Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Kış Lastiği

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erdem1904

Bunlar stepne ile yarışıyor Kadir :)

1996 146 1.7 boxer
1996 146 1.6 boxer
1998 156 2.0 ts exe.
2004 156 selespeed
2006 159 1.9 jtd dist.
2006 156 1.6 dist.
2005 147 1.6 dist.MK2

Gouki

You are not allowed to view links. Register or Login
Yüzey alanı ile tabiki alakalı..

ama tekrar yazacam :)) Sanki hergün diz boyu kar varmış gibi davranmamak gerekir :)
Normal lastik ebatınız ne ise onu alın geçin gidin..
Amma irdeliyorsunuz  :alkis:

Napalım 4 çekmiyoruz sizin gibi :)

ozoozo

225/45/17 Petlas tanesine 210 dedi Ankara da efeoğulları. Sizce fiyat nasıl , uygun mudur ?

iPhone 'den You are not allowed to view links. Register or Login aracılığı ile gönderildi
Hocam kış lastiği için mi bu lastik ebatları?

Aynen hocam kış lastiği.

iPhone 'den You are not allowed to view links. Register or Login aracılığı ile gönderildi
Normalde aracının üzerinde kullandığın taban genişliği nedir peki?

Şunun için soruyorum: Bir süredir kış lastikleriyle ilgili araştırma yapıyorum da, bakındığım birkaç yerde kış lastiklerinin normalde aracın kullandığı lastiklerin taban genişliklerinden daha dar bir ölçüde seçilmesini tavsiye etmişler. Sebep olarak da arabanın lastikler üzerinden yere yaptığı basıncı arttırıp ıslak ve karlı-buzlu yol üzerindeki tutuşu arttırmak olduğunu belirtmişler. Dar lastik kullanmak daha mantıklı geldi bana. Biliyor muydun bilmiyorum ama belki atlamışsındır diye fikrimi söylemek istedim.

Eski bir fizikçi olarak :D (şaka tabiki de) bana göre şöyle açıklamak gerek hocam ;

Yere değme yüzeyi küçüldükçe basınç artar yüzey büyüdükçe azalır. Haliyle dar lastikliğin yüzeye temas eden taban genişliği küçük olduğunda , yere uyguladığınız basınç daha yüksek olacaktır bu sebepten karda yere saplanmanız veya pati atmanız daha kolay olacaktır. Ancak taban geniş olduğunda aracın yere uyguladığı basınç küçük olacağı için yere saplanma oranınız daha az olacaktır,haliyle ben bilerek geniş taban tercih ediyorum aynı zamanda da orjinal ölçülerim bu şekilde. Halbuki düşük tabana sahip olan lastikler daha uygun fiyata hatta 1000 km yapılmış bir lastik buldu arkadaşım , kendi arabası 16 olduğu için alamadı , lastikler 17" 205 50 17 1000 km yapılmış sadece yani neredeyse "0" ve 600 lira fiyatı var ancak geniş taban istediğimden dolayı kabul etmedim ve 0 alacağım.

P.S : Ankarada 205/50/17 lastik düşünen varsa 1000 km yapılmış ve 600 lira istiyor , yer efeoğullarıymış ben bilmiyorum yerini , arkadaşım söyledi.

Yanlış :D

Tam aksine, kar lastikleri olmaları gereken genişlikten daha dar olmalıdır.

Esasında formülün doğru Özdemir, P=F/A F tekere gelen yük, A ise tekerin yere bastığı yüzey alanı. F asbit olduğuna göre A azaldıkça P artar. Bu bağlamda P' nin artması, kar ve buz şartlarında artı yönde etki edecektir.

Adam miyendis dağılalım.  :haydi: , abicim ama yüzey geniş olduğu içi kara saplanma durumum , küçüğe göre daha az olacak değil mi :) çünkü birinde daha fazla basınç uygulayacağım yani yere daha sert basacağım , diğerinde daha az basınç uygulayıp daha dağılmış şekilde basacağım değil mi ? :D

ku2

Öpüyorum seni Özgün :)

--
2004 Subaru Impreza WRX STI / 34 VK 0778
2015 Subaru Levorg 1.6 GT-S SPORT / 06 BM 4785

universeee

Adam miyendis dağılalım.  :haydi: , abicim ama yüzey geniş olduğu içi kara saplanma durumum , küçüğe göre daha az olacak değil mi :) çünkü birinde daha fazla basınç uygulayacağım yani yere daha sert basacağım , diğerinde daha az basınç uygulayıp daha dağılmış şekilde basacağım değil mi ? :D
İşte sorun da orada başlıyor diye düşünüyorum. Bir arabanın kaygan zeminde ağırlığı dağılmış vaziyette mi basması istenir yoksa daha da küçük bir alana toplamış şekilde mi basması istenir?

Basmak ya da basmamak, işte bütün mesele bu!  :duvar: :duvar:  :D
2005 Alfa Romeo 147 1.6TS Distinctive 2013-2016
2013 Nissan Qashqai 1.5 dci Tekna 2016 - ...

ku2

Yükü dağıtmak gerekiyor. Aracın ağırlığını eşti bir şekilde dağıtmak..!!
Bakınız paletli araçlar.. 40-50 tonluk araç batmadan çıkmadan gider..Karda da, çamurda da..

O dar lastiklerin hepsi çivili..Hani resim paylaştınız ya ralli arabalarını..!
--

ozoozo

Bakınız paletli araçlar.. 40-50 tonluk araç batmadan çıkmadan gider..Karda da, çamurda da..

Heeh şimdi oldu Selim abi , bende benim yaklaşımıma göre kadir abinin paylaştıklarına bakıyorum , uçuyorlar kaçıyorlar ama incecik lastik sanırım şimdi netleşti  :arkadasim:

universeee

Abi bu doğru, zaten yıllardır çocukluktan beri gördüğümüz ve öğrendiğimiz bu :) Ama bahsi geçen araçlar belli bir sürat üzerine çıkmayan ve altındaki zeminin geneli kaygan olan araçlar, inşaat sahasında çamur içinde ilerleyen bir ekskavatör örneği gibi mesela. Ama bizim koşullarda kaygan zeminin altında tutunma imkanı veren sert bir zemin mevcut ve araçlarımızla takdir edersin ki biraz daha süratli gidiyoruz. İşte ben o durum için merak ediyorum tabandaki bu basıncı dağıtarak alttaki sert zemine daha az basmak mı daha mantıklı olur yoksa o kaygan zeminin içine girip alttaki sert zemine tutunmak mı? İkisi de düşününce belli açılardan mantıklı geliyor bana ama zaman olarak karın içinde değil de daha çok yağmurda zaman geçirecek bir lastiğin, çok değil ama, bir tık dar olması iyi olmaz mı sence de?

Bilmiyorum anlatabildim mi demek istediğimi? :) O fotoğraftaki ralli arabaları ekstra örnekler zaten ama az buçuk bir fikir veriyor gibi.

Bu arada bunları konuyu tartışmak ve uzatmak için sormuyorum, cidden merakımdan sorduğum sorular.

blackgear

:)) Ahahah yorumları keyifle okudum :D

Şimdi de toplantıya "kaçıyorum" :p :D Toplantıdan çıkayım, tüm sorulara cevap vereceğim :)

Bu arada size bir ödev. Düşünün bakalım çivili lastik neden kullanılıyor? Yani çivinin kullanılma amacı yüzey alanını düşürerek çivinin kara saplanması ve itme-çekme kuvvetini oradan alması olabilir mi? ;)

ku2

Kış lastiğinde tutunmayı ince yarıklar var ya..onlar yapar.
Dikkatli bakarsan bir kış lastiğine normal yarıkların arasında, kenarlarında daha küçük yarıklar vardır.
Hani vakumlu diyorlar ya..!!
Lastik yere temas ettiğinde bu yüzeyler açılır ve temas sağlar. Yani aslında yüzey alanını artırıp tutunmayı sağlama mantığı..
Ayrıca bu yarıklar diğer bir görevi su tahliyesi sağlamaktır. Su ve çamuru, kar eridikten sonra olan o çamuru mesela en iyi tahliye bu lastikler yapar.
Öte yandan lastiğin bir de malzemesinin düşük sıcaklıklarda iyi tepki verecek, özelliği kaybetmeyecek bir kauçuktan yapılması gerekir.

