Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

BİZİM EMEKTARI TAKDİMİMDİR - 2001 156 2.0 TS EXECUTIVE

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

coyote

Konuya son mesajımı 23 Aralık 2020'de yazmışım, bu sefer harbiden ciddi ihmal etmişim emektarın konusunu. Halbuki 19 Mart 2022'de 10. yıldönümümüzü kutladık, en azından onu yazsaymışım :)

Şaka bir yana, 156, en uzun kullandığım araç ünvanını ele geçirdi. Biz kendisinden çok memnunuz, o da bizden memnun olacak ki, hiç sesini çıkarmadan tıkır tıkır çalışmaya devam ediyor.

Kaputtaki göçük, marşpiyeldeki ezik aynen devam. Bu arada eşim bir de, misafirliğe gittiği bir arkadaşının kapalı garajından bir miktar boyayı hatıra olarak bizim sağ kapıya almış :)  Kapı içlerinin sökülen derileri artık bagajın demirbaşı oldu. Benim emektarı satın aldığım ilk sahibi, tek el direksiyoncuydu, ben zaten öyleyim, araba kullanmayı benim öğrettiğim eşim de doğal olarak öyle oldu. Hal böyle olunca, 130 bin kilometre sonunda, direksiyon derisinin her tarafı yeni gibiyken, saat 10 istikametinde nur topu gibi bir yırtığımız oldu.

156'yı aldığımız 2012 yılında benim de saçımda tek bir beyaz yokken şimdi sakallarım bile ağardı. 156'nın da benimle beraber yaşlanması sanırım bana tuhaf bir mutluluk veriyor ki, bu tip ufak tefek kozmetik yaşlanma emarelerini düzeltmeye elim varmıyor.

Bu kadar günah çıkarma yeter. Emektarın façasıyla pek ilgilenmiyoruz ama, geri kalan herşeyiyle fazlasıyla ilgilenmeye devam. Günlüğe notlarımızı düşelim.

Birkaç kış önce, eşimin "bu araba ne çok gıcırdıyor" serzenişleri üzerine komple ön takım almıştım.

Ama havaların ısınmasıyla beraber gıcırtı (ve eşimin serzenişleri) kesildiği için taktırmamıştım. Bir süre önce de, yine eşimin tabiriyle, kasislerde tak tak ses geldiği için, 4 adet amortisör aldım. Sonra aklıma geldikçe, amortisörler değişmişken körüklerini de değiştireyim, e körükleri değiştirmişken takozları da değiştireyim diye diye eve parça doldurmaya devam ettim.

En sonunda parçalar evde sıkıntı yaratınca, hepsini yüklenip sanayinin yolunu tuttum. (Bu arada, fotoğraftaki fren disklerini taktırmadım)

Eşimin demesine göre, ne gıcırtı kalmış ne de tak tak ses :) Valla bana da o kadar yeni parça takılsa ben de Brad Pitt gibi olurum  ;)

Geçenlerde eşimin, "arabadan acayip sesler geliyor" şeklindeki aşırı teknik bilgilendirmesi üzerine, epey bir aradan sonra 156'yı kullandım. Sağ arka rulman ömrünü tamamlamış, onu da aradan çıkardık. Bu arada emektarın hafif su eksilttiğini farkettim. Eksiği tamamlayıp, eşime su seviyesini nasıl kontrol edeceğini gösterdim. Olur da su eklemesi gerekirse, motor sıcakken kesinlikle müdahale edilmeyeceğini de söyledim tabi. 10 gün sonunda biraz ekleme yapmış, bir ara sanayi yolu gözükebilr bakalım.

Yağ bakımlarında artık klasik haline geldiği için, Liqui Moly Engine Flush ve ucuz yağ ile temizlik ve sonrasında Magnatec ve Restore rutinini yazmayacaktım ama, "ucuz yağ" diye aldığım Licoil'in eskiden Magnetec aldığım fiyata geldiğini görünce yazmadan edemedim. Nedir arkadaş bu ya.

