olur. Düzeltiyim ediyim dersin iyice sarpa sarar :) Onun dışında gayet keyiflidir, sitesinden kılavuzunu indirip hobby amaçlı ufak ufak öğrenirsin ama malesef telafisi olmayan hatalar yapan çok var bildiğim kadarıyla.
Fiyat/zaman/performans olarak çok iyi olduğunu düşünmüyorum.

Şanzımanında dediğin gibi max limitlerini zorlamak gereksiz olacaktır, sonuçta bi de yılların metal yorgunluğu var.

Emre Sezen

Emre selam,

bu projeleri inceleyebileceğim bir link var mıdır?

MS iyidir fakat çok zahmetlidir. Alırsın bütün devreleri sen lehimlersin, eğer elin yatkın değilse lehimler çok pot olur. Düzeltiyim ediyim dersin iyice sarpa sarar :) Onun dışında gayet keyiflidir, sitesinden kılavuzunu indirip hobby amaçlı ufak ufak öğrenirsin ama malesef telafisi olmayan hatalar yapan çok var bildiğim kadarıyla.
Fiyat/zaman/performans olarak çok iyi olduğunu düşünmüyorum.

Şanzımanında dediğin gibi max limitlerini zorlamak gereksiz olacaktır.

Selam :serefe:

linklerden bu proje ait olanı bulabildim,

ama 2 tane daha farklı yol izlenerek yapılmış proje var, isteyen olursa çevirilerini tamamlayıp, resimleriyle beraber dökümantasyon hazırlayabilirim.

yapma ve uygulama konusuna gelirse  :D olur ya bi gün yapacak bişey kalmaz arabada,sıkılırım, o zaman hakkıyla üstesinden gelebilecek birileriyle ve iyi bir ustayla kafa kafaya verip bu tür projelerin içinden en mantıklısını seçip uygulama yoluna gidebilirim.

üstteki mesaja ait projenin linki,

ATA

Kerem, Emre verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Yazilim için scuadra yada allcarracing yapmayi planliyordum. Hazir turbo revize edilirken paller swaplarmiyim diyordun ama turbonun ömrü bitmişse, td05 bakmaya başlarim. Enjektör, ms, yakit ve ateşlemeyw girersek proje arabasi olur çikar ama ben işin altindan kalkamam :))
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Emre Sezen

Yazilim için scuadra yada allcarracing yapmayi planliyordum. Hazir turbo revize edilirken paller swaplarmiyim diyordun ama turbonun ömrü bitmişse, td05 bakmaya başlarim. Enjektör, ms, yakit ve ateşlemeyw girersek proje arabasi olur çikar ama ben işin altindan kalkamam :))

Ata turboyu revize ettirme sebebin nedir? aldım alalı turboya kafa takmış biri olarak belki biraz daha yardımım dokunur  :arkadasim:

Volkan (Veloce) bu arada sana teşekkürü unutmuşum, bi lift bulup yağlamayı deneyeceğim hemen.  :serefe:

916GTV

Veloce

Ata turboyu revize ettirme sebebin nedir? aldım alalı turboya kafa takmış biri olarak belki biraz daha yardımım dokunur  :arkadasim:

Volkan (Veloce) bu arada sana teşekkürü unutmuşum, bi lift bulup yağlamayı deneyeceğim hemen.  :serefe:

Bir bak bakalım derim... Sonuçta senin sorduğun gibi, debriyaj seti, işçilik vs. olaylarına girmeden bir çözüm olduğu için iş görebilir. Ne kadar tatmin eder bilemiyorum tabi... Denemeye değer ;)

ATA

Aynen üst devir çevirdiğinde yada motor isindiğinda azda olsa beyaz duman var araçta. Zaten ben 10w60 diye tutturmama rağmen kullanma klavuzunda 10w40 yazdiğindan servisim bu yağdan koydu. 10w60 olsa belki daha da az duman görebilirdim, çünkü aldiğimda duman daha azdi, yaği değiştirdim biraz artti... Saniyorum turbonun egsoz tarafi yağ kaçiriyor ama daha dün kontrol ettim 3000km'dir hiç yağ eksitmemiş. Emmede kaçiriyorsa intercooler ve hortumlarida yağ bağlamiştir muhtemelen :( kafam rahat olsun diye söktürüp bakiricam hepsine.

