Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Sıralı Sistemler (LPG) için Görüşleriniz?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

goodoldtimes

Bu konu daha önce de gündeme gelmişti ve benzinin zaten yağlama özelliği olmadığı için pek doğru olmadığı kararına varılmıştı hatırladığım kadarıyla.

@Ali: 3, 4 depo bitirdikten sonra aracınız daha az yakacaktır.

SertackeS

arkadaşlar lpg konusunda USTAlar bile kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyorlar. hiçbir araştırma yapmadan, hiç bir şekilde kendine geliştirememiş insanlarla muhatap oluyorsunuz bu tür yerlere gittiğiniz zaman. bunu da düşünün. tabiki istisnalar vardır, onları kastetmiyorum.

bizim insanımız kendi alanında kendini geliştirmeyi sevmez, araştırma yapmaz, cahildir. eğitimlisi de cahildir, eğitimsizi de.

kendini mazda serviste bilmem kaç senelik motor ustası diye tanıtan bir kişi bana gelip lpg sıvı olmadığı için kurum yaptığını söyledi. işin aslı şöyleymiş oysaki : lpg kesinlikle motorda kurum yapmaz, benzin yapar. zaten benzinli araçlarda servislerde motordaki kurumu temizleme uygulaması mevcut.

o yüzden en uzmanın bile dediğini onaylamadan önce kendiniz biraz araştırın.

2007 GT  1.9JTD Q2
2011 Giulietta 1.6JTD Distinctive beyaz
2011 Giulietta 1.6JTD Distinctive kırmızı

beckher

Bugün Lpg taktırdım sonunda.. ilk izlenimlerim; gaz pedalına biraz geç tepki veriyor gibi bunu ilerleyen günlerde daha iyi anlarım sanırım arabanın alışması lazımmış Lpg ye her nedense..
Birde montajı yapan usta Benzin Pompasını Lpg ye geçince durduracak bir röle takalım dedi siz böyle bişey duydunuz mu daha önce taktırmak gereklimidir?
alFa rOmEo 156 2001 1.6 tWiNsPaRK

omeroguz

LPG'nin araca çok çok uzun sürede belki zararı olabilir. Ama o kadar uzundur ki bu süreç ihmal edilebilir bir zarar diye düşünüyorum (piston ve segmanların kuru kalması olayı)

Diğer bir konu ise sadece hp kaybı olarak Ata'nın aracına test yaptırırken, LPG'li bir aracın yaptırmış olduğu test sonunda LPG ile benzin arasında güç kaybı yaşandığını belgeli olarak gösterdi, bizim için geçerli bir kabul.

Aracın problemli çalışması, göstergelerde düzensizlik vs. gibi tüm arıza konuları tamamen montajı yapan firmanın ve ustaların bilgileri ile alakalı. Ayrıca, yüklenen yazılımla alakalı.

Çok uzun süredir 156 aracımı LPG'li kullanıyorum ve  hiç bir sorun yaşamadım. Sadece ilk çalışma ile ilgili bir sıkıntı vardı, o da bir parça değişimi sayesinde tamamen çözüldü.

webu

quote:

merhabalar,
bende geçen perşembe günü aracıma BRC marka lpg yaptırdım.50tl'lik yaklaşık 29lt'lik LPG ile 270km yaptım. bu rakam bana biraz az geldi ben daha fazla km yaparım diye düşünüyordum. ayrıca bazı arızalarda başıma geldi. ilk olarak "motor control failure" arıza ışığı yandı ve motor biranda gaz yememeye başladı. sağ çektim durdurdum.tekrar çalıştırdım arabayı hata ışığı söndü.diğer gün ise arabayı çalıştırdım yola çıktım kırmızı ışıklarda durudum harekete geçtiğim anda devir saati en dibe "0" konumuna geldi ve arabam kendilinden durdu...tekrar çalıştırdım arabayı bişey yok.devam ettim yola.
şimdi garajda duruyor arabam.yarın yetkili servise götürecem arabamı. ayrıca benim arabanın yedk lastiğin yerine konulan simit yüzünden stepnin üsütündeki döşem tam kapanmıyor.LPG göstergesi ise ilk çalıştırmada 2ışık yanıyor sonra üç ışık sonra 1 ışık eski teyplerdeki ışıklı bass göstergesi gibi sizin anlıyacağınız pek iç açıcı değil.emin olamıyorum.bide bişey daha soracam LPG motor ömrünü nasıl etkiler ve diger motor parçalarını.yolda kalmaktan arabamın motorunun bitmesinden çok korkuyorum...sizde durum nasıl bana bu sorunlar için ne önerirsiniz.kazıklandım mı acaba?

hoşgeldin ali..
- önce yakıt hesabına değinelim . her ne kadar motorun kaç cc oldugunu ve bu 270 kmyi hangi yolda yaptığını belirtmemiş olsan da
( ki bence 1.6 ile 2.0 farkı yok) ; 50 tl ile 270 km demek ; km de 0,18 tl yakmak demek.. ki , bu çok iyi bir rakam .kaygılanmana gerek yok . üstelik daha sen yeni taktırmıssın.. az zaman gectikçe arabanda istisnai bir durum yoksa bu kuruş daha da düşecektir..
- arkadasların dediği gibi yaşadıgın stop etme durumları için acilen lpg servisine git ve baktır.düzeltsinler derhal..
- arabanın 10bin bakımı geldiyse de gelmediyse de yağ seviyesine bir bak. ayrıca hava filtrene de baktırt. kirli ise 15 tl ye değiştirt.
-lpg , motoru bence bozmaz.kullanım sırasında yalnızca debriyajı kavramanı sana hisettirir.. sanki araba stop etmeye yüz tutuyormuş gibi bir his verir yani. ama 10 km kadar gidip motor kendine geldikten sonra bu da ortadan kalkar ve benzinli bir araba kullanıyomussun gibi olur yeniden ..
-bir de kimilerimizin dediği gibi , güç konusunda % 5-10 kayıp olduğu konusu vardır..  yani sıksan ancak bunlar çıkıyor.. hee bir de kapalı otoparkların kapısından çevrilirsin ,, o kadar ..  : )
- biliyomusun bilmiyorum ama , arabayı her çalıstırdıgında gaza hiç dokunmadan devir göstergesinde çubuğun nerde olduguna bak .
1'in altındaysa hareket et..  diyelimki çubuk 2 de .. ozaman gaza basmamaya devam ederek çubuğun 1'in altına düşmesini bekle. (yani araba hem yağlanıyor hemde ısınıyor).. sonra bas gaza ve keyifle yol al..lpg kullanan motorun ömrü ve sağlamlığında en önemli husus budur. başka bilmen gereken birşey de yok..
- son olarak , 10 dakika kadar 3000 deviri geçme.. hem yakıt tüketimin hemde motor ömrünü korumuş olursun..

Edited by - webu on 18/08/2009  12:20:59

webu

quote:

Bugün Lpg taktırdım sonunda.. ilk izlenimlerim; gaz pedalına biraz geç tepki veriyor gibi bunu ilerleyen günlerde daha iyi anlarım sanırım arabanın alışması lazımmış Lpg ye her nedense..
Birde montajı yapan usta Benzin Pompasını Lpg ye geçince durduracak bir röle takalım dedi siz böyle bişey duydunuz mu daha önce taktırmak gereklimidir?

hemen bir üstteki mailimdeki bilgileri sana da öneririm..
bunun dışında senin ustanın dediği röle olayını araştır , emin ol öyle yaptır..
boş bişey de olabilir yanlış da.. !

Edited by - webu on 18/08/2009  12:27:13

beckher

Tşk.ederim verdiginiz bilgiler için...

KAKIRMAN

Röle olayına açıklık getireyim. Bu takılmak istenilen röle sadece benzin pompasının bozulmasının önüne geçilmesi yönünde. Şöyleki bizim muhterem insanlar nasıl olsa artık gaz taktırdık deyip benzin deposunu boş bırakma alşıkanlığına (pardon yanlışlığına) düşüyorlar. Sonuçta zamanla boş depoya alışmakta zorlanan benzin pompası isyan bayrağını çekmeye hazırlanıyor. Ucuz bir parça da değil hani. Röle olayı uygulandığı zaman araç gaza geçtiğinde röle varsa benzin pompası çalışmasını durduruyor. Ve araç gazda iken pompa devre dışı kalıyor. Eğer deponuzu mümkün olduğunca çeyrek kadranda tutarsanız röleye felan hiç gerek yok. Çünkü benzin pompasının kuru kuru çalışma olayının önüne geçmiş olacaksınız.
Sonuç: Kafam rahat olsun diyorsanız çeyrek depo ile uğraşmak istemiyorum felan diyorsanız benzin pompanızın ömrü açısından taktırabilirsiniz.
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

beckher

Diyelim taktırdık yolda giderken benzine geçmek istediğimde kontağı kapatıp tekrar açmak mı gerekecek...

KAKIRMAN

quote:

Diyelim taktırdık yolda giderken benzine geçmek istediğimde kontağı kapatıp tekrar açmak mı gerekecek...

Bak bu soruya cevap veremeyeceğim işte. Ama biraz da mizahi soru gibi olsa da enterasan bir soru oldu şimdi bu :)
Sonuçta röleyi tasarlayanlar onu da düşünmüşlerdir.
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

beckher

Lpg taktırıp başımıza bela mı açtık bilmiyorum ama bugün kavşakta tam yolun ortasında stop etti, birde 1.vitesle kalkarken araba hemen hızlanmıyor sebebi ne olabilir acaba?

beckher

Bugün tekrar Lpg montajının yapıldıgı yere gittik bogaz kelebeği temizlendi yeni kalibrasyonlar yapıldı.. Şimdi çok iyi oldu sanki benzinle gidiyor gibi inşallah bu şekilde devam eder...

desilvera

Araçlarımızdaki ECU self learning bu yüzden belli bir süre kullanımın ardından değişen değerlere göre kendini yeniden kalibre ediyor, 300-500 km yol yaptıktan sonra herşeyin daha çok yoluna gireceğini göreceksiniz. trip computer dan şu testi yapabilirsiniz. motor benzinle çalışırken 100km sabit hızda yakıt tüketimini ölçün ve yakıtı LPG ye geçirin aynı değeri tekrar ölçün (normalde daha yüksek çıkacaktır) LPG değeri benzin değerine ne kadar yakınsa ayarlar o kadar başarılı demektir. arada uçurumlar var ise kesin lpg enjektör çapları yanlıştır.
Uzun uğraşlar ve kalibrasyonlar sonucu ben her iki yakıt tipinde de aynı değeri görmeyi başardım ve herşey sorunsuz

tolga_ozhan

Teknik olarak bakoldığında lpg litre olarak %25-30 civarında daha fazla tüketilir. Eğer ikisi aynı değer çıkıyorsa bu seferde araç benzinde fazla yakıyor demektir.
Yani 100 km'de 8 lt benzim yakan bir araba yaklaşık 11 lt lpg yakmak zorunda.
Çünkü birim hacimde lpg'nin verdiği enerji daha azdır.

desilvera

işin trick i burada tolgacım, şöyle düşün 100km sabit hızda giderken 8lt benzin tüketiyorsun ve benzin enjektör zamanlaması 5ms diyelim. LPG nin ECU su bu değeri okuyup 5ms nin karşılığında gaz enjektör zamanlamasının ne kadar olacağına karar verir ve farklı devir aralıklarında bir çarpan uygular bu çarpan kullanılan enjektör çapına göre değişir ortalama x3 olduğunu düşünürsek benzin enjektör 5ms açık kalıp yakıt püskürtürken gaz enjektörü 15ms açık kalır.
Trip Computer aracın gazla çalıştığını bilemez oradaki değerler yine 95oktan benzine göre hesaplanır dolayısı ile gaz ile çalışırken trip computer 8lt gösterse bile LPG nin ECU su farklı çarpan uyguladığı için bu 8lt LPG tüketiyorsun anlamına gerlmez. fakat bu değerleri benzin değerlerine ne kadar yakın tutarsan araç o kadar kararlı çalışır.

tolga_ozhan

Söyledikleriniz mantıklı fakat bu şartlar altında lpg ile gerçekten ne kadar tüketiğinizi yol bilgisayarı yardımıyla görememiş oluyorsunuz. Yani hep kafada extra bir hesap yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bilgisayar 8 lt benzin olarak görüyor bilmem kaç litre lpg'yi. Bu bilmem kaçın karşılığının ne olduğu belli olmadığı için yol bilgisayarının gösterdiği değerin bir önemi kalmıyor.

