Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Kış Lastiği

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ku2

Yazdıklarıma ek olarak.. El frenini yarım çekmek de işe yarar..
Lastikler dönecek kadar..kitlemeyecek...ama sürtünmeyi artıracak kadar.

Yeni elektrikli park frenli arabalarda ise bu zor.. :)
--
2004 Subaru Impreza WRX STI / 34 VK 0778
2015 Subaru Levorg 1.6 GT-S SPORT / 06 BM 4785

universeee

You are not allowed to view links. Register or Login
Ben bir şeyi merak ediyorum, tecrübem olmadığı için, tecrübe etmiş birileri cevaplarsa sevinirim:

1- Bu videolarda izlediğimiz gibi yollarda araçlarımıza taktırdığımız kış lastikleri işe yarar mı yoksa illa zincir vb bir yardımcıyla mı böyle kötü senaryoları yaşamayız?
2- Sürekli "frene basma frene basma" diye uyarılar geliyor, frene basılmadan yokuş aşşağı bir yolda ne yapılabilir?

Daha beter yokuştan inmiştim..Hatta 4 çekerim yoktu..
Kış lastiği ile..

1. vites ile ineceksin.Gaza basmak yok..Araba zaten iniyor..ama 1.viteste olacak.
Frene basman gerekirse..Çok yavaşça..OKşayarak basacaksın. Ya da hiç kullanmayacaksın.
Kayma başlarsa eğer..ayak frenden çekilecek..Hala kayıyorsa..
Valla en hasar alacak şekilde, uygun bir yere doğru aracı yönlendirmek gerek..Direksiyon ile.

Çıkarken nispeten daha kolay.. Bas ve çık.
Durma yokuşun ortasında..!! Sakın.

Abi sağol bilgiler için, işime yarayacak zaman gelmesini istemem ama olursa mutlaka işime yarayacaktır.

O zaman yokuşun en başından itibaren okşayarak frene basmak faydalı olur diye düşünüyorum aracın hızlanmasını önlemek için?
2005 Alfa Romeo 147 1.6TS Distinctive 2013-2016
2013 Nissan Qashqai 1.5 dci Tekna 2016 - ...

blackgear

4x4 elbette farklı olacaktır ama Kış lastikleri her zaman her yerde yeterli gelemeyebiliyor. Yoğun kar yağışı veya sonrası kış lastikleri kauçuk durumu ve diş performanslarına göre inişte de tırmanmada da yeterli olacaktır.

Ama yoğun buzlanmada değil kış lastiği, zincir bile sizi zorlayabilir. Eski 145' imle yaptığım ilk kazada, Michelin kış lastikleri olmasına rağmen buzda kaydım ve önümdeki minibüse çarptım. Zincirin de görevi lastik dişleri ile aynı zaten, kara batarak tutunma sağlamak. Yakın etkiyi buzda da yapıyor olmasına karşın, frenaj esnasında sizi zorlayacaktır. O yüzden kışın kesinlikle araca herhangi bir sert tepki vermemeniz yada verdirmemeniz gerek.

Ani durma, kalkma, direksyon hareketleri, aracın kayarak kontrol dışına çıkmasına sebep olabilir.

Bir yerlerde el freninin işe yarayableceğinden bahsediliyordu, denemedim ama yön tekerinin kilitlenmesinden ziyade, arka tekerlerin kilitlenmesi daha yararlı olabilir. En azından araç biraz daha kontrol edilebilir olur. Zaten sıfır çizer gibi çekilmesi de mantık dışı ;) Hafif hareketler, ufak tepkiler, belki ABS simulasyonu gibi bir iki diş çek bırak şeklinde. Ama kontrol etmek yine güç.

Tırmanırken de mümkünse normal vitesin bir üstü ile tırmanmak daha faydalı oluyor. Araç tekeri kaydığı sürece tırmanma zorlaşır. Mümkünse patinaja bırakmayacak devir ve hızlarda tırmanmak en makulü. Çok yanlış bilinen bir bilgi, karda araç patinaj yaptıkça hareket eder. Bu yanlıştır, aksine ne kadar az patinaj, o kadar iyi ilerleme. Çünkü kara saplanan aracın tekeri değil, lastiğin dişleri olmalı. Ki kara tutunarak araç yol alsın.