Birde araçta blow-off var, bundanmidir bilmiyorum ama lag var. Bülent Abi eski 164 tb'sinde hiç lag olmadiğindan bahsetti. Şüpheler turbo yönünde. Duman kapak yada supap lastiğinden değil gibi...
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Emre Sezen

duman derken, egzozdan gelen bir duman mı bu yoksa, ön taraftan mı geliyor ?

yağ konusu zaten başlı başına bir dert. iki servis ısrarla 10 60 koymayınca, gittim yağı kendim aldım koydurttum.
sen daha gtv yi almamıştın sanırım o dönem, ben epey turbocu da gezdim. ama benimki performanstan dolayı şikayetti.

1300 tl gibi rakamlar cıkardılar vs vs. şu an sert debriyaja rağmen, hemen hemen 5 kez yüklendiysem 4 ünde tam devrinde alıyorum turboyu, bazen gecikebiliyor ama cok nadir artık.

ATA

Egsoz çikisindan duman geliyor. Motor isininca biraz daha yoğunlaşiyor. Yağ ısınınca belliki kaçiyor aradan :))
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Burak

Egsoz çikisindan duman geliyor. Motor isininca biraz daha yoğunlaşiyor. Yağ ısınınca belliki kaçiyor aradan :))
Aynı sıkıntı bende de var motor ısınınca beyaz duman atıyor. Yaklaşık 1 - 1,5 aydır arabayı işe gidip gelirken kullanmaya başladım günde yaklaşık 40 km . İlk başlarda sıkışık trafiğe girince koku duymaya başladım sonrasında dumanda aynadan gözükmeye başladı. Turboyu yeni yaptırmış olduğum için ( 2000 km ) garantiden yapacaklar bi aksilik olmazsa. Bu arada ben castrol magnetec 10-40 kullanıyorum , mobil1 0-40 mı koysam diye düşünüyordum, burda da 10-60 dan bahsediliyor kafam çok karıştı açıkçası.
1997 Gtv V6 TB

Burak

Bu arada yağ üreticileri ( selenia hariç) 10-60 tavsiye etmemiş bizim araç için.
1997 Gtv V6 TB

master

Hızlıca okudum ve modifiye ilgili düz bir yorum yapacağım. Bahsedilen 300-400hp gibi rakamlar GTV'de sıkıntı yaratacaktır.

Önden çekişin limitleri malum, GTV zaten halihazırda saran bir araç. Benim tavsiyem yılların yorgunluğunu da gözönüne alarak çok yüklenmemek olacaktır. Üstündeki T25 250 hp'ye kadar güç üretebiliyor. Squadra'dan alınacak bir chip, güzel bir egsoz ve CAI sistemi ile 240-245hp arasını motor ömründen çok çalmadan yakalamak mümkün. Squadra cont basıncı 1.1 peak basıncı 1.3'e çıkarıyor ve T25'te sağlıklı kullanım için üstü zarar. Wimmer chip ile mesela cont 1.4 basıyor ama bu riskli.

240-245 hp'lik bir GTV'nin de 6 saniyeler civarında 0-100 hızlanması ve 240 km/s'nin üstünde son hızı oluyor, 0-200 hızlanması da Nissan 350Z ile benzer seviyelere geliyor ki GTV için fazlasına kanaatimce gerek yok.

Güzel bir süspansiyonla desteklendiğinde nice spor araçtan çok daha hızlı ve keyifli hale geliyor zaten GTV. Ancak bu setupla bile yağmurlu havada 100-110 km/s hızda patinaj çekebildiği için daha üst güçlerde kullanılabilirlik zorlanacaktır. 240 hp civarı kanaatimce önden çekiş GTV için yol tutuşu da kaybetmeden limit olacak güçtür. Bu güçlerde hem kusursuz bir yol tutuş hem de 2013 model "spor araba" olarak geçinen aletlerden daha iyi bir hızlanma performansı (tabii ki yakıt karşılığında) sunuyor. Piste çıkardığınızda da birçok spor arabadan hızlı olacaktır.

