Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Hangi Marka Lastik, Hangi Ebat?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

agucba

You are not allowed to view links. Register or Login
Reinforced = Extra Load (XL)

Runflat farklı.

Reinforced = Extra Load (XL). Bu doğru ama aşağıdaki yazıyı da dikkate almanızı rica ederim.

Achtung, mehrfache Bedeutung: Die Markierung RF steht bei einigen Herstellern auch für 'Runflat'.

///////////////

erk1n

"Bazı üreticiler Runflat lastikleri RF olarak adlandırabilirdiyor" yazıyor sanırım? Almanca bilmiyorum ama Google translate den anladığım kadarıyla..

Ama yukarıda yazan RF 'nin Gui klavuzunda yazan Reinforced ibaresi aynı şey değil. Gui kataloğunda XL lastiklere işaret ediliyor, runflat 'e değil.

Ayrıca belli başlı bazı markaların Runflat lastiklerini nasıl adlandırdığı aşağıda görülebilir:

Bridgestone RFT (Run Flat Tire)
Goodyear ROF (RunOnFlat)
Dunlop ROF
Continental SSR (Self Supporting Runflat)
Michelin ZP (Zero Pressure)
Pirelli (Run Flat Technology, Self-Supporting Run Flat)
Dunlop DSST (Dunlop Self-Supporting Technology)
Goodyear EMT (Extended Mobility Technology)
Yokohama Run Flat
Kumho XRP
Firestone RFT (Run Flat Tire)
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >
Alfa Romeo 156 (2006) ...

a-y-k-u-t

Goodyear alınmıştır hepinize teşekkür ederim şimdi sıra jantta model olarak karar veremedim 147 için
yeni bir şey yaratacaksan eskiyi tamamen yok et!!

erk1n

Goodyear alınmıştır hepinize teşekkür ederim şimdi sıra jantta model olarak karar veremedim 147 için

Hayırlı olsun.. Tekerinize taş değmesin :)
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

ozoozo

oo run flat hala devam ediyor mu  :alkis: BMW ceosuna yazmadık mı hala ?

agucba

Evet Özdemir, işi gücü bıraktık Erkin Bey'i ikna etmeye çalışıyoruz.  :))

Ekşi sözlükte (Gececiler Gündüzcüler'de de bahsi geçen yazı) Giulietta ile ilgili yazıyı okurken, lastikler ile ilgili bölümde karşılaştığım yazı;

Opsiyonel olarak, Giulietta'ya "Reinforced" lastikler (run on flat lastikler) de takılabiliyor, süspansiyon bu daha sert yanaklı RFT lastikler için de uygun. Biraz da bu yüzden, standart lastikler ile Giulietta'nın süspansiyonu ideal sertlikte (daha doğrusu yumuşaklıkta) kalıyor.

///////////////

wolkanku

Evet Özdemir, işi gücü bıraktık Erkin Bey'i ikna etmeye çalışıyoruz.  :))

Ekşi sözlükte (Gececiler Gündüzcüler'de de bahsi geçen yazı) Giulietta ile ilgili yazıyı okurken, lastikler ile ilgili bölümde karşılaştığım yazı;

Opsiyonel olarak, Giulietta'ya "Reinforced" lastikler (run on flat lastikler) de takılabiliyor, süspansiyon bu daha sert yanaklı RFT lastikler için de uygun. Biraz da bu yüzden, standart lastikler ile Giulietta'nın süspansiyonu ideal sertlikte (daha doğrusu yumuşaklıkta) kalıyor.

bakın gördünüz mü RFT'ye özel süspansiyon tasarlamış alfa romeo helal olsun:D
ama normal lastikle hiç tutmuyor giu :(
'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

a-y-k-u-t

Hayırlı olsun.. Tekerinize taş değmesin :)

çok teşekkür ederim erkin
yeni bir şey yaratacaksan eskiyi tamamen yok et!!

erk1n

Referans ve kaynak olarak kimin yazdığı belli olmayan ekşi sözlüğü mü alacağız?

Reinforced lastik RunFlat demek değildir.

