Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login



Hava Filtresi Hk.

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

obasar

#50
quote:

abi ufacık turbo girişi var kocaman taksan ne olur =) ben sistemi kurdum oraya memnunum filtrenin ömrü biterse o zaman değiştiririm ama daha baya gider bu. Arabada o kadar değişiklik yaptıktan sonra muhafazakarlaşmaya başladım =)



bu yoruma bayıldım..
Alfa Romeo GT 2.0 Selespeed
Alfa Romeo Mito 1.4 TCT Sportivo
Alfa Romeo 156 1.9 JTD
Alfa Romeo 156 3.0 V6

Levent Yılmazoğlu

#51
Bende aynı şekilde

shadycome

#52
konu açılmışken sormak isterim 98 alfa 156 2.0 sahibiyim araca son sustucu düşünüyorum önerileriniz nedir? birde bu son susturucu olunca spor hava filtresininde olması şart mı? yakıtı ne kadar etkiler..? (bu konular hakkında bilgi fakiriyim kusura bakmayın)

dnr1

#53
Abartı yakış olmaz..100 km de yarım litre yakar yakmaz.
[url="http://img16.imageshack.us/img16/64/sanalmod3.jpg"]http://img16.imageshack.us/img16/64/sanalmod3.jpg[/url]

badiercan

#54
makınanın nefes aldıgını hıssedıyosun

emin



bu videoyu gördüm ve fabrika çıkış hava filtreme dönüyorum =)
BMW E46 3.18ci - Ducati Hypermotard - Ducati Monster 695

Anıl

Video'da filtreyi motorun tam ortasına koydular,sıcak havadan başka birşey çekmez o durumda,doğal olarakta performans düşer...Mesela kendi aracımda kullanılan orj. filtre 145 1.6'ların kine çok benziyordu,kutusu ve kendisi de küçücük bir filtre idi,yeri de çamurlukta ve motorla arasında bir panel var,kısaca sıcak havayı bırakın herzaman soğuk havanın olduğu bir yer,bende aynı yere sünger filtreyi koydum ve aracın gerçekten rahatladığını hissettim,önemli olan filtrenin yeri ve orjinal konuma göre mesafesi...
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

emin

katılıyorum ayrıca dyno önünde fan da yok, aracın hava akımıyla da serinlediğini düşünürsek, testler ne kadar geçerlidir bilmiyorum, mitonun kapalı kutusunu direk scudetto'ya bağlamışlar kapalı kutu direk emiyor, ben de açık hava filtresinin etrafını izolasyon malzemesiyle çevirdim ama kapalı kutu K/N ile daha başarılı olacakmış gibi geliyor bilemiyorum. böyle emiş sesi gayet hoş.
BMW E46 3.18ci - Ducati Hypermotard - Ducati Monster 695

Alfadanadam

Hava filtreleri ile ilgili bir başka araştırma okumuştum. Sanırım başka bir otomobil forumunda. Ciddi farklı araçlarda denemeler yapılmıştı. Ve çıkan sonuç bu videodaki gibiydi, stock hava filtreleri ile güç daha yüksek çıkmıştı.

emin

Orjinalde her zaman fayda var. fabrika optimum performansı, en az riske göre, pek çok koşula göre ayarlıyor. aracın mühendislerinden daha iyi mi bileceğiz diyesim geliyor.
BMW E46 3.18ci - Ducati Hypermotard - Ducati Monster 695

ATA

O testi bende hatırlıyorum Bülent Abi, o testte benim hatırladığım kutu içi performas filitresi, kutuda modifiye edilirse iyi deniyordu.

Tek başına açık yada kapalı tip spor hava filitreleri pskolojik tatminden ileri gitmiyor malesef. Belki orjinalinde kötü bir filitrelemeye sahip araçlar varsa onlarda tabiki pozitif katkı sağlayabilir.

K&N filtre satan bayilerde basit bir test düzeneği var şu şekilde.

Burda yapmayı unuttukları bir şey daha var. Bir karton parçası ile fitrenin 4'de 3'nü kapatsanız bile pinpon topu aşağıya düşmüyor. Bu gerçektedende daha fazla hava daha az yakıt mantığını ispatlıyor. 

Ama şu konu önemli, açık yada kapalı performans filitreleri yazılım, dereceli egzantik, port polish, turbo büyütme gibi uygulamaları desteklemek amaçlı kullanılması gerekir. Örneğin scuadra tuning 1.6TS için yaptığı yazılımla beraber spor filtre + rezanatör iptalini tavsiye edip, vaad ettiği +hp'leri bu şekilde garanti ediyor. Yoksa tek başına filtre fazldan güç veremez. Sonuçta motora giren yakıt belli.

Örnek olsun diye yazıyorum Tunerviper ile 2 standart 156'larımızı denediğimizde rezanatör iptali ile 2 boya yakın fark olduğunu gördük. Tunerviper'de rezanatör yoktu, bende vardı 2 boy geçiyordu. aynı gün rezanatörü söktüğümüzde kafakafaya gider duruma gelmiştik.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Alfadanadam

Gözden kaçırılmaması gereken durum şu. Hava filtresi modifiyesinin amacı daha fazla hava almak değil ki. Zaten motorunuzun ecu'sü debimetrenin okuduğu hava miktarı ve hava sıcaklığına göre motora giren oksijen moleküllerine karşılık gelen yakıtı gönderecektir. Yani daha fazla hava değildir maksat. Hava filtresi modifiyesi ile turbo simülasyonu yapılmış olmuyor. Spor hava filtresinde birinci amaç silindirlerin emme fazındayken havayı çekerken daha az zorlanması.
Örneğin bir şırınga var elinizde, şırınganın ucunda iğne varken mi kolay çekersiniz, ucunda iğne yokken mi. Spor hava filtrelerinin birincil maksadı o zorluğu aşmak. Eğer stock hava filtreniz zaten bu zorlanma eşiğinin altında bir hava sunabiliyorsa hava filtresinin modifiyesinin bir faydası olmaz. Hatta daha ileri götürürsek, spor filtreler hava girişini rahatlatmak adına filtrasyondan ödün veriyorlarsa uzun vadede yanma odasına giren toz partiküllerin motorunuza zarar vermesi bile olasıdır.

Ayrıca motora soğuk hava çekmenin de bir optimum sınırı vardır. Motora giren havanın soğuk olmasını isteriz çünkü birim soğuk havanın içinde normal şartlarda birim sıcak havadan daha fazla oksijen molekülü vardır. Ancak öte yandan yanma verimini arttırmak için sanayide yakma havası tabir edilen hava ısıtılarak sisteme gönderilir. Yani havanın sıcak olmasının yanmaya faydası vardır. Özetle bütün bunların bir optimum değeri vardır. Gereğinden soğuk hava da veriminizi düşürür. Bu verimlilik hesaplarını çok iyi yapabildiğinizi düşünüyorsanız ne mutlu. Bu anlamda ar-ge'si kuvvetli hava filtresi üreticilerinin ürünlerini tercih etmenin bir mantığı da bu. Ellerindeki görece olarak daha geniş imkanlar sayesinde bu bahsettiğim hesaplamaları daha iyi "belki" yapabiliyor olabilirler. Mühendisliğin verdiği biraz şüpheci yaklaşımı anlayışla karşılayacağınızı umuyorum :)

Alper


agucba

Off Topic oalcak.
1 ay önce açık hava filtresini çıkatrıp eski kutuyu yerine takacaktım. Ama kutuyu nasıl çıkardığımı hatırlayamadığımdan ve sol ön davlumbazı da sökmeye üşendiğimden, vazgeçtim.  :)
Bakalım, kısmet olursa kış lastiklerine geçeceğim zaman hazır lastikler sökülmüşkeen davlumbaza el atıp, orjinal haline döneriz.
Ebay aracılığı ile üniversal bir katalizör de bulursam, chip hariç nerede ise fabrika ayarlarına geri dönmüş olcağım.  :)

///////////////

Baskan

Valla piskolojik olarak düşünmüyorum açık tip filtreleri, tepkimeler vs. gerçekten çok fark ediyor.. Orjinal ve itg kutu içi arasında fark var, itg kutu içi ve hks mantar filtre ile fark daha fazla var..
Farklar genelde alt devirde daha çabuk toparlama, devir aralarında ve vites geçişlerinde motorun daha stabil olarak devir çevirmesi vs vs..

KAKIRMAN

Bu testi canlı olarak Birlas'ın yerinde görmüştüm. Tuhafıma gitmişti. Şimdi şöyle söyleyeyim. 156'ya kutu içi alsam iyi birşey yapmış olur muyum. Yoksa otur oturduğun yerde mi diyeyim :)
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
***
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

Alfadanadam

You are not allowed to view links. Register or Login
Bu testi canlı olarak Birlas'ın yerinde görmüştüm. Tuhafıma gitmişti. Şimdi şöyle söyleyeyim. 156'ya kutu içi alsam iyi birşey yapmış olur muyum. Yoksa otur oturduğun yerde mi diyeyim :)

Hocam Mısır'daki dedenden miras kaldı galiba. Bu aralar duramıyorsun yerinde. Korkuyorum yakında Mustafa Bey'e sat bana Brera'yı diyeceksin :)

