Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Kapı Ses İzolasyonu ve Davlumbaz + Pütür

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alper

Birde yapmışken davlumbazları ve bagaj içini falan da yapmak gerek ki tek seferde bitsin iş :)
En çok sesi de bagaj yapıyor zaten bunu fark ettim.

agucba

Sizin yüzünüzden benim de yapasım geliyor.  :)

Ön kapı döşemelerine, arka döşemelere bir de bagaja. Bagaja olanını da Magnex susturucumu geri taktıktan sonra yaparım. İlkbahar gibi. Kışı geçireyim, sonra.

///////////////

delimai

bu bagaj dediğiniz step ne çıktıktan sonra kalan metal yüzey değil mi..bende lpg tankı var orada..onun etrafını kalan bütütn metal yüzeyleri kaplamak gerekiyor o zaman...
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Levent Ayas

2006 156 1.6 TS Distinctive                2008 159 JTD

Anıl

You are not allowed to view links. Register or Login
Sizin yüzünüzden benim de yapasım geliyor.  :)

Ön kapı döşemelerine, arka döşemelere bir de bagaja. Bagaja olanını da Magnex susturucumu geri taktıktan sonra yaparım. İlkbahar gibi. Kışı geçireyim, sonra.
Benimde en büyük sorunum egsozun, bagajı, rölantide subwoofer kutusu gibi kullanıp sesi daha da arttırması bu yüzden ben bagajdan başladım, daha sonra arka koltuk arkası ve altına geçicem!Özellikle rölantide egsoz sesi fazla düzeyde daha yüksek devirlerde bu ses kayboluyor benim ustanın bilmeden yaptığı bu sistemde ;D ama rölanti ve soğuk motorda sanki arka koltukta bass hoparlörü çalışıyor...Şuan yaptığım uygulamada bile seste belirli bir azalma oldu.
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

Anıl

Bende yalıtım operasyonumu sizlerle paylaşmak istedim, geçen hafta bagajdan başlayarak işe koyuldum,bagaj döşemelerini komple söktüm ve bitüm malzeme ile rezonansı kesmeye çalıştım,çamurluklar,bagaj tabanı,bagajın arka iç paneli vs heryeri bu malzeme ile kapladım. Arka koltuk tarafındaki bölgeyi de ses yutucu keçe ile destekledim,keçeyi heryerde kullanmadım çünkü su gelebilecek bölgelerde keçe suyu çekerek sorun yaşatabilirdi.

Çamurlukları kaplarken,arka köşe su tahliyesi fabrikadan tapa ile kapatıldığından,14 senede buraya akan sular yüzeysel paslanmaya neden olmuştu,bu kısmı zımpara yapıp temizledim,üstüne iki kat boya sıktım,daha sonra bu tabanı bitüm malzeme ile kapladım(birinci top bitümü bir hafta önce bagajda bitirince bu paslı kısmı bu haftaya bırakmıştım ancak son aldığım bitüm malzeme kiremit rengi olunca bu malzemenin üzrine de siyah boya sıktım,görseli pek iyi değil ama paslanma durumu sıfıra indi,döşeme altında olunca da hiçbirşey görünmüyor ;) )Buyrun fotoğrafı

Bagajla arka koltuk arasında 70litrelik depo olunca böyle bir boşluk bulunuyor,bu kısımda boşlukta oluşan sesi kesmek için keçe kullandım!Özellikle hoparlör kısmındaki ses yalıtım süngerini görebilirsiniz,bu fabrikadan çıkan ince sünger,bu sünger direkt arka hoparlör paneline yapıştırılmış ve bu panelin altı boş,direkt bagaja bakıyor,özellikle bu ksımdan gelen egzoz sesi arka camda yankılanıyor.Süngerli kısmın önü direkt arka koltuk bu arada.

Şuan için arka koltuk sırtı ve tabanı eksik kaldı,buradaki fabrikasyon keçenin üstüne bir kat daha geçicem boş zamanımda,bunun için koltukları sökmem gerekecek!
Bugünde kapılara el attım,dediğim gibi 10cm genişliğinde bitüm malzeme sadece turuncu bulabildim,bu yüzden kapı yalıtımı biraz renkli oldu :) Kapı iç sacındaki boşlukları ve kapı panelini bitüm malzeme ile kapladım,hazır açmışken cam krikosunu yağlayıp,tüm elektrik tesisatının yün bantını söküp(zaten elimde kalıyordu) komple baştan sardım.
Her iki kapı da bu şekilde oldu.Bu arada kapı şasesi zorladı,çünkü hem boşluk çoktu hem de düz alan pek yoktu. İçinden çıkan panel süngerde daha sökerken elimde dağıldı.

Şuanki durum,kapılardan,bagajdan vs tıkırtı,titreşim sesi yok oldu,kapıların kapanma sesi çok toklaştı,arka taraftan gelen egzoz sesini biraz azaltabildim,arka koltuk sırt ve tabanını da kaplarsam daha iyi sonuç alacağıma eminim...Bu yaltım olayının bir güzel yönüde söktüğünüz yerde aksaklı vs varsa farkına varıyorsunuz,mesela paslanma vs varsa,boşta sallanan,yanlış yerde bulunan parçaları düzeltip,ileride sorunların büyümesine engel oluyorsunuz.
Maliyete gelirsek,bitüm malzemeyi yapı marketlerde,nalburlarda bulabilirsiniz,benim tavsiyem 10cm genişliğinde olanı alın,küçük alanlarda çalışmanız kolay olur,ben bunlardan 10cmx10m 2 top yedim,fiyatı 2 adeti 50TL,ağırlığı da tartım sonucu toplam 2kg,keçe oto döşemecilerinde bulunuyor,her araçta değişik formlarda bu malzemeye rastlayabilirsiniz,çok iyi bir ses yutucudur ve ucuzdur,1.5mx2m malzemeyi ben 14TL'ye aldım,kalınlığı yaklaşık 1cm,şuan %30'unu kullanabildim,arka koltuklara geçince gerisini de burada harcarım,bu da toplamda 2kg(Eve bu malzeme ile gelince annem eve halı aldığımı zannetti ;D )...Keçeyi delik açarak tutturabilir, ya da sıkıştırabilirsiniz,bu malzemenin kendinden yapışkanlı tarzı olanları da var ama ben o kadar piyasa araştırması yapmak istemedim,ya da bu malzemeye alternatif akustik sünger olabilir, onu da kalın almamanızı tavisye ederim ancak kalınlık arttıkça ses yalıtımı artıyor bu da bir gerçek!
Bitüm malzeme ise yaz aylarında uygulaması kolay,kendinden yapışkanlı ancak yapıştırılacak alan sıcak ise çok daha kolay yapışıyor ve şekil alıyor,bu mevsimde şekil vermek ve yapıştırmak için ben çakmak kullandım(sigara içmiyorum ama 2 çakmak bitirdim :) ) elektrik çekme imkanı olan ısı tabancası veya fön makinasıyla daha kolay sonuçlara ulaşabilir ama çakmakta işimi gördü,bitüm petrol esaslı bir malzeme olduğundan ısınınca yumuşayıp,malzemenin şeklini alıyor ve kolayda yerinden çıkmıyor ;) Bence elinizden geliyorsa ve zamanınız varsa bu işlemi uygulayın derim,aracınızdaki ses kaynakları çeşitli yol,egzoz,motor ama bunların yanında da titreşen parçaların sesi de oldukça fazla, uygulama ile  belirgin sonuçlar alıyorsunuz ama bir S class mercedes olmuyor aracınız ;)

1998 GTV V6 TB

fevkalbeser12

Anıl yapıcaz artık beraber bu işleri:) 15 aralıktan sonra 1 ay izinliyim bi organizasyon yapalım o zaman:)
Araba markalarından bir insan yaratmak istesek toyota beyni, aston martin yüzü, cadillac karnı ve alfa romeo bu insanın kalbi ve ruhu olur...
                         jeremy clarkson

Anıl

Yeni Alfa alıcam diyorsun,buna masraf yapma bence Kemal.

1998 GTV V6 TB

Anıl

Bu arada en güzel pütürü, kara yolları atıyor, üç sene önce yaz sıcağında kardeşim sağolsun poloya pütür attırdı(sıcak asfalt),çamurluk içleri komple sıvama o zamandan beri, ne basınçlı tabanca ne gaz vs banamısın demiyor,çok sağlam malzeme kullanıyor karayolları :D

1998 GTV V6 TB

fevkalbeser12

O zaman söz mü 159 alınca beraber yapıcaz?:)
Araba markalarından bir insan yaratmak istesek toyota beyni, aston martin yüzü, cadillac karnı ve alfa romeo bu insanın kalbi ve ruhu olur...
                         jeremy clarkson

Anıl

Seni mi kıracaz kardeşim, tabi yaparız! 156-GTV sökme işleri uzmanlık alanım,159'u bilmiyorum internetten arar buluruz nasıl söküldüğünü,ilk seferde toparlayınca birkaç vidayı eline verebilirim ;D

1998 GTV V6 TB

Alper

Seni mi kıracaz kardeşim, tabi yaparız! 156-GTV sökme işleri uzmanlık alanım,159'u bilmiyorum internetten arar buluruz nasıl söküldüğünü,ilk seferde toparlayınca birkaç vidayı eline verebilirim ;D
Eline koluna sağlık Anıl.
Güzel uygulama olmuş.
Birde bu malzemeyi yapıştırdıktan sonra birde rulo ile ezmek gerek aslında hiç hava kalmaması gerek atında.
Anıl bense 156 da kapıyı topladığımda vida eksik kaldı :)
1 adet fazladan aradım buldum servisten taktım :)
Bende yakın zamanda tekrar söküp kaplıcam bir yerleri :)

Anıl

Teşekkürler Alper, benim araçta heryer girintili çıkıntılı bu yüzden rulo pek iş görmezdi,bende yumrukla döverek havasını aldım,hava kalmadı içinde :D özellikle yapıştırıyorum,ısıtınca süper yapışıyor ve yüzeyin halini alıyor,çok güzel bir malzeme,önceden vurunca tın tın ses gelirken şimdi tok bir ses geliyor,güzel oldu,memnun kaldım!
Benimde taktik şu oldu,ilk zamanda kesin ya kriko'nun teli kopuyor,ya cama birşey oluyor,benim ustaya gidiyorum o tamir ederken nasıl söktüğünü izliyorum o bana yetiyor,tabi ilk seferde 1-2vida elde kalıyordu,şimdi zaman tutuyorum artık,şuan 6 dk'da kapı elimde ;) İlk zamanlar birde şuna sinir oluyordum,herşeyi topluyordum,bir vida artmış ama artan vida iç aksam da,sonra bir daha söküyordum onun için! Bugün niyetim arka koltukları sökmekti pek zamanda kalmamıştı,bir girişeyim dedim yemedi, daha bu konuyu kavrayamadım,artcar'da sökülürken keşke baksaydım,heyecandan inceleyemmiştim nasıl söküldüğünü. 2 hafta önce Walbro'nun benzin pompasını almıştım,benim pompa ötmeye başlamıştı,serviste onu takarlarken nasıl olsa sökülecek kaparım bu koltuk işini de,esasında youtube,internet vs inceledim pompanın da nasıl takıldığını mantığını da çözdüm ama koltuk çıkmayınca hevesim kaçtı >:(

1998 GTV V6 TB

Anıl

Bu link kullanılabilecek malzemeler konusunda sizlere yardımcı olabilir; bu firma otomobil üreticilerine yalıtım malzemesi üreten bir kuruluştur.

1998 GTV V6 TB

Anıl

Daha önce ön kapılara yalıtım uygulamıştım, bugün son işlem olarak koltuk arkası ve arka koltuk tabanına keçe uygulaması yaptım. Orjinalde koltuk tabanında bitüm malzeme kaplıydı,bunun üzerine aynı malzemeden ufak bir işlem yapabildim çünkü bitüself bitti :) Arka koltuk arkasında ise orjinal keçe duruyordu ama daha önce benzin pompasını yenilediğimden biraz deforme olmuştu.Yan panelde de yine kalın keçe kullanılmıştı,bu da yerinden çıkmıştı,tekrar yapıştırdım,buraya da biraz keçe takiviyesi yaptım.Sonuçta 2 bitüself+2x1.75m keçe malzemeyi bitirdim,toplamda yaklaşık 70TL'ye mal oldu ama değdi diyebilirim. Bundan başka ne yapılabilirdi,alt taban halısı altına bitüm ve keçe uygulanabilirdi,koltuk arkasında keçenin altına bitüm malzeme geçilebilirdi ama daha fazla uğraşmak ve araca ağırlık katmak istemedim,tahminim bu yalıtım ekstra 5kg ağırlığa bedel oldu! Uygulama sırasında çektiğim fotoğraflar;
Bu emektar benzin pompamız,yazılım vs gibi işlemlerden sonra orjinal pompanın sorun çıkarmaması için Valbro GSS342 yüksek debili pompa ile değişti,aracı ilk aldığımda hafif vınlama sesi yapıyordu sonra kesildi ama işi riske atmak istemedim,sıfırı Bosch 300euro civarı,orjinal Amerikan Valbro 240TL(kit-filtre vs dahil) Amerika'dan geldi,buralarda daha yüksek fiyat istiyorlar.

Koltukları söktüğümde meydana çıkan orjinal keçe yalıtım.Keçe yalıtım arkasında benzin deposu bulunmakta,üst boşlukta direkt bagaj döşemesine bakıyor,bagaj döşemesini daha önce yalıtım yapmıştım,şimdi bu boşluğu yalıtım yaptım+orjinal keçenin arkasına bir kat daha keçe geçtim.

Koltuk altı taban bomboş,sadece titreşim sesini kesmek için bitüm malzeme geçilmiş,bu arada ortadaki kutu havayastığı beyni.

Koltuğun arkasından bagaja giden boşluk

Yan panellerdeki orjinal keçe yalıtım,yapışma özelliği kalmayınca yerinden çıkmıştı onu onardım,bu kısma da ekstra keçe yalıtımı yaptım.

Yalıtımda kullandığım keçe malzeme,sesi yutma özelliğine sahip,bunun yerine akustik süngerde kullanılabilir ancak keçe ucuz ve bulunması kolay,ekonomik olduğundan otomotiv'de yalıtımda bol miktarda kullanılmakta.

Eski yalıtım keçesinin arkasına,bir kat daha keçe geçtim,boşluğu da yalıtım ile kapadım.

Koltuk tabanı ve halı kaplamanın altına da keçe geçtim.

Bu fotoğrafda bitmiş hali,ortada kanıt yok ;)

Arka kısımdan-bagaj bölmesinden gelen egzos sesi hissedilir derece de azaldı,sonuçtan memnun kaldım ama biraz uğraş,zaman,mekan ve anahtar takımları gerektiriyor.

1998 GTV V6 TB

fevkalbeser12

Anıl döktürmüşsün gene:) artık benim 156 satılmazsa böyle uygulamar yapıcam:) ama beraber tabikide:)
                         jeremy clarkson

Anıl

Kemal kardeşim yaparız tabi,senin bahçeye çekeriz bir yandan mangalı yelleriz bir yandan sökeriz,takarız,vida arttırırız sorun değil ;D

1998 GTV V6 TB

Alfadanadam

Ellerine sağlık, artcar'ın mükemmel işçiliğini ve koltukların güzelliğini de hatırlamış olduk böylelikle :)

Anıl

Teşekkürler Bülent Abi, artcar'a zaten diyecek kelime yok,döşeme konusunda çoğu kişi gibi tek adresim ;) Mesela Cem Bey, ben gitmeden önce koltuk modellerini araştırmış ve benim de istediğim tip olan çubuk şeklinde bölmeli tipe karar vermişti,orjinallerde ilk kasa GTV'lerde,yani benimkin de döşemede böyle parçalı tip değil de düz parçalar kullanılmıştı. Adam gerçekten işini zevkle,severek,paranın hesabına pek bakmadan yapıyor.

1998 GTV V6 TB

Alfadanadam

Teşekkürler Bülent Abi, artcar'a zaten diyecek kelime yok,döşeme konusunda çoğu kişi gibi tek adresim ;) Mesela Cem Bey, ben gitmeden önce koltuk modellerini araştırmış ve benim de istediğim tip olan çubuk şeklinde bölmeli tipe karar vermişti,orjinallerde ilk kasa GTV'lerde,yani benimkin de döşemede böyle parçalı tip değil de düz parçalar kullanılmıştı. Adam gerçekten işini zevkle,severek,paranın hesabına pek bakmadan yapıyor.

Artcar sayesinde alacağım arabada deri döşeme şartık kalktı zaten. Deri varsa ne ala, yoksa Art-car'a :)

Anıl

Pütür olayı ile çamurluk içi yalıtımından bahsetmiştik,denk geldi karşıma çıktı,Motip iyi bir markadır,tavsiye ederim,fiyatı da uygun!

1998 GTV V6 TB

agucba

Peki bunu çamurluk içlerinden ziyade davlumbaza sıksak bir yararı veya zararı var mı?

///////////////

Alfista35

Bu izolasyon olayı benim de hep hayalim. Elimde takımlar olsa belki bende cesaret edip girişebilirim. Hazır havalarda güzel..
Alfa Romeo 156 1.6 TS Distinctive

A.S.GÜMÜŞ

Yahu bu çamurluklardan gelen ses beni deli edecek, yağmur yağdıktan sonra çıtır çıtır taş atıyor, hasta oluyorum, nasıl gideririm ben bunu, yardım rica ediyorum.
Araştırıyorum ama kafam biraz karıştı.
Şimdi mesela pütür spreyi alıyorum, lastikleri söküyorum, davlumbaz içlerini temizliyorum, kuruluyorum, sıkıyorum değil mi ? e kullandıkça, zaman geçtikçe dökülmüyor mu bu malzeme ?
tabi bir de bitüself ve firex i davlumbazlara nasıl uygulayacağım ?
Bagaj ve kapıları anladım, gerçi pandizotları sökmeye çekiniyorum bakarız çaresine ama davlumbazlar, çamurluk içleri mutlaka yapmam lazım.
Lütfen bana hiç bilmediğim varsayılıp anlatılabilir mi ?

07 DH 800

wolkanku

Yahu bu çamurluklardan gelen ses beni deli edecek, yağmur yağdıktan sonra çıtır çıtır taş atıyor, hasta oluyorum, nasıl gideririm ben bunu, yardım rica ediyorum.
Araştırıyorum ama kafam biraz karıştı.
Şimdi mesela pütür spreyi alıyorum, lastikleri söküyorum, davlumbaz içlerini temizliyorum, kuruluyorum, sıkıyorum değil mi ? e kullandıkça, zaman geçtikçe dökülmüyor mu bu malzeme ?
tabi bir de bitüself ve firex i davlumbazlara nasıl uygulayacağım ?
Bagaj ve kapıları anladım, gerçi pandizotları sökmeye çekiniyorum bakarız çaresine ama davlumbazlar, çamurluk içleri mutlaka yapmam lazım.
Lütfen bana hiç bilmediğim varsayılıp anlatılabilir mi ?

abi benim bildiğim o pütür sprey, davlumbazları da söküp içeride kalan kısımlara sıkmak gerekiyor. kuruduktan sonra davlumbaz takılıyor.
bitüself kendisi yapışkan ama bu havalarda olmaz, soğuk havada kesinlikle yapışmıyor..yazın fön vs. tutmadan yapıştırabilirken kışın öğlen 14-15 saatlerinde bile yapıştıramadım fön tutarak. pütüf işlemini yaptıktan sonra davlumbazların arabanın şaseine bakan yüzüne de bitüself uygulayabilirsin.
'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

Anıl

Bitüself'i kışın çakmakla yapıştırdım, bir sorun olmuyor, 2 çakmak yedim :)

1998 GTV V6 TB