Vakum etkisini bilmiyorum, lastiğin vakumlu olması, sanırım buzda veya soğuk zeminde lastiğin asfalta yapışmasını sağlıyor, ama bu işlem nasıl gerçekleşiyor, bilgim yok.

universeee

4x4 elbette farklı olacaktır ama Kış lastikleri her zaman her yerde yeterli gelemeyebiliyor. Yoğun kar yağışı veya sonrası kış lastikleri kauçuk durumu ve diş performanslarına göre inişte de tırmanmada da yeterli olacaktır.

Ama yoğun buzlanmada değil kış lastiği, zincir bile sizi zorlayabilir. Eski 145' imle yaptığım ilk kazada, Michelin kış lastikleri olmasına rağmen buzda kaydım ve önümdeki minibüse çarptım. Zincirin de görevi lastik dişleri ile aynı zaten, kara batarak tutunma sağlamak. Yakın etkiyi buzda da yapıyor olmasına karşın, frenaj esnasında sizi zorlayacaktır. O yüzden kışın kesinlikle araca herhangi bir sert tepki vermemeniz yada verdirmemeniz gerek.

Ani durma, kalkma, direksyon hareketleri, aracın kayarak kontrol dışına çıkmasına sebep olabilir.

Bir yerlerde el freninin işe yarayableceğinden bahsediliyordu, denemedim ama yön tekerinin kilitlenmesinden ziyade, arka tekerlerin kilitlenmesi daha yararlı olabilir. En azından araç biraz daha kontrol edilebilir olur. Zaten sıfır çizer gibi çekilmesi de mantık dışı ;) Hafif hareketler, ufak tepkiler, belki ABS simulasyonu gibi bir iki diş çek bırak şeklinde. Ama kontrol etmek yine güç.

Tırmanırken de mümkünse normal vitesin bir üstü ile tırmanmak daha faydalı oluyor. Araç tekeri kaydığı sürece tırmanma zorlaşır. Mümkünse patinaja bırakmayacak devir ve hızlarda tırmanmak en makulü. Çok yanlış bilinen bir bilgi, karda araç patinaj yaptıkça hareket eder. Bu yanlıştır, aksine ne kadar az patinaj, o kadar iyi ilerleme. Çünkü kara saplanan aracın tekeri değil, lastiğin dişleri olmalı. Ki kara tutunarak araç yol alsın.

Vakum etkisini bilmiyorum, lastiğin vakumlu olması, sanırım buzda veya soğuk zeminde lastiğin asfalta yapışmasını sağlıyor, ama bu işlem nasıl gerçekleşiyor, bilgim yok.
Vakit ayırdığın için teşekkür ederim, aklımın bir kenarına yazıyorum bunları :)

max-ime

El freni +1.

Geçen sene karda kontrolümü kaybetmiştim. Ağır ağır önümdeki araçlara yanlamasına vuracakken 2 dişe kadar el frenini çekip kontra vererek kontrolu ele alabilmiştim.

fatihmehmet

Ben bir şeyi merak ediyorum, tecrübem olmadığı için, tecrübe etmiş birileri cevaplarsa sevinirim:

1- Bu videolarda izlediğimiz gibi yollarda araçlarımıza taktırdığımız kış lastikleri işe yarar mı yoksa illa zincir vb bir yardımcıyla mı böyle kötü senaryoları yaşamayız?
2- Sürekli "frene basma frene basma" diye uyarılar geliyor, frene basılmadan yokuş aşşağı bir yolda ne yapılabilir?

Abi ben kendi fikirlerimi söyleyeyim tabiki benden cok tecrübeniz vardır.

1- Gecen izlediğim bir video da buzda hepsinin kaydığını gördüm ama kıs lastiği bir nebze daha iyi. Bunlar buzdaki durumlar. Islak zeminde ve karda  ise cok cok farkediyor. Karda fren mesafesi 30-40 metre, ıslak zeminde 7-8 metre farkediyordu.

2- Fren yerine gerekirse birinci viteste inerim.
Bugün rampa olmayan bir yerde baktım tamamen buz. Etrafımda 4 şeritli yol gibi geniş ve bos olunca çektim el frenini. Arac arkadan kayıyor ama direksiyon ile toplamak mümkün. Tabi bu dusuk hız ve düz yol icin geçerli benim denemem.
2007 - Alfa Romeo GT Q2 1.9 JTD (2019-.....)
2004 - Alfa Romeo 156 mk2 2.0 TS Manuel. (2016- 2019)
2008 - Alfa Romeo 147 1.6 TS - Alfa Rosso. (2013-2016)

ku2

Buzda imkanlar kısıtlı tabiki de..Yorumlara katılıyorum.
Mümkün olduğunca tekerlerin dönmesini sağlamak, tutunmayı sağlamak gerekiyor.

Yokuş çıkarken düşük vitese katılıyorum. 2 ile kalkabiliyorsan 2 ile kalk.
Yok 1. de kalkıyorsan..İlk hareketten sonra hemen 2. ye atıp ilerlemek gerekiyor.

Genel olarak da..Kış lastiği olsa bile..Unutmamak lazım:
1. Önümüzdeki araç ile normalden daha fazla mesafe bırakmak.
2. Farkında olmak ve her yönü kontrol etmek.
3. Görünürlüğü artırmak için farları yakmak. (gerçi ben bunu hava şartı ne olursa olsun yapıyorum..gündüz gece..farım hep açık)
4. Camlarınız temiz olması..Yani tüm karı temizlemek. (Bazen bazı araçlar görüyorum..Adam sadece ön camın şöför kısmını temizlemiş..Aracın kalanı kar içinde..!!!) Tam dayaklık böyle tipler.
5. Ben çıkarım..ben yaparım dememek. Güvenliği elden bırakmamak. Bazen aracı kitleyip. Güvenli bir yerde yolun açılmasını beklemek en doğrusu. Çünkü siz gidebilecek durumda olsanız bile, birkaç kendini bilmez yüzünden yol kapanıyor maalesef.

--

universeee

Abi ben kendi fikirlerimi söyleyeyim tabiki benden cok tecrübeniz vardır.

1- Gecen izlediğim bir video da buzda hepsinin kaydığını gördüm ama kıs lastiği bir nebze daha iyi. Bunlar buzdaki durumlar. Islak zeminde ve karda  ise cok cok farkediyor. Karda fren mesafesi 30-40 metre, ıslak zeminde 7-8 metre farkediyordu.

2- Fren yerine gerekirse birinci viteste inerim.
Bugün rampa olmayan bir yerde baktım tamamen buz. Etrafımda 4 şeritli yol gibi geniş ve bos olunca çektim el frenini. Arac arkadan kayıyor ama direksiyon ile toplamak mümkün. Tabi bu dusuk hız ve düz yol icin geçerli benim denemem.
Eyvallah bilgiler için :)
Yalnız şu düz yolda el freni çektiğiniz mevzuyu tam anlayamadım ben.

universeee

Yok 1. de kalkıyorsan..İlk hareketten sonra hemen 2. ye atıp ilerlemek gerekiyor.

3. Görünürlüğü artırmak için farları yakmak. (gerçi ben bunu hava şartı ne olursa olsun yapıyorum..gündüz gece..farım hep açık)
4. Camlarınız temiz olması..Yani tüm karı temizlemek. (Bazen bazı araçlar görüyorum..Adam sadece ön camın şöför kısmını temizlemiş..Aracın kalanı kar içinde..!!!) Tam dayaklık böyle tipler.
5. Ben çıkarım..ben yaparım dememek. Güvenliği elden bırakmamak. Bazen aracı kitleyip. Güvenli bir yerde yolun açılmasını beklemek en doğrusu. Çünkü siz gidebilecek durumda olsanız bile, birkaç kendini bilmez yüzünden yol kapanıyor maalesef.
:yukari-ok:  :serefe:

fatihmehmet

Denemek istedim kontrolü kaybediyor muyum diye. Yolda bos olunca eğlenceli oldu tabi :)
2007 - Alfa Romeo GT Q2 1.9 JTD (2019-.....)
2004 - Alfa Romeo 156 mk2 2.0 TS Manuel. (2016- 2019)
2008 - Alfa Romeo 147 1.6 TS - Alfa Rosso. (2013-2016)

blackgear

:yukari-ok: :alkis:

El freninin tek handikapı, aracı sol elle kontrol edebiliyor olmak. Çünkü sağ el gerektiğinde çekmek ve bırakmak için mümkün mertebe el freninde olmalı.

universeee

Denemek istedim kontrolü kaybediyor muyum diye. Yolda bos olunca eğlenceli oldu tabi :)
Şimdi oldu :)

evrenalpar

Arkadaşlar bu ürün çok kafama takıldı, zincir almam lazım en azından bulunsun diye, 60-70 lira zincire vereceğime, bu ürün sizce daha mı mantıklı? Ne dersiniz? Çabuk mu kopar eder sizce? Janta zarar verme ihtimali daha düşük en azından sanırım.
206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Giulietta M.Air (2010-2012)
Honda CR-V (2012-2013)
Audi A3 1.6TDI S-Tronic (2013 - 2016)
Alfa Romeo 159 1.9JTD SW (2016 -2017)
Giulietta M.Air TCT (2017-...)

ku2

Evren her çantadan 10 adet mi çıkıyor ? Lastik başına 5 kelepçe..? Sadece önler için mi.?
--

evrenalpar

Evren her çantadan 10 adet mi çıkıyor ? Lastik başına 5 kelepçe..? Sadece önler için mi.?

Evet abi aynen öyle,  5  X 2 = 10 adet sadece ön lastikler için

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Honda CR-V (2012-2013)

blackgear

Ama çok zor şartlar yoksa iki tanenin de iş görebileceği yazılı notlarda. 3'er öne, 2' şer arkaya olabilir ;)

Doğa Tosun

Bugün bizim kampüsün oralar bayağı karlıydı hala. hem kar, hem buz. (İncek :) ) özellikle hazırlık okulunun tam yanındaki boş ve yaklaşık 2 şerit genişliğindeki cadde tamamen bembeyazdı. tabi elemanlar, tanıdık tanımadık gerçekten çok fazla kişi FWD araçlarıyla el freniyle arka tekerleri kitleyip slalom (kendi tabirleri; "öğlen zınov(snow) diriftteyiz!" yapıyorlardı. tarlaya düşen mi ararsınız, tellere giren mi..
"AlfaRomeo 159 JTDM [url="//dist.plus"]Dist.Plus[/url] Qtronic

"Alfa MiTo 1.4 TB (sold)
"Alfa GT 2.0 JTS Selespeed (sold)
"Alfa 147 1.6 TS (sold)

universeee

Arkadaşlar bu ürün çok kafama takıldı, zincir almam lazım en azından bulunsun diye, 60-70 lira zincire vereceğime, bu ürün sizce daha mı mantıklı? Ne dersiniz? Çabuk mu kopar eder sizce? Janta zarar verme ihtimali daha düşük en azından sanırım.
Bunu yukarida ben de paylasmistim. Zincir almak gerekiyorda bundan almak daha mantikli geldi bana da. 5 dkda takilir biter isi.

evrenalpar

Bunu yukarida ben de paylasmistim. Zincir almak gerekiyorda bundan almak daha mantikli geldi bana da. 5 dkda takilir biter isi.

Evet mesajdan kaptım ben de zaten :)

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Honda CR-V (2012-2013)

universeee

İki tane alsak indirim yaparlar mi abi :) ben de niyeti bozuyorum bunun icin. Belki baska isteyende cikar buradan malum kis kapida. Hatta Ankara'ya gelmis bile :)

tolga_ozhan

Bende karda kullanıma dair kendi taktiğimi yazayım. Örneğin geçen kış 166 ile uyguladım.
Eğer çok acil bir işiniz yoksa, çok saçma bir yerde değilseniz lütfen aklınızın bir kenarında bulunsun. Başka şehirler için işe yaramayabilir ama özellikle istanbul gibi karın max 3-4 gün yerde kaldığı şehirler için ideal.

Geçen sene kar bastırdı sabah saatlerinde. 2-3 saat içinde her yer bembeyaz oldu. Özellikle pek işlek olmayan yollarda arabaların arkası-önü ayrı oynamaya başladı.
Yakınlarda bir kapalı otopark buldum. Arabayı içeri çektim. Taksiye binip gittim. 3 gün sonra ortalıkta kar falan kalmayınca geldim 45 TL park parası verdim ve aracımı aldım. O üç gün boyunca da toplu taşıma kullandım. Kar lastiği almak yerine hayli ekonomik bir çözüm.
Ben şimdiye kadar hiç kar lastiği kullanmadım, sanırım yağmurlu havada zaten ekstra yavaş ve dikkatli oluyorum.

