Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Motorsporları Haberleri

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

asklepios

güzel ve heyecanlı bir yarış oldu yağmur sayesinde...

ben uzun zamandır takip etmiyorum ama bilen birisi cevap verebilir mi acaba?

nasıl oldu da zamanında en hızlı araç olan ferrari,sürücüsüne yarış kazandıran ferrari, şimdi sürücüsüne yarış kaybettiren,onu yavaşlatan bir araç oldu?

agucba

Elimden geldiğince cevap vereyim Ali Bey.

Ferrari'nin tasarım takımı geçen senenin hazırlık dönemini uyuyarak geçirmiş. Ferrari'nin 2012 sezonu için tasarlamış olduğu otomobil, inanılmaz kötü, tasarım anlamında (burada estetikten çok aerodinamik özelliğini kast ediyorum) berbat, yol tutuşu kötü idi. Hatırlanacağı gibi, Ferrari ile top takımlar arasındaki zaman farkları yüksekti. Alonso gibi optimist ve yetenekli bir sürücünün bile yüzündeki ifadeden durumun vahameti anlaşılabiliyordu.

Aslında sezonun ilk yarışında hiç bir takım için işler iyi gitmiyordu ve ilk yedi yarışta yedi farklı sürücünün yarışları kazanması da bunu ıspatlıyordu. Buna sebep olarak bu sene uygulanmaya başlayan teknik değişikliklerdir (otomobillerin çirkin görünmesine sebep olan değişiklikler).

Ferrari'nin tasarımı iyi olmasa da sezon başındaki avantajı Fernando Alonso gibi bir sürücü, güçlü bir motoru ve dayanklı olması idi. Bu sayede zirveden kopmadılar. Fernando Alonso üstün bir başarı sergiledi sezonun ilk yarısında.

Red Bull'un avantajı, son 3 senedir muhteşem bir arabaya ve çok yetenekli bir sürücüye sahip olması. Muhteşem otomobilin tek sebebi de Formula 1 otomobili tasarlama konusunda bir deha olan Adrian Newey'in Red Bull'da olması.

Ferrari, sezon başındaki çok kötü otomobilde bir çok değişklik yaparak sezona tutundu ve Fernando Alonso bir ara sürücüler klasmanında liderliğe bile çıktı ki kötü talih Alonso'nun peşini bırakmadı. Alonso, hiç bir suçunun olmadığı iki kazaya karışınca kazabileceği veya en az 36 puan alabileceği yarışları bitiremedi ve bana göre şampiyonluğu kaybetti. Zaten şampiyonluğu 3 puan ile kaybetti.

Kısacası Ferrari Tasarım Takımı 2012 için ödevini iyi yapmamış. Sürülmesi inanılmaz çok bir otomobilleri var. Yarış öncesinde RTL'de (son serbest antreman turlarında) Vettel ile Alonso'nun araç içi sürüş görüntülerini ekranda yan yana gösterdiler bir tur boyunca. Vettel virajlara girdiğinde direksiyonu düz tutup hiç bir kontraya ihtiyaç duymaz ve çok rahat bir sürüş sergiliyor iken Alonso, virajlarda otomobili ile boğuşan, devamlı olarak önden kayan, arkadan kayan ve bu sebeple de devamlı olarak kontra ile otomobili düzeltmek zorunda kalan bir sürüş sergiledi. Zaten sıralama turlarına bakıldığında farklar genelde yarım saniyenin üzerinde idi. Alonso son yarışlara 5.'lik ile 10.'luk arasındaki sıralarda başlıyordu. Allah'tan Ferrari'nin yarış performansı sıralama turlarına göre daha iyi idi ki Alonso yarış kazanamasa da podyuma çıkabildi.

Red Bull'un tasarımcısı çok iyi, otomobili iyi, sürücüsü çok iyi. Sonuç takımlar ve sürücüler şampiyonluğu.

Ferrari'nin tasarım ekibi bana göre vasat, otomobili çok dayanıklı ve güvenilir, sürücüsü şu an için Formula 1'in iyisi. Sonuç takımlar ve sürücüler klasmanında ikincilik.

///////////////

asklepios

agucba

Vettel Brezilya?da sarı bayrak sallanıyorken solladı mı?
(28/11/2012)

İngiliz Sky televizyon kanalının yaptığı habere göre Sebastian Vettel, geçtiğimiz Pazar günü koşulan Brezilya GP?sinde sarı bayrak altında, hem de iki kez önündeki sürücüleri solladı. İlk kural ihlalini dördüncü turda Jean-Eirc Vergne?i geçerek yapan Dünya Şampiyonu daha sonra ikinci ihlali ise sekizinci turda Kamui Kobayashi?yi sollayarak yaptı.
Ancak yarış komiserleri Pazar günü koşulan yarış içerisinde yaşanan karışıklıkların çok fazla olması ve yarış sonunda Dünya Şampiyonu ve 3 puan fark ile Dünya İkincisi belirlendiği için, herhangi bir incelemeyi gerek görmedi.
Ancak İngiliz özel kanalı bunu sistemin büyük bir hatası olarak ele aldı ve Vettel?in önündeki rakiplerini sarı ikaz lambaları altında, yani geçiş yapmanın yasak olduğu bir esnada, geçtiğini belirledi. Vettel, Kobayashi sola pit alanına girmek için yöneldiği esnada onu soldan geçti. Bu iki kez kural ihlali anlamına gelirdi ancak bu zaten yarış bitip kutlamalar yapılmaya başlandığı için inceleme başlatılmadı.
Bu sebeple her şey olduğu gibi kalacak, yani Vettel Dünya Şampiyonu.

///////////////

agucba

Yukarıdaki haberden sonra nerede ise her gün magazin tarzında başka bir haber çıktığı için biraz beklemek istemiştim. Son olarak toparlayarak yazacağım.

Bilindiği gibi İngiliz Sky TV Vettel'in sarı bayrak altında geçiş yaptığını gösteren görüntüleri vardı. Sky TV, Vettel'in kuralları ihlal etmiş olabileceğine dair haber yapmıştı. Ancak FIA'dan Charlie Whiting ( görevleri sırası ile FIA Formula 1 Yarış Direktörü, Güvenlik Delegesi, yarış başlatıcısı ve F1 Teknik Departmanı başkanı)'in incelemeleri sonrasında böyle bir durumun söz konusu olmadığını, Vettel'in yeşil bayrak sallandıktan geçiş yaptığını ve kural ihlali olmadığını açıkladı.

Sky TV'nin haberi sonrasında Ferrari durumun araştırılması için talepte bulunmuş ancak konuya itiraz etmemişti. FIA'nın cevabı sonrasında da itirazda bulunmaktan vazgeçmişti.

Ferrari'nin araştırma için talepte bulunması üzerine Bernie Ecclestone Ferrari'yi kaybetmeyi bilmeyen/hazmedemeyen şımarık bir çocuk olarak nitelemişti. İtiraz etmenin stil olarak Ferrari'ye yakışmadığını belirtmişti.

Ferrari Başkanı Montezemolo'nun cevabı ise gecikmedi ve sert olmuştu.
Ferrari, olayın araştırılması talebinde bulunmalarına sebep olarak Sky TV görüntüleri sonrasında çok fazla sayıda taraftarın kendilerinden talepte bulunmalarını istemelerinden kaynaklandığı, ancak FIA'nın açıklamaları sonrasında resmi itirazdan vazgeçtiklerini, Vettel'in hak ederek şampiyon olduğunu ve bunun hiç bir şeyi değiştirmeyeceğini açıkladılar.
Bunun haricinde Montezemolo'nun sözleri "Gazetta dello Sport" manşetlerinde "Ecclestone? Yaşlılara karşı daima saygılı olmalıyız. Özellikle ne konuştuklarnını bilmedikleri zaman." şeklinde yer almıştı. Ayrıca "Ancak yine de belli bir yaşa gelmiş olmak bulunduğu pozisyon ve sorumluluk alanları ile bağdaştırılamayabiliyor. Yaşlılara zaman ilerledikçe daha fazla sabır göstermek gerekiyor." şeklinde devam edildi.
Montezemolo tüm bunların yanında Schumacher için de birkaç yorumda bulundu. Schumacher'in son yarışında kendisine yakışır bir şekilde yarışmadığını, Vettel ile olan ikili mücadelesinde hiçbir şekilde mücadele etmediğini ve karşı koymadan yol vermesini yadırgadığını belirtti.
Montezemolo Maranello'da çok az bir farkla kaybedilen şampiyonluğa birkaç göz yaşı döktüklerini ama bunun kendilerinin 2013'nin ilk yarışından itibaren rekabetçi bir otomobil ile yarışmalarına engel olmadığını belirtti.

Son olarak da bugünün haberi;

Ecclestone Montezemolo'ya iyimser yaklaşıyor.
(05/12/2012)

Bernie Ecclestone, Montezemolo'nun cevabına iyimser bir şekilde yaklaştı. Ferrari Başkanı, 82 yaşındaki Ecclestone'u her geçen gün daha fazla abır gösterilmesi gereken yaşlı bir adam olarak nitelendirmişti.

Ecclestone "Ben 82 yaşındayım ve kimse benden bunu geri alamaz. Ancak ben Montezemolo'nun 40 yaşında iken 88 yaşında olan yaşlı bir adamı hatırlıyorum. Bu adamın adı Enzo Ferrari idi. Ve bu yaşında olmasına rağmen o adamın önünde titriyordum, çünkü korkunç derecede sert birisi idi."

Ecclestone iş konusunda kendisini kesinlikle yaşlı hissetmediğini belirtti. "Kafamda binlerce fikir var. Şimdi Cenevre uçacağım, oradan da Türkiye Grand Prix'inin kurtarılıp kurtalımayacağını görmek için Istanbul'a."

///////////////

Alper

Gelsin Türkiye'ye tabii ya.
Özledim F1 sesini gidelim tekrar izlemeye :)
Pişelim güneş altında :)

Alper

F1 Türkiye'ye dönüyor.

Bernie Ecclestone ile İstanbul Park?ın işletmesini alan Vural Ak, F1?in yeniden Türkiye?ye dönmesi için her konuda anlaşmaya vardı.

Devletin ödeyeceği yaklaşık 13 milyon dolarla ilgili son sözü Başbakan Erdoğan söyleyecek. Formula 1 biraz sonra İstanbul?u resmen 2013 takvimine aldığını duyuracak?.

Ecclestone işareti vermişti

Dünyanın en çok izlenen motorsporları organizasyonu olan Formula 1?de 2011 yarışından sonra parada anlaşılamadığı için Türkiye Grand Prix?i takvimden çıkartılmıştı.

Ancak Formula 1?in patronu Bernie Ecclestone, dün yaptığı açıklamada Türkiye Grand Prix?sinin New Jersey?nin yerine yeniden takvime dahil olabileceğini belirtmiş ve ?Planlanan New Jersey yarışı 2013 takviminden çıkartılıp 2014?e ertelendiği için boşluğu Türkiye ile doldurulabiliriz? demişti.

BU SABAH GÖRÜŞTÜLER

İstanbul Park?ın 10 yıllığına işletmesini 125 milyon dolara alan Intercity?nin sahibi Vural Ak da Formula'nın Türkiye?ye dönmesi için Ecclestone?ye teklif yaptığını ve büyük olasılıkla anlaşmayı Dünya Konseyi?ne katılmak için İstanbul?a gelen Ecclestone ile yapacağı görüşmede karara bağlayacaklarını söylemişti.

Ak, Ecclestone?nin de F1?in Türkiye?ye dönmesini istediğini tek sorunun para ve az seyirci olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı:

?Türk hükümeti 13.5 milyon dolar veriyordu, Ecclestone 26 milyon dolar isteyince anlaşma sağlanamamıştı. Bu konuda orta yol bulacağız, 20 milyon dolara yakın bir fiyata bağlayacağımıza inanıyorum. Ecclestone?ye ayrıca 60 bin seyirci garantisi de vereceğim.?

Ak ile Ecclestone'un bu sabah yaptığı görüşmenin ardından da büyük organizasyonun tekrar Türkiye'ye dönme kararı çıktı. Konuyla ilgili son sözü ise Başbakan Erdoğan söyleyecek.

Kaynak : You are not allowed to view links. Register or Login

Alper

Ak, bu gelişmeyi Otomotiv Sporları Dünya Konseyi resmi sitesinde bir basın bülteniyle duyurduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

''23 Temmuz 2013'e İstanbul yarışını koydular. Operatör olarak benimle yaptıkları sözleşmenin bir önemi var, biz prensipte anlaştık ama nihai kararı hükümetimizin vermesi gerekiyor. Bu Cuma günü dünya motor sporları büyük ödül gecesi var. Bütün Formula 1, pist olmak üzere bütün dallarda sezonun şampiyonlarına ödülleri verilecek. O törene, Sayın Başbakanımız da davetli. Kendisi o törende Sayın Başbakanımızla görüşecek. Çünkü devletin de bir katkısı var Formula 1 için. Son durum orada konuşulacak ve karara bağlanacak. Operasyonun başkanı olarak biz prensipte anlaştık ama son kararı hükümetimiz verecek.''

Ak, F1'in karar vericileri arasında olimpiyat komitesi üyelerinin de bulunduğuna dikkati çekerek, ''Olimpiyat komitesi üyeleri de İstanbul'a geldiler bu ödül töreni için. F1 için olumlu karar verirsek, 2020'deki olimpiyat adaylığı için de büyük bir adım olacak'' dedi.

Kendilerine düşen her şeyi fazlasıyla yaptıklarını anlatan Ak, bundan sonraki sürecin belirlenmesinde hükümetin alacağı kararın etkili olacağını da sözlerine ekledi.

kaynak : Habertürk

asklepios

Vural Ak başbakana emr-i vaki yapıyormuş gibi bir izlenim oluştu bende...tanıdığımız başbakan bu tarz bir hareketten hoşlanmaz,ilk önce kendisinden onay alınmasını bekler...

yani; sürprizlere hazır olalım

Alper

You are not allowed to view links. Register or Login
Vural Ak başbakana emr-i vaki yapıyormuş gibi bir izlenim oluştu bende...tanıdığımız başbakan bu tarz bir hareketten hoşlanmaz,ilk önce kendisinden onay alınmasını bekler...

yani; sürprizlere hazır olalım

Vurak AK biraz değişik birisidir açıkçası kafasına takarsa hepsini ben vereyim der ve tüm parayı da verir açık ve net.

agucba

Formula 1'de yeni kurallar kabul edildi.
(07/12/2012)

FIA'nın İstanbul'da gerçekleştirdiği oturumunda teknik ve detay anlamında yeni kurallar kabul edildi ve bunlar önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlayacak. 

2013 sezonu için teknik anlamda ön kanadın esnekliğinin azaltılması ile önden çarpmalar için daha sıkı kurallar uygulanmaya başlayacak. Bunun haricinde şasinin çok daha yüksek statik darbelere karşı koyması gerekecek. Araçların olması gereken asgari ağırlıklarıda da yükseltildi ancak ne kadar olması gerektiği henüz bildirilmedi. Bunun haricinde lastiklerin de 2013 sezonunda yaklaşık 1 kg daha ağır olacağı tahmin ediliyor.