Sadece 156'da değil, tüm bindiğim araçlarda kilometreden bağımsız olarak 3, bilemeden 4 yılda 4 lastiği değiştiririm. Bu yıl da niyetim oydu ama, lastik fiyatlarını görünce sadece ön lastikleri yeniledim. Arkalar şimdilik devam bakalım. Bu arada, hakkında fena yorumlar okumadığım nispeten ucuz bir marka olan Sava marka lastik aldım. Lastikler Alman üretimi geldi. Pek denemedim ama, yumuşak hamur gibi duruyor. Önceki Dunlop'lardan pek memnun kalmamıştım, fiyatına rağmen onlardan daha iyi çıkarlarsa şaşırmam.

Emektarı aldığımızda kızım henüz yaşını doldurmamıştı. Şimdiye kadar okula hep annesiyle beraber, emektarla gidip geldi. Hafta sonları, benim kullandığım Golf ile bir yere gideceğimiz zaman, "seninki yerine annemin arabasıyla gitsek olmaz mı" diyor. Olur da bir gün emektar ile yollarımız ayrılırsa, en az bizim kadar o da 156'yı özler sanırım.

Emektar cephesindeki son durum bu, beraber yaşlanmaya devam bakalım  :nazar: :clover:

devirsever

Ozan yeni bakim ve parcalar hayirli olsun. Evet ustune bastigin gibi yukselen maliyetler nedeni ile oto sanayiler bile bombos kaldi, artik olum kalim derecesinde ariza cikmadikca sanayi ziyareti yapilmiyor. Yillar once 2007de Savanin kisliklarini kullanmistim karda suzuki swift 4x4 ile daga ciktim, hatta birazda ustune rampa cikip karda piknik yapmistik, cok memnundum, umarim yazliklarida iyidir.

10 yiliniz hayirli olsun, devami hos olsun  :) :nazar:
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1999 156 3.0 V6 Turbo Q2(Güncel)
1998 156 3.0 V6

kuti147

Kendisini göremediğimiz ama Maşallahını eksik etmediğimiz bir 156  :yukari-ok:
Yapılan tüm iyileştirmeler yerinde, elinize ve cebinize sağlık  :alkis:
34 BS 3090 - Rosso Mk1 147
34 FH 3300 - Rosso Mk2 147
34 KY 5602 - Jarama Mk2 156 SS
34 NT 0522 - Jarama Mk2 156 SS
A4 2.0T Quattro Sline
——————————————-
34 ERH 07 -- Jarama Mk2 147

coyote

You are not allowed to view links. Register or Login
Ozan yeni bakim ve parcalar hayirli olsun. Evet ustune bastigin gibi yukselen maliyetler nedeni ile oto sanayiler bile bombos kaldi, artik olum kalim derecesinde ariza cikmadikca sanayi ziyareti yapilmiyor. Yillar once 2007de Savanin kisliklarini kullanmistim karda suzuki swift 4x4 ile daga ciktim, hatta birazda ustune rampa cikip karda piknik yapmistik, cok memnundum, umarim yazliklarida iyidir.

10 yiliniz hayirli olsun, devami hos olsun  :) :nazar:

Çok sağol Nuri. Herşeyin fiyatı o kadar arttı ki, sık sık almak zorunda olduğumuz şeyleri, her seferinde daha pahalıya aldığımızı farkedemez hale geldik. Ama motor yağı gibi, lastik gibi daha uzun periyotta yapılan alışverişlerde, hayat pahalılığı insanın suratına şamar gibi çarpıyor. Aslında 156'ya yaptığım masraf, canımı en az acıtan masraflardan biri. Kızımın okul taksitini öderken hissettiklerim gibi; Nasıl, o paranın karşılığında kızımın aldığı eğitimi görünce mutlu oluyorsam, emektarın da bir yerlerini iyileştirdiğimde aynı şeyleri hissediyorum. 21 yaşında, öyle nadir olmayan, mütevazi bir araba belki ama, 10 yıl gibi uzun bir süre beraber olunca, insan "bir avuç civata" ile bile duygusal bir bağ kurabiliyor  :clover:

coyote

Kendisini göremediğimiz ama Maşallahını eksik etmediğimiz bir 156  :yukari-ok:
Yapılan tüm iyileştirmeler yerinde, elinize ve cebinize sağlık  :alkis:

Çok teşekkürler Kutay Bey. İlk mesajımda kendime ve Alfisti'ye vermiş olduğum, dış görünüşünü kusursuz hale getirmeden emektarın fotoğrafını forumda paylaşmayacağım sözü, istemeden de olsa bizim emektarı forumun en gizemli 156'sı haline getirdi  8) :)

Yanlız bu sefer bir istisna yapıp bir fotoğraf paylaşacağım. Bu aslında emektarın fotoğrafı sayılmaz. Bunu, bir kadının kontağı çevirip kullanmak dışında, arabasının bir şeyleri ile ilgilendiği tarihi bir anın ölümsüzleştirilmesi olarak kabul edebilirsiniz  :o Eşim, arabasının suyunu kontrol ederken  :)

devirsever

ooo yengeye selam, bunda acemiligi ciskin bi Stelvio alirsin  :)

Kapidan ugradigim haric bir daha gorusemedik yazik bize, insallah kismet olurda tekrar gorusuruz.
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1998 156 3.0 V6

murat

Alfalar bizi usta eşleri de kalfa yaptı vallahi  :haydi:
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

coyote

ooo yengeye selam, bunda acemiligi ciskin bi Stelvio alirsin  :)

Kapidan ugradigim haric bir daha gorusemedik yazik bize, insallah kismet olurda tekrar gorusuruz.

Stelvio...  iyiymiş  :)

Ama bazen yolda bir Mito görünce, "Bu Mitolar da güzel araba" diye inceden bir sinyal vermiyor değil kendisi. Aslında, şöyle "yoncalısından" bir tane fena olmazdı hani  :clover: ;)

Valla haklısın Nuri, yine kendini Arap çöllerine vurmadıysan görüşelim harbiden  :arkadasim:

coyote

Alfalar bizi usta eşleri de kalfa yaptı vallahi  :haydi:

"Alfa Romeo Ruhu" denilen şeyin aslında, arabanın kaput mandalının yerini öğrenme zorunluluğu olduğunu kendisi de bu şekilde öğrenmiş oldu  :)

coyote

Herşey geçen hafta, eşimin artık bir klasik haline gelen, "Arabadan bir ses geliyor" cümlesi ile başladı :). Yine daha önceki önemsiz problemlerden biridir diye düşünerek arabayı çalıştırmamla, motorun sağ tarafından gelen şiddetli hırıltıyı duyup stop etmem bir oldu. Sesi, bozuk rulman sesine benzettiğim için aklıma direkt triger bilyası geldi. Emektarın dosyasındaki servis kayıtlarına bakıp, triger, balans ve v-kayışı setlerini 33.000 km önce, ama Eylül 2016'da (!) değiştirdiğimi farkedince, tamam dedim, kesin bu üçlüdeki rulmanlardan birisi ömrünü doldurdu, dağıldı dağılacak. Hemen bir çekici çağırıp soluğu Muttalip Usta'nın yanında aldım.

Serviste kayış muhafazalarını söküp kayışların standart gerginlikte olduğunu görünce, sesi duymak için arabayı çalıştırdık. Muttalip Usta sesi duyar duymaz, sesin rulmanlardan değil, yağ seviyesi azalan hidrolik direksiyon pompasından geldiğini teşhis etti. Zaten aracı lifte alınca, kaçağa sebep olan delinmiş hortumu da hemen gördük ve yenisiyle değiştirdik.

