Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

MiTo (34MIT0 5)

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatihob

Sjyi donanımhaberde okumuştum 2-3 ay önce. Alanlar memnundu ama aksiyon arayışı içinde olduğumdan farklı bişi deneyesim var. İlk bunu alıp bi deniyeyim, sonrada gerek olursa Sjcam'in bir sonraki modelini denerim :)
..

FAKmito

Şu marspiyeli gonderde bi kalibini alalim kardesim ya :D

Alfadanadam

sj4000 almıştım geçen yaz motorda kullanmak için. Hiç kullanamadan bir motor kazası yapınca napim ben bunu şimdi diyip hiç kullanmadan 200 liraya satmıştım. Fiyatı düşününce çok pahalı bu alet. Hatta bu aralar sj'nin 60-70 $ aralığında satıldığını görüyorum. Valla benim elim gitmez buna bu parayı vermeye. Neticede linkteki ürünün de "orjinal çin malı" :) olduğunu unutmamak lazım :)

You are not allowed to view links. Register or Login

Deniz

SJ nin gece çekimi iyi değil ama  gündüz çekimi çok iyi.

Fatihob

Valla gece yatmadan siparişini verdim, sabah kargoya bile verildi. Artık gelmesini bekliyorum.
..

Alper

2 derya kuzusu Sercan da seni bekliyor bilesin :)
İlk sende pist tozu yutacaklar ona göre :)
İlk virajda bırakma go prolarımı :)

OğuzCanAlantor

Pistte başarılar Fatih  :)

Fatihob

Kamera geldi, inceledim hoşuma gitti. Kumandası olması çok güzel. Yarın Alper'in 2 Goproyuda alıcam birini ön tampona takıcam diğeri hakkında tam bi fikrim yok :)

Oğuz teşekkürler.
..

Alper

Kamera geldi, inceledim hoşuma gitti. Kumandası olması çok güzel. Yarın Alper'in 2 Goproyuda alıcam birini ön tampona takıcam diğeri hakkında tam bi fikrim yok :)

Oğuz teşekkürler.
Telefon ile de çekim yap 4 açıdan herşeyi görelim :)
Birini de arkaya koy istersen

Fatihob

Pazar günü Alper ve Oğuzla mini buluşma oldu piste.

Damalı bayrak görene kadar soğutma turur atmadım, çok yüksek olmasada tempolu kullandım, zaten trafik oldu piste. Ne kendim nede MiTo çok yorulmadı, sorunsuz, sıkıntısız eve dönebildim :)

..

ealprsln

Fatih sen pisti net öğrenmişsin abicim, 18:18'de de bi v-tec kick-in duydum ama yanına gelemedi :yukari-ok:
THE ROMANCE OF PERFORMANCE
'11 MiTo Quadrifoglio Verde

Fatihob

Abi öğrendim öğrenmesinede, hala iyi değilim. Beceremediğim virajlar var. Arkadaşım direksiyon tutuşuma tutulmuş, baktım bende banada bi garip geldi :D

Fren büyük problem. 3. tur başında frenlerim zayıfladı. 2 tane kaliteli sıcağa dayanıklı balata almam şart.
..

Fatihob

Arkadaşlar fren balatası bakıyorum. Oem baltalar artık durdurmuyor ve çabuk laçkalaşıyor piste. Disklerim aftermarket Brembo, yani güçlü balatalara dayanabilir. Sizden balata tavsiyesi bekliyorum. Şu linkten karşılaştırma yapıcak olursak : You are not allowed to view links. Register or Login
Brembo ön balata 42,95€ olan Oem balatadır büyük ihtimalle.
Brembo High Perf. 89,95€ olan için ideal çalışma sıcaklığı 200-300 derece arası, max600 derece yazıyor.
EBC yeşil - Açıklamarayı yağlamış ballamışlar max sıcaklık 650derece
EBC kırmızı - Hızlılar alsın tarzında yazıyor, max sıcaklık 750derece
EBC sarı - kırmızı balata ile arasında 9€ fark var, önerilerinde ise benim kullandığım disk var. Max sıcaklı en fazla bunda yazıyor.
Ayrıca bide meşur ds2500 ve ds3000 var linkte olmayan.

