Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Selespeed Nasıl Kullanılır?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ali Jea

Öyle güzel bir yazı olmuş ki, arkadaşlarından dediği gibi SS alası geliyor insanın. Elinize emeğinize sağlık.

Lenovo A6020a46 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Tolga033

Bunu da az önce buldum.Gerekli detaylar ve açıklamalar konuda mevcut ama burada dursun bu linkte .  :)
You are not allowed to view links. Register or Login

octinum

Bunu da az önce buldum.Gerekli detaylar ve açıklamalar konuda mevcut ama burada dursun bu linkte .  :)

Vikipedi sayfasının geçmişine bkz. :)

Teşekkürler ama, arayıp bulmuşsunuz.

Tolga033

Vikipedi sayfasının geçmişine bkz. :)

Teşekkürler ama, arayıp bulmuşsunuz.
Vallahi okurken aklıma gelmedi değil,bunları yazsa yazsa Alfa'nın meraklısı yazmıştır diye. :)

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

alprkrtls

Uzun süredir SS kullanıyorum. Bu kadar güzel anlatılır. Eline diline sağlık. Günün birinde benim Rosso SS'i satarsam, haber vereceğim. ;)

octinum

Hort!  >:D

Bella uzun süredir yatıyor, sorunla ilgili epeyce aşama kaydettim, bu arada motor ECU okuma yazma, CAN hattını dinleyerek motor ECU ile Selespeed ne konuşuyor kulak kabartma gibi yerlere gitti iş. :D Kafa yorarken fikirler uçuşur malum, yan ürün olarak aklıma gelen bir-iki ekleme yapayım. Kişisel Blog'umda güncelledim, yazıyı güncellemek yerine şimdilik ek bilgi olarak buraya bırakıyorum.

Rehberde "Selespeed aktarmayı korumak istediği için yavaş değiştirir" demiştim. Bunun detayı şu görünüyor, Selespeed geçilecek vitesteki devir ile o anki hız uyumlu olmadığı sürece debriyajı bırakmıyor.

Bu bilgiyle şu davranışı okuyun: Vites düşme işlemleri hemen hemen her zaman vites yükseltmekten daha çabuk gerçekleşiyor. Sebebi vites düşerken aragazı vererek devri çabucak yükseltebilmesi. Vites yükseltirken ise motor devrinin kendiliğinden kabul edilebilir yerlere gelmesini beklemek zorunda kalıyor. Zaman alan şey de bu. Yoksa upshift'in de downshift kadar hızlı olması gerek.

Bunu hızlandırmak için ne yapılabilir? Motor konusunda tecrübeli arkadaşların yorumları benim kısa araştırmayla, deneyim olmadan bulduğum bilgiden daha değerli ama motorun daha çabuk devir yükseltip düşürmesini sağlamak Selespeed geçiş hızlarını artıracaktır. Araştırdığımda gördüğüm kadarıyla dönen kütleyi azaltmak bir yöntem. Hafif volan etkisi epeyce büyük olur gibi görünüyor. Daha az bir etki için hafif (ve çapı %10 kadar azaltılmış) krank kasnağı da yardımcı olabilir.

Öngöremediğim yan etkilerden büyük olanı motorun zarar görme ihtimali. Hem volan, hem de krank kasnağında "harmonik balanslayıcı"lar olmalı. Silindir hareketinden ötürü krank her zaman dengesiz çalışıyor aslında. Bu dengesizlik tek başına çok önemli değil ama belirli devirlerde (yani belirli frekanslarda) bu dengesizliğin harmoniklerinin üst üste binip *aşırı* dengesiz hale getirme ihtimali var. Bu da kranka yük, bölgesel olarak yağlanmanın sekteye uğraması gibi biriktikçe motor ömrünü azaltacak sorunlardan motoru kucağa almaya kadar bir yelpazede tehlike demek.

Ne kadar ciddi tehlike? Onu bilmiyorum işte. Yani atıyorum şu sorular sorulabilir:
- Mesela Twin Spark ömrü doğru bakımla 300 bin km iken, bu işlemler yapılınca 278 bine mi düşüyor?
- Veya 300 binken bunu yapınca 100 binde motor mu istiyor?
- Şehir dışında sabit hızda giderken o tehlikeli frekansa denkgelip 3 saat devam edince motor kucağa mı geliyor?
- Volandan 5-6 kilo kırpan gördüm, mesela 2-3 kilo kırparak az tehlike-az etki alabilir miyiz? (2.0 TS standart volan 9kg civarındaymış)
- Krank kasnağında 500 gram kadar azaltanlar gördüm (alüminyumdan yapılmış sönümleyicisiz kasnaklar), bunun motora varsa zararı/riski ne kadar büyük olur acaba? Standart kasnak 1300 gram civarıymış anladığım kadarıyla.

Kısacası, motora zarar vermeden boşta devir değişimini hızlandırırsanız muhtemelen Selespeed vites değişim hızları da artacaktır. Solenoidler en kötü ihtimalle 20 milisaniyede açıp kapatabiliyor desek (açma kapama süresi farklı) sistemin kendisi debriyajın ayrılmasından kapanmaya başlamasına 40, haydi 5-1 gibi çok alakasız bir iş yapıyor olalım 60 ila 80 milisaniyeden kısa sürelere düşebiliyor olmalı. Debriyaja basma 20ms, bırakma haydi yavaş bıraktı 40ms olsun, motor yeteri kadar hızlı tepki verebilirse 100 milisaniye mümkün. İçeride yazılımda durum ne, veya görmediğimiz başka faktörlerden başka limitler var mı, onu bilemiyoruz tabii.

Kasnak değil de volanın hafifletilmesinde ikinci olası sorun kalkışlarda. Biz debriyajı bıraktığımızda aslında ilk anda volanda birikmiş enerjiyi kullanıyoruz, böylece stop etmeden kaldırmak kolay oluyor. Hafif volan manuel şanzımanda çok hassas ayak ayarı demek. Selespeed bunu tam olarak kompanse eder mi yoksa bir yerden sonra ben kaldıramıyorum abi mi der ona da bir şey söylemek zor. Ama bence yarış pilotu olmayan bir sürücünün kaldırabildiği arabayı SS de kaldırır.

DcD-Semih

Abi iyice binek aile aracından projeye döndü bu iş :) Anlattıklarından sadece benimde aklıma hafifleyen volanın debriyajda öpme noktasında sıkıntı çıkarması geldi. Ss kaldırır o arabayı bir şekilde ama her kalkışta sert davranıp akslara burçlara yük bindirir mi acaba.

M2007J20CG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2001 Alfa Romeo 145 1.6 T.spark - Giallo Zoe
2002 Alfa Romeo 156 2.0 Selespeed - Rosso
2002 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Bianco Polare
2002 Alfa Romeo 156 2.0 Selespeed - Grigio Chiaro
2000 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Rosso
2004 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Grigio Metallico
2012 Alfa Romeo Giulietta 1.4TB - Bianco Pastello

octinum

Abi iyice binek aile aracından projeye döndü bu iş :) Anlattıklarından sadece benimde aklıma hafifleyen volanın debriyajda öpme noktasında sıkıntı çıkarması geldi. Ss kaldırır o arabayı bir şekilde ama her kalkışta sert davranıp akslara burçlara yük bindirir mi acaba.

Ya sorma, öyle acayip bir arıza var ki şimdi. Selespeed ECU'yu eve alıp masanın üstünde pinlere girerek çalıştırabiliyor, FiatMES ile bağlanabiliyorum. Arabaya takınca çalışmıyor meret. Tek tek kablolara bakıyorum mecbur.

Yük bindirmekten ziyade, stop ettirmesinden korkuyorum aslında. Volanın ağırlığının olayı belli miktar rotasyonel enerji depolaması. Öpme noktasına geldiği anda motorun devrini birdenbire düşürmek yerine volandaki enerjiyle şanzımanı döndürmeye çalışıyor. Kiss point'te anlık olarak bekleyip arabanın harekete başlamasına yardım ediyor yani. Selespeed onu ne kadar iyi yönetir, adamlar SS'in algoritmasını tasarlarken acaba bunu hesaba katarak mı yapmışlardır, denemeden görülecek şey değil gibi. Ayrıca o işin rampa yukarı kalkışı da var. Hatta bence esas rampa yukarı kalkış etkilenir.

Bu arada krank kasnağını hafifiyle değiştirenler olmuş Selespeed'de, şanzımanla ilgili bir sorun hissetmemişler. Taktıkları krank kasnağı neredeyse yarı yarıya ağırlıkta. Çapı da %15 kadar küçük galiba. Rotasyonel kinetik enerjisi orijinalin %40'ına falan düşüyor çapın %10, kütlenin %50 azaldığını varsayarsak. Bu arada kinetik enerji çapın karesiyle, kütlenin de kendisiyle doğru orantılı. Azaltmaya, ama çok da azaltmamaya çalıştığımız şey o. :D

Motora zarar konusunu değerlendirebilirsem ben muhtemelen arabayı yürütünce krank kasnağını bir değiştireceğim. Bakalım iş nereye varacak.

DcD-Semih

Peki abi aklıma takılan bir diğer soru, krank kasnağının çapını küçültünce kayış işi nasıl olacak, denenmiş başka bir kayış var mı yoksa gergi kompanse ediyor mu aradaki farkı ?

@octinum

octinum

Peki abi aklıma takılan bir diğer soru, krank kasnağının çapını küçültünce kayış işi nasıl olacak, denenmiş başka bir kayış var mı yoksa gergi kompanse ediyor mu aradaki farkı ?

@octinum

Gördüğüm kadarıyla %15 küçük olanda kısa kayış var, beraber satıyorlar ama piyasada bulunan bir boyuttu sanki. Daha az ufaltan anladığım kadarıyla gergiyle kompanse etmiş. Zaten kullandıkça uzuyor gergi de ona göre gevşiyor. Her halükarda kayış bi' şekilde ayarlanabilir. Esas motora zarar/risk olayı önemli.

Ufak kasnakta şarj da soru işareti ama eleman kış vakti rezistans kalorifer silecek far açık gezdim bişey olmadı diyordu. Bence de o yine ayarlanabilir işler.

M2101K6G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

DcD-Semih

Ozaman geriye sadece rezonanslar ve zarar ihtimalleri kalıyor abi, denersen bu işi takipçisi olurum :)

octinum

Ozaman geriye sadece rezonanslar ve zarar ihtimalleri kalıyor abi, denersen bu işi takipçisi olurum :)

Cık. Geriye sadece rezonans ve zarar ihtimalleri, bir de yürüten Sele kalıyor. Bende hiçbirine çözüm yok bunların. :)

M2101K6G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi