Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

35BSY10 Boost Project 156 Mk2 1.6TS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

milano 75

gördüğüm kadarıyla sadece 10k maliyetle bitmiyo bu iş,kendin anlıycan az çok,elinin altında işinin ehli ve aynı zamanda bunlarla uğraşcak usta,arkadaş falan olcak.zor iş ve güzel sonuç.bravo diyorum  :serefe:
delilikten muzdarip değilim,her anının tadını çıkarıyorum

ismet

You are not allowed to view links. Register or Login
Alüminyum emme manifoldu bende aldım. Sorun plastik olmasında o yüzden değiştirdim.

1.6 ile 2.0 arasında piston çapı, egzantrik, piston kolu ve krank farkı var. Piston kolu ve krank biraz daha kalın o yüzden teoride biraz daha dayanıklı denebilir. Fakat 1 bar için mutlaka sıkıştırma düşürüp forged pistona geçmek gerekli. Bu sırada krank ve kol ile 1.8 e dönebilir motor. Hem güçlenmiş hem de hacim artmış olacak.

Motor içi hariç aşağı yukarı 10 bin diyebiliriz turbo için.

Anıl değerli bilgiler için teşekkür ederim. Motor hariç demişsin. Bu durumda, 12-13 bin civarına bitik motorlu bir 2.0 alıp, hem motora hem turboya girişmek ne derece mantıklı olur?

Bir de bu maliyetlerde işçilik yok anladığım kadarıyla zira sen kendin yapıyordun birçok şeyi?
I am the master of my fate
I am the captain of my soul

tunerviper

Anıl çok ilginç bir noktaya değinmiş.
1.8 TS'nin piston kolları ve krank'ı 1.6 TS'ye takılırsa motor hacim olarak 1.8 TS'ye dönüşüyor. Sadece egzantirkler farklı kalacağı içinde performans 1.8'e göre biraz daha düşük kalabilir.

1.8 TS'nin piston kolları ve krank'ı 1.6 TS'ye takılırsa motor hacim olarak 1.8 TS'ye dönüşüyor. Sadece egzantirkler farklı kalacağı içinde performans 1.8'e göre biraz daha düşük kalabilir.

Hatta yeni nesil 2.0 pistonlari takilirsa 1900cc'ye yakin, 10.0 sıkıştırma yakalanıyor.

Yeni nesil ile eski nesil ts motorlarin piston boylari farklı. Euro normlarini karşilamak için yapilan bir değişiklik olsa gerek.

Tapatalk

Mk1 ile mk2 1.6 arasında blok farkı da var. Mk2 blok biraz daha kısa buna nazaran piston da daha kısa kalıyor. Anıl abi daha önce mk1 1.6 yı 1870 cc ye çevirmişti fakat mk2 blok kısa olduğu için 2.0 krank ve kol ile nasıl olacağını kestiremiyorum.

Birde söyle bir fark var mk1 kapak contası normal conta ve 1.8 mm kalınlığında mk ise çelik conta ve 0.6 mm kalınlığında olması gerekli.

Motor yaparken egzantrikleri mutlaka 2.0 yapacağım. Çıkma bir kapak bulup polishlemeyi de düşünüyorum.

Bu arada araçta şu anda debimetre ve 3 lambda da iptal. MAp sensörü ve wideband ile yürüyor. Aslına bakarsanız bu iki sorun yaratabilecek parçadan da kurtulmuş oldum. Bir tek varyatör kaldı  :)  İleride jts kapağa dönüştürerek tek bujiye dönüp varyatörden de kurtulunabilir.

jtslerde kapak hariç blok ve diğer taraflar ts ile aynı diye biliyorum. ileride ecu yu değiştrirsem jts kapak deneyeceğim.
Turbo Twin Spark

tunerviper

gördüğüm kadarıyla sadece 10k maliyetle bitmiyor bu iş,kendin anlıyacan az çok,elinin altında işinin ehli ve aynı zamanda bunlarla uğraşacak usta,arkadaş falan olcak.zor iş ve güzel sonuç.bravo diyorum  :serefe:

Teşekkürler öncelikle. Kesinlikle bilgi ve usta şart. Benim kapalı garajım ve kullanabileceğim başka araçlar olmasa bu işe kesinlikle girmezdim. Usta meselesi ise başlı başına sıkıntı eğer usta ile yakınlığınız yok ise modifiye işlerine çogu usta 2 katı fiyat çekiyor zevk ve custom işler olduğu için. Bu konuda Devko Mehmet Usta ve egzoz ,borulamaları yapan Okan Usta'nın hakkı ödenmez. İkisi de en ince ayrıntıyı bile atlamadan ve kusursuzca yaptılar. Ben daha çok montaj,kablolama,elektronik ve ayar konularında çalıştım. Bu arada Ata'nın da büyük katkıları oldu ona da bir kez daha teşekkür ediyorum.
Turbo Twin Spark

tunerviper

Alüminyum emme manifoldu bende aldım. Sorun plastik olmasında o yüzden değiştirdim.

1.6 ile 2.0 arasında piston çapı, egzantrik, piston kolu ve krank farkı var. Piston kolu ve krank biraz daha kalın o yüzden teoride biraz daha dayanıklı denebilir. Fakat 1 bar için mutlaka sıkıştırma düşürüp forged pistona geçmek gerekli. Bu sırada krank ve kol ile 1.8 e dönebilir motor. Hem güçlenmiş hem de hacim artmış olacak.

Motor içi hariç aşağı yukarı 10 bin diyebiliriz turbo için.

Anıl değerli bilgiler için teşekkür ederim. Motor hariç demişsin. Bu durumda, 12-13 bin civarına bitik motorlu bir 2.0 alıp, hem motora hem turboya girişmek ne derece mantıklı olur?

Bir de bu maliyetlerde işçilik yok anladığım kadarıyla zira sen kendin yapıyordun birçok şeyi?

Total maliyete bakılırsa mantıklı olabilir fakat benim hesaplamalarıma göre düzgün forged bir motor toplanacak ise 7 bini buluyor sadece motor. 10 bin de turbo malzemeler. Evet bu arada 10 bin içine işçilik maliyeti yok. Yani 13 bin + 20 bin  bir maliyet söz konusu olur.

Bu arada 13 e alınan bir 156 nın yürüyen iç kısım ve akla gelmeyecek bir çok detayında sıkıntı olma ihtimalide büyük.

Aslına bakılırsa bende kağıt üzerinde hesaplarken ilk başlarda 4 -5 bin gibi rakamalara hallederim diyordum ama kazın ayağı öyle değilmiş :)
Bu arada söyle bir bilgi de vereyim 2.0 yağ pompaları tam bir bomba. Genellikle 100k üzeri kmlerde kitlenme problemi yaratıp yatak sardırıyor.
1.6 yağ pompalarında böyle bir durum yok. 2.0 yağ pompası değişecekse 1.6 nın yağ pompası ile değişmeli.
Turbo Twin Spark

ismet

Eyvallah Anıl, bilgiler cidden çok kıymetli.

Heyecanla takipteyiz :serefe:
I am the master of my fate
I am the captain of my soul

tunerviper

Eyvallah Anıl, bilgiler cidden çok kıymetli.

Heyecanla takipteyiz :serefe:

Teşekkürler. Ekonomik durumu toplayıp motor içine parça toplamaya başlayacağım bakalım daha neler çıkacak  :)
Turbo Twin Spark

tunerviper

350 km ortalaması
[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]
Turbo Twin Spark

tolga_ozhan

Verilen yakıt parasında da aynı etkiyi görüyor musun?
Çünkü başlıca sensörler iptal olduğu için ECU'nun yol bilgisayarını besleyen hesaplamalarında hata olması muhtemel.

tunerviper

Çünkü başlıca sensörler iptal olduğu için ECU'nun yol bilgisayarını besleyen hesaplamalarında hata olması muhtemel.

Yok abi ya işin espirisi o. Yoksa enjektörler %55 kısık şu anda. 470 cc enjektör var üzerinde.  :)
Turbo Twin Spark

tolga_ozhan

Yok abi ya işin espirisi o. Yoksa enjektörler %55 kısık şu anda. 470 cc enjektör var üzerinde.  :)

Bende ciddi meraklanmıştım. Harcanan parayı 1-2 yılda amorti eder çünkü.

tunerviper

Bende ciddi meraklanmıştım. Harcanan parayı 1-2 yılda amorti eder çünkü.

110 sabit gazda 2.5 l gösteriyor anlık :)  Çok ekonomik oldu  :p 
Beyin ile uğraşıyorum enjeksiyon haritasına ulaşırşam değerleri kısıp normal göstermeye çalışacağım yol bilgisayarını.
Turbo Twin Spark

Anıl

Hatta yeni nesil 2.0 pistonlari takilirsa 1900cc'ye yakin, 10.0 sıkıştırma yakalanıyor.

Yeni nesil ile eski nesil ts motorlarin piston boylari farklı. Euro normlarini karşilamak için yapilan bir değişiklik olsa gerek.

Tapatalk

Mk1 ile mk2 1.6 arasında blok farkı da var. Mk2 blok biraz daha kısa buna nazaran piston da daha kısa kalıyor. Anıl abi daha önce mk1 1.6 yı 1870 cc ye çevirmişti fakat mk2 blok kısa olduğu için 2.0 krank ve kol ile nasıl olacağını kestiremiyorum.

Birde söyle bir fark var mk1 kapak contası normal conta ve 1.8 mm kalınlığında mk ise çelik conta ve 0.6 mm kalınlığında olması gerekli.

Motor yaparken egzantrikleri mutlaka 2.0 yapacağım. Çıkma bir kapak bulup polishlemeyi de düşünüyorum.

Bu arada araçta şu anda debimetre ve 3 lambda da iptal. MAp sensörü ve wideband ile yürüyor. Aslına bakarsanız bu iki sorun yaratabilecek parçadan da kurtulmuş oldum. Bir tek varyatör kaldı  :)  İleride jts kapağa dönüştürerek tek bujiye dönüp varyatörden de kurtulunabilir.

jtslerde kapak hariç blok ve diğer taraflar ts ile aynı diye biliyorum. ileride ecu yu değiştrirsem jts kapak deneyeceğim.
Bizim yaptığımız 1.85TS hala daha sağlıklı şekilde yürümekte, yapılalı 60bin km'yi devirdi,demek reçeteyi doğru yapmışız! O zamanlar kullandığımız parçalar, mk1 1.6 motor(145-146'lardaki plastik değil de döküm kapaklı tip), 1.8 krank,2.0 kol, 2.0 yeni tip pistonlar(eskiye göre boyu daha kısa),silindirlerde 1mm honlama, port polish, 2.0 eksantrik,ince tip üst kapak contası,2.0 debriyaj+volan hafifletme, 1.6 yağ pompası(riski 2.0'dan düşük), all car racing chip vs vs... rakam yazmam yanlış olacak ama boş otobanda 23?km/h değerleri rahat görüyordum.
  Bu arada 1.6 komple 2.0'a dönebiliyor ama 1-2 mm'lik işlem ile o da piston kolu üst ölü noktada silindirin uç noktasına mm'lik değme yapıyor. O kısım alınırsa komple 2.0 oluyor ama biz o riske girmedik, sağlıklı şekilde uzun süre çalışsın diye!
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

tunerviper

Tapatalk

Bizim yaptığımız 1.85TS hala daha sağlıklı şekilde yürümekte, yapılalı 60bin km'yi devirdi,demek reçeteyi doğru yapmışız! O zamanlar kullandığımız parçalar, mk1 1.6 motor(145-146'lardaki plastik değil de döküm kapaklı tip), 1.8 krank,2.0 kol, 2.0 yeni tip pistonlar(eskiye göre boyu daha kısa),silindirlerde 1mm honlama, port polish, 2.0 eksantrik,ince tip üst kapak contası,2.0 debriyaj+volan hafifletme, 1.6 yağ pompası(riski 2.0'dan düşük), all car racing chip vs vs... rakam yazmam yanlış olacak ama boş otobanda 23?km/h değerleri rahat görüyordum.
  Bu arada 1.6 komple 2.0'a dönebiliyor ama 1-2 mm'lik işlem ile o da piston kolu üst ölü noktada silindirin uç noktasına mm'lik değme yapıyor. O kısım alınırsa komple 2.0 oluyor ama biz o riske girmedik, sağlıklı şekilde uzun süre çalışsın diye!

Mk1 olsa senin reçetenin aynısını denerim abi ama mk2 de blok daha kısa sen sıkıştırma problemini mk2 pistonu kullanarak çözdün. Benim zaten 8 sıkıştırma civarına düşmem gerekiyor ve blok daha kısa  :)  Açmadan bir şey diyemem dedi Mehmet Abi.
Turbo Twin Spark

Anıl

Mehmet açsın, ona da bir çözüm bulur ;)

1998 GTV V6 TB

rebel

anıl mehmet abıyle konustuk yağ pompası işini 1.6 ların olmuyormuş. evet eskı 2.0 yağ pompası sıkıntılı ve kilitlenebiliyomuş fakat artık o sorun yokmuş. revizeedilmiş ve yeni versiyonları piyasa sürülmüş şimdikiler sıkıntısız dedi. Fiyatta beni çok şaşırttı baya kallavi :D

Anıl

Biz 2009'da bu işi yapmıştık, o zamanlar 2.0 pompaları sıkıntılıydı.Yeni tipi farklıysa bilemiycem. O zamanki fiyatı 450TL idi :S

1998 GTV V6 TB

tunerviper

anıl mehmet abıyle konustuk yağ pompası işini 1.6 ların olmuyormuş. evet eskı 2.0 yağ pompası sıkıntılı ve kilitlenebiliyomuş fakat artık o sorun yokmuş. revizeedilmiş ve yeni versiyonları piyasa sürülmüş şimdikiler sıkıntısız dedi. Fiyatta beni çok şaşırttı baya kallavi :D

Mehmet Abi en iyisini bilir. 750 civarı olması lazım diye biliyorum yağ pompasının.
Turbo Twin Spark

tolga_ozhan

1.6 yağ pompası, üzerinde modifikasyon yapmadan 2.0'a uymaz.

tunerviper

1.6 yağ pompası, üzerinde modifikasyon yapmadan 2.0'a uymaz.

Evet 2.0 blokla 1.6 blok arasında fark var. Yeni serilerde sorun yok ise 1.6 pompasına gerek yok zaten.
Turbo Twin Spark

tunerviper

0.5 bar ayardayım yine  :) Denemelerde fazla devir cevirmiyorum max 6000 civarı vitesler.

Turbo Twin Spark

milano 75

delilikten muzdarip değilim,her anının tadını çıkarıyorum

ATA

Kivama gelmiş bu, gezdir beni bi ara :))

Tapatalk
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

tunerviper

Kivama gelmiş bu, gezdir beni bi ara :))

Tapatalk

Kanka sende iş değiştirdin görüşemiyoruz ki. Buluşalım da boost saatini de vereyim sana . Maxi güncellendi geldi basınç görebiliyorum artık.
Turbo Twin Spark

Tolga033