Bir kere piste hidrolik kaynattım ve frenlerim boşaldı, hatırlayanlar vardır. Bu olaydan yola çıkarak ( o zamanlar hidrolikler hakkında çok araştırmıştım ) 3 senelik Dot4ün kaynaması 180derece olarak tahmin ediyorum. ( Saf dot4 olsa 230-250 derece, ama zamanla içine nem karışarak kaynama sıcaklığı düşüyor)

Fren hidroliği, fren balatasından minimum 100derece daha soğuktur, çünkü balata kaliperi ısıtacak, kaliperde hidroliği ısıtacak. Ölme eşşeğim ölme, ısınan hidrolik sistemdeki toplam 2LT ile ısı transferi yapacak falan diye düşünerek 100derece soğuk olabilceği kanaatine vardım :) ( Yani tamamen sallama )

O zaman 180derece hidrolik ısım varsa, 280-300derece balatada ısı vardır. ( Milletvekili gibiyim, kendim yazdım salladım bişiler, sizide inandırmaya çalışıyorum :D ) O zaman bu balataların max 600-800-1000-2000derece gibi ısılarının benim için bir önemi kalmıyor.

O zaman bu EBC yeşil ile kırmızı arasında;
1-) Sürtünme katsayısından dolayı mı?
2-) İçindeki materyal farkından mı?
3-) Isıya dayanıklı olduğu içinmi fren performansına olumlu etkisi vardır?
4-) Fark hissetmem, ucuz olanı al gitsin. Oemden sonra her türlü iyi gelir midir?
5-) Hiç uğraşma Tarox KMAR0885 kiti al (330mm disk, 10 pot kaliper) noktayı koy mu? You are not allowed to view links. Register or Login

Not1: 5. seçenek şaka.
Not2: Gece gece yine iyi saçmaladım. Yazdıklarıma anlam verebilen, anlam veremesede bana tavsiyede bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

..

ealprsln

Abi biraz baktım okudum, öne çıkan 2 konu var. 1. si ki önemli olan Yellowstuff "track use" da Redstuff a oran ile çok daha uzun gittiğini belirtmişler. Pist kullanımında ortalama olarak sarıların 2 kat ömrü var yazıyor; yoksa kırmızılarında oldukça iyi tuttuğunu hatta forumlarda hep red ones "bites" falan geçiyor, ama belliki malzeme mukavemeti olarak sarılar önde. 2. ve alakasız olan ise kırmızıların EBC ürün gamındaki en az toz salınımı yapan balatalar olduğunu yazmışlar ama bu senin ne kadar umurundadır sen bilirsin.

Passione

Fatih balatalarin ebatlarini biliyorsan su markalara bir bak derim.  Celik fren hortumu ve Motul RBF 660 hidrolik bence problemini cozer.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"centocinguantanove"

ozoozo

Benim biraz bilgim ve arkadaşlarımdan tecrübem varda şuan uzun yazacak durumda değilim Fatih , biraz rahatsızım. Ankaraya döner dönmez ayrıntılı bilgi vericem maksat haberin olsun diye yazim dedim.

OZO..!!!

Can Çimir

Fatih Selam,

Daha önce EBC Green kullandım, günlük kullanım için daha uygun. Benim anladığım kadarıyla Yellow'u ısıtarak kullanmak gerekiyor, dolayısıyla günlük kullanımda verimli olmayabilir. Red Stuff'ın daha uygun olacağı kanısındayım. Ama şöyle bir durum var, ikisi de (yellow ve red) ECE sertifikasına sahip değil. TUV muayenesinde buna bakılır mı bilmiyorum.

