Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Neden LPG

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Burock27

You are not allowed to view links. Register or Login
Yazmadan önce bir okuyayım bakayım güzide üyelerimiz neler yazmış diye bir yeltendim, You are not allowed to view links. Register or Login ile birlikte bu paragraflar son noktayı koymuş, bir şey yazmama gerek kalmadı :) Yarar/zarar hususları açıkça anlatılmış, kalemlerine sağlık. Günlük kullanımda LPG şart. Hafta sonu bindiğin bir araban vardır, keyif almak istersin, o ayrı.
Özellikle benzinle gezmenin (ya da sıfır otomobil almanın) insana bu ülkede keriz gibi hissettirmesi, kanıma dokunan şeylerin başında geliyor. He, cüzdanın dolu olması "kerizlik"ten ayrı bir olgu bunu da ekleyeyim. Dolar milyarderi de olsan yolunma yolunmadır. Şimdi "Var ki biniyorum olmasa ne yapacağız hahahah" diye haykıran "Ayı Selim" karakterine dönüşmeyelim  ;)
Dip not: Dizel mi? Allah korusun. :)
Dizel var dizelcik var 1.3 mjet de dizel 2.4 20v jtd de dizel.

Kafaya cok da takmaya gerek yok aslinda 15 seneye kalmaz her yer hibrid her yer plug in elektrikli olacak ve konu kapanacak. Tartışmalar sanayide nikel kadmiyum aküleri li-ion ile değiştirmek üzerine yapiyor olacağız. O zamanlar beğenmediğimiz 1.3 dizel araç kullanmak en extreme şey olacak.

CPH2009 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

EmKa

Kafaya cok da takmaya gerek yok aslinda 15 seneye kalmaz her yer hibrid her yer plug in elektrikli olacak ve konu kapanacak. Tartışmalar sanayide nikel kadmiyum aküleri li-ion ile değiştirmek üzerine yapiyor olacağız. O zamanlar beğenmediğimiz 1.3 dizel araç kullanmak en extreme şey olacak.

Türkiye için 15 yıl çok iyimser bir rakam. MTV hala motor hacmine göre, aracın çevreyi kirletmesine göre bir yaptırım yokken dizel araçların piyasadan bu kadar çabuk gözden çıkarılacağını hiç sanmıyorum. Markalar dizel araçları üretmeyi/getirmeyi bıraksa da benzinli araçlar daha uzun süre bizlerle olacağı için LPG'ye talep giderek daha da artabilir dizel alternatifleri azaldıkça.

agucba

Almanya'da olan bir tanıdık da uzun yol veya günlük işlerinde kullandığı Alfa'larına LPG taktırıyor.
Bundan önce bir 156 2.0 TS vardı, 400.000 km civarında trafikten çektirdi ve hurdaya gitti (Almanya'nın hurda anlayışı ile bizdeki farklı bu arada).
Şimdi ise 166 3.0 V6 kullanıyor ve yine çok memnun. Bir kaç hafta önce Norveç'e tatile gitti. Yakıt olarak memnun, teknik olarak memnun.

Tapatalk Bericht

///////////////

hannibal

Ben dizel'in performansından dolayı değil (zamanında golf 4 gti ile gtd'yi teste sokuyorlar her konuda dizeli daha iyi çıkıyor (: ) ruhsuzluğundan dolayı öyle söyledim. Turbo, motorun ruhundan çalıyorsa, turbo dizel ruhunu bedeninden ayırıyor. Emeklilik hayallerimde var bir dizel almak  :p
Lpg'li araçlar sadece kapalı otoparklara giremiyor -ki bunun da düzenlemesi önümüzdeki yıllarda yapılacak eli kulağındadır- dizel araçlar bazı şehirlere...  :)) Son ozon bükücülerin miadı doldu artık.
You are not allowed to view links. Register or Login  :serefe:

Burock27

Ben dizel'in performansından dolayı değil (zamanında golf 4 gti ile gtd'yi teste sokuyorlar her konuda dizeli daha iyi çıkıyor (: ) ruhsuzluğundan dolayı öyle söyledim. Turbo, motorun ruhundan çalıyorsa, turbo dizel ruhunu bedeninden ayırıyor. Emeklilik hayallerimde var bir dizel almak 
Lpg'li araçlar sadece kapalı otoparklara giremiyor -ki bunun da düzenlemesi önümüzdeki yıllarda yapılacak eli kulağındadır- dizel araçlar bazı şehirlere...  :)) Son ozon bükücülerin miadı doldu artık.
You are not allowed to view links. Register or Login  :serefe:
10 yıldır dizel araçlar kullandım 0 benzinli. Unutmuşum devir çevirme denen şeyi. Tekrar hatırlayınca 10 yıldır eşek biniyormuşum onu anladım. Daracık bir devir bandı.

Dizelin ipi çekildi. Emisyon kurallarından dolayı artık üretim maliyeti iyice arttı ve markalar kaçıyor. Yeni trend küçük hacim turbo benzinli. Avrupa'daki dizel yasaklarını bence üreticiler istiyor.

octinum

Alfam LPG'li, bana geldiğinde LPG'liydi, gündelik kullandığım dönemde de öyle kullandım. Artık gündelik arabam olmayacak, yani LPG'nin bana maddi önemli bir katkısı yok ama benzindeki uçuk vergi ve bununla finanse ettiklerimi düşününce hala LPG ile devam diyorum.

Alıntı Yap-Maddi nedenler harici neden bir AR kullanıcısı aracına LPG taktırır ?

İlk soruya yanıtım, "normal" ekonomiye sahip bir ülkede gündelik aracım Twin Spark'lı bir Alfa olsaydı ve LPG kiti devlet tarafından sübvanse edilseydi ben yine yaptırırabilirdim. Tabii doğru montaj, doğru ayar olması kaydıyla. Sebep temiz yakıt olması. Hani LPG yaptırmalıyım diye ölüp bitmezdim de, yapmakta sakınca görmezdim diyorum.

Ayrıca Alfa'nın benzin tercihinin benzinin müthiş üstünlüğünden kaynaklandığını da düşünmüyorum. Basitçe, benim 156'ya kadarki araçlar üretilirken LPG benzine karşı çeşitli sebeplerden çok mantıklı değilmiş. Pazarı uygun görselerdi motoru LPG'yle de çıkarabilirlerdi.

Alıntı Yap- LPG 'nin AR motorlarına zarar verdiğini düşünüyormusunuz ?

Twin Spark'lar için, arkadaşların da dediği gibi doğru montaj, ayarlar ve kullanımla hayır. You are not allowed to view links. Register or Login üstadın paylaştığı çalışmayı okursanız LPG'nin tek başına sıcaklıkları aman aman artırmadığını göreceksiniz, zaten aynı hacimde daha düşük enerji içeriği olan bir şey o kadar da artıramaz. Supaplarda yakıt kaynaklı kurum supabı koruma görevi üstleniyor. Bu çalışmada sıcaklıktan (ve supap üzerindeki bölgelerdeki sıcaklık farklarından) koruması incelenmiş. LPG daha temiz bir yakıt olduğu için kurum oluşmuyor, kurum oluşmayınca supap o korumadan mahrum kalıyor.

Bir tehlike de "valve seat recession" bu arada. Bu kurum aynı zamanda supaplarla supap "yuva"larının (valve seat: Türkçesi ne? Arkadaşlar daha iyi bilir) birbirlerine o ısı ve basınç altında saniyede bilmemkaç kere doğrudan temasla çarpmasını da engelliyor. Sürekli LPG kullanınca o kurum zamanla çarptığı bölgelerde incelip temizleniyor ve supapla yuvası arasında "mikro-kaynaklar" (micro weld) olmaya başlıyor. Bu da zamanla yuvadan baya baya fiziksel olarak malzeme eksilmesine yolaçıyor.

Şimdi, Twin Spark'lar 20:1 gibi hava-yakıt karışımlarında çalışabilen motorlar. Fakir karışımda zaten silindir içi sıcaklıkları yüksek oluyor, Twin Spark donanımı da buna dayanıklı. Ayrıca çift buji son iterasyonda ana bujiyle aynı anda ateşliyor, yani yakma sorunu da pek olmaz. Deneysel de olsa bir benzin-LPG kullanım oranı tutturulduğunda önemli bir sorun beklemiyorum o yüzden.

Benim bildiğim "trick" noktaları şöyle:
- Motor LPG'ye uygun mu, çalışılıp ona göre karar verilecek. Twin Spark'ın uygun olduğunu düşünüyorum demiştim. JTS, hiç sanmıyorum. En üst noktası sıvı LPG enjeksiyonu ama Alfa'da herhangi bir motora kitabına göre test edilmiş. uygun kit yok diye biliyorum.
- Montaj tamamen kitabına göre yapılacak. Cıvatasına kadar. Manifold ideal noktadan delinemiyor mu? Kısmet değilmiş, LPG olmayacak. :D
- Mutlaka, ama mutlaka araç hareket halinde, yüksek motor yükleri ve devirlerde ayar yapılacak. Ankara'da eskiden BRC bayisi olan bir yer var, hem eski Vectra'nın, hem de hanımın şimdiki C5'inin LPG montajı için oraya götürdüm (Vectra'yı İstanbul'dan, C5'i Adanadan). Her ikisinde de bilgisayarı bağlayıp yakınlardaki boş bir yola çıkardılar arabayı, her viteste bir güzel yük altına aldılar. BRC'nin yazılımı manifol vakumu ve devre göre enjeksiyon süresi belirliyordu o tarihte. Araç rölantideyken o vakum (dolayısıyla motor yükü) hiçbir devirde oluşmadığından, dururken yapılan ayar işe yaramıyor. İki arabada toplam 150-160 bin km LPG kullanımı var, LPG kaynaklı bir sorun yaşanmadı.
- Bujiler bir üst ısı değerinde seçilecek. NGK bujilerde Heat Range olarak verilen şey bu.
- Bujiler takılmadan önce tırnak ayarı yapılacak, 0.1mm kadar daraltılacak. Ateşleme üzerindeki yükü azaltır, veya başka bir deyişle düzgün ateşleyememe ihtimalini azaltır.
- Araba dönem dönem benzinde kullanılacak ki supaplarda kurum oluşmaya devam etsin. Ayrıca depoda bekleyen benzin bayatlıyor, tortu ihtimali falan oluyor.

Alıntı Yap-Forum'da kullanan var ise iyi ve kötü tecrübeleri nelerdir ?

İyi tarafı tabii ki yakıt maliyeti. Benim açımdan, biraz daha az söğüşlenme durumu. :D Ayrıca arabayı ağırlaştırmakla beraber ağırlık merkezini az daha geriye çekiyor. Motor yağında etki doğrudan görülebiliyor. Birebir aynı motor yağı benzin ağırlıklı kullanımda daha erken kararıyor, LPG kullanımında daha geç. Bir de yukarıda söylediğim kurum konusuna dikkat edildiği sürece motor ömrünü kısaltmak değil uzatmak gibi bir etkisi olacağı tahminim var.

Benim bu konudaki tek büyük sıkıntım menzil. Bir depo benzinle Adana-Ankara yolu çok rahat çıkıp depoda benzin kalırken LPG'de Aksaray'da yakıt alıp devam etmem gerekiyor; hem litre olarak daha fazla yakıyor hem de benzin deposu 60 litre, LPG deposu sanıyorum 30 litre kadar.

Ha, pandemi zamanı, ekonomiyi pek de düşünmeyince avantaja dönüştü gerçi. :D Önümüzdeki haftalarda bir Ankara-Anamur yapacağım. Konya'dan az ilerisine kadar LPG götürür, oradan sonra benzin. Anamur'da bir dolum, hooop bir daha benzin istasyonuna girmeden Ankara. :D

martini_lancia

Bu devirde lpg'li olsun ya da olmasın araç yürütmek git gide zorlaşıyor,Tüvü,bakımı masrafı,sigortası,inciği boncuğu derken uzayıp gidiyor liste,gün be gün eriyen Türk lirası ile zor zanaat benzin işi.Don Kişotluk bir nevi.

Yukarda da değinildiği gibi günlük kullanım menzili,esas yükü çekecek ana araç olup olmayacağı gibi etkenler belirleyici oluyor lpg mevzusunda.Türkiye şartlarının gerçeğidir lpg.

Alfa özelinde ben aracımı yaklaşık 10 sene önce alırken ikinci araç olarak hobi mahiyetinde aldım açıkçası.Alış amacım hobi olduğu için lpg'siz araç aradım önceliğim Busso idi ancak lpgsiz Busso bulamadım;ben de servis-km-geçmiş ekseninde kafama yatan 2.0ts aracı bulmaya çalıştım.

Yılda 2000 km civarı anca yapıyor Alfam,geçen süre zarfında esas yükü çeken araçlarım  Renault ve Mercedes oldu ve 156'mdan yüksek hacimli olsa da hep lpg'li oldu araçlar o şekilde kotardık işi:) 

Lpg ne olursa olsun çalıyor,götürüyor motordan,performanstan,artıları eksileri subjektiftir teraziye yatırılır ve beklentiye göre değişir seçim kısmı,mesela kapalı otoparklara girememek özellikle şiddetli yağmur yağıyorsa ve araçta bebek ya da yaşlı varsa lanet ettirebiliyor lpg'ye,bir anda tüm artılarını silebiliyorsunuz sinirle. :)
2002 Cosmo Blu manual 156 2,0ts.

radar54

Okulda hocalarımızdan biri 'bir mekanizma ne kadar basitse sorunsuz çalışır' derdi. LPG Türkiyenin gerçeği artıları eksileri var. En önemlisi montajı benim için. LPGsiz alıp montajını yaptırdığım Alfamda hiç sıkıntı yaşamazken LPGli aldığım Alfamda sorunlar yaşadım. Sorunları yine diğer aracıma LPG takan ustam çözdü. Ustada önemli yani :)
Benim açımdan menzil de önemli. Simit diye tabir edilen tanklar max 32-33 litre alıyor buda uzun yolda 350km anca sonrasında ikmal gerekiyor. Tabi ufak bir mola için bir bahane olarak düşünebiliriz. :p
2004_156 1.6 TS Progression 2015-2018

2008_147 1.6 TS Collezione 2018-2019

2004_156 2.0 TS Distincive Selespeed 2019-2023

2006_159 1.9 JTD Distincive Manuel 2023-2025

Kaan

Okulda hocalarımızdan biri 'bir mekanizma ne kadar basitse sorunsuz çalışır' derdi. LPG Türkiyenin gerçeği artıları eksileri var. En önemlisi montajı benim için. LPGsiz alıp montajını yaptırdığım Alfamda hiç sıkıntı yaşamazken LPGli aldığım Alfamda sorunlar yaşadım. Sorunları yine diğer aracıma LPG takan ustam çözdü. Ustada önemli yani :)
Benim açımdan menzil de önemli. Simit diye tabir edilen tanklar max 32-33 litre alıyor buda uzun yolda 350km anca sonrasında ikmal gerekiyor. Tabi ufak bir mola için bir bahane olarak düşünebiliriz. :p

Yusuf özellikle değinmek istedim tank hacmi konusuna. Henüz 1 yıl geçmese de adını hatırlamadığım ama Bostancı Sanayi içinde yer alan bayide son yaptırdığım montajda simit tankı takarken 40-42 litre civarı dediler. Hatta o kadar olmaz derken ilk fullemede 40 litre civarı lpg aldı. Uzun yolda yolcu sayısı ve bagaj durumlarına göre yapılan km etkileniyor ancak son Bodrum gidiş gelişimde hanımla full bagaj gidip geldik. İlk fullemem ile Avcılar'dan tam 505 km gittim. Yakıt bitmedi ama İstanbulda aldığım uygun fiyattan LPG bulunca fulleyelim dedim. 40 litreye göre hesap edersek depoda hala 7-8 litre vardı ve beni en az 70-80 km daha görütürürdü zannediyorum. Sen 350 km çok az yapıyorsun.  :D (Şaka tabii sürüş tarzı ile dediğim gibi bagaj ve yolcu sayısı çok önemli) Direk tüketime bakarak yaptığım hesaba göre 0,225 kuruş yaktım gidiş gelişte. Çoğu dizel araba kadar sanırım. Bu arada 10 yıl dolduran tanklar için yenileme yapmak gerekiyor. Hatırlatmış olalım.

1 hayal
5 duyu
6.his

radar54

Yusuf özellikle değinmek istedim tank hacmi konusuna. Henüz 1 yıl geçmese de adını hatırlamadığım ama Bostancı Sanayi içinde yer alan bayide son yaptırdığım montajda simit tankı takarken 40-42 litre civarı dediler. Hatta o kadar olmaz derken ilk fullemede 40 litre civarı lpg aldı. Uzun yolda yolcu sayısı ve bagaj durumlarına göre yapılan km etkileniyor ancak son Bodrum gidiş gelişimde hanımla full bagaj gidip geldik. İlk fullemem ile Avcılar'dan tam 505 km gittim. Yakıt bitmedi ama İstanbulda aldığım uygun fiyattan LPG bulunca fulleyelim dedim. 40 litreye göre hesap edersek depoda hala 7-8 litre vardı ve beni en az 70-80 km daha görütürürdü zannediyorum. Sen 350 km çok az yapıyorsun.  :D (Şaka tabii sürüş tarzı ile dediğim gibi bagaj ve yolcu sayısı çok önemli) Direk tüketime bakarak yaptığım hesaba göre 0,225 kuruş yaktım gidiş gelişte. Çoğu dizel araba kadar sanırım. Bu arada 10 yıl dolduran tanklar için yenileme yapmak gerekiyor. Hatırlatmış olalım.

Kaan senin tank simitlerin en büyüğü anlaşılan :) 40 litrelik tank istasyon basıncı şu bu derken 32-33 litre civarı alıyor. Senin tank 47 veya 52 litrelik olabilir. Tank %80 doldurulabiliyor diye biliyorum.
Bizim Signore kutu içi filtre ve Sebring susturucu ile uzun yol 100 km 9-10 litre civarı yakıyor. Tabi sakin kalabilirsem dahada düşer ama kalamıyorum.  >:D
Bu arada Yusuf kim  :haydi: :lol:

Kaan

Kaan senin tank simitlerin en büyüğü anlaşılan :) 40 litrelik tank istasyon basıncı şu bu derken 32-33 litre civarı alıyor. Senin tank 47 veya 52 litrelik olabilir. Tank %80 doldurulabiliyor diye biliyorum.
Bizim Signore kutu içi filtre ve Sebring susturucu ile uzun yol 100 km 9-10 litre civarı yakıyor. Tabi sakin kalabilirsem daha da düşer ama kalamıyorum.  >:D
Bu arada Yusuf kim  :haydi: :lol:

Merhaba Hakan  :D
Yukarıda ilk cevabı Yusuf'a yazmıştım. İkinciye yine sen yerine Yusuf diye başlamışım :lol: Kusura bakma. Dediğin gibi bana son takılan tankın hacmi biraz daha fazla. 47 - 48 litre gibi bir şey. %20 si güvenlik için boş bırakılıyor. 40 litre civarı net yakıt alabiliyor.
Bana sebring deme.  :'( Aynı egzoz GT m de vardı. O da selespeed di. Kutu için filtre ve sebring ile gazlamak da ışıklarda duracakken frenlemekte çok zevkli. Down sihft ise efsane. Arada gelen rocco ve leonlar gelip yanımda gazlarken sadece vitesi 4 ten 2 ye düşürerek rencide etmişliğim çok var.  :haydi:
1 hayal
5 duyu
6.his

radar54

Merhaba Hakan  :D
Bana sebring deme.  :'( Aynı egzoz GT m de vardı. O da selespeed di. Kutu için filtre ve sebring ile gazlamak da ışıklarda duracakken frenlemekte çok zevkli. Down sihft ise efsane. Arada gelen rocco ve leonlar gelip yanımda gazlarken sadece vitesi 4 ten 2 ye düşürerek rencide etmişliğim çok var.  :haydi:

İşte sırf bu yüzden tüketimler yüksek çıkıyor   >:D   tabi uzun yolda baş ağrısı da var  :))

Testarossa

Hesap basit 100 tl benzin 100 km :D
this is all about passion

2009 159 JTSSW Rosso

efebey

Hesap basit 100 tl benzin 100 km :D
Bknz ben 200 km yol teptim 200 tl yakıt aldım şahane

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Şeker1adam

Merhaba

-Maddi nedenler harici araca LPG taktıran varmı bunu sorgulamak lazım :)

- LPG 'nin AR motorlarına zarar verdiğini düşünüyorum, neticede  kuru yakıt olmakla birlikte yapı olarak benzin ile çok farklı iki yakıt türü

-LPG nedeni ile yanan subablarda ayrı bir tartışma konusu olur, bazı LPG firmaları harici yağlama sistemi kullanıyor tabi onların ömürleride muamma

Saygılar.

halil

Merhaba

-Maddi nedenler harici araca LPG taktıran varmı bunu sorgulamak lazım :)

- LPG 'nin AR motorlarına zarar verdiğini düşünüyorum, neticede  kuru yakıt olmakla birlikte yapı olarak benzin ile çok farklı iki yakıt türü

-LPG nedeni ile yanan subablarda ayrı bir tartışma konusu olur, bazı LPG firmaları harici yağlama sistemi kullanıyor tabi onların ömürleride muamma

Saygılar.

lpg taktırmanın ana sebebi ekonomi .çevre 2.planda kalır.

sonuçta sonradan lpg takılan araçlar, benzin ile kullanılmak üzere tasarlanmış ve üretilmiş.lpg nin zarar vermesi kaçınılmaz.bu kimi zaman kısa vadede,kimi zaman uzun vadede ortaya çıkar.

bir dertten kurtulmak için yeni bir parça ilavesi yapmanın da sonu yok.
cehennemde ateş yoktur.her insan kendi  ateşini bu dünyadan götürür.P.S.A

Onurkaymaz

lpg taktırmanın ana sebebi ekonomi .çevre 2.planda kalır.

sonuçta sonradan lpg takılan araçlar, benzin ile kullanılmak üzere tasarlanmış ve üretilmiş.lpg nin zarar vermesi kaçınılmaz.bu kimi zaman kısa vadede,kimi zaman uzun vadede ortaya çıkar.

bir dertten kurtulmak için yeni bir parça ilavesi yapmanın da sonu yok.

Aslında içten yanmalı motor mühendisliği böyle kısır bir döngüye girdi gibi geliyor bana. Yeni nesil araçlarda emisyon düşürmek amaçlı o kadar fazla parça ilavesi ve ek sistem var ki...

Katalizör var yetmedi hemen ısınsın diye motor suyun ile çabuk ısınan katalizör var, aktif ön hava alıkları var, start stop saçmalığı tamamen bunun için. Araca temelde etki etmeyen fakat daha az salınım yapması için gerekli parçalar eklendikçe maliyet ve ağırlıklar artıyor. Motorlardaki mekanik parçalar ve yazılımlar palazlanıp gidiyor. Hafif bir otomobil kalmadı.

Ben bunu Legolarla kötü yapılmış bir binaya benzetiyorum. Çocuklar bazen oynarken kötü bir şeyler inşa ederler ve sağlamlaştırmak için devamlı bir yerlere parçalar koyarlar ve o koydukları parçalar daha da ağırlık getirir iş daha da büyür ve genelde yıkılır. Elektrik bu ek parçaların tümünü ortadan kaldırması açısından çok mantıklı. O zaman da olan bizim gibi basit motorlar, telli gaz kelebekleri, katalizörsüz egzoz sesi sevenlere oluyor. İlginç bir döngü.

LPG konusuna gelince, 1.4 Multiair ile Ankara şehiriçi (Anadolu Bulvarı işe gidiş geliş.) 7.0 lt/100km yakan biri olarak asla ve asla LPG gibi bir uygulamaya girmem. Üzerinde binlerce mühendisin çalıştığı motorların tüm can damarı sistemlerine sanayideki ustanın müdahale etmesi rahatsız edici geliyor bana. Yakıt çok dert olursa satar dizel alırım.