Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Hangi Marka Lastik, Hangi Ebat?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erk1n

You are not allowed to view links. Register or Login
When asked about the criticism of run flat tires Roberts said "run flat tires by their design do have stiffer sidewalls than conventional tires, however, all current BMW models that use run flat tires have suspensions that were significantly developed for use with this technology.

Burada kısaca BMW'nin ürün departmanından Monty Roberts RFT lastikler kullanan BMW'ler için bu teknolojiye uygun süspansiyon dizayn ettiklerini anlatıyor.

Kaynak: You are not allowed to view links. Register or Login

Borusan 'daki yetkililere şu yukarıdaki açıklamaları da sorarsanız iyi olur.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >
Alfa Romeo 156 (2006) ...

chao

İşim gereği lastikle çok haşır neşir olduğumdan konuya ben de bildiğim ve araştırdığım kadarıyla açıklama getirmeye çalışayım..

Bugün bu konuyu lastik sektöründen birden fazla kişiyle konuştum.
Öncelikle runflat lastiklerin öncelikli amaçları bir çoğumuzun bildiği üzere;

1- hasar aldıktan sonra (runflat lastiklerde patlar) ortalama 80-100 km mesafeyi max. 80 km süratle gidebilmeyi sağlar.
2- stepne taşımaya gerek olmadığı için aracın ağırlığını da düşürür ve yer kaybını önler.

Normal lastiklerden farkı,  yanak içindeki ekstra dolgu ve lastiğin omuz ile sırtı arasında bulunan ekstra katmandır. Araçta oluşturduğu farklılık ise jantlardır.

Otomobil üreticisi lastiğe göre süspansiyon, yakıta göre depo, aracın yol alacağı ülkenin ışıklandırmasına göre far üretmez.
Ancak ithalatçı ülkesinin şartlarına göre donanım ile ilgili değişiklikler isteyebilir.

Buna örnek olarak bugün Türkiye'nin hem perakende/toptan hem de ihracatçı olarak en büyük lastik distribütörlerinden birinden aldığım bilgiye göre ,Bmw 'nin Türkiye'ye runflat lastikle gelen modellerinin İtalya'ya normal lastikle gittiğini öğrendim. Tamamen aynı model aynı malzeme aynı süspansiyon.. Farklılıklar ise donanım ve lastik tipi.

Aynı firmanın sahibi de kendi aracı Bmw 7.30 da da runflat değil normal lastik kullandığını, istanbulda bmw kullanıcısı müşterilerinin %30'unun runflat lastiklerini normal lastikle değiştirdiğini söyledi. Temel sebebi de konfor tabi ki.
Runflat lastik normal lastikten daha sağlam mıdır? Evet, zaten youtube de bile bunu destekleyen tonla video var. Bu yüzden markalar kullanıcısına da değişim zamanı bunu tavsiye ediyor olabilir.
2004 Alfa Romeo 147 1.6 TS Distinctinve
2013 Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 120 Progression Pluse
2014 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtd Distinctive
2016 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtd Super TCT

ozoozo

Bmw ceosu açıklama yapmadan erk1/\/ bey inanmamaya ve link atmaya devam edecektir :(

OZO..!!!

tolga_ozhan

BMW ceo'suna bile direnir bence :)

erk1n

CEO bu tip işlerle uğraşmaz. Onun daha önemli işleri vardır.

Bu tip işlerle uğraşan adamlardan birinin beyanatı aşağıdadır. Tekrar alıntı yapıyorum :)

Alıntı Yap
When asked about the criticism of run flat tires Roberts said "run flat tires by their design do have stiffer sidewalls than conventional tires, however, all current BMW models that use run flat tires have suspensions that were significantly developed for use with this technology.

Burada kısaca BMW'nin ürün departmanından Monty Roberts RFT lastikler kullanan BMW'ler için bu teknolojiye uygun süspansiyon dizayn ettiklerini anlatıyor.

Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

erk1n

Mini kullanma klavuzu 174ncü sayfadan alıntıdır. Şöyle diyor: Otomobilinizde runflat lastik varsa güvenliğiniz için yalnızca runflat lastiklerle değiştiriniz.

Kullanma klavuzuna ulaşmak için:
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

erk1n

Birebir aynı ifade BMW kullanma klavuzunun 222nci sayfasında da yazmaktadır.

