Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

159 SportWagon JTSSW - 16 KLZ 74

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

radar54

Pabuçlar hayırlı olsun EmreCan  :yukari-ok:  Süslü Rossoyu ekran görüntüsü olarak aldım geçen gün Wassaptan  :D  Hanım gördü oğlanların sünnette senin konseptin balonlu olanını yaptırıcaz  :alkis: Tabi Rosso ile vedalaşmazsak  :kahve:
2004_156 1.6 TS Progression 2015-2018

2008_147 1.6 TS Collezione 2018-2019

2004_156 2.0 TS Distincive Selespeed 2019-2023

2006_159 1.9 JTD Distincive Manuel 2023-2025

Testarossa

Uzun süredir konuyu boş bırakmışız,
Lastikleri değiştirdikten sonra 159 resmen elime oturdu. Araba artık çok daha dengeli, direksiyon tepkileri net ve güven verici. Meğer ilk zamanlarda hissettiğim o tedirginliklerin hepsi lastiklerden kaynaklanıyormuş. Yeni lastiklerle birlikte araca olan güvenim de ciddi anlamda arttı.

Temmuz ayında muayene zamanı gelmişti. Aracı muayeneye soktuk, tek kusur sağ uzun far  :duvar: . Kışın radyatör değişimi sırasında tampon inmişti, o sırada "uzun farı da kontrol ettirin" demiştim servise. Onlar da bir elektrikçi çağırıp sorunu çözdüklerini söylemişti ama belli ki kalıcı olmamış; far yine arıza vermiş.Far sorununu çözmek için önce sigortayı değiştirdik ama işe yaramadı. Uzunları açınca bir süre sonra sigorta tekrar yanıyordu. İki farklı elektrikçiye gösterdim, ikisi de "fara giden tesisatta sorun var, tamponu söktürüp bırakman lazım" dedi. Ben ise tesisatta bir problem olduğuna pek inanmıyordum çünkü aracın kablo düzeni hiç el değmemiş, kesilip biçilmemiş.

Elektrikçilere "eyvallah" deyip eve dönerken aklıma Alfa Garaj Muttalip Usta geldi. Geri dönüp uğradım, durumu anlattım. Muttalip Usta işe en basit yerden başladı uzun far ampulünü değiştirdi. Sorun düzelmedi ama açıkçası yaklaşımı hoşuma gitti. Sonra uzun far ampulüne giden tesisatı fardan ayırdı. Bu şekilde denediğimizde sigorta artık atmıyordu , yani tesisat sağlamdı. Ardından Muttalip Ustayla arabaya atladık , çıkmacıya gidip deneme amaçlı başka bir far getirdi. Yeni farı takınca sigorta yine atmadı. Böylece sorunun farın iç tesisatından kaynaklandığı kesinleşti  :serefe: .

Dükkana döndüğümüzde tamponu indirip farı tamamen söktü. Artık iş Muti'nin becerisindeydi  :haydi:

You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login by You are not allowed to view links. Register or Login, on Flickr

Farı dağıtınca iş tesisatındaki kabloların açıldığını birbirine değdiğinde kısa devre yaptırdığını gördük , kablolar tek tek sarıldı bu sırada bende merceği temizledim ve farın içine hava tuttum , farı geri toplayıp kontrol edince sorunun giderildiğini gördük ve ertesi gün muayeneden geçtik , 2027 Eylül ayına kadar bir muayene derdimiz kalmadı

Tatil için Antalyaya gitme planı vardı , muayene işini de halledince yola koyulduk , Rota İStanbul- Sakarya- Antalya - Kaş'tı .  İstanbuldan Afyona kadar sağanak yağmurda geldim ,Antalya merkeze vardığımda ortalama tüketimim 6.7 gösteriyordu .

You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login by You are not allowed to view links. Register or Login, on Flickr

Ve tabi ki @mustafa26 ve maviş ile buluştuk.

2023- 2024 yazlarında 2 farklı 156 ile geçtiğim Finike - Kalkan arasını 159 ile geçme hevesim vardı. Bir gece 2 Alfa trafiğin iyice azaldığı saatlerde özellikle Demre-Finike arasını gittik geldik . O gece 156'da kullandım aynı yolda , ilk virajda hemen kaydım ama kontrolü çok rahat geldi 159'dan sonra . Etap tam olarak şurası ;

Aynı gece 156'nın sağ koltuğunda da bulundum , 156'yı kullanabilen biriyle o yoldan geçmenin heyecanı tarifsiz Mustafa abi 156'nın ve yolun hakkını fazlasıyla veriyor  :yukari-ok: Bu arada hala favori 156'ım maviş , adam 110 ile istediği zaman  yan yan gidiyor arkadaş! Hatta 159 ile Kaş-Kalkan arası giderken sağ koltuktan video çektim izlemek isteyenler için ; fotoğrafa tıklayın.

Antalya'ya yolum düşmüşken Turgay Usta'yı da ziyaret ettim. Biraz eski günlerden konuştuk, ayaküstü sağ olsun 159'un sesini de dinledi. Dinledikten sonra bana dönüp, "Sen bu arabanın havasını nasıl alıyorsun?" diye sordu.
JTS motorun havasını almak gerçekten meşakkatli bir iş. Meğerse sistemde ufak bir hava kalmış, Turgay Usta onu da hemen aldı. Buradan kendisine bir kez daha teşekkür edeyim.

Gece, Turgay Usta'nın oğluyla birlikte topladıkları GTV'yi de inceledik. Oğlu biraz gazladı, arabanın altı komple sıfır, her parça orijinal, motor ise revizeli bir Turbo Busso. Kısa bir sürüş sonrası aklımdan sadece bir cümle geçti  "Ben daha önce gerçek bir Alfa sahibi olmamışım."  :-X Üzerinde sıfır 225 Pilot Sport 5 olmasına rağmen , patinaj çekiyor alet.

JTSSW ,  3500 KM süren Roadtrip'i sorunsuz tamamladı, o virajlar aklımın bir köşesinde belki kışlıklara geçmeden bir kere daha yolumu o virajlara düşürürüm.

Kaputaş ;

Kaleüçağız köyünden ;

Kaş ;

Bursa İkea , amaca hizmet

Muayene derdimiz bitti , düşen sağ egzoz kafasını yaptırabilirim.

this is all about passion

2009 159 JTSSW Rosso

mustafa26

Harika bir ziyaretti. Hem maviş biraz gençliğine döndü hem de ben :)
Jts motor ile ilgili önyargılarım da tuz buz oldu bu arada. 156 2.0 Jts kullanmıştım ama 159 1.9Jts çok farklı geldi. Aracın ağırlığına rağmen motorun yere aktarabildiği güç, üstelik çok erken devirlerde gelen tork sanki lagsız minik bir turbo varmış gibi bir his veriyordu. Yol tutuş ve güç anlamında beni gerçekten şaşırttı 159 Jts. Akrobatik sürüşe izin vermiyor, yoldan çıkarmak zor, limitleriyle de ilgili mesajlar veriyor sürüşte. Hisli araba, sevdim.  :clover:
156 1.6 1998
156 2.0 1999
156 SW SS 2003
145 QV 1997
156 2.0 1999

KAKIRMAN

The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

S.Asil

Alfa Romeo 156 SW mk2 (1)
Alfa Romeo 156 1.9JTD mk1.5 (2)

Testarossa

10.000 km bakımı gelince yağ bakınmaya başladım. Önceki bakımda koyduğum Liqui Moly 5W40 beni çok memnun etmemişti. Bu sefer tercihim Shell Helix Ultra 5W40 oldu. ChatGPT de JTS motorlar için bu yağı ısrarla önerdi. Yağı Acıbadem Shell bayisiden temin ettim. 1.9 JTS motor 5.5 litre yağ aldığı için 4+1+1 almak zorunda kaldım.
Yağ filtresini Alfayedek'ten kardeşime aldırttım. Orijinal filtre stokta yoktu, ben de MANN FILTER aldırdım. Filtreyle birlikte Magneti Marelli karter tapası da aldırdım fakat o benim arabaya uygun değilmiş, maalesef takamadık. Ustam bunun dizellere uygun olduğunu söyledi.
Hava filtresini ve poleni yağdan bağımsız yazın değiştirmiştim. Bu bakımda ustamın elinde iki farklı hava filtresi vardı, daha kaliteli olanı taktı. Poleni ise bahar gelince kendim değiştireceğim.

Fırsat yaratınca soluğu ustada aldım. Yağ süzülürken alttaki her şeyi levyeyle ve elle kontrol ettik. Benim için en önemli husus bu kontrol; bu otomobili serüvenden serüvene sürüklediğim için kafamda hiçbir soru işareti kalmamalı. Alt takım kontrolünde hiç boşluk yakalayamadık.

Shellde 3 çeşit binek 5w40 var , ucuzdan pahalıya;
Helix HX7 semi synthetic 5w40
Helix HX8      synthetic 5w40
Helix Ultra    synthetic 5w40

Bu yağlar içinde HX7 bana göre kullanılamayacak bir yağ, HX8 ve ultra sentetik kaliteli yağlar. Ben ultra serisini tercih ettim, soğuk çalıştırmada ( 0 derece civarları ) motor stabil çalışıyor özellikle yıllarca 10w60 ile Twinspark kullanınca soğuk çalıştırmada garip sesler duymamak rahatlatıcı  :kahve:
Elimdeki kalan şişedeki yağı evin balkonuna koydum sabah elime alınca kutuda rahatça çalkalanıyor, aynı testi LM 10w60 ile yapınca bal kıvamında birşeyle karşılaşıyoruz. Sonuç olarak Ultra 5w40 beni gerçekten -şimdilik- memnun etti, bakalım MOLYGEN 5w40 gibi ömrünün sonralarında özelliğini kaybedecek mi?

Sol ön lastikte hava kaçırma durumu vardı. Siboptan olduğunu tespit ettim, çok üstüne düşmedim. Bir hafta sonu arkadaşlarım gelince kendi arabama istirahat verdim; o ara lastik iyice inmiş. Lastiğe zarar vermeyelim aman, hem bagajda sürekli taşıdığımız tam boy stepne ve avadanlık ne işe yarıyor diyip işe giriştik.
Bagajda her zaman ekstradan dörtlü bijon anahtarları bulunduruyorum. Onla bijon sökme denemelerim başarısız oldu, hiçbir bijonu sökemedim. En son lastik aldığımda lastikçi sıkmıştı.
30 cm olan bijon anahtarının üstüne 80 kilo bir birey olarak çıkıp yaklaşık 250 Nm kuvvet uygulasam da bir işe yaramadı 😄 Normal bir binek otomobil bijonu 140–150 Nm ile sıkılmış olmalı aslında. Hep bu havalı tabancalar yüzünden.Aklıma bahçedeki şemsiyenin sapı geldi, 120 cm. Onla kol uzunluğunu uzatayım dedim, dayanamadı büküldü; şemsiyeden de olduk 😄 Yağ ile birlikte  5litre shell antifrizli cam suyu aldım, 156'nın cam suyu deposunun yeri sayesinde antifrize gerek duymuyordu, 159'un depo rüzgardan donabilecek ya da gece donduğunda çözülemeyecek bir konumda olduğundan aldım.
Osram Tyreinflate 200 siparişi verdim, çakmaklıkla çalışan bir alet. Gelince hemen denedim; çok hızlı şekilde 12 PSI'dan 36 PSI'a çıkartıp beni kurtardı. Herkesin alması gereken bir alet. Benim bagajda artık benzinliklerde uğraşmak yok ve stepneyi de arabadan çıkartmayı planlıyorum. Avadanlıkla birlikte yaklaşık 30 kg yük atmış oluruz; zaten oldukça ağır bir otomobil.Ürünü aldığım satıcıdan goodyear silecek takımı aldım, o da fiyatına göre çok başarılı çıktı , bu rakama 6 ayda bir değiştirsem bile sorun olmaz.

2009 159 JTSSW Rosso

Tolga033

Hava tabancaları gereksiz kuvvet uygulayıp, daha sonra bijonu sökerken sorun yaşanmasına sebep olabiliyor bu yüzden keşke tüm ustalar tork anahtarı kullansalar. Aslında kullanımı çok kolay ve pratik, neden çoğu usta kullanmıyor hayret ediyorum.
Osram'ın lastik şişirme kompresörü bende de var, yer kaplamayan çok kompakt alet. Her bagajda olması gerekiyor bence.
Kazasız belasız.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

octinum

Eh, vesile olmuş. Ben de bagajda kompresör taşıyorum aynı şekilde, zaten tüplü ve öfkeli ya benimki. :D Michelin marka olanını pek beğenmemiştim, Osram için güzel diyorlar. İşini gördüğüne sevindim.

Lastik tamir kiti de almalısın, kaçırmadıysam yazmamışsın. Online alırken ucuzlara dikkat, son kullanma tarihi yakın tüpler satıyorlar, bana bir kere denkgeldi. Raf ömrü var onların.

Normal arabalarda genelde 90-110 civarı falan oluyor gibi, bendekiler hep öyle. 140-150 bile fazla. Lastikçiler Ami'den BMC'ye herkese aynı tarifeyi uyguladığı için galiba hayvan gibi şi'yapıyorlar. :D Benim yöntemim kriko. Istavrozu bijona takıp sağ tarafın altına krikoyu dayıyorum. Açıya dikkat ederek ilk hareketi veriyorum.

Testarossa

You are not allowed to view links. Register or LoginHava tabancaları gereksiz kuvvet uygulayıp, daha sonra bijonu sökerken sorun yaşanmasına sebep olabiliyor bu yüzden keşke tüm ustalar tork anahtarı kullansalar. Aslında kullanımı çok kolay ve pratik, neden çoğu usta kullanmıyor hayret ediyorum.
Osram'ın lastik şişirme kompresörü bende de var, yer kaplamayan çok kompakt alet. Her bagajda olması gerekiyor bence.
Kazasız belasız.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Teşekkürler, geçtiğimiz haftasonu porya değişiminden sonra ustama en azından ön teker bijonlarını söktürüp torklattım.

You are not allowed to view links. Register or LoginEh, vesile olmuş. Ben de bagajda kompresör taşıyorum aynı şekilde, zaten tüplü ve öfkeli ya benimki. :D Michelin marka olanını pek beğenmemiştim, Osram için güzel diyorlar. İşini gördüğüne sevindim.

Lastik tamir kiti de almalısın, kaçırmadıysam yazmamışsın. Online alırken ucuzlara dikkat, son kullanma tarihi yakın tüpler satıyorlar, bana bir kere denkgeldi. Raf ömrü var onların.

Normal arabalarda genelde 90-110 civarı falan oluyor gibi, bendekiler hep öyle. 140-150 bile fazla. Lastikçiler Ami'den BMC'ye herkese aynı tarifeyi uyguladığı için galiba hayvan gibi şi'yapıyorlar. :D Benim yöntemim kriko. Istavrozu bijona takıp sağ tarafın altına krikoyu dayıyorum. Açıya dikkat ederek ilk hareketi veriyorum.
Osram harika bir şeymiş. Artık sürekli lastik basınçlarım doğru şekilde ayarlıyorum, lastik köpükleri lastiğin içine zararlı diyorlardı,aslı astarı nedir bilmiyorum.Tamir için fitil seti almayı düşünüyorum ,yolda herhangi bir vida talihsizliğinde fitili atıp kompresörle devam ederim.

Uzun süredir 159'un bir uğultu sorunu vardı. Son 2-3 ayda bu uğultu aşırı şekilde arttı fakat liftte bir sorun göremiyorduk. Kendi yaptığım tespitler sonucunda sola virajda ses arttığı için sağ taraftaki poryaların bozulduğuna kanaat getirdim,bunun mantığı sol virajda yük arabanın sağ tarafına bindiği için yük altında porya sesi artıyordu ve direksiyonda hissedildiği için ön sağ porya tespitini yapıp You are not allowed to view links. Register or Login Sercan abiden poryayı aldım .
Servise gidip poryayı söktük.

Kaliperleri sökünce kaliperi ,  fren hortumundan sallandırmayıp tel ile  yaylara bağlayan You are not allowed to view links. Register or Login ustaya selamlar  :D  , diğer ustalara bu hortum koskoca kaliperi nasıl taşıyacak dediğimde bozuluyorlardı.

Uzun uğraşlar sonucu eski poryayı çıkarıp yeni poryayı montajladık.

Bu işlemler için balatalarda sökülünce markasına baktım, kırmızı brembo balatalara sahipmişiz, otomobili sadece uzun yolda kullandığım içinde daha uzun kilometreler boyunca hizmet edebilecek durumdalar, tabi o kadar sökünce aks kafası-rotil kontrolüde yapılıp arabayı topladık.
Bu işlemler sırasında çıkan aksiliklerde mesai saatleri dışında yardımcı olan You are not allowed to view links. Register or Login ve SRC otomotiv ekibine teşekkür ederim, biraz sancılı süreç oldu ama sonunda çözüme kavuştuk.

2009 159 JTSSW Rosso

1AL6FA6

Lastik köpükleri lastiğin içini sıvıyor. Bunu lastikçi kazıyarak çıkarıyor. Birde gariptir balans tutmuyor. Ben iki kere balans parası verdiydim. İkincide içinde su vardı hayret ettik😂 Brembo,Ferodo güzel ben ön Ferodo arka TRW taktım. TRW ses yapıyor. Ferodo güzel ama şöyle bir şey duydum çabuk bitiyormuş. Birde textar var ama alfa için yok sanırım. Brembo, Ferodo bence en iyisi. Böyle usta
kaldı mı? Ustamız nerede acaba soranlara ve kendim için gidecek bir kapım olsun

murat

Emre'cim köpüğün en önemli zararı lastikçinin içinden veya arkandan ettiği küfürler bana göre :D O köpükle uğraşmak gerçekten onlar için bir bela durum.  :D
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

octinum

Köpüğün kendisinin önemli bir zararı yok ya, lastikçiler işlerini zorlaştırdığı için gıcık oluyorlar. :)

Yalnız köpüğü sıkınca, şöyle 18-20 psi falan oluyor zaten hemen bi çıkıp az yürümek gerekiyor. 200 metre falan mı neydi, mümkünse biraz da seri hareket ederek. Yoksa anladığım kadarıyla aşağıda daha fazla birikerek kuruyor, o da haliyle balansı zorlaştırabiliyor.