Autodelta tarafından yapılan 3.7 litrelik versiyonu da var, youtube'da bakarsanız E46 M3'ü geçiyor rollde, ancak o zaman da tam anlamıyla bir düz yol arabası oluyor, ki GTV'nin kusursuz yol tutuşunu bence arabayı çok yükleyerek kaybetmemek lazım.

Özet olarak basit modifiyelerle 250hp civarına çıkarılıp yürüyenine ve frenlerine yatırım yapılacak bir GTV ideal olacaktır.

Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

Emre Sezen

fikir vermesi açısından çok güzel bilgiler,  :yukari-ok:

en basitinden cai konusu. cai v6 tb lerde debimetre vs gibi sorunlara sebebiyet veriyor mu  peki ?

egeozal1

Hızlıca okudum ve modifiye ilgili düz bir yorum yapacağım. Bahsedilen 300-400hp gibi rakamlar GTV'de sıkıntı yaratacaktır.

Önden çekişin limitleri malum, GTV zaten halihazırda saran bir araç. Benim tavsiyem yılların yorgunluğunu da gözönüne alarak çok yüklenmemek olacaktır. Üstündeki T25 250 hp'ye kadar güç üretebiliyor. Squadra'dan alınacak bir chip, güzel bir egsoz ve CAI sistemi ile 240-245hp arasını motor ömründen çok çalmadan yakalamak mümkün. Squadra cont basıncı 1.1 peak basıncı 1.3'e çıkarıyor ve T25'te sağlıklı kullanım için üstü zarar. Wimmer chip ile mesela cont 1.4 basıyor ama bu riskli.

240-245 hp'lik bir GTV'nin de 6 saniyeler civarında 0-100 hızlanması ve 240 km/s'nin üstünde son hızı oluyor, 0-200 hızlanması da Nissan 350Z ile benzer seviyelere geliyor ki GTV için fazlasına kanaatimce gerek yok.

Güzel bir süspansiyonla desteklendiğinde nice spor araçtan çok daha hızlı ve keyifli hale geliyor zaten GTV. Ancak bu setupla bile yağmurlu havada 100-110 km/s hızda patinaj çekebildiği için daha üst güçlerde kullanılabilirlik zorlanacaktır. 240 hp civarı kanaatimce önden çekiş GTV için yol tutuşu da kaybetmeden limit olacak güçtür. Bu güçlerde hem kusursuz bir yol tutuş hem de 2013 model "spor araba" olarak geçinen aletlerden daha iyi bir hızlanma performansı (tabii ki yakıt karşılığında) sunuyor. Piste çıkardığınızda da birçok spor arabadan hızlı olacaktır.

Autodelta tarafından yapılan 3.7 litrelik versiyonu da var, youtube'da bakarsanız E46 M3'ü geçiyor rollde, ancak o zaman da tam anlamıyla bir düz yol arabası oluyor, ki GTV'nin kusursuz yol tutuşunu bence arabayı çok yükleyerek kaybetmemek lazım.

Özet olarak basit modifiyelerle 250hp civarına çıkarılıp yürüyenine ve frenlerine yatırım yapılacak bir GTV ideal olacaktır.
Kesinlikle güzel yorum. Zaten GTV nin yakıt değerleri belli 400 HP bir GtV 20-25 lt arası yakar tahminimle. 250 HP de bence GTV için iyi bir değer. Hem aracı yormaz hem sıradan GTV den daha iyi olur ;)

ATA

Benimde aklimdaki yazilim + down pipe + egsoz.
Hks mantar filtrem var zaten ustunde. Yol tutuşa para harcamaya çok gerek yok bence. Standarti oldukça yeterli ama atiyorum amortisör değişecekse iyileri ile değiştirilir, mis olur.

Gtv v6 tb ye yapilacak en mantikli değişim 166 nin 6 ileri manuel şanzimanini koymak. Hem yakit düşüyor hemde Q2 sayesinde yol tutuş konforu bozmadan artiyor. Nispeteb kisa oranlarda cabasi :) yurtdişindaki imkanlar olsa kolayca yapilir ama burda asari yüzünden pahalli malesef...
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Veloce

Beyler bu tip modifiyeler düşünülüyorsa, kesinlikle kilitli diferansiyel tavsiye ediyorum. Quaife'den araştırabilirsiniz. Ya da Q2 uyumluluğunu araştırabilirsiniz...