Kullanma klavuzuna erişmek için:
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

erk1n

Otomobil üreticilerinin katalogları, ürün sorumlularının beyanatları ve otomobil dergilerindeki makalelerden sonra şimdi de lastik üreticisine kulak verelim:

Bridgestone'un Run Flat lastiklerle ilgili olan websitesinden alıntıdır:

Alıntı YapQ: Can tyres with Run-Flat Technology be fitted to any car?

A: No, tyres with Run-Flat Technology should only be fitted to vehicles that are specifically designed for Run-Flats (Run-Flat Technology as standard equipment), or at least, cars designed with that option in mind (Run-Flat Technology as optional equipment). Any vehicle that uses Run-Flat Technology requires a Tyre Pressure Monitoring System or the driver might not realize that a tyre has been punctured. Furthermore, tyres with Run-Flat Technology are specifically tuned to the suspension of individual vehicles meaning they are inappropriate for fitment to other vehicles.

Soru: Run-Flat teknolojisine sahip lastikler herhangibi bir otomobile takılabilir mi?

Cevap: Hayır. Run-Flat teknolojisine sahip lastikler yalnızca bu teknolojiye sahip lastikleri kullanmak üzere dizayn edilmiş otomobillerde kullanılmalıdır. Run-Flat lastikleri kullanan otomobilde Basınç Kontrol Sistemi olmalıdır, aksi takdirde havası inmiş lastik fark edilmeyebilir. Ayrıca, run-flat lastikler belli otomobillerin süspansiyonları için ayarlanmıştır, yani diğer araçlar için uygun seçim değildir.

Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

agucba

1. ADAC'ye hiç bir şey sormayın, çünkü geçen sene birçok konuyu ve bilgiyi manipüle ettikleri ortaya çıktı. İnanmayan araştırır. Hatta en son kısa bir süre önce yine farklı bir skandal ortaya çıktı. ADAC, en azından belli konularda güvenilirliğini kaybetmiştir. Bunlara testler dahil.
2. Son mesaj için.
Deniyor ki; "Ayrıca, run-flat lastikler belli otomobillerin süspansiyonları için ayarlamıştır, yani diğer araçlar için uygun seçim değildir."
Benim buradan anladiğim; Lastiğin araca göre tasarlanmış olduğu, aracın lastiğe göre DEĞİL. Hiç bir üretici bir otomobili lastiğe göre üretmez. Böyle bir şey ancak formula 1'de olabilir ki orada da otomobil lastiğe göre üretilmez, otomobilin ayarları o hafta sonu kullanılması zorunlu olan lastiklere göre revize edilir. Gerekirse bunu Bernie Ecclestone ve Jean Todt'a sorabiliriz.
Telefondan ancak bu kadar cevap verebiliyorum. Gerekirse klavye başından da yazarım. Neticede biz de okuyoruz, az çok otomobilden anlıyoruz ve neyin olup neyin olmadığını biliyoruz (bu ifade biçimi bana çok tanıdık geldi, sanırım bulaşıcı!)

///////////////

erk1n

Borusan 'a Mini Cooper S 'in lastiklerini RFT olmayan lastiklerle değiştirip değiştiremeyeceğimi sormuştum. Gelen cevap aşağıdadır.

Bu cevabın üzerine kendilerine şu soruyu sordum, cevap bekliyorum:

Alıntı YapAylin Hanım,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Son bir konuda sorum olacak.

Otomobilimin lastiklerini Runflat olmayan lastiklere uygun jantlarla (Örneğin Mini Cooper JCW GP jantları) ile değiştirisem Runflat olmayan lastik kullanabilir miyim?

İyi Çalışmalar Diler;

