Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Sıralı Sistemler (LPG) için Görüşleriniz?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

serkan44

herkese merhaba ben 146 1.6. ts. aracıma lpg takmak için 1 ay araştırma yaptım.tabi bu 1 ay zarfında sadce araştırma değil takayımmı takmaya yımmı düşüncesi vardı.sanayide kime sordumsa bana şu cevabı verdiler kardeşim lpg takınca bir daha sanayiye uğramak istemiyorsan.lavato nun son versiyonunu tak bir daha lpg için sanayiye gelmezsin sorunsuz kullanırsın.dediler.yoksa haftalık ayar için gelirsin.tabi diğerlerine nazaran biraz pahalı bende soronsuz binmek için lavato yu takdırdım.1 yıl oldu 1 kere bile sanayiye gitmedim çok şükür sorunsuz.ama takan kişi işinin erbabı olacak.

alfa146

Arkadaşlar istemesemde artık bende lpg taktırmaya kısmen karar verdim gibi.
Piyasada, hollanda malı TELEFLEX diye bir marka var, ve lpg enjektör bağlantıları aynı benzin enjektörleri gibi çalışıyor. buda beni cezbeden kısmı oldu.
Çünkü, bildiğim kadarıyla diğer sistemlerde lpg enjektörüyle gazı açıp kapatan valf arasında bir boru var ve söylenen şey bu borular (çünkü 4 adetler) ne kadar kısa olursa kalibrasyon (uyum) işlemi çok daha başarılı oluyormuş.
Bu ürün hakkında bilgisi olan varmıdır??

web adresi : You are not allowed to view links. Register or Login

Edited by - alfa146 on 04/05/2009  14:49:21

Anıl

Bahsettiğiniz uygulama çoğu firmada var aynı benzin enjektörü gibi çatal yapıda bir parça, bunun bir ucuna benzin,diğer ucuna lpg girişi takılıyor,duruma göre akış sağlanıyor,yani manifold delinmiyor,herşey orjinal kalıyor...Ama daha yeni bir sistem olduğundan sorun çıkardığını ve her araca uygulanmadığını ustadan öğrendim, mesela 1.6TS'e tavsiye etmemişti...Bende aracımı yaklaşık 4 aydır lpg ile kullanıyorum, Alfa ruhuna aykırı bir düşünce bana görede öyleydi ama aracımla hiçbiryere gidemeyince,güzel motor sesini duyamayınca, genelde sakin kullanmama rağmen arada 6000-7000 devir göremeyince ve kredi kartı benzinden şişmeye başlayınca ,aracım şehiriçinde resmen benzini içiyordu,şehirdışıda 90km/h sabit hızda ekonomik sayılmazdı,ki test değerleride onu gösteriyor,bu işin kaçışı kalmadı. Sonuç derseniz acayip memnunum şuan karma tüketim değerim (şehiriçi-şehirdışı) 150-160kuruş arası ve bunun yanında aracımın tadını çıkarmaya başladım, artık korkmadan bir yere gidiyorum...Performans benzinden farksız, 3-4 hp düşüş olabilir ama bunu hissedemem!Tek düğmeyle yolda giderken canım istediğinde benzine geçiyorum, hiç anlaşılmıyor!Benim için bir yöndende iyi oldu,çünkü aracımda yüksek avans oranına sahip chip var, lpg'nin oktanı 100+ olduğundan vuruntu diye birşey ortadan kalktı(zaten yoktu ama kafamdaki acabalar kalktı). Ayrıca yüksek oktan bu chiple bana performans kaybı yaşatmadı.
  Birde işim gereği araştırmacıyım (üni. araştırma görevlisiyim), yurtdışı ve yurtiçi bütün yayınları okudum! Bilinenin aksina LPG sisteminin yararlarıda var ama yapılan çalışmalar sonucunda şöyle bir zararı vardır diye birşey bulunamamış,tek zararı ısıl değeri nedeniyle benzine göre azda olsa tüketimi fazla! Kuru yakıt vs olması durumları ise yayınlarda zarar yapmadığı yönünde belirtilmiş, çünkü benzininde yağlama yeteneği yok sayılır. Sonuç düzgün bir yerde montajı yapılırsa gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz, ben yaklaşık 5000km'dir kullanıyorum, eski aracımızda 60bin km kullandık, sorunla karşılaşmadık. Sistem gerçekten basit, ECU'dan alınan değerler LPG beynine aktarılıyor yani beyni filan kurcalanmıyor, yapılan işlem enjektörlere giden kablodan ECU okuması yapabilmek için paralel kablo bağlamak, birde bujilerden çıkış almak, bunun yanında ilk çalışmada motor belirli sıcaklığa ulaşınca lpg devreye girdiğinden LPG sıcaklık sensörü için radyatöre giden hortumdan bağlantı almak ve enjektörlere lpg girişlerini takmak,bu aparat uygun değilse manifoldun herbir silindir girişine 3mm çaplı toplamda 4 delik delip lpg enjektörlerini bağlamak! İşin püf noktası lpg enjektörlerinin deliklerini, benzin enjektörlerine mümkü olduğunca yakın tutmak, yoksa performans sorunu ve tekleme yaşarsınız, hortumlar mümkün olduğunca kısa olacak...Şahsi kanaatim taktırmak isteyenler,iyi bir ustada montajını yaptırsın(ben alfalara montaj yapmış bir yerde monte ettirdim), kafası rahat birşekilde aracının zevkini çıkarsın, fiyat olarak ben 900TL'ye taktırdım,tabi bunun içinde taksit faizide dahil, tahminim bu gidişe birkaç ayda meblayı amorti edeceğim! Bu arada işini bilen bir yer montaj yaparsa yol bilgisayarı iptal olmuyor, bende zaten yok ayrı mesele.