Reinforced daha fazla ağırlık taşımak için güçlendirilmiş lastiklere deniliyor. Yani Extra Load (XL) denilen lastiklere Reinforced 'da denilebiliyor. Runflat ile hiç alakası yoktur.

Aşağıda bir kaç kaynak vereyim konuyla ilgili...

Ford 'un lastik rehberinden alıntıdır:

Ek Karakteristikler
Belirli bazı karakteristikler de yan çeper üzerinde gösterilir. Bunlar iç lastiği olmayan lastikler için "Tubeless" (iç lastiksiz), yüksek yük amaçlı lastikler için "Reinforced" (güçlendirilmiş) veya "Extra Load" (ekstra yük) ve kış ve dört mevsim lastikleri için "M" ve "S" işaretleridir.

Aşağıdaki linkten orjinal dökümana ulaşabilirsiniz.

Michelin İngiltere'nin resmi sitesinden alıntıdır:

If your tyres are marked with Extra Load (XL) or Reinforced (Reinf), the tyre has a higher load rating than would normally apply to this size.

Lastiklerinizde Extra Load (XL) veya Reinforced (Reinf) yazıları varsa kendi ebadındaki diğer lastiklere göre daha fazla taşıma kapasitesine sahiptir.

Reinforced / Extra Load (XL) Tires

Bridgestone'nun lastik seçme klavuzu 11nci sayfası:

Birleşmiş Milletler'in bir çalışma grubunun toplantı gündeminden alıntıdır:

"Reinforced tyre" or "extra load tyre" means a C1 pneumatic-tyre structure in which the carcass is designed to
carry more load than that of the corresponding standard tyre

"Güçlendirilmiş (reinforced) lastik" veya Ekstra yük (extra load) lastiği iskeleti standart lastikten daha fazla yük taşımak için tasarlanmış C1 havalı lastik yapısına sahip lastik demektir.

Petlas'ın lastik kataloğundan:

RF: Reinforced.
RFT: Runflat

RF yazan lastiklerinde hiç birisi Runflat değil

RF: (Reinforced = XL) güçlendirilimiş lastik, ek güçlendirilmesi

Daha fazla çoğaltılabilir.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

Alfadanadam

Reinforced konusunda ben de Erkin bey ile aynı fikirdeyim. Fazlasıyla yeterli doküman da sunmuş zaten.

Lbe

E350 cdi ile çukura girdik ve lastiğe bi şey olmadan amortisörümüz patladı.Servisin söylediğine göre runflat lastik çok dayanıklı olduğu için direk amortisör darbeye maruz kalmış.Amortisör runflate göre geliştirilmiş olsaydı patlamazdı diye düşünüyorum.O günden beri normal lastik kullanıyoruz ve hiç bir sıkıntı yaşamadık.Tabiiki bu sadece varsayım

LBE..!!!

agucba

Ekşi Sözlük'teki yazının sahibi zaten sitemize de üye oldu. Umarım açıklamasını da yapar. :)

///////////////

fevkalbeser12

Ekşi Sözlük'teki yazının sahibi zaten sitemize de üye oldu. Umarım açıklamasını da yapar. :)
Yazıyı daha önce okumuştum, güzel bi yazıydı. Site için güzel bi kazanç oldu.
Araba markalarından bir insan yaratmak istesek toyota beyni, aston martin yüzü, cadillac karnı ve alfa romeo bu insanın kalbi ve ruhu olur...
                         jeremy clarkson

erk1n

E350 cdi ile çukura girdik ve lastiğe bi şey olmadan amortisörümüz patladı.Servisin söylediğine göre runflat lastik çok dayanıklı olduğu için direk amortisör darbeye maruz kalmış.Amortisör runflate göre geliştirilmiş olsaydı patlamazdı diye düşünüyorum.O günden beri normal lastik kullanıyoruz ve hiç bir sıkıntı yaşamadık.Tabiiki bu sadece varsayım

Benimde söylemek istediğim bu aslında.

Runflat lastiklerle normal lastikler gerçekten çok farklı.

İçindeki hava boşalsa dahi yanaklarının üzerinde 80km mesafeyi 80km hızla gidebilmesi için tasarlanmışlar. Bu söylediğim min rakamlar. Havasızken hem daha fazla hız hem de daha fazla mesafe yapabilen runflat lastikler var. Bunu yapabilmeleri için yanakları aşırı derecede sert.

Lastikler aslında otomobilin süspansiyon sisteminin bir parçasıdır. Darbe emme ve yaylanma görevi görürler yaylarla ve amortisörlerle birlikte.

Ama runflatler in yanakları o kadar serttir ki, bu görevi yeterince yeri getiremezler. Lastiğin bu eksiğini kapatabilmek için amortisör ayarının daha yumuşak olması gerekir. Bu yumuşak tasarlanmış amortisör-yay kitine normal yumuşak yanaklı lastik takıldığında yol tutuşu azalır ve fren mesafesi uzar.

Kimilerine göre bu "hayal" olsada yapılan testlerle kanıtlanmış bir durum bu. O testinde burada linkini paylaştım.

Aynı şekilde normal lastikli otomobilde runflat taktığınızda otomobil aşırı derece sertleşecek ve orta vadede süspansiyon sistemine zarar verecektir. Sizin anlattığınız Mercedes örneği tam da bu söylediğim oluyor.

Bu işin amortisör-lastik ilişkisi boyutu. Birde bunun jant-lastik ilişkisi boyutu var.

Neyseki bizim Alfa Romeo'larımız runflat ile gelmiyor ki böyle derdimiz yok. Kimsenin de gidip güzelim Alfa'sına runflat takıp yazık edeceğini düşünmüyorum.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

erk1n

Hoş gelmiş, buyursun.. Yazılarına burada devam etmesi dileğiyle.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

Passione

Kesinlikle RFT ile Reinforced ayni sey degildir. Urettigi araca fabrikadan cikarken RFT lastik takan muhendis o amortisoru de RFT lastigin darbe emisine gore ayarladigi kanaatindeyim. Bunun icin amortisorun yedek parca koduna RFT ibaresi koymak zorunda da degil cunku galeriden o araci RFT lastikle aldiysan RFT devam edeceksin diyor otomatik olarak duz alman mantigi. Bu demek degil ki RFT olmayan lastikle araci kullanamazsin. Virajda lastik janttan ayrilir agaca,bariyere,baska araca vb. yapisirsan kasko sirketi el sallar sana. Bence mantikli:)

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"centocinguantanove"

erk1n

İstanbul bugün yine süpriz yaptı ve kısa sürede olsa kar yağışı oldu.
Hava durumuna göre yarın da soğuk havanın devam edeceği görülüyor. Sonra yavaş yavaş hava sıcaklarının yükseleceği görülüyor.

Sanırım artık bu hafta sonu yazlık lastiklere geçilebilir. Ne dersiniz?

Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >

Ormanci

Aslında bu saatten sonra hergün geçilebilir. Diyorum ama İstanbul'da sabah kar yağdı evet :D

7 derece muhabbetinin de hikaye ve süper bir pazarlama yalanı olduğunu da biliyoruz hepimiz değil mi :)

F1 lastiği değil ki bunlar 0 derece havada bile sağ sol yaparak gidelim ısıtmak için :) En kazma lastik bile 10dk içinde ideal sıcaklığına gelir :)

Kış lastiklerini satabilmek adına çok nefis uydurulmuş şeyler.
Hani bizimkiler diyor ya "yaaaau gardeşim İstanbul'da 3 gün kar yağıyor, 3 gün için mi alacaaaaaz" diye. Onu engellemek için :)

Yoksa çoğu kış lastiği, ıslak ve kuruda birçok yazlık lastiğe göre kışın her derecede aslında kötü performans veriyor. 7 derece altı üstü falan hikaye yani :)
Bununla ilgili hiçbir teknik veri, test, ispat yine yok :) Canlandırma var yalnızca :) Onlarda da adamlar güya iki arabayı yan yana koymuş, birinde bariz şekilde sürücü ayağını frenden çekiyor, sonra diyorlar ki "bakınnnn 10 metre geç durduuuuu!!!". Vay beeeee :D

İyi aklıma getirdiniz hocam, h.sonu PZero'lara dönüş yapayım, özlemiştim :)

wolkanku

Aslında bu saatten sonra hergün geçilebilir. Diyorum ama İstanbul'da sabah kar yağdı evet :D

7 derece muhabbetinin de hikaye ve süper bir pazarlama yalanı olduğunu da biliyoruz hepimiz değil mi :)

F1 lastiği değil ki bunlar 0 derece havada bile sağ sol yaparak gidelim ısıtmak için :) En kazma lastik bile 10dk içinde ideal sıcaklığına gelir :)

Kış lastiklerini satabilmek adına çok nefis uydurulmuş şeyler.
Hani bizimkiler diyor ya "yaaaau gardeşim İstanbul'da 3 gün kar yağıyor, 3 gün için mi alacaaaaaz" diye. Onu engellemek için :)

Yoksa çoğu kış lastiği, ıslak ve kuruda birçok yazlık lastiğe göre kışın her derecede aslında kötü performans veriyor. 7 derece altı üstü falan hikaye yani :)
Bununla ilgili hiçbir teknik veri, test, ispat yine yok :) Canlandırma var yalnızca :) Onlarda da adamlar güya iki arabayı yan yana koymuş, birinde bariz şekilde sürücü ayağını frenden çekiyor, sonra diyorlar ki "bakınnnn 10 metre geç durduuuuu!!!". Vay beeeee :D

İyi aklıma getirdiniz hocam, h.sonu PZero'lara dönüş yapayım, özlemiştim :)
bir kısmına katılıyorum bir kısmına katılmıyorum.
biraz pazarlama hikayesi var tabi ki, ama lastiklerim hava 11-12 dereceyi gördüğünde yumuşacık iken, 4-7 derece havalarda taş gibi oluyor. arabada bariz konfor farkı oluyor.

dur kalk trafikte de pek ısınamadığı için konforsuz devam ediyor. bu sertlik yumuşaklık mevzusu mutlaka yol tutuşa da etki ediyor. ama yine dur kalk trafikte bunu anlamamız mümkün değil :)
'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

Ormanci

Hocam illa ki, neticede metaller bile bu sıcaklık farkından etkileniyor :)

Ancak şöyle bi durum var, evden çıktınız, hava 20 derece.
Lastik 5dk bile geçmeden, ideal sıcaklığına ulaşıyor. Trafik olup olmaması da önemli değil, sonuçta üzerinde bir ağırlık var, öyle veya böyle yürüyor. Ha elbette ki hızlandıkça daha çabuk ve daha çok ısınacak ama bahsettiğim "optimum çalışma koşulları"na ulaşması... Bunun da eşiği, standart lastiklerde zaten çok düşük.

2 alt sokağınızdan dolaşıp gelin, maksimum 20km/h yapmış olun, lastiğin yine de ısınmış olduğunu göreceksiniz.

Yani evet, mantığınız çok doğru, ama uygulamada böylesine ölümcül farklar yok aslında.

Yukarıdaki senaryoyu 0 derecede yapalım.
Evet lastik sertleşiyor. Ama yine o "ideal" sıcaklığa ulaşıyorsunuz. Ha 5dk içinde veya 2 alt sokakla değil de, 10dk içinde, 6 alt sokak geçtikten sonra :)

Önceki mesajımda dediğim gibi, eğer böylesine bir fark olsa, yola her çıktığımızda F1 yarışlarındaki gibi ısınma turu atıp, sert sağ-sol direksiyon hareketleri ile lastiklerimizi ısıtmamız gerekirdi.

Ha bu durum bir de çok büyük saçma sapan ebatlarda gerçekleşebiliyor.
Örneğin 165/65/14'lük lastiği üfleseniz ısınıyor ama 305/35/19 gibi atıyorum bir Corvette lastiğini kış şartlarında ısıtmak için gerçekten de F1 aracı gibi sağ-sol yapmak gerekebilir :) İki hamur arasında hayvani bir fark var çünkü :) Tabi böyle bi hamuru, böyle bi lastiği ve aracı da kış şartlarında kullanmak ne kadar mantıklı olur, tartışılır :D

Ancak bizim ebatlar, bizim hamurlar hep "ortalama" seviyelerde. Haliyle sorun yok ;)

Birşey daha ekleyebilirim buna;
Örneğin yağın, suyun ısınması için falan da bekliyoruz, bu süreçte gazlamıyoruz mesela değil mi? Ne kadar sürüyor, 10-15dk.
Kış şartlarında bile olsa lastikler zaten bu süre zarfında motordan, yağdan şundan bundan bile önce ısınmış, belirli bir sıcaklığa gelmiş oluyor. Merak etmeye gerek yok :)

agucba

Yani yaz kış sadece yaz lastikleri kullanalım, kış lastikleri zaten beş para etmez olarak algılayalım yazılanlara göre.  :)

Hatta doğrudan şu lastiği her zaman diliminde kullanalım.  :))  :))  :))
(Kabul ediyorum, biraz uç bir örnek oldu)

///////////////

Ormanci

O lastik ne ya, ayakkabı gibi :D

Elbette ki hayır, böyle algılamayacağız :)
Ama işin komiği, böyle pazarladıkları kış lastikleri, aslında kuru ve ıslakta, güzel bir performans lastiğine göre genelde hep daha kötü sonuç veriyorlar.

Hatta ıslakta yine güzel idare ediyorlar ama kuruda iyice kötüleşebiliyorlar. Çünkü aslında gereksiz bi yumuşaklıkları var. Desen ve hamur tamamen farklı ve aslında hepsi kış şartlarında özellikle de "karda" ilerlemeye yönelik. Gereksiz dönme direnci, gereksiz yuvarlanma sesi, gereksiz tüketim gibi şeylere de sebep oluyor diğer şartlarda :)

Örneğin arabanın üzerindeki SottoZeroII kış lastikleri, "çok sesli" denilen PZero'lara nazaran harıl harıl dönüyor, radyoyu kapadığımda torna makinesiyle beraber gidiyormuşum gibi bi hisse kapılıyorum :D :P Tabi bu işin dalgası ama gerçekten de PZero'ya göre "ciddi" sesli :)

O yüzden aslında "kara kış" şartları geçer geçmez standart lastiklere bile dönülebilir :) Tabi lastikler düzgünse :)

Burada işin diğer bir boyutu da şu, mesela adam 60bin km'ye gelmiş yazlık lastikleri ile geziyor, kış şartlarında en ufak şeyde cortluyor. Kış lastiği almanın mantığı burada da iyi oluyor elbet. O vatandaş kış şartlarında en azından kendisini ve etrafındakileri tehlikeye atmıyor, en ufak karda yolda kalıp milleti de engellemiyor.

Mantık hep bunlardan yola çıkılarak gidiyor. Haliyle getirisi götürüsünden fazla olduğu için "beş para etmez" gibi bir sonuca hiçbir zaman varmıyoruz :D

fatihmehmet

Eagle F1 Assymetric 2. Şimdiye kadar kullandığım en optimize, en güzel lastik.

Doğa 16" için var mi ben bulamadım bir turlu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
2007 - Alfa Romeo GT Q2 1.9 JTD (2019-.....)
2004 - Alfa Romeo 156 mk2 2.0 TS Manuel. (2016- 2019)
2008 - Alfa Romeo 147 1.6 TS - Alfa Rosso. (2013-2016)

chao

Eagle F1 Assymetric 2. Şimdiye kadar kullandığım en optimize, en güzel lastik.

Doğa 16" için var mi ben bulamadım bir turlu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yuksek performans lastikleri 17" den başlıyor genelde. efficient grip performance de iyi lastiktir 16" için onu kullanabilirsiniz.
2004 Alfa Romeo 147 1.6 TS Distinctinve
2013 Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 120 Progression Pluse
2014 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtd Distinctive
2016 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtd Super TCT

halil

NTV de saffet in garajında seyretmiştim.michelin'in yeni lastiği,özellikle 4 mevsim olarak dizayn edilmiş.crossclimate.

cehennemde ateş yoktur.her insan kendi  ateşini bu dünyadan götürür.P.S.A