Saygılarımı Sunarım
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

agucba

Erkin Bey, bir otomobilin RunFlat için tasarlanmış olması, onun süspansiyonun bu lastik için tasarlandığı anlamına gelmiyor. Bir otomobilin fabrika çıkışı RunFlat bir lastik kullanabilmesi için araçta mutlaka bulunması gereken aksam, o lastik için uygun olan "Lastik Basınç Sensörü"nun bulunmasıdır. Ayrıca fabrika çıkışı RunFlat lastik opsiyonu olan bir lastik, EH2 (Extended Hump) diye tabir edilen ve RunFlat için uygun olan bir jant ile beraber olmalıdır. Çünkü bu jant ve lastik kombinasyonunda, tekerin hava kaybı sonrasında lastiğin görevini daha iyi yerine getirilebileceği bilgisi veriliyor. Ancaaak... RunFlat olan bir lastiğin EH2 olan bir jantta kullanma zorunluluğu olmadığı gibi RunFlat olan bir lastiğin standart bir jantta (H2) kullanılması durumunda, o otomobilde lastik basınç sensörü olması durumunda, belli şartların sağlanması koşulu ile aynı RunFlat özelliklerini göstermeye devam edecektir.
Bunun haricinde normal bir lastiği EH2 tabir edilen bir janta takmanız durumunda da bir sıkıntı yaşanmayacağı gibi, EH2 janta takılan normal bir lastik de RunFlat özelliğine sahip olmayacaktır. Ancak EH2'ye takılan normal bir lastik, normal EH janta takılmasına göre "hissedilmeyecek şekilde" biraz daha fazla güvenli olacaktır (EH2 jantının çap, açı, radyan ve lastiğin oturduğu zemin normal EH jant ile eşdeğerdir).
Evet, RunFlat bir lastiğin tüm özelliklerini sergileyebilmesi için o lastiğe uygun bir otomobil olmalı. Bunun için başlıca özellik de "Lastik Basınç Sensörü"dür. Ayrıca süspansiyon sistemi de asgari düzeyde bu lastik için düzenlenmekte, ancak normal lastik takılması durumunda da bunu standart bir sürücünün "günlük kullanımda" anlaması kolay değildir.
Tüm bunların yanında PAX lastikler vardır ki bunlar başlı başına farklı jantlara sahiplerdir.

...Gerekirse daha da ekleme yapabilirim.

///////////////

ataozcan

Sonucta o jant yoksa run flat takmanin mantigi yok
Bence lastik aracta en onemli faktor direkt konfor ve yol tutusu etkiliyor
Sifir duster almistim bir hafta bindim cok fena sekiyordu zip zip zipliyordu 40 basmislar havayi sok oldum hemen orjinal haline getirdim arac tamamen degisti
Showroomlarda lastik yer yapmasin diye fazla basiyorlarmis..

Doğa Tosun

Çevremden duyduklarım kadarıyla ben de BMW alsam ilk iş RFT'leri söker atarım. Koskoca 5 kasa zifti kötü yolda opel corsa gibi seksin mi canım ahahsgshag
"AlfaRomeo 159 JTDM [url="//dist.plus"]Dist.Plus[/url] Qtronic

"Alfa MiTo 1.4 TB (sold)
"Alfa GT 2.0 JTS Selespeed (sold)
"Alfa 147 1.6 TS (sold)

erkan

GT nin lastikleri değiştirme zamanı geldi şu anda üzerinde 225/45/17 continental sport contact 3 var lastikler yeni ama yanak kısımları yırtık,balon yapmış  durumda dayanıklı değil herhalde yank kısımları... Bütcem toplamda 900 tl lastik tavsiyeniz varsa sevinirim , ikinci olarak orijinal boyutta 215/45/17 kullanılıyor ben aracın daha yumuşak olması için 225 ten 215 e geçmemin faydası olurmu?

muğlalı

159 8c jantı için 235-45-18 michelin primacy aldım nisan başında takacağız bakalım nasıl olacak 235 taban   şuan ki durum  yakıt olarak sakin kullanım kış lastiği ortalama 30 km hız ile 550 km ortalamam 8.2 yol bilgisayarı pompa da enaz 9-9.5 tir.

wolkanku

Borusan 'daki yetkililere şu yukarıdaki açıklamaları da sorarsanız iyi olur.

erkin bey,
onur borusanda çalıştığımız dönemden beri yakın arkadaşımdır, ancak yakın arkadaşım diye beni kollama güdüsüyle hareket etmez, kendisi dipsiz bir kuyu,bilmediğini öğrenir, öğretir.
kendisine sordum;
Onurcum selam,
Çok sevgili bir abimiz, BMW'nin süspansiyonunun runflat'e göre tasarlandığını, runflati çıkartıp normal lastik takılırsa yol tutuş kaybı yaşatacağını,süspansiyonun doğru çalışmayacağını idda ediyor.
Senin yorumun nedir 

dedim ve gelen yanıt; (ezbere konuşmaz, araştırmadan,sormadan mümkünü yok cevap vermez. tatmin olmuyorsanız borusan oto ataşehiri arayıp detaylı bilgi alın isterim.

'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

erk1n

Paylaşımın için teşekkür ederim. Ancak ben Onur Bey'in bu konuda eksik/yanlış bilgi verdiğini düşünüyorum.

Daha önce paylaşmıştım, tekrar aşağıda hatırlatma amacıyla paylaşıyorum.

