Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Tanıdık bildik turbocu

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatihob

Bülent abi iat sıcaklıgı düşşün yeter. Yani meth. kiti İC önüne takıcam ordanda maf sensörüne gidicek. Ee su ve meth. havadan daha soğuk olucaktır gibime geliyor. Yani maf daha fazla benzin yollıcaktır pistona. Eğer düşündüğüm gibi olmasada üzülmem :D
..

Fatihob

Innovate MTX-L AFR'de geldi. Suan için alıncak tek şey methanol kiti. Onuda bu h.içi halletcem büyük ihtimalle ve motaja başlıcam.

..

depeche101

Fatih tahmini süreden önce bitecek gibi duruyor . Merakla bekliyorum :rock:

Fatihob

Banada öyle geliyor 7. ay ortası gibi düşünüyordum ama arap atı gibi hız verdim projeye 6. ayda biter heralde :)
..

Calibra

You are not allowed to view links. Register or Login
Toplamda 500küsür dolar tuttu ama üstüne shipping dahil 96 dolar yazdı Japonyadaki arkadas ve gümrüğe takılmadı  :yukari-ok:

Nasıl takılmadı yav helal valla :)
Gerçi ben de birsürü şey aldım 10 senedir hiçbirşeyde gümrük sıkıntısı yaşamadım, ta ki Cuma gününe kadar...  >:(

Geçen hafta ingiltere'den yeni bir futbol ayakkabısı siparişi verdim, 76-EURO (evet limiti 1-Euro geçiyor); takılmış gümrüğe... 1 euro yüzünden 85 TL vergi, 115 TL ardiye ücreti ödemek zorunda kaldım. Çelebi&Yurtiçi Kargo'nun işbirliği ile...  :'(
2007-2013 Alfa Romeo 147 1.6 Distinctive MK2

Fatihob

Vergi fazla olmuş. Eğer Euro'yu 2.3 baz alırsak. 76X2.3= 175TL   Aslında ödemen gereken vergide %18 yani 175X0,18=31.5 TL  Neyse olan olmuş ama o 85TL'nin içinde başka bişilerde girmiş heralde. +50TL fazladn almışlar çünkü. Yeni kramponların hayırlı olsun Alper abi :haydi:
..

Calibra

Sağol Fatihçim, tuzlu oldu bu sefer :/

Vergiler de şöyle imiş: 32 TL Gümrük Vergisi, 53 TL Damga Vergisi.

Bu damga vergisi olayına da hastayım. Devlet bi kaşe vuruyor, oldu sana damga vergisi...

Neyse, gelişmeleri takip ediyoruz bu arada :)
2007-2013 Alfa Romeo 147 1.6 Distinctive MK2

Fatihob

Woww bide damga vergisimi çıkmış benden önceden hiç alınmamıştı. Neyse bundan sonra aklımda olsun 50-100de damga vergisi ödeyebilirim olarak hesaplarım :)
..

Gouki

Fatihob

Saolasın Özgün resmi koymuşsun buraya :) Resimde gözüktüğü gibi yeni turboyu taktık :clover:

O zaman yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı yazayım. Triger, V kayısı ve bujiler değişti ve Corsa Opc enjektörlerim takıldı geçen hafta. Sonra turbo direk manifolta oturmadı flanşı farklıyıdı. Bizim iş yerinde hem manifolt hemde downpipe tarafına flanş yaptık. Ayrıca yağlama ve soğutma rekorlarıda oturmadı onlarada yeni rekor yaptırdık. + conta lazımdı flanşların altına conta yaptırdık. Bugun ben gittiğimde araba lifteydi, tubo montajı bitmişti. Yağ ve su boruları bağlanmıştı. Denemekik kaçak olup olmadıgını görmek için hava filtresini bağlayayıp kontağa bastık. Ama down pipe yoktu arabanın üzeride. Turbonun egsoz tarafı boştu. Neyse basıtk kontajımıza ilk marşta sorunsuz sıkıntısız çalıştı. Egsoz tarafındaki turbo pervanesinin döndüğünü gördüğüm an yüzüm güldü :D

Arkasından ön tamponu söktük intercooler ölçüsü için. İnternetten edindiğim bigi söyle. Oem intercoolerım 57,2*13,1*5,2mm yani 3,8Lt civarı. Bana yaklaşık olarak 10-12Lt arası intercooler lazım olucak. (Bu konuda o kadar büyüğe gerek yok falan diyen olursa fikirleri duymak isterim) Yarın veya Cuma günü kale radyötrün Bostancı sanayideki bayiisine tamponsuz gidicem ölçü alıcaz oraya ne şekilde kaç lt intercooler sokabiliriz diye. (Tahminim intercooler biraz öne gelicek şekilde 25lt lik intercooler bile sığar)

Yarın araç yeni flanşına uygun downpipe yapılmaz üzere egsozcu Sureyya ustaya gidicek. O sırada EGT ve AFR sensörü deliklerini açıcaz downpipenin üstüne. Sonra araç tekrar Yılmaz ustaya geri dönücek ve tekrar kontrollerimizi yapıcaz. Yağ kaçığı vs varmı diye. Arkasından başlıcaz gösterge ve sensörlerin bağlantılarına. Bu bağlantılar bittikten sonra ufak 1-2 işimiz daha var. 1. si motorun plastik kapağı turbonun yüksekliği ve büyüklüğünden kapanmıyor ama kapanması lazım. Çözüm olarak motor kapagının önündeki gri metal parçayı sökücez büyük ihtimal. Motor kapasız olsa ne olur derseniz, motor kapağında dump valve görevi gören parça var onu iptal etmek veya onun yerine düz boru çekmek istemiyorum.

Son yurtdısı siparişim olan oil plate sandwich adlı parçam geldi. Yağ basınç ve sıcaklıgı sensörlerini yağ botusunu delmeden bu alete bağlıyormusuz. Yağ filtresi ile motor arasına koyuluyor. Ben netten resimlerine baktım tam anlamadım, parça elime geldi hala bakınoyorum ama tam çözmesemde nasıl çalıştıgını anladım gibi :D

2. işimizde kapalı hava filtre kutumun kapunun önüne doğru uzanan bir hortumu(sert plastik) var. Onu oturtmamız gereken yer turbonun arkasında kaldı ve oda turbodan dolayı sığmıyor oraya. Ben çook önceden beri tamponu deleyimmi diye soruyordum Yılmaz usta hayır apaçimisin diyordu. Bugun o hortumun oraya sığmadıgını görünce baktı baktı tamponu delcez büyük ihtiaml dedi beim yüzümde güller açtı :) Sonunda tamponu delip apaçi MiTo görümünü tamamlıcaktım :D

Bu tampon delimi, sensör bağlantıları vs herşey bittikten sonra son bir kontrolden geçicek araba ve arkasından Maslak sanayide DR.Ecu fast (Özgün) e yazılıma gidicek. Orda ne güç aldıgım yada alamadıgım ortaya çıkıcak. Özgün abinin dynosunda 200-210hp almak sitiyorum. Onun dyno çarpanları falan değişikmiş normalde 200hp olan araç 220 hp olarak çıkıyormuş başka dynolarda ve asıl hp hesabı diğer dynolara göreymişmişmiş :) Yani amacım o dynoda yazdıgım gibi 200-210hp- reelde 230civarı.

Yazılımdan sonra başıma gelebilcekler. Büyük ihtimalle debriyajım kaçırcak. Ydısında Tjet ve Ankadara Tjetle uğraşmış arkadaşlara sordugumda Ankaradaki arkadaşım 220hp ydısındaki ise 240hp ye dayanabilceğini söyledi bana. Eğer debriyajım kaçırırsa Exedy stg2 falan almıcam Ankarada Şahn usta varmış ona yollıcam. İnternette araştırdım kullanan herkes çok memnum. Aklımda 3 oem 3 bornz çaktırmak var. Ankarada Şahin ustaya debriyaj götürmüş olan varsa yorum beklerim bu konuda :)

Onun dısında pistonlar >:D risk altındalar. Yine Ankaradaki arkadaşım 220hpden sonra kırarsın dedi ama Ydısında konustugum kişiler düzgün bir setupla 270hp'ye kadar dayandıgını yazıyorlar. Bende o yüzden 230hp yapayım diyorum. Hee eğer kırılırsa çok sorun değil forged piston kollar beni bekler. Üstüne Colombo&Brani Max road egzantirikler vs.. diye ekler 300-330hp arası bi tjet çıkar ortaya :) Bu arada Tjetler araştırdıgım kadarıyla 400hpye kadar dayanıyormuş. Yani daha yolum açık :D

..

Alper

ahh be Fatihçim yetiştiremedin piste şu işlerini  :'(

Fatihob

Aslında piste yetişememesine seviniyorum. Şimdi yazılım bittikten bi süre sokakta kullanayım kırlıyorsa piston sokakta kırılsın :) Son 2 körfez yarışında son seanslara çıkamadım şimdi bide İstanbul Parktan çekiciyle dönemeyeyim. Artık sanayide kim göre beni Alfa abi normal diyip dalga geçiyor :)

Hatta bugun turbo type-Rı olan birisiyle tanıştım Selim abini debimeternin gittiği yarışta katılımcıymış, sarı spicerın hortumu patladıgı yarışta izleyici ve benim son katıldıgım ve aks kesitğim videoyuda nette görmüş. Diyoki neden böyle sizinkiler :D Gerçi arkadaş şaka yapıyordu ama olsun piste daha fazla kalmıyayımda Alfaların adı kötüye gitmesin :clover:
..

Fatihob

Benim motor kapağıda bunun gibi durcak. Demekki işin içinden çıkamayan Tjetli MiTocular hep böyle yapıyor :)
..

Alper

Benim motor kapağıda bunun gibi durcak. Demekki işin içinden çıkamayan Tjetli MiTocular hep böyle yapıyor :)

Fatih o kapak bildiğin sert plastik yapımı olması gerek.
Eğer bu kaportacılardaki ısıtıcı makineler var.
Bununla ısıtıp istediğin yüksekliği verebilirsin.
Tabii bu sayede orjinalmiş görüntüsü oluşur oradaki tümseklerinde.
Bu işlemden sonra eğer tümsek şeklindeki yerlerde renk atması olursa da boyatırsın bir güzel 10 numara olur.
Bence kesme yani.
Isıtıp istediğin şekilde uzatıp yükseklikte verdirebilirsin.

Fatihob

Orjinal motor kapağı bu. Ordaki metal kısmı çıkartıyorum ilk eklediğim resimdeki gibi takıyorum yerine. Başka bir çıkar yol bulamadım daha :)
..

Alper

Metal ise direk kaportacı ısıtıp eğip senin istediğin şekli verir fatih :)
Boşuna sökme o parçayı.

Fatihob

Alper metal hatta aliminyum yani elimizle şekil bile veririz ama öyle şekil vermeye falan olucak gibi değil turbo bildiğin yuksekte kalıyor. Neyse o sorun değil hallolur bi şekilde ;)

Bugun ben gittiğimde downpipe yapılmıştı. Egt sensörüde takılmıştı. Dp üstüne headers sargısı sarmıstı Süreyya usta ısı yalıtımı için. Sonra intercooler için tampon söküktü. Ölçüsünü alması için kale radyötörün yerine gittim tamponsuz. İlk kontaga bastıgımda bas bas bagırıyordu Mito sevinç çığlıkları atıyordu. Okan abi video çekti hatta belki koyar videoyu. Neyse tamponsuz sanayide ilerleme başladım. Araba o kadar çok bağırıyorki millet ne geliyor diye dönüp bakıyordu, güçlü büyük bişi beklerken tamposuz MiToyu gören bu ne lan bakısı atıp sırıtıyordu :) Radyotörcüde ölçtük biçtik yanımdada siteye üye Can Kerimoğluda vardı yardım etti bu konuda bana. Oraya kesme biçme ve fazla yukarı çıkartıp hava almayan bölgeye getirmeyeceğimiz şekilde intercoolerımızın boyutunu ayarladık. 65*20*6 cm yani 7.8LT. Aslında biraz daha kalın yapılabilirdi ama ellerinde kalın petek yoktu. Tamam dedim işlemlere başladılar en geç Cuma günü intercooler elimde olucak. Aslında daha büyük düşünüyordum hem sığmaması hemde Yılmaz, Sürayya usta vede Can'ın o kadar büyütme lag yapar demesinden dolayı 7,8Ltye fit oldum :)

Yarın bir aksilik olmassa göterge montajına başlarız. Cumada intercooler geldiğinde tekrardan kontağa basar ne yaptıgımızı görürüz.

Bugun hazır araba çalışyorken bayaa tur atmış oldum arabayla. İlk başlarda kaputtan durmadan duman geliyordu, egsoza akmış yağlar yandıgı için ama sonradan kesti. Şimdilik sorun yok gibi ama 2500devir üstünü hiç görmedim. Yani basınç gelmedi hiç bir boruya adam akıllı. Cuma bir iki gaz vericem oldugu yerde o zamanda bişi olmassa yazılım için Dr.Ecu dan randevu alıcam. Bu setupın bitmesine az kaldı gibi.
..

depeche101

emin

Kardeşim Allah kolaylık versin, ben 155'lik mitodan 165'lik GT'ye kaçtım sen devam ediyosun. Son mohikan road to 300  >:D

Bu eskisinden çok bağırıyo diyo ulan dedeman açılınca sen o egzozla sportivonun orda nasıl gezicen :D
BMW E46 3.18ci - Ducati Hypermotard - Ducati Monster 695

Fatihob

Üff sese gel :)

O Dedemandakilerin sorunu. Sanayinin dibine otel koyarlarsa bolbol egsoz seside dinlerler :D
..

Gouki

Hooop hooop hop video süper Okan abi eline sağlık :)

Fatih'im intercooler kararında olmuş sen de biliyorsundur zaten en kaba hesapla 50cm2 yani yaklaşık 3lt 100 beygir için dersek yaptırdığın intercooler direk 260 beygiri hedefliyor. Güç ayağının altında olsun her daim panpa.

Veloce

Kardeşim sana bahçe tipi pancar su motoru versek, 1.4 litrelik motordan 400 hp'ye kadar verim alınabileceğini söylediğine göre o motordanda 90-100 hp çıkartırsın :)) Şaka bir yana bence bir noktadan sonra fazla yüklenme araca. Neticede topu topu 1.4 litre. Ayrıca Alfa Romeo bu ne kadar sevsek de bir Japon olmadığını aklımızda tutmamızda fayda var diye düşünüyorum... Ha en yüksek hp'leri zorlarsan araban 2 3 kullanımlık olur ;) Dikkatli ol yani...

Fatihob

@Özgün Bencede bu intercooler bana yeticek. Hem delayıda en aza indirgemiş olucam güç her daim olmasa en minimim seviyede ayağımın altında olucak :)

@Veloce Valla çıkarsa ondanda 90hp 60ını ben alırım :D 250-280hp arasında olan 3-5 tane Tjet gördüm. Düzgün yapılmış bir setupla sıkıntısız gidiyorlar. 300-350hp arası bir kaçta tjet konusu okudum onlarda düzgün yapılmış setuplarda yine gidiyorlar. Tabi bunları ararken tjetlerle ilgili baya bişiler okudum. Ön gürülenler 400hpye dayanıcağı. 4bince turbo doldurup forged kol, doğru yay ve subaplarla falan 8500 devir dönebildikleri. Herşey düzgün yapılırsa 1.4 tjetin 350hp olması bence olası. Motor için riskli ama şuan benim yaptıgımdan daha az. Şimdilik 300-330 arası gibi bir hedefim var ama bu pistteki tutunmama bağlı. Beni pistte aşşağı çeken güçlere gelirsem arabanın gücünü kısarım. Ben sokakta rolle çıkayımda milleti geçeyim kafasında olmadıgımdan abuk subuk güçler benlik değil. Ben 300hp olursam, motora harcadıgım emeği yürüyen ve frenlerede harcarımki amacıma uysun. En yüksek hpleri zorlamıcam, piste çıktıgımda bana en çok zevk vericek hale getirmeye çalışıcam :)
..

Veloce

@Veloce Valla çıkarsa ondanda 90hp 60ını ben alırım :D 250-280hp arasında olan 3-5 tane Tjet gördüm. Düzgün yapılmış bir setupla sıkıntısız gidiyorlar. 300-350hp arası bir kaçta tjet konusu okudum onlarda düzgün yapılmış setuplarda yine gidiyorlar. Tabi bunları ararken tjetlerle ilgili baya bişiler okudum. Ön gürülenler 400hpye dayanıcağı. 4bince turbo doldurup forged kol, doğru yay ve subaplarla falan 8500 devir dönebildikleri. Herşey düzgün yapılırsa 1.4 tjetin 350hp olması bence olası. Motor için riskli ama şuan benim yaptıgımdan daha az. Şimdilik 300-330 arası gibi bir hedefim var ama bu pistteki tutunmama bağlı. Beni pistte aşşağı çeken güçlere gelirsem arabanın gücünü kısarım. Ben sokakta rolle çıkayımda milleti geçeyim kafasında olmadıgımdan abuk subuk güçler benlik değil. Ben 300hp olursam, motora harcadıgım emeği yürüyen ve frenlerede harcarımki amacıma uysun. En yüksek hpleri zorlamıcam, piste çıktıgımda bana en çok zevk vericek hale getirmeye çalışıcam :)

Umarım gönlüne göre ama bir yandan da gayet sağlıklı çalışan bir aracın olur sonunda.  :serefe: 

Fatihob

Bugun biraz göstergelerin üstüne yoğunlaştık ayrıca methanol kitide arada çıkardık. Yarına elektriklerini verme işi kaldı.

Buda bonus olsun.
..