Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfa Mito - Direksiyon Kilitlenmesi

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nocture

Merhaba,
Gecen hafta 2010 model 1.6 jtd mito aldim. Bu sabah arabayi geri geri parl ederken direksiyon kitlendi. Km saatinin orda uyari verdi. Motoru stop edip tekrar calistirdigimda duzeldi. Onceki gun kucuk bi cukurra girmistim umarim bu nedenle soket yada benzeri bi nedendendir.

yigitekimdemir

Şu elektrikli direksiyonları ucuz maliyet diye yapıyorlar ama bana çok tehlikeli geliyor direkt bir mekanik bağlantı olmaması.

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

[url="http://www.alfistiturkey.com/forum/uyelerimiz-ve-alfa-romeo-lari/2000-alfa-romeo-156-35-hn-291-mutluluk"]http://www.alfistiturkey.com/forum/uyelerimiz-ve-alfa-romeo-lari/2000-alfa-romeo-156-35-hn-291-mutluluk[/url]

LUCI0

Yiğit, en son bir değişiklik yapmadılarsa bu sistemde de mekanik bir bağlantı var.Tek fark bu mekanik bağlantıya bir elektrik motoru eklemeleri.Bu sayede direksiyon sertliği elektronik olarak ayarlanabilmekte,

Umarım yazılımsal birşeydir, eski modellerde bazen sistem komple arızalanmakta...

E.Ç.M. (MiTongin)

You are not allowed to view links. Register or Login
Merhaba,
Gecen hafta 2010 model 1.6 jtd mito aldim. Bu sabah arabayi geri geri parl ederken direksiyon kitlendi. Km saatinin orda uyari verdi. Motoru stop edip tekrar calistirdigimda duzeldi. Onceki gun kucuk bi cukurra girmistim umarim bu nedenle soket yada benzeri bi nedendendir.
merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Direksiyon kitlenmesi olarak değilde elektrik sistemi deveden çıkıyor. Yani TOROS a dönüyor. Umarım soket ile alakalıdır ! Keyfinizi kaçırmak istemem ama maalesef bu sorun kronik oldu ve maliyetli bir işlem. Geçenlerde benim MiTo nun eps sisteminin yetkili serviste değişimi gerçekleşti. Parça fiyatı 3.200 civarı + 300 işçilik gibi  :-X makinaya bağlanması gerekiyor. Cihazı olan bir servise uğramanızı öneririm
*Smiles per gallon*

( Yaktığınız yakıt başına düşen gülümseme oranı )

octinum

Direksiyon kilitlenmesi değil de ağırlaşması diyelim MiTongin'in dediği gibi. Eskiden hidrolik dediğimiz direksiyon desteği devreden çıkıyor. Yani eski arabalarda motoru çalıştırmadan direksiyonun ağır kalmasıyla aynı durum oluyor. Elektrik destekli direksiyona sahip arabalarda en ufak bir arıza emaresinde destek devredışı kalabilir çünkü güvenlik ekipmanıdır. Yanlış çalışan direksiyondansa ağır direksiyon tercih edilir ki ölmeyin. :) Yani bu ara-sıra olan arızalar aslında bir sensörün voltajdan etkilenmesi de olabilir. Mutlaka arıza kodu okunup tam hangi kodlar var o öğrenilmeli ilk başta.

Neyse, merak edip bir araştırdım, önce elektrik bağlantılarını, akünüzü ve alternatörünüzü iyice kontrol ettirin diyorlar. Aküyü öyle durduğu yerde multimetreyle ölçüp "12 volt abi tamam!" şeklinde DEĞİL, gerçek akü kontrolüyle test etmek gerekiyor. Bulamazsanız çakmak gözüne voltmetre bağlayıp sürüş sırasında voltajın kaça kadar düşebildiğine bakmak da iptidai bir çözüm olabilir.

Aynı şekilde, korozyona uğramış akü kutup başları veya direksiyon elektrik motoru kabloları da böyle bir duruma sebep olabilir. Gözle kontrol ve direnç kontrolü gerekli.

Bir gözlem; hatalar araç rölantide uzun süre takıldıktan sonra, özellikle de fan gibi yüksek elektrik çekebilen bileşenler devredeyken mi geliyor? Alternatörlerin üretebildiği elektrik motor devrine de bağımlı. Voltajı sabit tutamıyorsa sensör(ler) sapıtıp olası değerlerden farklı okuyabilirler. Kontrolcü (beyin) de "ulan bu sensörün bunu okumaması lazım, dur bakayım ben bi' devreden çıkayım" diyebilir.