Borusan Oto 'nun Ataşehir'de Satış/Servis noktası değil direkt genel merkezinden gelen mesajda RFT çıkarıp normal lastik kullanamazsınız diyor. Tehlike yaratır diyor.

Otomobilin kullanma klavuzunda aracınız hangi tip lastikle geldiyse onunla kullanmalısınız, değiştiremezsiniz diyor. Tehlike yaratır diyor.

BMW ürün departmanından bir yetkilide İngiliz dergisine RFT lastiklere özel süspansiyon tasarladık diyor.

Bu hususları dikkate aldığımda ben olsam ne fabrika çıkışı RFT olan otomobilime normal lastik takarım, ne de fabrika çıkışı normal lastikle gelen otomobilime RFT lastik takarım. Kimseye de bu tarz bir şey yapmasını tavsiye etmem.

Tabii ki isteyen istediğini yapmakta ve istediğini tavsiye etmekte özgürdür. Sadece ben olsam yapmazdım.

Alıntı YapBurada kısaca BMW'nin ürün departmanından Monty Roberts RFT lastikler kullanan BMW'ler için bu teknolojiye uygun süspansiyon dizayn ettiklerini anlatıyor.

Mini kullanma klavuzu 174ncü sayfadan alıntıdır. Şöyle diyor: Otomobilinizde runflat lastik varsa güvenliğiniz için yalnızca runflat lastiklerle değiştiriniz.

Kullanma klavuzuna ulaşmak için:

Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

ozoozo

1. alıntı tamamen satış politikası

2. alıntı ise sizin iddia ettiğiniz olaylar bir alakası yok , siz başta "Run-flat ile gelen araçlarda ona göre süspansiyon sistemi var" dediniz , ancak ben 2. alıntıda böyle bir şey göremiyorum , eğer run flat lastik kullanıyorsanız , güvenliğiniz için aynı tip ile değiştirmelisiniz diyor. Yani bu yazıda süspansiyonlarımız run flatlere göre tasarlanmıştır ve değiştirmeniz sakıncalıdır demiyor. Aslında yazının aslı şudur önerilen lastik haricinde taktığınız lastikler sizin güvenliğiniz için önerilmez diyor buradaki kasıt ise farklı taban,farklı ölçü vs diye düşünüyorum. Benim düşüncem yanlış bile olsa sizin söylediğiniz süspansiyon sistemi ile alakalı bir mesaj değil zaten.

3. Alıntıya gelecek olursak yine sizin iddia ettiğiniz olayla uzaktan yakından alakası olmayan bir şey , yine süspansiyon sistemi run flate göre ayarlanmıştır ve değiştirmeniz sağlıklı değildir dememiş , Sadece bu jantlara run flat takarsanız sağlıklı olmuyor vs diyor. Buda fabrika çıkışı 225/45/17 gibi ölçüsü olan bir araca 235/45/17 falan takmak veya replika jant takmak gibi bir şey , zaten bunu "üretici,satıcı,yetkili" kime söyleseniz sağlıklı olmayacağını söyler ama size teknik dilde açıklama yapamaz eğer ki kendisini geliştirmiş bir yetkili değilse sadece kağıtta o yazıyor diye "yoook kesinlikle olmaz" der geçer.

Özetle yaptığınız bütün alıntılar ve konuşmaların süspansiyon sistemi ile uzaktan veya yakından alakası yok.

You are not allowed to view links. Register or Login abi,  BMW Ceosuna yazarsan belki ikna olacaktır.

ataozcan

Gt araciniz icinnokian tavsiye ederim fiyatida cok iyi

erk1n

Gt araciniz icinnokian tavsiye ederim fiyatida cok iyi

Bende aynı şekilde bu lastiği öneririm size.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

erk1n

Gelen cevaplarla dört mevsim lastik kullanımını rafa kaldırdıktan sonra Michelin'in aşağıdaki lastiği ile karşılaştım bugün. Aslında yaz için geliştirilmiş ancak kışın da kullanılabilen bir lastik olduğu beyan ediliyor. Nerede ise tüm kategorilerde dört mevsim lastiklerden daha başarılı bir yaz lastiği, ama yazdığım gibi kış kullanımı için uygun. Hatta özellikle filo kullanımı olan şirketlerin testlerinde (Michelin'in kendi testleri haricinde) oldukça başarılı sonuçlara ulaşmışlar.
Şimdilik çok fazla bilgi sahibi değilim ve nedense Michelin markasını çok sevmesem de, belki konu ile ilgilenenler olur diye buraya ekleme yapayım dedim.