Lütfen kara hazırlıksız bir şekilde yakalanmışsanız (4 mevsim lastiklerle) Alfa'nızı müsait bir yere park edip başka bir şekilde yola devam edin. Korkulu rüya görmekten daha mutluluk verici bir çözüm.

senati

Bende karda kullanıma dair kendi taktiğimi yazayım. Örneğin geçen kış 166 ile uyguladım.
Eğer çok acil bir işiniz yoksa, çok saçma bir yerde değilseniz lütfen aklınızın bir kenarında bulunsun. Başka şehirler için işe yaramayabilir ama özellikle istanbul gibi karın max 3-4 gün yerde kaldığı şehirler için ideal.

Geçen sene kar bastırdı sabah saatlerinde. 2-3 saat içinde her yer bembeyaz oldu. Özellikle pek işlek olmayan yollarda arabaların arkası-önü ayrı oynamaya başladı.
Yakınlarda bir kapalı otopark buldum. Arabayı içeri çektim. Taksiye binip gittim. 3 gün sonra ortalıkta kar falan kalmayınca geldim 45 TL park parası verdim ve aracımı aldım. O üç gün boyunca da toplu taşıma kullandım. Kar lastiği almak yerine hayli ekonomik bir çözüm.
Ben şimdiye kadar hiç kar lastiği kullanmadım, sanırım yağmurlu havada zaten ekstra yavaş ve dikkatli oluyorum.

Lütfen kara hazırlıksız bir şekilde yakalanmışsanız (4 mevsim lastiklerle) Alfa'nızı müsait bir yere park edip başka bir şekilde yola devam edin. Korkulu rüya görmekten daha mutluluk verici bir çözüm.

Abi yemin ederim simdi senin soylediklerinle tamamen ortusen bir sey yaziyordum bir baktim sen yazmissin.Ben de kis lastigini , ozellikle kisin max 1 hafta yasandigi Istanbul gibi bir yerde ve benim gibi her gun arabayla disari cikmak zorunda olmayanlar icin, biraz luzumsuz buluyorum.Ankara vb. kisin sert gectigi sehirler icin bu gecerli degil tabiki.

Benim her gun arabayla disari cikmami gerektiricek bir durumum yok, toplu tasimayi da kesinlikle kullanmam gibi bir prensibim yok.Zaten karda, buzda siz ne kadar dikkat etseniz de baska bir arac kayip size vurabiliyor.O yuzden imkan varsa kisin boyle sert havalarda keyfi arabayla cikmak pek akil kari degil.Kis lastigine harcanak bu parayi kendi adima gereksiz goruyorum bu yuzden.

Ek olarak, Michelin 4 mevsim almayi dusunuyorum ama sanirim burada degil diger Lastik Markalarinin oldugu konu altinda konusmam gerekiyor bunu.

Alfadanadam

Şimdiye kadar gördüğüm ürünler arasında en pratik olanı. Hemen alıyorum :)
1 kere bile yolda kalmaya tahammülüm yoktur. Hele ki genelde bu yolda kalma olayı şehirlerarası bir yolsa. Ki genelde kayda değer yolculuklarım hep komşu ilçelere.

tfnsmsk

... Lütfen kara hazırlıksız bir şekilde yakalanmışsanız (4 mevsim lastiklerle) Alfa'nızı müsait bir yere park edip başka bir şekilde yola devam edin. Korkulu rüya görmekten daha mutluluk verici bir çözüm.

:yukari-ok:
Zamane insanı olarak, direksiyondan ayrılmak birçoğumuza zor gelse de.. destekliyorum  :alfisti:
sportif ruh.

evrenalpar

Şimdiye kadar gördüğüm ürünler arasında en pratik olanı. Hemen alıyorum :)
1 kere bile yolda kalmaya tahammülüm yoktur. Hele ki genelde bu yolda kalma olayı şehirlerarası bir yolsa. Ki genelde kayda değer yolculuklarım hep komşu ilçelere.

Bülent Abi'm sana da güvenilir geldiyse ben de almayı düşünüyorum, çöpe gitmez umarım para. Gerçi hiç yoktan polis çevirince ceza yemememi sağlasa da bir kez kafi. Kendi sitesindeki videolarda kullanışlı ve işlevsel görünüyor..
206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Honda CR-V (2012-2013)