En kötüsüne gelmeden önce direksiyon açı sensörünü de kontrol etmek yerinde olabilir. Bu arkadaş hata verirse zaten ECU bu hatayı kaydediyordur.

En kötü ihtimal ise ünitenin bozulması. Genelde tork sensörü bozuluyormuş. Bu arkadaş direksiyonu çevirmek için uyguladığınız gücü algılayıp"aaa direksiyonu sağa doğru çevirmeye çalışıyor galiba" demekten sorumlu. Tutup "valla sağa doğru çevirmeye çalışıyor gibi ama sol da olabilir, bilemedim şimdi" derse ECU güvenlik için direksiyon desteğini devreden çıkarır. Ne yazık ki bu sensör ünitenin ayrılmaz bir parçasıymış ve arızası durumunda ünitenin tamamı değişiyormuş. Duyduğunuz ağır masrafların sebebi bu olsa gerek.

nocture

Epeydir sorunla karşılaşmama rağmen en son Maslak sanayide bahattin ustanın 1500 tl gibi bir ücrete açı sensörünü değiştirerek hallettiğini öğrendim.

Yagizkucuk

2010 mito yeni aldım aynı sorunu yaşıyorum sertleşiyor ve asr hilal holder vdc hataları veriyör yetkili servis dikreksiyon kutusu dedi direk

LUCI0

2010 mito yeni aldım aynı sorunu yaşıyorum sertleşiyor ve asr hilal holder vdc hataları veriyör yetkili servis dikreksiyon kutusu dedi direk

Hayırlı olsun Yağız, umarım akü ya da yazılımsal bir problemdir.Ancak problem ciddiyse eps sistemini yetkili servis komple değiştirmekte.Fiyatı da pek ucuz değil.Dışarıda tamir ettirenler de vardı aramızda, geçmiş olsun...

Alsift140

Yahu böyle sorun mu olur, resmen saatli bomba, ne demek direksiyon kitlenmesi? şimdi bizim hidrolik direksiyonun pompa kırılsa, yağ boşalsa sertleşir ama gene dönmeye devam. Öylede olması lazım, koca arabayı bi elektirik aksamına emanet etmek saçmalık.

HTC One_M8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

admin

Yahu böyle sorun mu olur, resmen saatli bomba, ne demek direksiyon kitlenmesi? şimdi bizim hidrolik direksiyonun pompa kırılsa, yağ boşalsa sertleşir ama gene dönmeye devam. Öylede olması lazım, koca arabayı bi elektirik aksamına emanet etmek saçmalık.

Kilitlenme değil zaten, direksiyon sertleşmesi. Kısa bir anlatım ile direksiyonun yumuşamasını sağlayan elektrik desteği devre dışı kalıyor.
Hidrolik sisteminde de hortum delinebiliyor, kaçırabiliyor. Koca arabayı bir hortuma emanet etmek de saçmalık o zaman!
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

Alsift140

Kilitlenme değil zaten, direksiyon sertleşmesi. Kısa bir anlatım ile direksiyonun yumuşamasını sağlayan elektrik desteği devre dışı kalıyor.
Hidrolik sisteminde de hortum delinebiliyor, kaçırabiliyor. Koca arabayı bir hortuma emanet etmek de saçmalık o zaman!
Konuyu açan eleman dönmeyecek kadar demiş, ona istinaden dedim ben, eğer bi şekilde döndürelebiliyorsa sorun yok zaten.

admin

Konuyu açan eleman dönmeyecek kadar demiş, ona istinaden dedim ben, eğer bi şekilde döndürelebiliyorsa sorun yok zaten.

Aslında siz de haklısınız. You are not allowed to view links. Register or Login direksiyon TOROS'a dönüyor demiş. Modern arabalara alışınca insan eskiyi unutuyor çok çabuk.  :)
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

E.Ç.M. (MiTongin)

selamlar. MiTo larda direksiyon kutusu üzerinde elektronik hiçbir şey yoktur. yanlış bilgi verilmiş. giu larda açı sensörü direksiyon kutusu üzerinde ama MiTo larda direksiyonun arka kısmındaki eps parçası değişiyor.
*Smiles per gallon*

( Yaktığınız yakıt başına düşen gülümseme oranı )