Hikaye burada bitti mi? Bitmedi tabii, emektar bitti demeden bitmez :)

Neyse devam edelim. Bu servis ziyaretimden 1 ay kadar önce, buji kablolarından birisinin değişimi için yine servisteydim. O zaman Muttalip Usta aracı kullandığında, debriyajın vaktinin yaklaştığını söylemişti. Zaten aracın ilk sahibinin verdiği eski servis kayıtlarında da debriyajın Şubat 2007'de, yaklaşık 90.000 km önce değiştiği gözüküyordu. Hal böyle olunca, yine gelsin parça fotoğrafları :)

İlk iş volanı taşlattık, ardından debriyaj baskı balatayı Valeo ve alt merkezi Sachs olarak değiştirdik. Şanzuman yağı olarak Mobil Mobilube 1 SHC 75W-90 tam sentetik yağ koyduk. Geçen yıldı sanırım, üst merkezi yine Sachs olarak değiştirdiğimiz için ona dokunmadık. Kayış, bilya işlerine girmeden önce, kısa süre önce yine emektarın konusunda bahsettiğim su eksiltme problemini de halledelim dedik ve ne olduysa ondan sonra oldu :)

- Hortumlar check, radyatör check, termostat check, genleşme kabı check, su pompası check... Kaçak gözükmüyor, silindir kapak contası ne zaman değişmişti?
- Hiç değişmedi
- Hayırlı olsun o zaman
- :S

Evet, soğutma sisteminde herhangi bir kaçak bulunamayıp, silindir kapağının bir köşesinde hafif su izleri görülünce, Muttalip Usta müjdeyi verdi, silinir kapak contası değişecek :arkadasim: Hemen kapağı söktük, tahmin ettiğimiz gibi conta en sol silindirde çürümüş olarak çıktı.

Şimdi kapak sökülür de, o kapak komple rektifiyeye göndermeden takılır mı? Takılmaz elbette, battı balık yan gider :serefe:

Bu noktadan itibaren, içimdeki detay canavarı yıllar sonra tekrar ortaya çıktı ve yakaladığım parçayı temizlemeye giriştim :haydi:

Evet egzost manifoldunu da yıkadım  :)

Hayır, Muttalip Usta'nın dükkanda halı yok, boğaz kelebeği ile özel olaral ilgilenebilmek için onu eve götürdüm :) Boğaz kelebeğini daha önce bir kez daha temizlemiştim ama o zaman rölanti motorunu sökmeye fırsat bulamamıştım. Bu sefer rölanti motorunu da dağıttım ve tam tahmin ettiğim gibi, muhtemelen daha önce hiç açılmamış olduğu için, içindeki sonsuz dişli ve normal dişlinin üzerindeki gresin tamamen kurumuş olduğunu gördüm. Dişlileri komple temizledim. Ardından, sentetik olduğu için, artık yıllarca kuruma ihtimali olmayan Super Lube 41150 Sentetik Gres ile tüm dişlileri yağladım. Kelebeğin kendisini de temizledikten sonra, klape yatakları ve klape yayını da Würth HHS2000 sıvı gres ile yağlayıp boğaz kelebeğini tekrar topladım. Sonuç, ertesi gün motora takılmış haldeki boğaz kelebeği :yukari-ok:

Silindir kapak contasını Payen marka, triger kayışını, triger gergi rulmanını, triger istikamet rulmanını Dayco marka, devirdaim pompasını Denckermann marka, balans kayışını, balans rulmanını yine Dayco  marka, v-kayışını Gates marka, v-kayışı gergi kütüğünü ve v-kayışı sabit rulmanını da hatırlamadığım bir marka ile değiştirdik. Hazır sökülmüşken, motorun üzerindeki balans tıpalarını, egzantrik ve balans dişlileri üzerindeki 4 adet keçeyi ve 2 adet oringi de değiştirdik. Yine ne olur ne olmaz diye sübap kapağı contasını da Corteco marka ile değiştirdik.

Artık gelenek haline gelen, önce motor içi temizliği, ardından restore ve magnatec rutininden sonra işlemi tamamladık.

Yanlız bu kadar iş yapıp, yapılanları komple alt yıkama ile taçlandırmamak olmazdı :nazar:

Sonuç olarak yapılanlar benim içime sindi. Yıllar sonra yine emektar üzerinde çalışmak da ayrıca çok zevk verdi. Eşim de 156'yı kullanınca servis öncesindeki durumla farkına inanamadı. Yavaş yavaş azalan hidrolik yağı sebebiyle zaman içinde sertleşen direksiyon, değişen hortum ve hidrolik sayesinde pamuk gibi oldu. Aynı şekilde, kavramadaki değişiklikler sayesinde yumuşacık bir debriyaj pedalı oldu. Bu arada 156 hazır bendeyken, fırsattan istifade çalışmayan cam düğmelerini de yeniledim.

Bu motivasyonla, emektarın kaportasındaki ufak tefek kozmetik kusurları da artık yaptırmaya karar verdim. Bu beklenmedik harcama, emektarı bize oldukça yüklü miktarda borçlandırdığı için hemen önümüzdeki 1-2 ayda değil ama, muhtemelen bahara girerken kaporta boya işine gireceğim. Debriyaj ve üst kapak revizyonu bizim ihtiyar delikanlıyı biraz daha atikleştirdi. Son birkaç ayda önce süspansiyon dahil komple yürüyen değişikliği, şimdi bu son yapılanlar derken, bizim emektar Benjamin Button misali gençleşmeye başladı.  İlk fırsatta kapı içi derilerini ve direksiyon kaplamasını yenileteceğim. Bahara kaporta boya düzeltmelerini de hallettik mi, bizim emektarı Milano fabrikasına geri götürüp teslim ederim artık :) :clover:

kuti147

Keyifle okudum ☺️ Kazasız belasız keyifle kullandığınız güzel günler dilerim  :serefe:
34 BS 3090 - Rosso Mk1 147
34 FH 3300 - Rosso Mk2 147
34 KY 5602 - Jarama Mk2 156 SS
34 NT 0522 - Jarama Mk2 156 SS
A4 2.0T Quattro Sline
——————————————-
34 ERH 07 -- Jarama Mk2 147

coyote

Keyifle okudum ☺️ Kazasız belasız keyifle kullandığınız güzel günler dilerim  :serefe:

İyi dilekleriniz için teşekkürler :serefe:

hakan

Epeyi emek,zaman ve nakit'e mâl olduysa da sizi kendinden soğutmamış.iyi günlerde sefasını sürün inşallah. :nazar:
haktas

coyote

Epeyi emek,zaman ve nakit'e mâl olduysa da sizi kendinden soğutmamış.iyi günlerde sefasını sürün inşallah. :nazar:

Çok teşekkürler. Nadiren fırsat bulup, emektar üzerinde çalıştığımda, işin sonunda elle tutulur bir sonuç ortaya çıkıyorsa, bırakın soğumayı, yaptığım işten büyük keyif alıyorum. Aslına bakarsanız, evde yaptığım irili ufaklı tamir işlerinde de durum çok farklı değil. (Elbette emektar üzerinde çalışmayı, çamaşır,bulaşık makinası tamir etmekle bir tutmuyorum :) )

Para konusu da benzer şekilde. Elbette bundan keyif almıyorum ama :), karşılığında güzel bir sonuç çıkıyorsa, imkanlar el verdiğince harcamadan kaçınmıyorum. Dediğim gibi, çünkü ortaya çıkan sonuçtan keyif alıyorum. Belki tuhaf gelecek ama, arada telefonumdan 156'nın alt yıkamacıda çektiğim fotoğraflarına bakıyorum. Bunun 156 ile de çok alakası yok aslına. Normalde yağlı, tozlu, pis olması gereken eski bir şeyi pırıl pırıl, yeni gibi görmek bana keyif veriyor. Bu bir araba değil de, ne bileyim tıkır tıkır çalışan çok eski bir saat de olabilirdi mesela.

