Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Ne Kadar Yakıyorsunuz?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tayfun

You are not allowed to view links. Register or Login
Valla simdi ne desem ki...
Herkesin kullanim tarzi farkli.
Ben 156 da iken de digerlerine gore biraz daha hizli devirli ama daha az yakiyordum.
Bu birazda kullanma stili ile alakali sanirim Tayfun.
2,5 da bu kadar yakar bence normal kullanimda.
Ama bastigin zaman yakar ki her gramina da deger bu :)
Alperim girme kanıma. Zaten dürtüyor
2.5  alfamdan vazgecip 2.5 almamak için yeni birşeyler yapmam lazım alfama:-) acaba neyapsam:-)
GT-I8160 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Hımm iyi o zaman az kalmış :)

Biraz daha kanına girersek 2.5 forum dışına çıkmamış olur.

Sende aldıktan sonra dua edersin bana :) iyi ki kanıma girdin de aldırdın bunu diye :)

Ben GTV alana kadar ciddi hep kuştuluydum.

Ulan 2002 model verip 1998 model araç mı alınır.

Hele birde benim 156 gibi bakımlı , A'dan Z'ye her bir haltını bildiğin, sorunsuz bir otomobili daha eski model, eski sahiplerinin nasıl kullandığını bilmediğin, bakım geçmişini her ne kadar bilsem de yine de tereddütlerimin olduğu bir aracı almak zor bir karardı açıkçası.

Ama sağolsun Emre sayesinde , onun gaza getirmeleriyle girdik bu yola.

Şimdi iyi ki de almışım diyorum :)

Sende emin ol alana kadar böyle , aldıktan sonra da iyi ki almışım be diyeceksin :)

Hele birde benim kullanım tarzım için düşük motor gücü olan araçların olduğundan daha fazla yaktığını gördükten sonra :)

Çünkü düşük gücü olan bir araçla ne kadar basarsanız basın gitmiyor ve siz daha fazlası için sürekli yüksek devirler çevirmek zorunda kalıp yakması gerekenden çok çok daha fazla yakıyorsunuz.
Şuan 2.0 V6 Turbo bu yüzden bende şuan için 156 dan daha az yakıyor :)
156 ile gittiğimin daha fazlasını gidiyor , daha fazla zevk alıyor ve daha az yakıyorum :)
bugün yine gorustum Tuğrul abi ile sanayide 2.5 başında baya sohbet ettik. Senden şu yaylar ile egzos u alayimda arabamı satmiyayim.

Alper

Dun aksam uzeri esti ve Golcuge gittik Ecemle birlikte.
Oradan da direk durmadan Corluya gectik.
Bu sabah tekrar fulledim depoyu :)
496km yapmisim.
Ve aldigim yakit 188 TL
Bunun icinde istanbul trafigi en az bir 120 km kadar var.
Ve tabii kopru ve kartaldaki sacma calisma yuzunden dur kalk trafikleri.
Otobanda 150nin altina hic dusmedim diyebilirim.
Gece bom bos oldugu icin trafik zaten donuste hic mola falanda vermedim ve Golcukten Corluya 1saat 50 dakika da geldik.
Uzun yolda gercekten cok ekonomik bu V6 TB :)
Buarada sagolsun babam fulledi depoyu :)
Surprizime karsilik :)
Cunku onlar bizi Golcukte kalacagiz saniyorlardi :)

Alper

Tayfuncum biliyorsun egzozu bir arkadasa rezerv ettim ama ondanda hic ses seda cikmiyor.
Elazig'dan gelecekti alacakti.
Yaylarda birisi icin bekliyor forumdan.
Onlarda rezerv eger istemezlerse veririm ne demek.

ugursahin90

Ya abi ben bir türlü çözemedim olayı anlatayımda siz cevap verin; arabayı alalı 1 ay kadar oldu arabada tüp takıldıktan sonra bir tekleme olayı başladı bende bujileri değiştireyim dedim dün alfinde bujiler değişti değiştikten sonra sait ustaya gittim gazı yeniden ayarlatmaya gaz ayarı yapıldı sait ustanın karşısındaki ivedik shell den (2.61) e depoyu doldurdum 91 tl aldı ogün 112 km yol yaptım ve bidaha depoyu doldurayım dedim hesap yapmak için bu sefer dikmen opetten (2.61) depoyu doldurdum ve 15 liralık lpg aldı çok şaşırdım pompadan dolayı fark verdır dedim ve bugün 51 km yol yaptıktan sonra yeniden dikmen opetten aynı pompadan depoyu doldurdum aynı şekilde (2.61) den 6,26 lira lık lpg aldı sizce 50 km lik yolda 6 lira yakarmı araba allah rızası için biri bana söylesin boşuna sevinmek istemiyorum :o işin enteresan tarafı bujiler değişmeden önce araba şehir içi 55 kuruş şehirler arası 35 kuruş yakıyordu bujilerin 4 tanesi çalışmıyormuş.

ugursahin90

bu arada yazmayı unutmuşum arabam 2005 model 156 1.6ts

zephry

Ya abi ben bir türlü çözemedim olayı anlatayımda siz cevap verin; arabayı alalı 1 ay kadar oldu arabada tüp takıldıktan sonra bir tekleme olayı başladı bende bujileri değiştireyim dedim dün alfinde bujiler değişti değiştikten sonra sait ustaya gittim gazı yeniden ayarlatmaya gaz ayarı yapıldı sait ustanın karşısındaki ivedik shell den (2.61) e depoyu doldurdum 91 tl aldı ogün 112 km yol yaptım ve bidaha depoyu doldurayım dedim hesap yapmak için bu sefer dikmen opetten (2.61) depoyu doldurdum ve 15 liralık lpg aldı çok şaşırdım pompadan dolayı fark verdır dedim ve bugün 51 km yol yaptıktan sonra yeniden dikmen opetten aynı pompadan depoyu doldurdum aynı şekilde (2.61) den 6,26 lira lık lpg aldı sizce 50 km lik yolda 6 lira yakarmı araba allah rızası için biri bana söylesin boşuna sevinmek istemiyorum :o işin enteresan tarafı bujiler değişmeden önce araba şehir içi 55 kuruş şehirler arası 35 kuruş yakıyordu bujilerin 4 tanesi çalışmıyormuş.

Lpg yakıt olarak basınçlı olduğundan, depo dolumlarında bir çok değişken vardır.Yakıt alınan pompanın farklı olması,hava sıcaklığı vs. sebeblerle ölçüm sonuçları birbirini tutmayabilir.En sağlıklısı tamamen boş olan tankınıza belli bir miktar lpg alıp bitene kadar kullanmanız daha sonra hesaplama yapmanızdır.

tayfun

Tayfuncum biliyorsun egzozu bir arkadasa rezerv ettim ama ondanda hic ses seda cikmiyor.
Elazig'dan gelecekti alacakti.
Yaylarda birisi icin bekliyor forumdan.
Onlarda rezerv eger istemezlerse veririm ne demek.
;)

sp4rc0

Lpg yakıt olarak basınçlı olduğundan, depo dolumlarında bir çok değişken vardır.Yakıt alınan pompanın farklı olması,hava sıcaklığı vs. sebeblerle ölçüm sonuçları birbirini tutmayabilir.En sağlıklısı tamamen boş olan tankınıza belli bir miktar lpg alıp bitene kadar kullanmanız daha sonra hesaplama yapmanızdır.

Bu da tam olarak doğru bir yöntem değil, hava sıcaklığı yine etkileyecek.
o yüzden en doğru sonuç için doldur-boşalt yapıp sürekli alınan litre ve km kayıt tutarak ortalama almak en doğru yöntem..

Üstelik tam olarak deponun bitmesini beklemeye gerekte yok. Örneğin 85km. git aynı pompadan doldur. 2nci sefer 245km git yine aynı pompadan doldur. Aynı pompa denk gelmiyorsa aynı marka ve güvenebileceğiniz bir istasyondan doldurun.

Ortalama tüketiminizi yavaş yavaş öğreneceksiniz. Öyle 1 depoda sonuç bekleyen varsa yanılır !!
Bir süre sonra yol bilgisayarında gördüğünüz değeri 1,2 ile çarpıp, gittiğiniz You are not allowed to view links. Register or Login göre ne kadar yaktığınızı virgülüne kadar söyleyebilecek duruma geliyorsunuz. Pompacı söylediğiniz rakamı görünce şaşırıyor :)

Ben 68,72 lira yaktığımı hesapladığımda pompacıya 70 lira diyorum. Ayrıca dolum durduğunda bağlantıyı kes diyorum. Bu şekilde fazla basılmasını da engellemiş olursunuz. Dolarken de 68,7 lirada duracak diyorum ve genelde o rakamda duruyor.
'06 147 1.6 TS (2006-...)
'17 Volvo V40 CC 1.5 T3 (2017-...)

sp4rc0

Ayrıca aracı aldığımdan bu güne kadar ki tüm benzin ve lpg fişlerini eksiksiz olarak tutuyorum. Her birinin üzerinde de kaç You are not allowed to view links. Register or Login aldığım yazıyor. Bu bilgileri ve bakım bilgilerini, km.lerini excel de tuttuğunuzda çok güzel veriler elde ediyorsunuz. Uzun yolda ne kadar, şehir içinde ne kadar yakıyorsunuz gibi grafikler. Araç bakım zamanı geldiğini bile bu verilerden anlayabiliyorsunuz.  :yukari-ok: sabırlıyım yaparım ve merak ediyorum diyenlere tavsiye..

ugursahin90

Ayrıca aracı aldığımdan bu güne kadar ki tüm benzin ve lpg fişlerini eksiksiz olarak tutuyorum. Her birinin üzerinde de kaç You are not allowed to view links. Register or Login aldığım yazıyor. Bu bilgileri ve bakım bilgilerini, km.lerini excel de tuttuğunuzda çok güzel veriler elde ediyorsunuz. Uzun yolda ne kadar, şehir içinde ne kadar yakıyorsunuz gibi grafikler. Araç bakım zamanı geldiğini bile bu verilerden anlayabiliyorsunuz.  :yukari-ok: sabırlıyım yaparım ve merak ediyorum diyenlere tavsiye..

Aslında pek sabırlı değilim o yüzden deponun tam boşalmasını beklemiyorum ama opetten aldıklarım hep aynı pompa 14 numara  :D benim amacım buji yakıt tüketimini ne kadar etkiliyor onu öğrenmek abi bu rakamları görüncede az kalsın küçük dilimi yutuyordum kendi kendime yok olum saçmalama falan dedim keşke hep bu rakamlar olsa bide bu aralar aşırı agresif olan sürüş sitilimi duraklatmaya çalışıyorum artık vites değiştirmek için 6000 leri beklemiyorum ara sıra kulağımın pası silinsin diye o devirlere çıkıyorum sizce ideal vites değişim aralığı nedir 3000-4000 arası bana uygun muş gibi geliyor.

tolga_ozhan

İdeal vites değiştirme devrini, yol şartları belirler. Maksimum ekonomi için konuşuyorsak ve bir yokuş çıkmıyorsak 2500 deviri bile bulmadan vites değiştirmek en ekonomiği.
Agresif bir hızlanma istiyorsak üst devirlere çıkmak gerekli.
Fakat dediğim gibi ideal nokta gibi bir kavram yok aslında.

sp4rc0

Aslında aracınızda açık hava filtresi varsa, bunu fazla yakma alarmı olarak kullanabilirsiniz!

Açık hava filtresi takılı bir araçta gaza yüklendiğinizde araç homurdanmaya başlar. Aslında bu vakum sesidir. Gaz pedalına bastığınızda, silindire giren yakıtın artmasıyla birlikte, bunu yakacak olan oksijen miktarı da (dolayısı ile hava) artması gerekir. Ancak emme manifoldundan geçip silindire ufacık delikten geçebilecek hava miktarı sınırlıdır.
Yeterli hava ememeyen motor, zengin karışımda kalır (fazla yakıt+yetersiz hava) ve homurdanmaya başlar.. İşte bu homurdanmayı az da olsa duyduğunuz anda ayağınızı gazdan çekerseniz az yakarsınız.. Bunun belirli bir devri de yok aslında. Az yakayım diye düşük hızlarda gereğinden düşük devirlerde giderseniz tam tersi fazla yakarsınız.

Şöyle tarif etmeye çalışayım; 90km/h hız ile giderken 120km/h'e hızlanmak istiyorsunuz diyelim. Önemli olan bu hıza ne kadar zamanda hızlanmak istediğiniz. Yani gaza yüklenip bir an önce 120km/h hıza ulaşmak isterseniz homurdanma ile birlikte hızlanıp fazla yakarsınız. Ancak pedala yavaş yavaş basıp daha uzun sürede 120km/h hıza ulaştığınızda homurdanmayı duymazsınız ve daha az yakmış olursunuz.

Düşük devirde de aracın bir an önce gitmesi için pedala daha fazla basarsınız. ve yine aynı homurtuyu daha uzun süre duyarsınız. Gereğinden fazla yakıt gönderirsiniz hava yetmez ve yine zengin karışım oluşur. sonuçta yine fazla yakarsınız.

Kısacası homurdanma, gereğinden fazla yakmaya başladığınızı gösteriyor.

Ancak turbo destekli bir motora sahipseniz vakuma gerek kalmadan havayı arkasından zorla iterek silindire tabiri caizse tıkarsınız.. ne kadar çok havayı silindir içine tıkabilirseniz yanan yakıtın verimi o kadar artar. Hele bir de havayı soğutarak tıkarsanız verim daha da artar. Turbolu aracı doğru kullanımda benzin sarfiyatı düşer..

ugursahin90

abi olayı çok güzel anlatmışsınız teşekkürler zengin karışım fakır karışım denince aklıma geldi benim aracı bilgisayara bağladıklarında hava akışını göremiyorlarmış sanırım sorun oksijen sensörlerinde benim aracın çok yakmasının sebebide belki odur yanlız tanesine 190 lira gibi bir rakam söylendi bunun daha kolay bir çözüm yolu yokmudur acaba eğer sorun ikisindede varsa 380 lira :o eder ki bu biraz pahalı oluyor onun yerine 300 lira daha verip baskı balatayı değiştirmeyi tercih ederim. Tabi oksijen sensörünü değiştirmemenin bir zararı yoksa.

sp4rc0

abi olayı çok güzel anlatmışsınız teşekkürler zengin karışım fakır karışım denince aklıma geldi benim aracı bilgisayara bağladıklarında hava akışını göremiyorlarmış sanırım sorun oksijen sensörlerinde benim aracın çok yakmasının sebebide belki odur yanlız tanesine 190 lira gibi bir rakam söylendi bunun daha kolay bir çözüm yolu yokmudur acaba eğer sorun ikisindede varsa 380 lira :o eder ki bu biraz pahalı oluyor onun yerine 300 lira daha verip baskı balatayı değiştirmeyi tercih ederim. Tabi oksijen sensörünü değiştirmemenin bir zararı yoksa.

O2 sensörü doğrudan yakıt tüketimini düşürmeye yönelik bir parça. Az yakmak için arızalı olanların tümü değişmeli, başka yolu yok.. debriyajda da sıkıntı varsa yakıt tüketimi artar, değişmesi gerekir.  Bunlara alternatif yok maalesef..

ugursahin90

O2 sensörü doğrudan yakıt tüketimini düşürmeye yönelik bir parça. Az yakmak için arızalı olanların tümü değişmeli, başka yolu yok.. debriyajda da sıkıntı varsa yakıt tüketimi artar, değişmesi gerekir.  Bunlara alternatif yok maalesef..

Debriyaj değişecek zaten ondan kaçış yokta bu sensörün bi temizliği falan yokmudur yada iki tokat atsak çalışmazmı  :D

ar.159

1 haftadır bilhassa yazılım kararı aldıktan sonra 159 1.9 dizelimin yakıt değerlerini ölçmeye çalışıyorum yaptığım değerlendirmelerde şehir içi 40-45 kuruş yakıyor ancak dikkatimi çeken nokta şu oldu araba otomatikteyken dizel için sağlıklı ve ekonomik olan 1800-2200 devir aralığında vites değiştirmekte ancak aracı manuele aldığım zaman 3000-3500 devir aralığında arabanın yo bilgisayarında daha az yaktığını görüyorum ve şaşırıyorum
34 AV 0020 COMING SOON!!
"Diğerleri otomobil satmak için yarışır, biz ise yarışmak için otomobil satarız."Enzo-Ferrari
"Ne zaman yolda bir Alfa Romeo görsem şapkamı çıkartıp onu selamlarım." Henry Ford

Alper

Bende bugün tekrar fulledim
Kimde 56 kuruş yakmış yani 11litreden biraz fazla.
Biraz devirdi ve tabii ki dur kalk halinde bu tutar.

mahoretti

Alper, 156 ile harikalar yaratıyordun. Bakalım bunda ortalaman ne olacak  :serefe:

tugrul

Bende bugün tekrar fulledim
Kimde 56 kuruş yakmış yani 11litreden biraz fazla.
Biraz devirdi ve tabii ki dur kalk halinde bu tutar.

Ben hala seninle beylikdüzünde doldurduğumuz benzini kullanıyorum, deponun neredeyse 4/3 ü dolu, daha 200 km falan yapmışım  :))
2002 156 2.0 TS
1999 156 2.5 V6
2006 156 1.6 TS
1999 166 2.0 TS
1999 166 2.0 TS
2011 Giulietta QV
2011 Giulietta QV
2006 GT
2004 156 1.6 TS
2007 Brera 2.2 JTS
2008 159 1.9 JTD DISTINCTIVE Q-TRONIC
2003 Nissan Terrano II 3.0 DI

Alper

Alper, 156 ile harikalar yaratıyordun. Bakalım bunda ortalaman ne olacak  :serefe:
Valla abi gaz pedalına az basiyorum ama insanı tahrik eden sesi yüzünden yakıtı çokta düşünemiyorum bir turlu

Lbe

Yavru vatana geldiğimden beri 1 haftada 400km yapmışım 95TL(3.60TL/lt) mazot almışım.20-30km daha giderim çok rahat.Ortalamam 6.3, kuruş hesabı 22 kuruş yakmışım  :kahve:

ozoozo

Burak bigun yanina oturup nasil surdugunu merak ediyorum :) soklar icerisinde yakit tuketimine bakiyorum , gecen 100 liralik mazot aldim sifirladim ve suan 7.9-8 yakiyorum :kahve:

Sent from my HTC Sensation 4G using Tapatalk 4

Lbe

Burak bigun yanina oturup nasil surdugunu merak ediyorum :) soklar icerisinde yakit tuketimine bakiyorum , gecen 100 liralik mazot aldim sifirladim ve suan 7.9-8 yakiyorum :kahve:

Abi inan 7.9-8 i hic gormedim ben.Anca çok kısa mesafelerde belki.

ozoozo

Abi inan 7.9-8 i hic gormedim ben.Anca çok kısa mesafelerde belki.

Valla antepten-ankaraya sonra istanbul buluşmasına gidip geldiğimde 6.5-6.8 falandı 0 lamamıştım geçen 100 liralık aldım 0 ladım birazda sert kullanıyorum ondan dolayı şuan inerken baktım tam 8.0 bakalım birazdan tekrar alacağım 0 layacağım ne kadar olacak ama inanki hiç kasmıyorum zaten dizel almamdaki tek sebepte aman kaç lt yakıyor aman çok gidiyor derdi olmaması içindi :)

Onur ÖZTÜRK

Soğuktan mıdır nedir, az önce çalıştırdım, yol bilgisayarını açtım, Trip B'de sıfırdan ortalama tüketim 22.8 litreye çıktı. 6 km sonunda 13'e düşmüştü ama şok oldum :o :)
                                                                                                                           Stile Italiano