Bkz:

Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe girmiş olan ECE R90 adındaki Avrupa mevzuatı, bu tarih sonrasında üretilmiş olan araçlarda kullanılacak olan tüm fren balatalarının test edilmesini ve R90 standartlarına uymasını şart koşmaktadır. Avrupa dahilindeki umuma açık yollarda kullanılan her bir onaylı aracı içeren ve orijinal parçalarla yedek parçalar arasındaki ön ve arka fren performansını karşılaştıran bu test, ucuz ve kalitesiz fren balatalarının Avrupa genelinde girişini yasaklamaktadır. Test, soğuk ve sıcak fren sürtünme analizi içermektedir ve bir parçanın R90'a göre onaylanmış olması halinde, ürünün orijinal ürüne eşdeğer veya daha iyi olduğu varsayılabilir. Bu sürecin ardından frenler, bir R90 kod numarası ve testin gerçekleştirildiği yeri belirtecek şekilde Almanya için E1 veya İngiltere için E11 gibi yuvarlak içerisinde bir ülke kodu ile işaretlenmektedir. Fabrika Onayı, ürüne onay verilmeden önce mühendislerin fabrika üretimini incelemesini ve onaylamasını içeren R90 sürecinin bir parçasıdır.
MiTo 1.6 Jtd - 34 FY 433

ozoozo

Fatih Selam,

Daha önce EBC Green kullandım, günlük kullanım için daha uygun. Benim anladığım kadarıyla Yellow'u ısıtarak kullanmak gerekiyor, dolayısıyla günlük kullanımda verimli olmayabilir. Red Stuff'ın daha uygun olacağı kanısındayım. Ama şöyle bir durum var, ikisi de (yellow ve red) ECE sertifikasına sahip değil. TUV muayenesinde buna bakılır mı bilmiyorum.

Bkz:

Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe girmiş olan ECE R90 adındaki Avrupa mevzuatı, bu tarih sonrasında üretilmiş olan araçlarda kullanılacak olan tüm fren balatalarının test edilmesini ve R90 standartlarına uymasını şart koşmaktadır. Avrupa dahilindeki umuma açık yollarda kullanılan her bir onaylı aracı içeren ve orijinal parçalarla yedek parçalar arasındaki ön ve arka fren performansını karşılaştıran bu test, ucuz ve kalitesiz fren balatalarının Avrupa genelinde girişini yasaklamaktadır. Test, soğuk ve sıcak fren sürtünme analizi içermektedir ve bir parçanın R90'a göre onaylanmış olması halinde, ürünün orijinal ürüne eşdeğer veya daha iyi olduğu varsayılabilir. Bu sürecin ardından frenler, bir R90 kod numarası ve testin gerçekleştirildiği yeri belirtecek şekilde Almanya için E1 veya İngiltere için E11 gibi yuvarlak içerisinde bir ülke kodu ile işaretlenmektedir. Fabrika Onayı, ürüne onay verilmeden önce mühendislerin fabrika üretimini incelemesini ve onaylamasını içeren R90 sürecinin bir parçasıdır.

Madem yazılmış eklim green çok fazla(anormal) balata tozu bırakıyor ve ses yapıyor bilgin olsun Fatih.

Yellow ise düzgün rodaj ile pist ve cadde için daha uygun. Ve memnun olanlar var.

Hepsinde de ortak şikayet ses yapması ötmesi vs. Zaten tozun anormal olmasına çok takılacak bir insan değilsin :D jantlar kirlense de sorun yok.

Bence yellow al derim.

Burada green de alsan yellow da alsan oem ile arasında dağlar kadar fark olduğunu göreceksin.

OZO..!!!

Fatihob

Cevaplar süper, Emre, Candoğan, Can, Özdemir teşekkürediyorum.
Deli gibi ötsün hiç umursamam, toz zaten sorun değil artık piste çıkıyorum diye arabayı yıkatma zahmetine bile girmiyorum, TÜVde sorun olmaz büyük ihtimal bakmazlar, bakarlarsada oem takar girer geçerim. Sokak kullanımı önemli değil, çok kullanmıyorum, kullandığımdada hızlı gitmiyorum.