berkealkan

Ne kadar şanslı ve sevilen bir otomobil, elinize emeğinize sağlık. Güvenli ve keyifli sürüşler dilerim  :clover:
2006 Alfa Romeo GT 2.0 JTS Distinctive Selespeed
2006 Alfa Romeo GT 2.0 JTS Distinctive
2004 Alfa Romeo GT 2.0 JTS Distinctive
2013 Alfa Romeo Mito 1.3 JTDM Distinctive
2003 Alfa Romeo 147 2.0 Distinctive (Güncel)

coyote

Ne kadar şanslı ve sevilen bir otomobil, elinize emeğinize sağlık. Güvenli ve keyifli sürüşler dilerim  :clover:

Çok teşekkür ederim. 147'nizin konusunu da keyifle takip ediyorum. Sizin de JAS10 ile uğraşırken ne kadar keyif aldığınız satırlarınıza yansıyor  :nazar: :clover:

devirsever

Eline saglik Ozan, zorlu ama cok basarili bir surec olmus.Ic doseme ve dis boyada bitince soyle guzel fotolar eklersin artik  :D
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1998 156 3.0 V6

coyote

Eline saglik Ozan, zorlu ama cok basarili bir surec olmus.Ic doseme ve dis boyada bitince soyle guzel fotolar eklersin artik  :D

Sağol Nuri. Ufak tefek kozmetik işleri bir halledeyim, "Yeter artık başka fotoğraf atma" diyeceksiniz  :)

Testarossa

Neler olmuş burda :D
Bence alttanda açtırın yağ pompasını değiştirin sorun çıkarcak yer kalmasın  . Cf2 tslerin korkulu rüyası yağ pompası biliyorsunuzdur bunu ama hatırlatmak istedim.

Bazı insanların eli yatkın oluyor sizin öyle görünüşe göre, kendim çalışan yeri bozabildiğim için hiç dokunmuyorum .
Sıvı gress işini hiç duymamıştım hatta elimde  bir adet potansiyometre var onu  kız arkadaşımın babasına verip kurtarmaya çalışcam ,elektrik mühendisi olduğu için umudum var. Bu merete iyi bakmak lazım sıfırı yok çıkma temizde çok zor bulunuyor ve pahalı.
this is all about passion

2009 159 JTSSW Rosso

coyote

Neler olmuş burda :D
Bence alttanda açtırın yağ pompasını değiştirin sorun çıkarcak yer kalmasın  . Cf2 tslerin korkulu rüyası yağ pompası biliyorsunuzdur bunu ama hatırlatmak istedim.

Bazı insanların eli yatkın oluyor sizin öyle görünüşe göre, kendim çalışan yeri bozabildiğim için hiç dokunmuyorum .
Sıvı gress işini hiç duymamıştım hatta elimde  bir adet potansiyometre var onu  kız arkadaşımın babasına verip kurtarmaya çalışcam ,elektrik mühendisi olduğu için umudum var. Bu merete iyi bakmak lazım sıfırı yok çıkma temizde çok zor bulunuyor ve pahalı.

Olur da meslektaşım halletmezse, ben de yardımcı olmaya çalışırım.

YasinC

Emeğinize sağlık, baya detaylı girişilmiş. Maddi olarak yoruyor ancak sonuca değiyorsa insan devam diyor :)

Alt koruma kapağı sac dan yenisi yapılmış sanırım?

coyote

Emeğinize sağlık, baya detaylı girişilmiş. Maddi olarak yoruyor ancak sonuca değiyorsa insan devam diyor :)

Alt koruma kapağı sac dan yenisi yapılmış sanırım?

Teşekkürler, evet emektarla uğraşırken hissetlerimi çok güzel özetlemişsiniz  :clover:

156'yı satın aldığım ilk yıllarda servis için Bostancı Sportivo'ya gidiyordum. 156 için paslanmaz malzemeden sac korumayı zamanında kendileri özel olarak ürettirmişler. Yıllar önce, ellerindeki son muhafazayı ben satın almıştım.

YasinC

Çizimini bulsam kestireceğim bende lazer de ancak hiç bir çizim sitesinde bulamadım :)

coyote

Eveet, 1 yıllık bir aradan sonra, emektarın konusuyla yine karşınızdayım. En son nisan ayında, kalorifer radyatörünü gözüme kestirmiştim, orada kalmışız.

Aslında orada You are not allowed to view links. Register or Login bana "Gazan mubarek olsun Ozan" derken, işin kılçıklığı konusunda ipucu vermiş :) You are not allowed to view links. Register or Login da sağolsun, yukarıdaki konuda paylaştığı resim, el yordamı ile vidaları sökerken çok yardımcı oldu.

Öncelikle, kalorifer radyatörü değişimi çok kolay bir iş değil, birçok yerde görmeden, el yordamıyla iş yapmayı gerektiriyor. Üzerinden epey zaman geçtiği için unuttuğum detaylar olabilir ama aklımda kalanları, belki birilerine faydası olur diye yazayım.

Öncelikle radyatörün motor kabini tarafındaki hortum uçlarını sökmelisiniz. Sanırım bu iş aracın altından daha rahat yapılıyor. Ancak aracı lifte alma imkanınız yoksa bunu yapmanın tek yolu, bağlantılara erişebilmek için boğaz kelebeğini komple sökmeniz. Aslında kelebeği söktükten sonra da çok geniş bir çalışma alanınız olmuyor ama biraz görerek biraz el yordamıyla bir şekilde sökebiliyorsunuz. Benim şansıma, hortumlar esnekliklerini kaybetmemişti. Eğer sizin hortumlar serleştiyse, hortumları kesmek zorunda kalabilirsiniz. Tabi bu durumda bir de yeni hortum temini çıkar ki, hortumlar düz değil kendinden kıvrımlı olduğu için bu çok kolay olmayabilir. Bir de unutmadan, radyatörün içerdeki bağlantılarını sökmeden önce bu hortumları sökün. Ben, belki radyatörü torpidodan sökmeyi başaramazsam, haybeye hortumları sökmüş olmayayım diye önce radyatörü gevşettim. Bu durumda, hortumları çekerken radyatör de yerinde oynadığı için daha çok uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.

Söküm yapacağınız yer burası, sökeceğiniz parçada fotoğrafın sağ üst köşesindeki bölüm. Ne yazık ki, yerlerde sürünmeden çalışılabilecek bir yer değil. Yukarıdaki konuda gothicwhisper sökümle alakalı çok kıymetli notlar paylaşmış, onları takip edebilirsiniz. Ben ek olarak ABS beynini komple çıkarırsanız, özellikle radyatörü takarken daha rahat edeceğinizi ekleyebilirim.

Kalitesini ispat etmiş bir marka olduğu için ben tercihimi Kale markasından yana kullandım. Almanız gereken ürün kodu Kale KLR-358560. Yanlız dikkat edin, kimi firmalar bu kodla sipariş verseniz dahi size yine Kale'nin, ancak Opel Astra'lar için olan modeli olan KLR-346680 kodlu radyatörü gönderebiliyorlar. Bu model, panel olarak birkaç mm fark dışında aynı ancak üzerinde boruları olmadığı için, kendi eski borularınızı söküp, uydur kaydır yeni radyatöre takmak zorunda kalıyorsunuz.

Radyatörü 6-7 ay önce değiştirdiğim için diğer detaylar biraz silik. Ancak işlemi kısaca kan, ter ve gözyaşı olarak özetleyebilirim  :)

Tabi ki, konumuzun olmazsa olmazı, önce/sonra fotoğraflarını eklemeden olmaz.

Bir de küçük not; Boruların plastik montaj parçasına denk gelen kısımlarına kauçuk bant sararsanız, ileride oluşabilecek sinir bozucu titreşim seslerini, daha işin başında engelleyebilirsiniz.

Aslında yapılan başka işler de var ama, onları da kısa süre içinde paylaşırım. Sağlıcakla kalın :clover: