Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Ne Kadar Yakıyorsunuz?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GooSe

% 15 olayına katılıyorum denenmiş ve görülmüştür. Lpg ustamin eski kalfası benim aracı sevdiği için tek tek devir bantlarına araca binip laptopuda yolcu koltuğuna alıp seyir halinde  ayar You are not allowed to view links. Register or Login şunu söyleyebilirim aracın hem auankinden daha az yakıyordu hem de daha iyi performans veriyordu. Daha sonra  eleman ayrildi . su an normal ECU değerlerinin üzerine % 8 ile 12 arası fazla veriyor ama gecen sene yapılan ayarı tütmüyor hem performans olarak hem de yakıt olarak.

XT1033 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

hi_cazz

Bugün Isparta-Antalya arası bol virajlı ve sürekli inişli çıkışlı yaklaşık 140km yol yaptım. Trafik sıkışıktı. Tek şerit olması zaten ayrı sıkıntı. 60km kadar kısımda bmw 320d ile baya kapıştık ard arda sürekli dipgaz sollamalar falan takip etmeler derken ibre çoğunlukla 150-170 arasında gidip geldik. Gerisinde ise 90-130 arası nispeten sakin şekilde yolu 6.1lt ile tamamladım. E olsun o kadar dimi. :D

agucba

Yaklaşık 150 km'lik ortalama tüketim 3,7 lt. Ortalama sürat ise 87 km/s. Keşke bir de Alfa Romeo olsaydı.

///////////////

GooSe

88 binde bujileri degistirdim bursadan eskişehire araçta 2 kişi yarim bagaj klima kapalı 9.5 lt LPG ortalamasıyla gittim buji değişimi sonrası dönüş yolu araçta 4 kişi full bagaj klima acik 7.8 lt LPG ortalamasıyla geldim bu kadar etkileyeceğini tahmin etmiyordum dogrusu . aracın daha rahat yürüdüğünü söylememe gerek duymuyorum bile

Motorola cihazımdan Tapatalk ile gönderildi.

sp4rc0

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login bugün LPG oranını yüzde 10 arttırmak için servise gittim. Oradaki adamlar; biz arttırırız sorun değil ama benzin sinyallerinde sorun çıkarsa sorumluluk kabul etmeyiz dedi. Benim de garanti devam ettiği için açıkçası böyle bir sorumluluğun altına girmek istemedim. Yol bilgisayarı ile arasındaki farka o şekilde bakmana gerek yok sen tüketimini nasıl ölçüyorsun diye sordu, anlattım. Söylediğine göre ben yanlış ölçüyormuşum zaten. Hatta onun söylediğine göre çoğu kişi de aynı şekilde yanlış ölçüyor. Benzin gibi sanıyor kullananlar ama o şekilde doğru hesaplanmaz bunun tüketimi, benzin sıvı, bu basınçla dolduruluyor ve gaz diyor. LPG tüketimini doğru hesaplamak için deponun kesinlikle tam olarak bitmiş olması gerekir dedi. Bitme sinyali verdi ben gideyim doldurayım doldurduğum miktar ve gittiğim yol üzerinden hesap yapayım dersen zaten yanlış hesaplarsın dedi. Çünkü her pompanın basıncı aynı değil, üstelik her pompa da gazla birlikte bir miktar hava girer o da aynı değil diye de ekledi.

Artık dediği gibi ölçmeye başlayacam bir de bakalım bir değişiklik olacak mı. BRC yetkili servisindeki usta ölçümün bu şekilde yapıldığını söylüyor, bilgilendirmek amaçlı buraya da yazayım dedim. İsteyen bu şekilde ölçüm yapsın.

Bir uyarı da pompa tıkırdamaya başladığı anda daha fazla yakıt almamak gerektiğini üstüne basa basa söyledi, LPG kullananların dikkatine. Ben normalde pompa kendi atana kadar dolduruyordum ama eline parçaları alıp sistemin çalışma şeklini gösterince bir iki parçayı ne kadar zorladığımı anladım. Bilginize...

Öncelikle ölçüm yönteminizden bahsetmediğiniz için bilemiyorum ama gerçekten de siz yanlış ölçüm yapmış olabilirsiniz. Ölçümün doğru şekilde nasıl yapılması gerektiği değişik konularda bir çok kez yazıldı. Bu yüzden o konuya hiç değinmeden atlıyorum. Zaten cevabımın başında da doğru ölçüm yaptığınızı ve yakıt sisteminizde hiçbir problem olmadığını varsayarak yazdığımı belirtmiştim. Ustanızın anlattıklarından ve özellikle de "benzin sinyallerinde sorun çıkarsa sorumluluk kabul etmeyiz" demesinden yola çıkarak kendisine güvenmediğini ya da sizin çekinmenizi sağlayarak kendisine iş çıkarmamanızı istediğini görüyorum. Bu tip usta(!)lardan uzak durmanızı tavsiye ederim.

Aslında benim söylediğim de tam olarak doğru değil. Yani doğrudan lpg ayarınızı %10-15 arttırın demekte yanlış. Bizim çok bilen ustalarımızla başa çıkamayacağınız için yanlış ama doğruya en yakın ayar olduğundan %10 arttırsınlar yazmıştım. Maalesef ki üzülerek söylüyorum Türkiye de LPG ayarı %90-95 oranında yanlış yapılıyor. Kimi yeteri kadar bilgiye sahip olmadığından deneme yanılma ile yapıyor, kimisi de işin kolayı olan otomatik kalibrasyonu çakıp geçiyor. Bu durumda kime güvenip tam olarak doğru ayarı nasıl yapabiliriz, yaptırabiliriz? Ya anlıyorsanız kendiniz yapacaksınız ya da ustalar üşenmeyecek dizüstü bilgisayarını alıp yola çıkacak. Aracı yükte iken tüm viteslerde ve tüm devirlerde ayarlayacak. Bu da en az 1-2 saatini alacak. Başka yolu yok.. Aksini iddia eden ustalara da kesinlikle güvenmeyin! (bu kalibrasyon işi sadece önceden programlanan lpg ecu'ları için geçerlidir, aracın benzin ecu'su ile anlık haberleşen ve değişken veriler üreten lpg sistemleri bahsimin dışındadır.)

Buradaki sıkıntı ustaların teknik açıdan yeterli olmamasıdır. Doğru bir şekilde gerçekten anlayarak bu ayarı yapabilmeleri için biraz teknik bilgi gerekiyor. Yalnız LPG ayar bilgisinden bahsetmiyorum. Mekanik, fizik, kimya, akışkanlar mekaniği, elektronik, termodinamik gibi bir dizi bilgi birikimi gerekli. Ayrıca araçların motorlarını da yeteri kadar tanımak gerekiyor. Bu kadar bilgili ustayı nereden bulurum diyebilirsiniz haklı olarak. Maalesef tam da bu noktada, Türkiye'deki eğitim sisteminin yanlışlığına takılıyoruz. Neyse, eğitim gibi derin bir konuyu bir kenara bırakarak çok basitçe benzin ve LPG sistemlerinden biraz bahsedeyim.

Elbette ustanızın verdiği bilgilerden bazıları doğru, ama tam değil. Çok büyük ihtimalle sizin aracınızı da işin kolayına kaçarak, rolantide otomatik kalibrasyon yapıp gönderdiler. LPG kalibrasyonu, özellikle de Alfa'larda, rolantide ya da 3000 devir/dakika da sabit çalıştırılarak yapılmaz. Yapılır ama doğru değerlere sadece ayar yapılan devirde ulaşırsınız. Geri kalan tüm alt ve üst devirlerde, özellikle de üst devirlerde ideal karışımdan uzaklaşırsınız.

Peki ideal karışım nedir? ideal karışım, yakıtın en verimli şekilde yanabileceği hava-yakıt karışımıdır diyebiliriz. İdeal yakıt karışımı benzin için; 14,7 / 1 'dir. Bu da 1 litre benzin için 14,7 litre havaya ihtiyaç olduğu anlamına gelir. LPG de durum farklıdır; propan-bütan karışımı olan lpg, benzine göre yaklaşık %5,4 fazla havaya ihtiyaç duyar ve ideal yanma karışımı 15,5 / 1 'dir. Yani 1 litre lpg'yi yakmak için 15,5 litre havaya ihtiyaç var demektir. Bu karışım oranı ise oksijen sensörü ile egsozdan ölçülür. Ölçülen sonuçlar aracınızın elektronik kontrol ünitesine (ECU) gönderilir. ECU ise bu verileri alarak diğer çeşitli sensörlerden (debimetre, oksijen sensörü ya da lambda sensörü, hava ve su ısısı sensörleri, basınç sensörleri vs.) gelen verilerle birleştirir. Karar vererek motorunuzun ne kadar yakıta ihtiyacı olduğunu ayarlar. Bunu da enjektörlerin açık kalma süresini değiştirerek yapar. Veriler fakir karışımı (karışımın yakıt miktarı az) gösteriyorsa enjektörler daha uzun süre yakıt püskürterek karışımı ideal hale getirmeye çalışır. Veriler zengin karışımı (karışımın yakıt miktarı fazla) gösteriyorsa enjektörlerin açık kalma sürelerini azaltarak karışımı ideal hale getirmeye çalışır.

Bu durumda enjektörlerin açık kalma sürelerinin nasıl ayarlandığı önem kazanıyor. Burada meşhur varyatör denen parçamız devreye giriyor. Varyatör eksantrik miline bağlı bir parçadır, eksantrik mili ise emme ve egsoz sübaplarına hareket verir. Basitçe eksantrik miline müdahale ederek avansı ayarlar. Bu şekilde enjektörler silindire daha fazla veya daha az yakıt gönderir. (Aslında bu kısım biraz daha karmaşık ama kolay anlaşılır olması için bu şekilde sadeleştirdim:) )

Şimdi gelelim yol bilgisayarına; yol bilgisayarında gördüğünüz ortalama yakıt tüketimi verisini de ECU sağlar. Enjektörlerin açık kalma sürelerinden elde ettiği verileri işleyerek size yaklaşık benzin veya mazot tüketiminizi gösterir. Sağlıklı bir motor, yakıt sistemi ve egsoz sistemine sahip araçta genellikle verileri çok küçük sapmalarla gerçeği gösterir.

LPG sisteminde ise araca, benzin verilerini kontrol eden aracın orijinal ecu'su haricinde farklı bir ecu (lpg ecu'su) daha bağlanır. Bu ecu'da benzin ECU verilerini hiçe sayarak LPG'ye uygun yeni bir yazılım yüklüdür. Araç lpg'ye geçtiğinde aktif hale geçerek motora gerekli lpg ve hava karışımını önceden yapılan kalibrasyona göre sağlar. Bu kalibrasyonda ayar sabittir, anlık olarak değişmez. Yani oksijen sensörü, debimetre vb. diğer önemli sensörler ile haberleşmesi yoktur. Veri alıp işlemez, analiz edemez. Duruma göre lpg miktarını arttırıp azaltamaz. Sadece ve sadece önceden rolantide veya 3000 d/d' de tüm devirler için yapılan ayara göre belirlenen miktarlarda karışımı sağlar. Bu arada benzin enjektörlerinden benzinin silindire girişini de keser.

Aracın orijinal ecu'su ise benzin yanıyor gibi sanarak veri toplamaya devam eder. Topladığı verileri benzine göre analiz eder ve komut gönderir. Örneğin aracınız lpg'de fakir karışım yapıyorsa benzin ecu'su enjeksiyon sürelerini uzatmaya çalışır ki silindire daha fazla benzin girsin karışım ideale yaklaşsın. Bu durumda yol bilgisayarında tüketim miktarınız, enjeksiyon süreleri uzadığı için gerçekten saparak fazla göstermeye başlar. Ancak lpg ayarınız sabit olduğu için yine aynı miktarı yakarsınız.  Doğru ayar ile ideal karışımı yakaladığınızda ise hem bir miktar daha az yakarsınız hem de yol bilgisayarı ile gerçek lpg tüketimi arasında yaklaşık olarak %15-20 arasında fark görürsünüz.
Bunun tam tersini de zengin karışım için düşünebilirsiniz.