Yukarıda yazılanları süzgeçten geçirince bana en uygunu Yellow yani en üst versiyon balatalar gibi gözüküyor.

Balata ölçülerini biliyorum o sitedekilerede bi bakınıcam. Gerçi sitede fiyatlar yok, o markaları başka yerlerden bulmam gerekecek.

Çelik hortum o kadar gereklimi? Shopalfistide 130€ etiketi var.
RBF660 koydum biara ama aks kesince ve o sırada sanayide bulamayında Dot5.1 ile devam ettim. Fren sistemine mudale ettikten sonra tekrardan RBF serisine geçiş yapabilrim.

Ozozooo rodaj dediğin şu ilk 50-100km dip fren yapmama olayımıdır?

Balata değişiminden sonra disk taşlanması gerekir mi? Taşlanan diskten hayır gelir mi? Benim disk yandı diye bir kere taşlandı.
..

ozoozo

Aynen öyle Fatih hatta 50-100 kmden daha fazla da olabilir , yani dip fren yapmamak tavsiye ediliyor zaten yapsanda aracın tutmadığını görürsün :D
Balata senin diske temas ettikçe şekil alıyor , ilk taktığında düm düz pürüzsüz bir yüzey olacağı için(balata-disk) haliyle sürtünmede az olacak bu şekilde frenleme de az olacak ,demek istediğim çeyrek bastığında duracak iken yarım basacaksın belli bir süre yani alışana kadar.

Disk taşlamadan anlamıyoh şeytan daşlayah ? :((

Ben balataları değiştirirken tornalattım sende yaptır istersen :)

OZO..!!!

Passione

@Fatihob Ben 159'a celik taktim EBC RedStuff ile birlikte. Fren pedali hissi ve basinc fark edilir sekilde artti tavsiye ederim. Ama EBC RedStuff icin ayni seyleri soyleyemicem bence parasini hak etmiyor. Ilk baslarda guzel geldi fakat sonra niyeyse dustu performansi. Tek iyi yani toz birakmiyor olmasi.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"centocinguantanove"

aurora

Oldum olası sevemedim şu EBC leri. 2 arabamda da denedim ikisinde de sıkıntı! Ben Tarox derim ;)

ealprsln

Fatih diski tornalattığında veya taşlattığında, hiç alakasız iki operasyon olsada sonucunda diskin inceliyor. Olması gereken ölçünün altına iniyor. Sonuç olarak balata ile disk arasındaki mesafe micron seviyesinde de olsa artıyor. Hali ile uygulaman gereken basınç artıyor. Sadece sokakta kullanıyor olsan aradaki farkı anlamayabiliriz bile ama sen "track day" kasan adamsın.
Ciddi time trial falan denesen o tornalatmanın; fren performansının zamanla üstünde kesin etkisi olur.

Ama eninde sonunda herşey biryerde ekonomiye bakıyor; gönül ister Tarox 330mm tak geç ama gidip 6000TL fren kitine vermek ben istemezdim, sokakta kullanan birisi için çok yüksek bir upgrade; fren sistemi içinse son noktalardan biri. Shopalfisti'de Magneti Marelli discler var ben senin yerinde olsam maksimum disk+fren hortumuna girerdim ki bunlar bile hissedilir bir iyileşme ile sonuçlar tahminimce.

ozoozo

Fatih diski tornalattığında veya taşlattığında, hiç alakasız iki operasyon olsada sonucunda diskin inceliyor. Olması gereken ölçünün altına iniyor. Sonuç olarak balata ile disk arasındaki mesafe micron seviyesinde de olsa artıyor. Hali ile uygulaman gereken basınç artıyor. Sadece sokakta kullanıyor olsan aradaki farkı anlamayabiliriz bile ama sen "track day" kasan adamsın.
Ciddi time trial falan denesen o tornalatmanın; fren performansının zamanla üstünde kesin etkisi olur.

