Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

GTV-Spider(116-916) Teknik Konular/Çözümler

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fiction

GTV , 17'' jant ve offset hakkında bir sorum olacak.

Alfaowner'dan okudukça öğrendim, sanıyordumki 5x98 her alfa jantı gtv'ye uyar fakat offset olayını hiç düşünmemiştim.

Örneğin şu replika 17'' gta jant:
You are not allowed to view links. Register or Login
ET:35 denen offset herhalde, gtv'nin 30.5 denmiş alfaownerda.

Bu jant alınıp gtv'ye takılsa 4.5 milimetremi, santimmi , dışarda mı içerde mi kalır :D? Kafam epey karıştı.
Birde bu olayı düzeltmek için önerilen spacer ( bu jant örnek alınırsa 5mm) güvenilir birşeymi peki?

Jant hayallerim hem maddi hemde bu olay yüzünden gerçekleşmeyecek gibi duruyor :'(
GTV 2.0 TS Phase 2

Veloce

GTV , 17'' jant ve offset hakkında bir sorum olacak.

Alfaowner'dan okudukça öğrendim, sanıyordumki 5x98 her alfa jantı gtv'ye uyar fakat offset olayını hiç düşünmemiştim.

Örneğin şu replika 17'' gta jant:
ET:35 denen offset herhalde, gtv'nin 30.5 denmiş alfaownerda.

Bu jant alınıp gtv'ye takılsa 4.5 milimetremi, santimmi , dışarda mı içerde mi kalır :D? Kafam epey karıştı.
Birde bu olayı düzeltmek için önerilen spacer ( bu jant örnek alınırsa 5mm) güvenilir birşeymi peki?

Jant hayallerim hem maddi hemde bu olay yüzünden gerçekleşmeyecek gibi duruyor :'(

ET denilen birim bir adı da ofset, jantın bağlantı noktasından ne kadar içeride ya da dışarıda olduğunu belirler.

Örneğin ET = 0 ise, bijonların bağlandığı nokta, jantın tam ortasına geliyor demektir. ET diye bahsettiğimiz rakam arttıkça jantımızın bijonların bağlantı noktaları, jantın dışarıya bakan tarafına yaklaşıyor demektir. ET rakamı düşüyorsa bu da bijon bağlantı noktaları jantın dışarıya bakan tarafından uzaklaşıyor demektir.

ET yani ofset eksildikçe jantın göbeği (bijon bağlantı noktaları) dışardan bakıldığı zaman içeride, arttıkçada göbek dışarıya doğru yaklaşır.

Linkte verdiğin replika jantı kullaanan 916 kasa araçlar var piyasada. Bu kadar büyütülecek bir konu değil. Gidip gözün kapalı alabilirsin... ;)

tolga_ozhan

Bende şöyle bir bilgi vereyim o zaman. GTV/Spider'a uyan tüm jantlar mutlaka 156/147/GT ye uyar ancak tam tersi geçerli değil.
Onur sebebide aynen söylediğin gibi ofset.
Ofset: Jantın iç tarafında kalan  sabitleme yüzeyi (yani jantın arabaya dokunduğu yüzey) ile jantın tam ortasından geçen hayali çizgi arasındaki mesafedir (ET ile belirtilir). Ofset ne kadar büyürse yada küçülürse senin arabanın dışından gördüğün kısımda bir değişiklik olmaz.Bu değişiklik çamurluğun içine yansıyacaktır. Normalden büyük ofset kullandığını varsayalım. Jantı zaten seçmiş olduğun için jant merkezi ile jantın sabitleme yüzeyi arasındaki mesafeyi değiştiremezsin (ofset değeri) mecburen  lastik çamurluk içinde rahat alan bulabilsin diye jant sabitleme yüzeyini çamurluk içiden uzaklaştırırsın, bunuda sadece spacer takarak yapabilirsin.
Kesinlikle sırf bijon aralığı uyuyor diye araca jant seçmek yanlış olacaktır. Otomobil düyasında büyük çoğunluk bu hataya düşüyor ama sonucu davlumbaza sürten lastikler olabiliyor.

Hesaplaman doğru tam standarta ulaşmak için 4.5mm spacer ihtiyacın olacak. Fakat bence çamurluğun içinde bu 4.5mm'lik farkı tolere edebilecek alan vardır. Zaten alfa owner'a bakıyorsan bir sürü kişi var 916 kasa'da bu jantları kullanan.
Sanayiye uğradığın bir gün eğer deneme açaçlı uygun bir jant bulursan takıp bakabilirsin. Eğer bana denk gelirsen hatırlatman yeterli denemek için mesela. Böylece sende kesin emin olmuş olursun.

Ben cevabı yazana kadar, detaylı bir cevap daha gelmiş zaten :)

ATA

5mm spacer ile bile jantlar olmasi gerektiğinden içeride kaliyor. Görünüm olarakda oldukça kötü. Başbakandan özenip en az 15mm diyorum :)

Tapatalk
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Alper

Valla benimkilerde  orjinal olduğundan 17 inç 7.5 ofset
Ne sürme var ne birsey
225 45 17 lastiklerde

Anıl

Önlere spacer fazla geliyor, orjinalde neredeyse çamurluk dışı ile aynı hizada. Ben arkalarda 20mm kullanıyorum,215/45 R17 ve 17" 7.5 ile herhangi bir sıkıntım yok,aksine arka lastiklerin çamurluğun içinde kalması ortadan kalktı,görüntü güzelleşti ;)
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

Fiction

Cevaplar için herkese teşekkürler.

Bu alfaownerdaki ingilizler niye 17'' teledial peşinde koşuyor diyordum, meğer offset falan uğraşmamak içinmiş :D

İzmirden satılık kırmızı kaplamalı bi gtv de vardı bu gta replikalar ama o zaman dikkat etmemiştim jant içerdemi dışardamı vs duruyor diye.

İlandaki gta replikaların fiyatı normal sayılır ama piyasada yok bu jant diye biliyorum birde benim bu civarların biraz üstüne lastikle bulmam lazım o yüzden şuan 16'' teardrop la idare etmeye devam edicez :) Aslında jantlar güzel de sorun bende 17'' olsun istiyorum, ph1 le gelen jant kapağı gibi duran jant olsa o zaman kafayı yerdim:D

GTV 2.0 TS Phase 2

tolga_ozhan

İzmirden satılık kırmızı kaplamalı bi gtv de vardı bu gta replikalar ama o zaman dikkat etmemiştim jant içerdemi dışardamı vs duruyor diye.

Onur zaten önceki mesajlarda da yazdığımız gibi. Jantın içeri dışarı kalma durumunu araç dışından gözlemleyemezsin konu sadece ofset ise. Asıl etki çamurluğun iç tarafına yansıyacaktır.

ATA

Fiction bense o ilk nesil jantlarin hastasiyim :)

Tapatalk
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Veloce

Onur zaten önceki mesajlarda da yazdığımız gibi. Jantın içeri dışarı kalma durumunu araç dışından gözlemleyemezsin konu sadece ofset ise. Asıl etki çamurluğun iç tarafına yansıyacaktır.

Olur mu hiç? Gözlenebilecek jant da var gözlenemeyecek jant da. - ofseti yüksek bir jantta jantların kenarları lastik yanaklarıyla birlikte dışardan baktığımız tarafa doğru yaklaşır.  ;)

Veloce

:kahve: El yapımı yaptırdığım jantların ofestlerini kendim ölçe biçe ayarlatmıştım. 50mm - ofset ve normal halini görebiliyoruz ekteki resimde ;)

tolga_ozhan

Olur mu hiç? Gözlenebilecek jant da var gözlenemeyecek jant da. - ofseti yüksek bir jantta jantların kenarları lastik yanaklarıyla birlikte dışardan baktığımız tarafa doğru yaklaşır.  ;)

Bu söylediğin durum normalden daha geniş jant için olur sadece. Geniş jant demek büyük ofset demektir. Jant genişlediği için jant merkezi sabitleme yüzeyinden uzağa gider. Bu yüzden de ofset artmış olur.

Benim yaptığım bütün örneklemler jant genişliğinin aynı kaldığı durumlar için geçerli.
Ayrıca jant sabitleme yüzeyini de aracın dışına çekecek şekilde yeni bir jant tasarlarsak yine aynı şekilde lastik dışarı taşar. Orjinal jantlar içinde değişen ofset değerleri için konuştum.

Veloce

Bu söylediğin durum normalden daha geniş jant için olur sadece. Geniş jant demek büyük ofset demektir. Jant genişlediği için jant merkezi sabitleme yüzeyinden uzağa gider. Bu yüzden de ofset artmış olur.

Benim yaptığım bütün örneklemler jant genişliğinin aynı kaldığı durumlar için geçerli.
Ayrıca jant sabitleme yüzeyini de aracın dışına çekecek şekilde yeni bir jant tasarlarsak yine aynı şekilde lastik dışarı taşar. Orjinal jantlar içinde değişen ofset değerleri için konuştum.

Olur mu hiç Tolga. Jant genişliği aynı da olsa ET değiştiği zaman jantını araç üzerindeki konumu ya içeriye ya  dışarıya doğru değişecektir. Öyle olmasa farklı ET değerlerinin ne anlamı var? Örneğin ofset -'ye gidiyorsa jant dışarıya çıkacaktır. Tam tersi olursada içeriye girecektir. Aksi nasıl mümkün olacak ki? 

Veloce

Yukarıda resmini yolladığım aracın jant genişliği 10" inç. İki defa ayar yaptım. Birinde 30mm -ofset ile denedim beğenmedim. Jantların ve dolayısıyla lastiklerin biraz daha dışarıda durması için -ofseti 50mm'ye çıkartınca tam istediğim görübtü oluştu. Sonuçta bunlar yapılırken jantların 10" inç olan genişliği sabit kaldı.

Hem anlamadığım, merkezdeki bijon bağlantı noktaları ET değeri ile - ya da + ya doğru çekildiğinde jantların dışardan görünüşünün nasıl değişmeyeceği... Böyle birşey nasıl mümkün olabilir... Olamaz.

tolga_ozhan

Şimdi yukarıdaki resime bakalım. Kırmızı ile çizilen yer jant yüzeyinin araca temas ettiği bölge. Araya spacer koymazsak (Yani onur'un bahsettiği durum) bu noktanın araca olan mesafesini değiştiremeyiz. Yien resimde ET ile bahsedilen uzunluğu arttırmak için (daha büyük ofset olur) bu jantta yapılması gereken tek şey jantın genişliğini büyütmek. Böylece jantın orta hattı  kırmızı çizgi ile çizilen yerden uzaklaşacak. Bu genişleme etkisi de aracın içine doğru olacak ve lastik davlumbaza sürtecel

Yani sen söylediğinde ve verdiğin örneklerde kesinlikle haklısın. Fakat benim verdiğim tüm örnekler ve yaptığım yorumlar Onur'un sorusunu aydınlatmak içindi. Çünkü Onur'un emsal gösterdiği jantlarda kırmızı çizginin jantın dış hattına olan uzaklığı değimiyor. Değişen tek şey jant genişliği, bu da ofsete yansımış oluyor.
Replika jantlı ve keşke baksaydım dediği araçta bu değişimi içeri doğru görebileceği için ve lastikleri tam tur döndürme şansı olmayacağı için etkiyi göremeyecekti.
Yoksa bir milyon tane jant çeşidi var. Mesela aşağıdaki resim senin dediğin durumu daha iyi anlatıyor

Fakat buradaki 3. örnekteki gibi bir Alfa jantı olmadığı için (yada aşırı dışa bombeli bir jant) etkiyi bariz göreceğimiz yer çamurluğun içinde kalan bölge olacak.

Veloce

Çünkü Onur'un emsal gösterdiği jantlarda kırmızı çizginin jantın dış hattına olan uzaklığı değimiyor. Değişen tek şey jant genişliği, bu da ofsete yansımış oluyor.
Replika jantlı ve keşke baksaydım dediği araçta bu değişimi içeri doğru görebileceği için ve lastikleri tam tur döndürme şansı olmayacağı için etkiyi göremeyecekti.

Şimdi senin mantığın da anlaşıldı. Senin dediğin gibi olursa jantın bizim dışarıdan baktığımız yüzeyindeki dizayn tamamen aynı kalıp, içeriye doğru hiçbir girinti olmaması gerekir. Fakat bu durumda dahi üretici, janta sonradan verdiği ekstra genişliği, jantın iç tarafına doğru vermek yerine, bijonların bağlandığı nokta yani senin kırmızı ile belirtmiş olduğun noktadaki et kalınlığını değiştiriyor. Genelde böyle yapıyorlar çünkü içeriye verilen +ofset dönüş çapını kaldırmayabilir. Aksi yapıldığında ise senin bahsetmiş olduğun durum gerçekleşir. Bu noktada haklısın fakat bu en son olabilecek ihtimal diye düşünüyorum.

Burada bahsettiğim "et kalınlığı" ET değil, yaptığı etki aynen spacer takılmış olması ile aynı etki. Örneğin replika 8C jantlarının 18" inç olanlarında bu durum söz konusu. Kakırman hocamın en son almış olduğu jantlardan sonra elinde bulundurduğu spacerlara ihtiyaç duymaması bu sepepten.

Öyle ya da böyle en azından Onur bu konu ile ilgili olabilecek tüm olasılıkları bu yazdıklarımızdan en ince ayrıntına kadar kavramış olacak :)

tolga_ozhan

Çünkü Onur'un emsal gösterdiği jantlarda kırmızı çizginin jantın dış hattına olan uzaklığı değimiyor. Değişen tek şey jant genişliği, bu da ofsete yansımış oluyor.

Şimdi senin mantığın da anlaşıldı. Senin dediğin gibi olursa jantın bizim dışarıdan baktığımız yüzeyindeki dizayn tamamen aynı kalıp, içeriye doğru hiçbir girinti olmaması gerekir. Fakat bu durumda dahi üretici, janta sonradan verdiği ekstra genişliği, jantın iç tarafına doğru vermek yerine, bijonların bağlandığı nokta yani senin kırmızı ile belirtmiş olduğun noktadaki et kalınlığını değiştiriyor. Genelde böyle yapıyorlar çünkü içeriye verilen +ofset dönüş çapını kaldırmayabilir. Aksi yapıldığında ise senin bahsetmiş olduğun durum gerçekleşir. Bu noktada haklısın fakat bu en son olabilecek ihtimal diye düşünüyorum.

Burada bahsettiğim "et kalınlığı" ET değil, yaptığı etki aynen spacer takılmış olması ile aynı etki. Örneğin replika 8C jantlarının 18" inç olanlarında bu durum söz konusu. Kakırman hocamın en son almış olduğu jantlardan sonra elinde bulundurduğu spacerlara ihtiyaç duymaması bu sepepten.

Öyle ya da böyle en azından Onur bu konu ile ilgili olabilecek tüm olasılıkları bu yazdıklarımızdan en ince ayrıntına kadar kavramış olacak :)

Aynen abi. Benim verdiğim örnek zaten bütün teorikler için geçerli değil. Sadece Onur'un sorusunun sadece bir jant özelinde ki pratiğini açıklamak içindi. Yani neden bir 156 jantı GTV'ye uymaz. Temel nedeni ofset (dolaylı olarakta genişlik). Ayrıca yine senin söylediğin gibi GTV'ya takılmış bir 156 jantı davlumbaz içine uyumlu olsada. Kötü olan dönüş çapını daha da beter yapıyor. (Jantların hepsi için geçerli değil :) )
İkimizde aynı şeyden bahsediyoruz aslında. Neyseki çözmüş olduk.

Veloce

Neyseki çözmüş olduk.

Amacımız sadece bilgi vermeye çalışırken kimseyi yanlş yönlendirmeyelim. Yanlış bilgi vermek hiç bilgi vermemekten çok daha vahim olur sonuçta ;)  :serefe:

Fiction

İşler karışmış burda :p Epey şey anladığımı düşünüyorum, tekrar cevaplar için teşekkürler, anladığım en temel şeyse her 5x98 alfa jantının üstüne atlamayacak olmam ki zaten çok çok az 2. el oluyor gördüğüm kadarıyla.

@ATA Valla herkesin zevki başka. PH1 gtv deki o jantlar, aracın alt kısımlarının siyah olması ve scudetto nun çevresinde krom olmaması ph1 de rahatsız eden şeylerdir beni.
GTV 2.0 TS Phase 2

Anıl

Cevaplar için herkese teşekkürler.

Bu alfaownerdaki ingilizler niye 17'' teledial peşinde koşuyor diyordum, meğer offset falan uğraşmamak içinmiş :D

İlandaki gta replikaların fiyatı normal sayılır ama piyasada yok bu jant diye biliyorum birde benim bu civarların biraz üstüne lastikle bulmam lazım o yüzden şuan 16'' teardrop la idare etmeye devam edicez :) Aslında jantlar güzel de sorun bende 17'' olsun istiyorum, ph1 le gelen jant kapağı gibi duran jant olsa o zaman kafayı yerdim:D
Burak arkadaşımızda orjinal GTA jantları var,üzerinde Eibach 20mm yay da var ve ekstra olarak spacer da! Hatırladığım 15mm genişliğindeydi ve bu halde süper duruyordu.

1998 GTV V6 TB

ATA

Aynen gta jantina 15mm spacer var. Replica üretimleri yakinda bende ! :)

Tapatalk
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Fiction

Galiba ünsallar gta replika getirmiş, yarın arayıp öğrencem , aşağıdaki soruyu bu yüzden soruyorum :)

Bu resme kaç aydır bakıyorum, çoğunuz görmüşsünüzdür alfaownerda.  Gtv de yay yok ve önler normal duruyor fakat arkada neden o kadar boşluk olmuş çamurlukla jant arasında bunu anlayamadım.

Ben yaysız taksam gene böyle mi olur arkalar? Başlıkta gtv nin sahibi spoilerdan öyledir demişte bence alakası yok.

edit: jantlar spacersız takılmış, acaba 5mm içeride kaldığından mı çamurlukla jant arasında çok boşluk varmış gibi gözüküyor?
GTV 2.0 TS Phase 2

tolga_ozhan

Bu GTV'nin duruşunda bir anormallik var. Yani hangi jantı hangi lastiği taksa bu orantısızlık kalır.
Senin aracın şu an orantılı olduğu için ön arka çamurluk boşluğun farkı eşit olarak değişecektir.

Anıl

Arkadaş 916 GTV'lerin geçmişini özetlemiş;

1998 GTV V6 TB

redromeo156

2004 1,6
2004 1,6
2004 1,6
2004 2,0 ss
gtv v 6