Bundan sonra sıralama turları esnasında yarış dışı kalan otomobiller pit bölgesine geri geldiklerinde depolarında belirlenen asgari miktardaki benzine ilave bir litre bulundurmak zorundalar. Serbest antreman turlarında DRS'nin kullanımı da artık belirlenen bölgelerde mümkün olacak.

FIA  ayrıca 2014 sezonunda kullanılacak olan motorlar için de karar verdi, ancak bu konuda henüz bir açıklama yapılmadı. Kesin olan bilgi 2014 senesinde Turbo beslemeli daha küçük motorların kullanılacak olması ve otomobillerin ağırlıklarının arttırılacağı.

///////////////

asklepios

1.6 litre turbo diye duymuştum ama bakalım

agucba

1,6 litre turbo ve V6 olacağı söyleniyordu. Ancak Ferrari buna karşı çıkıyor.

Bana kalırsa Ferrari 2014 senesi için Formula 1'den çekilebilir, veya ayrı bir organizasyon düzenler.

Mercedes'in itirazı yoktu, çünkü onların elinde her türlü motor mevcut. Alırlar bir tanesini, F1 için uygun hale getirirler (yazıldığı kadar basit değiL)

///////////////

asklepios

Ferrari'nin karşı çıkma gerekçesi nedir ki acep?

asklepios

You are not allowed to view links. Register or Login

Ferrari çoktan  testlere başlamış 1.6 lt v6 turbo motorun

agucba

Testler yaptıklarını biliyor ama bu kadar ileri gittiklerini biliyordum. Yanılmışım demek ki Ferrari'nin çekilebileceği konusunda.

///////////////

Mustuaaa

Şahsi görüşüm hükümetin  f1 e onay vermesinin çok mantıklı bir yatırım olacağı yönünde.. .. emir veya istek konusundan ziyade iktisadi bir hesap söz konusu.. Hatta Vural Ak'ın yaptığı girişimin devletin inanılmaz işine geleceğini düşünüyorum..

İstanbul Park da f1 organizasyonu yıllarında Devlet bernie'ye senede 13.5milyon dolar ödüyordu(isim hakkı bedeli).. Bernie seyircinin azalması ve karının düşmesi üzerine 26 milyon istedi.. Bizimkiler de yanaşmayınca caanım pist öyle kaldı..

İstanbul park yaklaşık 300 milyon tl ye mal oldu devlete.. Vural Ak 10 yıllığına 200 milyon tl ye kiraladı .. yani çalıştığı sürece devlet neredeyse zarar etmeyecek bu şahane kompleksden.. Kaldı ki F1 devletin alakalı olduğu ve korkunç bir reklam kapasitesine sahip olan bir organizasyon..

Devlet hala senelik ücret olan 13.5 milyonu vermeme fikrinde.. Eğer bu ücret verilmez ise F1'i ülkesine getirmeye(başta rusya ve austin'den sonra 2. yarışı da isteyen ABD) can atan birçok ülke var.. senelik 40-50 milyon dolar civarında bir para öneriyorlar..

İşin Vural Ak kısmı daha vahim.. 200 milyon tl yatırımın üzerine bir de senelik 26 milyon dolar vermesi biraz zor.. Hem zor hem de son derece mantıksız. Yani Vural Ak'ın değişik olduğu ve paranın hepsini vereyim tarzında bir görüşe maalesef katılmıyorum.. Çünkü Organizasyonun bu kadar karlı olacağına inanmıyorum.. Bernie'ye verilen ücretin tanıtım amaçlı olduğunu ve özel sektörün bu ücreti vermesi beklentisinin büyük bir saçmalık olduğunu düşünüyorum. Umarım bu fırsat kaçmaz ve f1 geri döner..

otomobiller konusuna gelince.. ferrari yıllardır ben gidicem diyor da ne onlar f1 i bırakır ne f1 onları.. :D

well.. it goes like brrr