desilvera

tabiiki LPG tüketiminin real değerini hiçbir zaman trip computer dan göremezsin, şunu unutmamak gerekir; sıvı lpg regulatöre ulaştığında gaz fazına geçerken 267 kat genleşir yani 1 m³ sıvı LPG 267 m³ gaz LPG yapar. hehe :) 100km sabit hızda ortalama 2136 m³ gaz tüketiyoruz

latrodects

benım lpg de daha az yakıyor göörunuyor:)

n/a

arkadaşlar daha öncede bu knuda yazmıştım aracıma lpg taktırmaya karar verdim artık kesin kararlıyım ankarada taktıracam. ama tanıdık bildik lpg servisi yok. bana ankarada lpg taktıran ve memnun olan arkadaş varsa yer konusunda yardımcı olabilirmi? burada marka ve yer yazmak heralde yasak onun için mail atarsanız seviniirim. bi de ankarada alfa servisi var mı varsa adını alabilir miyim..   mail adresim: You are not allowed to view links. Register or Login veya You are not allowed to view links. Register or Login

ee1122

quote:

arkadaşlar daha öncede bu knuda yazmıştım aracıma lpg taktırmaya karar verdim artık kesin kararlıyım ankarada taktıracam. ama tanıdık bildik lpg servisi yok. bana ankarada lpg taktıran ve memnun olan arkadaş varsa yer konusunda yardımcı olabilirmi? burada marka ve yer yazmak heralde yasak onun için mail atarsanız seviniirim. bi de ankarada alfa servisi var mı varsa adını alabilir miyim..   mail adresim: You are not allowed to view links. Register or Login veya You are not allowed to view links. Register or Login

Daha önce yazmışımdır ama tekrarlayım; ben ankarada Procar Bosch serviste taktırdım LPG yi. normalde de o servisi kullanıyodum bakımlar için. LPg 20000 km yi geçti herhangi bir sorun yaşamadım.

Bir de herhangi bir lpg cinin yerine Bosch servise taktırmanın şöyle bir avantajı olur: sorun yaşasan bile adamlar hem motora, hem elektriğe hem mekaniğe vs. aynı yerde bakıyorlar. ilerde bir sorun olduğunda, lpg ciye gidersin abi motordan bu der, ustana gidersin lpg ye baktır der, kafayı yersin

Diğer bakımların için de Procar kullanabilirsin, işçilikleri kaliteli vs.. hatta ben de eylül başı bi haftasonu ön takımlar için gitmeyi düşünüyorum ankaraya

SertackeS

quote:

Söyledikleriniz mantıklı fakat bu şartlar altında lpg ile gerçekten ne kadar tüketiğinizi yol bilgisayarı yardımıyla görememiş oluyorsunuz. Yani hep kafada extra bir hesap yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bilgisayar 8 lt benzin olarak görüyor bilmem kaç litre lpg'yi. Bu bilmem kaçın karşılığının ne olduğu belli olmadığı için yol bilgisayarının gösterdiği değerin bir önemi kalmıyor.

aslında çözüm çok basit: hız sabitleyiciniz varsa lpgde giderken benzine geçin. lpg de gösterdiği değerden benzindeki değeri çıkartın. 2 litre civarı bir sonuç çıkıyor zaten.
2007 GT  1.9JTD Q2
2011 Giulietta 1.6JTD Distinctive beyaz
2011 Giulietta 1.6JTD Distinctive kırmızı

beckher

Bugün ilk depom bitti ve 23.53 Litre ile 170 km yol gitmişim tamamı şehir içi... Bana çokmuş gibi geldi, ve hayal kırıklıgına ugradım diyebilirim...

ejelibonum

evet fazla ama arabayı nasıl kullandıgına baglı sürat yaptınmı yoksa hep normal mi kullandın..

beckher

normal kullandım sürekli şehir içinde...

ejelibonum

cok cok fazla bence benım araba 2.0 suratlı kullanmama ragmen o fiyatları hic görmedim senin araba maksimum 170 ykr yakması lazım. markası ne taktırdıgınız sistemin benim ki atiker ve cok memnumum uzun yolda 160 ykr yaktım ben klima acık ve suratli bir sekildekullandım bence ayarlarınızı kontrol ettırın...