Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

BİZİM EMEKTARI TAKDİMİMDİR - 2001 156 2.0 TS EXECUTIVE

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

devirsever

1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1999 156 3.0 V6 Turbo Q2(Güncel)
1998 156 3.0 V6

Testarossa

Ustaların yapmak istemediği, çok zor dedikleri bir işi kendiniz yapmanıza şapka çıkartılır  :alfisti: :alkis:
this is all about passion

2009 159 JTSSW Rosso

coyote

İş başa düşünce yapılıyor bir şekilde.

Geçtiğimiz aylarda bir rölanti motoru mevzusu geçmişti diye hatırlıyorum. Eğer meslektaşım halletmediyse, bir ara bırakırsan ona da bakabilirim.

Testarossa

You are not allowed to view links. Register or Login
İş başa düşünce yapılıyor bir şekilde.

Geçtiğimiz aylarda bir rölanti motoru mevzusu geçmişti diye hatırlıyorum. Eğer meslektaşım halletmediyse, bir ara bırakırsan ona da bakabilirim.
Bendeki bakım istiyordu, yazın yurtdışından açılmamış temiz bulunca aldım değiştirdim. Diğeri duruyordu fakat araba satıldı, çıkan rolanti valfini bagaja koydum arabayla gitti.
Yardım teklifiniz için teşekkürler Ozan bey  :) şuan elimde ilk arabamdan çıkan bir tane bozuk var.  Onu incelerim derseniz getireyim size.

2009 159 JTSSW Rosso

coyote

Bendeki bakım istiyordu, yazın yurtdışından açılmamış temiz bulunca aldım değiştirdim. Diğeri duruyordu fakat araba satıldı, çıkan rolanti valfini bagaja koydum arabayla gitti.
Yardım teklifiniz için teşekkürler Ozan bey  :) şuan elimde ilk arabamdan çıkan bir tane bozuk var.  Onu incelerim derseniz getireyim size.

Hayırlı olsun, sırada yine bir Alfa Romeo mu var?

coyote

Nerede kalmıştık? 2 gün önce 138.470 km'de muayeneden geçtik. O konuda birkaç faydalı bilgi paylaşacağım, ama önce, yapılan işler yarım kalımıştı, oradan devam edeyim.

Biraz uğraştırsa da, kalorifer radyatörünü değiştirdiğimi yazmıştım. İşin tuhaf yanı, bu işlemden sonra emektar, öncekinden bir tık daha fazla su eksiltmeye başladı :S. Radyatörün giriş ve çıkış hortumları çok sıkıntılı bir noktada olduğu için, ilk akılıma gelen, "bu hortumların kelepçelerini tam sıkamadım mı acaba?" sorusu oldu. "Hay ben böyle işin..." şeklindeki sevgi sözcükleri eşliğinde yaptığım kontrolde, burada bir kaçak göremedim. Araç çalışırken gözle görülür hiçbir kaçak olmadığı için, daha önce soğutma radyatöründeki kaçağı bulmama faydası olan, genleşme kabına basınçlı hava verme yöntemini uygulamaya karar verdim. Kaba hafiften basınç vermeye başlayınca, akabinde genleşme kabının yan tarafında hava kabarcıkları belirmesi bir oldu. Büyük bir rahatlama eşliğinde genleşme kabını sökünce, kabın çamurluk tarafında kalan kısmının harbiden sağlam genleştiğini(!) gördüm. Hal böyle olunca, artık tahmin edebileceğiniz gibi, gelsin önce/sonra parça fotoğrafları  :)

Muhtemelen biliyorsunuzdur ama ben tekrar hatırlatayım; Soğutma sistemindeki bir kaçağı giderip, sistemdeki basıncı olması gerektiği değerlere çıkardığınızda, kaçırma sırası bir sonraki zayıf halkaya geliyor. Bizim 156'da son 1 yıl içinde termostat, su pompası, soğutma radyatörü, radyatör hortumları, üst kapak contası ve son olarak kalorifer radyatörü değiştiğinde durum, çoğu değişiklikten sonra böyle oldu. En son 22 yaşındaki genleşme kabını da değiştirerek, soğutma sisteminde değişmeyen parça bırakmamış oldum. Zaten son değişikliğin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen herhangi bir su eksiltme olmaması da, artık sistemde zayıf halka kalmadığını gösteriyor  :nazar:

Motor kaputu altındaki bu çalışmalar sırasında, yine 22 yaşında olan orjinal kaput amortisörlerinin de artık ömürlerinin sonuna geldiğini farkettim ve kaput kafama inmeden önce, onları da MGA marka yenileri ile değiştirdim. Orjinal bagaj amortisörleri de kaput amortisörleri kadar olmasa da yumuşamaya başlamıştı. Onları da değiştirdim. Bagaj bazen ilk denemede kapanmayabiliyordu, amortisörleri değiştirdikten sonra bu problem de ortadan kalktı.

Cam fıskiyeleri suyu dengesiz püskürtüyordu, piyasadaki yan sanayi fıskiyelerin nozul açısı sabit ve tek bir açıyla püskürtüyorlar. Biraz aramayla, gayet kaliteli ve açısı değiştirilebilen, orjinalinden pek ayırt edilemeyen fıskiyeler bulup onları da yeniledim.

Şimdi tekrar muayene konusuna geri dönebiliriz. İşlerin yoğunluğundan, muayene randevusu aklımdan çıkmış. 2 gün kala randevu için TüvTürk'ün sitesine girince, Anadolu yakasında sadece Şile'de ve sadece 2 zaman aralığında randevu kaldığını gördüm. Hemen son randevulardan birini istemeye istemeye de olsa alıp hazırlıklara başladım. Bu istemeye istemeye kısmını birazdan açacağım.

Bizim araçta yaklaşık 10 yıldır Prins VSI 2 LPG sistemini sorunsuz kullanıyoruz. Ancak LPG tankının üzerindeki üretim tarihinin üzerinden 10 yıl geçtiği için, tankın yenilenmesi gerekiyormuş. Burada da bir bilgi vereyim; Önceden tankların kullanım süresi 15 yıldı. Ancak tank imalatçıları, TüvTürk'e başvurarak, tanklarının kullanım ömürlerinin 10 yıla düşürülmesini istemişler (Niye acaba  >:( ) Ancak aklınızda olsun, bu durumun bir istisnası varmış. Kimi tank imalatçıları, önceden ürettikleri tankların kullanım ömrünün 15 yıl olduğunu, tank üzerine imalat yılından 15 yıl sonrasını son kullanma tarihi olarak yazarak beyan etmişler. TüvTürk bu durumda tank ömrünü 10 yıl değil 15 yıl olarak kabul ediyormuş, ancak tankın üzerinde SKT yoksa, benim durumumda olduğu gibi ne içinde ne de dışında en ufak bir pas emaresi olmayan tankınızı, sırf tank imalatçılarının para hırsı nedeniyle 5 yıl erken değiştirmek zorunda kalıyorsunuz.

Tank değiştirilirken, tankın üzerindeki şamandıranın eski tip güvenlik valfine sahip olduğunu, yeni tiplerde daha farklı bir valf olduğunu söylediler. Konu güvenlik olunca, küçük bir pazarlıkla onu da değiştirdim. Merak edenler için yazayım, 42 litrelik simit tank değişim tüm değişim belgelerinin hazırlanması dahil 3000 TL. Şamandıra da 1750 TL'ydi, pazarlıkla, LPG sistemi ayar kontrolünü de işe dahil edip tüm işlemler için 4500 TL ödedim.

Şimdi gelelim Şile konusuna, farklı zamanlarda, Şiledeki muayene istasyonunda, diğer istasyonlarda yazılmayan problemlerden, araçların muayeneden geçemediğini duymuştum. Bu nedenle, başka alternatif kalmadığı ve cezalı duruma düşmemek için, istemeye istemeye Şile'den randevu aldım. Aracımın çıkmasını beklerken, çok daha yeni araçların, eften püften sebeplerle muayene tekrarına kaldığını ve araç sahiplerinin duruma itiraz etmeye çalıştıklarını görünce, tamam dedim, bizim emektar kesin bir sebepten kalır.. 15 dakika geçmek bilmedi ama, emektar muayeneden geçti  :alkis:

Yalnız, daha önce detaylı fotoğraflarını buradan paylaştığım üzere, aracın altında damla yağ izi olmamasına rağmen, önceki motor ve şanzumanda yağ kaçakları var hafif kusurunu olduğu gibi tekrar yazmışlar. İtiraz edecektim ama, insanların tuhaf sebeplerle kaldığını hesaba katıp, duruma şükretmenin daha uygun olacağına karar verip, dilmi ısırıp yoluma devam ettim.

Sonuç olarak, 2 yıl daha muayene işimiz kalmadı. Son olarak bir duyuru da yapayım; Eşimle konuşup, hazır muayeneden de geçirmişken, 12 yılın ardından artık emektar ile vedalaşma ihtimalini ciddi ciddi düşünmeye başladık. Mito ilanlarını takip etmeye başladım. Eşim araçsız kalmasın diye, muhtemelen önce Mito'yu satın alıp ardından 156'ya yeni bir yuva aramaya başlayacağız. Eğer bildiğiniz satılık temiz bir Mito varsa, haber verirseniz mutlu oluruz. Ayrıca, yakın tarihte ilan vermek gibi bir niyetimiz yok ama forumdaş Alfistalarla, emektara yeni bir yuva konusunda önceden görüşebiliriz.

Bir sonraki güncellemede görüşmek üzere  :clover:

devirsever

Eline saglik Ozan, heyecanli bir kitap okuyormuscasina okudum yazdiklarini  :D
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1998 156 3.0 V6

coyote

"Zaman çok çabuk geçiyor, 156'mızı aldığımız Mart 2012'den bu yana altı buçuk yıl geçmiş."

Evet zaman gerçekten çok çabuk geçiyor. Bizim emektarın, yukarıdaki cümle ile başlayan konusunu açmamın üzerinden beş buçuk yıl geçmiş, emektarı satın almamızın üzerinden ise 12 yıl. O günkü heyecanım dün gibi aklımda ama, şimdi 13 yaşında olan kızımızın, o tarihteki bebeklik halini düşününce, emektarla geçirdiğimiz sürenin uzunluğunu daha iyi kavrayabiliyorum.

Son bir iki yıldır, ara ara emektarı satmak gündeme gelse de, son hamleyi yapmamıştık. Ancak birkaç ay önce yaşadığımız bir olay, artık emektarla olan birlikteliğimizin sona ermesi gerektiğini bize gösterdi.

Eşim, benim de evde olduğum bir pazar günü, birkaç km ötedeki markete gitmek için emektarı çalıştırıp bahçede birkaç metre ilerliyor ki, kendi tabiriyle "puf" diye birden stop ediveriyor. Beni arayıp aşağı çağırdığında ilk tepkim (eşimin önceki arızalardaki ve bu arızadaki betimleme şekillerine hep hayran olmuşumdur :) ) "Demek Eti Puf diye stop etti ha" şeklinde oluyor ama, arabanın altına eğilip karter muhafazanın üstünde baş parmak tırnağı büyüklüğündeki metal parçasını görünce, içimden işte şimdi s..tık diyorum.

Hiç kontak basmadan, ertesi gün çekiciyle aracı servise götürüyorum ve orada görüyoruz ki, nasıl olduysa, gergi bilyasını taşıyan parça kırılmış ve triger kayışı birkaç diş atlayınca olanlar olmuş. Neyse ki, üst kapak açıldığında, sadece bir silindirde pistonun sübap tepelerine vurduğunu ve onda da sübapların fazla eğilmediğini görüyor ve rahatlıyorum. Bundan sonrası malum, sadece kayış hasarlı ama, ne olur ne olmaz diye komple triger seti değişimi, tüm silindirlerin sübap, gayd ve sübap lastiklerinin değişimi, üst kapak contası değişimi, istiklal marşı ve kapanış.

Buraya kadar bir sıkıntı yok, sonuçta 23 yaşında bir arabada böyle şeyler olabilir. Emektarı satmaya karar vermemin sebebi başka. Bizim 156 140 bin km'ye yaklaştı ve henüz segman atılmış değil, haliyle rahatsız edici düzeyde olmasa da ufaktan yağ eksiltiyor. Muttalip Usta, madem kısa süre önce açtığımız kapağı tekrar açtık, bari bir de segman atalım, kafan rahat olsun dediğinde, eskiden olsa düşünmeden hadi yapalım derdim. Ama bu sefer ağzımdan istemsizce, artık onu da yeni sahibi yapsın kelimeleri dökülüveriyor. O an değil ama, akşam eve varıp da kontağı kapattığım an, bunun aslında ne anlama geldiğini anlıyorum.

O güne kadar, emektara harcadığım para ve emek hiç umrumda olmamıştı. Hatta yapılan her işlemde, emektar yenileştiği için bundan keyif bile aldım. Ancak şu son olayın benim için tek anlamı, hesapta olmayan 20 bin liralık bir masraftı ve bunun üzerine daha fazlasını harcamak istememiştim.

Uzun lafın kısası, o andan itibaren emektarı kullanmaya devam etmenin, olası bir arızanın 12 yıldır olduğu gibi, gerektiği şekilde değil, en hesaplı şekilde halledileceği anlamına geldiğini farkedince, artık 156'yı yeni sahibine teslim etme vaktinin geldiğine karar verdik.

156'nın yerine gelen i20N'den diğer bir konuda biraz bahsettim. Umarım yıllar sonra o da selefi gibi "emektar" sıfatıyla anılmaya hak kazanacak.

Bizim emektarı, "ucuz araba" isteyen birisi değil de, "bakımlı bir Alfa Romeo 156" isteyen birisi alsın istiyorum. Buna uygun bir fiyat belirleyip, buna uygun bir satış yöntemi izleyeceğim. Gerçekten temiz bir Alfa Romeo almak isteyen bilinçli meraklılarının sadece ilan sitelerine değil, markanın müdavimlerinin olduğu marka forumlarına da bakacağını düşünüyorum. Bu nedenle sahibinden sitesine belki bir ilan veririm ama, bana öyle geliyor ki (ya da öyle olmasını ümit ediyorum) bizim emektarı, buradaki 2. el bölümünden bulan bir meraklısı satın alacak.

156'mızın eksiklikleri aklıma geldikçe bir kenara not ediyorum. İlanda, yeni sahibini bekleyen bir incik boncuk yapılacaklar listesi olacak. Fırsat bulup yıllar sonra emektarı son kez cilalamak niyetindeyim. Konusundaki ilk ve son fotoğrafları yakışıklı olsun :)

devirsever

Vay be bi devri kapatiyorsun, hayirlisi olsun Ozan  :'(
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1998 156 3.0 V6

radar54

Hayırlısı be Ozan abi umarım kıymetini bilen bir arkadaş talip olsun.  :clover:
2004_156 1.6 TS Progression 2015-2018

2008_147 1.6 TS Collezione 2018-2019

2004_156 2.0 TS Distincive Selespeed 2019-2023

2006_159 1.9 JTD Distincive Manuel 2023-2025

coyote

Vay be bi devri kapatiyorsun, hayirlisi olsun Ozan  :'(

Sorma Nuri, bir eşya bile olsa, bu kadar uzun süre kullanınca tuhaf bir bağ kuruyor insan. Emektarı görünce bir arabadan çok 12 yıldaki yaşanmışlıkları görmüş gibi oluyoruz bazen. Satılınca onu hep hoş anılarla hatırlayacağız  :clover:

coyote

Hayırlısı be Ozan abi umarım kıymetini bilen bir arkadaş talip olsun.  :clover:

Sağol Hakan, ben de öyle olmasını ümit ediyorum.

Blackline147

Hayırlısı olsun, umarım değerini bilecek birisi satın alır. Bazen bu kurulan bağı düşünüyorum ve farklı araçlarla kurulamazmış gibi geliyor. Ardından o ifade aklıma geliyor: la meccanica delle emozioni :)
2008 | Alfa Romeo 147 1.6 TS - Blackline

coyote

Hayırlısı olsun, umarım değerini bilecek birisi satın alır. Bazen bu kurulan bağı düşünüyorum ve farklı araçlarla kurulamazmış gibi geliyor. Ardından o ifade aklıma geliyor: la meccanica delle emozioni :)

mk1 156 özelinde konuşacak olursam, içi olsun, dışı olsun, alışılmışın dışındaki tasarım dilinin, bu bağ da illaki etkisi vardır. Buna bir de bizim ailecek, kullandığımız otomobillere ulaşım aracından bir tık fazla anlam yüklememiz, bu bağı biraz daha kuvvetlendiriyor. Kızım şimdiden, Alfayı satmasak olmaz mılara başladı. 10 yıl kullandığımız bir önceki arabamızı satarken de eşimin epey üzüldüğünü hatırlıyorum. Neyse, "Emektarın" (156)  "Kekliği" (Justy) unutturduğu gibi "Maviş" de (i20N) zaman içinde emektarı unutturacak.

Kaan

mk1 156 özelinde konuşacak olursam, içi olsun, dışı olsun, alışılmışın dışındaki tasarım dilinin, bu bağ da illaki etkisi vardır. Buna bir de bizim ailecek, kullandığımız otomobillere ulaşım aracından bir tık fazla anlam yüklememiz, bu bağı biraz daha kuvvetlendiriyor. Kızım şimdiden, Alfayı satmasak olmaz mılara başladı. 10 yıl kullandığımız bir önceki arabamızı satarken de eşimin epey üzüldüğünü hatırlıyorum. Neyse, "Emektarın" (156)  "Kekliği" (Justy) unutturduğu gibi "Maviş" de (i20N) zaman içinde emektarı unutturacak.

Ozan abi inşallah kıymet bilecek ve arzu ettiğin gibi forum içinden birisine kısmet olur. Ben de GT'mi sattığımda eşim çok üzülmüştü. Senin emektar kadar uzun kullanamamıştım ama bizler bu araçları sadece A noktasından B noktasına götüren eşyalar değilde daha farklı tutku gördüğümüz için ayrılmak zor olabiliyor. Şuan ki 156 m ile de tıpkı senin gibi benzer sebeplerden bir gün ayrılmam gerekecek biliyorum ama düşünmesi bile üzüyor onu işten geldiğimde otoparkta göremeyecek olmak.
1 hayal
5 duyu
6.his

coyote

Ozan abi inşallah kıymet bilecek ve arzu ettiğin gibi forum içinden birisine kısmet olur. Ben de GT'mi sattığımda eşim çok üzülmüştü. Senin emektar kadar uzun kullanamamıştım ama bizler bu araçları sadece A noktasından B noktasına götüren eşyalar değilde daha farklı tutku gördüğümüz için ayrılmak zor olabiliyor. Şuan ki 156 m ile de tıpkı senin gibi benzer sebeplerden bir gün ayrılmam gerekecek biliyorum ama düşünmesi bile üzüyor onu işten geldiğimde otoparkta göremeyecek olmak.

Güzel dileklerin için sağol Kaan. 90'larda kullandığım Sprint ve yine aynı dönemde kullandığım GSX-R750 yıllar sonra sahibinden sitesinde karşıma çıkmıştı. Her ikisi de o kadar perişan haldeydi ki, plakaları değişmiş olsa tanımam mümkün olmazdı. İçinde yaşadığımız ekonomide, alıcı seçmek gibi bir lüksüm malesef yok. Emektarın, ilk sahibinde ve bizde yaver giden şansının, üçüncü sahibinde de devam etmesini ümit ediyorum.

Kaan

Güzel dileklerin için sağol Kaan. 90'larda kullandığım Sprint ve yine aynı dönemde kullandığım GSX-R750 yıllar sonra sahibinden sitesinde karşıma çıkmıştı. Her ikisi de o kadar perişan haldeydi ki, plakaları değişmiş olsa tanımam mümkün olmazdı. İçinde yaşadığımız ekonomide, alıcı seçmek gibi bir lüksüm malesef yok. Emektarın, ilk sahibinde ve bizde yaver giden şansının, üçüncü sahibinde de devam etmesini ümit ediyorum.

Abi kesinlikle çok haklısın. Ne yazık ki bu ekonomide hakkını veren alacak. Bizim düşüncelerimiz sadece temenniden ibaret. Ben de GT'mi Carium'da görüyorum. O da içler acısı durumda. Dükkanın abonesi diyebilirim. Ama enteresandır ki benim gösterdiğim özenin 1/10 u gösterilmezken araba selespeed ile alakalı hiç sorun yaşamazken hep motorla ilgili sorunları var. Sattığımda 90 küsür bin kmdeydi.
1 hayal
5 duyu
6.his

coyote

Abi kesinlikle çok haklısın. Ne yazık ki bu ekonomide hakkını veren alacak. Bizim düşüncelerimiz sadece temenniden ibaret. Ben de GT'mi Carium'da görüyorum. O da içler acısı durumda. Dükkanın abonesi diyebilirim. Ama enteresandır ki benim gösterdiğim özenin 1/10 u gösterilmezken araba selespeed ile alakalı hiç sorun yaşamazken hep motorla ilgili sorunları var. Sattığımda 90 küsür bin kmdeydi.

Demek ki GT'de şanzıman "sakınılan göze çöp batar", motor ise "bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur" prensibine göre çalışıyor :)

coyote

Nerede kalmıştık ?  :)

Şubat 2024'de emektar ile ilgili son mesajımda, veda vaktinin geldiğini yazmıştım ama, durum öyle olmadı. Şimdiye kadar epey araç değiştirdim, ama ne hikmetse ilan verip sattığım sadece iki aracım oldu. Yıllar önce kaza yapıp hurdaya ayrılan R5 GT Turbo ve yine yıllar önce ilan vasıtasıyla sattığım GSX-R750 ve Skoda Favorit dışındaki tüm araçlarımı ben satmadım, benden satın aldılar. Hal böyle olunca, araç satma konusunda çok acemi olduğumu söylemek yanlış olmaz. Hele ki, son yıllarda aracını satışa çıkaran insanların uğraşmak zorunda kaldıkları olayları, insanları duydukça, 156'yı satışa çıkarmak istemedim, ya da istemedim demeyelim de, elim varmadı diyelim.

Son 2 yıldır 156, evin 3. aracı haline geldiği için, bu süre boyunca otoparkta yatmaktan başka birşey yapmadı. Ama bu durum elbette muayenesinin sona ermesine engel değil. Noter olan komşumuzun hatırlatmasıyla, 156'yı trafikten çekmek de aklıma gelmedi değil ama, arada 156'yı tornaçark için yola çıkardığımda, yakalanıp bağlanma korkusuyla diken üstünde olmaktansa, sigorta, vergi, muayene gibi masrafları sineye çekmeyi tercih ettim.

Neyse 17 Kasımda muayene dolacağı için, hadi bismillah deyip 156'ya giriştim. Şimdi eski mesajlarımdan tarihi netleştirdim; Aralık 2020'de 156'ya 72 Ah'lik Varta Silver Dynamic gibi esaslı bir akü takmıştım. Bu akü 6 yıl sonunda ömrünü doldurduğu için ilk iş 62 Ah'lik standart Bosch akü alarak, tekrar orjinal akü boyutuna döndüm. Bu arada aküyü yine Darıca Apaydınlar Oto'dan aldım. Aklınızda olsun, satış hacimleri çok yüksek olduğu için, sattıkları aküler hep yeni tarihli ve fiyatlar da piyasaya göre uygun.

Aküyü değiştirdikten sonra, lastik havalarını kontrol etme bahanesiyle biraz gezeyim dedim. 5-6 km anca gitmişimdir, havaya yanaşırken vites kolu bir anda kendini saldı. 156,147 ve GT sahipleri ne olduğunu hemen anlamışlardır ;) Sadece 3 ve 4 vites aktif halde bir şekilde eve ulaştım. Ertesi gün, arızanın şanzuman girişindeki çataldan olduğunu ümit ederek işe giriştim. Ancak, etrafını söküp, şanzumana giren 2 adet vites telinin de sağlam olduğunu görünce, sorunun maalesef vites çanağından kaynaklandığını anladım. Maalesef diyorum, çünkü sorun çanakta olunca, aracın altından müdahale dışında bir seçenek olmuyor. Sökmüşken telleri ve mafsalları söküp temizledim, en azından onca uğraş boşa gitmemiş oldu. Yaygın bir arıza olduğu için tamir takımını bulması kolay. 156 için parça kodu 46411550.

Parçayı temin edip, ne zaman 156'ya bakabileceğini sormak ve yaklaşık işçilik fiyatı almak için Muttalip Usta'nın yolunu tuttum. Bundan sonrası güzel :)

Vardığımda Muttalip Usta yoktu. Bilal Usta'ya selam verip beklemeye başladım. Liftteki yeşil 156'yı görünce, acaba Yiğit'in o sırada satışta olan 156 mı diye başındaki arkadaşlarla muhabbete giriştim. Sonrası üç aşağı beş yukarı şöyle :)

- Bu ilandaki 156 mı?
- Yok ilanda değil, biz de yeni aldık, sizde ne var (Bu arada servise Duster ile geldim)
- Bende de 156 var.
- Plakası ne?
- Plakası camiada pek bilinmez ama belki forumdan aşinalık olabilir.
- Nikiniz ne?
- Coyote
- OZAN ABİ !?

Şimdi biz Emre Can'la forumdan, whatsappdan, telefonla defalarca konuşmuşuzdur, ama gel gör ki, yüz yüze hiç bir araya gelmiş değiliz. Hal böyle olunca, ne O, 156'sını inceden kesenin ben olduğu mu biliyor, ne de ben muhabbet başlattığım gençlerin You are not allowed to view links. Register or Login ve kardeşi olduğunu biliyorum. Meğerse yıllar sonra gerçek anlamda tanışmak için emektarın vites çanağının dağılmasını bekliyormuşuz :serefe: Tabi sonrası sohbet muhabbet. Bu arada Muttalip Usta da döndü ve sonraki hafta için gün verdi. Emre Can'la haftaya emektarın başında buluşmak üzere sözleşip ayrıldık.

Neyse ertesi hafta Muttalip Usta'da buluştuk. Ben Emre Can'ın 159'unu canlı görme fırsatı yakaladım, tertemiz, özenle bakılan bir 159 :nazar: .Emre Can da, yıllar önce evinin önünde görüp 156'lara aşık olmasına sebep olan bizim emektarın ilk defa içini ve kaput altını (Hatta komple altını da :) ) görmüş oldu.

Muttalip Usta sağolsun, tüm parçaları yenileyip 156'yı 2+0 vitesten tekrar 5+1 vitese çevirdi. Ancak motoru çalıştırınca, çalışmasında bir dengesizlik farkettik. Muhtemelen bobinlerden biri dedi ama ben daha önce benzer durumu pipolardan birini değiştirerek çözdüğüm için emin olamadım. Hal böyle olunca, elimde zaten mevcut olan orjinal Bosch bobin, kablo ve pipo setini olduğu gibi takıp, gider ayak emektara hatrı sayılır bir performans iyileştirmesi yapmaya karar verdim. Hemen eve gidip parçayı almak üzere Emre Can ile vedalaştım. Birçok 156'yı sürmüş biri olarak bizimkini de bir tecrube etmesini istiyordum ama, o güne kısmet değilmiş, ama sözüm söz  :yukari-ok: Neyse evden seti getirip 156'ya taktım. Manzara güzel olunca fotoğraf paylaşmamak olmaz ;)

Net ve kemikli hale gelen vites topuzu ve yenilenen ateşleme sistemi ile eve dönüş yolu gayet eğlenceli geçti :clover:

Akü, vites, hatta arada ateşleme derken tüm işleri bitirmenin verdiği huzurla muayene gününü beklemeye başladım. Ama hep söylerim, emektar bitti demeden hiçbir şey bitmez ;)

Neyse muayene günü işe 156 ile gittim. Öğleden önce egzost muayenesini halledip öğleden sonra da asıl muayeneyi halletmeyi planlıyordum   ki....

Genel motor kondisyonu her zaman iyi olduğu için egzost muayenesi bizim 156 için hep çok kolay geçmiştir. O yüzden, araç ölçüm cihazına bağlanırken yine çok rahattım. Ancak, normalde ölçümün bir gaz ver bırakla bitmesi gerekirken, gaz vermeler 2, 3, 4 diye devam edince, birşeylerin ters gittiğini anladım. O yüzden, ölçümdeki çocuk "abi değerler çok kötü" deyince şaşırmadım. Ben değerlere bakıp neyin yanlış gittiğini anlamaya çalışırken oradan bir çalışan, depoya atılacak "500 TL'lik" bir katkı ile değerlerin normale döndürülebileceğini söyledi. Valla ben bu işlerin bu kadar kolay olduğunu o ana kadar bilmiyordum. Hatta 156'yı 2 yıl daha otoparkta yatıracağımı düşünsem, muhtemelen bu 500 TL'lik "mucize" katkıyı da atıp işleri bir 2 yıl daha ötelerdim. Ancak büyük ihtimalle satacağım bir aracı bu şekilde muayeneden geçirmek yakışıksız bir hareket olacağı için, birazdan tekrar muayeneye geldiğimde tekrar ödeme almayacaklarının sözünü alarak, sorunu düzeltmeye çalışmak üzere oradan ayrıldım.

Aklımdaki plan, zaten elimde olan orjinal sıfır 156 katalitik konvertörü evden alıp egzostcuda taktırmak ve öğleden sonraki muayeneye yetişmekti. Ancak eve giderken trafiği görünce, bir terslik çıkarsa aynı gün muayeneye yetişemeyeceğimi farkedip hemen telefondan muayeneyi erteledim. Tabii muayeneyi son güne aldığım için, erteleyince cezalı duruma düşmüş oldum.

Neyse bir şekilde evden konvertörü alıp egzostçuya ulaştım. Aracı kanala alınca farkettim ki, bendeki 156 konvertörü 155 beygirlik euro 2 156 için değil, 150 beygirlik euro 3 156 içinmiş. Neyse egzostçu güzel bir işçilikle yerine oturttu ama görünüm orjinalden çok üniversal konvertör gibi oldu. Ben çıkan konvertörde bir tıkanıklık göremedim ama, usta değerlerin kötü çıkması için zaten tıkalı olmasına gerek yok dediği için durumu pek sorgulamadan oradan ayrıldım. Değişimden sonra düşük devirlerde pek bir fark görmedim ama, üst devirler bir tık daha iyileşti gibi hissettim. Ama açıkçası egzost değerlerinin düştüğünden emin olamadığım için, lpg sistemini kontrol ettirmeye, hem de böylece muayene öncesi egzost değerlerini ölçtürmeye karar verdim. Harbiden de araç Prins servisinde cihaza bağlandığında, lpg sisteminde bir problem olmadığı ancak aracın besleme sisteminde genel bir problem olduğu görüldü. Hal böyle olunca bana yine Muttalip usta yolu gözükmüş oldu. Orada arıza tespit cihazı ile bağlanınca sorunun lambda sensöründe olduğunu gördük. Üstelik sensör hiç değer göstermeyecek gibi de değil, sürekli fakir karışım gösterecek şekilde bozulduğu için ecu yakıt oranını sürekli arttirmaya çalışıyormuş. Haliyle de egzosttan çıkan çiğ yakıt çılgın egzost değerlerine sebep oluyormuş. Hemen yeni sensör ile değişim yapılınca çıkan egzostun kokusu o derece farketti ki, ölçüme filan gerek kalmadan, sorunun aslında lambda sensörü olduğunu anladım. Bu hatam bana, daha 140 bin km bile olmadan katalitik konvertörü değiştirmeye maloldu ama, en azından müstakbel alıcılara, "katalitik konvertörü bile sıfır" diyebilirim :)

Muayeneye gitmeden önce bir de 8 bujiyi de söküp temizledim. Zaten pek km yapmadıkları için gayet iyi durumdaydılar ama ben bir de güzelce temizleyip tekrar torklamış oldum.

Yeni katalitik konvertör, lambda sensörü, bobin, ateşleme kablosu, pipo değişimi, üstüne buji temizliği derken bizim emektar elektrikliye yakın egzost değerleri ile muayeneden geçti :D .Sonrasındaki asıl muayene de sorunsuz geçti ve bir 2 yıl için daha muayene defteri kapandı ama, bu iş bana epey pahalıya maloldu ;) Bu arada yukarıdaki eski mesajımda görünce aklıma geldi, muayene km 139678. Önceki muayene üzerine 1267 km yol yapmışız :)

156 ile tekrar bu kadar yoğun haşır neşir olununca elbette alfistanın içinde birşeyler kıpır kıpır etmeye başlıyor. Paylaşımlarım devam edecek ama,hem yaptıklarımın fotoğraflarını bir toparlayayım, hem de çok yazdım biraz dinleneyim  :clover:

kuti147

Ne kadar da keyifli bir ileti olmuş
Maşallah 156 ya  :yukari-ok:  :yukari-ok:
34 BS 3090 - Rosso Mk1 147
34 FH 3300 - Rosso Mk2 147
34 KY 5602 - Jarama Mk2 156 SS
34 NT 0522 - Jarama Mk2 156 SS
A4 2.0T Quattro Sline
——————————————-
34 ERH 07 -- Jarama Mk2 147

murat

Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

Testarossa

You are not allowed to view links. Register or LoginVardığımda Muttalip Usta yoktu. Bilal Usta'ya selam verip beklemeye başladım. Liftteki yeşil 156'yı görünce, acaba Yiğit'in o sırada satışta olan 156 mı diye başındaki arkadaşlarla muhabbete giriştim. Sonrası üç aşağı beş yukarı şöyle :)

- Bu ilandaki 156 mı?
- Yok ilanda değil, biz de yeni aldık, sizde ne var (Bu arada servise Duster ile geldim)
- Bende de 156 var.
- Plakası ne?
- Plakası camiada pek bilinmez ama belki forumdan aşinalık olabilir.
- Nikiniz ne?
- Coyote
- OZAN ABİ !?

Şimdi biz Emre Can'la forumdan, whatsappdan, telefonla defalarca konuşmuşuzdur, ama gel gör ki, yüz yüze hiç bir araya gelmiş değiliz. Hal böyle olunca, ne O, 156'sını inceden kesenin ben olduğu mu biliyor, ne de ben muhabbet başlattığım gençlerin You are not allowed to view links. Register or Login ve kardeşi olduğunu biliyorum. Meğerse yıllar sonra gerçek anlamda tanışmak için emektarın vites çanağının dağılmasını bekliyormuşuz :serefe: Tabi sonrası sohbet muhabbet. Bu arada Muttalip Usta da döndü ve sonraki hafta için gün verdi. Emre Can'la haftaya emektarın başında buluşmak üzere sözleşip ayrıldık.

Neyse ertesi hafta Muttalip Usta'da buluştuk. Ben Emre Can'ın 159'unu canlı görme fırsatı yakaladım, tertemiz, özenle bakılan bir 159 :nazar: .Emre Can da, yıllar önce evinin önünde görüp 156'lara aşık olmasına sebep olan bizim emektarın ilk defa içini ve kaput altını (Hatta komple altını da :) ) görmüş oldu.

Muttalip Usta sağolsun, tüm parçaları yenileyip 156'yı 2+0 vitesten tekrar 5+1 vitese çevirdi. Ancak motoru çalıştırınca, çalışmasında bir dengesizlik farkettik. Muhtemelen bobinlerden biri dedi ama ben daha önce benzer durumu pipolardan birini değiştirerek çözdüğüm için emin olamadım. Hal böyle olunca, elimde zaten mevcut olan orjinal Bosch bobin, kablo ve pipo setini olduğu gibi takıp, gider ayak emektara hatrı sayılır bir performans iyileştirmesi yapmaya karar verdim. Hemen eve gidip parçayı almak üzere Emre Can ile vedalaştım. Birçok 156'yı sürmüş biri olarak bizimkini de bir tecrube etmesini istiyordum ama, o güne kısmet değilmiş, ama sözüm söz  :yukari-ok:

Hahaha  :D  :D  o an ufak bir şok yaşadım .

Ozan abi seninle sonunda yüz yüze tanışabilmek beni gerçekten mutlu etti, 2018 yılında 18 yaşında liseden yeni mezun biriyken emektarı görüp mübalağasız şekilde MK1 aşığı olup alfa romeo serüvenine atıldım, şuan doktora hazırlıklarındayım zamana bak  :serefe:
Emektar benim hem iyi ,hem kötü bir klavuzdu , o zamanlar otomobillerden özellikle alfadan hiç anlamayan ben baktığım her 156'nın içini emektarla ister istemez karşılaştırıp beğenmiyordum. O yarısı kaldırımda yarısı yolda duran kaslı duruşu beni MK1 156'nın müptelası yapmıştı.Nitekim zaman içinde farklı otomobillere sahip olsamda  MK1 2.0 156 gönlümün sultanıdır  :D

Emektarın tamiratı yapıldığı günde çok keyif aldım, emektarın hala güçlü şekilde yollarda olabilmesi beni de mutlu etti, aynı mutlululuğu You are not allowed to view links. Register or Login 'nın maviş 156 ile de yaşıyorum. Serüvene başlarken hasta olduğum 2 litrelerin hala aynı kişilerde ve kondisyonda olması harika  :alfisti: Her şeyin instagramdan döndüğü bu zamanda forumun değeri daha iyi açıklanamazdı sanırım. Test sürüşü için buluşacağız elbette , emektarın şöför koltuğuna geçme fikri çok heyecan verici  :clover:  Sende 159 deneyimlersin sürüşten sonra çay eşliğinde kritiğini yaparız.

2009 159 JTSSW Rosso

devirsever

Vay Ozan, bende zevkle okudum  :D

Iki yil daha kafan rahat  :nazar:
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1998 156 3.0 V6

coyote

You are not allowed to view links. Register or LoginVay Ozan, bende zevkle okudum  :D

Iki yil daha kafan rahat  :nazar:

Trafik sigortasını geciktirince geriye dönük prim çıkıyormuş. Bunu bu yıl epey pahalıya öğrendim ;) Anlayacağın, 156'yı kapıda bekletmek umduğumdan daha pahalıya malolmaya başladığı için, sanırım bu seferki muayene, gerçekten bendeki son muayenesi olacak.

Bu arada senin 156'ları ne yaptın? Onlar da bizimki gibi kapıda bekliyorlar mı, yoksa satıldılar mı?

devirsever

You are not allowed to view links. Register or LoginTrafik sigortasını geciktirince geriye dönük prim çıkıyormuş. Bunu bu yıl epey pahalıya öğrendim ;) Anlayacağın, 156'yı kapıda bekletmek umduğumdan daha pahalıya malolmaya başladığı için, sanırım bu seferki muayene, gerçekten bendeki son muayenesi olacak.

Bu arada senin 156'ları ne yaptın? Onlar da bizimki gibi kapıda bekliyorlar mı, yoksa satıldılar mı?

Ozan pardon yeni yazabildim, siyah atmosferik 3lt gecen sene satildi, kirmizi turbo tuvturkten ban yedi, eski motor takilip onay alinip vesaire gecirilmeye calisiliyor.
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1998 156 3.0 V6