Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Hangi Marka Lastik, Hangi Ebat?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erk1n

You are not allowed to view links. Register or Login

bir de özellikle z4 forumlarında , RFT 'leri hemen çıkartıp standart lastik takıyorlar çünkü z4'ün sürüşü çok sert, bu değişim sonucunda kullanıcılar çok memnun.

Benim Mini Cooper S Cabrio 'mda RFT takılıydı. Diğer Mini kullanıcıları hem lastiklerin aşırı pahalı olmasından hem de aşırı sert olmalarından dolayı hep normal lastiklere geçtiler. Hepsi de otomobilerinin daha konforlu hale geldiğini söylediler.

Ancak ben RFT de devam ettim. Konfor isteseydim zaten Mini almazdım. Bu birinci sebepti. İkinci sebep ise aracın süspansiyon sistemi RFT lastiklere göre tasarlanmış. Ona gidip normal lastik takımca aslında normalde çalışmaları gerektiği gibi çalışmıyorlar ve yol tutuşunda kayıp oluyor.

Fabrika çıkışında RFT si olmayan otomobile RFT takmak orta vadede aracın yürüyenine zarar verecektir.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >
Alfa Romeo 156 (2006) ...

Baskan

Konu Alfa değil ama bende şu lastik konusunda çok dertliyim bu aralar, kafamıda çok karıştırdılar ne yapacağımı bilemiyorum..

Aracın üzerinde 225/45R19 bridgestone Dueler hp sport lastik var ve aşırı sert. Süspansiyonunda sert olmasından kaynaklı pinpon topu gibi sallıyor içeride beni, takırtı tukurtuda cabası.

Bugün Kumho 225/55R19 KH16 lastik için çok cazip bir teklif aldım 2014 son hafta veya 2015 ilk hafta üretimi lastikler. İki ebat arasında %6 gibi bir fark var, ancak Continental bölge depo sahibi abimiz %3 üstü fark tehlikeli denmesinin sebebi lastik, çamurluk ve davlumbaz mesafesi için söylenir dedi.

Araç crossover olduğu için zaten arada normalden fazla bir boşluk var sürtme gibi bir sıkıntıda yok gözüküyor. Bir diğer yandan da araç üzerindeki lastik etiketinde en yüksek değer 225/45R19 yazıyor. Çok kafam karışık performans ve tüketimde çok oynarmı kimse birşey diyemiyor.
Araç 1.6 dci 130hp.

ar.159

stepneyi çıkarıp rft lastik kullanılırsa buna 25-30 daha eklenir 75-80 i bulur bende uygun fiyata rft bulursam çıkarmayı düşünüyorum petlasın 225 45 18 rft si yokmuş 225 50 17 de var o bile 1400 tl.

hiç bir araca kafanıza göre RFT takmayın.

borusanda çalışırken bir eğitimde bunu uygulamalı gösterdiler..Standart bir janta RFT lastik takılırsa yanakların sertliği jantı eğiyor.. bir de özellikle z4 forumlarında , RFT 'leri hemen çıkartıp standart lastik takıyorlar çünkü z4'ün sürüşü çok sert, bu değişim sonucunda kullanıcılar çok memnun.

159'a RFT takılırsa konfor yönünden sonuç hüsran olabilir. benden uyarması :serefe:
Bu hata eski 159 umda düşüp en iyisi rft diye gidip almıştım 3 hafta zor dayandım ama o borusanda rft ile ilgili donen videolar adami çok kışkırtıyor mutlaka takmam gerek diyorsun

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
34 AV 0020 COMING SOON!!
"Diğerleri otomobil satmak için yarışır, biz ise yarışmak için otomobil satarız."Enzo-Ferrari
"Ne zaman yolda bir Alfa Romeo görsem şapkamı çıkartıp onu selamlarım." Henry Ford

wolkanku

stepneyi çıkarıp rft lastik kullanılırsa buna 25-30 daha eklenir 75-80 i bulur bende uygun fiyata rft bulursam çıkarmayı düşünüyorum petlasın 225 45 18 rft si yokmuş 225 50 17 de var o bile 1400 tl.

borusanda çalışırken bir eğitimde bunu uygulamalı gösterdiler..Standart bir janta RFT lastik takılırsa yanakların sertliği jantı eğiyor.. bir de özellikle z4 forumlarında , RFT 'leri hemen çıkartıp standart lastik takıyorlar çünkü z4'ün sürüşü çok sert, bu değişim sonucunda kullanıcılar çok memnun.