Ama eninde sonunda herşey biryerde ekonomiye bakıyor; gönül ister Tarox 330mm tak geç ama gidip 6000TL fren kitine vermek ben istemezdim, sokakta kullanan birisi için çok yüksek bir upgrade; fren sistemi içinse son noktalardan biri. Shopalfisti'de Magneti Marelli discler var ben senin yerinde olsam maksimum disk+fren hortumuna girerdim ki bunlar bile hissedilir bir iyileşme ile sonuçlar tahminimce.

Tornalattığımızda 5 cmlik malı 2 ye düşürmüyoruz ki , çok küçük bir şeyle kabası alınıyor gibi yani öyle performansa,time trial e,track day e falan etki edecek veya hissedilecek bir şey değil. Sadece balata değişipte "iyi" durumdaki diskini tornalatmayan yoktur sanırım , bitik ise disk zaten değişmesi gerekir. Mesela benim balatalar bitmişti diskler iyiydi tornalattım balatayı yeniledim.

OZO..!!!

ealprsln

Tornalattığımızda 5 cmlik malı 2 ye düşürmüyoruz ki , çok küçük bir şeyle kabası alınıyor gibi yani öyle performansa,time trial e,track day e falan etki edecek veya hissedilecek bir şey değil. Sadece balata değişipte "iyi" durumdaki diskini tornalatmayan yoktur sanırım , bitik ise disk zaten değişmesi gerekir. Mesela benim balatalar bitmişti diskler iyiydi tornalattım balatayı yeniledim.

OZO..!!!

You are not allowed to view links. Register or Login  diskleri tornalatmak benimde işime gelirdi, nihayetinde daha maliyetsiz bir çözüm hemen tornalat yada taşlat 5 dakikada olsun. Ama ben de bu yolu izleyecektim sonrasında kime sorduysam ki bu insanlar satıcı değil, şu Emre'ye nasıl takarım da para kazanırım tavırında olan insanlar değil, aralarında bilgisine güvendiğim çok iyi mekaniker olan bir usta arkadışımda var. Tamamı "abi o işler çok eskide kaldı, eskiden yedek parça bulunmazdı insanlar mecbur kalırdı" diyen de oldu, "abi altındaki araç Alfa Romeo sen ne konusuyorsun" diyen de oldu, "kuşçumusun abi sen disk taşlatıyorsun" diyende oldu. Ben de taşlatalım biçiminde düşünürken güvendiğim usta taşlatma hiç bir sonraki balata değişiminde disk ile beraber değişitir dedi bende kabul ettim.

Kendi aracım olsa yinede düşünürüm de pist aracında ciddi kasılacaksa tornalatmak bana mantıklı gelmiyor. Pist bu işler biliyorsunuz, sonuna kadar performans lazım her anlamda.

Özdemir sende yukarıda yazdıklarımı sakın yanlış anlama tarafına söyleniyormuş gibi; etrafımdaki insanlar ile konuştuklarımdan derlediklerim, insanlar beni taşlatmamaya ikna etti bir sonraki balata değişimimde diskte değiştireceğim. Herkesin kendi kararıdır saygı duyarım ama şunu tekrar söyliyeyim yukarıda söylediğim gibi "micron" seviyesinde incelme olsada ki fark edilir inceliyor diskler bu performanslı kullanımda kendini hissettirir. Ayrıca taşlama sonrasında yüz kalitesinin ne derecede olacağını bilemiyoruz ( sürtünme katsayısı - döküm malzeme; yapısı homojen değil "forging" kadar malzemeninin derinine indikçe "dent" lerle karşılaşmak daha olasıdır ), bunun da etkisi oluyordur tahminimce.

Gittiği kadar da iyi durması gerekn bir araçtan bahsediyoruz, 155TB lerde 305mm disk var ki bu gayet yeterli bence çap olarak. İyi disk+hortum seti+balata ile çok iyi set-up olacağına inanıyorum. Eninde sonunda herşey bütçe meselesi. Ben aracımı You are not allowed to view links. Register or Login gibi kullanıyor olsaydım ve herhangi bir bütçe kısıtlamam olmasaydı güzel bir fren set-up'ı yapmayı düşünürdüm.