Motorları da yeteri kadar tanımak gerekiyor demiştim, Alfa motorları hepimizin bildiği ancak LPG ustalarının çokça bilmediği gibi varyatöre sahip araçlardır. Hatta varyatörün ne işi yaradığını bile bilmiyorlar. LPG ayarında Alfalar gibi Vtec Honda, vvti Toyota vb. varyatöre sahip araçlara ayrı bir ilgi göstermek gerekiyor. Nedeni ise varyatöre sahip olmaları nedeni ile subapların, enjeksiyon sürelerinin duruma göre değişkenlik göstermesidir.

Sonuç olarak LPG ayarında her motora aynı muameleyi yapamazsınız. Lpg ayarı motor yükte iken ve yolda  her devir de ve her viteste ayrı ayrı yapılır, veya aracın orijinal ecu'su gibi anında haberleşme yapan lpg kiti takılır ayardan da kurtulunur. :)
'06 147 1.6 TS (2006-...)
'17 Volvo V40 CC 1.5 T3 (2017-...)

vlkylmz

Yazınızı büyük bir dikkat ve zevkle okudum...Bilginize hayran kaldım doğrusu,bahsettiğiniz yöntemlerle lpg ayarı yapacak ustayı bulmak neredeyse imkansız bence.Dediğiniz gibi çoğu ustanın lpg ayarı dediği pc ye bağlayıp otomatik kalibre yapması.Bu işlem yapılırken pc başında bile durmuyo usta...Tamam oldu bitti ver 10 tl 20 tl :)
kalite asla tesadüf değildir

universeee

You are not allowed to view links. Register or Login tüm yazdıkların için çok teşekkür ediyorum. İçinde bildiklerim olduğu gibi bilmediklerim de mevcut zahmet etmişsin  :serefe:

Dediğin durum bütün ustalarda var aşağı yukarı. Yola çıkıp ayar yapmak gerekli tabi dediğin gibi ama onu yapacak usta bulmak bence mümkün değil, tanıdığı olan varsa hemen getireyim arabayı. Anlattığım gibi gittiğim zaman söylediğim karışımdaki LPG oranını yüzde 10 arttırmanızı istiyorum cümlesiydi. Karşıdan gelen sorun direkt olarak zaten NEDEN? oluyor. Normalde yol bilgisayarı ile tükettiğim LPG miktarının eşit olmaması gerektiğini biliyorum ama senin söylediğin gibi yüzde 10-20 arası bir fark olması gerektiğini bilmiyordum. Bunu anlatınca adamın verdiği tepki daha önce yazdığım tepkiydi işte. Sorumluluk kabul etmem! Çünkü senin de yazdığın gibi daha sonrasında çıkabilecek bir sorunda benim sistem garantide olduğu için çıkacak masrafları kendisi yüklenmek istemiyor. Topu direkt bana atıyor.

Neyse çok uzatmayım, ben bir de bu söyledikleri şekilde ölçüm yapacağım bir süre. Haftaya zaten bir Ankara yolculuğum var orada çok net şekilde uzun yol tüketimini hesap etmiş olurum. Sonrasında belki riskleri göze alıp yüzde 10 arttırım yoluna gidebilirim.

Sana bir soru bu arada: Sistemin sağlıklı çalıştığını varsayarsak, diyelim karışımdaki oranı yüzde 10 arttırdım. Söyledikleri gibi benzin sinyallerinde bir bozulma durumu söz konusu olabilir mi? Bir de hadi diyelim bozuldu eski haline gelmesi için yapılacaklar nelerdir? Bana söylediklerine göre şayet bu sinyaller bozulursa bir depo benzin ile kullanmam gerekirmiş. Şimdi senin yazdıklarını okuduktan sonra bu söylediklerinin de yüzde yüz doğru olduğuna çok inancım kalmadığından sana soruyorum. Bilgin varsa bu konuda da cevap yazarsan sevinirim.

Vakit ayırdığın için teşekkür ediyorum :)  :arkadasim:
2005 Alfa Romeo 147 1.6TS Distinctive 2013-2016
2013 Nissan Qashqai 1.5 dci Tekna 2016 - ...

iskoc

You are not allowed to view links. Register or Login tüm yazdıkların için çok teşekkür ediyorum. İçinde bildiklerim olduğu gibi bilmediklerim de mevcut zahmet etmişsin  :serefe:

Dediğin durum bütün ustalarda var aşağı yukarı. Yola çıkıp ayar yapmak gerekli tabi dediğin gibi ama onu yapacak usta bulmak bence mümkün değil, tanıdığı olan varsa hemen getireyim arabayı. Anlattığım gibi gittiğim zaman söylediğim karışımdaki LPG oranını yüzde 10 arttırmanızı istiyorum cümlesiydi. Karşıdan gelen sorun direkt olarak zaten NEDEN? oluyor. Normalde yol bilgisayarı ile tükettiğim LPG miktarının eşit olmaması gerektiğini biliyorum ama senin söylediğin gibi yüzde 10-20 arası bir fark olması gerektiğini bilmiyordum. Bunu anlatınca adamın verdiği tepki daha önce yazdığım tepkiydi işte. Sorumluluk kabul etmem! Çünkü senin de yazdığın gibi daha sonrasında çıkabilecek bir sorunda benim sistem garantide olduğu için çıkacak masrafları kendisi yüklenmek istemiyor. Topu direkt bana atıyor.

Neyse çok uzatmayım, ben bir de bu söyledikleri şekilde ölçüm yapacağım bir süre. Haftaya zaten bir Ankara yolculuğum var orada çok net şekilde uzun yol tüketimini hesap etmiş olurum. Sonrasında belki riskleri göze alıp yüzde 10 arttırım yoluna gidebilirim.

Sana bir soru bu arada: Sistemin sağlıklı çalıştığını varsayarsak, diyelim karışımdaki oranı yüzde 10 arttırdım. Söyledikleri gibi benzin sinyallerinde bir bozulma durumu söz konusu olabilir mi? Bir de hadi diyelim bozuldu eski haline gelmesi için yapılacaklar nelerdir? Bana söylediklerine göre şayet bu sinyaller bozulursa bir depo benzin ile kullanmam gerekirmiş. Şimdi senin yazdıklarını okuduktan sonra bu söylediklerinin de yüzde yüz doğru olduğuna çok inancım kalmadığından sana soruyorum. Bilgin varsa bu konuda da cevap yazarsan sevinirim.

Evren abi ben lpg ayarını hem pc den hem regülatörün üzerinden açtırmıştım.benzinle birebir aynı yürüyordu.2 gün aracı öyle kullandım.fakat benzin sinyallerinde bozulma denilen durum ortaya çıktı.sabah soğuk motorda arabanın rölantisi bozuldu.lambdayı bozmadan eski ayarı tekrar yüklettim usta regülatördende gazı kıstı ve düzeldi.Öyle bir depo benzin kullanma muhabbeti hiç olmadı.düzeldi  :)
2001 156 2.0 Twinspark 2013-2015
1998 166 3.0 V6 24V     2015-2019

universeee

Evren abi ben lpg ayarını hem pc den hem regülatörün üzerinden açtırmıştım.benzinle birebir aynı yürüyordu.2 gün aracı öyle kullandım.fakat benzin sinyallerinde bozulma denilen durum ortaya çıktı.sabah soğuk motorda arabanın rölantisi bozuldu.lambdayı bozmadan eski ayarı tekrar yüklettim usta regülatördende gazı kıstı ve düzeldi.Öyle bir depo benzin kullanma muhabbeti hiç olmadı.düzeldi  :)
Anlaşılan bu güvendiğim bizim ustalar ya işi bilmiyor, ya sistem farklı yada uğraşmak istemedikleri için işkembeden sallıyorlar  >:(

sp4rc0

ölçümünüzün doğru olduğunu ve yakıt sisteminin (benzin) sağlıklı olduğunu düşünürsek zaten benzin verileri bozulmuştur. Motor lpg de fakir karışımda çalışıyorsa orijinal ecu enjeksiyon sürelerini uzatmaya çalışır. Kısa vadede bunu fazla anlayamazsınız. en az 5-10 bin km gitmeniz gerek. Diyelim ki bu şekilde kullandınız ne olur? uzun vadede sabahları çalışmama, stop ettikten sonra tek marşta çalışmama, rolantide dalgalanma, stop etme gerçekleşir. Nedeni ise ecu benzinin yeterli olmadığını düşünerek enjeksiyon sürelerini arttırmasından dolayı benzinli çalıştırmalarda motor boğulur (ideal karışım bozulduğundan dolayı tam yanma gerçekleşmez). Ama dediğim gibi bu öyle 1-2 depo lpg ile hissedilecek değerler değil.

Diyelim ki 10bin km böyle kullandınız değerler bozuldu. en kötü ihtimalle ecu reset yaparsınız. Sonra bir süre benzin ile kullanırsınız. Bu süre değişkenlik gösteriyor. kimi You are not allowed to view links. Register or Login kimi 1000km de düzeltiyor.

Ustalar yol bilgisayarı benzin tüketim değerine hiç bakmayın diyorlar. Ancak o veriler lpg'li motorda sistemin sağlıklı olduğunu anlamada bize çok yardımcı oluyor.

universeee

Şu an benim arabada bahsettiğin sorunların herhangi hiç birisini yaşamıyorum. LPG taktıralı aşağı yukarı 30k km oldu ve o sürede de hiç böyle sıkıntılar yaşamadım açıkçası.

Ustanın bahsettiği ölçüm şekliyle ölçmediğim için açıkçası kıllandım doğru ölçüm yapıp yapmadığım konusunda. Sence ne şekilde yapılmalı ölçüm? Haftaya uzun yola çıkacağım. Ustanın söylediğinden farklı bir şekilden bahsediyorsan iki şekilde de ölçüm yapayım sonuçlar üzerinden konuşalım olur mu? Sonrasında senin tavsiyelerini alırım biraz daha detaylı konuşup.

sp4rc0

En doğru ölçüm için aynı benzinlikten almak mantıklı olabilir. İlk dolumda depodaki miktarın hiçbir önemi yok, tamamen doldurun. Yol bilgisayarindan Km ve tüketim miktarını sıfırlayın. Sonra dolaşın tamamen bitirmenin de hiçbir anlamı yok. 200-250 km kadar kullanın. Tekrar aynı istasyonda depoyu doldurun. Bu arada bir önceki dolumda sıfırladığınız km.yi ve ortalama tüketiminizi not alın. Kaç litrede dolduğunu not alın. Diyelim ki 200km gittiniz tekrar doldurdunuz ve yol bilgisayariniz 10.0lt/100km tüketim gösteriyor. Depo yaklaşık olarak 24 lt lpg almalı. Eğer 24ten az alırsa aracınız You are not allowed to view links. Register or Login fakir ayarlanmistir. bu seyahatinizde 5000 devir üzerine cikmazsaniz daha doogru sonuç elde edersiniz. Değerleri not alın beraber inceleriz.

universeee

En doğru ölçüm için aynı benzinlikten almak mantıklı olabilir. İlk dolumda depodaki miktarın hiçbir önemi yok, tamamen doldurun. Yol bilgisayarindan Km ve tüketim miktarını sıfırlayın. Sonra dolaşın tamamen bitirmenin de hiçbir anlamı yok. 200-250 km kadar kullanın. Tekrar aynı istasyonda depoyu doldurun. Bu arada bir önceki dolumda sıfırladığınız km.yi ve ortalama tüketiminizi not alın. Kaç litrede dolduğunu not alın. Diyelim ki 200km gittiniz tekrar doldurdunuz ve yol bilgisayariniz 10.0lt/100km tüketim gösteriyor. Depo yaklaşık olarak 24 lt lpg almalı. Eğer 24ten az alırsa aracınız You are not allowed to view links. Register or Login fakir ayarlanmistir. bu seyahatinizde 5000 devir üzerine cikmazsaniz daha doogru sonuç elde edersiniz. Değerleri not alın beraber inceleriz.
Anladım. Bunu yapmak için şu sıralar fırsatım olmaz ama uygun bir zamanda dediğin gibi denemeyi de yapıp değerleri not alırım. Şu an ilk yapacağım uzun yola da çıkacak olmamdan dolayı arabadaki değerleri sıfırlamak sonra depo tamamen sıfırlanınca (mecburen) farklı pompalardan LPG almak ve değerleri kenara not etmek. Ben sana yine bunları da yazarım onun üzerinden konuşuruz.
Tüm yardımların için teşekkür ediyorum  :serefe:

tayfun

ben bu lpg işine bir türlü akıl erdiremedim. yakın zamanda yağ,filtre, ve lpg bakımı yaptırdım.  bakım öncesi 25,28 kuruş arası yakiyordum . hatta son zamanlarda 32'lt lpg(80, tl) ile şehir içi 320k, km yol yapmaya başlayınca orgazm olmaya başladım. bakım sonrası, aynı pompa,aynı lt ile 40/50 km daha az yol yapıyorum ve ilk calistirmalarda olsun biraz sikistirinca olsun hemen benzine geciyor. illallah ettim. napsak bakım yapmasakmi :-)

Alfadanadam

Düzgün çalışan sistem ellenmez. Temel kural. :)

eğer hiç şikayetiniz yoksa sadece filtre değiştirin ve devam edin lpg'de.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

tayfun

abi bende filitre deyistirttim. bide arada gösterge sapititordu onu ilettim. oysaki 10,000k km önceki ayarida aynı usta yaptı ve memnuniyetimi özellikle belirttim.

universeee

İşte şu sıralar bende tam bu yüzden dokunmaya cesaret edemiyorum zaten. Hiç sıkıntım yokken sıkıntı çıkarmak istemem.

h.t

Abi bencede. Ben stiloyla tatilde 3 bin kilometre yola çıkacağım diye lpg ayarını yapıp filtreyi değiştirdim. Araba istanbula gittiğimde bir kaç kere stop etti , önceden hiç yapmazdı. Şimdi sıkıntısı yok 1000 km geçti lakin yukarda okudum benim ustamda araba rolantideyken ayar yapıyor. Ankarada dediğiniz gibi ayar yapan bir yer varsa koşarak giderim :)

Alfadanadam

Değişken beslemeli yani varyatör, vtec,vvt-i yada vanos bir durum yoksa motorda rolantide ayar yapılabilir. Zira devir yükseldikçe değişimler genelde doğrusaldır.
Ancak yukarıda saydığım teknolojiler ve/veya turbo varsa laptop bağlanarak her devirde değerler gözlenerek ayar yapılmalıdır. Aksi halde lpg'de gidiyorken bazı devirlerde zengin,bazı devirlerde fakir karışım olur.
Zengin karışım size fazla yaktırır ve nispeten tek zararı yakıt sarfiyatıdır. Ancak özellikle yüksek devirlerde fakirde kalınıyorsa eninde sonunda bir zararını göreceksinidir, kesindir.

Fakir karışım diyince genelde az benzinle çok iş diye düşünür bazıları. Aslında az benzin demek çok oksijen demektir. Kısacası felaket demektir :)

GooSe

ben bu lpg işine bir türlü akıl erdiremedim. yakın zamanda yağ,filtre, ve lpg bakımı yaptırdım.  bakım öncesi 25,28 kuruş arası yakiyordum . hatta son zamanlarda 32'lt lpg(80, tl) ile şehir içi 320k, km yol yapmaya başlayınca orgazm olmaya başladım. bakım sonrası, aynı pompa,aynı lt ile 40/50 km daha az yol yapıyorum ve ilk calistirmalarda olsun biraz sikistirinca olsun hemen benzine geciyor. illallah ettim. napsak bakım yapmasakmi :-)

LPG sisteminin map sensorune baktirin.
Benzer sorun vardı yol bilgisayarı çok sapitik gösteriyordu ve sıkıştırınca benzine geçiyordu.sisteminin map sensoru değişti yakıt iyileşti ve benzine geçme bitti

tayfun

Benzer sorun vardı yol bilgisayarı çok sapitik gösteriyordu ve sıkıştırınca benzine geçiyordu.sisteminin map sensoru değişti yakıt iyileşti ve benzine geçme bitti

saatlerdir brc 'deyim. map tan değilmiş sorun. arabada bişey yok diyorlar ama teste çıkınca özellikle arabayı çalıştırdığım ilk dakikalarda gaza yuklenince ötmeye başlıyor. adamlar inat anlat anlat yolda kalibrasyon yapmaya ikna edemedim.

DcD-Semih

Yaklaşık 1 haftadır 156 SS ile birlikteyim, 2. lpg depomu doldurdum. Çevreyolu, köprü trafiği karışık kullanımımın sonucu 12.5lt/100km lpg tüketimim oldu. Kuruş hesabıyla 34 kuruş yapıyor heralde. 2 depoda da aynı sonucu aldım bence oldukça iyi.  :)

Lpg litre fiyatını 2.72 tl den aldım bu arada.
2001 Alfa Romeo 145 1.6 T.spark - Giallo Zoe
2002 Alfa Romeo 156 2.0 Selespeed - Rosso
2002 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Bianco Polare
2002 Alfa Romeo 156 2.0 Selespeed - Grigio Chiaro
2000 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Rosso
2004 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Grigio Metallico
2012 Alfa Romeo Giulietta 1.4TB - Bianco Pastello

sp4rc0

saatlerdir brc 'deyim. map tan değilmiş sorun. arabada bişey yok diyorlar ama teste çıkınca özellikle arabayı çalıştırdığım ilk dakikalarda gaza yuklenince ötmeye başlıyor. adamlar inat anlat anlat yolda kalibrasyon yapmaya ikna edemedim.
Sizin aracinizdaki problem kalibrasyonla ilgili değil gibi. Motoru ilk çalıştırdığınızda motor suyu sıcak olmadığından dolayı regulatör, sıvı olan lpg yi yeteri kadar gaz hale çeviremeyip yetiştiremiyordur. Bir de gaza yüklenmek derken 5000 deviri geçecek şekilde basıyorsanız enjektörler ihtiyacı karşılayamiyorsa benzine geçebilir. Enjektör meme çapı da küçük olabilir.

Alfadanadam

Vaktiyle meme ucu ayarı için milimetrik matkap uçları almıştım. Kademe kademe büyüterek kalibrasyon yapmaya çalışırdım. Sonra montaj yapan yer lafımı dinlemeye karar verdi ve enjektör bağlantılarını kontrol etmeyw razı geldi. 164 V6 tb'nin bütün enjeksiyon kablo bağlantıları yanlıştı.
Hey gidi 164, uzman yapmıştı beni o aralar lpg'de x:)

sp4rc0

Vaktiyle meme ucu ayarı için milimetrik matkap uçları almıştım. Kademe kademe büyüterek kalibrasyon yapmaya çalışırdım. Sonra montaj yapan yer lafımı dinlemeye karar verdi ve enjektör bağlantılarını kontrol etmeyw razı geldi. 164 V6 tb'nin bütün enjeksiyon kablo bağlantıları yanlıştı.
Hey gidi 164, uzman yapmıştı beni o aralar lpg'de x:)

164 mü yoksa ustalar mı uzman yaptı ? :)