159'a RFT takılırsa konfor yönünden sonuç hüsran olabilir. benden uyarması :serefe:
Bu hata eski 159 umda düşüp en iyisi rft diye gidip almıştım 3 hafta zor dayandım ama o borusanda rft ile ilgili donen videolar adami çok kışkırtıyor mutlaka takmam gerek diyorsun

bmw satmayı kolaylaştıran standart bir donanım olarak RFT'nin iyi yanı da var kötü yanıda var.

düşünsene 300.000 tl vermişsin bmw ya da merc almışsın..aynı güzergahta gidiyorsun..lastiğine çivi giriyor..
300.000 TL'lik arabanla yolda stepne değiştir, çekici çağır vs. bunlar o adamın uğraşmaması gereken şeyler..RFT her koşulda yoluna devam ettirir diyip rakiplerim audiye'de merc'e de çakıp arabayı satardık..hey gidi hey..yanlız merc'de alırken RFT opsiyonlu alınabiliyor, hatta lastiğin bir yerinde yıldız logosu oluyor, merc için özel üretilmiş RFT diye.

kötü yanı ise, dönen ağırlığı arttırıyor..diğer lastiklerden ağır. böylece yakıt tüketimi artıyor.
yine dönen ağırlık arttığı için konfor da azalıyor. zaten hamuru da sert..gül diken meselesi yani.
'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

muğlalı

demek ki petlasın neden 50 yanak altında rft üretmediğinin cevabını vermiş oldunuz, 159 un ön takımından memnun değilim pek çok şey değişmesine rağmen,  sadece alt salıncağın rotili değişmedi(salıncak rotili presliymiş) ona rağmen hala ses var azda olsa en son komple altıda değiştirip ön takımı sıfırlamış olacağım hala da ses gelirse yapacağım şey son çare 225-50-17 en yumuşak hamurlu lastiği alıp takmak şuan 225-45-18 toyo marka kar lastiği var yazlıkları yeni alacağım ama fiyatlar bu ebatta gerçekten çok yüksek bilindik markadarda 1700-1800 den başlıyor, alternatif olarak sadece petlas pt 741 ve kumho ku 39 var petlasın etiket değerleri kumhodan iyi olduğu gibi diğer markalarla aynı,  nerdeyse %40 fiyat farkı var özellikle pt741 den kullanan herkes çok memnun testlerde bunu kanıtlar nitelikte ama sizin dediğiniz gibi 2.el olsun marka olsun desek bile bu ebatı bulmam zor, 235-45-18 taksam olur mu 8c jantlara çok bir fark olmazsa bu ebat alıcam 2.el bilindik marka.

muğlalı

bmw satmayı kolaylaştıran standart bir donanım olarak RFT'nin iyi yanı da var kötü yanıda var.

düşünsene 300.000 tl vermişsin bmw ya da merc almışsın..aynı güzergahta gidiyorsun..lastiğine çivi giriyor..
300.000 TL'lik arabanla yolda stepne değiştir, çekici çağır vs. bunlar o adamın uğraşmaması gereken şeyler..RFT her koşulda yoluna devam ettirir diyip rakiplerim audiye'de merc'e de çakıp arabayı satardık..hey gidi hey..yanlız merc'de alırken RFT opsiyonlu alınabiliyor, hatta lastiğin bir yerinde yıldız logosu oluyor, merc için özel üretilmiş RFT diye.

kötü yanı ise, dönen ağırlığı arttırıyor..diğer lastiklerden ağır. böylece yakıt tüketimi artıyor.
yine dönen ağırlık arttığı için konfor da azalıyor. zaten hamuru da sert..gül diken meselesi yani.
marka olarak ne önerirsin 225-45-18 de yada 235-45-18 de

ar.159

O da varda benim izlediğim filmde 2 tane BMW 3 yaklaşık 130 km Hizla ilerliyor birinde normal birinde rft var ve bir anda çivili yoldan geçiyorlar rft yoluna devam ederken oburku savrulup gidiyir

34 AV 0020 COMING SOON!!
"Diğerleri otomobil satmak için yarışır, biz ise yarışmak için otomobil satarız."Enzo-Ferrari
"Ne zaman yolda bir Alfa Romeo görsem şapkamı çıkartıp onu selamlarım." Henry Ford

agucba

Gelen cevaplarla dört mevsim lastik kullanımını rafa kaldırdıktan sonra Michelin'in aşağıdaki lastiği ile karşılaştım bugün. Aslında yaz için geliştirilmiş ancak kışın da kullanılabilen bir lastik olduğu beyan ediliyor. Nerede ise tüm kategorilerde dört mevsim lastiklerden daha başarılı bir yaz lastiği, ama yazdığım gibi kış kullanımı için uygun. Hatta özellikle filo kullanımı olan şirketlerin testlerinde (Michelin'in kendi testleri haricinde) oldukça başarılı sonuçlara ulaşmışlar.
Şimdilik çok fazla bilgi sahibi değilim ve nedense Michelin markasını çok sevmesem de, belki konu ile ilgilenenler olur diye buraya ekleme yapayım dedim.

Marka ve modeli Michelin Crossclimate ve 15" ile 17" arasında ebatları olacak. Daha sonra, özellikle SUV kullanımı düşünülerek ebatlar artırılacakmış.

///////////////

cario

Geçen hafta ben de lastikleri değiştirdim. Üzerindeki Pzero'ların dişleri hiç erimemiş olduğu halde taş gibi olmuşlardı. 225/40/18 ebatı için konforlu ve iyi yol tutan bir lastik baktım. Michelin Sport Pilot 3 aldım. Düşünenlere tavsiye ederim.
17' Alfa Romeo Giulia Veloce Q4
11' Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 MultiAir
06' Alfa Romeo 159 JTDm
05' Alfa Romeo 147 1.6 TS
96' Fiat Coupé Plus 2.0

Ormanci

bir de özellikle z4 forumlarında , RFT 'leri hemen çıkartıp standart lastik takıyorlar çünkü z4'ün sürüşü çok sert, bu değişim sonucunda kullanıcılar çok memnun.

Benim Mini Cooper S Cabrio 'mda RFT takılıydı. Diğer Mini kullanıcıları hem lastiklerin aşırı pahalı olmasından hem de aşırı sert olmalarından dolayı hep normal lastiklere geçtiler. Hepsi de otomobilerinin daha konforlu hale geldiğini söylediler.

Ancak ben RFT de devam ettim. Konfor isteseydim zaten Mini almazdım. Bu birinci sebepti. İkinci sebep ise aracın süspansiyon sistemi RFT lastiklere göre tasarlanmış. Ona gidip normal lastik takımca aslında normalde çalışmaları gerektiği gibi çalışmıyorlar ve yol tutuşunda kayıp oluyor.

Fabrika çıkışında RFT si olmayan otomobile RFT takmak orta vadede aracın yürüyenine zarar verecektir.

Hocam bu kanıya nereden vardınız bilemiyorum ama tamamen yanlış. Yok böyle birşey.
Aracın RFT lastiğe göre ayarlanmış olması diye bişey yoktur. Lastik süspansiyon sistemine yardım etmez, onun görevi yola tutunmaktır, gerisini süspansiyon sistemi yapar.

Standart küçük arabaya da gidip RFT lastik takarsınız, kütük gibi olur.

RFT lastiğin zaten yol tutuşa vs'ye etkisi yok.

Diyebilirsiniz ki, standart yanaklı lastik ile RFT lastiğin yanağı virajlarda aynı davranmaz. Olabilir. Ama siz bunu günlük kullanımda fark edemezsiniz.
Hele hele yanaklar 60'tan düşükse, 45-50-55 yanaklar ve 16-17-18 jantların hiçbirinde konfor değişimi haricinde yol tutuş özelliklerinin deli gibi değiştiğini fark edemezsiniz.

Anca "hissiyat" olur fark edebildiğiniz.

Bu yanılgıya düşmeyin ve eğer mümkünse herkes RFT'lerden kurtulsun :D
Dünya üzerinde "patlamayacak" diye böylesine saçma sapan üretilmiş bir ürün daha yoktur herhalde. Bir de çok süper bişeymiş gibi tüm araçlarda veriyolar.

erk1n

RFT 'nin patlak iken (içinde hava kalmamışken) yanağı üzerinde 80km gidebilmesi müthiş bir şey.

Ancak bunun yanında ultra sert olması, pahalı olması, aynı desenli RFT olmayan lastiğe göre yol tutuşunun zayıf olması gibi dezavantajları var.

Daha önce yazdığım gibi otomobilde fabrika çıkışı RFT var ise buna göre tasarlanmış süspansiyon kullanılıyor. Daha önce fabrika çıkışı RFT olan Mini Cooper S Cabrio kullanıcısı olduğumdan bu konuyu çok araştırmıştım. BMW ve Mini bayisi olan Borusan Otomotiv'in teknik yetkililerinden bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca mesela fabrika çıkışı RFT kullanılan otomobillerde hava basınç sistemi olması zorunludur. Aksi takdirde lastiğiniz patladığı zaman fark etmemeniz söz konusu olabilir.

Mesela bir alıntıyı paylaşayım sizinle:

When asked about the criticism of run flat tires Roberts said "run flat tires by their design do have stiffer sidewalls than conventional tires, however, all current BMW models that use run flat tires have suspensions that were significantly developed for use with this technology.

Burada kısaca BMW'nin ürün departmanından Monty Roberts RFT lastikler kullanan BMW'ler için bu teknolojiye uygun süspansiyon dizayn ettiklerini anlatıyor.

Kaynak: You are not allowed to view links. Register or Login
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

Ormanci

Valla RFT hiç bu bakımlardan zerre çekmiyor beni, çünkü o "kütük"lüğü gördükten sonra lanet ediyorsunuz, hele hele arabanın karakteri lastiği değiştirince nasıl 180 derece dönüyor onu gördüğünüzde iyice hoşunuza gidiyor :)

Hocam RFT'li araç RFT'siz araç diye birşey yok ama neticede.
Zaten cümlenizde de kendiniz yazmışsınız aslında, "uygun süspansiyon" dizayn ettikleri diyorsunuz. Yani neticede bir "pazarlama" stratejisinden ibaret :) Uygun veya uygun olmayan süspansiyon diye birşey de yok pek aslında ;) :) Standart bildiğiniz yürüyen aksam işte :)

Bu araçlar üretim bandından, üretim ömrü boyunca aynı RFT lastiklerle çıkmıyorlar, fabrika o an kimle anlaşırsa, Pirelli, Michelin, bilmemne, hangisini uygun fiyata bulursa çakıyor geçiyor :)

RFT'yi çıkarıp normal lastik takınca, aracın yol tutuş, süspansiyon özellikleri bozulmuyor yani, o kısmı bence böyle yorumluyorsunuz gibi geldi.

brkvrl

Geçen hafta ben de lastikleri değiştirdim. Üzerindeki Pzero'ların dişleri hiç erimemiş olduğu halde taş gibi olmuşlardı. 225/40/18 ebatı için konforlu ve iyi yol tutan bir lastik baktım. Michelin Sport Pilot 3 aldım. Düşünenlere tavsiye ederim.

Ben kullanıyorum yukarıda bu lastikle ilgili yorumlarım vardı. Ben hiç memnun kalmadım özellikle ıslak zemin yol tutuş konusunda ve son olarak 4 lastiğin yanaklardan çatlaması tuz biber oldu üstüne. Ama kötü lastik değil tabi ki hatta üst seviye lastiklerden biri umarım siz memnun kalırsınız. ;)
Alfa Romeo Mito QV Beyaz (2011)

erk1n

Bu araçlar üretim bandından, üretim ömrü boyunca aynı RFT lastiklerle çıkmıyorlar, fabrika o an kimle anlaşırsa, Pirelli, Michelin, bilmemne, hangisini uygun fiyata bulursa çakıyor geçiyor :)

RFT'yi çıkarıp normal lastik takınca, aracın yol tutuş, süspansiyon özellikleri bozulmuyor yani, o kısmı bence böyle yorumluyorsunuz gibi geldi.

Mini Cooper 'larda stepne yeri olmadığı için araç ömrü hayatı boyunca RFT ile çıkıyor. Süspansiyonları RFT'ye göre özel ayarlanmış süspansiyonlar. Lastik markası önemli değil, RFT'lerin hepsinin yanakları normal lastiğe göre ultra sert ve normal lastiklerin yaptığı esnemeyi yapamıyor. Pazarlama stratejinden öte bir şey bu. Emin olabilirsiniz.

BMW ürettiği otomobilin daha hafif olması, dolayısıyla daha iyi hızlanma değerleri, daha iyi yakıt ekonomisi, daha iyi emisyon değerleri için RFT (stepnesiz) tercih ediyor. RFT olunca lastikler normal lastikler kadar darbe ememiyor, süspansiyon görevi göremiyor, konfor düşüyor. BMW bunun önüne geçmek için buna uygun sertlikte ayarda süspansiyon sistemi tasarlıyor. O arabaya gidip normal lastik takınca süspansiyon aşırı yumuşak kaldığı için yol tutuşu azalıyor.

Bu konu BMW ve Mini kullanıcıları arasında çok tartışıldı, araştırmalar yapıldı, uzmanlara soruldu.. Durum gerçekten yukarıda anlattığım gibi.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

erk1n

Şu Mart ayı geçsede... Yazlıkları taksak  :)
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

Ormanci

Mini Cooper 'larda stepne yeri olmadığı için araç ömrü hayatı boyunca RFT ile çıkıyor. Süspansiyonları RFT'ye göre özel ayarlanmış süspansiyonlar. Lastik markası önemli değil, RFT'lerin hepsinin yanakları normal lastiğe göre ultra sert ve normal lastiklerin yaptığı esnemeyi yapamıyor. Pazarlama stratejinden öte bir şey bu. Emin olabilirsiniz.

BMW ürettiği otomobilin daha hafif olması, dolayısıyla daha iyi hızlanma değerleri, daha iyi yakıt ekonomisi, daha iyi emisyon değerleri için RFT (stepnesiz) tercih ediyor. RFT olunca lastikler normal lastikler kadar darbe ememiyor, süspansiyon görevi göremiyor, konfor düşüyor. BMW bunun önüne geçmek için buna uygun sertlikte ayarda süspansiyon sistemi tasarlıyor. O arabaya gidip normal lastik takınca süspansiyon aşırı yumuşak kaldığı için yol tutuşu azalıyor.

Bu konu BMW ve Mini kullanıcıları arasında çok tartışıldı, araştırmalar yapıldı, uzmanlara soruldu.. Durum gerçekten yukarıda anlattığım gibi.

Hmm bilgiler için teşekkürler hocam hiç bu gözle bakmamıştım ama halen saçma geliyor açıkçası.
Hocam o zaman RFT lastik bulamadın mı yandık? Öyle saçma iş mi olur yav?
Evet ayarları ona göre yapmak kısmı mantıklı geliyor ama yine de bilemedim.

Kabullenemedim :)

Ormanci

Evet PZero'larımı özledim, kışlıklarla hırıl hırıl hırıl diye dönme sesiyle geziyorum, Zero'lara sesli derler bir de :)

erk1n

Evet PZero'larımı özledim, kışlıklarla hırıl hırıl hırıl diye dönme sesiyle geziyorum, Zero'lara sesli derler bir de :)

Sizce İstanbul'da yazlıklara ne zaman geçmek gerekir?
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

alperuzi

Gece 10-12 derecelere çıkınca.

ozoozo

Şimdi miniler RFT lastikle geliyor diye ona göre mi süspansiyon yapıyorlarmış :) yada bmwler. Yazıda yazan RFT lastikleri diğer lastiklere göre sert olduğu için "BMW" süspansiyonlarını son teknoloji ile deeeveeelop etmiş ,heee tamam. Tamamen pazarlamaya yönelik bir yazı , yok öyle bir şey. Ormancı abinin dediği gibi RFT bulamayınca süspansiyon tam olarak görevi yerine getiremeyecek mi ? çünkü söylediğinize göre RFT ler sert olduğu için süspansiyonlar ona göre ayarlanmış , diyelim ki yumuşak lastik taktık yada pist için bir lastik taktık o zaman aracın süspansiyon sistemi saçmalaması gerek ;) kaldı ki mini S,GP,JCW zart zurt pistte patır kütür yardıran araçlar.

Kaldı ki amortisör sistemi hepsinde aynı bile değil , yakın arkadaşımda GP var araç fabrika çıkışı coilover lı geliyor yani RFT falan var diye değil , zaten üzerinde semi-slick lastikler var. Her okuduğunuz yazıyı doğruymuş gibi dayatmaktan ve yanlış olmasına rağmen ısrarcı olmanızdan ne zaman vazgeçersiniz bilmiyorum ama işin aslı öyle değil.

Bütün bu yazdıklarımdan sonra sizin stock amortisör ile 5 lik yayın gayet uyumlu olduğunu savunan olduğunuzu da unutmuşum  :lol:

erk1n

Şimdi miniler RFT lastikle geliyor diye ona göre mi süspansiyon yapıyorlarmış :) yada bmwler. Yazıda yazan RFT lastikleri diğer lastiklere göre sert olduğu için "BMW" süspansiyonlarını son teknoloji ile deeeveeelop etmiş ,heee tamam. Tamamen pazarlamaya yönelik bir yazı , yok öyle bir şey. Ormancı abinin dediği gibi RFT bulamayınca süspansiyon tam olarak görevi yerine getiremeyecek mi ? çünkü söylediğinize göre RFT ler sert olduğu için süspansiyonlar ona göre ayarlanmış , diyelim ki yumuşak lastik taktık yada pist için bir lastik taktık o zaman aracın süspansiyon sistemi saçmalaması gerek ;) kaldı ki mini S,GP,JCW zart zurt pistte patır kütür yardıran araçlar.

Kaldı ki amortisör sistemi hepsinde aynı bile değil , yakın arkadaşımda GP var araç fabrika çıkışı coilover lı geliyor yani RFT falan var diye değil , zaten üzerinde semi-slick lastikler var. Her okuduğunuz yazıyı doğruymuş gibi dayatmaktan ve yanlış olmasına rağmen ısrarcı olmanızdan ne zaman vazgeçersiniz bilmiyorum ama işin aslı öyle değil.

Bütün bu yazdıklarımdan sonra sizin stock amortisör ile 5 lik yayın gayet uyumlu olduğunu savunan olduğunuzu da unutmuşum  :lol:

Fabrika çıkışı RFT ile gelen otomobillerin süspansiyon sistemleri buna göre tasarlanmıştır.

O pistte "patır kütür yardıran" yumuşak lastik kullanan Mini'lerin çoğunda aftermarket süspansiyon sistemleri var.

Konu dışı ama evet 5'li Eibach yaylar stock amortisörlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İsteyen Eibach'ı arar bilgi alır. Ya da daha basiti kataloğunu açar bakar. Orda yazıyor zaten :)
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

ozoozo

Fabrika çıkışı RFT ile gelen otomobillerin süspansiyon sistemleri buna uygun ayarlanır.

O pistte "patır kütür yardıran" yumuşak lastik kullanan Mini'lerin çoğunda aftermarket süspansiyon sistemleri var.

Konu dışı ama evet 5'li Eibach yaylar stock amortisörlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İsteyen Eibach'ı arar bilgi alır. Ya da daha basiti kataloğunu açar bakar. Orda yazıyor zaten :)

Yine yanlış bilgi.  Yakın arkadaşımı ankara ekibi tanıyor , kendisi ve babası sürekli pistte patır kütür yardırıyor ancak arabasında "fabrika çıkışlı coilover" var.

Sizin söylediğiniz gibi olsaydı her lastiğini değişenin , amortisör sistemine de el atması gerekirdi çünkü sistem fabrikadan çıktığı gibi çalışmayacak. Zaten Lastik ile süspansiyon sisteminin alakasız olduğunu Ormancı yazmış.

Hayatınızda kaç defa 5 lik yay ile stock amortisör araba kullandınız ve kaç km yaptınız ?

Her yazılanın doğruluğunu gözünüz kapalı kabul etmeniz bana çok garip geldi :)

Ben hayatımda daha hiç bu malı alırsanız aracınız kaldırmaz lütfen almayın diye bir katalog hazırlayan gerizekalı bir firma görmedim , haliylede eibach'ın "kardeş 5 lik yay alırsan birde amortisörleri değiştirmen gerek (yani daha fazla masraf!) yada amortisörünüze zarar verir" diye bir yazı yayınlamasını beklemek saflık olur.

Neyse ben ne yazsamda siz sağdan soldan çılgın ingilizce cümleler,güzel güzel linkler paylaşacaksınız , bir daha ki yanlış verdiğiniz bilgilerde görüşmek üzere.

OZO..!!!

erk1n

Hayatınızda kaç defa 5 lik yay ile stock amortisör araba kullandınız ve kaç km yaptınız ?

Fiat Bravo 'mda 5 'lik Eibach yayı (SPORTLINE) stock amortisörlerle kullanılıyorum. 60 000km oldu.

Yukarıdaki Eibach 'ın sayfasında SPORTLINE (5'lik) yaylarında stock amortisörlerle kullanılmak üzere tasarlandığı açıkca yazmaktadır. "Engineered and tested to work perfectly with stock dampers"

Ben hayatımda daha hiç bu malı alırsanız aracınız kaldırmaz lütfen almayın diye bir katalog hazırlayan gerizekalı bir firma görmedim , haliylede eibach'ın "kardeş 5 lik yay alırsan birde amortisörleri değiştirmen gerek (yani daha fazla masraf!) yada amortisörünüze zarar verir" diye bir yazı yayınlamasını beklemek saflık olur.

Stock olan amortisörle çalışamayacak olan yaylar zaten genelde amortisörleriyle birlikte kit olarak satılır.

Sizin söylediğiniz gibi olsaydı her lastiğini değişenin , amortisör sistemine de el atması gerekirdi çünkü sistem fabrikadan çıktığı gibi çalışmayacak. Zaten Lastik ile süspansiyon sisteminin alakasız olduğunu Ormancı yazmış.

Fabrika çıkışı RFT gelen otomobile normal lastik takılırsa yol tutuşu azalır, fren mesafesi uzar. Sebebi bu otomobilin süspansiyon sisteminin RFT lastiğe göre tasarlanmış olmasıdır.

Aynı şekilde fabrika çıkışı normal lastikle gelen otomobile RFT takarsanız; otomobil aşırı sert olur, konfor diye bir şey kalmaz, orta vadede otomobilin yürüyeninde sıkıntılar oluşur. Olurda lastiğin içindeki hava boşalırsa RFT görevini yapanadab janttan çıkabilir. Çünkü RFT ile fabrikadan çıkan otomobillerin jantları da RFT'ye göre tasarlanmıştır. Normal jantta RFT görevini yapamayabilir.

Yine yanlış bilgi.  Yakın arkadaşımı ankara ekibi tanıyor , kendisi ve babası sürekli pistte patır kütür yardırıyor ancak arabasında "fabrika çıkışlı coilover" var.

Mini Cooper John Cooper Works GP 'de runflat lastik kullanılmıyor. Yani fabrikadan RFT olmayan lastiklerle çıkıyor zaten :)
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

Passione

159'da Eibach Sportline -5cm lik yayi ancak 15 bin km kullanabildim. Bilstein B8 lere gecince ayni araci kullandigimdan emin olamaz haldeydim resmen.  Surus inanilmaz iyilesti ve Eibach kn uydurdugu stock amortisor ile uyumludur lafinin %100 tecrubeyle sabit yalan oldugunu soylerim.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"centocinguantanove"

Ormanci

Ben de ozozo gibi düşünüyorum halen...

Donanımhaber'de başka birisinin yazdığını yapıştırayım. Açıklamalar çok mantıklı geldi.

"Bir süredir taktım kafaya 'run-flat lastiklere göre optimize edilmiş' süspansiyonun olayı nedir diye. Tek bulabildiğim:

- Muhtemelen lastik yanağı sertliğini dengelemek için 'initial compression damping' biraz yumuşatılmış olmalı, rebound damping ayarları değişmez.

- Run-flat jantları normal lastikleri sorunsuz taşıyor ve ebatları neredeyse aynı, yalnızca jant orta yatağında bir kısım inmiş lastiği taşıyabilmek için hafif genişletilmiş, o kadar.

Kısacası RFT'leri atıp normal lastik alırsanız hiçbir sorun yaşamamanız; aksine konfor, ses ve özellikle bozuk yollarda yol tutuşta ciddi iyileşme görmeniz gerekir. Yurtdışındaki forumlarda bunu yapmış onlarca insan aynı şeyi söylüyor, çoğu da BMW'leri bilen, pek çok BMW sahibi olmuş insanlar. Kimsenin lastiğinin falan parçalandığı yok, aksine RFT lastikleri en az fabrika basıncında kullanmazsanız çok çabuk ve kenarlardan aşınıyor lastikler. Yine sert yanakların bir yan etkisi. Hatta BMW son yıllarda araçlar için önerilen lastik basınçlarını arttırdı, benim araca minimum ön 44 arka 48 psi öneriliyor, bunlar 1500 kg bir araç için yüksek değerler.

Gerçekten usta ve aracı hissederek kullanan bir sürücüyseniz benzer özelliklerde bir normal lastiğe geçtiğinizde hissedebileceğiniz tek eksi 'turn-in'de yani direksiyonu ilk kırıp viraja girerken kesinlik ve serilikte hafif bir azalma olacaktır. Zaten turn-in keskinliği doğrudan sert yanakla ilgilidir ve spor lastiklerin de çoğu sert yanaklıdır. Eski jenerasyon Potenza RE050 gibi bir lastikten son jenerasyon bir spor lastiğe geçiyorsanız bunu da hissetmemeniz oldukça olasıdır çünkü lastik teknolojisi hızla ilerliyor ve yeni lastikler genelde eski jenerasyonlardan daha iyi.

Bu konuda servise itibar etmeyin, çünkü

- BMW Bridgestone ile RFT tedarik anlaşması yaptı ve ellerinde belli ki çok sayıda eski jenerasyon (2G) RFT lastik var. Benim 2012 320d aracım neden 2005-2006 model 2G Potenza RE050A I ile geliyor? Bridgestone daha konforlu 3G RFT lastikleri tanıtalı 3 sene oldu neredeyse ama hala yalnızca sıfır arabalara takılıyorlar, neden? Hatta BMW 3G RFT lastiklerden haberi olmadığını iddia ediyor, pes!

- RFT her patladığında değiştireceksiniz dediler, sonra tepkiler olunca çark ettiler (doğru lastik tamiri başlıklı konuma bakabilirsiniz ref. için)

- RFT lastikler en az 1,5 kat pahalı, o oranda kar demek onlar için

Kısacası aracınızı satacak kadar usandıysanız takın kaliteli bir normal lastik, farkı göreceksiniz. Beni durduran tek şey daha aracı yeni almış olmam ve 4 aylık araca gidip full lastik seti almanın canımı sıkması. Seneye %90 Goodyear ya da Michelin'e geçeceğim.

X1 için yeni çıkacak Conti Premium Contact 5'i öneririm. Ya da başka bir firmanın 'premium touring' bir lastiğine yönelebilirsiniz.