Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Kapı Ses İzolasyonu ve Davlumbaz + Pütür

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sariertan

Usta mı? Yok tok gerek yok kendim yaparım. Şimdi orasına burasına zarar verir aracın uğraş dur. Sinirlenmeye gerek yok. Kendim rahat rahat yaparım. Pütür uygulamasıda zor değilmiş görmüş oldum görsellerde.

Bu arada evet az önce deprem olmuş. Burdakilerde bir ayağa kalktılar. Ama ben hissetmedim =)

ATA

Volkan süpersin ya, bitüself benim bagaj için istediğim şey tam olarak. Orjinal yalıtım parça parça kopmaya başladı, bununla komple elden geçireceğim.  :)
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

wolkanku

You are not allowed to view links. Register or Login
Volkan süpersin ya, bitüself benim bagaj için istediğim şey tam olarak. Orjinal yalıtım parça parça kopmaya başladı, bununla komple elden geçireceğim.  :)
işine yaradığına sevindim ata.
benim bitüselfle yola çıkışım şöyle oldu, TT sabah ilk çalıştığında yüksek rölantide inanılmaz bi uğultusu vardı bagaj kısmında, egzos resmen kafamın arkasında çalışıyordu. bir de otoparktan çıkmak için geri manevra yaparken bir duvara yanaştığımda sabahları direk uyandırıyordu o yoğun uğultu.
nasıl keserim diye düşünürken stepne havuzuna yalıtım yapmayı deneyeyim dedim. yaptım ve ses %70-80 kesildi. geriye tatlı bir uğultu kaldı hepimizin seveceği cinsten, o da araba ısınınca gidiyordu.

sonra bunu kapılarda denersem ne olur diye denedim.
bakalım 159 'un kapı içlerini sökme taraftarı değilim pek ama yine stepne havuzu ve çamurluk içlerini düşünüyorum.
'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

GooSe

Merhaba, pütür dediğimiz şey aracın alt tabanına uygulanan PVC bazlı tipine göre hava kürlenmeli veya ısı kürlenmeli olarak uygulanan malzemedir. Fabrikada yapılma amacı aracın altının taş çarpma direncini artırmak vede korozyon direncini sağlamaktır. Bunun yanında ses olarak izolasyona faydası vardır ama çokta öyle düşündüğümüz ölçülerde değildir.max 5 dB.

Aracın daha sessiz olması içn bitüm bazlı pad ler uygulanır. Bunlar arge çalışması sonucu belirlenen bölgelere konulur eğer belirlenen bölgeye konulmazsa boşuboşuna ağırlık taşınmış olur.

Tavan içine uygulanan padlar çok etkili olur kapı içine uygulananlarda bölge tespiti önemli onun yerine aracın kapalı kesitlerine süngelerde konulur. bunlarda aracın sessiz olmasına neden olur. Sessiz  olmasıın sağlamasının espiriside aracın kapı sacının rezonansını titreşimini azaltmaktır.  (eski palio albea larada gap filler diye poliüretan benzeri köpük sıkılırdı oda aracın daha sessiz olmasını sağlar)

Aslında kırpık diye tabir edilen lif lif olan keçe gibi kaplamalardan aracın tabanına döşerseniz koltuk altlarına çok daha sessiz olur araç.

Diğer yanddan fitilleri konrtol edip apı çerçevesine basmasına dikkat ederseniz ve tam basmasını sağlarsanız o zaman rüzgar sesinden eser kalmaz.

Bu arada kaç mikron uyglama yapılmış diye soracak olursanız 400 mikron fabrika uygulama kalınılığı var. Ama aracın altına tamammen uygulanmaz .  bizim türkiyede uygulananlarda 1 e 2 oaranıdna şişme vardır. Yurtdışındaki fabrikalarda şişme yoktur.

Yine bagaj boşlığuna köpük levhalar ile kaplama yaparasınız hem ucuz olarak hemde istedğiniz zaman kaldırabileceğiniz bir ses izolasyonu yapmış olursunuz. Kendi aracıma yaptım.

Bu bilgileri nereden mi biliyorum ? Çünkü Tofaşta uygulanan birimin teknik sorumlusuyum :)

Sand?ak

bu uygulamayı 156 için bagaj,kapılar ve araç tabanına yaptırsak nasıl bir sonuç alırız ve işçilik maliyeti ne olur acaba.Malzemeyi 3m den almayı düşünüyorum.

Alper

Benim aracin tum tabanina uygulanmisti onun uzerinede kece uygulanip hali konuldu. Simdide kapi icleri bagaj ve davlumbazlara uygulamayi dusunuyorum. Belki tavanada doseyebilirim duruma gore bakalim.

Alfista35

Benim aracin tum tabanina uygulanmisti onun uzerinede kece uygulanip hali konuldu. Simdide kapi icleri bagaj ve davlumbazlara uygulamayi dusunuyorum. Belki tavanada doseyebilirim duruma gore bakalim.

şöyle sadece tabanı yaptırmak istesek ortalama ne kadar tutar ?
Alfa Romeo 156 1.6 TS Distinctive

Alper

Zaten maliyetli olan taban kismi cunku koltuklar hali vs. Sokulup takiliyor. Bunun icin tum panelleri sokup uygulamak maliyette cok fark etmez tek taban icinde degmez. Sokulmusken taban bagaj ve yan paneller kapilar ve tavanda sokup yapmak cok yerinde olur ve gercekten fark cok fazla olur. 10 db uzeri bir dusus olur bu rakkamsal olarak dusuk gibi dursada ciddi bir sessizlik getirir.

Murat Sağlam

ben giuliettaya yaptirmistim...
agirlik 60 kg civari artmisti....ses tabikide azaliyor
fakat sifira asla inmiyor....

Murat Sağlam

bu arada yakitin arttigini unutmayalim...

Murat Sağlam

(atölye halil solak )
bu işin ehli....ama paranizi alir...

sariertan

Beyler bugün bu uygulamayı yaptım. Fakat pütür olarak dediğim gibi sprey pütür denen alzemeyi kullanmak zorunda kaldım. Gerçekten siyah boya ile birlikte pütürlü bir katman oldu. Ama bu pütür öyle at ile deve değil. Yani elimi üzerinde gezdirdiğimde evet pütürlü bir yüzey var dersin.

Bir adet bitüself bant aldım sol tarafdaki iki davlunbazları kapladım ama sağ tarafdakini komple kaplayamadım bant bitti =( Yani davlunbazın % 70 kısmını parça parça kaplayabildim. Bugün sürme fırsatım oldu ama piskolojik olabilir ama sanki ses daha az var gibiydi =))

wolkanku

Beyler bugün bu uygulamayı yaptım. Fakat pütür olarak dediğim gibi sprey pütür denen alzemeyi kullanmak zorunda kaldım. Gerçekten siyah boya ile birlikte pütürlü bir katman oldu. Ama bu pütür öyle at ile deve değil. Yani elimi üzerinde gezdirdiğimde evet pütürlü bir yüzey var dersin.

Bir adet bitüself bant aldım sol tarafdaki iki davlunbazları kapladım ama sağ tarafdakini komple kaplayamadım bant bitti =( Yani davlunbazın % 70 kısmını parça parça kaplayabildim. Bugün sürme fırsatım oldu ama piskolojik olabilir ama sanki ses daha az var gibiydi =))

sağı solu %100 bir tamamla o zaman psikolojik olmadığını göreceksin :)
'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

Alper

Pütürü ne kadar uyguladınız?
Her davlumbaz içi için 1 adet altına da 4-5 adet atmak gerekli gerçekten iyi bir iş çıkartmak istiyorsanız ortaya.
Ve bunu atarken de tek kat değil 1 kat atılıp kuruması beklenip 2. katı ve sonrasında tekrar kuruması beklenip 3. katı atmak en iyisi.
Davlumbaz içlerine uygulanan Bitüself malzemesinin üzerine de bir kat akustik sünger uygularsanız gerçekten de çok fark ettiğini görürsünüz.
Ben henüz uygulamaya geçmedim çünkü her şeyin tastamam olmasını bekliyorum.
Mesela park sensörlerim geldi bunları takmam için tamponları sökmek gerekli.
Hazır sökülmüşken ön tamponunm zaten boyanacak çizikten dolayı.
Hazır bunu yaparken davlumbazları da sökücem ve bitüself uygulıcam ve içlerine de pütür atıcam.
Bunu yapmak için zaten araç lifte alınmışken hazır alt bölgeye de pütür uygulaması yapacağım.
Kapıları söküp içlerine de bitüself uygulucam ve üzerine 2 kat akustik sünger geçeceğim
Zaten kapı altı lazer logoları montaj için sökmem gerekeceği için kapıları şuan lazer logoların gelmesini bekliyorum.
Bagaj döşemesini de kaldırıp bir bitüself uygulamayı düşünüyorum ama o en son adım hatta bununla birlikte çamurluk içleri ve tavana da bir uygulama yapabilirim.

Alper

Çok güzel bir çalışma olmuş.

Anıl

Frex'in tek taraflı yapışkanlı tipini nereden buluruz,sanırım yapı marketlerde yok,internette aradım doğru düzgün satış yapan bir yer bulamadım,frex hafif bir sünger ses yalıtımında iyi,keçe daha da iyi ama ağır bir malzeme!Ben GTV'nin arka koltuğunu sökmüştüm fabrika çıkışı sırt kısmına keçe döşemişler tabi o da yırtılmış artık. Kolruk taraflarına frex,bagaj içine ve kapılara bitüself yapmayı düşünüyorum bakalım bu hafta şu yapı marketlere bir bakayım ;)
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

Alper

Firexin tek tarafi yapiskanli olani var ama yapiskansiz olandan 3 kat pahaliydi diye hatirliyorum. Bunun yerine normal frex alip yapiskan bir madde ile yapistiracagim bende sizde oyle yapin bence.

Anıl

İnternetten araştırmıştım frex için derby tarzı malzeme sürülüyor yapıştırmada ama ben böyle birşey sürmek istemediğimden yapışkanlı olsun diyorum bakalım artık...Birde frex'in kalınlığı da önemli ses testi yapmışlar,kalınlık artınca sesin azalması baya bir artıyor,birde frex'den daha iyi bir malzeme daha var ama frex ucuz ve bulması daha kolay.

1998 GTV V6 TB

Alper

Bally de kullaniliyor yapistirma icin.
Firex in uzerine birde biraz daha kalini olan bir malzeme yada firexin kalini bir kat daha gecin diyorlar kapilar icin.
Ben kapinin icindeki bosluga gore bakacagim.
0,5 ve 1cm lik olanlardan alicam ben yerine gore 1 kar yada 2 kat uygulucam bituself uzerine.

Anıl

Ben kapı içlerini söktüğümde bu ince sünger malzeme ile karşılaştım,çok inceydi ama 5mm civarıydı,cam krikosu vs derken yırtılmıştı,kapı iç sacına baktığımda da fabrikasyon bitüself tarzı dışı da siyah malzemeyi gördüm ama belirli yerlere yerleştirilmiş onlar sağlamdı,şu malzemeleri bir denkleştireyim sökme işine başlıyacam,özellikle bagaj ve arka koltuk kısmını yapıcam çünkü bu kısımda yalıtım yok ve bagaj sesi daha da yankılı hale getiriyor,özellikle rölantide egsoz sesini!

1998 GTV V6 TB

kemalkml

geçen kış 156 mı sökmeye yeltendim izolasyon için .ama baktım kapı döşeme klipsleri çok sert ve kırıldı kırılacak ( birazda havanın çok soğuk olmasından sertleşmişler) ve vazgeçtim .müzik sistemini normal şekilde döşeyip kapattım. daha öncesi ben hondama yapmıştım buna benzer bi malzemeden . gerçekten çok fark etti . zaten civic lerin izolasyonu hiç yok gibi bişey .

Anıl

Baya bir okudum araştırdım,siteleri değilde firmaların açıklamalarını,bitüm tarzı malzeme rezonansı kesiyor,yani sacta sesin yayılmasını engelliyor,firex tarzı malzeme orta ses dalgalarını yutuyor ve esas ses yutucu olmazsa olmaz keçe...Ben önümüzdeki günlerde bitüself ile sadace çamurluk ve bir iki yeri geçicem(bende ses arkadan geliyor,bagajda yankılanan ses hoparlörlerin olduğu panelden içeri geliyor,ki bu panelin önünde ne bir mesnet ne de bir engel var direkt bagaja bakıyor,sadece panelin bagaja bakan kısmı fabrikasyon 3-4mm firex yapılmış)sonuç olarak bagaj boşluğunda yankılanan ses olduğu gibi içeride,bu panelin altına da firex geçicem,boş bir alan ve bagaja baktığından yumurta viyolu tarzında alabilirim,koltuk döşemelerini yenilerken arka koltuğu söktüğümüzde sadece keçe ve arka ahşap mesnetini gördüm,zaten keçede biraz fıpranmıştı,arka koltuk altı ve sırtınada bir kat daha keçe geçicem!Bakalım fotoğrafları koyarım,şimdilik bitümü aldım,firex'i bulmam gerekli İzmir'de,keçeyi bulması kolay...Firma kataloglarında,yayınlarda keçe için olmazsa olmaz deniyor,zaten yeni-eski her nesil araçta kullanılan bir yalıtım malzmesi...

1998 GTV V6 TB

Alper

Arkadaşlar yarın kısmetse izolasyonu yapıcaz Volkanla birlikte.
Ama kapı panzotlarını nasıl söküceğimi tarif ederseniz çok yararlı olur.
Yanlış bir şey yapmayalım.

wolkanku

alper yuh diyorum sana bunu araştırmadım deme!

google'a alfa 156 door card removal yazınca bir dünya kaynak çıkıyor :)
girebiliyormusun bilmiyorum ama ;

-Unscrew the door pin on the top of the panel
-Prise off the small plastic cover behind the chrome door handle; there should be a screw under it - remove and pop off the plastic surround
-At the bottom of the interior grab handle (next to the window switch) there's a small textured rubber mat - lift this off using a small screw driver. Underneath there are 2 allen bolts - remove
-Prise off the speaker grill, unscrew the speaker. There should be a couple of screws attaching the panel to the door
-Using a large flat-bladed screw driver, carefully work around the panel prising it away from the door
-Once all the plastic lugs are free lift the panel away

'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

Alper

Abi araştırdım da söktüm çekti mgelmedi bir türlü kapı :)

Bende çok zorlamadım zaten sonrasında kapısız kalmamak için :D

Dedim herhalde benim göremediğim bir yerinde bir şeyi es geçtim diye.