Marka ve modeli Michelin Crossclimate ve 15" ile 17" arasında ebatları olacak. Daha sonra, özellikle SUV kullanımı düşünülerek ebatlar artırılacakmış.

Bu lastik hakkında araştırma yaptım. TÜV testi, ve diğer bazı testlerde gerçekten de Michelin'in iddia ettiği gibi özelliklere sahip olduğu ortaya çıkmış. Oyunun kuralını değiştirecek bir lastik olarak gösteriliyor.

Diğer tüm dört mevsim lastiklere göre üstünlüğü kanıtlanmış. Yaz performansının gayet iyi olduğu kış performansının için fena olmadığı söyleniyor.

Yüzdeye vurmak gerekirse kışın bir kış lastiğinin gösterdiği performansın %85 'ini , yazın ise bir yaz lastiğinin performansının %90 'nını sunabildiği söyleniyor.

En yaygın kullanılan ebatlarda mayıs ayında raflardaki yerini alacakmış sanırım. Bizim ülkemizde biraz daha geç olabilir. Diğer ebatlarda 2016 yılında raflarda olacakmış.

Bu verilere göre çok yoğun kar yağışı alan ve çok soğuk olan bölgeler dışında kesinlikle 4 mevsim kullanılabilecek bir lastik gibi görünüyor. Mesela İstanbul'da kesinlikle tercih edilebilir gibi görünüyor.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

tolga_ozhan

Erkin Bey, acaba Alfa Romeo genel merkezine ben orijinal olmayan jant kullanıyorum üstelik bijon aralığı 5x108 arabaya 5x110 takıyorum. Fikriniz nedir? şeklinde bir soru sorsanız "tavsiye etmeyiz" dışında bir cevap alabileceğinizi mi düşünüyorsunuz.
Demem o ki sizin verdiğiniz örneklerin ve sorup-aldığınız cevapların geçerliliği de yukarıda bahsettiğim kadardır.

ozoozo

Bu lastik hakkında araştırma yaptım. TÜV testi, ve diğer bazı testlerde gerçekten de Michelin'in iddia ettiği gibi özelliklere sahip olduğu ortaya çıkmış. Oyunun kuralını değiştirecek bir lastik olarak gösteriliyor.

Diğer tüm dört mevsim lastiklere göre üstünlüğü kanıtlanmış. Yaz performansının gayet iyi olduğu kış performansının için fena olmadığı söyleniyor.

Yüzdeye vurmak gerekirse kışın bir kış lastiğinin gösterdiği performansın %85 'ini , yazın ise bir yaz lastiğinin performansının %90 'nını sunabildiği söyleniyor.

En yaygın kullanılan ebatlarda mayıs ayında raflardaki yerini alacakmış sanırım. Bizim ülkemizde biraz daha geç olabilir. Diğer ebatlarda 2016 yılında raflarda olacakmış.

Bu verilere göre çok yoğun kar yağışı alan ve çok soğuk olan bölgeler dışında kesinlikle 4 mevsim kullanılabilecek bir lastik gibi görünüyor. Mesela İstanbul'da kesinlikle tercih edilebilir gibi görünüyor.

Bu Michelin Crossclimate lastiğin run-flatı  var mı ?

erk1n

Erkin Bey, acaba Alfa Romeo genel merkezine ben orijinal olmayan jant kullanıyorum üstelik bijon aralığı 5x108 arabaya 5x110 takıyorum. Fikriniz nedir? şeklinde bir soru sorsanız "tavsiye etmeyiz" dışında bir cevap alabileceğinizi mi düşünüyorsunuz.
Demem o ki sizin verdiğiniz örneklerin ve sorup-aldığınız cevapların geçerliliği de yukarıda bahsettiğim kadardır.

Kullanamazsınız derler. Bende kullanılmaz derim.

Ama spacer ya da bijonların oynar havşalı bijonla değiştirilmesiyle kullanılabilir.

Aynı şekilde fabrika çıkışı RFT lastikle gelen otomobilde de gerekli değişiklikleri yaparsanız RFT olmayan lastik kullanılabilir: Jant ve amortisör-yay değişimi.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

erk1n

Ancak malesef yetkili servislerde ve distribütörlerde işi sizin kadar iyi bilen çalışanlar olamayabiliyor.

Örneğin otomobilinizin bijon aralığı ölçüsünü sorduğunuzda yanlış cevap verebiliyorlar.

Buna benzer şeyleri yaşayan Alfisti dostlar olmuştur, onlar örnekleri çoğaltabilir.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >