Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Benzine / Yakıta yapılan zam ve indirimler - Kampanyalar

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuncay Nergis

O adet değişti ama bu değişmedi malesef Bakanlarımız sırasıyla benzindeki ÖTV 'nin düşürülemeyeceğini söylediler maalesef.

Ama seçime daha çok var, o kadar zamanda daha çok oynaklık olur diye düşünüyorum ben. Şimdiden seçimle ilişkilendirmek pek doğru olmaz sanki.

Orhan Isvan

quote:

O adet değişti ama bu değişmedi malesef Bakanlarımız sırasıyla benzindeki ÖTV 'nin düşürülemeyeceğini söylediler maalesef.

Ama seçime daha çok var, o kadar zamanda daha çok oynaklık olur diye düşünüyorum ben. Şimdiden seçimle ilişkilendirmek pek doğru olmaz sanki.

Verginin vergisi hukuka aykırı olduğu halde bildiğim kadarıyla akaryakıtta ÖTV'den KDV alınmaya başlandı ki bu, adet sayılacak kadar uzun bir süredir uygulanmıyor. Umarım ya yanlış biliyorumdur, ya da bu hukuk dışı uygulamadan vazgeçilmiştir. Ama korkarım bir süre sonra bu da adetten sayılacaktır.

Seçime kadar benzin fiyatlarında oynaklık olabileceğinde hemfikiriz de, seçime 3 aydan kısa bir süre kala -%3 ile +%3 koridoru dışına taşılmasının sebebi konusunda sizin tahmininizin ne olduğunu öğrenemiyorum. Bilirsiniz, bu uygulama "Bakanlar Kurulu seçimlere kadar akaryakıt fiyatları hakkında aşağıdaki kararları almıştır" beyanatlarıyla yapılmaz. Adet olan; elbette ki şüpheli, gölgeli, spekülasyona açık bir uygulamadır.

Ertaco

quote:
Verginin vergisi hukuka aykırı olduğu halde bildiğim kadarıyla akaryakıtta ÖTV'den KDV alınmaya başlandı ki bu, adet sayılacak kadar uzun bir süredir uygulanmıyor. Umarım ya yanlış biliyorumdur, ya da bu hukuk dışı uygulamadan vazgeçilmiştir. Ama korkarım bir süre sonra bu da adetten sayılacaktır.

Maalesef ÖTV sonrası KDV uygulaması en başından beri var. Yani bu sonradan olan bir olay değil. Sadece son zamanlarda göze batmaya başladı. Motorin'de şu an için uygulanan ÖTV litrede 1.3045.-TL+KDV. Bununla birlikte vergiler ve maliyetler sonrası alınan KDV ile akaryakıttaki vergi yükü ciddi boyutlara geliyor. Yani haklsıınız Orhan Bey, verginin ayrıca vergisi alınmaktadır. Hukuka aykırılığını bilemem, ancak mantığa ciddi anlamda aykırı. Bildiğim kadarı ile Akaryakıttaki Kültür başkenti vergisi de devam ediyor.

Sırası gelmişken, zam beklentisi halen devam etmekte.

Orhan Isvan

quote:

Bildiğim kadarı ile Akaryakıttaki Kültür başkenti vergisi de devam ediyor.

Benzini sadece açık ara dünya rekoru oranında başka vergiler ödeyerek alıp, kültürü bedavaya getirecek değiliz ya! İtalyan kültürü en az 95 oktan istiyor ama ben Alfa'm daha da kültürlü olsun diye 97 oktan kullanıyorum. Bu kadar kültürün bir vergisi olacak elbette.

Akaryakıta Trafik Kültürü Vergisi getirileceği hakkında duyum var mı? Yoksa bunu sinema, tiyatro, konser, bale, müze, v.s. biletlerine, kitap, CD, v.s. bandrollerine falan mi ekleyecekler acaba?

Ertaco

Orhan Bey, eminim seçim sonrası vergileri daha da nasıl arttırırız diye düşünen bir grup olacaktır. Bu sebeble fazla fikir vermemek yararımıza olacaktır . Hoş fikre ihtiyaç olduğunu sanmıyorum ya neyse...

Bunun dışında 95 mi 97 oktan mı diye sürekli sorgulanır.
Ben açıkcası sektörden biri olarak çevremde normal binek aracı sahibi arkadaşlarıma kesinlikle 95 oktanı önermiyorum. Hatta araç 5-6 yaşından büyükse sadece ve sadece 95 oktan diyorum. Bilindiği üzere oktan, motorun patlamaya karşı olan direnci ile ilgilidir.  Aracın kitapçığında belirtilen "95 oktan kullanılması tavsiye edilir" cümlesi aracın motorunun 95 oktana göre ayarlanmasından kaynaklanır. Bu tarz bir araçta 97 oktan kullanılması patlama direncini yukarılara çekeceğinden aracın ters çalışmasına yol açarak motorda hasara yol açabilir. Buna pazarlama departmanında  çalıştığım dönemlerde eski bir Volvo'da şahit olmuştum.
Yeni nesil araçlarda motor bunu otomatik olarak algılayabiliyor. Yararı varmıdır!!??. Bence standart motorlarda kesinlikle yok.

Ancak Alfa gibi yüksek sıkıştırmalı motorlarda işe yarayabilir. Ancak yine de bilgisine güvendiğiniz bir servis yetkilisinin onayını almakta fayda var derim.

Birde son olarak istasyonlarda 97 oktan tabancasından 95 oktan verilmesi az rastlanır bir olay değildir. Renklendirme de aynı olduğundan test yaptırmadığınız sürece bunu anlama şansınız yoktur.

Bilginize...

Ertaco

Benzine beklenen zam maalesef bu aksam geliyor. Ama entersan olan beklenmeyen Motorin indirimi. Bu aksam Motorinlerde indirim de geliyor. Ofis disinda oldugum icin oranlari bilmemekle beraber Benzine zam, motorine indirim teyid edildi.

Orhan Isvan

Teşekkürler. Akaryakıt vergileri ve vergilerinin vergileri konusunda benden fikir alma ihtimali olanlara hemen bir tiyo vereyim: depoyu doldururken akaryakıt vergilerimi ödemeyerek depomu şimdikinin üçte biri fiyatına doldurayım, birkaç yıl sonra ödenmemiş vergilerimi hesaplayıp vergi affı pardon "yeniden yapılandırma" programına alsınlar.

Gereğinden fazla oktanın performansı arttırmayacağını biliyorum. Benim 97 kullanmaktaki amacım, sisteme olan "güvenim" nedeniyle en az 95 oktanı garantileme ümidi. Bu arada, oktanın fazlasının faydası olmadığı gibi, cüzdandan başka bir yere (örneğin motora) zararı da olmayacağını düşünüyorum. Gereğinden düşük oktan ise, vuruntuya sebep olabilir.

Cüzdana gelince, 95 yerine 97 oktan kullanmakla litre başına genellikle 6 kuruş kadar (bugün 10 kuruş ama genellikle 6 yı geçmiyor) fark ödüyorum ki bu, ikaz ışığı yandıktan hemen sonra depoyu doldurma maliyetini 4 liradan az etkiliyor (bugün yaklaşık 6 lira). Bu farkı kültür başkentimize ve açık ara dünya rekoru oranında ÖTV + KDV + ÖTV'nin KDV'sini + kimbilir başka neler alanlara "en içten dileklerimle" helal ederek, oktan konusunda emniyet payı bıraktığımı düşünüyorum.  

Ertaco

quote:
Ben açıkcası sektörden biri olarak çevremde normal binek aracı sahibi arkadaşlarıma kesinlikle 95 oktanı önermiyorum.

Yanlış yazmışım yukarıda. 95 yerine 97 yazacaktım.

Tuncay Nergis

Gazi Üniversitesi Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup İçingür, sıkıştırma oranı 10'un altındaki araçlara 95 oktan yakıt öneriyor. (You are not allowed to view links. Register or Login)

Benim 10,3 ama 95 kullanıyorum. Kitapçıkta da böyle diyor.

Petrol engines: only refuel with unleaded petrol with octane rating (RON) no less than 95

Bu şekilde.

1750tbi'da ise sıkıştırma oranının 9,5 olmasından dolayı 95'in önerileceğini tahmin ediyorum. (Kitapçığında ne yazıyor bilmiyorum) Orhan bey'in kendini garanti altına alma çabasını da normal karşılıyorum, fakat ülkemizdeki 97 oktan benzin'in katkı yoluyla bu hale geldiğini duymuştum (doğruluğundan emin değilim tabii ki).

Neyse, benzin kaç lira oldu

Orhan Isvan

Gerek 156 1.6 TS gerekse 159 daki 1750 TBi için Alfa Romeo 95 oktandan az olmayan benzin öneriyor. Tuncay kardeşimin tahmini doğru.

Bu arada, Doç Dr. Yakup İçingür bahsetmemiş ama biri atmosferik diğeri turbo olan iki motorun hacimsel kompresyon oranları aynı ise, bu motorlar çalışırlarken turbo motorun fiili kompresyon oranı daha yüksek olur çünkü ayrıca bir de turbo basıncı ekleniyor. 159 daki 1750 TBi motorun hacimsel kompresyon oranı 9,5:1 olsa da, turbo devredeyken bu oran yükselmek durumunda. Yine de en az 95 oktanlı benzinin yetersiz kalacağı kadar yükselmediği Alfa Romeo'nun benzin konusundaki tavsiyesinden belli oluyor. Benimki sadece "ne olur, ne olmaz, belki 94,5 oktanlıdır" gibisinden bir tedbirden ibaret.

Bildiğim kadarıyla eskiden kurşunlu benzine doğrudan doğruya oktan katılıyordu. Eğer yanılmıyorsam, kurşunsuz benzine başka birşey katılarak aynı etki elde ediliyor diye biliyorum. Bu katkı, 97 oktanlı benzinde biraz daha fazla.

Orhan Isvan

Beklenen zam biraz gecikmeyle de olsa, sonunda gelmiş. Tuncay kardeşim haklı galiba.

KAKIRMAN

Yahu zam taraftarları köşesi oldu bak burası haNerde bu zam nerde bu zam diye diye zamı yaptırdınız...
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

Ertaco

Ama indirim de yaptırdık dimi

Orhan Isvan

quote:

Yahu zam taraftarları köşesi oldu bak burası haNerde bu zam nerde bu zam diye diye zamı yaptırdınız...

Ben seçim sandığının arkasına saklamaya bile çalıştım ama olmadı. Günah bende değil.

Şaka bir yana, akaryakıttaki vergiler son derece aşırı ama sırf seçim yaklaşıyor diye azaltsalardı, sistem başka bir yerinden patlak verirdi. Bence asıl yapılması gereken; vergileri gelirlerden almak. Bu yapılmadıkça, geliri artmayanların da giderleri artıyor ki bu giderlerin en başında akaryakıt var.

KAKIRMAN

Konu dışı bir tarafa vergi affı olayına sonun kadar karşıyım. Ne demek yani şimdi vergi affı. Tamam ödeyemeyenler vardır ve de af vs ile sıcak para basma politikası da olabilir fakat bizim günahımız ne?
The Machina List

Jakomo

quote:

Konu dışı bir tarafa vergi affı olayına sonun kadar karşıyım. Ne demek yani şimdi vergi affı. Tamam ödeyemeyenler vardır ve de af vs ile sıcak para basma politikası da olabilir fakat bizim günahımız ne?

Hocam sen o zmn bedelli askerliğe de karşısındır, sıcak para getiriyor ama normal yapanlar' da var ya, o açıdan
Sabır, boyun eğmek değil, mücadele etmektir !!!!

1996 145 1,7 16V
2001 156 SWSS Mk1,5
1994 164 V6 TB
1999 156 2,5 V6 
2003 156 SS MK 1,5
2004 156 SWSS Mk2
2007 GT
1996 BMW E36 320i Coupe M-technik
1999 166 V6 TB
1997 145 QV
2004 156 SWSS
2010 MiTo 1,4 TB

KAKIRMAN

Valla Cemal askerlik işinde bedelli ya da bedelsiz ona birşey diyemem. Ha biz paşa paşa da yaptık vesselam. Ama şu zırt pırt vergi affı çıkarılması olayını bazı uyanıklar otomatiğe bağlamış ya fıtık oluyorum.
The Machina List

Jakomo

quote:

Valla Cemal askerlik işinde bedelli ya da bedelsiz ona birşey diyemem. Ha biz paşa paşa da yaptık vesselam. Ama şu zırt pırt vergi affı çıkarılması olayını bazı uyanıklar otomatiğe bağlamış ya fıtık oluyorum.

Katılıyorum İlhan, kesinlikle katılıyorum......
Sabır, boyun eğmek değil, mücadele etmektir !!!!

1996 145 1,7 16V
2001 156 SWSS Mk1,5
1994 164 V6 TB
1999 156 2,5 V6 
2003 156 SS MK 1,5
2004 156 SWSS Mk2
2007 GT
1996 BMW E36 320i Coupe M-technik
1999 166 V6 TB
1997 145 QV
2004 156 SWSS
2010 MiTo 1,4 TB

Ertaco

Petrol fiyatları yine rekor seviyede. Zam yapılmamasının tek sebebi düşük giden Euro ve $ kurları. Ancak yine de zam sınırına çok yaklaştık. Her an benzin ve motorine bir zam gelebilir. Depoları dolu tutmakta fayda var sayın alfisti dostları.

Ertaco

Bu akşam benzine zam geliyor. Akaryakıt ibrenizi kontrol edin.

Murat Sağlam

nereye gidiyor kardeşim bu benzin yaaa

Baskan

Depom ful, içim rahat kar yapıcam ehehe Ama depo bitince ne yaparım bilemiyorum..

Murat Sağlam

bir sonraki zamı beklersin
gelmeden doldurursun yine  :)

atakaneraslan

Bu konuda devletin İngiltere gibi yapması lazım. Atıyorum bütçede 50 katrilyon akaryakıt vergisi geliri koydun , bu rakamı zaten tuttur , ona eyvallah ki çoktan tutturmuştur bu petrol zamlarıyla , o zaman , petrol fiyatları dünyada mı artıyor , tutarsın vergi oranını azaltırsın , ne bilim mesela 3.85 te fiyatı sabitlersin , petrol fiyatlarındaki artış yada azalışa öre ötv yi ayarlarsın. Ama nerde o günler , bakan çıkmış biz vergi artırmadık , dünyada artıo fiyatlar diyo. O kadar balık hafızalı değiliz arkadaş , geçen sene ocakta sigaraya alkole vergi artırdığın esnada akaryakıt ötv sini de artırdın bütçe açığını yamamak için. Rusya gürcistana girdiği sırada varil fiyatı 150 dolara dayanmıştı da o zaman bile litre fiyatı 3.85 di , şu anda varil fiyatı 120-130 arasında geziyor..el insaf

murat

You are not allowed to view links. Register or Login
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)