Kıs lastiği testlerine bak..Fiyat/performans oranına göre al bir tanesini..
Ben şahsen KW22 KUMHO kullanıyorum..2. kışına girecek.
Oldukça memnunum.

Ancak, Kuru havada mesela şu aralar bir yaz lastiği performansı beklemem hata olur. Viraj limitlerimi, hızımı kısacası buna göre ayarlıyorum. Çünkü çok sert girersem yan yan kayabiliyorum..!! :) Denedim..!
Continental SC5 ise mümkün değil kaymadı..!! Bırakmadı.
Kışın, ya da kışa girerken buna göre davranmak, önümüzdeki ile mesafeyi artırmak, daha uyanık olmak gerekiyor.
Kısaca bunlar..bence önemli şeyler.

--

universeee

Böyle detaylı açıklamalar beni daha çok tatmin ediyor "amma irdeliyorsunuz" cümlesini duymak yerine Selim Abi :) Şunları baştan yazsan bu kadar muhabbeti yapmadan işimize bakardık :D

Neyse ben kısacası 195-185 civarında keseme uygun, F/P oranı da mümkün olduğunca güzel bir lastik bulmaya bakayım. Açıkçası kafamdaki max limit 750 lira civarlarında, Nokian da bunun içinde olduğundan onu almayı düşünüyordum. Onu düşünürken diğer sorular da çıktı geldi konu konuyu açıp :D

Kanımca iyi oldu bu muhabbet ama!  :alkis:

Bu arada ben hala senin evden işe o kar ayakkabıları ile gittiğin görüntüyü silmeye çalışıyorum gözümden :) Allah iyiliğini versin abi...

ozoozo

Valla ben çok keyif aldım okurken , Konunun akışı bir kafe de oturup , sohbet ediyor gibi oldu.  :serefe:

ku2

Böyle detaylı açıklamalar beni daha çok tatmin ediyor "amma irdeliyorsunuz" cümlesini duymak yerine Selim Abi :) Şunları baştan yazsan bu kadar muhabbeti yapmadan işimize bakardık :D

Neyse ben kısacası 195-185 civarında keseme uygun, F/P oranı da mümkün olduğunca güzel bir lastik bulmaya bakayım. Açıkçası kafamdaki max limit 750 lira civarlarında, Nokian da bunun içinde olduğundan onu almayı düşünüyordum. Onu düşünürken diğer sorular da çıktı geldi konu konuyu açıp :D

Bu arada ben hala senin evden işe o kar ayakkabıları ile gittiğin görüntüyü silmeye çalışıyorum gözümden :) Allah iyiliğini versin abi...

Ayakkabılar efsane..Hiç batmıyorum onlarla :))
Aynı zamanda buz üzerinde de kızak görevi görüyor..  :yukari-ok:
--

universeee

Ayakkabılar efsane..Hiç batmıyorum onlarla :))
Aynı zamanda buz üzerinde de kızak görevi görüyor..  :yukari-ok:
Onlar ayaktayken sen tek çekere düşsen bile bana mısın demezsin çekiş konusunda :D

Ormanci

@selimgencoglu,

Hocam mantığınız aslında çok doğru ama lastiklerle ilgili olarak hep aksi öğütleniyor.

Evet, kara batmamak için tenis raketi gibi şey giyiliyor, paletli araçlar saçma sapan zeminlerde daha rahat hareket ediyor. Ama otomobilde tersi geçerli değil mi, yola tutunabilmek için tabanı daraltmak gerekmiyor mu? Tutunamayan alet patinaj çekip duracak.

Ha şu da var, sallıyorum 165'lik lastiği 205 zaten yapamayız.
Ya da 225 lastiği olan araca 165 zaten takamayız.
225'se, 195 olacak en fazla..
Onlar da ne kadar fark eder, tartışılır.
Asıl olay zaten lastiklerin dişlerine, yapısına, hamuruna falan kalıyor.

Hatta eskiden normal lastikleri olan araçlara "karda lastik havaları indirilmez, aksine daha fazla şişirilir ki değen taban azalsın, yere basma kuvveti artsın" derlerdi.
Mesela Demir Bükey :)

ku2

@selimgencoglu,

Hocam mantığınız aslında çok doğru ama lastiklerle ilgili olarak hep aksi öğütleniyor.

Evet, kara batmamak için tenis raketi gibi şey giyiliyor, paletli araçlar saçma sapan zeminlerde daha rahat hareket ediyor. Ama otomobilde tersi geçerli değil mi, yola tutunabilmek için tabanı daraltmak gerekmiyor mu? Tutunamayan alet patinaj çekip duracak.

Ha şu da var, sallıyorum 165'lik lastiği 205 zaten yapamayız.
Ya da 225 lastiği olan araca 165 zaten takamayız.
225'se, 195 olacak en fazla..
Onlar da ne kadar fark eder, tartışılır.
Asıl olay zaten lastiklerin dişlerine, yapısına, hamuruna falan kalıyor.

Hatta eskiden normal lastikleri olan araçlara "karda lastik havaları indirilmez, aksine daha fazla şişirilir ki değen taban azalsın, yere basma kuvveti artsın" derlerdi.
Mesela Demir Bükey :)

Bu dediğiniz kar için geçerli.. Karı yarsın dibe asfalta ya da sert zemine otursun diye dar olsun deniyor. Ama pratikte geçerli değil dememin sebebi de sizin açıkladığınız gibi lastik ölçüsü kısıtlı. 225 ile 195 arası fark me kadar olacak... Ayrıca hep karda gidilmiyor. Asfalt üzerinde yol alınıyor pratikte. Yani bu yüzden hem asfalta hem soğuğa hem de kara uygun bir lastik alınıyor. Kar lastiği değil kış lastiği oluyor adı. Konu başlığı da öyle zaten. Ancak Alaska'da yaşasaydık. Yollar hep kar kaplı olacağı için lastik seçimi daha dar ve hatta çivili lastiklerden yana olacaktı.
--

blackgear

Dostlar, öncelikle şunu belirtmek gerek, "kar lastiği" diye bir kavram yok ;) Her ne kadar snow tyres olarak geçse de aslında bu winter tyre yani kış lastiğidir.

Kış lastiği ayrı, kar lastiği ayrı olmadığı için, kış lastiğinin, karda da yüksek performans göstermesi istenir.

Kış lastiğini, yaz lastiğinden ayıran temel bir kaç farklılık vardır. Bunların başında Selim abinin de belirttiği gibi lastik hamuru gelir. 7-8 derece sıcaklığın altında kullanılan yazlık lastikler, hamurlarından dolayı sertleşir ve tutunma azalır. Kış lastiğinde ise hamur sertliği çok daha düşük ısılarda gerçekleşir. En önemli ayrım da tam olarak budur.

Bir diğer fark, yine Selim abinin belirttiği gibi lastik dişleri ve kanal şekilleridir. Lastik dişleri çok daha esnektir ve dişler üzerinde ince kanallar vardır. Lastik ısısı düştükçe, bu dişler soğuyan cismin çekmesi mantığı ile daha da incelir, aradaki kanallar genişler. Bu kısım benim vakum olayına yorumumdur ki; dişler arasındaki kanallar vakum etkisi yaratarak yola veya buza tutunmaya çalışır. Ayrıca karda da bu dişler kara saplanarak kara tutunma sağlar.

Selim abinin paylaştığı ayak paletleri de tam olarak bu görevi görür. Esasında temel mantık şudur, belki ayağın alt alanı ile eşdeğer alana sahip bir platformu, daha geniş bir alana yayarak tutunmayı arttırmaya çalışılması durumudur. Bu, geniş tabanlı bir lastik kullanımına eşdeğer bir durum değildir. Eğer kara ne kadar fazla yüzey batırırsanız, o kadar sağlam bir tutunma elde edebilirsiniz. Çünkü adı üzerinde kar üzerisindesiniz. Yol ile temas durumu söz konusu değil. Selim abinin paylaştığı kar paletlerinde al yüzeyi düzlemsel bir plakadan seçerseniz, ne kadar büyük olursa olsun, karda yürüyemez, kayarsınız. Kara batmanız gerekmektedir.

Paletli araçlarda da durum benzerdir aslında, kara, çamura saplanan palet üzerindeki dişlerdir. Bu dişlerin etki-tepkisi ile araç hareket eder.

Yukarıda verdiğim WRC örnekleri, tamami ile gündelik yaşamdan farklı bir segmenttir. Jant ve lastik birlikte değiştirilir. Lakin gündelik yaşantıda bu ekonomik olmaz. Dolayısıyla bir çok araç üreticisi fabrika değerleri ile aynı ebatlarda lastik kullanımına izin verir. Ama buraya dikkat, olurda benzer ölçülerde lastik bulamazsanız, bu durumda aynı çap, daha ince genişlik tercih edilmelidir diye not düşer. Teker başına düşen kuvvet bellidir, lastik değişimi ile bu değer değişmez. Bildiğimiz statik ve dinamik yüklemeler sonucu bu değerler hesaplanır. Ama zemine uygulanan basınç, lastik seçimi ile doğrudan ilişkilidir. Zemine uygulanan basıncın artması, vakumu arttıracağı gibi, dişlerin kara saplanmasına da etki edecektir. Çivili lastikteki durum da aynıdır. Çiviler kara gömülerek tutunma arttırılır. Lakin kuru havada çivili lastik tutunmayı olumsuz etkileyeceği gibi, asfalta da zarar verecektir. Zincir kullanım mantığı da yine çivi ile benzer bir durumdur.

Tekrar belirtmiş olayım, karda veya kışta daha iyi yol tutuş için geniş lastik kullanımı yanlıştır. Mümkünse fabrika verileri, mümkün değilse daha dar lastikler, yine araç üreticileri tarafından tavsiye edilen seçeneklerdir.

Selamlar, sevgiler :)  :arkadasim: :alfisti:

iskoc

Pirelli snow control2 kullanıyorum.195 65 15.yagmurlu havada yola tutunması cok ıyı.suan uretılıyor mu bılmıyorum fakat dusunen varsa tavsıye ederım.
2001 156 2.0 Twinspark 2013-2015
1998 166 3.0 V6 24V     2015-2019

universeee

Tekrar belirtmiş olayım, karda veya kışta daha iyi yol tutuş için geniş lastik kullanımı yanlıştır. Mümkünse fabrika verileri, mümkün değilse daha dar lastikler, yine araç üreticileri tarafından tavsiye edilen seçeneklerdir.

Bu tam da benim aklıma yatan mantık bütün gündür anlatmaya çalıştığım gibi benim de.  :serefe:

Alfadanadam

Dostlar, öncelikle şunu belirtmek gerek, "kar lastiği" diye bir kavram yok ;) Her ne kadar snow tyres olarak geçse de aslında bu winter tyre yani kış lastiğidir.

Kış lastiği ayrı, kar lastiği ayrı olmadığı için, kış lastiğinin, karda da yüksek performans göstermesi istenir.

Kış lastiğini, yaz lastiğinden ayıran temel bir kaç farklılık vardır. Bunların başında Selim abinin de belirttiği gibi lastik hamuru gelir. 7-8 derece sıcaklığın altında kullanılan yazlık lastikler, hamurlarından dolayı sertleşir ve tutunma azalır. Kış lastiğinde ise hamur sertliği çok daha düşük ısılarda gerçekleşir. En önemli ayrım da tam olarak budur.

Bir diğer fark, yine Selim abinin belirttiği gibi lastik dişleri ve kanal şekilleridir. Lastik dişleri çok daha esnektir ve dişler üzerinde ince kanallar vardır. Lastik ısısı düştükçe, bu dişler soğuyan cismin çekmesi mantığı ile daha da incelir, aradaki kanallar genişler. Bu kısım benim vakum olayına yorumumdur ki; dişler arasındaki kanallar vakum etkisi yaratarak yola veya buza tutunmaya çalışır. Ayrıca karda da bu dişler kara saplanarak kara tutunma sağlar.

Selim abinin paylaştığı ayak paletleri de tam olarak bu görevi görür. Esasında temel mantık şudur, belki ayağın alt alanı ile eşdeğer alana sahip bir platformu, daha geniş bir alana yayarak tutunmayı arttırmaya çalışılması durumudur. Bu, geniş tabanlı bir lastik kullanımına eşdeğer bir durum değildir. Eğer kara ne kadar fazla yüzey batırırsanız, o kadar sağlam bir tutunma elde edebilirsiniz. Çünkü adı üzerinde kar üzerisindesiniz. Yol ile temas durumu söz konusu değil. Selim abinin paylaştığı kar paletlerinde al yüzeyi düzlemsel bir plakadan seçerseniz, ne kadar büyük olursa olsun, karda yürüyemez, kayarsınız. Kara batmanız gerekmektedir.

Paletli araçlarda da durum benzerdir aslında, kara, çamura saplanan palet üzerindeki dişlerdir. Bu dişlerin etki-tepkisi ile araç hareket eder.

Yukarıda verdiğim WRC örnekleri, tamami ile gündelik yaşamdan farklı bir segmenttir. Jant ve lastik birlikte değiştirilir. Lakin gündelik yaşantıda bu ekonomik olmaz. Dolayısıyla bir çok araç üreticisi fabrika değerleri ile aynı ebatlarda lastik kullanımına izin verir. Ama buraya dikkat, olurda benzer ölçülerde lastik bulamazsanız, bu durumda aynı çap, daha ince genişlik tercih edilmelidir diye not düşer. Teker başına düşen kuvvet bellidir, lastik değişimi ile bu değer değişmez. Bildiğimiz statik ve dinamik yüklemeler sonucu bu değerler hesaplanır. Ama zemine uygulanan basınç, lastik seçimi ile doğrudan ilişkilidir. Zemine uygulanan basıncın artması, vakumu arttıracağı gibi, dişlerin kara saplanmasına da etki edecektir. Çivili lastikteki durum da aynıdır. Çiviler kara gömülerek tutunma arttırılır. Lakin kuru havada çivili lastik tutunmayı olumsuz etkileyeceği gibi, asfalta da zarar verecektir. Zincir kullanım mantığı da yine çivi ile benzer bir durumdur.

%100 doğru bilgiler. Ayağınıza giydiğiniz raket gibi şeylerin amacı ile araç lastiklerinin amacı tamamen farklıdır. Birinde kara batmamak için ihtiyacınız var.
Diğerinde ise öyle bir durum zaten sözkonusu değil. Lastik tabanını isterseniz 255 yapın yine de dizboyu karda gidemezsiniz çünkü bu durum sizi karın içine batmaktan alıkoyamaz.
Aracı ilerleten, zemine uygulayabileceğiniz maksimum sürtünme miktarıdır. Kar-kış şartlarında gerek aqua-planning gerekse karlı zeminde sürtünme sebebiyle dar taban tercih edilmelidir. İlla daraltın demiyorum ama "asla" genişletmeyin.

Calibra

Dün bizim otoparkta hep gördüğüm Cayenne'in kış lastiği taktırmış olduğunu farkettim, 295/55 R21. nası :)

Ben kararımı değiştirecek bir gelişme olmazsa cumartesi gidip Bridgestone LM32 alacağım, tekine 310 TL fiyat aldım.
2007-2013 Alfa Romeo 147 1.6 Distinctive MK2

ku2

Dün bizim otoparkta hep gördüğüm Cayenne'in kış lastiği taktırmış olduğunu farkettim, 295/55 R21. nası :)

Ben kararımı değiştirecek bir gelişme olmazsa cumartesi gidip Bridgestone LM32 alacağım, tekine 310 TL fiyat aldım.

LM32 ler için ebat ne..?
--

Calibra

LM32 ler için ebat ne..?

225/45 R17 94 V XL
2007-2013 Alfa Romeo 147 1.6 Distinctive MK2

ku2

Geçen sene aynı ebat Kumho KW22 leri 210 TL'den almıştım.
--

Alfadanadam

V ve XL kısımları dışında diyeceğim yok ama mümkünse...