KAKIRMAN

Allah da seni güldürsün Bülent Hocam... Şimdi zaten alma gibi niyetim yok. Limitleri acayip zorladım (bütçe anlamında)... Allaha şükür böyle idare edip gidiyoruz. Motor için elde ne var yok sattım üste 3-4 kredi çektim vesselam. Allah borçları bitirmemizi nasip eder inşallah.
Yine de sorayım. Sesle mesle işm olmaz lakin bu kutu içi K&N'lerin bir artısı var mı?
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
***
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

Alfadanadam

Kullananlar var diyorsa vardır İlhan hocam ne diyim şimdi. Ben kullanmadım, sadece işin teknik kısmındayım. Ne kadar hava girerse o kadar yakıt girer. "Yeteri kadar" hava giriyorsa bir faydası yok bu anlamda.

emin

abi biz yazılımla turbo basıncını arttırdığımıza göre birim zamanda daha fazla hava çekmemiz gerekmiyor mu bu anlamda açık ya da kutu içi filtrenin artısı olmaz mı?
BMW E46 3.18ci - Ducati Hypermotard - Ducati Monster 695

Alfadanadam

Bence stock araçta bir anlamı yok. Yani muhtemelen fabrikası gerekli hesaplamaları yapmıştır. Ama turbo basıncını arttırmak demek birim zamanda daha fazla çekmek gerekli demektir. Eğer stock hava filtren bu debiyi karşılayabiliyrsa bir anlamı yok. Ama debi yanında filte geçirgenliği yani basınç kaybı ne mertebede o da önemli. Eğer debi geçiyor ama geçirgenlik sıkıntısı varsa modifiye filtre faydalı olur elbette. Ama işte dediğim gibi asıl mesele bunun hesabını nasıl yapacağız ya da bileceğiz. Performans ölçümü normal yollarla çok zor. Yağ değişiminden sonra bile daha iyi gidiyor gibi geliyor insana. En sağlıklısı dyno ile deneme bence. Ama yukarıda da değindiğim gibi hava girişini rahatlatırken filtrasyondan ödün veriyorsak vay halimize, özellikle turbolu motorlarda.

depeche101

Benim aracı Novitec çipli + normal ve spor filtreli ( BMC F1 ) ,çipsiz + normal ve spor filtreli deneyip karşılaştırma imkanım oldu. Soncuçların hissiyattan öte olduğunu söyleyebilirim.Özellikle çipli ve spor filtreli performansı diğer durumlardan keskin bir şekilde ayrılıyor.

emin

You are not allowed to view links. Register or Login
Bence stock araçta bir anlamı yok. Yani muhtemelen fabrikası gerekli hesaplamaları yapmıştır. Ama turbo basıncını arttırmak demek birim zamanda daha fazla çekmek gerekli demektir. Eğer stock hava filtren bu debiyi karşılayabiliyrsa bir anlamı yok. Ama debi yanında filte geçirgenliği yani basınç kaybı ne mertebede o da önemli. Eğer debi geçiyor ama geçirgenlik sıkıntısı varsa modifiye filtre faydalı olur elbette. Ama işte dediğim gibi asıl mesele bunun hesabını nasıl yapacağız ya da bileceğiz. Performans ölçümü normal yollarla çok zor. Yağ değişiminden sonra bile daha iyi gidiyor gibi geliyor insana. En sağlıklısı dyno ile deneme bence. Ama yukarıda da değindiğim gibi hava girişini rahatlatırken filtrasyondan ödün veriyorsak vay halimize, özellikle turbolu motorlarda.

abi dynoda da dışarıdan fanlı bir  dyno olması lazım kapalı ortamda nasıl oksijen çekicek, spor filtre, chipten sonra daha etkili olabilir bilemiyorum. şimdi o filtreye de dünyanın parasını vermek istemiyorum, elimde K/N temizleme kiti olduğundan kapalı kutu K/N alasım var. ama BMC için daha önce 1.4tb mitosu olan levent yılmazoğlu için de iyi diyordu. Denemek lazım.

Okan abi kapalı kutuda bunu söylüyorsan denemeye değer diyorum, acaba BMC'nin K/N'e bir üstünlüğü varmıdır. Dryflow mu BMC, bi de bir tek maslak BTG mi satıyor?
BMW E46 3.18ci - Ducati Hypermotard - Ducati Monster 695

depeche101

Emin ,

You are not allowed to view links. Register or Login

Filtre bu sanırım  , ben You are not allowed to view links. Register or Login sitesinden almıştım 10 gün civarı falan sürmüştü gelmesi.

You are not allowed to view links. Register or Login


BTG'de fiyat biraz tuzluydu.