Edited by - Anıl on 04/05/2009  15:45:07

Edited by - Anıl on 04/05/2009  16:14:37
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

KAKIRMAN

Eğer enjektörler BOSCH marka ise sıkıntı çıkarmaz (BRC kit için söylüyorum) Ama diğer enjektör markalarında sıkıntı çıkardığını söylediler. Bu sistemi ben 1 ay arayla kaçırdım. Yani manifold delindi ne yazık ki. Ama öyle böyle geçmeyi düşünüyürum o sisteme.
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

alfa146

quote:

Bahsettiğiniz uygulama çoğu firmada var aynı benzin enjektörü gibi çatal yapıda bir parça, bunun bir ucuna benzin,diğer ucuna lpg girişi takılıyor,duruma göre akış sağlanıyor,yani manifold delinmiyor,herşey orjinal kalıyor...      
İşin püf noktası lpg enjektörlerinin deliklerini, benzin enjektörlerine mümkü olduğunca yakın tutmak, yoksa performans sorunu ve tekleme yaşarsınız, hortumlar mümkün olduğunca kısa olacak....

Edited by - Anıl on 04/05/2009  15:45:07

Edited by - Anıl on 04/05/2009  16:14:37

verdiğim sitede manifolt deliniyor ancak öyle brc deki gibi enjektörün altına delmeden filan değil. Hani dedinizya boruların kısa olması diye, işte bu markada öyle bişey yok. lpg enjektörlerinin herbiri ayrı çalışıyor.
Anlatmakta zorluk çekiyorum. sitedeki manifolt resmini incelerseniz sanırım daha rahat anlaşılacak.

ejelibonum

taktırmıs oldugunuz lpg markası nedır ama...

alfa146

quote:

taktırmıs oldugunuz lpg markası nedır ama...

Henüz taktırmadım ama aklıma yattı biraz. o yüzden TELEFLEX markasını bile, gören, kullanan, duyan arkadaşlardan bilgi almak istiyorum.

You are not allowed to view links. Register or Login

ejelibonum

ben atıker kullanıyorum cok memnunum guc kaybı yok lpg ıle 225km hız yaptım tık demedı tasarrup dersen daha bugun kırklarelıne geldım 180 altına hıc dusmedım 176ykr yakmıs araba...

Anıl

Bende de atiker var, bende çok memnunum, fiyatı da uygun,parça ve servisi heryerde var,ilerisi için bu bir avantaj! Ben bu sistemi alırken çok araştırdım, genelde taktıranlar çok memnun, arada montaj veya parçadan sıkıntı yaşayanlar olmuş ama çok az bir oranda, herneyse bütün sistemleri incelediğinde şunu göreceksin, enjektörler genelde toplama, bosch, bir iki Alman markası kullanılıyor, atiker ise daha önce Alman kullanıyordu şimdi kendisi üretiyor!Yazılım olarak hepsi dışarıdan alıyor, dünyada bunu üreten birkaç firma var,diğer basit elektronik parçaları çoğu firma kendisi üretiyor, bağlantı hortumları ise yerli ithal karışık, zaten hortumlar yerlide olsa belirli standartları karşılaması gerekli! Herneyse piyasadaki kitlerin çoğu toplama üretim, bu yüzden de ben piyasada çok bulunan, ileride servis ve yedek parça sıkıntısı çekmeyeceğim yerli bir firmayı seçtim, Atiker Konya firması ama Konya'yı hafife almamak gerek, daha önce buranın sanayisini gezdiğim için biliyorum, tesisleri çok modern ve dünya ile rekabet halindeler, teknolojiyi görünce şaşırıp kalmıştım!
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

webu

.......yardımcı olursanız sevinirim.........
..burdaki lpg konusunun tamamını okudum..

bende 2001 model  156 2.0 TS  ,   BRC - LPG li (fiyatı 1.650 tl olan son sistemmiş)   ,  var.
- nisan 2009 da , 60 tl lik full bir depo lpg  ile istanbulda şehiriçi karma kullanım performans ile 3000 deviri gecmemek kaydıyle ,  270 km yol yapabildim.bu bana az geldi.
-ardından bir depo daha aldım.aynı kullanım performansıyla bu sefer 240 km yapabildim..
-fakat bir not ekleyeyim : - gecenlerde katalik konvertörde (egzosa ait bir bölümmüş burası)  , gaza basınca rahatsızlık verici bir parazit ses duymaya başladım.bundan olacakki yakıt tüketimin fazladır dediler..yani konvertör dağılmış.. bende onu iptal ettirip susturucu taktırdım.susturucu taktırınca yakıt kesinlikle düş-mü-yormuş. bunun dısında ayrıca bir  brc servisine gidip lpg ayarı da yaptırdım. burda görevli % 10 kusur var ve bunu düzelttim dedi.bu notları da yardımcı olacak arkadaşlara aktarmış olayım.. neyse..
- ben şimdi, bir lpg deposuyla normal kullanımda 300 km gidebilecekmiyim? gidemezsem sorun sizce nedir ? yada sakin bi kullanımla  2.0 156 ile ne kadar max.  yol yapılır.. sizce  ideali nedir ..

yorum yazanlara müteşekkirim : )

Edited by - webu on 22/05/2009  18:45:08

A.S.GÜMÜŞ

Deniz bey şaşırdım açıkçası, bende brc var 40 lt lpg ile şehir içinde ortalama 430 km yol yapıyorum ve yeri geldiğinde basıyorum gaza, sistemde arıza olabilir, onun sanırsam adı regülatör olan bir parçası var, onun değerlerini kontrol ettirin, lpg nin performansını direk etkileyen diğer husus ise ateşleme, tüm sistemi kontrol ettirin, çok yakıyor aracınız

07 DH 800

ejelibonum

abi fazla yakıyor senin sistem bende de 60lt depo var ve senin nerden baksan 2 katı yol yapıyorum ve full performans li..

goodoldtimes

Nasıl o kadar çok yol yapabiliyorsunuz anlamadım?
Benim 156, 2.0TS 200.000km'de.
50TL ile dolduruyorum genelde ve 200-250 km yol yapabiliyorum, şehir dışında 300-350 m oluyor bu rakam. Basmıyorum da sakin kuallnıyorum.
Benzindeyken de iki kat yakıt parası veriyordum, yani lpg sistemi tam yarı yarıya tasarruflu çalışıyor benim arabamda.
En son bakımda, bujiler, triger seti değişti, varyatör tamir edildi. Motor eski olduğundan mı nedir?
Bazı arkadaşlarımın, küçük motorlu daha yeni arabaları var, onların yaktığıyla motor hacmini oranladığım zaman fazla değil aslında. Sizin sözledikleriniz çok çok düşük rakamlar gibi geldi.

ejelibonum

abi 250km gittiğini var sayarsak senin araba 200ykr yakıyor ve bu çok hemde sakin kullanıyorsun benim arabayla sürekli basıyorum en baba 180ykr yakıyor oda klima felan açık yani demek ki 90ni geçmesem kaç para yakacak benim kıt atiker 225 tık vuruyorum hiç kesintisiz.. Ayarı nerede yaptırıyorsunuz size bir yer tavsiye edebilirim isteseniz eğer benim lpg taktırdiğim yer brc bayisi hemde atiker takıyor..

zeitgeist

Her dolumda km sıfırlayarak ölçüyorum,
her zaman 10 lt.
Bugün yine 31 litre aldımi km sayacı 310 km deydi, hiç sekmiyor.

webu

"a.s gümüş" ve  "ejelibonum"   arkadaşlar ,  sizin araç dediğinize göre benimkinin yarısı kadar yakıyor..
yani benimki 0.23 krş ise sizinki nerdeyse 0.13 krş gibi.. ya benimkinde problem var yada sizinki cidden süper az yakıyor.. sizlerin eğer bu kuruşları doğruysa imrendim açıkçası..
- ya bi de bişey dicem , bu araçların ağırlığı 1350 kg .  artı bizde biniyoruz 1430 kg yapıyor.. ve de 8 yıllık araba.. ama işleyişi bence çok iyi. üstelik  fakat sizin arabalar 99 model ve 200bin kmlerde. yani mantık olarak daha yeni olan daha az yakmazmı ??
yani bir terslik var bu işte. anlamadım gitti.
ayrıca lpg kontrolüne götürdüğümde lpg sistemi ile ilgili sorun olmadıgını öğrenmiştim.. üstelik sistemimde brc nin en iyisiymiş..demek bir problem var ise araba ile ilgilidir sonucu cıkıyor..bu da ne demek..? yani buji hava filtresi yağ filtresi vede bikaç bilmem ne..bu konuya katılan yada katılmayan var mı arkadaslar..
-bi sorum daha var..  regülatör lpg ile mi ,  yoksa arabayla ilgili bir donanım mıdır ? ve ne işe yarar bu ..
...
umarım  ben de belki bir gün bir arabayla 0.15 krş  filan yakarım :((  
demek yakıtın çoğunu henüz yakmadan asfalta serpiştiriyormuşum ben..  

webu

birşey daha ekliyeyim..
""  lpgli bir aracın  kullanımıyla ilgili şöyle bir şey duydunuz mu merak ettim..""

- " araba soğukken mesela sabah ilk çalıştıracazya , kontağı çevirip çalıstırın ve 2-3 dk boyunca gitmeyin ve gaza dahi basmayın.."" diye.. sanırım motorun ömrü için iyiymiş bu..
fikri olan varmı?

ejelibonum

benim arabam 2001 model ve 109bin de brc en iyi kıt diye birşey yok hepsi aynı düzen yazılım ları bile aynı sadece montaj farkı orda herşey ustaya düşüyor ben atiker den önce arabaya prins taktım o dünyanın en iyi lpg kiti diye bilinir 1 hafta kullanamadım araba kabul etmedi ama atiker taktım canavar gibi oldu atiker bide prinsin 3de 1 fiyatı.. Arabayı sabahları soğukken çalıştırıp beklemek arabaya çok iyi geliyor buna katılıyorum ben rahat 5dk bekliyorum lpg ye geçtik den sonra hareket ediyorum sizinde arabanızın az yakmasını istiyorsanız ince bir ayar yaptırmanız gerek isterseniz bir yer tavsiye edebilirim ayarınızı kontrol ettirin 23krs bence fazlasıyla çok hele ki sakin kullanıyorsanız siz sakin kullanıyorsanız o arabanın yakarı 2litreyse motor 155ykr 160ykr oda en fazla..

goodoldtimes

ejelibonum, hesabın doğru, 20kr yakıyor, hani çok sakin kullanıyor da değilim, ama sakin denebilir, yani en fazla 18, 19kuruşa iner tüketim, sizin değerlerinize inmesi imkansız.

Arkadaşlar sizin araçlarınız da 2.0 mı? Yazmamışsınız, emin olamadım.

Yanlış bilmiyorsam 156 2.0'ın fabrika verisi olan şehir içi tüketim değeri 100km''de 11.7lt. Zaten fabrika verisini tutturmak çok zordur, hele hele İStanbul gibi bi yerde. LPGde zaten bunun biraz daha yüksek olabileceği söylenir. Ben aşağı yukarı 16lt yakıyorum. Motorun eski oluşuyla beraber bu açıdan bakınca benim tüketimim çok anormal gözükmüyor.  Ancak siz fabrika versinin bile altına inmişsiniz.

Ya da ben yanlış hesap yapıyorum.

Şunu tekrar belirteim benim araçta lpg yokken de tüketim değeri bu civardaydı, yani lpg sistemi işini gayet iyi yapıyor.

ejelibonum

abi benim arabam 2000motor

webu

ejeli bonum , bir yer tavsiye edebilirim ve  orda  lpg ayarı yap istersen diyosunya , bu bahsettiğin lpg ayarı , biigisayara arabanın bağlanıp ayar yapılması demek değil mi.. ben bu işlemi gecen hafta yaptırdım ve bunun içinde 20 tl vermiştim.
senin de bahsettiğin işlem , bu işlem değil mi ?

arkadaşlar lpgli araçlarda  benzin depo göstergesi hahgi seviyeye geldiğinde benzin almalıyız.. bunu da yorumlarsanız sevinirim..

goodoldtimes

Benzin pompasının sağlığı için yarım depo civarında tutmakta fayda var diye biliyorum.

orhan34n

yarım değil çeyrek depo dediler bana...Hatta Carium dan Zeki abi tamamen bitmedikçe bişey olmaz dedi ama çeyrekte tutmakta fayda var ben öyle yapıyorum yani.

ejelibonum

evet onlar da bilgisayar da ayarlıyor ama farklı bir şekil de mesela benim arabanın ayarı 2.5 v6 motorun ayarına göre yapıldı performan kaybı yaşanmıyo ve en düşük yakıt aynı benzinde ki rahatlık 7000 devirlere çok rahat çıkıyor..

ee1122

Sayın ejelibonum, sizin 0,13 ykr ye göre hesaplarsak, 2.0 TS motorunuz performanslı kullanımda yaklaşık 7 lt benzin yakıyor demek

benim aracım 1.6 lt 120k km de, 13000 km oldu taktıralı, ankarada ortalamam 0,16 ykr, uzun yolda yarı performanslı kullanımda 0,16 ykr, ist. içi karışıkda 0,18-0,20 lere çıkabiliyor gayet sakin kullanımda